Dodaj do ulubionych

Bardzo Poważna Sprawa

10.10.10, 13:03
serio. widziałam, że koleżanki prawniczki pomagają tu w rozwiązywaniu niektórych spraw. tym razem mój wątek też będzie raczej osobisty, choć nie o mnie, więc proszę o rady:]

sytuacja wygląda tak - małżeństwo o długim stażu, mężczyzna od lat nastu pije, robi awantury, ostatnio dochodzi do rękoczynów. sprawa przez lata w martwym punkcie, ale ostatnio kobieta zdecydowała się problem rozwiązać. sprawa w sądzie o znęcanie się fizyczne i psychiczne (pewnie będą jakieś zawiasy? na razie sprawa jest odroczona i ciągnie się to wszystko w nieskończoność, tak się nie da żyć), po wyroku - rozwód (jeśli kobieta, trzymam kciuki, się zdecyduje) z orzeczeniem o winie. gdzie jest problem? mieszkają w mieszkaniu razem z matką kobiety (mieszkanie jest własnością matki, przez alkoholizm mężczyzny w totalnej ruinie, ale odziedziczy je kobieta). mężczyzna jest zameldowany - i tu się zaczyna. podobno nikogo nie można wymeldować bez jego zgody, a mężczyzna na pewno wymeldować się nie pozwoli. sytuacja jest patowa - on nie pracuje, jeśli już to baaaardzo dorywczo (bo musi za coś pić), jego rodzina raczej nie będzie chciała przyjąć go do siebie, ale czy to oznacza, że musi mieszkać w mieszkaniu teściowej, znęcając się nad domownikami i niszcząc ich mienie, doprowadzając do ruiny? policja interweniuje ostatnio coraz częściej, ale jedyne, co mogą zrobić, to zabrać na dołek na noc. po czym mężczyzna wraca i zaczyna się od nowa. nie wierzę, że nie istnieje jakiś wyjątek - że 'oprawcy' nie da się odizolować od 'ofiar', że wymiar sprawiedliwości w takiej sytuacji nie może nic zrobić, 'bo nikogo nie można wymeldować bez jego zgody'.
macie na to jakieś pomysły? kobieta nie ma siły na przepychanki, dlatego trzeba jej pomóc i rozwiązanie podać na tacy - najważniejsze, żeby się zdecydowała.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Bardzo Poważna Sprawa 10.10.10, 13:57
      podstępem, jak pan będzie pijany, wziąć od niego pełnomocnictwo i z tym pełnomocnictwem załatwić wymeldowanie. I niech pan udowadnia, że nie wiedział, co podpisuje.
      • notoja11 Re: Bardzo Poważna Sprawa 10.10.10, 14:09
        po pierwsze - nie przejdzie. bez względu na to, czy mężczyzna wypije jedno piwo czy piętnaście, zachowuje się tak samo. a że głupi nie jest, niczego nie podpisze, bo nawet chlejąc, zachowuje instynkt samozachowawczy. poza tym w takich momentach lepiej się do niego nie zbliżać. ta opcja nie wchodzi niestety w grę.

po drugie - kobieta nie chce uciekać się do podstępów, takiego 'świństwa' by nie zrobiła, jest zbyt honorowa i chce to załatwić w zgodzie z literą prawa.

po trzecie - nad kobietą trzeba jeszcze bardzo popracować, żeby wytrwała w swoim postanowieniu i nie nie wycofała sprawy w sądzie itp. ale tu akurat trzymam rękę na pulsie.

swoją drogą - ja zrobiłabym tak jak piszesz, alpepe, ale ja w tych kwestiach jestem bardzo wyrachowana i nie mam najmniejszych skrupułów. ale od osoby zaangażowanej emocjonalnie (w końcu łączy ich wiele lat i inne kwestie, kiedyś był to inny człowiek) nie zawsze można tego wymagać.
        • szuwarnika Re: Bardzo Poważna Sprawa 10.10.10, 14:24
          Mozna zwrócić się do Sądu o nakaz przymusowego leczenia, dostanie wyrok i będzie musiał poddać się leczeniu - gdy będzie przebywał na leczeniu to w tym czasie zgłosić w Urzędzie w Wydziale Meldunkowym wniosek o wymeldowanie z urzędu. Jezeli będzie przychodziła korespondencja przez 6 miesięcy i będzie odsyłana bez zwrotnego potwierdzenia odbioru odbiorcy ( w tym przypadku eks meża) zostanie wymeldowany decyzją administracyjną.
          • notoja11 Re: Bardzo Poważna Sprawa 11.10.10, 17:56
            jest to jakiś pomysł. wiem, że jeśli osoba wyprowadzi się z mieszkania i przez 6 miesięcy nie spędzi ani jednego dnia w mieszkaniu, można ją wymeldować z urzędu, ale jest jedno ALE: czy pobyt w więzieniu można uznać za 'wyprowadzenie się'? mam tu małe wątpliwości:/

poza tym z tymi 'wyrokami' nie jest wcale tak łatwo:/ sprawa o znęcanie się 'ciągnie się' już rok, a nie było jeszcze nawet jednej rozprawy, bo mężczyzna robi jakieś odwołania i inne pierdy:/
    • varia1 Re: Bardzo Poważna Sprawa 11.10.10, 18:58
      wymeldować będzie trudno, ale trzeba próbować go po prostu eksmitować, podpierając swój wniosek wieloma interwencjami policji
      • notoja11 Re: Bardzo Poważna Sprawa 11.10.10, 19:18
        nie bardzo

"Nie istnieje możliwość dokonania eksmisji „na bruk” - bez wskazania lokalu lub pomieszczenia do którego eksmitowani mają się wyprowadzić (jeżeli sąd w postępowaniu eksmisyjnym zasądził prawo do lokalu socjalnego, eksmisja musi się odbyć do lokalu socjalnego wskazanego przez gminę, w innym wypadku musi zostać przynajmniej wskazane pomieszczenie tymczasowe)"

sądzę że wątpię, że mężczyzna dostanie ot tak lokal socjalny, skoro nawet rodziny z dziećmi czekają na mieszkania średnio 3-4 lata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka