Dodaj do ulubionych

Programy telewizyjne

09.09.10, 11:04
Typu „gwiazdy” tańczące, czy śpiewające… czy podobne temu dziadostwo to dla mnie straszna strata czasu, nie rozumiem jak można to z zamiłowaniem oglądać, a nawet więcej-odczuwać strach przed przegapieniem odcinka…
Kiedyś miałam nawet chęć zacząć oglądać seriale bo u mnie w pracy starszyzny babskiej to ulubione tematy, chciałam się wkupić w łaski… nie przeszło… nie dałam rady…

Straszna strata czasu to wszystko, można by w tym czasie tyle pożytecznych rzeczy zrobić…
Ja wiem, że wiele osób to ogląda, szczególnie seriale (te jeszcze jestem w stanie zrozumieć… kiedyś oglądałam Dragon Ball i nawet się wciągnęłam:)), ale mam pytanie, czuje ktoś awersję do tych zabijaczy czasu?
Obserwuj wątek
    • sundry Re: Programy telewizyjne 09.09.10, 11:13
      Awersja to za dużo powiedziane, obojętność raczej. Nie oglądam, zwisa mi, czy są i czy ktoś je ogląda:)
      • marguyu Re: Programy telewizyjne 09.09.10, 11:18
        Slysze "serial" i dostaje wysypki.
        Jako dorosla nie ogladalam, nie ogladam i nie bede ogladala. Jako dziecko zaliczylam klasyke polskich seriali i na tym koniec.
        Jedyny na jaki rzucalam okiem podczas przygotowywania kolacji, to "Rex", bo pies byl fajny :)
        • piekna.i.wyrafinowana Re: Programy telewizyjne 09.09.10, 11:24
          też pamiętam psa... fajny... podobny do moich, ale moje fajniejsze choć też owczarki niemieckie
      • piekna.i.wyrafinowana Re: Programy telewizyjne 09.09.10, 11:22
        ja jestem obojetna, awersje mam przez to, że ciągle słysze że w g jak gó... marek zdradził, gosia czy któraś tam wyjechał, ku... ja przez to ich pieprzenie znam treść a wcale nie chcę!!!
        a co najgorsze znów się zaczyna... podobno w tą ndz ma być już na dobre i złe o cholera jak się cieszę!
        • sundry Re: Programy telewizyjne 09.09.10, 11:57
          Uroki pracy z babami;)
    • martishia7 Re: Programy telewizyjne 09.09.10, 11:18
      Czym innym Gwiazdy fikają na wrotkach, czym innym M jak Masło, a czym innym dobrze napisany, fajnie zrobiony serial. Nawet jeżeli to jeno sitcom bądź musical dla rozrywki ;-)
      • piekna.i.wyrafinowana Re: Programy telewizyjne 09.09.10, 11:24
        pewnie i tak co nie zmienia faktu, że nadal jest to zabijacz czasu
        • martishia7 Re: Programy telewizyjne 09.09.10, 11:53
          Wszystko jest zabijaczem czasu.
        • sundry Re: Programy telewizyjne 09.09.10, 11:58
          Forum za to jest niezmiernie wyrafinowanym sposobem na spędzanie czasu:)
          • piekna.i.wyrafinowana Re: Programy telewizyjne 09.09.10, 12:03
            druga ewentualnosc- sluchac kolezanek... wole wiec net i forum
            z pasja nie wchodze na forum jedynie jak mi sie nudzi
    • venettina Re: Programy telewizyjne 09.09.10, 11:36
      Z tego co zauwazylam podejscie do tancow czy innych tasiemcow zalezy od tego co sie dzieje w zyciu czlowieka. Im mniej, tym bardziej sa one wazne.

Pewno Piekna.i.Wyrafinowana prowadzi fajne zycie, wiec nie potrzebuje karmic sie cudzymi przezyciami. Jednak nie kazdemu to dane.

Wiekszosc ludzi prowadzi masakrycznie monotonny zywot: zapewnic biologiczna egzytencje przez prace, napelnic miski, zajac sie potomstwem. I tak przez dwadziescia lat. Kasy na rozrywki czesto brak lub jest jej niewiele. Wtedy tasiemiec staje sie clou,zapewnia emocje, rekalsuje, staje sie punktem odniesienia.

W pracach gdzie jest duza konkurencja miedzy ludzmi omawianie seriali czy innych tancow jest dodatkowo jedym z nielicznych bezpiecznych tematow rozmow.
      • piekna.i.wyrafinowana Re: Programy telewizyjne 09.09.10, 11:44
        piekna.i.wyrafinowana prowadzi takie zycie na jakie pracuje

a reszta cóż... każdy jest kowalem swego losu i nawet w codziennej monotonii można zorganizować zycie tak by sie od monotonii odbijać, a nie w nia poglebiac albo sztucznie rozbijać
        • venettina Re: Programy telewizyjne 09.09.10, 12:02
          Niezupelnie. Nasze zycie jest wypadkowa checi (pracy nad nim czyli tego co "wykujemy") mozliwosci oraz okolicznosci. Nie kazdemu jest dane urodzic sie na tyle zdolnym, inteligentym i ciekawym swiata oraz silnym, by podbjac swiat.

Podkreslam: inteligencja, talenty i sila psychiczna sa nam dane lub nie. Nie masz na to wplywu, rodzisz sie z tym lub nie. A od tego zalezy nasze zycie.

Malo tego, jesli nawet bedziesz zdolna ale urodzisz sie w zapadlym PGRze, rodzinie alkoholika, to prowadzenie normalnego zycia (praca, rodzina i wystarczajace pieniadze na chleb) bedzie juz... sukcesem. Dziecko z tym samym poziomem uzdolnien urodzone w "dobrym domu" bedzie lekarzem, naukowcem, itp.

Powtarzane haselka o tym, ze kazdy jest kowalem swojego losu sa mantra neoliberalizmu, w ktorym zyjemy, usprawiedliwieniem narastajacych podzialow spolecznych.
          • piekna.i.wyrafinowana Re: Programy telewizyjne 09.09.10, 12:28
            cos w tym jest, ale w sumie to co piszesz to skrajnosc moglabym odczytać to jako: nic nie zalezy od nas, wszytko natomiast od tego skad pochodzimy,nie ma sensu pokonywac barier bo z gory skazani jestesmy na niepowodzenie, przeciez o tym mowi nasze pochodzenie...

Oczywiste ktoś nuczony,przyzwyczajony do życia w dany sposób będzie właśnie w ten sposób żył i nie wynika to z możliwości czy okoliczności a raczej nieumiejętności organizowania sobie czasu, a także nieznajomości innych ewentualności...

Jednak dla wielu osób to po prostu wygoda i niechęć przed zrobieniem czegokolwiek bo niejednokrotnie są możliwości i sprzyjające okoliczności a po prostu chęci brak
            • venettina Re: Programy telewizyjne 09.09.10, 12:47
              Swiadomie wypaczasz sens tego co napisalam :) Powiedzialam wyraznie, ze nasze zycie jest WYPADKOWA kilku czynnikow. Na czesc z nich mamy niewielki wplyw lub nie mamy go wcale. Dlatego jestesmy kowalem wlasnego losu tylko na tyle na ile mozemy. Czesto sa to mozliwosci bardzo ograniczone.

Nieumiejetnosc organizowania sobie czasu wynika czesto np. z wzorcow wyniesionych z domu, z braku pieniedzy, niezbyt wysokiej inteligencji oraz/lub malych potrzeb (bo rodzice nie otworzyli przed dzieckiem okien na swiat, a samo nie mialo odwagi by szukac nowych sciezek, wiec powtarza utarte schematy).
    • kum-nye Re: Programy telewizyjne 09.09.10, 11:43
      Ale zabijacze czasu też są potrzebne! Dla zwykłego relaksu, odmóżdżenia... Nie mówię tutaj o Tańcach z Gwiazdami tudzież Klanach i M jak Miłość, ale o dobrze napisanych, dobrze zrealizowany serialach. Wiele z nich może pochwalić się bardzo dobrą obsadą, świetnymi scenariuszami, niezłym poczuciem humoru. Wtedy niewiele się to różni od oglądania filmu.
    • vandikia Re: Programy telewizyjne 09.09.10, 11:43
      oglądam, lubię
      nie jestem robotem i nie potrzebuję zasuwać 24h/dobę, lubię potracić czas, czy leżę i się gapię w niebo, czy leżę w wannie, czy oglądam serial
    • panna.m.igotka Re: Programy telewizyjne 09.09.10, 12:00
      Po pierwsze: Obecnie nie mam telewizora i szczerze nie mam pojęcia co tam w tv słychać :) Natomiast tracę czas na inne głupoty np. siedzenie przed komp. ;)

Po drugie: Nie przeszkadza mi czy ktoś ogląda czy nie. I nie klasyfikuję ludzi na tych co oglądają Klan lub Tańce z gwiazdami ;)

Po za tym oglądam filmy tylko w kinie, bo w domu u znajomych to nie wysiedzę ani minuty przed TV. Zawsze gdzieś mnie niesie, a w kinie jakoś nie wypada wstać i wyjść ;)
      • venettina Re: Programy telewizyjne 09.09.10, 12:49
        Moze polec kilka wartosciowych filmow kinowych, ktore sa obecnie w kinach, bo mnie sie udaje wyhaczyc 2-3 w roku(!), ktore warto obejrzec.
    • cyniczna.303 Re: Programy telewizyjne 09.09.10, 12:34
      Nie oglądam, nie mam telewizora. Zdarza mi się tylko wtedy, gdy jestem u rodziców, bo oni oglądają, a ja lubię sobie wtedy tak z nimi posiedzieć przy herbacie :)

Za to mam inne zatyczki czasowe - czasopisma i ... Facebook, ehh..
    • hotally Re: Programy telewizyjne 09.09.10, 12:58
      Ja w ogole nie mam tv, ale czytam pudelki, plotki itp wiec wiem co sie na swiecie dzieje :))))
      • simply_z Re: Programy telewizyjne 09.09.10, 13:05
        nie znoszę polskich seriali ,moja mama nałogowo oglada m jak mdłości ,barwy szczescia i inne badziewia ,a dlaczego nie lubię z jednej prostej przyczyny ..one nigdy się nie kończą;)
        telenowele brazylijskie są rownie straszne ale przynajmniej po 300 odc odchodzą w niebyt.
    • teletoobis Re: Programy telewizyjne 09.09.10, 13:09
      Spoleczenstwo jest otumnione mydlanymi operami i durnowatymi programikami na zachodnich licencjach. W dodatku zenujacy jest poziom prowadzacych, oceniajacych itp. Kiedys podczas imprezy baby zaczely sie domagac wlaczenia TV, bo tanczyly gwiazdy. To co soba reprezentowal Gassowski to totalne dno. O poziomie prowadzacego Familiade nie wspomne.
      Za to zawsze z przyjamnoscia ogladam teleturniej Sznuka. Gdzie czasy Wielkiej Gry? Gdzie czasy, kiedy ktos pokazywal sie w okienku, to mial cos ciekawego do przekazania?

A zaczelo sie od "w kamiennym kregu" "_
      • princessjobaggy Re: Programy telewizyjne 09.09.10, 16:28
        > Gdzie czasy Wielkiej Gry? Gdzie czasy, kiedy ktos pokazywal sie w okienku, to mial cos ciekawego do przekazania?

Te czasy juz dawno poszly w niepamiec i raczej nie wroca :(
        Lubilam 1 z 10 i Wielka Gre. Przyjemnie tez sluchalo sie prowadzacych, ktorzy mowili poprawna polszczyzna. Teraz byle kto moze zrobic show, a prowadzacy nie znaja polskiego. Zreszta, to nie typowo polskie zjawisko. Swiat schodzi na psy ;) A na pewno radio i telewizja.
        • zetka50 Re: Programy telewizyjne 09.09.10, 16:41
          Przyjemnie tez sluchalo sie prowadzacych, ktorzy m
          > owili poprawna polszczyzna. Teraz byle kto moze zrobic show, a prowadzacy nie z
          > naja polskiego. Zreszta, to nie typowo polskie zjawisko. Swiat schodzi na psy ;
          > ) A na pewno radio i telewizja.
          Poprawna polszczyzna -jak to słyszę to mi się nie dobrze robi.
          • gobi05 Re: Programy telewizyjne 09.09.10, 17:03
            > Poprawna polszczyzna -jak to słyszę to mi się nie dobrze robi.

Oj, to niedobrze...
            • teletoobis Re: Programy telewizyjne 09.09.10, 17:58
              dobrze ze nie dobrze, czy niedobrze...?

Poprawna polszczyzna nieznana i nierozumiana :)
    • ofelia1982 Re: Programy telewizyjne 09.09.10, 13:13
      Polskie wynalazki mnie nie przekonują - te tańczące gwiazdy z bezczelnymi jurorami, seriale z marnymi aktorzynami pokroju K. Cichopek albo braci Mroczków..I to odcinanie kuponów w postaci chałtur w centrach handlowych, wydawaniu marnych książek"jak doszedłem do KARIERY"przez celebrytów..dla mnie polska scena rozrywkowa naprawdę podupada a prawdziwych artystów - czy to piosenkarzy, aktorów - można policzyć na palcach jednej ręki i raczej zobaczyć na deskach teatru niż w TV.
      Ale uważam, że powstają też dobre seriale - z wciągającą fabułą, przemyślaną akcją, wyrazistymi bohaterami - niestety raczej za Oceanem niż u nas..Od czasu do czasu oglądam "Dextera", kiedyś wciągnięta byłam w "Lost" (dopóki nie zaczęli niweczyć całego efektu bombami atomowymi i podobnymi głupotami), dla rozrywki oglądam "Desperate housewives" i "Sex and the city"(serial, nie filmy!).
    • salma75 Re: Programy telewizyjne 09.09.10, 13:18
      Ja czuję generalnie awersję do TV. Wolę radio, gazety, książki, kino na dużym ekranie.
      Z programów telewizyjnych oglądam tylko Fakty, raz na jakiś czas TVN24, czasami w weekendy z córką Animal Planet lub Discovery.
      Nie odpuszczamy z mężem sportu w TV.
      Te tańce, śpiewy i inne hulanki w wykonaniu gwiazd i gwiazdeczek to jakaś totalna lipa, żenada, brrr...
    • ultraviolet6 Re: Programy telewizyjne 09.09.10, 16:41
      a Doktor Dom wam się nie podoba? :) Luuuuubię gościa :)
    • princessjobaggy Re: Programy telewizyjne 09.09.10, 16:51
      > Straszna strata czasu to wszystko, można by w tym czasie tyle pożytecznych rzec
      > zy zrobić…

Robienie czegos pozytecznego jest pojeciem dosc subiektywnym. Poza tym kto powiedzial, ze trzeba robic cos pozytecznego 24/h? Jedni leza na trawie rozmyslajac o niebieskich migdalach, inni w tym czasie wola obejrzec Taniec z gwiazdami.

Sama nie ogladam takich programow, ale tez nie obchodzi mnie co kto oglada, dopoki nie ma to wplywu na mnie.
    • cafem Re: Programy telewizyjne 09.09.10, 17:08
      Jedyne seriale, jakie kiedykolwiek mnie wciagnely, to SATC i GG, obejrzane jednym ciagiem na DVD;)

Ale nie posiadam telewizora, wiec trudno mi sie od tego wszechobecnego badziewia uzaleznic;)
      • zetka50 Re: Programy telewizyjne 09.09.10, 18:08
        Za komuny narzekaliście że nic ciekawego w telewizji!Dwa programy,brazylijskie seriale i gadanie o polityce.No i jeszcze nasz "super serial"-"Czterej pancerni i pies":)
        Nie chcę oglądać, to nie oglądam.Proste!
        • teletoobis Re: Programy telewizyjne 09.09.10, 18:14
          Guzik! Wydarzeniem bylo chociazby raz w miesiacu Studio2. Cudowne programy Sonda, czy Pegaz potrafily wielu rzeczy nauczyc. Dl mlodziezy- ot chocby erran z bratkiem.
          Fakt, malo bylo wartosciowych filmow w TV, ale jak juz - to nie w godzinach nocnych a w najbardziej przystepnym czasie antenowym.
          Teraz z programow TVP wieje propaganda PiSowska, nagabywaniami religijnymi, a kabarety kiepskiej jakosci, robia jako zapchajdziury. TV komercyjne, to juz sama sieczka, dla odmozdzonych.
          • zetka50 Re: Programy telewizyjne 09.09.10, 18:49
            Ciekawych programów jest teraz dużo wystarczy poszukać co nas interesuje np. Discovery,TVN style i wiele innych....
    • berta-live Re: Programy telewizyjne 09.09.10, 18:26
      Moja matka ogląda wszystko jak leci. I na pytanie czy się nie wstydzi i czy nie mierzi ją to intelektualnie, odpowiada, że intelektualnie to ona się udziela w pracy, więc po południu chce się zrelaksować. I, że zmuszanie się do aktywności intelektualnej 24h/dobę byłoby dla niej takim samym horrorem jak żywienie się tylko i wyłącznie zdrowym żarciem. A skoro oprócz zdrowego obiadu jada też bezwartościowe ciastka to i oprócz intelektualnych rozrywek ma prawo do nieintelektualnych. Może coś w tym jest. Ja się w pracy nie udzielam intelektualnie to nie i nie mam potrzeby oglądania TV.
    • piekna.i.wyrafinowana tak dokładnie... 09.09.10, 18:45
      post pisany był pod presją...
      w pracy kobiety przeżywały masowo orgazm- bo seriale się zaczną...

ja nie mam nic do ludzi co oglądają to nie rozumiem ekscytacji tym, ale nie wszystko w końcu musimy rozumieć... nie rozumiem także straty czasu na tym,
      tysiąckrotnie wole wyjść na spacer, zwiedzić bliższe, dalsze okolice, pobiegać, uprawiać inny sport, porozmawiać z partnerem, zabawić się, zaszaleć...
      te uzależnienie od telewizyjnych tasiemców wiąże mi się z niezdrowym trybem życia... ważniejszy serial niż ruszenie dupy, a później wieczne narzekanie i ciągła zgryźliwość- to na przykładzie najbardziej stęsknionych za serialami, a zarazem najtłustszych kobiet z mojej pracy
      • nedzioza Re: tak dokładnie... 09.09.10, 19:38
        Zmień pracę, tak się męczysz bidulko...
      • vandikia Re: tak dokładnie... 09.09.10, 19:50
        > te uzależnienie od telewizyjnych tasiemców wiąże mi się z niezdrowym trybem życ
        > ia... ważniejszy serial niż ruszenie dupy,

jak to już gdzieś napisał... wiesz ile spacerów byś odbębniła jakbyś zliczyła czas spędzony na forum? :D
        • piekna.i.wyrafinowana Re: tak dokładnie... 09.09.10, 20:02
          bym musiala wtedy z pracy sie zwolnic... forum to tylko ewentualnosc, rozumiem ze dla ciebie pasja, skoro ewentualnosci innej nie dopuszczasz?
          byc moze gdyby byla mozliwosc ogladania w pracy seriali, takze bym zaczela...
          ale po pracy w swietle innych perspektyw i mozliwosci- nie ma opcji
    • masher Re: Programy telewizyjne 09.09.10, 19:57
      DB lubisz? :D no prosze prosze :>

lubie seriale ale nie polskie. polskie kino od kina po seriale jest denne, nudne i o niczym. wzglednie jak juz o czyms to jest to chala importowana. dobrym serialem nie pogardze, ba, odkrywam nowe, sledze, ogladam. swego czasu z musu ogladalem brazylijskie seriale... milosc niestety jest slepa i oglupia :D
      • piekna.i.wyrafinowana Re: Programy telewizyjne 09.09.10, 20:06
        > DB lubisz? :D no prosze prosze :>
        uwielbiam, a raczej uwielbiałam bo od lat nie ogladalam, pamietam z angielskiego uciekalam bo okolo 15 na rtl czy czyms tam lecialo:P

wiele osob polecalo mi zagraniczne seriale, bo sa sensowne, bo sie koncza, nie przeczę, nie chce mi sie po prostu w to wciagac, a jak napisalam w poprzednim poscie w pracy ogladac nie moge:(
        • masher Re: Programy telewizyjne 09.09.10, 20:20
          hehe to moze cie zainteresuje ze rok temu wyszlo nowe DB, na nowo przerysowane, skrocone, czyli DBZ i pozostale wladowano w jedna calosc. ze swietna muzyka :D warto sobie ogladnac
          • piekna.i.wyrafinowana Re: Programy telewizyjne 10.09.10, 09:43
            dzieki:) na pewno sprawdze jak wyszla przeróbka
      • agaoki Re: Programy telewizyjne 09.09.10, 20:11
        seriali nie lubię, ale programy rozrywkowe lubię bardzo. sama trochę tańczę, więc lubię tańce oglądać, ale nie każdy odcinek i nie mam doła, jak nie mogę oglądać. uwielbiam 'mam talent' i w ostatnią sobotę cieszyłam się bardzo, że znowu mogę oglądać. ach, jak mi tego brakowało:) jeszcze 'kocham cię polsko' oglądam czasami.
        trochę rozrywki trzeba w życiu mieć, a nie tylko praca, praca, nauka, wiadomości.
        i żeby nie było - inne rozrywki też mam: wycieczki rowerowe, taniec, jakieś tam prace ręczne, czytanie i inne takie. moje życie nie jest nudne.
        najczęściej jest tak, że oglądając program coś tam jednocześnie robię - maluję paznokcie, robię pedicure, coś ceruję, prasuję, jestem na forum, jem kolację... nie siedzę nieruchomo i nie gapię się przez godzinę w ekran.
    • zetka50 Re: Programy telewizyjne 09.09.10, 20:11
      To samo jest na tym forum.Wątki czasami takie durne, ale jak się nie chce to się nie czyta albo odpisuje.Tak samo zajmuje nam czas a nawet więcej!
    • bijatyka Re: Programy telewizyjne 09.09.10, 20:13
      Ja ostatnio widziałam 3 odcinki Anna Maria Wesołowska.
    • nedzioza Re: Programy telewizyjne 09.09.10, 23:23
      każdy ma takie opcje na jakie zasłużył... lepiej zmyj tapetę z twarzy, może przejrzysz na oczy.. albo nie daj boże inni :-P
      • piekna.i.wyrafinowana Re: Programy telewizyjne 10.09.10, 09:44
        fanka mody na sukces?
        przepraszam w takim razie ze uraziłam twoje skomplikowane serialowe uczucia:/ lol
    • paco_lopez Re: Programy telewizyjne 10.09.10, 09:52
      mnie to zwisa. ja oglądam rzeczy pod kątem tego lub śmego. najczęściej ogladam coś co mnie śmieszy, a klan mnie śmieszy. a których ty pozytecznych rzeczach mówisz ??? przecież taki odcinek , to se leci a ty cioś robisz. czemu zaraz miałabyś popjać i pozerać przy tym. uprasuj sobie coś, ugotuj. przejedź sie na odkurzaczu, to wszystko mozna robic w jednym czasie, a jakie pożyteczne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka