nagialeniedokonca 23.02.11, 15:20 jako że wreszcie chcę pójść, albowiem jeszcze nie byłem to proszę o wasze refleksje i uwagi z korzystania na sucho - fińska na mokro - rzymska na goło czy w ręczniku, bo na to chyba zawsze itd Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ursyda Re: sauna/łaźnia 23.02.11, 15:24 ja lubię obie i tę na podczerwień też choć trochę jak na rożnie się tam czuję zawsze jestem w ręczniku Odpowiedz Link Zgłoś
nagialeniedokonca Re: sauna/łaźnia 23.02.11, 15:26 a własnie, o podczerwonej zapomniałem, choć to dziwne mi się wydaje Odpowiedz Link Zgłoś
nagialeniedokonca Re: sauna/łaźnia 23.02.11, 15:27 ale w mokrej tez w ręczniku? Przecież ta wilgotność właściwie wyklucza ręcznik, bo on zaraz cały mokry, a tu chodzi, żeby się ciało oczyściło z toksyn Odpowiedz Link Zgłoś
ursyda Re: sauna/łaźnia 23.02.11, 15:57 kwestia tego, że notorycznie zapominam stroju a nago nie lubię Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: sauna/łaźnia 23.02.11, 15:27 Do rzymskiej na golasa, do fińskiej weź ręcznik. Niekoniecznie się nim owijaj, ale lepiej siedzieć na ręczniku niż gołą pupą na ławce. Odpowiedz Link Zgłoś
mumia_ramzesa Re: sauna/łaźnia 23.02.11, 15:54 Bywalam tylko w finskiej, w dodatku tradycyjnej opalanej drewnem i z kamieniami. Na gornej polce jest ok. 10 st. wiecej. Calkiem nago, ale bylam sama. Wyciaga zmeczenie i nie czuje sie potem zimna. Odpowiedz Link Zgłoś
sweet_pink Re: sauna/łaźnia 23.02.11, 16:12 Ja mam specjalny ręcznik do sauny (taki zapinany), oprócz ręcznika do wycierania wiec mi nie szkodzi jak zwilgotnieje w rzymskiej. Choć stanowczo wolę nago, ale nie zawsze są warunki (pochodzę do tematu ostrożnie, bo zdarzyły mi się przykre sytuacje w łaźni). Ostatnio w jednym z rodzimych przybytków zetknęłam się z genialnym rozwiązaniem, a mianowicie z prześcieradłami kąpielowymi...cienka wielka płachta materiału do owinięcia. Może sobie coś takiego nabędę. I jeszcze rada taka żeby poczytać o działaniu różnych łaźni...jak ja widzę jak ludzie się po saunie fińskiej (nie) schładzają to mi się na ten widok chce znacząco popukać w czoło. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: sauna/łaźnia 23.02.11, 16:17 Omatkoicórko, jak to? Przeca to nawet nie o rozsądek chodzi, schładzanie się po takim piekle to odruch :O Odpowiedz Link Zgłoś
sweet_pink Re: sauna/łaźnia 23.02.11, 16:25 Pierwsze co widzę to: - nie schładzanie głowy (a włosy zwłaszcza długi u kobiet trzymają ciepło) - chłodzenie trwa mniej niż minutę, a w przypadku fińskiej łaźni po 10 minutach w saunie powinniśmy się chłodzić ok 5 minut Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Re: sauna/łaźnia 23.02.11, 16:22 Zdecydowanie sucha. I na goło, ale ręcznikiem przykrywasz części niesforne, bo a nuż ktoś bardziej pruderyjny będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
grassant Re: sauna/łaźnia 24.02.11, 12:07 g.r.a.f.z.e.r.o napisał: > Zdecydowanie sucha. > I na goło, ale ręcznikiem przykrywasz części niesforne, bo a nuż ktoś bardziej > pruderyjny będzie? pruderyjny niech sobie łeb okręci, jeśli nie chce widzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
marina.sy Re: sauna/łaźnia 24.02.11, 01:41 Swoją drogą, ciekawe czy dojdziemy kiedyś do takiego stopnia bezpruderyjności jak Skandynawowie czy Finowie. Nie dość, że w saunie zawsze na golasa, to jeszcze ostatnio nakręcili o tym (nie tylko o tym) film dokumentalny. Aż się zastanawiałam czy to aby na pewno nie są aktorzy. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: sauna/łaźnia 24.02.11, 09:28 > Swoją drogą, ciekawe czy dojdziemy kiedyś do takiego stopnia bezpruderyjności j > ak Skandynawowie czy Finowie. może wtedy, gdy dojdziemy do podobnej ilości saun na mieszkańca, jak w tych krajach... Odpowiedz Link Zgłoś
samentu Re: sauna/łaźnia 25.02.11, 12:54 > Swoją drogą, ciekawe czy dojdziemy kiedyś do takiego stopnia bezpruderyjności j > ak Skandynawowie dojdziemy bo to stan normalności człowieczeństwa wyrażającego się w kulturze samoświadomie kontrolującej własną seksualność Odpowiedz Link Zgłoś
marina.sy Re: sauna/łaźnia 25.02.11, 13:43 Też tak myślę. Tylko ciekawe ile nam to zajmie. Odpowiedz Link Zgłoś
qw994 Re: sauna/łaźnia 24.02.11, 07:38 Ja zdecydowanie wolę, jak ludzie w saunie przynajmniej trochę okrywają strategiczne części ciała. Po to są ręczniki. Sauny mokrej nigdy nie lubiłam, suchą o wiele bardziej. Ale ogóle nie przepadam za sauną, nudzi mnie takie siedzenie nie wiadomo po co. No i przydałoby się sprawdzić przed wejściem do sauny, czy nie jest się posiadaczem jakichś dolegliwości, które są przeciwwskazaniami. Odpowiedz Link Zgłoś
nagialeniedokonca Re: sauna/łaźnia 24.02.11, 09:29 wiadomo po co, podobno regeneruje bardzo dlatego to się odnowa biologiczna nazywa Odpowiedz Link Zgłoś
nagialeniedokonca Re: sauna/łaźnia 24.02.11, 11:41 dlatego trza w grupie, żeby pogadać Odpowiedz Link Zgłoś
grassant Re: sauna/łaźnia 24.02.11, 12:09 nudzi mnie takie siedzenie nie wiadomo po co. żeby sie pokazać? Odpowiedz Link Zgłoś
qw994 Re: sauna/łaźnia 24.02.11, 22:11 Jakoś nigdy nie odczuwałam potrzeby :) W saunie suchej w sumie najbardziej podobał mi się zapach :) Odpowiedz Link Zgłoś
qw994 Re: sauna/łaźnia 24.02.11, 22:24 Nie mam pojęcia, to pachniało jak drewno, ale takie bardzo aromatyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
chersona Re: sauna/łaźnia 24.02.11, 09:18 z sauny korzystać nie mogę, ale mam pytanie - jak chodzić do sauny na golasa, bez ręcznika, to czy dupka się od drewnianej ławy nie poparzy? mąż mówił mi, że tam nawet oddychać lepiej ustami, bo powietrze parzy w nozdrza. Odpowiedz Link Zgłoś
grassant Re: sauna/łaźnia 24.02.11, 12:06 jeszcze jest bania ręcznik tylko pod dupę i stopy kładziesz Odpowiedz Link Zgłoś
suomi6 Re: sauna/łaźnia 24.02.11, 13:06 na golasa, tylko ręcznik pod pupę i przyrodzenie, coby nie przypalić :P Odpowiedz Link Zgłoś
nagialeniedokonca Re: nagi! 25.02.11, 14:43 o własnie, choć sądzę, że jak dojadę to ten ręcznik zrzuci ;P Odpowiedz Link Zgłoś
nagialeniedokonca Re: nagi! 25.02.11, 14:33 to podskoczę do ciebie i pójdziemy razem ja bez ręcznika ;P Odpowiedz Link Zgłoś
ursyda Re: nagi! 25.02.11, 15:18 zobaczę czy będziesz taki zadowolony jak zobaczysz mój ręcznik z Winx Odpowiedz Link Zgłoś
nagialeniedokonca Re: nagi! 25.02.11, 15:28 myślisz że ciało jamiste może ucierpieć? Odpowiedz Link Zgłoś
nagialeniedokonca Re: nagi! 25.02.11, 15:38 ee, prawdziwy twardziel nie musi się bać o reputacje prawdziwy twardziel nie boi się łez prawdziwy twardziel nie musi mieć wielkiego psa, starczy mu yorki prawdziwy twardziel nie musi być prawdziwym twardzielem a i tak wszyscy go za takiego biorą :D Odpowiedz Link Zgłoś
lefounte Re: sauna/łaźnia 26.02.11, 14:05 ja np. w ogóle nie mogę korzystać z sauny - po prostu sie w nich dusze... Odpowiedz Link Zgłoś
mala_mi_mala Re: sauna/łaźnia 26.02.11, 15:54 No właśnie ja na razie tylko w suchej byłam i nie wiem czym się generalnie działanie suchej od mokrej różni dla ciała ludzkiego? Słyszałam, że sucha jest dla serca bardziej szkodliwa, czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś