ja_dzia24 13.09.07, 09:37 A ja chciałam porównać obowiązki, które do nas należą> Ja zajmuję się korespondencją, pisma w imieniu Zarządu, odbieranie telefonów, parzenie kawy, delegacje (prowadzenie rejestru), drobne sprawy kadrowe, a Wy? Co robicie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zagubiona11 Re: zakres obowiązków ASYSTENTEK 17.09.07, 12:05 Ja jestem jedynym pracownikiem administracyjnym w dziale średniej wielkości, więc mam stanowisko recepcjonistyczno-sekretarsko- asystenckie. Oto na czym spędzam 5 x 8 godz. w tygodniu: korespondencja przychodząca i wychodząca (tworzenie, tłumaczenie, powielanie, dystrybucja, rejestracja), odbieranie telefonów i przełączanie rozmów przychodzących do odpowiednich działów, pilnowanie kalendarza szefa, pilnowanie różnych małych budżetów, organizacja spotkań (agendy, minutki, logistyka, rezerwacje dla przyjezdnych, organizacja cateringu na miejscu spotkań i poza), organizacja wyjazdów służbowych (rezerwacje, rozliczanie delegacji szefa), drobna administracja kadrowa, zamawianie art. biurowych i spożywczych, tłumaczenia tekstów i współpraca z agencjami tłumaczeń, współpaca z innymi działami firmy i ogólnie robienie dobrego wrażenia. Odpowiedz Link
magdusia88885 Re: zakres obowiązków ASYSTENTEK 19.01.09, 10:03 Witam serdecznie, Mam ogromną prośbę. Czy mogłabyś mi napisać jak obsługuje się fax i jak przełącza rozmowy? Byłabym bardzo wdzięczna. Pozdrawiam, Magda Odpowiedz Link
kasiulaaa11 Re: zakres obowiązków ASYSTENTEK 17.09.07, 21:18 Ja pracuje jako Executive Assistant - kalnedarz spotkan, organizacja dnia pracy szefa, organizacja spotkan, tlumaczenia (rowniez spotkan), prezentacje w Power Poincie, przygotowuje dane finansowe dla Prezesa, lacze go, kiedy chce, szukam mu dziwnych informacji w internecie ;), organizuje podroze sluzbowe, oplacam mu rachunki (tez prywatne). W zasadzie zajmuje sie wszystkim, a on sobie chodzi na imprezki :). I nigdy nie zadaje mu pytan, bo jest jak ta szefowa z "Diabel ubiera sie u Prady" :). Ale mozna sie przyzwyczaic. Odpowiedz Link
marioladabr Re: zakres obowiązków ASYSTENTEK 18.09.07, 09:48 zalwży w jakiej firmie, ale głównie: przyjmowanie i wysyłanie korespondencji, przyjmowanie gości, organizowanie spotkań (kawa, soki itp), pisanie sprawozdań ze spotkań, organizowanie wyjazdów służbowych, asystowanie podczas wyjazdów służbowych czyli robienie za kierowcę, uzupełnianie i nadzorowanie bazy danych, robienie zestawień i raportów.... inne prace zlecone przez szefa (czasami prywata) Odpowiedz Link
maja_majewska Re: zakres obowiązków ASYSTENTEK 19.09.07, 09:58 Stanowisko w papierach dyrektor sekretariatu;). Zakres obowiązków ogromny;( Telefony, kurierzy, kawa i organizacja spotkań wewnątrz firmy, wyjazdy służbowe i ich organizacja, drobne sprawy kadrowe, drobne tłumaczenia, archiwizacja danych, faksy i poczta, dbanie o wizerunek firmy;), organizacja wyjazdów integracyjnych, zamawianie produktów biurowych i do kuchnii. Odpowiedz Link
thierry71 Re: zakres obowiązków ASYSTENTEK 29.01.08, 16:16 zapraszam na www.kreaktyw.com Odpowiedz Link
muffin3 Re: zakres obowiązków ASYSTENTEK 31.01.08, 21:39 Napiszę wprost....jeśli nie trafi się na w miarę mądrego szefa, to jest się zwykłą służącą. A niektórzy panowie mają "przydługie rączki"..... Odpowiedz Link
jasnie_panienka Re: zakres obowiązków ASYSTENTEK 06.02.08, 18:00 e tam, takie tam banały każdy zrobi. obowiązki podstawowe to: 1/ czytanie w myślach i wyciąganie wniosków 2/ krycie d... szefa ze wszystkich stron 3/ swobodne posługiwanie się kłamstwem 4/ wytworzenie sobie grubej skorupy na brak kultury 5/ funkcja piorunochronu uziemiającego fochy/wybuchy/plucie jadem 6/ skuteczne ukrywanie pogardy dla Bardzo Głupich Ale Bardzo Bogatych Klientów 7/ umiejętność nie robienia niczego cały dzień i w dalszym ciągu bycia gwiazdą i osobą niezastąpioną! Odpowiedz Link
jaroosi Re: zakres obowiązków ASYSTENTEK 04.04.08, 11:50 Witam, jedynym pracownikiem administracyjnym w firmie, więc "moja działka" to korespondencja, odbieranie telefonów i obsługa fax, organizacja produkcji ( czyli przekazywanie ilości zamówień oraz ich dat realizacji 0. Jak produkcja "zrobi swoje " to wszelka biurokracja związana z wysyłkami i kurierem. Uzupełnianie braków art. biurowych i spożywczych. Podawanie kawy i na koniec dnia mycie pozostawionych naczyń. Natomiast jedyna rzeczą jakiej nie rozumiem jest fakt, iz to ja wszelkimi dostepnymi metodami mam szukać nowych klient.ów, dzwonić, umawiać wizyty, prezentacje, a jak juz to zrobię to przekazuje wszystkie notatki umówionych spotkań przedstawicielowi handlowemu, który jedzie w wyznaczonym dniu, w wyznaczone miejsce, przezntuje szprzęt i.... dostaje prowizje od "swojej sprzedaży". Jestem więc sekretarką, kadrową, prowadzę dział handlowy, po troszę jestem przedstawicielem handlowym, a to wszystko za nie spełna 1200 zł na rękę. Odpowiedz Link
tulcymea Re: zakres obowiązków ASYSTENTEK 04.04.08, 13:51 świetnie to ujęłaś, aż się herbatą zakrztusiłam. 90% na tym polega, niestety Odpowiedz Link
molla7 Re: zakres obowiązków ASYSTENTEK 09.07.08, 08:56 jasnie_panienka napisała: > e tam, takie tam banały każdy zrobi. obowiązki podstawowe to: > 1/ czytanie w myślach i wyciąganie wniosków > 2/ krycie d... szefa ze wszystkich stron > 3/ swobodne posługiwanie się kłamstwem > 4/ wytworzenie sobie grubej skorupy na brak kultury > 5/ funkcja piorunochronu uziemiającego fochy/wybuchy/plucie jadem > 6/ skuteczne ukrywanie pogardy dla Bardzo Głupich Ale Bardzo Bogatych Klientów > 7/ umiejętność nie robienia niczego cały dzień i w dalszym ciągu bycia gwiazdą > i > osobą niezastąpioną! to jest samo gęste tego zawodu:)))) Odpowiedz Link
nomercy Re: zakres obowiązków ASYSTENTEK 04.04.08, 16:32 A ja mam pytanie do tych wysyłających korespopndencje - papierową :) - czy chodzicie na poczte w godzinach pracy, czy moze poświęcacie swój wolny czas po pracy? Może ktoś wie jak to powinno wygladać "przepisowo"? Odpowiedz Link
elektra212 Re: zakres obowiązków ASYSTENTEK 25.11.08, 19:28 Wysyłanie korespondencji firmowej powinno odbywać się w godzinach pracy! To nie jest spotkanie z koleżanką na kawie, tylko wypełnianie obowiązków służbowych. No chyba, że płacą Ci nadgodziny na stanie w kolejce na poczcie po pracy :) Długo biegałam tak właśnie z korespondencją po godzinach- w umowie godziny pracy 9:00-17:00, a faktycznie przychodziłam na 8:00, bo zawsze było coś jeszcze rano do zrobienia, później 8h siedzenia i po 17:00 jeszcze bieg na pocztę i przynajmniej pół godziny stania w kolejce. Po rozmowie z dyrektorem mojego działu dostałam pomoc na pół etatu i teraz wychodzimy załatwiać różne sprawy na zmianę, w czasie kiedy jesteśmy we dwie. Problem się rozwiązał. Odpowiedz Link
libra28 Re: zakres obowiązków ASYSTENTEK 04.04.08, 17:25 ja chciałabym się dowiedzieć jakie macie wykształcenie i jakie musiałyście spełniać wymagania, co musiałyście umieć już na starcie? Odpowiedz Link
tulcymea Re: zakres obowiązków ASYSTENTEK 07.04.08, 09:39 Ukończona - filologia angielska, główne wymagania, specyfika stanowiska - tłumaczenia korespondencji, narad (symultanka), tłumaczenia techniczne. 58% moich obowiązków to tłumaczenia wszelkiego typu, 15% ewidencja, archiwizacja korespondencji oraz pamiętanie co było w danym piśmie napisane i szybkie tego odnajdowanie, 22% zajmowanie się zadaniami przełożonego gdyż się nie wyrabia lub nie lubi, 5% ogólna obsługa biura, gości itp. Odpowiedz Link
kasiulaaa11 Re: zakres obowiązków ASYSTENTEK 07.04.08, 10:06 Ja tez jestm po filologii angielskiej :). Skonczylam rowniez dziennikarstwo i studia podyplomowe z zakresu doradztwa zawodowego. Znam tez bardzo dobrze francuski, ktory mi sie niestety w obecnej pracy do niczego nie przydaje :(. Pozdrawiam Odpowiedz Link
kasiulaaa11 Re: zakres obowiązków ASYSTENTEK 07.04.08, 10:14 A zakres obowiazkow: tlumaczenia, prezentacje, bardzo duzo podrozy (samoloty, hotele, wizy, itd) budzet, spotkania, duzo spotkan :) ogolnie jest ciekawie :) Odpowiedz Link
haotix Re: zakres obowiązków ASYSTENTEK 06.04.08, 22:40 Witam, moj zakres obowiązkow to przede wszystkim tłumaczenia, pisemne i ustne i to nie tylko dla szefa, ale dla wszystkich dyrektorów i kierowników, pisma w imieniu zarządu, poza tym wspólnie z kolezanką typowe obowiązki w sekretariacie jak kawa dla gości szefa, zamawianie materiałów biurowych, odbieranie tel. i inne organizacjne sprawy. Korespondencja zajmuję się tylko wtedy jak kolezanka sekretarka na urlopie lub zwolnieniu. Chcialabym być po prostu tłumaczem, ale obawiam sie ze bez tej otoczki organizacyjnej same tłumaczenia stalyby sie trochę nudne.Co do kwalifikacji to u mnie głownie językowe, jetsem po filologii. Odpowiedz Link
tulcymea Re: zakres obowiązków ASYSTENTEK 07.04.08, 15:38 a ja wolałabym być tylko i wyłącznie tłumaczm, ale za mało jeszcze wiem:o) wyspecjalizowałam się tylko w jednej dziedzinie, trudno byłoby mi przetłumaczyć tekst z farmacji, IT czy przetwórstwa warzyw. Pracowałam krótko w biurze tłumaczeń i wiem ile to pracy wymaga, ile tekstów trzeba przetłumaczyć, przeczytać fachowej literatury itp. Tak jak wspomniałaś haotix, ta cała otoczka nadaje jednak urozmaicenia. Odpowiedz Link
wacaga Re: zakres obowiązków ASYSTENTEK 08.04.08, 09:52 No to ja to co wy :) i do tego jeszcze zajmuje się sprzedaża, i działem kadrowym. czasami rekrutacje. wszystkie zakresy obowiązków i plan treningów. :) pewne jest ze sie nie nudze :) pozdrawiam i miłego dnia :D Odpowiedz Link
raeven_wwa Re: zakres obowiązków ASYSTENTEK 20.05.08, 02:08 Kiedy przychodziłam do mojej obecnej pracy (duuża korporacja) pracowałam sama i miałam święty spokój;czytaj: zajmowałam sie sekretariatem, kalnedarzem, oragnizacją delegacji i spotkań, cateringiem,tłumaczeniami, prezentacjami, dabaniem o terminową realizacje projektów podległych mojemu bossowi dyrektorów jednostek. Teraz pracuję z koleżanką a roboty jest tyle że mogłabym nie wychodzić z firmy. Mam podpiętych x skrzynek i kalendarzy w outlooku, i muszę orientować się absolutnie w wszystkim co robi mój szef poczynając od picia kawy, spraw prywatnych a kończąc na szczegółowej znajomości wszelkich projektów realizowanych w naszej strukturze. Obawiam się że jeśli dalej tak pójdzie to zejdę na zawał przed 30- stką:( Odpowiedz Link
jasnie_panienka Re: zakres obowiązków ASYSTENTEK 20.05.08, 13:10 spłać kredyty i uciekaj. Odpowiedz Link
margherita_22 Re: zakres obowiązków ASYSTENTEK 29.05.08, 21:18 Ja to miałam pecha, przez jakiś czas pracowałam w pewnej firmie spożywczej jako asystentka + księgowa w jednym, oczywiście szybko zrezygnowałam...aha i mówiąc może niezbyt ładnie miałam jeszcze robić jako prywatna prostytutka szefa....TAKIM PRACOM TO MY DZIĘKUJEMY!!! zohydziło mi to doszczętnie pracę... Odpowiedz Link
curlymeg Re: zakres obowiązków ASYSTENTEK 07.07.08, 15:55 przez 2,5 roku jestem asystentką zarządu, kierownikiem sekretariatu, czasem nie widać różnicy :) do obowiązków należy: 1) kawa 2) dbanie o czystość (pokazywanie paniom sprzątaczkom co jest do zrobienia) 3) opisywanie faktur 4) odbieranie telefonów 5) korespondencja 6) koordynowanie działań z zakresu produkcji materiałów marketingowych 7) organizowanie imprez marketingowych (największa to dla ponad 300 osób) 8) zamawianie art. spożywczych i biurowych 9) archiwizacja dokumentów (wszystkie umowy - niektóre mające po 60 stron skanowanie i na serwer + odpowiedni opis) 10) rezerwacja sal konferencyjnych i walka z kimś, kto chce się wpchnąć "na chama" :) 11) catering itp (ale szef sam sobie jedzenie zamawiał, uff) Zarobki netto 3 800pln (pomorze) teraz szukam nowej pracy, gdzie mogłabym spróbować czegoś z zakresu negocjacji np. Odpowiedz Link
margot452 Re: zakres obowiązków ASYSTENTEK 08.07.08, 13:09 Od czterech lat jestem sekretarką w małej (14 osób) firmie w Warszawie. Oprócz obowiazków wymienionych przez poprzedniczki dbam jeszcze o to, żeby dokumenty firmy (KRS, KRK, wszelkie deklaracje podatkowe i inna korespondencja z US, GUS, ZUS i licho wie czym) była złożona prawidłowo i na czas. A, i księgowosć prowadzę. I rózne dziwne rzeczy dla szefa w internecie też mi się zdarzało wyszukiwac. I to wszystko za 1700zł netto - nowej pracy nadal szukam.... A co do chodzenia na pocztę to ja chodzę przed lub po pracy - nie mam możliwosci wychodzenia w godzinach pracy. Odpowiedz Link
da_ria Re: zakres obowiązków ASYSTENTEK 11.07.08, 21:46 Szukam następczyni,Asystentki Zarządu, na pewno za więcej niż 1700 zł :-),jeśli byłabyś zainteresowana podeślij mi cv na maila da_ria@gazeta.pl Pozdrawiam Odpowiedz Link
netia_001 Re: zakres obowiązków ASYSTENTEK 24.11.08, 19:24 Hej, Tak z ciekawosci, czy ta praca jest jeszcze aktualna? Jestem wlasnie w trakcie poszukiwan pracy na stanowisku asystentki/sekretarki. Z gory dzieki Odpowiedz Link
miniam1986 Re: zakres obowiązków ASYSTENTEK 12.12.08, 09:59 Ja też zajmuję się tym wszystkim, co już zostało wymienione. Telefony, poczta, chodzenie na pocztę oczywiście po pracy(bo jak to tak w czasie pracy), mimo, iz moja poprzedniczka wychodziła zawsze! godzinę wcześniej, gdy szła na pocztę!!. Tłumaczenia umów, dokumentów, listów, usmiechanie się, faktury, kadry, zatrudnianie pracowników, pilnowanie Pani dyrektor ds marketingu i dzialu technicznego, zeby o niczym nie zapomniały, szukanie zlecen, kontahentów, pisanie ofert, podawanie kawy, pilnowanie spraw dt odszkodowania za prywatne auto szefostwa, księgowość, wyręcznia innych(bo przeciez moje stanowisko nie jest wymagające i nie jestem zawalona robota przez całe 8godzin), kserowanie, drukowanie, przygotowanie pismm, tłumaczenia rozmów na spotkaniach z zagranicznymi kontrahentami..jest tego o wiele więcej. I wiecie co? To wszystko za 1800zł netto. Gdy skonczył mi się 3mies okres próbny, poszłam do szefa po podwyzkę, tłumacząc, że pomagam wszystkim dookoła mimo, iz mam wypisany zakres obowiązków. Powiedział, że da mi podwyżkę i umowę na czas nieokreślony. Gdy przyszło do podpisania umowy, zarobki pozostały bez zmian i do tego umowa na czas określony, 1 rok. Dajcie spokój. Siedzę tu, umowę przedłużyłam, ale szukam innej pracy. Tym bardziej, że moja poprzedniczka nie była po studiach, znała ledwo niemiecki i podobno była strasznie niekumata:- /. Ja po studiach filologicznych, prawie tłumacz, dwa języki biegle, zaradna, mądra :-P a zarobki te same. Spytałam się szefa czy oni patrza na kwalifikacje czy po prostu na tym stanowisku się tyle zarabia bez względu na kompetencje i zaangazowanie w prace. Usłyszałam "no wiesz..". No własnie nie wiem do tej pory, dlatego namiętnie czekam na telefony z innych firm do których wysłałam cv. Jedyne co mnie tu trzyma to fakt, że do domu mam z pracy 15minut na pieszo spacerkiem :-/ Pozdrawiam Odpowiedz Link
indiana_jonesowa Re: zakres obowiązków ASYSTENTEK 16.12.08, 08:45 Oprócz wszystkich przez was wymienionych obowiązków mam jeszcze zawierania umów reklamowych (sponsoring drużyn sportowych), zamawianie kalendarzy, gadżetów itp itd oraz rozbię za złotą rączkę (w ten sposób firma zaoszczędza na serwisach i naprawach 600zł miesięcznie) :))) Odpowiedz Link