Dodaj do ulubionych

Chce schudnac

20.09.10, 11:42
No wlasnie, chce - nie musze. I nie dlatego, ze jestem gruba i mi sie faldki czy tez waleczki robia
na brzuchu, tylko dlatego ze chce byc szczuplejsza, jeszcze ladniejsza i bardziej atrakcyjna i seksowna ;)
Piec lat temu udalo mi sie schudnac 20 kg w 6 tygodni, wlasnie dlatego, ze zaczelam sie dobrze czuc ze swoim cialem. Zobaczylam, ze podobam sie mezczyznom mimo znacznej nadwagi, poczulam sie atrakcyjna i jakos tak samo mi sie schudlo - mialam nawet wrazenie, ze cialo po prostu dopasowalo sie do wizerunku mnie samej, ktory mialam w glowie.
I tak wczoraj zamiast jesc pojezdzilam najpierw na rowerze, potem wybralam sie na zakupy, ale nie ubraniowe, coby sie nie frustrowac, tylko ksiazkowe (kupilam sobie autobiografie Stephena Fry'a, ktorego uwielbiam) a potem do kina na 'Ginsbourga'. Czuje sie bardzo zmotywowana, ale jeszcze na wszelki wypadek postanowilam napisac o tym na forum:)
Obserwuj wątek
    • bijatyka Re: Chce schudnac 20.09.10, 11:45
      >udalo mi sie schudnac 20 kg w 6 tygodni<

Coooooo ???????
      • alpepe Re: Chce schudnac 20.09.10, 11:49
        dołączam do szczeny na podłodze, choć z drugiej strony, to ja bym nie miała nawet 15 kg do schudnięcia.
        • bijatyka Re: Chce schudnac 20.09.10, 11:50
          Ja mam parę kg na zbyciu. Czekam na odpowiedź. Odświeżam wątek co 1,5 sekundy.
      • dzioucha_z_lasu Re: Chce schudnac 20.09.10, 11:54
        Internet jest cierpliwy, na forum każdą bzdurę da się wpisać :D
        • asqe Re: Chce schudnac 20.09.10, 11:58
          Nie, to nie jest bzdura - to bylo niedlugo po 'wyjsciu' z wieloletniej depresji, pewnie tez zwiazane z wyjazdem do Londynu. Kiedy wrocilam po 5 tygodniach na pare dni do domu rodzina, przyjaciele i znajomi nie mogli sie nade mna nadziwic.
      • asqe Re: Chce schudnac 20.09.10, 11:55
        No wiem, ze to dziwne jest. Wszyscy mnie pytali na jakiej diecie jestem i co robie, ze tak szybko i ladnie chudne. A ja nie umialam odpowiedziec na to pytanie, bo nie robilam nic specjalnego - mniej jadlam i wiecej sie ruszalam i tyle. Z tym ze ja mam bardzo dziwny stosunek do jedzenie, to znaczy bardzo emocjonalny. I potrafie w jakichs 'nadzwyczajnych' okolicznosciach przytyc albo schudnac 5 kg w ciagu tygodnia. Generalnie staram sie utzymywac wage na stalym poziomie, ale ostatnio przytylam jakis 7 kg i wlasnie tyle chce teraz zgubic (i juz prawie napisalam 'chcialabym', ale udalo mi sie to wychwycic i skorygowac).
        • six_a Re: Chce schudnac 20.09.10, 11:59
          dziwne to są wagi, na których się ważyłaś;)
          • eat.clitoristwood Re: Chce schudnac 20.09.10, 12:02
            six_a napisała:
            > dziwne to są wagi, na których się ważyłaś;)

Ważyła się na angielskiej-jubilerskiej i uncje z kilogramami jej się pomięszały były.
            • alpepe Re: Chce schudnac 20.09.10, 12:05
              no to by było wytłumaczenie, ale nie uncje, a funty miałeś chyba na myśli.
          • asqe Re: Chce schudnac 20.09.10, 12:11
            Waze sie zawsze na jednej i tej samej wadze, ktora dziala normalnie. I jeszcze pani pielegniarka mnie wazy co klika miesiecy w klinice planowania rodziny, wiec wadliwa waga raczej odpada:)
            Zreszta zachowalam sobie jedne spodnie z czasow przed schudnieciem, jak je pokazalam mojemu, bylemu juz. chlopakowi to nie wierzyl i mysle, ze sobie jaja z niego robie.
            Ja w jakis sposob jestem psychicznie uzalezniona od jedzenia i mam do niego 'kocham-nienawidze' stosunek. Kiedy jestem bardzo zdolowana psychicznie, na skraju zalamania potrafie nie jesc nic (naprawde nic) przez 5-7 dni ( bardzo duzo wtedy pale), kiedy jestem szczesliwa jem bardzo malo, a wszystko posrodku po prostu 'zazeram'.
            A teraz chcialabym schudnac tak rozsadnie: nie jesc chleba i masla i slodyczy (to jest moja pieta achillesowa).
            • marguyu Re: Chce schudnac 20.09.10, 12:53
              asqe napisała:
              Ja w jakis sposob jestem psychicznie uzalezniona od jedzenia i mam do niego 'ko
              > cham-nienawidze' stosunek. Kiedy jestem bardzo zdolowana psychicznie, na skraju
              > zalamania potrafie nie jesc nic (naprawde nic) przez 5-7 dni ( bardzo duzo wte
              > dy pale), kiedy jestem szczesliwa jem bardzo malo, a wszystko posrodku po prost
              > u 'zazeram'.

Jeszcze troche, a oglupialy organizm wystawi tobie bardzo ciezki rachunek za to co z nim wyrabiasz. Idz do psychologa i nutrycjonisty. Niech cie naucza innego odreagowywania stresu, a przede wszystkim, wytlumacza co to jest stres. Bo jesli nakrecasz sie duperelami to po prostu jestes nadpobudliwa i emocjonalnie niestabilna.
              Dziwi mnie lekkosc z jako opowiadasz o sobie jak o dziwacznym i smiesznym zwierzatku.
              Czase zaczac bronic sie przed sama soba. Idz do specjalistow.
              • asqe Re: Chce schudnac 20.09.10, 13:13
                Bo jestem dziwnym i smiesznym zwierzatkiem i mam tego swiadomosc a pisze o tym lekko, bo wiem, ze tak wlasnie jest i to akceptuje, co wedlug mnie jest pierwszym krokiem do zmiany. Nie umiem zmienic tego, czego w sobie bardzo nie lubie albo nie akceptuje, bo czuje wtedy niesamowity przymus i presje, ale nie wiem jak do dokladnie wytlumaczyc (najpierw musze sie pogodzic z tym, ze taka jestem i akceptowac siebie, niekoniecznie juz konkretna niepozadana ceche, zeby miec sile i ochote sie zmienic i poprawic - nie wiem czy to ma sens). No i oczywiscie nie da sie zmienic czegos, czego swiadomym w ogole sie nie jest. Pracuje nad soba i jest duzo lepiej niz bylo. Nie mam juz takich wahan wagi jak kiedys i napisalam, ze tym razem chce w sensowny sposb zrzucic pare kilogramow i ze zamiast myslec: 'jestem gruba i brzydka i musze koniecznie schudnac' mysle sobie: 'jest ladna i atrakcyjna, chce schudnac kilka kilogramow, zeby czuc sie i wygladac jeszcze lepiej'. Chyba nie ma w tym niczego zlego?
              • alpepe Re: Chce schudnac 20.09.10, 13:32
                nutrycjonist?
                Dietetyk, marguyu :-)
                • marguyu Re: Chce schudnac 20.09.10, 13:39
                  alpepe,
                  a jakos tak mi sie spolszczyl francuski zywieniowiec nutritionniste.
                  No i tyle obcych slow funkcjonuje w obecnej polszczyznie, ze mialam 50% szansy na to, ze to tez sie zaleglo ;)
                  • alpepe Re: Chce schudnac 20.09.10, 13:47
                    ale tym razem była skucha :-)
    • raohszana Re: Chce schudnac 20.09.10, 11:53
      Znaczy, mamy Cię pilnować? I jak wetnie cuksa to za karę godzinne czytanie postów trolli? ;)

Ehh, żeby mi się tak zachciało jak Tobie...
      • zawszezabulinka Re: Chce schudnac 20.09.10, 12:01
        ja tez mam troche do poprawki. do jakis 6-8 kg. moja dieta nie wyglada - to be a to mus. staram sie jesc malo i wszystko i na co mam ochote bo wiele rzeczy mi zbrzydlo ;/ poza tym dieta ma byc na cale zycie a nie zeby zrzucic 10 kg a potem przytyc 20

i oczywiscie ruch - nauczylam sie cwiczyc na orbitreku. niestety tu mialam problem bo bolaly mnie kolana i potrafilam uciagnac co najwyzej 2 minuty. a teraz nauczylam sie wolniej pedalowac przez co nie obciazam organizmu
    • six_a Re: Chce schudnac 20.09.10, 11:55
      ja widziałam taki program z panią, która na oko zjadała na obiad 5 kilo kurczaka z kfc, czyli jakby w 4 dni ten obiad opuściła, to też 20 kilo do przodu.
    • laracroft82 20 kg w 6 tyg?? 20.09.10, 12:09
      to chore..
      • six_a Re: 20 kg w 6 tyg?? 20.09.10, 12:11
        chore jak chore, ale głównie niemożliwe.
        • bijatyka Re: 20 kg w 6 tyg?? 20.09.10, 12:16
          A ja już sobie nadzieję robiłam...
          • asqe Re: 20 kg w 6 tyg?? 20.09.10, 12:23

Kurcze, zalozylam ten watek po to troche, zeby powiedziec, ze kwestia chudniecia i tycia czasem bardzo jest zwiazana z tym jak postrzegamy samych siebie, czy jestesmy szczesliwi i jaki obraz samych siebie mamy w glowie. Ale przede wszystkim po to, zeby sie jeszcze troszke bardziej zmobilizowac, bo wiem, ze tym razem nie bedzie tak latwo jak wtedy i bedzie to ode mnie wymagalo swiadomego wysilku. A dowiedzialam sie, ze klame albo pie... od rzeczy a najlepiej to jedno i drugie :)
            • bijatyka Re: 20 kg w 6 tyg?? 20.09.10, 12:29
              Wesprę Cię. Ja idę dziś do fryzjera. Zrobię sobie też manikjur. Jakąś maseczkę też sę strzelę. Może tłuszczyk się powstydzi i zacznie znikać. Asqe, nie nabijam się. Ja też chcę schudnąć. Mało czytam o metodach, ale pamiętam, że Ci od mózgu twierdzą, że najpierw trzeba się poczuć tak, jak już by się miało tę wymarzoną wagę. Próbuj ! Ja próbuję !
              • asqe Re: 20 kg w 6 tyg?? 20.09.10, 12:37
                Wlasnie o to mi chodzilo - o poczucie, ze sie juz ma te idealna wage. Dlatego wczoraj zalozylam bardzo, jak na mnie, krotka spodniczke, na poczatku troche wbrew sobie, ale stwierdzilam, ze bede twardzielka i chyba sie opalcilo :)
              • asqe Re: 20 kg w 6 tyg?? 20.09.10, 12:38
                Aha i prawie zapomnialam - DZIEKUJE :)
                • bijatyka Re: 20 kg w 6 tyg?? 20.09.10, 12:41
                  Nie ma za co ! Ty mnie też wesprzyj ! ;)
                  • asqe Re: 20 kg w 6 tyg?? 20.09.10, 12:45
                    No oczywiscie, ze wspieram!
                    I pomysl sobie jakie bedziemy piekne, szczuple i powabne. To znaczy nawet bardziej niz jestesmy teraz :)
      • asqe Re: 20 kg w 6 tyg?? 20.09.10, 12:15
        No pewnie chore. Ja sie ciesze, bo kiedy przyjechalam do Londynu wazylam prawie 80 kg przy wzroscie 167, co tez zdrowe nie bylo. Schudlam do 60 kg i mysle, ze to jest dla mnie dobra waga, bo kiedy wazylam pare kg mniej to juz sie tak dobrze nie czulam.
        • laracroft82 Re: 20 kg w 6 tyg?? 20.09.10, 12:18
          asqe napisała:

> No pewnie chore. Ja sie ciesze, bo kiedy przyjechalam do Londynu wazylam prawie
          > 80 kg przy wzroscie 167, co tez zdrowe nie bylo. Schudlam do 60 kg i mysle, ze
          > to jest dla mnie dobra waga, bo kiedy wazylam pare kg mniej to juz sie tak dob
          > rze nie czulam.

nie iwem z czego sie cieszysz, organizm zacznie sie upominac o swoje i szybko powrocisz do swojej dawnej wagi
          • asqe Re: 20 kg w 6 tyg?? 20.09.10, 12:24
            Nie wiem czy doczytalas, ze to bylo 5 lat temu, ale dziekuje za dobre zyczenia :)
    • conena Re: Chce schudnac 20.09.10, 12:44
      o raju, Anna Kalata na forum?
    • mel.la Re: Chce schudnac 20.09.10, 13:18
      asqe napisała:

Zobaczylam, ze podobam sie mezczyznom mim
      > o znacznej nadwagi, poczulam sie atrakcyjna i jakos tak samo mi sie schudlo

Samo Ci sie schudlo?? A to dobre:)))
      Zeby schudnac 20 kg w ciagu 6 tygodni musialabyc nic nie jesc, ale podejrzewam, ze i wtedy schudlabys moze 10 kg ale nie wiecej. Poza tym jakbys tak duzo schudla w ciagu krotkiego czasu i to po depresji watpie, zeby ktos prawil Ci komplementy ... policzki wklasniete, podkrazone oczy,blada cera, wiem cos na ten temat. Nie wiem tylko po co zalozylas ten watek, mamy sie zachwycac czy dziwic czy co?
      • asqe Re: Chce schudnac 20.09.10, 13:31
        A ja nie wiem po co cokolwiek odpisalas.
        Tak, tyle wlasnie schudlam odstawiajac calkowicie slodycze, chleb itd i jedzac glownie warzywa i owoce, fakt ze nie wiele, ale dlatego, ze po prostu nie czulam sie gloda + ruch na swiezym powietrzu - codzienny poltoragodzinny marsz (w zwiazku z praca, a zatem obowiazek po prostu), pozniej rower i basen.
        I ja sie pytam ciebie jak z taka nadwaga mozna miec 'wklasniete' policzki?
        I dlaczego niby mialam miec podkrazone oczy i blada cere, jesli codziennie przebywalam na powietrzy przez kilka godzin?
        Po wyjsciu z depresji - mialam na mysli kilka miesiecy po odstawieniu lekow, ktore bralam przez prawie dwa lata.
        • mel.la Re: Chce schudnac 20.09.10, 13:41
          Jezeli myslisz, ze swieze powietrze wystarczy zeby zdrowym byc i zdrowo wygladac to jestes w bledzie. Przy prawidlowej diecie tzn. takiej, ktora dostarcza wszystkie potrzebne organizmowi skladniki chudnie sie 2-4 kg na miesiac. Ja jestem 4 tygodnie na diecie i jem sobie oprocz warzyw i owocow rowniez chlebek, nawet Ci powiem, ze z prawdziwym maselkiem, jem rowniez od 2 tyg. ziemniaki, kabanosy, makrele, sery nawet nie te odtluszczone tylko w odpowiednich proporcjach ale glodna nie chodze. I tak planuje sobie jesc do Bozego Narodzenia zeby wrocic do mojej wagi.
          Ps. A tak w ogole to bez jedzenia na pewno mialas duzo sily na te kilometrowe spacery, jazde na rowerze i basen... rozbawilas mnie bardzo :))))
          • asqe Re: Chce schudnac 20.09.10, 14:01

Tak, mialam sile, mialam bardzo duzo sily i energii. No ale przeciez ty wiesz lepiej.
            Nie napisalam, ze to bylo madre albo zdrowe, tylko ze u mnie tak to wygladalo.
            Gdybym czula glod to bym jadla. Czy moze uwazasz, ze powinnam sie byla zmuszac do jedzenia tego chleba i masla?
            Moze dlatego, ze to bylo nowe, cudowne i magiczne dla mnie miejsce i ludzie.
            I do tej pory kocham Londyn calym sercem, mimo ze odkrylam w tym miescie bardzo wiele wad i 'dziwnosci'.
            No i ciesze sie, ze cie rozbawilam:)

I moze jeszcze tylko dodam, ze ja potrafilam posmarowac sobie tosta cwiartka masla kiedys :)
            I chodzilo mi o to, ze nie bedziesz miec podkrazonych oczu, jesli sie dobrze wysypiasz ani tez bladej cery, jesli spedzasz duzo czasu na powietrzu.

A twoim celem teraz jest dosranie mi, zarzucenia klamstwa? Bo nie rozumiem.
            • zuza.82 Re: Chce schudnac 20.09.10, 14:04
              No to po co kłamiesz asqe?
              • asqe Re: Chce schudnac 20.09.10, 14:15
                Nie klamie. Jak ktos nizej zauwazyl moglo to tez miec zwiazek z odstawieniem antydepresantow. Nie wiem, jak to sie stalo, ale wiem, ze sie stalo i sie z tego ciesze, nawet bardzo, bo nie wiem, czy udalo by mi sie zmusic sama siebie do przestrzegania jakiejs diety. A tak, mam wraznie, ze stalo sie to troche jakby 'poza mna'.

A teraz podkreslam chce w zdrowy i racjonalny sposb zrzucic kilka nadprogramowych kg.
                I ten watek mial byc o sile auto motywacji i pozytywnego myslenia bardziej niz o tym o czym sie zrobil. I troche mi przykro z tego powodu, ze z calego postu uczepiliscie sie kawalka jednego zdania.
                • zuza.82 Re: Chce schudnac 20.09.10, 14:16
                  Sory :) pojechałam niepotrzebie :))
                  • zuza.82 Re: Chce schudnac 20.09.10, 14:17
                    niepotrzebnie (miało być)
        • laracroft82 Re: Chce schudnac 20.09.10, 13:41
          asqe napisała:

ale dlatego, ze po prostu nie czula
          > m sie gloda + ruch na swiezym powietrzu - codzienny poltoragodzinny marsz (w zw
          > iazku z praca, a zatem obowiazek po prostu), pozniej rower i basen.

i to głownei na samych warzywach i owocach??? az mi sie wierzyc nie chce..to spory wysilek i trzeba miec na niego energie
          • asqe Re: Chce schudnac 20.09.10, 13:50
            Chyba o to chodzi, ze to miasto dalo mi baardzo duzo energii. Czulam sie cudownie na poczatku w Londynie i caly czas bylam czyms zajeta, a ja zajadam glownie 'nude'. No i efekt nowosci.
            Pamietam, ze 'szefostwo' sie o mnie martwilo, ze tak szybko chudne, ze moze sie stresuje i tak dalej, ale ja bylam taka szczesliwa :D I tutaj nie bylam okropnym grubasem, tylko ladna dziewczyna. Po prostu 'skrzydel dostalam'. Ehh, piekne to byly czasy :)
        • marguyu Re: Chce schudnac 20.09.10, 13:44
          asque,
          z tym sie zgodze. Mam szwagra, ktory bardzo sdlugo wychodzil z depresji. Cale zycie byl szczuply a podczas choroby byl jakby nadmuchany. Po odstawieniu lekarstw w rekordowym czasie wrocil do normy i czuje sie dobrze.
          Gratuluje optymistycznego podejscia, lepsze takie od zaplakiwania sie nad swoim losem.
          Ale dbaj o siebie i nawet gdy nie masz apetytu to jedz ze zdrowego rozsadku.. Lyzeczke za kazda z lubianych forumowych znajomosci i juz masz obiad za soba ;)
          • mel.la Re: Chce schudnac 20.09.10, 13:53
            > asque,
            > z tym sie zgodze. Mam szwagra, ktory bardzo sdlugo wychodzil z depresji. Cale z
            > ycie byl szczuply a podczas choroby byl jakby nadmuchany. Po odstawieniu lekars
            > tw w rekordowym czasie wrocil do normy i czuje sie dobrze

Tabletki antydepresyjne zatrzymuja wode w organizmie i powoduja zwiekszenie laknienia. Woda owszem, mogla zejsc szybko, ale zeby zgubic tluszczyk potrzeba troche wysilku, to nie przychodzi samo.
    • zuza.82 Re: Chce schudnac 20.09.10, 13:47
      jeden kilogram to 7000 kalorii (około)
      20 kg x 7000 to 140 000 kalorii
      6 tygodni x 7 dni to 42 dni
      140 000 : 42 = 3333,33 kalorii tyle musiałabyś tracić srednio dziennie
      to nie jest możliwe !!!!
      • nieznany_2 Re: Chce schudnac 20.09.10, 13:52
        Jeśli chcesz schudnąć to zastosuj dietę proteinową. Tylko musisz dokładnie postępować tak jak tam jest napisane. Systematycznością i konsekwencją stracisz tyle ile zechcesz. Znajomy w ciągu tygodnia schudł 5kg.
        dietaproteinowa.eu/
        dokładnie się stosuj i jedz tylko to co jest dopuszczalne. Na tej stronce wszystko masz jak na dłoni opisane.
        Powodzenia
        • mel.la Re: Chce schudnac 20.09.10, 13:56
          nieznany_2 napisała:

> Jeśli chcesz schudnąć to zastosuj dietę proteinową. Tylko musisz dokładnie post
          > ępować tak jak tam jest napisane. Systematycznością i konsekwencją stracisz tyl
          > e ile zechcesz. Znajomy w ciągu tygodnia schudł 5kg.

A watrobe ma jeszcze zdrowa? Nerki tez? Ilosc wapnia w kosciach prawidlowa?
      • zuza.82 Re: Chce schudnac 20.09.10, 13:54
        Mozna tylko wtedy tyle schunąć gdy się jest chorym na jakaś wyniszczającą odmianę raka lub gdy się było nie tłustym ale spuchniętym od nadmiaru wody, np od leków.
        • asqe Re: Chce schudnac 20.09.10, 14:09

No to moze ja bylam spuchnieta od nadmairu wody tez. Nigdzie nie napisalam, ze nie bylam.
          Napisalam tylko, ze schudlam 20 kg w ciagu kilku tygodni. Wczesniej bralam leki antydepresyjne i byc moze to przyczynilo sie takze do mojej nadwagi. Ale byl tez taki czas, ze ja bez przerwy jadlam, to znczy nie - robilam sobie przerwy na sen.
          • zuza.82 Re: Chce schudnac 20.09.10, 14:16
            To chyba te leki. nie bylaś tłusta tylko nawodniona, spuchnięta.Cała tajemnica :)
            • asqe Re: Chce schudnac 20.09.10, 14:24
              Ale ja bylam juz tlusta zanim je zaczelam brac i ciagle przybieralam na wadze. Przestalam kiedy zaczela brac leki i lepiej sie poczulam, moja waga stanela w miejscu. I potem spadla gwaltownie, kiedy wyjechalam do Londynu. I teraz moze byc, tylko te kilka dodatkowych, choc snu mi z powiek nie spedzaja :)
    • grassant Re: Chce schudnac 20.09.10, 13:52
      ocb? roob to, co poprzednio w ciągu 10u dni

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka