Dodaj do ulubionych

szklany sufit, lepka podłoga

23.02.04, 17:06
w Polityce ostatniej była artykuł, że kobiety awansując trafiają na szklany
sufit, a te z dołu nie mogą się oderwać bo są przykute...

Wszystko fajnie, ale czy nie jest tak, że faceci nie tylko są
nadreprezentowani na samej górze, ale i na samemym dole? Większość
(zdecydowana) więźniów to faceci, bezdomnych, alkoholików, może narkomanów...
Może tak się nasze płcie różnią, że faceci są bardziej różnorodni, a kobiety
są mniej zróżnicowane. Czytałem gdzieś wyniki badań inteligencji, z których
wynikało, że średnia inteligencja była taka sama w rozbiciu na płcie, ale
kobiety były do siebie podobniejsze, a wśród najyższych wyników dominowali
faceci... tylko nie piszcie, że test był pod facetów... choć skąd mam
wiedzieć.

Jednokowoż w nagonce parytetowej widzę głównie próbę zastosowania łatwego
klucza do złożonego problemu. Skoro 50% populacji to kobiety to ma być po
równo.

pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • Gość: Klarysa Re: szklany sufit, lepka podłoga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.04, 17:19
      A teraz wyobraź sobie,że jesteś kobietą i odpowiedź na swój post.Ponieważ jako
      mężczyzna jesteś niewątpliwuie tworem doskonalszym od kobiety ,potrafisz to
      zrobić doskonale.Dziękuję za uwagę.
      • niemonogamiczny Klaryso 23.02.04, 17:40
        Gość portalu: Klarysa napisał(a):
        > A teraz wyobraź sobie,że jesteś kobietą i odpowiedź na swój post.Ponieważ
        jako
        > mężczyzna jesteś niewątpliwuie tworem doskonalszym od kobiety ,potrafisz to
        > zrobić doskonale.Dziękuję za uwagę.

a skąd u Ciebie pewność, że nie jestem z tego dolnego przedziału?
        Wyobrażam sobie, że jestem kobietą. Staram się o pracę. Jestem dobry, ale
        dostaje robotę facet. Wkurzam się. Szukam dalej. Znów dostaje facet. Zapisuję
        się do feministek.

A Ty sobie wyobraź, że jesteś pracodawcą. Masz firmę, zainwestowałaś własną
        kasę. Ewentualnie jesteś szefem, nad sobą masz udziałowców, którzy jak psy
        gończe co kwartał Cię rozliczają z wykonania zysku - to tak właśnie wygląda.
        Masz kandydatów, wielu, i facetów i kobiety... Myślisz, że patrzysz na płeć?
        Nie chcesz jak najlepszego pracownika za jak najniższe pienądze. Pracownik to
        element biznesu. Jeśli taniej będzie zrobić to maszyną, weźmiesz maszynę.

Myślisz, że tysiące szefów/właścicieli celowo upieprza lepsze kobiety, które na
        dodatek są tańsze? A może faceci są w tym po prostu lepsi?

pozdrawiam
        • Gość: Klarysa Re: Klaryso IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.04, 17:48
          Chodzi o bardzo prostą rzecz.Z facetem nie ma problemu,że w wieku
          dwudziestuparu lat zajdzie w ciążę ,pójdzie na wychowawczy,na którym będzie
          długo siedział a firma będzie musiała za niego płacić ZUS i jeszcze często
          czekać z miejscem pracy...Proste ,prawda?I dlatego,gdybyś był kobietą,niejeden
          dupek w firmie zadałby Ci na rozmowie kwalifikacyjnej pytanie - "Czy jest Pani
          w Ciąży?" ,a nawet poprosił o zaświadczenie od ginekologa,co jest prawnie
          niedopuszczalne...
          Jeśli jesteś kobietą,a chcesz coś osiągnąć ,musisz być dwa razy lepsza niż
          mężczyzna,a po paru latach ,ktoś Ci powie :"Wiesz,powinnaś była urodzić się
          facetem".Rozkosz z własnych doświadczeń

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka