Dodaj do ulubionych

co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?doradźcie

28.03.11, 12:56
Witam.
Doradźcie co w dzisiejszych czasach mam zrobić bo ja już sama nie wiem co zapewni mi prace na pszyszłość...
Otóż zastanawiam sie jaka szkołe wybrać czy iść na studia licencjackie na administacje lub zarzadzanie o specjalizacji związanej z rachunkowościa i finansami żeby miec wyższe wykształcenie, czy iść na studium fryzjerskie ponieważ interesuję sie od dawna tą dzedziną, poza tym mam skończoną szkołe wizazu i stylizacji paznokci, roczna szkołe kosmetyki. Jestem po technikum ekonomicznym z maturą ale nie wiem co dalej robic... Boje sie że kiedyś wyższe wykształcenie to bedzie podstawa do pracy, że majac średnie może być ciężko. Obecnie pracuje w pracy za biurkiem, ale nie mam umowy na czas nieokreslony mimo że mam już trzecią umowe, wiec jak kiedys założe rodzinę to nie wiem czy do tej pracy bede miała powrót. Co do fryzjerstwa to mam możliwości zdobycia doświadczenia w rodzinnym salonie, pracy na fryzjerki jest dużo, mam smykałke do takich kosmetyczno-fryzjerskich zabiegów - lubię to. Poza tym mam tez swoje lata tj 25 i coś w tym zyciu chcę dla siebie zrobić. Idę jeszcze na nauke angielskiego ale prosze doradźcie co zrobić mam jaka szkołe wybrać??? Co wy byście zrobili w mojej sytuacji?

studium trwa 2 lata, studia 3 lata, po studium frzjerstwa mam mozliwosc zdobycia parktyki w rodzinnym zakładzie, po administracji 3 letniej licencjat nawet nie mam znajomosci gdzie by zdobyc doświadczenie. dodam że obecnie prcuje w pracy raczej takiej za biurkiem zwiazanej z obsługa klientów, ale sama nie wiem czy w tej pracy bede miala możliwosc pracowania do emrytury, różnie to bywa. doswiadczenia z obsługa klientow, szkoleń ze sprzedazy negocjacji mam dość sporo ponieważ pracuja w obecnej branży 5 lat. Ale co zrobic by zapewnic sobie lepsza przyszłość. Kosmetyka, paznokcie, włosy to moja pasja lubie to. Ale nie wiem w którym zawodzie łatwiej znajde zawsze prace godnie płatną i bez znajomosci opierajac sie tylko na własnym doświadczeniu.

Obserwuj wątek
    • niuniaa.4 Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 12:58
      dodam że mam już niestety 26 lat ale stwierdziałam że musze cos zrobić dla siebie i własnego życia z myślą o przyszłości.
    • zbyfauch Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 13:00
      Jedno i drugie w porządku. Grunt, żebyś przed ukończeniem dobrze wyszła za mąż. ;)
      • niuniaa.4 Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 13:06
        zawsze radziłam sobie sama i nie potrzebuje męża sponsora!!! jeśli o to ci chodziło. Jestem w bardzo długim związku wiec nic od nikogo nie potrzebuję, sama sobie radzę. Chodzi mi o to czy lepiec zdobyć wyższe wykształcenie bo one kiedyś mi sie przyda czy studium fryzjerstwa i szkolic sie w tym kierunku.
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 13:06
      Masz 25 lat i zastanawiasz się czy w obecnej pracy do emerytury dotrwasz? :D :D

Fryzjerstwo/wizaż itp może być ciekawy jeśli mieszkasz w dużym mieście i masz siłę przebicia/kontakty.
      Modelki, fotografia, makijaż okolicznościowy i imprezowy, oczywiście na bazie własnej działalności. To bym widział jako interesującą przyszłość.
      Gorzej jeśli myślałaś o tym raczej jako o etacie w zakładzie fryzjerskim.
      • niuniaa.4 Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 13:10
        pewnie tak bardzo teraz nad tym rozmyślam bo widzac dzisiejsze bezrobocie i jak moje koleżanki po studiach nie maja pracy to wpadam chyba w jakiś strach przed przyszłością i starością.
        Własna działalnosc może kiedyś, na poczatku chciałabnym złapac doswiadczenia na salonie w fryzjerstwie, paznokciach, kosmetyce- nowe urzadzenia, lasery wtedy bym sie w tym kształciła, ale nie wiem czy lepiej nie miec tego wyksztalcena wyższego, dobrze umiec jezyk obcy i wtedy prace może szybciej znajde kiedyś jak w obecnej mnie nie bedzie np. po urodzeniu kiedys dziecka.
        • g.r.a.f.z.e.r.o Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 13:27
          Z "wyższym wykształceniem" i "językiem" to będziesz jedną z setek tysięcy wykształconych i z językiem.
          Nie twierdzę że fryzjerstwo to Twoja przyszłość, tym bardziej że poza studium nie masz w tym ŻADNEJ praktyki, ale z czterema latami doświadczenia byłabyś w lepszej sytuacji niż po 4 latach doświadczenia w obsłudze klienta, no chyba że na jakieś trenerskie/kierownicze stanowisko trafisz.
    • horpyna4 Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 13:06
      Uważam, że należy robić to, co się lubi. I być w tym dobrym, wtedy na pewno się zarobi.

Pomyśl tylko: nielubianą pracę wykonywać przez 40 lat? Toż to katorga.
      • soulshunter2 Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 13:23
        ja lubie samochody to moglbym byc parkingowym. Dobrym parkingowym, takim z poswieceniem.
    • raohszana Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 13:41
      Doradzamy.
      Bawisz się we wróżkę - nie wyjdzie. Sytuacja zmienia się i to szybko. Ty już o zakładaniu rodziny i o tym, czy po urodzeniu dziecka będzie praca i tak dalej i w ten deseń. Określ sobie przede wszystkim - czego chcesz. Za ile byś chciała mieć dziecko i jak długo z nim pozostać.
      Jeśli lubisz naprawdę sprawy kosmetyczne - to o tyle łatwiej, że elastycznie ustalisz godziny pracy i okresy pracy. Studia zdążysz dorobić - same studia i język nie dają absolutnie niczego.
    • mumia_ramzesa Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 13:48
      Po 3 latach studiow bedziesz miala licencjat, a to nie jest wyzsze wyksztalcenie (to uzyskujesz dopiero po obronie pracy magisterskiej). Osoby z licencjatem i wykszt. srednim niewiele roznia sie zarobkami w danej branzy.
      • g.r.a.f.z.e.r.o Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 14:06
        mumia_ramzesa napisała:

> Po 3 latach studiow bedziesz miala licencjat, a to nie jest wyzsze wyksztalceni
        > e (to uzyskujesz dopiero po obronie pracy magisterskiej). Osoby z licencjatem i
        > wykszt. srednim niewiele roznia sie zarobkami w danej branzy.

Licencjat, podobnie jak inżynier jest wykształceniem jak najbardziej wyższym.
        • mumia_ramzesa Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 14:17
          Po Administacji i zarzadzaniu nie bedzie miala inzyniera.
          Az sprawdzilam - osoba posiadająca tytuł inżyniera lub licencjat ma wykształcenie wyższe zawodowe.
          • g.r.a.f.z.e.r.o Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 14:19
            mumia_ramzesa napisała:

> Po Administacji i zarzadzaniu nie bedzie miala inzyniera.
            > Az sprawdzilam - osoba posiadająca tytuł inżyniera lub licencjat ma wykształcen
            > ie wyższe zawodowe.

Licencjata warto zrobić dla urlopu. 3 lata studiów liczone jak 8 lat stażu pracy. Czysty biznes. Tylko trzeba etat mieć.
            • mumia_ramzesa Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 14:29
              Litosci! Nikt nie robi studiow dla troche dluzszego urlopu.
            • mumia_ramzesa Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 15:07
              Autorka juz chyba ma prawo do 26-dniowego urlopu (4 lub 5 lat szkoly sr. zawodowej) + 5 lat stazu pracy + (?) szkola pomaturalna.
        • scibor3 Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 29.03.11, 21:16
          > Licencjat, podobnie jak inżynier jest wykształceniem jak najbardziej wyższym.

Absolutnie, nie. W PRL, zanim nie zlikwidowali 3-letnich nazywało się to "niepełne wyższe". Warto też wspomnieć casus Kwaśniewskiego, który nie przystąpił do obrony pracy i to już wystarczyło aby nie mieć wyższego.
          • mumia_ramzesa Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 29.03.11, 21:31
            Kiedys nie bylo 2-stopniowych studiow, stad jesli nawet ktos uzyskal absolutorium a nie obronil pracy magisterskiej to nie mial wykszt. wyzszego (przypadek A. Kwasniewskiego).
            • scibor3 Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 29.03.11, 21:49
              Były. W każdym bądź razie, jak rodzice studiowali (lata 60-te), to były. Osobno był inżynier i osobno magister. Zlikwidowali najprawdopodobniej w latach 70-tych wraz z rośnięciem w siłę i aby ludzie żyli dostatniej, razem z reformą w całym szkolnictwie. W każdym bądź razie, w latach 80-tych, były wyłącznie jednostopniowe, choć pozostał relikt w postaci Studium Nauczycielskiego (czy jak to się tam nazywało).
              • mumia_ramzesa Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 30.03.11, 11:06
                A. Kwasniewski studiowal w latach 70-tych, ale jednak nie uzyskal absolutorium (jak twierdzi Wikipedia: "Nie zdał wszystkich egzaminów przewidzianych w programie studiów i nie złożył pracy magisterskiej"), chociaz kiedys mowiono, ze je ma.
                Nie wiem czy podzial na 2 stopnie ma jakis sens, u nas chyba prawie nikt nie konczy na licencjacie/inz i kontynuuje studia na tym samym kierunku.
    • izabellaz1 Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 14:03
      Ja już trochę tego i owego pokończyłam ale powiem Ci szczerze, że cały czas za mną chodzi kurs wizażu :)
      Może faktycznie zainwestuj jeszcze w jakieś kursy kosmetyka/fryzjerstwo i załóż firmę.
    • mumia_ramzesa Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 14:31
      Przede wszystkim odpowiedz sobie na pytanie czy chcesz sie uczyc, bo po przerwie bedzie Ci trudno.
      • niuniaa.4 Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 14:52
        własnie ochote do nauki mam i chce coś w swoim życiu zmienic.
        Tylko nie wiem co bedzie bardziej przyszłosiowe miec wyższe wykształcenie czy fach w reku.
        • izabellaz1 Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 14:57
          A nie możesz mieć jednego i drugiego?
          • niuniaa.4 Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 16:07
            mogłabym miec to i to ale nie tak od razu poniewaz pracuje nawet w weekendy czasem wiec nie mogłabym robic dwóch kierunków na raz, godzic prace, dodatkowe zajecia. Cyba ze zrobie najpierw jedno a pozniej drugie tylko nie wiem co wybrac jako pierwsze:(
            • monis885 Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 06.04.11, 14:55
              Skontaktuj się z Panią Anią w centrum szkoleniowym corio w Poznaniu, ma w swojej ofercie kurs wizażu wersję rozszerzoną prowadzi charakteryzatorka teatralna całość zakończona jest egzaminem wydaniem dyplomu oraz świadectwa na druku Men. Ja robiłam tam kurs stylizacji paznokci i jestem bardzo zadowolona. Jest to chyba jedyna taka placówka w Poznaniu pani Ania nigdy nie kończyła kursu o czasie zawsze zostawałyśmy dłużej :) Troszkę ciężko było u mnie z czasem bo mieszkam kawałek od Poznania ale jakoś idzie się dogadać wejdź sobie na www.coriocs.pl jeżeli któraś będzie się chciała u nich zapisać na jakiś kurs prosiłabym o kontakt to powiem że jesteś z mojego polecenia (dostanę 100zł za poleconą osobę) zbieram na kurs przedłużania rzęs.
        • stedo Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 14:59
          Istnieje podobno taki kierunek studiów wyższych pt Kosmetologia.Daje dyplom i zawód, który lubisz.Ale jest dostępny tylko w uczelniach prywatnych chyba.
          • zbyfauch Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 15:02
            A kosmetozofia jest?
            • stedo Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 15:13
              śmiej się, śmiej;) Chyba sobie nawet nie wyobrażasz ile potrzeba filozofii w kosmetyce;))
        • dorottiss Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 15:04
          ale to tez zalezy jakie te studia. jak zrobisz licencjata na jakiejs marnej uczelni to to tez wiekszej wartosci miec nei bedzie. znam dziewczyne ktora najpierw zrobila jakiegos wlasnie sredniej jakosci licencjata, a potem sie przerzucila na wizaz. skonczyla jakas szkole i calkiem dobrze sobie radzi. ale do tego potrzeba troche obrotnosci. zeby szukac okazji, klientow, wyrabiac kontakty. wiec zalezy jaka jestes, czy potrafisz czarowac ludzi, tak zeby chcieli sie czesac wlasnie u Ciebie, czy zamierzasz dotrwac do emerytury w osiedlowym zakladzie. w tym drugim przypadku to juz lepiej skoncz administracje i zostan urzedniczka.
          • mumia_ramzesa Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 15:09
            To jest biznes rodzinny.
          • berta-live Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 15:16
            A co to znaczy marna uczelnia i średniej jakości licencjat? Które konkretnie uczelnie nie są marne i dają dobrej jakości dyplomy i po czym to poznać?
            • dorottiss Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 15:33
              uczelnie (jak zreszta wszystko na tym swiecie) roznia sie miedzy soba. i to nie tylko nazwa, czy lokalizacja, ale takze poziomem nauczania, a co za tym idzie renoma. jedne sa lepsze, drugie gorsze. marna uczelnia to ta z drugiej grupy. a sredniej jakosci licencjat to ten zdobyty na takiej wlasnie uczelni.
              po czy poznac dobra uczelnie? znow generalna zasada odnoszaca sie do wiekszosci zjawisk na swiecie: po owocach. chyba nie trudno zorientowac sie, ze np sgh ksztalci lepszych fachowcow niz jakas wyzsza szkola tego i owego.
              • berta-live Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 15:50
                A po czym poznać dobrego fachowca? I jak obiektywnie ocenić wiedzę studentów z różnych uczelni? Przecież to trzeba by było w tej samej firmie zatrudnić na tym samym stanowisku po kilkanaście osób, które skończyły studia na tym samym kierunku na różnych uczelniach i dopiero wtedy można by coś na temat ich kwalifikacji powiedzieć. A tego numeru to póki co nikt nie zrobił.
              • simply_z Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 15:53
                orottiss napisała:

> uczelnie (jak zreszta wszystko na tym swiecie) roznia sie miedzy soba. i to nie
                > tylko nazwa, czy lokalizacja, ale takze poziomem nauczania, a co za tym idzie
                > renoma. jedne sa lepsze, drugie gorsze. marna uczelnia to ta z drugiej grupy. a
                > sredniej jakosci licencjat to ten zdobyty na takiej wlasnie uczelni.
                > po czy poznac dobra uczelnie? znow generalna zasada odnoszaca sie do wiekszosci
                > zjawisk na swiecie: po owocach. chyba nie trudno zorientowac sie, ze np sgh ks
                > ztalci lepszych fachowcow niz jakas wyzsza szk
                nooo jasne ,prawie jak Boston School:)
                szkola jak kazda innych ,a do swiatowych rankingow nawet sie nie zalicza ,z czym do ludzi;)
                • dorottiss Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 15:59
                  przyklad jak przyklad, nie on jest najistotniejszy (uzylam go bo akurat ta szkola jest w miare znana). moze zreszta lepiej patrzec na uzytecznosc samego dyplomu. obstaje przy swoim, ze pracodawca w wieksozsci przypadkow wybierze absolwenta sgh niz wyzszej szkoly z niewiadomo skad (przy zalozeniu ceteris paribus)
                  • berta-live Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 16:23
                    Ale ten pracodawca też kieruje się jakimiś stereotypowymi wyobrażeniami o danej uczelni a nie obiektywną oceną poszczególnych absolwentów.

To jest na tej zasadzie, że jest pewna pula szkół średnich i uczelni, które mają opinię elitarnych. Ich elitarność nie polega jednak na tym, że jest tam jakiś wygórowany poziom nauczania czy kadra wybitnych pedagogów. Zresztą poziom nauczania jest we wszystkich polskich szkołach identyczny, bo ustalany odgórnie przez ministerstwo edukacji. Różnice to mogą być między amerykańskimi szkołami, bo oni ministerstwa edukacji nie mają, więc do samego odpowiednika matury jest tam wolna amerykanka. I jedne szkoły ograniczają się do nauki pisania i czytania a inne przerabiają program akademicki. I w tym wypadku faktycznie nie jest obojętne, którą szkołę się skończy.

Natomiast u nas ten podział jest sztuczny. Elitarne szkoły to są szkoły, w których uczy się elitarna młodzież, której rodzice są lokalnymi notablami. I oni, żeby byli osłami patentowanymi to zawsze dostaną się na elitarne uczelnie a potem dostaną dobre prace na wysokich stanowiskach z dobrymi zarobkami. Natomiast jak ktoś nie ma zaplecza rodzinnego, to nawet elitarna szkoła mu nie pomoże. Dobrze będzie jak go koledzy z nauczycielami na spółkę nie zgnoją do reszty, bo w tych środowiskach nie lubi się obcych i pogardza gorszymi od siebie. I ten system w odniesieniu do szkół wyższych panuje na całym świecie.
                    • dorottiss Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 16:28
                      to dlatego pisze o uzytecznosci dyplomu na rynku pracy. mniejszy sens ma inwestowanie w dyplom, ktory wg pracodawcow ma niska jakosc, bo z nim trudno znalezc prace. a chyba dla autorki watku to jest wazne.
                      • simply_z Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 16:32
                        nie dyplom ,a kierunek powiedzialabym. Ilu srednio zdolnych informatykow po jakis polibudach w Łomzy czy szkolach w Nowym Sączu znalazlo niezla pracę..a dyplom uw czy uj jakiegos wrazenia juz nie robi ;)

[/b]
                        • mumia_ramzesa Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 16:41
                          Najwieksze wrazenie robia umiejetnosci i doswiadczenie a nie dyplom, bo dyplom ma teraz prawie kazdy.
                    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 16:29
                      berta-live napisała:

> Ale ten pracodawca też kieruje [...caly post...]
                      >

Oczywiście. Zresztą gdzieś czytałem mądrą wypowiedź. "Najważniejszą rzeczą którą zdobywamy na studiach nie jest wiedza, ale kontakty". I właśnie jakość tych kontaktów decyduje o tym czy dana uczelnia jest elitarna czy podrzędna.
                    • simply_z Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 16:30
                      >
                      > Natomiast u nas ten podział jest sztuczny. Elitarne szkoły to są szkoły, w któr
                      > ych uczy się elitarna młodzież, której rodzice są lokalnymi notablami. I oni, ż
                      > eby byli osłami patentowanymi to zawsze dostaną się na elitarne uczelnie a pote
                      > m dostaną dobre prace na wysokich stanowiskach z dobrymi zarobkami. Natomiast j
                      > ak ktoś nie ma zaplecza rodzinnego, to nawet elitarna szkoła mu nie pomoże. Dob
                      > r
                      niekoniecznie ,czesto zalezy tez np. od liczby publikacji naukowych ,poza tym np. politechnika w barcelonie ,uwazana za jedna z najlepszych w Europie slynie raczej z poziomu ,niż z dzieci notabli ,no i nauka jest tam bezplatna ,oprocz matrykulacji (nie wiem jak to sie nazywa po polsku) ,,ktora wynosi jakies 800 euro na rok.
                    • mumia_ramzesa Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 16:36
                      > Zresztą poziom nauczania jest we wszystkich
                      > polskich szkołach identyczny, bo ustalany odgórnie przez ministerstwo edukacji.

Ministerstwo moze miec cos do powiedzenia na temat przedmiotow realizowanych na danym kierunku studiow, ale poziom zalezy juz od prowadzacego zajecia. Zwlaszcza cwiczenia i praktyki moga byc prowadzone wg indywidualnego planu na kazdej uczelni a nawet kierunku czy specjalizacji.
                • mumia_ramzesa Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 16:05
                  > szkola jak kazda innych ,a do swiatowych rankingow nawet sie nie zalicza ,z czy
                  > m do ludzi;)

SGH jest najlepsza uczelnia ekonomiczna w Polsce. Nie wiem skad masz inf. o rankingach.
                  "Szkoła Główna Handlowa w Warszawie zajęła 47. miejsce w prestiżowym rankingu dziennika „Financial Times” Global Masters In Management 2010, który porównał po jednym magisterskim kierunku związanym z zarządzaniem w 65 najlepszych uczelniach z całego świata."
                  Moze sie pochwalisz po jakiej uczelni Ty jestes?
                  • berta-live Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 16:11
                    Pytanie jest takie, kto te rankingi robi i na jakiej podstawie. Z tego co mi wiadomo, to uczelnie wyższe mają statutowo zagwarantowaną autonomię. I w związku z tym nie ma czegoś takiego jak ogólnokrajowy egzamin magisterski czy licencjacki, którego wyniki stanowiłyby jakiś obiektywny wyznacznik kompetencji absolwentów.

W zasadzie to nawet szkoły niższego szczebla ciężko ze sobą porównywać, bo jednak w większości przypadków sukcesy uczniów jak i ich wyniki w nauce są efektem prywatnych korepetycji a nie tego co szkoła uczy.
                    • dorottiss Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 16:19
                      ale to uwazasz ze poziom na wszystkich uczelniach jest taki sam, czy tez ze jest to tak zlozone ze niemozliwe do jakiegokolwiek porownania?
                      • berta-live Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 16:35
                        Uważam, że poziom na wszystkich uczelniach jest jednakowy. Jeden wykładowca jest lepszy inny gorszy, wszystko zależy na kogo się trafi. Proporcje tych dobrych i tych gorszych na wszystkich uczelniach są identyczne, bo na zasadzie chybił trafił, nie pod kątem umiejętności dydaktycznych ludzie zostają asystentami i profesorami. Podobnie jest z zakresem materiału. Wszędzie obowiązują te same podręczniki i skrypty wszystkich uczelni, też zawierają te same informacje. I wszędzie są podobnie wyposażone biblioteki. A studenci jak to studenci, jedni się uczą a inni stosują metodę ZZZ.

No i z rankingiem jest spory kłopot, bo nie ma póki co żadnego obiektywnego miernika. Może i byłby, pod warunkiem, że absolwenci poszczególnych kierunków zdawaliby międzynarodowy ustandaryzowany egzamin, sprawdzający ich kwalifikacje i przydatność do zawodu. A przecież żadna uczelnia się na to nie zgodzi, bo nikt nie zaryzykuje. Co więcej, strasznie ciężko taki egzamin skonstruować, bo tu nie mogłoby chodzić o sprawdzenie umiejętności rozwiązywania zadań testowych czy wykutej na blachę wiedzy teoretycznej, bo te o kompetencjach nie świadczą i przyszłemu pracodawcy nic z tego.
                    • mumia_ramzesa Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 16:24
                      > Pytanie jest takie, kto te rankingi robi i na jakiej podstawie.

Robia rozne instytucje i kazda sobie wybiera wlasne kryteria. Dlatego powolywanie sie na jakiekolwiek rankingi nie ma za duzo sensu, ale jak kolezanka chciala to ma.
                      Cytat pochodzi ze strony:
                      www.sgh.waw.pl/ogolnouczelniane/bp/informacje_prasowe/ft
                      > nie ma czegoś takiego jak ogólnokrajowy egzamin magisterski czy licencjacki,
                      > którego wyniki stanowiłyby jakiś obiektywny wyznacznik kompetencji absolwentów.

Wystarczy przejrzec prace magisterskie z roznych uczelni, a ostateczna weryfikacje robi rynek.
                      • simply_z Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 16:27
                        cóz powiedzmy ,że mialam do czynienia z osobami ,ktore sie do nas przeniosly ,albo przeniosly sie na sgh oraz z roznymi wykladowcami.
                        tak naprawde SGH mial renomę ale kiedys..dzis to sa popluczyny po tym co bylo.
                        ja jak najbardziej nie bronie mojej uczelni ,uwazam ,ze obie podobnie jak moje kierunki byly (nie wiem jak jest teraz..) i slabe merytorycznie i kulejace pod wzgledem wielu przedmiotow.
                        • mumia_ramzesa Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 16:30
                          Przyjmowanie na studia wszystkich jak leci musialo sie odbic na poziomie studiow. Na Zachodzie jest podobnie, duza czesc mlodego pokolenia ma wyzsze wyksztalcenie, tylko co z tego?
                          • simply_z Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 16:46
                            mumia_ramzesa napisała:

> Przyjmowanie na studia wszystkich jak leci musialo sie odbic na poziomie studio
                            > w. Na Zachodzie jest podobnie, duza czesc mlodego pokolenia ma wyzsze wyksztalc
                            > enie, tylko co z tego?
                            wlasciwie to nic... nadprodukcja na rynku pracy i frustracja itd.

[/b]
                        • dorottiss Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 16:31
                          ale to nie chodzi konkretnie o ten sgh. chodzi o to, ze uczelnie sie roznia poziomem miedzy soba. chyba sie mozemy z tym zgodzic?
                          • simply_z Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 16:35
                            [nie no jasne ,że sie roznia ,tylko ,że w momencie kiedy w Polsce niemal kazdy studiuje..nie robi to juz takiego wrazenia.
                            przyklad ,po co fryzjerce studia? jesli jest dobra w swym fachu ..jakies kursty doszkalajace jak najbardziej ale studia po co? ,niedlugo kazdy kierowca busa czy operator koparki albo kopacz rowow bedzie miec dyplom wyzszej uczelni ,przyznajcie ,ze brzmi to kuriozalnie,

[/b]
                            • berta-live Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 17:10
                              Znak naszych czasów. Jeszcze sto lat temu jak ktoś miał maturę to to było hohoho. A jeszcze wcześniej to podstawówka była czymś poważanym, bo większość to edukację kończyła na nauce pisania, czytania i rachowania. A teraz to studia zaczynają być czymś powszechnym, co nie ma większej wartości.

Na dobrą sprawę komuś kto jest rzemieślnikiem czy pracownikiem fizycznym, nie potrzebna jest żadna szkoła dająca wiedzę ogólną. Nawet podstawówki nie musi mieć. Komuś kto pracuje jako urzędnik to w zupełności wystarczy być absolwentem 3klas nauczania początkowego.
                              • simply_z Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 18:08
                                > Na dobrą sprawę komuś kto jest rzemieślnikiem czy pracownikiem fizycznym, nie p
                                > otrzebna jest żadna szkoła dająca wiedzę ogólną. Nawet podstawówki nie musi mie
                                > ć. Komuś kto pracuje jako urzędnik to w zupełności wystarczy być absolwentem 3k
                                > las nauczania początkowego.

nie nie ,wydaje mi się ,że rzemieslnik powinien miec skonczona podstawowkę i zawodową tak jak to kiedys bywalo. Tak ,zeby posiadl umiejetnosc poprawnego pisania ,czytania i liczenia.
                                dzisiaj w swiecie internetu nie sposob byc analfabetą ,przynajmniej w Polsce..
                                urzednik-tutaj mysle ,że szkola srednia ,a jeszcze lepiej np. szkola srednia i jakies dwuletnie studium (ale to tak ekstra) w zupelnosci by wystarczyly.
                                Tak jest np w Anglii ,gdzie licencjat są w sam raz. A u nas od razu..magister podyplomowe itd.. niedlugo doktorat stanie sie standardem O,o

• berta-live Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 17:01
                            Może się i różnią, ale na pewnie nie na korzyść tych, które są w rankingach. Ja skończyłam zarówno uczelnię prywatną jak i państwową i to państwową ze szczytu listy rankingowej. I mogę porównać. Na prywatnej wszyscy się starali, nawet egzaminy były przeprowadzane uczciwie i sensownie, jak była jakaś praca do napisania, to widać było, że ktoś ją przeczytał, dał konstruktywne porady itp. Jak były zajęcia na 3 roku i pojawiła się dyskusja zahaczająca o problematykę przerabiają na 1 roku, to większość grupy była w stanie o tym rozmawiać i pamiętała czego się nauczyła wcześniej. A na państwowej elitarnej, totalna olewka. Wszyscy wszystko mieli w dupie. Promotorom nawet nie chciało się przeczytać prac magisterskich.

Żeby nie było, że to w ostatnich latach tak się porobiło i uczelnie zaczęły się koncentrować na produkcji mgr. Kilkanaście lat temu studiowałam inne kierunki, też na państwowych elitarnych uczelniach, bo w krakowie nie mamy innych państwowych, tylko wszystkie są wysokorankingowe. Dokładnie taki sam bajzel. Żeby tylko na olewaniu się to kończyło. Przede wszystkim chodzi o brak zaplecza dydaktycznego, przestarzały sprzęt pamiętający czasy Franciszka Józefa, homeopatyczna ilość zajęć laboratoryjnych i pustki w bibliotekach. Hitem sezonu była zbyt mała ilość miejsc na salach wykładowych w związku z czym studenci musieli siedzieć na podłodze, a część nawet na podłodze się nie zmieściła.
                  • simply_z Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 16:16
                    > Moze sie pochwalisz po jakiej uczelni Ty jestes?

uj i uek ,

• simply_z Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 16:18
                    wg niektorych rankingow jest to uniwersytet ekonomiczny we wrocku.
                    dobra dla mnie wiekszosc naszych uczelni jest mierna,
    • berta-live Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 15:14
      Mam wrażenie, że podjęłaś już decyzję i teraz szukasz jej potwierdzenia. W takim razie idź się uczyć fryzjerstwa. Dobry rzemieślnik zawsze będzie miał pracę, zwłaszcza w sektorze usług związanych ze zdrowiem i urodą.
      A studia zawsze można skończyć i w każdym wieku, więc jak znudzi ci się to fryzjerstwo albo jednak coś nie wyjdzie, to zawsze możesz dokształcić się w kierunku tych finansów. Z tym, że studia nawet z zakresu księgowości nie są gwarantem zatrudnienia. Jest na rynku zbyt dużo księgowych i finansistów.
      • niuniaa.4 Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 16:11
        własnie nie podejcłam jeszcze decyzj mysle o tym od dwóch tygodni, od wrzesnia chce juz cos zaczac ale nie wiem co... dlatego chce zobaczyc co wy byscie zrobili na moim miejscu co byscie wybrali.
        • berta-live Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 16:12
          Ja bym wybrała fryzjerstwo a potem ewentualnie jakieś zaoczne studia licencjackie, które można łączyć z pracą fryzjerki.
          • emily.2 Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 16:33
            hmm.. doświadczenie mi podpowiada,że na nic moje tytuły. Protekcje, koneksje itd. są niestety atrybutem dzisiejszego sukcesu. Nie musisz mieć głowy, ważne byś miała plecy - jak mówią. To odnośnie czasu i pieniędzy poświęconych na naukę. Oczywiście wyniesiona wiedza - niezastąpiona. Tylko w imię czego? Piszesz o kierunkach związanych z estetyką. Już pierwsze kroki z edukacja w tym kierunku masz za sobą. Na podstawie tego możesz ocenić, czy jest to dziedzina w której a)masz predyspozycje,b)lubisz to i cie interesuje. Administracja i zarządzanie rodzi co rok tysiące studentów, którzy mają ogromne aspiracje, a rzeczywistość sprowadza ich do roli handlowców w galerii, bądź kelnerów (nie umniejszając absolutnie tym zawodom). Fryzjerzy, kosmetyczki, wizażystki, decydując się na tego rodzaju szkołę, zazwyczaj odnajdują pracę w zawodzie. Własny interes na tej płaszczyźnie wydaje mi się również intratny. Zdecydowanie fryzjerstwo:))
            • berta-live Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 16:44
              W branży typu business to client, zwłaszcza takiej, gdzie nie ma jakiś większych barier wejścia do zawodu, jest stosunkowo łatwo i uczciwie zdobyć pracę i pozycję zawodową. Bo jak ktoś się sprawdzi, klienci będą zadowoleni z jego usług, to będą wracać i zaczną go polecać swoim znajomym. Tylko trzeba być dobrym w swoim fachu.
              • simply_z Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 16:48
                dokladnie ,dobra fryzjerka i dobra kosmetyczka będą w cenie.
                moze wlasnie powinnas sprobowac tez z pokrywnymi dziedzinami czyli np. wizaż ,paznokcie albo kosmetologia wlasnie.
                tak ,zeby miec jak najwiecej atutow.
                • niuniaa.4 Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 28.03.11, 17:31
                  wiżaż tez już ma skończony i paznokcie też bo kończyłam szkołe z tytułem wizaż i stylizacja paznokci, kosmetyke roczna też mam, wiec fryzjerstwo byłoby dopełnieniem, paznokciami zajmuje sie oddatkowo bardzo to lubie odpreza mnie i wycisza. Zastanawiam sie jeszcze czy fryzjerstwo by mnie fascynowało, choc robie włosy koleżankom, balejaże i lubie to, lubie experymenty i starannosc w tych dziedzinach, zreszta moje znajome mówią że jestem staranna chociazby w robieniu paznokci. Wiem że musiałabym zdobyc przynajmniej roczne doswiadczenie w tym fryzjerstwie, ale wiem ze jakbym sie uparała to bym sia sratała je zdobyc.
                  Lubie gadac z ludźmi, pomagac im, doradzac od serca co lepsze, czasami musze miec twardy tyłek bo mam miękkie serce - niestety:)
                  Tylko przeraża mnie fakt nie posiadania wyższego wykształcenia że kiedyś srednie które mam bedzie jak zawodówka.
    • yoko0202 studia nie gwarantują zatrudnienia 28.03.11, 16:46
      a przynajmniej zatrudnienia w zawodzie, ani wyższych zarobków
      z najbliższego otoczenia:
      1. Kumpel po stosunkach międzynarodowych pracował w administracji w korporacji, w międzyczasie chodził na jakieś kursy gotowania, i w końcu został kucharzem, bo biura nienawidził :)
      2. Koleżanka po administracji publicznej, pracowała w jakimś urzędzie, w końcu została fotografem.
      3. Inna koleżanka po historii sztuki, prowadzi biuro nieruchomości
      4. Mój kuzyn, który najpierw nauczył się zmieniać biegi w samochodzie a dopiero potem chodzić i mówić, pomimo usilnych starań matki o wysłanie go na jakiekolwiek studia, i wielu pomysłów małżonki na różne biznesy, został taksówkarzem, robi to co uwielbia, zarabia kupę kasy, i jest przeszczęśliwy.
      5. Przyjaciółka, po stosunkach międzynarodowych + jakichś podyplomowych, zarabia mnóstwo kasy w prestiżowej firmie consultingowej, ale swojej pracy nienawidzi, bo tak naprawdę chciałaby być ogrodnikiem...

nie koncentruj się na tym, co będzie za 10 lat, ile będą płacić i w jakich zawodach, bez sensu jest iść na studia tylko po to żeby iść na studia.
      jeżeli myślisz o dalszej przyszłości, to przede wszystkim odpowiedz sobie na pytanie, gdzie wtedy chciałabyś być, gdzie siebie widzisz, w jakiej sytuacji byłabyś szczęśliwa.
      • elske Re: studia nie gwarantują zatrudnienia 28.03.11, 19:05
        Rób fryzjerstwo.Z takim pakietem jaki już masz , klientki będą cię kochać. Nie ma to jak fachowiec, który zna się na swojej pracy i kocha swoja pracę. Ja sama mam zawód, który jednocześnie jest moim hobby. Jestem szczęściarą, bo robię to co lubię i jeszcze mi za to płacą.
        • emily.2 Re: studia nie gwarantują zatrudnienia 28.03.11, 20:11
          niunia..
          Ja poświęciłam młodość dla psychologii a pracuje w branży kosmetycznej i do tego w dziale marketingu. I wiesz? Żałuję,że tego cennego, młodego czasu nie poświęciłam na naukę języków, czy rozwijanie innych pasji, które kocham i dziś tworzą sens mojego życia. A to akurat co podkreślasz, o swoim wieku, to w tym wypadku Twój atut, gdyż właśnie przyszło Ci zadecydować o swojej przyszłości jako dojrzała, doświadczona poniekąd kobieta:) Zatem zabieraj się za to fryzjerstwo, bo wciąż rynek nie nasycony dobrym, wysmakowanym, kunsztem:)
          • niuniaa.4 Re: studia nie gwarantują zatrudnienia 29.03.11, 12:01
            emily.2 - poświeciłas sie psychologi bo to lubisz? Czy wolisz kosmetyke?
            • emily.2 Re: studia nie gwarantują zatrudnienia 02.04.11, 19:33
              Kosmetyka dziś daje mi komfort finansowy a psychologia życiowy. Chodziło mi o to,że próżno pokładać czas i pieniądze w nauce o czymś co jest zupełnie Tobie obce i nowe. A przecież krok w wellnes już zrobiłaś:)
    • gr.een fryzjerstwo 28.03.11, 22:17
      studia są dla naiwnych
    • akle2 Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 29.03.11, 00:06
      Wybrać to, w czym będziesz naprawdę dobra.
      Studia licencjackie, to nie studia. Kim Ty będziesz po tej licencjackiej administracji?? To już lepiej fryzjerstwo, bo konkret.
      A tak w ogóle można mieć i jedno i drugie. Jest wiele osób mających po dwa zawody i to się coraz lepiej sprawdza.
    • sid-the-sloth Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 29.03.11, 16:48
      W Twojej sytuacji - zdecydowanie fryzjerstwo, wszystko za tym przemawia. Jedyny minus to to, że ominie Cię życie studenckie.:)
      • raohszana Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 29.03.11, 17:05
        sid-the-sloth napisała:

> W Twojej sytuacji - zdecydowanie fryzjerstwo, wszystko za tym przemawia. Jedyny
        > minus to to, że ominie Cię życie studenckie.:)
        *
        E tam, to mit, to całe "życie studenckie" - trzeba mieć jeszcze do tego odpowiedni charakter. Mnie ominęło i dobrze się z tym czuję.
        • sid-the-sloth Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 29.03.11, 17:14
          No to niech będzie "możliwość prowadzenia życia studenckiego".:)
    • maly.jasio ani jedno, ani drugie 29.03.11, 16:53
      to dzisiaj (dla kobiet) rownie durny wybor :)
    • 0ffka dylemat godny ofiary reformy oświaty 29.03.11, 17:14
      Kiedyś jeśli ktoś wybierał się na studia nie pomyślałby o karierze fryzjerki a osoba chcą zostać fryzjerką nie marzyła nawet o studiach...
      Ech... ta reforma oświaty wyrówna poziom społeczeństwa polskiego... w dół.
      Takim narodem lepiej się steruje!
      • simply_z Re: dylemat godny ofiary reformy oświaty 29.03.11, 17:21
        ale autorka ma 26 lat ,wiec omineły ja shity w postaci gimnazjum;)
        • 0ffka Re: dylemat godny ofiary reformy oświaty 29.03.11, 17:31
          simply_z napisała:

> ale autorka ma 26 lat ,wiec omineły ja shity w postaci gimnazjum;)

Heh... to przepraszam :) Długi tekst... Przeczytałam tylko nagłówek :D
    • asdfhjkl ech troll 29.03.11, 18:31
      Mi sie marzy bycie kucharzem, zaluje ze nim nie zostalam.
      • asdfhjkl Re: ech troll 29.03.11, 18:32
        a uwazam cie za trolla autorko watku, bo jedziesz juz takimi nedznymi stereotypami ze zal czytac. "fryzjerstwo czy zarzadzanie" ha ha
        • niuniaa.4 Re: ech troll 02.04.11, 11:53
          dlaczego od razu mnie obrażasz, ja nikogo tutaj nie obażam chciałam zapytać o zdanie osób postronnych o róznych wykształceniach które tu zagldaja wiedza co sie dzieje na rynku pracy i doradziły, no ale niestety na tm świecie zawsze sie znajdzie ktoś dokuczliwy i niemiły.
    • tfu.tfu Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 02.04.11, 15:50
      fryzjerstwo, bezrobotnych magistrów na pęczki, o bezrobotnych fryzjerkach nie słyszałam ;)
    • niuniaa.4 Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 04.04.11, 19:11
      czy może ktoś jeszcze doradzi?
    • nr-m Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 04.04.11, 23:45
      Jeżeli interesuje Cię fryzjerstwo, to idź na to. Jeśli to lubisz i masz dryg to nie ma co się zastanawiać, dobra fryzjerka zawsze znajdzie pracę.
      • monis885 Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 06.04.11, 15:05
        Skontaktuj się z Panią Anią w centrum szkoleniowym corio w Poznaniu, ma w swojej ofercie kurs wizażu wersję rozszerzoną prowadzi charakteryzatorka teatralna całość zakończona jest egzaminem wydaniem dyplomu oraz świadectwa na druku Men. Ja robiłam tam kurs stylizacji paznokci i jestem bardzo zadowolona. Jest to chyba jedyna taka placówka w Poznaniu pani Ania nigdy nie kończyła kursu o czasie zawsze zostawałyśmy dłużej :) Troszkę ciężko było u mnie z czasem bo mieszkam kawałek od Poznania ale jakoś idzie się dogadać wejdź sobie na www.coriocs.pl jeżeli któraś będzie się chciała u nich zapisać na jakiś kurs prosiłabym o kontakt to powiem że jesteś z mojego polecenia (dostanę 100zł za poleconą osobę) zbieram na kurs przedłużania rzęs. sorka za powtórzenie postu ale tamtem jest gdzieś wśrodku i go nie widać :)
    • only_zolza Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 06.04.11, 18:08
      Kochana jakbym ja widziala swoje rozterki tylko,ze ja dokonalam zlego wyboru.
      Z perspektywy czasu stwierdzam: zrob co najlepsze dla Ciebie, co jest TWOJA PASJA,TWOIM ZYCIEM...
      Nikt tego nie zrobi za Ciebie.
      Chyba wiesz co mam na mysli?
      Nie zastanawialabym sie ani chwili a teraz sie blakam po swiecie, widze fajne miejsca, mam kupe wspomnien, mnostwo prawdziwych przyjazni nie tylko z polakami ale niestety jakbym cofnela sie w czasie to bym zalozyla swoj zaklad fryzjerski nawet w jakiejs pipiduwie ale bym robila co kocham.
      Znam jedna dziewczyne,polke z Belfastu co pracowala tu by zarobic na swoj zaklad marzen.
      Moze dla neuiktorych to przyziemna kariera ale ona ma juz szczescie do konca zycia...
      Jakby co to pisz do mnie only_zolza@gazeta.pl.
      Pozdrawiam Cie sedrecznie ze slonecznego Belfastu Niunio. :)
      • niuniaa.4 Re: co wybrać? studia czy iść na fryzjerstwo?dora 09.04.11, 16:37
        dzieki za szczere słowa, ciesze sie że sa jeszcze ludzie którzy potrafia racjonalnie doradzic a nie obrażać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka