nieudonek Chcesz poznać człowieka? Daj mu dostęp do władzy, 18.01.10, 10:04 pieniędzy lub poczęstuj go alkoholem. W myśl przysłowia; przywódcę poznasz przy wódce. Odpowiedz Link Zgłoś
nieudonek Platforma jest tego żywym dowodem 18.01.10, 10:06 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,7464199,Jak_zdobyc_wladze_w_Miliczu.html nieudonek napisała: > pieniędzy lub poczęstuj go alkoholem. W myśl przysłowia; przywódcę poznasz przy > wódce. Odpowiedz Link Zgłoś
bubster Re: czy kasa naprawdę psuje ludzi? 18.01.10, 10:14 Nie ma reguły. Widziałam przypadki i takie i takie. Odpowiedz Link Zgłoś
nospam-net Psuje ludzi małego formatu 18.01.10, 10:19 Jak ktoś był biednym dusigroszem zazdroszczącym całe życie innym wszystkiego i dorwał się do kasy, to wychodzą z niego najgorsze cechy: popisuje się na co go stać, kupuje wypasioną brykę i szpanuje nią przed znajomymi, ostentacyjnie pokazuje metki ciuchów, zrywa znajomości z biedniejszymi znajomymi itp. Ale osoby, które wychowały się we względnie dobrych warunkach, nie dostają szajby gdy polepszy się ich sytuacja finansowa i stać je na więcej i nie mają potrzeby, aby wszystkim pchać się w oczy ze swoją kasą. To co się obecnie obserwuje w Polsce, gdy dwudziestoparolatki kupują wypasione bmw nawet kosztem jedzenia chleba ze smalcem przez parę lat, to przykład typowego nuworyszostwa i awansu społecznego biedoty, czegoś takiego nie obserwuje się w starych wielkomiejskich inteligenckich rodzinach z tradycjami tylko u uciekinierów z zabitych wsi na zapadniętej prowincji. Odpowiedz Link Zgłoś
scarlet.secret.sky Re: czy kasa naprawdę psuje ludzi? 18.01.10, 11:46 Sądzę, że są tacy, których duże pieniądze psują, jednak myślę, że przy okazji można się dowiedzieć sporo o ludziach w swoim otoczeniu, o tzn przyjaciołach, rodzinie, bliższych i dalszych znajomych. Przykre, ale wraz z przypływem gotówki odbić może nie tylko tej osobie, która ją dostała. Ludzie bywają zawistni i jeszcze pod płaszczykiem zainteresowania zbierają plotki i czekają na nieszczęścia i niepowodzenia. Nie trzeba mieć kasy żeby okazać się troglodytą. Taki lajf. Odpowiedz Link Zgłoś
latimeria7 Re: czy kasa naprawdę psuje ludzi? 18.01.10, 16:00 Taaa...a ludzie ze skromniejszymi zarobkami i ubodzy,to zawsze prawi,uczciwi,nie zawistni,cech buraków nie posiadają...Dlaczego w wyniku przypływu gotówki,zaraz zauważa się niegatywne cechy? Pomyślmy czasem czy nie zazdrościmy im sukcesu... Bo jak mówi przysłowie: "Cudzy sukces jest ja bąk,tylko własny nie śmierdzi..." pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
czarnasalamandra tak i to niestety zbyt często! 19.01.10, 18:25 Pieniądze, jak rozumiem bardzo duże, najczęściej mocno zmieniają ludzi (przykładów sama znam co najmniej kilka). Wraz z pieniędzmi otrzymujemy klucz do bardzo wielu rzeczy, o których zawsze marzyliśmy (albo tak się nam wydawało), a przez to zmieniamy podejście do innych spraw, rzeczy, osób, rodziny, itd. Bo jak się ma duże pieniądze to myśli się o innych sprawach (z pewnością nie o tym aby dotrwać do pierwszego, czy jak tu uzbierać na nowe dżinsy dla dzieci), a przez to stajemy się nieco bardziej oderwani o normalnej rzeczywistości, tematów, które do tej pory łączyły nas z obecnymi znajomymi itd. Oczywiście, nie dotyczy to wszystkich - ale znacznej większości, to jest pewne! Tego czego mogę Wam życzyć, to z pewnością dużej kasy, ale jednocześnie abyście zostały w tym wąskim gronie osób, których pieniądze jednak nie zmieniły ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: czy kasa naprawdę psuje ludzi? 20.01.10, 07:50 znam tylko jedną osobę która pieniadze posiada w ilosci "wiekszej" i tej osoby akurat one nie zepsuły wiec cięzko mi sie wypowiadać. Ale może powodem jest to że ona sama je zarobiła zaczynajac od zera. Więc nie, nie uważam żeby pieniądze zepsuły kogos kto zepsuty i tak nie jest. :) Odpowiedz Link Zgłoś
ale.sobie.konto.wymyslilem Re: czy kasa naprawdę psuje ludzi? 20.01.10, 13:16 Ja dużej kasy nie posiadam ale stanę tutaj troszke po stronie tych co ją mają. Parę osób już zauważyło że stosunek otoczenia do osoby której się powiodło też ulega zmianie (zawiść, komentarze etc.). Także kasa psuje nie tylko tych co ją mają ale i tych co chcieliby ja mieć... Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: czy kasa naprawdę psuje ludzi? 20.01.10, 13:25 Najbardziej ludzi demoralizuje skrajna bieda. Odpowiedz Link Zgłoś
ferero Re: czy kasa naprawdę psuje ludzi? 20.01.10, 13:39 jako wyborca jedynie słusznej patrii uwazazm, że PO pierwsze nie psuje to ludzi bo co niektorzy byli zepsuci zanim zapracowali na duza kase, a duza kasa pozwala im jedynie utrzymac satus przyzwoitego Człowieka. czego dowodzi nam tego Premier kochajac jednako biednych i bogatych. co uwazam za własciwą postawe etyczną stosowaną niestety jedynie w POlityce, a szkoda ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
kaatrin Re: czy kasa naprawdę psuje ludzi? 20.01.10, 18:21 Z moich obserwacji wynika, ze moi znajomi, ktorzy sie dorobili, czesto lecza kasa jakies swoje kompleksy. Sama mieszkam za granica, pracuje na uczelni, wiec nie zarabiam duzo, ale na godne zycie mnie stac. Kiedy przyjezdzam do kraju znajomi, ktorzy sie dorobili sporych pieniedzy, czesto staraja mi sie cos udowodnic... Mnie naprawde nie imponuje i tym bardziej nie obchodzi, ze ktos sobie kupil okulary sloneczne czy buty za 5 tysiecy, ale im sie wydaje, ze jak ja mieszkam na zachodzie, to musza mi pokazac na co to ich nie stac. Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: czy kasa naprawdę psuje ludzi? 21.01.10, 16:28 jasne - przeciez wszyscy wiedza ze lepiej byc chorym i biednym niz zdrowym i bogatym :P Odpowiedz Link Zgłoś
karmelek4 psuje, psuje... 22.01.10, 10:44 Ja sama, gdybym tylko miała duuuzo kasy zostałabym największym mega snobem na świecie! jestem tego pewna :/ Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d tylko prostych... 22.01.10, 09:30 jasne....przecietny kowalski kiedy nagle ma wiecej kasy uwaza, ze swiat nalezy do niego i jest najwspanialszym i najcudowniejszym czlonkiem spoleczenwstwa... Odpowiedz Link Zgłoś
klaudiaart Re: czy kasa naprawdę psuje ludzi? 22.01.10, 18:44 Znalam takich którzy przed tym jak sie wzbogacili byli zupelnie wyluzowanymi, fajnymi ludzmi, ale niestety po tym jak majatek uderzyl im do glowy nie dalo sie juz z nimi wytrzymac.... Odpowiedz Link Zgłoś
adamdark01 Re: czy kasa naprawdę psuje ludzi? 24.01.10, 16:47 może nie tak powiedziane,pieniądz nie psuje ludzi,pieniądz pomaga ludziom żyć po ludzku,chyba,że wchodzą w ręce nie ludzkie,kto udaje człowieka,a nim nie jest,znałem i znam ludzi mających duże pieniądze, pozostali ludźmi,a znam też takich którzy nie chcą by inni wiedzieli,że są dobrze usytuowani,mpże mają rację,zbyt dużo biednych ludzi w Polsce,jest to naturalnie wina dwóch rządów,Kaczyńskich i Tuska,nie mieli zielonego pojęcia jak regukować finanse kraju,też Tusk nie daje sobie z tym radę, uważam,że w pierwszym rzędzie musi zredukować do 50% personel urzędniczy w kraju, potrącić 10 % pensji wszystkim ministrom i zastępcom,wojewodom i zastępcom,naczelnikom wydziałów i zast;pcom i tak dalej, Odpowiedz Link Zgłoś
oliwija Re: czy kasa naprawdę psuje ludzi? 25.01.10, 11:29 k873 napisała: > wierzycie w to, że większe pieniądze źle wpływają na ludzi? ja wiem, że to > takie pytanie trochę jak ze szkolnej rozprawki,ale jestem ciekawa czy ktoś > widział takie sytuacje w swoim otoczeniu,a nie tylko tak tak gada. czy > mieliście np. w swojej rodzinie, wśród znajomych przypadki osób, którym > "odbiło" przez kasę? mam taką kuzynkę.odkad (od 10lat) pracuje w pewnej firmie prafarmaceutycznej zdrowo jej odbiło.łącznie z wywaleniem ojca jej córki z domu ,który zarabi 10 razy mniej niz ona. Laska poświeca swojej córce 1-15minut tygodniowo. Dziewczynka jest w 2 klasie. w tytgodniku zajmuje sie nia babcia bo dziewczyna jest w stolicy i tam pracuje. W Weekend dziecko jeżdzi do taty a mmusia ma czas dla kochanka. Ojciec jej córki sie nie nadawałpo - za malo zarabiał ( dw rzy w roku wakacje w Egipcie to dla niej za mało) -nie mial czarnego BMW -nie miał jachtu a mnowy kochaś ma Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: czy kasa naprawdę psuje ludzi? 26.01.10, 15:03 Oni sie nie dobrali-ambitna babka i facet o zwyklych marzeniach. TRakie zwiazki nie sa w stanie przetrwac. nawet jakby kochasia nie bylo to i tak by sie rozeszli. Tylko po co jej dziecko bylo? Odpowiedz Link Zgłoś
modest_pierwszy i to jak.... 25.01.10, 12:45 Pieniądze ...duże... sieją spustoszenie w mentalności ludzi (moi znajomi...)- opanował ich bakcyl "władzy" , ignorancji, wywyższania się, nawet...psychicznego poniżania innych,no i wreszcie zerwania kontaktów - bo to już nie ten "poziom" utrzymywać znajomość z takim "co przegrał życie"... :( (w ich mniemaniu). Odpowiedz Link Zgłoś
amfaber99 Re: czy kasa naprawdę psuje ludzi? 26.01.10, 10:44 CZŁOWIEKA,KTÓRY NIE MA NISKIEGO POCZUCIA WŁASNEJ WARTOŚCI [NP. WSKUTEK BRAKU WYŻSZEGO WYKSZTAŁCENIA,URODY,WIELKOŚCI PENISA ETC.]MA SWOJA HIERARCHIĘ WARTOŚCI USTALONA TAK ABY NIKOGO NIE KRZYWDZIĆ[ANI FIZYCZNIE,ANI MENTALNIE ANI EMOCJONALNIE],MAJACEGO ZAINTERESOWANIA,POCZUCIE HUMORU,POZBAWIONEGO ŻĄDZY WŁADZY I WSZELKICH UZALEZNIEŃ,MĄDREGO,ROZSĄDNEGO,CIEKAWEGO ŚWIATA ....- NA PEWNO PIENIADZE NIE ZDEMORALIZUJĄ .TYLKO CZY TACY LUDZIE JESZCZE MIESZKAJA NA NASZYM PIĘKNYM GLOBIE ? Odpowiedz Link Zgłoś
elwis2109 Re: czy kasa naprawdę psuje ludzi? 26.01.10, 12:27 myślę,że to zależy od człowieka.Ale,raczej prawie wszyscy nażekamy raczej na jej brak?!!jak ich nadmiar?!mam dla was wszystkich propozycję...coś na poprawienie domowego budżetu,ale można się i tez dużo zachęcam wszystkich do napisania do mnie na wika2109@poczta.onet.pl,a ja poinformuję o szczegółach!!!!pozdrawiam!! Odpowiedz Link Zgłoś
arcadios1987 Re: czy kasa naprawdę psuje ludzi? 26.01.10, 14:50 Myślę, że pieniądze psują już zepsutych. Po prostu jeśli człowiek, nawet biedniejszy ma paskudny charakter, to pieniądze są tylko "zapalnikiem", który powoduje, że ten charakter zaczyna ujawniać swoje najgorsze cechy. Znam taką osobę - dziewczyna odkąd ją znam była samolubna i chamska, zupełnie wyróżniała się spośród swojego rodzeństwa. W domu się nie przelewało (rodzina wielodzietna) jednak byli to (i nadal są) naprawdę pozytywni ludzie (tak rodzice jak i reszta rodzeństwa) Wspominana panna od dziecka miała mentalność dorobkiewicza i "wielkiej pani", wstydziła się rodziny, a rozmowa z nią opierała się tylko na wysłuchiwaniu planów o wspólnym celu: "jak się dorobię, to im pokażę" I pokazała... Po studiach zerwała wszelkie kontakty z rodziną, wyjechała do pracy na drugi koniec Polski, a kiedy wróciła postawiła dom, niecałe 500 m. od swojego rodzinnego. Jej rodzina nie przymiera głodem i wcale nie potrzebuje od niej tzw. "łaski", ale ona i tak traktuje ją jak "dziadostwo". W swoim wielkim domu mieszka sama, kilka razy dziennie przejeżdża obok miejsca, gdzie mieszkają jej rodzice, jednak nawet do głowy jej nie przyjdzie, aby tam zajrzeć. Ogólnie wygląda to tak, jakby rodzina zrobiła jej olbrzymią krzywdę, tymczasem to wydumane żale, bo w domu nie było ani alkoholu, ani przemocy, a przebywając w nim ładowało się akumulatory pozytywną energią. Obecnie panna pracuje na wysokim stanowisku, zarabia spore pieniądze, problem w tym że jej dotychczasowe środowisko zupełnie nie chce jej znać. W wielkim domu mieszka sama, mąż (również majętny człowiek) spakował walizki i poszedł w Polskę, bo jej charakter zwyczajnie był nieznośny i był w stanie dobić nawet człowieka, który w środowisku nuworyszowskim obraca się na co dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
lisy Re: czy kasa naprawdę psuje ludzi? 26.01.10, 18:48 Hej co Wy macie z tym pakowaniem wszystkich do jednej beczki? Tutaj "czy kasa psuje ludzi", gdzie indziej "czy uroda psuje ludzi", to nie są pytania z odpowiedziami "tak" lub "nie". Z takich stereotypów później tylko plotki i obmawianie. Odpowiedz Link Zgłoś
nonoa Re: czy kasa naprawdę psuje ludzi? 28.01.10, 11:14 Bo najgorzej z tymi, co z dziada zrobi się Pan przez wielkie "P". Bo wtedy wyżej d... ma niż sr... Odpowiedz Link Zgłoś