jan_hus_na_stosie 14.09.10, 13:15 że nad większością pracowników jak się nie stoi z batem nad głową to najzwyklej w świetle się opier.dalają zamiast pracować, ewentualnie pracują z beznadziejną wydajnością... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marguyu Re: prawda jest taka 14.09.10, 13:18 jasiu, zmartwie cie; Ameryki nie odkryles ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: prawda jest taka 14.09.10, 13:35 no tak, ale jak pracownik podpisuje umowę i ma płacone za "czas" jaki pracuje, to opier.dalając się w czasie pracy okrada pracodawcę gdyż ten płaci mu także za czas jaki przeglądał sobie onet czy inne strony :/ i wiem, że Ameryki nie odkryłem ale wcześniej byłem po drugiej stronie barykady ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wacikowa Re: prawda jest taka 14.09.10, 16:49 Znaczy wcześniej to Ty jebałeś pracodawcę?:P Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: prawda jest taka 14.09.10, 16:56 ale tylko dwóch pierwszych, dla trzeciego pracowałem dużo i sumiennie :) Odpowiedz Link Zgłoś
wacikowa Re: prawda jest taka 14.09.10, 17:20 :D no to teraz się nie dziw:P Podpowiem tylko jedno. Nie lituj się nad nierobami. Daj żółte kartki dwa razy. Przy trzeciej wypowiedzenie . Trafisz w końcu na kogoś kto zasłuży na premię od szefa:) Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: prawda jest taka 14.09.10, 13:21 gdyby zablokować wszystkim w pracy fora ten portal by zdechł śmiercią naturalną. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: prawda jest taka 14.09.10, 13:27 bo pracuje się dla kasy ,a nie dla pracodawcy;) Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: prawda jest taka 14.09.10, 13:32 nie ma pracowników niezastąpionych :] Odpowiedz Link Zgłoś
gr.een Re: prawda jest taka 14.09.10, 20:32 owszem, ale odejście dobrego pracownika trochę kosztuje szefa :) a dobrze pracować można dla każdego Odpowiedz Link Zgłoś
puszysta_gimnazjalistka Re: prawda jest taka 14.09.10, 13:27 O, dobrze, że mi przypomniałeś, muszę się przejść na obiad i przy okazji do sklepu. Odpowiedz Link Zgłoś
pompeja Re: prawda jest taka 14.09.10, 13:39 Człowieku, jeszcze się nie nauczyłeś? Jakieś pytanie postaw, choćby WTTM :D Odpowiedz Link Zgłoś
marguyu Re: prawda jest taka 14.09.10, 13:50 jasiu, nie zapominaj takze, ze sakramentalne peerelowskie "czy sie stoi czy sie lezy dwa tysiace sie nalezy" bylo, jest i pozostanie wiecznie zywe ;) Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: prawda jest taka 14.09.10, 14:33 Drogi Janie, mylisz sie w kwestii kapitalnej czyli podstawowej. Ty nie placisz za wykonana prace, tylko za czas ktory dana osoba poswieca tobie a w ktorym moglaby robic cos innego, np czytac forum. Prawda ze proste i od razu inaczej wyglada? Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: prawda jest taka 14.09.10, 14:44 ja jej płacę "za czas w którym pracuje dla mnie" i wykonuje powierzone zadanie a nie za siedzenie na dupie w biurze i opieprzanie się, opieprzać to może się w domu po godzinach pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: prawda jest taka 14.09.10, 14:57 to sie robi inaczej. Zakladam ze wiesz ile czasu potrzeba zeby wykonac dana prace, wiec robisz cos na ksztalt grafiku i przedstawiasz lali. NP, od godz 8-10 ma byc zrobione to, od 10-12 tamto itd itp. Pozniej tylko rozliczasz co i w ilu % wykonala. Dodatkowo sa rozne programy za pomoca ktorych mozesz moitorowac co lala robila na komputerze w ciagu dnia i jej to pozniej pokazac z odpowiednia wycena. Mozliwosci jest 1000-ce. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: prawda jest taka 14.09.10, 15:08 soulshunter napisał: > to sie robi inaczej. Zakladam ze wiesz ile czasu potrzeba zeby wykonac dana pra > ce, wiec robisz cos na ksztalt grafiku i przedstawiasz lali. to nie lala tylko on :) i to nie jest takie proste, bo czasem niektóre projekty wycenić czasowo, tzn. można ale margines błędu jest spory, poza tym ja wiem ile mi by czasu zajęło wykonanie tego zadania, natomiast pracownik, który nie ma takiego doświadczenia i umiejętności co ja nie wykona tego tak szybko. Nie chcę po prostu dawać mu zbyt krótkich terminów aby się nie stresował, choć może powinienem :/ Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: prawda jest taka 14.09.10, 15:13 kręć Jasiu ta śruba, kręć. Nawet nie wiesz jaki potencjal drzemie w twoim pracowniku. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: prawda jest taka 14.09.10, 18:21 to nie płać za opieprzanie, płać za dzieło/zlecenie. chiba proste? Odpowiedz Link Zgłoś
dyc.lubia Re: prawda jest taka 14.09.10, 14:47 Ja sie opieprzam od ladnych kilku dni. Moj szef o tym wie, nawet widzi, ze na biurku mam porozwalane ksiazki i sie ucze do egzamonow. Ale mamy amrtwy okres i nawet telefon od rana dzwonil z 2 razy. Na obrone mam tylko to, ze jak jest robota to wykonuje ja sumiennie i sie nie obijam:) Odpowiedz Link Zgłoś
ultraviolet6 Re: prawda jest taka 14.09.10, 16:37 Prawda jest taka: Jaka płaca taka praca ;P Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: prawda jest taka 14.09.10, 16:44 ultraviolet6 napisała: > Prawda jest taka: Jaka płaca taka praca ;P Nikt nikogo na siłę nie trzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
ultraviolet6 Re: prawda jest taka 14.09.10, 16:47 To jest najbardziej wytarty tekst chytrych pracodawców :) Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: prawda jest taka 14.09.10, 16:55 zostań sama pracodawcą, kto ci broni? :) Odpowiedz Link Zgłoś
ultraviolet6 Re: prawda jest taka 14.09.10, 17:04 A po co? Ja tam na swoją robotę nie narzekam :) Odpowiedz Link Zgłoś
krolowa_karo Re: prawda jest taka 14.09.10, 16:54 moim zdaniem do sprawy trzeba podejść metodycznie ;) Tzn. typowe zadania podzielić względem pracochłonności i trudności, a pracowników pod względem doświadczenia. Nawet jeśli zadań jest dużo różnych, to z reguły jakieś sensowne grupy da się wyodrębnić. Potem przystępujesz do badań i jak naukowiec próbujesz znaleźć optymalny czas na dane zadanie dla pracownika o konkretnym "stopniu wdrożenia". Regularnie sprawdzasz też (tak raczej subiektywnie) czy jakiś pracownik nie powinien się znaleźć w bardziej zaawansowanej grupie. Uważam, że stosując tę metodę masz szansę osiągnąć sukces! Odpowiedz Link Zgłoś
7kobieta Re: prawda jest taka 14.09.10, 17:37 Mnie tam do pracy motywuje premia a nie to czy ktoś nade mną stoi z batem. Stanie z batem czyli mobing mnie demotywuje Odpowiedz Link Zgłoś
ultraviolet6 Re: prawda jest taka 14.09.10, 17:42 Otóż to. A na codzień pochwały i ciepłe słowo od szefostwa :) Odpowiedz Link Zgłoś
real_mayer Re: prawda jest taka 14.09.10, 19:25 i koniecznie uścisk dłoni prezesa Odpowiedz Link Zgłoś
ultraviolet6 Re: prawda jest taka 14.09.10, 19:33 W kulturalnych firmach i to się zdarza od czasu do czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
thelma.3333 Re: prawda jest taka 14.09.10, 18:04 to bardzo proste - widocznie Twoj pracownik nie jest zmotywowany; cos mu oferujesz oprocz tego bata nad glowa? ja obecnie w pracy jestem dosc zdemotywowana; efekt: to co moglabym zrobic w tydzien , robie w miesiac; i tez jest dobrze; jak pracownik chce to zawsze nagnie fakty na swoje wytlumaczenie; a co motywuje tego kolesia to Ty juz sam powinienes wiedziec, w koncu go zatrudniles to chyba jakas rozmowe przeprowadziles; Odpowiedz Link Zgłoś
sootball Re: prawda jest taka 14.09.10, 19:12 Do pewnego stopnia masz rację. Z drugiej strony człowiek to nie robot. Jeśli od czasu do czasu nie zrobi sobie przerwy, jego wydajność i tak spadnie. Gdybym miała robić to co dziś - pisać przegląd literatury na pewien temat, a literatury jest dużo i dość ciężka :) , więc muszę w krótkim czasie przyswoić i opracować masę danych - gdybym nie mogła raz na jakieś pół godziny pozajmować się przez parę minut pierdołami, szlag by mnie trafił mniej więcej w okolicy południa. Odpowiedz Link Zgłoś
twojabogini Re: prawda jest taka 14.09.10, 20:16 Oj Jasiu, dobry menadżer potrafi coś wyjątkowego, o czym na naszym rynku pracy ledwo co słychać i mało kto kapuje o co chodzi. Nazywa się toto motywowanie pracowników. Wcale nie kasą (nie tylko). I nie chodzi też o wyjazdy integracyjne, po których ma się głównie kaca, kiłe i problemy w małżeństwie. Jest np. taka koncepcja przedsiębiorstwa - mózgu, istotnym jej walorem w praktyce jest to, że pracownicy mają pełną wiedzę o tym co robią i widzą efekty swojej pracy, do tego mogą brać czynny udział w rozwiązywaniu problemów (to w dużym uproszczeniu). Model powstał zupełnie z innych przyczyn, ale ku zdumieniu prowadzących eksperyment okazało się, że wzrosła motywacja i wydajność pracy - nawet przy niskich zarobkach. Bat to feudalna przeszłość. Odpowiedz Link Zgłoś