Dodaj do ulubionych

Święta, święta

10.12.10, 18:10
Czy ktoś ma tak jak ja?
Nie przepadam za świętami. Już od początku grudnia we wszystkich prawie sklepach choinki, światełka, kolędy, tłumy w supermarketach, tłumy przy stoiskach z zabawkami.
Kilka dni przed świętami większość Pań chowa się w swoich kuchniach, by wynurzyć się w wigilię i stwierdzić jak bardzo są umęczone przygotowaniami.
Dla mnie święta utraciły magiczną moc - chodzi tylko o to, żeby stół był najbogatszy (czytaj, aby wydać jak najwięcej pieniędzy i jak najbardziej się umęczyć przygotowaniami i gotowaniem), by prezentów było jak najwięcej (jak najwięcej wydanych pieniędzy, korzyść głównie dla sprzedawców) i to raptem dla 2 czy 3 świątecznych dni.
Może nie mam szacunku do tradycji, ale święta kojarzą mi się obecnie bardziej z marketingiem niż z duchowością, tradycją, radością, czy bliskością między ludźmi.
I ja osobiście nie dam się w to wmieszać :-)
Obserwuj wątek
    • figgin1 Re: Święta, święta 10.12.10, 18:20
      A ja od "zawsze" kocham święta (no, może z małym antraktem na zbuntowany okres dojrzewania", niestety, kiedy zaczynają się na początku listopada pawiuję nimi zanim się zaczną.
      Na szczęście moi rodzice mają jakąś magiczną odtrutkę na to i kiedy zaczynamy się dzielić opłatkiem wraca ta magia z dzieciństwa... Chyba, że na imprezę wbije się jakaś nielubiana ciotka, wtedy wraca dopiero podczas barszczyku.
    • obywatelka.piszczyk Re: Święta, święta 10.12.10, 18:28
      Ja mam tak samo:/
      Kiedy byłam dzieckiem lubiłam święta, ale gdzieś po drodze ten cały czar prysł.
      Przygotowania są nerwowe, wszyscy się kłócą, a przy wieczerzy udają, że jest ok. Zapraszani są wszyscy 'bo to rodzina', mimo że część w ciągu roku na siebie warczy.

Do tego te tłumy w sklepach, przepychanki i kasa wydana na prezenty, które mimo najszczerszych chęci nie zawsze się podobają.

Chyba dopóki nie dorobię się potomstwa święta będą dla mnie przykrym obowiązkiem i wspomnieniem, kiedy to mój pijany ojciec przywlókł prawie łysą choinkę do domu kiedy miałam 7 lat.
      • tora83 Re: Święta, święta 10.12.10, 18:30
        Tak, dokładnie.
        Ludzie czasem wydają tyle pieniędzy na święta, że z powodzeniem mogliby gdzieś wyjechać, odpocząć i nie przejmować się niczym, jako i ja czynię ;-)
        • teletoobis Re: Święta, święta 10.12.10, 18:33
          Powtorze to, co kiedys w Wigilie zaserwowal mi zaprzyjazniony goral.
          ok 15 przyszedl do domu ze stajni i rzecze w te slowa: konie majom cieplo, konie majom co zric, a my musymu, kur.wa, trzi dni pic.

I to lubie w swieta :)
          • tora83 Re: Święta, święta 10.12.10, 18:37
            teletoobis napisał:

> Powtorze to, co kiedys w Wigilie zaserwowal mi zaprzyjazniony goral.
            > ok 15 przyszedl do domu ze stajni i rzecze w te slowa: konie majom cieplo, koni
            > e majom co zric, a my musymu, kur.wa, trzi dni pic.
            >
            > I to lubie w swieta :)

Tubiś, ale 3 dni można pić w każde 3 dni, co mają z tym wspólnego święta, ee?
            • teletoobis Re: Święta, święta 10.12.10, 18:40
              jak to co?
              Pije sie lepsze trunki :)
              • tora83 Re: Święta, święta 10.12.10, 18:45
                teletoobis napisał:

> jak to co?
                > Pije sie lepsze trunki :)

Kto pije lepsze, ten pije lepsze :-)
                • teletoobis Re: Święta, święta 10.12.10, 18:48
                  Ty idziesz w ilosc nie w jakosc? :)
                  • tora83 Re: Święta, święta 10.12.10, 18:54
                    teletoobis napisał:

> Ty idziesz w ilosc nie w jakosc? :)

Pytanie co masz na myśli mówiąc jakość - jeśli niebieskiego jaśka, to nie idę w jakość :-)
                    • teletoobis Re: Święta, święta 10.12.10, 19:04
                      jakosc spozywanych napitkow z okazji Swiat :)
                  • pendzacy_krolik Re: Święta, święta 10.12.10, 18:56
                    a co za roznica czym sie upodlasz?

teletoobis napisał:

> Ty idziesz w ilosc nie w jakosc? :)
                    • teletoobis Re: Święta, święta 10.12.10, 19:04
                      taka, ze masz kaca albo nie
                      • tora83 Re: Święta, święta 10.12.10, 19:07
                        teletoobis napisał:

> taka, ze masz kaca albo nie

Miałam to samo napisać :-)
                        • teletoobis Re: Święta, święta 10.12.10, 19:09
                          Pomimo mlidego wieku masz wiedze konieczna do zycia :)
                          • tora83 Re: Święta, święta 10.12.10, 19:12
                            teletoobis napisał:

> Pomimo mlidego wieku masz wiedze konieczna do zycia :)

Oj mam, jeszcze byś się zdziwił :-)
                            • teletoobis Re: Święta, święta 10.12.10, 19:13
                              Mnie nie jest w stanie juz nic zdziwic
                              • tora83 Re: Święta, święta 10.12.10, 19:14
                                teletoobis napisał:

> Mnie nie jest w stanie juz nic zdziwic

I słusznie. Mam to samo zdanie. I nawet całkiem wygodnie się żyje z takowym przekonaniem.
                                • teletoobis Re: Święta, święta 10.12.10, 19:16
                                  i o to chodzi. Po co sobie szarpac nerwy?
                                  Wazne, ze jest co i z kim wypic :)
                                  • tora83 Re: Święta, święta 10.12.10, 19:18
                                    teletoobis napisał:

> i o to chodzi. Po co sobie szarpac nerwy?
                                    > Wazne, ze jest co i z kim wypic :)

Jest z kim albo i nie jest :-)
                                    • teletoobis Re: Święta, święta 10.12.10, 19:20
                                      u mnie jest- jestem szczesliwym czlowiekiem :)
                                      a jak zacznie brakowac, to znow samo nakapie :)
                                      • tora83 Re: Święta, święta 10.12.10, 19:24
                                        teletoobis napisał:

> u mnie jest- jestem szczesliwym czlowiekiem :)
                                        > a jak zacznie brakowac, to znow samo nakapie :)

Zawsze jest lustro :-)
                                        • teletoobis Re: Święta, święta 10.12.10, 19:31
                                          Ten etap mam juz za soba. Wole wypic z kims inteligentniejszym od siebie :)
                                          • tora83 Re: Święta, święta 10.12.10, 19:36
                                            teletoobis napisał:

> Ten etap mam juz za soba. Wole wypic z kims inteligentniejszym od siebie :)

A istnieje taki?????
                                            • teletoobis Re: Święta, święta 10.12.10, 20:08
                                              Kika egzemplarzy sie jeszcze uchowalo :)
                      • pendzacy_krolik Re: Święta, święta 10.12.10, 19:10
                        kac to efekt wypitego w nadmiarze alkoholu,albo mieszania trunkow. wiem cos o tym,bo kieds nie umialam pic i na drugi dzien umieralam. teraz kontroluje ile i co pije.
                        teletoobis napisał:

> taka, ze masz kaca albo nie
                        • teletoobis Re: Święta, święta 10.12.10, 19:13
                          no wlasnie- kluczowe slowo to "co" sie pije
                          • pendzacy_krolik Re: Święta, święta 10.12.10, 19:20
                            nie co,ale jak.

teletoobis napisał:

> no wlasnie- kluczowe slowo to "co" sie pije
                            • teletoobis Re: Święta, święta 10.12.10, 19:22
                              blad powazny w rozumowaniu.
                              Wypij "Usmiech Soltysa" czy "czar PGRu" nawet z najwieksza kultura, to i tak Ci pierwsze pierdniecie dziure w majtkach wypali :)
                              • tora83 Re: Święta, święta 10.12.10, 19:25
                                teletoobis napisał:

> blad powazny w rozumowaniu.
                                > Wypij "Usmiech Soltysa" czy "czar PGRu" nawet z najwieksza kultura, to i tak C
                                > i pierwsze pierdniecie dziure w majtkach wypali :)

Jezu tubiś, znów o tym myślałam ... Aaaaa ...
                                • tora83 Re: Święta, święta 10.12.10, 19:25
                                  tora83 napisała:

> teletoobis napisał:
                                  >
                                  > > blad powazny w rozumowaniu.
                                  > > Wypij "Usmiech Soltysa" czy "czar PGRu" nawet z najwieksza kultura, to i
                                  > tak C
                                  > > i pierwsze pierdniecie dziure w majtkach wypali :)
                                  >
                                  > Jezu tubiś, znów o tym myślałam ... Aaaaa ...

Może nie o tych konkretnych ale o takim na przykład "Jabłuszku sandomierskim" albo "Truskaweczce"
                                • pendzacy_krolik Re: Święta, święta 10.12.10, 19:30
                                  wezcie sie moze ozencie,co?

tora83 napisała:

> teletoobis napisał:
                                  >
                                  > > blad powazny w rozumowaniu.
                                  > > Wypij "Usmiech Soltysa" czy "czar PGRu" nawet z najwieksza kultura, to i
                                  > tak C
                                  > > i pierwsze pierdniecie dziure w majtkach wypali :)
                                  >
                                  > Jezu tubiś, znów o tym myślałam ... Aaaaa ...
                                  • teletoobis Re: Święta, święta 10.12.10, 19:32
                                    Nie ma na to szans. Kobiety dla mnie moga byc jedynie kumpelami. A z kumpelami sie nie zenie :)
                                    • tora83 Re: Święta, święta 10.12.10, 19:37
                                      teletoobis napisał:

> Nie ma na to szans. Kobiety dla mnie moga byc jedynie kumpelami. A z kumpelami
                                      > sie nie zenie :)

No! A ja mam zazdrosnego faceta, aktualnie z fochem, więc sprawa przegrana ...
                                      • teletoobis Re: Święta, święta 10.12.10, 20:08
                                        zawsze mozesz zostac kolezanka :)
                                        • tora83 Re: Święta, święta 10.12.10, 20:15
                                          teletoobis napisał:

> zawsze mozesz zostac kolezanka :)

O Jezu, a jak to się robi?
        • simply_z Re: Święta, święta 10.12.10, 18:39
          myślę ,że święta docenia sie dopiero będąc gdzies na obczyźnie ,zwlaszcza w cieplych krajach ,gdzie wlasciwie nie ma takiej bogatej tradycji jak w Polsce.
          czyli poubierane ulice ,jakas tam kolacja ,a po 24.00 impreza w dyskotece.
          W naszym kraju jeszcze zachowalo sie wiele fajnych obyczajow : tradycyjne potrawy ,koledy ,oplatek ,pasterka i mimo wszystko są to bardzo rodzinne swieta i mam nadzieje ,ze w tym roku równiez białe. Mozna narzekac na cale szalenstwo ale pamietam ,jak pare lat temu wracalam ze stypendium do domu i juz sie nie moglam doczekac calej tej atmosfery ,mikolajow w sklepach ,łancuchow ,durnej ramowki;)
    • vandikia Re: Święta, święta 10.12.10, 18:41
      Święta kojarzą mi się z magią rodziny. Jeszcze niedawno wkurzał mnie marketing, odkąd przestałam chodzic po sklepach, nie wkurza :)
      W tym roku wyjątkowo wcześnie zatęskniłam za Świętami i nie mogę się ich doczekać :)
      • simply_z Re: Święta, święta 10.12.10, 18:45
        natomiast wyznam ,że nie lubię sylwestra ,chyba nigdy nie mialam tylu nieudanych imprez jak wlasnie w ten dzien roku.
        • vandikia Re: Święta, święta 10.12.10, 18:53
          ha ja też niespecjalnie lubię :D
    • piotr_57 Re: Święta, święta 10.12.10, 18:45
      Lubię święta i co roku staram się żeby były takie jak dla mnie przygotowywała babcia.
      Wpadam tylko w zdumienie, że to było już pół wieku temu.
      A tak na prawdę to urok ma dla mnie tylko Wigilia, święta to już jak każdy, normalny weekend.
      • teletoobis Re: Święta, święta 10.12.10, 18:49
        taaaa. Magia wigilii. W ten wieczor nawet Grzech na forum gada ludzkim glosem :)
        • she_5 nowe forumowe święto? 10.12.10, 18:54
          Grzech Króli :)
        • tora83 Re: Święta, święta 10.12.10, 18:55
          teletoobis napisał:

> taaaa. Magia wigilii. W ten wieczor nawet Grzech na forum gada ludzkim glosem :
          > )

Chyba troll :-)
          • teletoobis Re: Święta, święta 10.12.10, 19:05
            na jedno wychodzi :)
    • pendzacy_krolik Re: Święta, święta 10.12.10, 18:53
      mam dokladnie tak samo. ciesze sie,ze w tym roku swieta sa tak krotkie. praktycznie weekend.
      ale jeszcze bardziej nie lubie nocy sylwestrowej i pierwszego dnia nowego roku. siedze w domu przed tv i nie moge isc wczesniej spac, bo sasiedzi co roku robia balange. a nastepnego dnia cicho i ponuro.centra pozamykane, nie ma co robic.
      • pendzacy_krolik Re: Święta, święta 10.12.10, 19:00
        odkrylm pare lat temu powod mojej nerwowosci i klotliwosci przed swietami. otoz nosze w sobie zle wspomnienia z rodzinnego domu. moj ojciec,od kiedy pamietam, przychodzil do domu po pracy w Wigilie "pod wplywem". oczywiscie awantura, ojciec zamykal sie w pokoju, matka zla, ja szlam i prosilam,zeby sie do nas dosiadl. no i wiadomo. sztucznie podtrzymywany nastroj przy kolacji, ojciec zazwyczaj niezadowolony z prezentow i tego,ze nie ma alkoholu na stole.... ale, niech mu ziemia lekka bedzie.szkoda tylko,ze zostalam tym obciazona.
        • vandikia Re: Święta, święta 10.12.10, 19:03
          to może w tym roku zapomnij o duchach przeszłości i zrób jakieśzajebiste święta, żeby Twój syn je zapamiętał na długie lata, hm? założę się, że jak się wczujesz najpierw na siłę, to później wczujesz się na serio i nie pożałujesz
          • pendzacy_krolik Re: Święta, święta 10.12.10, 19:12
            moj syn pracuje w wigilie do 22iej , a w boze narodzenie od 7 do 19. poza tym jest juz uksztaltowany.

vandikia napisała:

> to może w tym roku zapomnij o duchach przeszłości i zrób jakieśzajebiste święta
            > , żeby Twój syn je zapamiętał na długie lata, hm? założę się, że jak się wczuje
            > sz najpierw na siłę, to później wczujesz się na serio i nie pożałujesz
            • vandikia Re: Święta, święta 10.12.10, 19:20
              człowiek kształtuje się w wieku 0-4 najmocniej - podobno
              a później całe życie

ale skoro pracuje, to kiepsko

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka