Dodaj do ulubionych

Chcecie euro?

29.09.10, 09:42
Jak w temacie. Jesteście za lub przeciw.
Podobno wejdzie w 2015 r.
Obserwuj wątek
    • soulshunter Re: Chcecie euro? 29.09.10, 09:46
      Nie wejdzie, juz nasza w tym glowa. Damy rade co nie chlopaki i dziewczyny?
      • ursyda Re: Chcecie euro? 29.09.10, 09:48
        do nas wejdą rupie
        • zetka50 Re: Chcecie euro? 29.09.10, 09:53
          w państwach Azjatyckich,ale nie w Europie:)
          • ursyda Re: Chcecie euro? 29.09.10, 10:01
            to gdzie my w końcu jesteśmy
            • six_a Re: Chcecie euro? 29.09.10, 10:06
              zależy na co spojrzeć, sądząc po stanie dróg np., jesteśmy w dupie
              (rymuje się z rupie jakby co)
        • six_a Re: Chcecie euro? 29.09.10, 09:57
          > do nas wejdą rupie
          i rupiecie, ale te akurat z niemiec;)
          • menk.a Re: Chcecie euro? 29.09.10, 10:22
            six_a napisała:

> > do nas wejdą rupie
            > i rupiecie, ale te akurat z niemiec;)
            >

Oni już tu są.:D
        • menk.a Re: Chcecie euro? 29.09.10, 10:21
          ursyda napisała:

> do nas wejdą rupie

Órsydo, aj lowju soł macz.:D
          https://img.wapster.pl/bckgrdsrv.aspx?id=1992393&countryID=26
        • ind-ja Re: Chcecie euro? 30.09.10, 19:08
          kuny,sumy albo dongi wietnamskie
    • six_a Re: Chcecie euro? 29.09.10, 09:52
      taaaaak. bo banki mnie rąbią na przelicznikach.
    • zetka50 Re: Chcecie euro? 29.09.10, 09:55
      To euro to tylko taki fajny papierek, a co będzie dalej?
      • jan_hus_na_stosie Re: Chcecie euro? 29.09.10, 09:59
        w razie kryzysu jak ten obecny już nam dupy nie uratuje niski kurs złotego w stosunku do innych walut, który stymulował nam eksport
        • soulshunter Re: Chcecie euro? 29.09.10, 10:00
          najwyrazniej wlasnie o to komus chodzi. A teraz obstawiamy komu.
        • samentu Re: Chcecie euro? 02.10.10, 13:11
          eksportujemy i tak do UE (2/3 do strefy euro)
          więc bez rządowej propagandy prosze
    • jan_hus_na_stosie Re: Chcecie euro? 29.09.10, 09:55
      nie
    • izabellaz1 Re: Chcecie euro? 29.09.10, 10:03
      Dla mnie plusy wprowadzenia Euro to:
      - super wygoda w przypadku podróży. Nie korzystam z przybytków wymiany walut tylko z portfela czy karty niezależnie od miejsca w Europie,

...yyyy, noooo, to by było na tyle plusów jeśli o mnie chodzi :D
      • menk.a Re: Chcecie euro? 29.09.10, 10:17
        O tak. I wystarczy.:D
    • tytus_flawiusz Re: Chcecie euro? 29.09.10, 10:27
      Chemy, bardzo chcemy ... dopłacać do Greków albo innych oszustów
      • menk.a Re: Chcecie euro? 29.09.10, 10:31
        tytus_flawiusz napisał:

> Chemy, bardzo chcemy ... dopłacać do Greków albo innych oszustów

Hahah mamy PLN, a ciągniemy z kasy euro przy czym więcej dostajemy, niż wpłacamy. Ktoś zatem na nas oszustów płaci.:>
        • tytus_flawiusz Re: Chcecie euro? 29.09.10, 10:36
          > Hahah mamy PLN, a ciągniemy z kasy euro przy czym więcej dostajemy, niż wpłacam
          > y. Ktoś zatem na nas oszustów płaci.:>

Dostajemy w ramach zasad (tego funduszu argentyńskiego) czy nie ?
          Grecy ewidentnie CYGANILI i co ? Frajerzy teraz mogą im nagwizdać... a Grecy dalej swoje. Lubisz, takie "związki" Twoja sprawa. Dla mnie "związek radziecki 2" nie jest w niczym atrakcyjny
          • menk.a Re: Chcecie euro? 29.09.10, 10:43
            Oj nie unoś się. Racja, racja. ;)
    • mybryzg Re: Chcecie euro? 29.09.10, 10:38
      kto nie chce euro, chce ruble, rupie, czy inną arabską walutę. Albo nic nie chce.
      • tytus_flawiusz Re: Chcecie euro? 29.09.10, 10:40
        mybryzg napisał:

> kto nie chce euro, chce ruble, rupie, czy inną arabską walutę. Albo nic nie chc
        > e.

ja pie... ale demagogia
        • marguyu Re: Chcecie euro? 29.09.10, 11:53
          tytus_flawiusz napisał:

ja pie... ale demagogia

O sobie piszesz?
          I oddaj to co moje, bo aktualnie to ja na was place z moich podatkow.
          • six_a Re: Chcecie euro? 29.09.10, 11:56

hahahaha. ally niech ci z wazonu odda.
            no dziś wesoło jest, muszę to przyznać.
          • tytus_flawiusz Re: Chcecie euro? 29.09.10, 11:58
            > I oddaj to co moje, bo aktualnie to ja na was place z moich podatkow.

bynajmniej na nie mnie :-). Masz prawo wyborcze bierne i czynne ? To uzywaj z głową.
            Buziaczki.
    • a1ma Re: Chcecie euro? 29.09.10, 11:56
      Tak. W końcu jedne pieniądze w portfelu.
    • ladyhermiona Re: Chcecie euro? 29.09.10, 11:57
      Oby. Zawsze mnie szlag trafia jak musze latać i szukać kantoru.
      • ma_dre Re: Chcecie euro? 30.09.10, 11:58
        po cholere ci kantor, wystarczy miec karte VISA
    • rumak.hrabiny Re: Chcecie euro? 29.09.10, 12:02
      > Podobno wejdzie w 2015 r.

:D :D :D

kto to wymyślił? czy tak podało radio erewań? chyba, że kosmici wylądują i polską gospodarkę zreformują.
    • rumak.hrabiny a w 2016 każda rodzina dostanie mercedesa... 29.09.10, 12:05

• ursyda Re: a w 2016 każda rodzina dostanie mercedesa... 29.09.10, 15:43
        kiedy ja nie chcę mercedesa
        • rumak.hrabiny Re: a w 2016 każda rodzina dostanie mercedesa... 30.09.10, 10:25
          też nie przepadam za tą marką. wolę auta japońskie. jak jednak będą rozdawać merce, samochód wezmę. później go sprzedam a pieniądze przehulam
    • zetka50 Re: Chcecie euro? 29.09.10, 12:20
      Myślę że nie doczekamy,bo w 2012 ma być koniec świata :D
      • rumak.hrabiny Re: Chcecie euro? 29.09.10, 12:52
        > Myślę że nie doczekamy,bo w 2012 ma być koniec świata :D

z przykrością muszę stwierdzić, że nawet koniec świata w 2012 jest bardziej prawdopodobny od tego, że w 2015 wprowadzą euro :D
    • maitresse.d.un.francais a ile chcesz oddać? 29.09.10, 17:05
      jako waluty - nie!
    • berta-live Re: Chcecie euro? 29.09.10, 17:08
      Chcemy, uprości to trochę życie. Ale sądząc po tym co sie w gospodarce dzieje, to nie bardzo wierzę w ten 2015r.
      • jan_hus_na_stosie Re: Chcecie euro? 29.09.10, 17:15
        berta-live napisała:

> Chcemy, uprości to trochę życie.

kiepski argument

równie dobrze można by wprowadzić odgórny nakaz w UE produkcji samochodów tylko z dwoma biegami (do przodu i do tyłu), to też by trochę uprościło jazdę

pytanie tylko czy takie uproszczenie miałoby sens skoro wpłynęłoby to na gorsze osiągi samochodu i większe spalanie paliwa?
      • ma_dre Re: Chcecie euro? 29.09.10, 17:59
        taaa, uprosci na tyle ze wiele osob juz nie bedzie musialo sie zastanawiac dom czy mieszkanie w bloku, bo na jedno i drugie bezpowrotnie juz nie bedzie ich stac! G...wno wielkie to euro, ceny wzrosly kilkukrotnie a zarobki wcale. Ciesze sie ze sie opozni, bo do 2012 nie dalabym rady pozalatwiac paru spraw ;-)
    • ma_dre Re: Chcecie euro? 29.09.10, 17:56
      za zadne skarby! Juz raz euro przerabialam we Francji i takiego historycznego przekretu moje oczy nie widzialy. Nie zycze nikomu tego typu doswiadczen. Jesli sprawa odbedzie sie tak jak we Francji, to radze wam zrobic wieksze zyciowe zakupy typu mieszkanie przed wejsciem do eurostrefy!
      • sabriel Re: Chcecie euro? 29.09.10, 18:01
        NIE
    • zeberdee24 Re: Chcecie euro? 29.09.10, 18:11
      Nie chcę, Polska ma na tyle dobre ratingi że nasza waluta raczej nie runie totalnie, a w razie kolejnego kryzysu osłabi się na tyle żeby utrzymać konkurencyjność naszego eksportu. Niemcy i Francja eksportują zaawansowane produkty i konkurują w świecie jakością i technologią, mogą sobie pozwolić na posiadanie silnej waluty, Polska jeszcze długo będzie konkurować głównie ceną.
      • rumak.hrabiny Re: Chcecie euro? 30.09.10, 11:48
        to znowu ty? niczego się nie nauczyłeś przez te pół roku?

przypomnij sobie jakie głupoty GŁUPOTY pisałeś.

widziałeś już zegar zadłużenia? jeżeli nawet tak zażarcie broniący Tuska Balcerowicz zaczyna się bać? dobrze się przyjrzyj, przemyśl czy lubisz zapierdzielać na odsetki od zadłużenia. jeżeli masz dzieci, puść im zamiast dobranocki film Dług.

TU MASZ ZEGAR
        • ma_dre Re: Chcecie euro? 30.09.10, 12:01
          a jakie jest polskie zadluzenie? Ciekawi mnie. Bo w takiej np. Francji wynosi ono 1 489 milliardow...
          • rumak.hrabiny Re: Chcecie euro? 30.09.10, 13:02
            Francja z racji swego potencjału jest dużo bardziej wiarygodna i dużo lepiej oceniana na rynkach finansowych. jej pożyczają pieniądze na duuużo lepszych warunkach. odsetki od ich długoterminowych obligacji są około 2 razy niższe niż naszych. To właśnie z racji odsetek, nam będzie trudniej dług spłacić, szybciej będzie rósł, jeżeli nie zaczniemy spłacać. poza tym kursem euro trudno spekulować.

łatwiej jest spłacić rodzinie posiadającej dochód np 6 tys miesięcznie dług w wysokości 30 tys, niż rodzinie żyjącej z kuroniówki dług 2 tys zł. Ich po opłatach stałych i zakupie żywności praktycznie nie stać na żadną spłatę.
      • rumak.hrabiny Re: Chcecie euro? 30.09.10, 11:56
        teraz dokształcę cię z ekonomii. to banki decydują na jaki procent dostaniesz kredyt a nie ty. tak samo, to grube ryby światowej finansjery decydują jakie jest oprocentowanie polskich obligacji a nie polski rząd. gdy mają interes w mocnej złotówce (np by zwiększyć nam import a zmniejszyć nasz eksport), oceniają polską gospodarkę lepiej. kapitał napływa, kurs zł rośnie. gdy np niektórym z nich zależy, by złotówka była słaba (np duże prywatyzacje) lub widzą, że Polska pilnie potrzebuje kasy, zmieniają rating i oprocentowanie obligacji rośnie.

nie porównuj nas więc do Niemiec czy USA. Amerykanie pożyczają pieniądze na niecałe 3% (10-letnie obligacje) i w praktyce to oni sami decydują o oprocentowaniu, my na 5-6% i nie wiemy czy jutro pożyczą nam na 4 czy 8 procent. oni spekulują złotówką, obligacjami a my wszyscy za to płacimy...

mnie ciągle przysyłają z banków oferty "atrakcyjnych" kredytów, bajerują, że jestem wiarygodnym klientem i wiesz co? wcale nie biegnę do banku po kredyt. wolę żyć skromniej, ale spać spokojnie. we własnym domu mieszkać a nie w cudzym, czyli banku.

znajdź sobie prostą, cycatą, gospodarną kobietę, która dobrze gotuje. ona nauczy ciebie podstaw ekonomii. powierz jej zarządzanie wspólną kasą, bo ty najwyraźniej do tego talentu nie masz.
        • smith78 Re: Chcecie euro? 02.10.10, 00:41
          Masz absolutną rację.
          Trzeba sobie znaleźć cytatą i gospodarną babę. Wyssać i wyru....

A tak poważnie, jeśli będziemy się dalej tak absurdalnie zadłużać, to bierzmy euro, niech za nasze długo kto inny zapłaci.

Natomiast (w co szczerze wątpię) zreformujemy swoją gospodarkę, zlikwidujemy deficyt, plus takie tam jak likwidacja krus, 50% dla tfurcuw, becikowe, developer na państwowym, religia w żłobku,+kataster, 1/2 sejmu, 0senatu, emerytura==min pensja. To absolutnie nie.
    • jack20 Re: Chcecie euro? 30.09.10, 14:31
      Wprowadzenie nowej waluty prowadzi do ukrytych i jawnych podwyzek .
      Takie zdanie ma wiekszosc obywateli panstw gdzie ta waluta zostala wprowadzona .
      Wprowadzenie € sluzy tylko przedsiebiorcom.
      Przyklad Grecji pokazuje , ze w razie kryzysu istnieje praktycznie niemozliwosc odczepienia sie od tej waluty i wprowadzenie poprzedniej co jedynie mogloby dawac szanse wjscia z beznadziejnej finansowej sytuacji i petli zadluzenia przez regulacje jej stosunku do € .
      Nie pozwalaja na to banki silnych panstw unijnych u ktorych panstwo jest zadluzone z powodu przewidywanych ogromnych strat .
      Panstwa do ktorych banki te naleza decyduja sie na obciazenie swych obywatei dlugami Grecji w tym przypadku (w formie pozyczek praktycznie nie majacych szans zwrotu ) by tylko nie dopuscic do strat w swoich bankach .
      • rumak.hrabiny Re: Chcecie euro? 30.09.10, 15:30
        czy złotówka czy euro i tak dupa z tyłu. Chiny zbudowały swą potęgę na sztucznym zaniżaniu kursu jena, stymulując w ten sposób eksport. nie zadłużały się, ale pożyczali innym.

nam na zaniżenie kursu zł nie pozwolą. nawet jak by pozwolili, to i tak światowa finansjera bardziej steruje kursem zł niż rząd czy NBP.

przy słabej złotówce rośnie nam eksport, gospodarka się rozwija, ale zadłużenie nominalne wzrasta i znowu dupa z tyłu. czas zacząć spłacać długi, póki nie jest za późno...
    • annataylor Re: Chcecie euro? 30.09.10, 15:54
      jestem za, ale żeby pensje byly takie jak w zachodniej Europie, a nie nasz polskie, czyli 250 euro na miesiac
      ps. i jestem za tygodniowym systemem wyplacania pensji, tak jak np. w UK
    • iwona334 Chcecie euro? - chcemy - od razu ! 30.09.10, 15:59

juz mi mozesz sypac do kieszeni.
      Ile tego jest ?
      • alessia27 Re: Chcecie euro? - chcemy - od razu ! 30.09.10, 16:05
        ja chce euro a dokladnie 579 potrzebuje na kurtke :)
        • maitresse.d.un.francais Re: Chcecie euro? - chcemy - od razu ! 30.09.10, 16:45
          alessia27 napisała:

> ja chce euro a dokladnie 579 potrzebuje na kurtke :)
          >
          Ja potrzebuję na różne rzeczy, w dowolnych ilościach.
          • alessia27 Re: Chcecie euro? - chcemy - od razu ! 30.09.10, 19:04
            mnie 579 starczy :)
            • bryg-ida111 Re: Chcecie euro? - chcemy - od razu ! 30.09.10, 19:13
              Z czego ta kurtka, że taka droga ?
              • alessia27 Re: Chcecie euro? - chcemy - od razu ! 30.09.10, 19:19
                z materialu... kurtke juz mam tylko fajnie jakby sie kasja zwrocila :)

www.wellensteyn.de/wwn_products_det.php?mod=VENZ&mat=408&col=SW&af=WbFP[K.Z:gv8UPuA_2tfe2O&afk=561
                • bryg-ida111 Re: Chcecie euro? - chcemy - od razu ! 30.09.10, 19:25
                  Chyba firmowa? myślałam że ze skóry :)
                  • alessia27 Re: Chcecie euro? - chcemy - od razu ! 30.09.10, 19:34
                    nie nie ze skory ale naprawde solidna, to kurtka nie na jeden sezon
                    i uwazam ze warta tych pieniedzy.chorowalam na nia juz od tamtego roku.
                    Kupilam 2 z tej firmy.
                    Ta jedna jest bardzo elegancka, nawet bardziej od plaszcza .
                    Druga wybralam bardziej sportowa.

www.wellensteyn.de/wwn_products_det.php?mod=SZ&mat=66&col=SW&af=WCcMOSMaNa-q3CqzA17kiSs&afk=478
                    serce bolalo jak placilam, teraz za cieplo zeby ja nosic wiec ciagle ja ogladam w szafie :)
                    Ciesze sie na zime jak dziecko na swieta :D
                    • bryg-ida111 Re: Chcecie euro? - chcemy - od razu ! 30.09.10, 19:37
                      ładna :)
                      • rumak.hrabiny Re: Chcecie euro? - chcemy - od razu ! 02.10.10, 00:05
                        może taniej wyjdzie biały rower?
    • zetka50 Re: Chcecie euro? 02.10.10, 00:19
      e przepadam za taką muzą:/
      • zetka50 Re: Chcecie euro? 02.10.10, 00:21
        miało być nie przepadam (uciekło mi), za szybko piszę:)
        • rumak.hrabiny Re: Chcecie euro? 02.10.10, 22:45
          do dupy z muzyką. nie jest najgorsza, ale fatalnie NAGRANA. jakby w kawalerce a nie w studio.

tu chodziło o tzw lyrics, czyli słowa...
    • bijatyka TAK 02.10.10, 00:55
      Byle dużo ! Może być w banknotach 500- ełrowych. Tak z 20 kilo poproszę.
    • samentu Chcemy n/txt 02.10.10, 13:08

• zetka50 Re: Chcecie euro? 03.10.10, 23:31
      no chcecie czy nie?
      • rumak.hrabiny a chcecie być młodzi, piękni, szczęśliwi i bogaci? 04.10.10, 00:21
        > no chcecie czy nie?

pytanie jest przecież abstrakcyjne, bo jak chcesz mieć euro, to sobie kup, a nie licz, że rząd je w 2015 roku wprowadzi. równie dobrze mogłabyś zapytać czy ktoś chce mieć zdrowe zęby, pierdzieć melodyjnie i donośnie, hodować kozy czy też mieszkać na drzewie i żywić się bananami.

kiedyś euro będzie polską walutą, czy ktoś tego chce czy nie. jak twierdził pewien bolek, będą tego zarówno plusy ujemne, jak i dodatnie. daleka jednak droga przed nami, więc jest zdecydowanie zbyt wcześnie, by już dziś tym się ONANIZOWAĆ nadaremno...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka