Dodaj do ulubionych

dlaczego ludzie tak mnie traktują?

07.11.10, 00:24
mam problem z tym, jak jestem traktowana przez innych ludzi. albo mnie w ogóle nie zauważają, albo totalnie zlewają i przypominają sobie wtedy, kiedy mogłabym się im do czegoś przydać. często czuję się wśród innych jak takie dziecko, które próbuje na siłę brać udział w dyskusjach dorosłych i jest spławiane. ludzie lubią mnie traktować pobłażliwie, często w ich protekcjonalnym tonie wyczuwam takie: " idź stąd dziecko, nie przeszkadzaj mi i nie pałętaj się pod nogami,dorośli maja swoje sprawy". jestem raczej szczupłą, bladą blondynką i mogę wyglądać na trochę nieporadną, nie wyglądam na swoje 23 lata. nienawidzę takich sytuacji, kiedy przychodzę np. do fryzjera i pies z kulawą nogą mnie nie obsłuży, bo panie obsługujące klientki nie zauważą dziewczynki :/,a kiedy siadam wśród innych czekających na wizytę klientek,zostaje zauważona po jakiś 10 min. na zasadzie " o, to ktoś tu siedzi". w większości sytuacji jestem niewidzialna,ale za to kiedy potrzeba kogoś do wszelkich "przynieś,podaj,pozamiataj",to jestem pierwsza w kolejce.wiem mniej więcej dlaczego tak jest,ale chcę sprawdzić jak to wygląda wg osób postronnych - proszę o opinie.
Obserwuj wątek
    • bijatyka Re: dlaczego ludzie tak mnie traktują? 07.11.10, 00:27
      Czy kombinery to Twój brat ?
      • menk.a Re: dlaczego ludzie tak mnie traktują? 07.11.10, 00:29
        bijatyka napisała:

> Czy kombinery to Twój brat ?

Na bank.
    • menk.a Re: dlaczego ludzie tak mnie traktują? 07.11.10, 00:31
      shor-tie napisała:

>a kiedy siadam wśród innych czekających na wizytę klientek,zostaje zauważona po jakiś 10 min. na zasadzie
      > " o, to ktoś tu siedzi". w większości sytuacji jestem niewidzialna,

I co? Siadają ci na kolanach i dopiero jak przycupną to się orientują, że nie na krześle przycupnęli tylko na twoich kolanach? Mnie to siadają na kolanach i nawet po 12min. i 34 sekundach się nie orientują.:|
    • jezus_z_nazaretu Re: dlaczego ludzie tak mnie traktują? 07.11.10, 00:57
      Sama sobie odpowiedziałaś na problem w swoim poście. Wchodząc w stado ludzi świadomie lub też nie ustawiasz się w ich hierarchii na samym końcu. Swoim zachowaniem dajesz wyraźny sygnał, że jesteś tu tylko piątym kołem u wozu. Jest takie powiedzenie - szanuj siebie a inni zaczną cię szanować. Sparafrazowałbym je tutaj na zasadzie: przestań robić z siebie ofiarę a inni przestaną cię tak traktować.
    • 3.14-roman Re: dlaczego ludzie tak mnie traktują? 07.11.10, 01:08
      Myślę, że po prostu sama siebie ustawiasz na pozycji ofiary, dając tym samym ludziom do zrozumienia, że mogą Ci wchodzić na głowę i traktować z góry. Jeżeli Twoje kontakty z ludźmi przebiegają na zasadzie: "Ja Was przepraszam, że żyję", nie dziw się takiemu stanowi rzeczy. Ludzie bardzo dobrze wyczuwają, jeżeli ktoś jest niepewny siebie i nie potrafi się postawić.
    • alienka20 Re: dlaczego ludzie tak mnie traktują? 07.11.10, 01:08
      Bo w szzzyciu chozzzziiiiii oooo tooooo, żeby być twardym a nie miętkim :). Wyraźnie komunikuj swoje potrzeby pani fryzjerce i nie daj się spławiać. Jak wchodzę do sklepu, to nikt mi nic nie wciśnie czego nie potrzebuję, też byłam taką lebiegą, teraz już rzadko mi się zdarza. Zazwyczaj wizualizuję sobie swoje lenistwo, że trudno mi potem będzie się np. rozwiązać umowę z bankiem o coś ;). Opiekunka na praktykach dawała mi dużo dobrych rad, których stosowanie procentuje :). No i generalnie widać po mnie zdecydowanie teraz i sprzedawcy widzą, że nie ma co namawiać, bo świadomy klient jestem i wiem, czego chcę.
    • fraje Re: dlaczego ludzie tak mnie traktują? 07.11.10, 01:34
      Kobieto, to kwestia Twojej postawy i z wyglądem nie ma nic wspólnego.
      Życzę powodzenia w zmianach:), które prędzej czy później Cię czekają
    • fiigo-fago następny proszę 07.11.10, 05:52
      ;)
      A tak na serio musisz nauczyć się asertywności, bo to cecha nabyta którą nie wysysa się z mlekiem matki.
    • kadfael Re: dlaczego ludzie tak mnie traktują? 07.11.10, 10:08
      A jak wchodzisz do tego fryzjera mówisz głosno - dzień dobry jestem umówiona do pani Ewy na godzinę 15?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka