Gość: polla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.04, 21:14 Czy slyszalyscie kiedys o tym,ze nie powinno sie korzystac z solarium biorac tabletki antykoncepcyjne? Ciekawi mnie czy to prawda? Jesli tak,to dlaczego tak konkretnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: A. Sharon Ponieważ IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 23.01.04, 21:22 one (tabletki) zwiększają pigmentację skóry i jej wrażliwośc na promienie UV. Nie wiem (nie pamietam) ktory ze skladnikow za to odpowiada - czy estrogen czy gestagen i jaki jest tego mechanizm. Nie wiem też, czy medycyna zna ten mechanizm, ale sam fakt jest potwierdzony - innymi slowy kobieta na COC (kombinowana antykoncepcja) ma zwiększoną wrazliwosc skory na UV. Czy z tym wiąże się zwiększone ryzko zmian nowotowrowych w skorze? Nie wiem. Moze tak przy silnej ekspozycji na UV. A Odpowiedz Link Zgłoś
j_u Re: solarium a tabletki? 23.01.04, 21:33 Na moich na ulotce jest napisane, ze przyjmowanie ich moze powodowac przebarwienia na skorze, uwidaczniajace sie szczegolnie przy nadmiernym eksponowaniu skory na slonce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lala nie wolno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.04, 21:38 ja nawet uleglam takim przebarwieniom wlasnie po antykoncepcji i solarium. Przebarwienia byly duze i musialam poswiecic ich wyleczeniu dosc duzo czasu i pieniędzy, teraz np. nie moge sie opalac na sloncu i w sezonie smaruje sie kremami z duzym filtrem, 100 UV, dlatefo radzę uważac!pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polla ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.04, 22:12 ach ... to by sie zgadzalo.W wakacje,mniej wiecej wtedy,kiedy wlasnie najczesciej i najwiecej wystawialam swoja skore na slonce (nie ukrywam,ze opalalam sie duzo) dostalam na plecach biale plamki.Troche to zbagatelizowalam,dopiero niedawno poszlam do lekarza,bo od tamtego czasu staly sie duzo mniej widoczne,ale nadal sa (w miedzyczasie wiele razy bylam na solarium).Mam zapisana jakas masc teraz,ale ... Teraz nie wiem,czy nadal moge korzystac z solarium od czasu do czasu? W zasadzie chodzilo mi tez o inne skutki uboczne - czy podczas opalania sie i przyjmowania rownoczesnie tabletek szkodzi to w jakis sposob antykoncepcji? W takim razie chyba nie ... Odpowiedz Link Zgłoś