Dodaj do ulubionych

Kim jest dla Was papiez?

18.05.04, 12:14
Wczoraj trabiono, ze Papiez obchodzi 84 urodziny. Kim jest dla Was? Zwracacie
na niego uwage? Czy jest autorytetem? Starym czlowiekem? Glowa kosciola?
Polakiem? Politykiem?
Podziwiacie go? Jakie macie uczucia gdy na niego patrzycie?
Ja nie jestem specjalnie praktykujaca katoliczka, wlasciwie nie wiem czy
wogole jestem katoliczka. Jestem wychowana w tym duchu, ale...
Podziwiam tego czlowieka, ale mam watpliwosci czy on z racji na swoj wiek tak
naprawde daje jeszcze rade piastowac swoj urzad. Sama nie wiem.
Obserwuj wątek
    • Gość: Klara Re: Kim jest dla Was papiez? IP: *.crowley.pl 18.05.04, 12:18
      A dlaczego myślisz, że nie daje rady?
    • diab.lica Re: Kim jest dla Was papiez? 18.05.04, 12:20
      > Podziwiam tego czlowieka, ale mam watpliwosci czy on z racji na swoj wiek
      tak
      > naprawde daje jeszcze rade piastowac swoj urzad. Sama nie wiem.
      >

dlaczego nie? widac, ze cialo odmawia mu posluszenstwa ale byc moze umysl wciaz
      pracuje dobrze...
      wydaje mi sie, ze w tym jest najwieksza tragedia starzenia sie.
    • triss_merigold6 Re: Kim jest dla Was papiez? 18.05.04, 12:20
      Głową jednego z kościołów i politykiem. Uosabia instytucję i hierarchię kk.
      Nie jest dla mnie autorytetem moralnym.
    • kopov Re: Kim jest dla Was papiez? 18.05.04, 12:22
      są tematy, których na tym forum nie powinno sie poruszać bo mozna trafic na
      jakiegoś świra i zrobi sie smród, a to jest chyba taki temat.
      • undyna kopov 18.05.04, 12:25
        łebski jesteś;)
        • kopov Re: kopov 18.05.04, 12:26
          rumienie się
      • liloom Re: Kim jest dla Was papiez? 18.05.04, 12:27
        Kopov, nie ogladasz sie za bardzo za siebie?
        W takim wypadku sama poprosze o wyciecie watku.
        Co do swirow to rowniez szeroki temat. Ale inny kopov, inny.
        • kopov Re: Kim jest dla Was papiez? 18.05.04, 12:29
          rób jak uważasz
        • oka5 Re: Kim jest dla Was papiez? 18.05.04, 12:31
          liloom napisała:

> Kopov, nie ogladasz sie za bardzo za siebie?
          Otóż to. Właściwie każdy temat może się okazać niebezpieczny. To może lepiej od
          razu zlikwidować forum? Swoją drogą ciekawe, jak potoczy się ten wątek ;-).
      • wojtek_blankietowy Re: Kim jest dla Was papiez? 18.05.04, 12:28
        kopov napisała:
        > są tematy, których na tym forum nie powinno sie poruszać bo mozna trafic na
        > jakiegoś świra i zrobi sie smród, a to jest chyba taki temat.

mysle ze forum jest od tego by mowic o wszytskim, no bo co z tego ze zrobi
        smrod? czytac nie musisz a papiezowi nie zaszkodzi prawdziwa cnoty krytyki sie
        nie boi :)))
        Dla mnie papiez to glowa kosciola ale jak widze jak balwochwalczo oddaje mu sie
        czesc (pomniki za zycia nazwy ulic - dla mnie debilizm) to wstyd mi ze w
        naszych czasach jest taki ciemnogrod.
        • kopov Re: Kim jest dla Was papiez? 18.05.04, 12:34
          ale to nie on robi tylko wierni, jeśli uważasz, że mozna mówić o wszystkim - to
          prawda, masz do tego prawo tylko czy rzeczywiście tak jest. Sa jeszcze jakieś
          normy kulturowe. Czy w związku z tym, że masz prawo do czegoś należy to prawo
          wykorzystywać także jako przykrywki do głupich wypowiedzi?
          • wojtek_blankietowy Re: Kim jest dla Was papiez? 18.05.04, 12:47
            kopov napisała:
            > ale to nie on robi tylko wierni,

dlatego nie mam do niego pretensji :)

> jeśli uważasz, że mozna mówić o wszystkim - to
            > prawda, masz do tego prawo tylko czy rzeczywiście tak jest. Sa jeszcze jakieś
            > normy kulturowe. Czy w związku z tym, że masz prawo do czegoś należy to prawo
            > wykorzystywać także jako przykrywki do głupich wypowiedzi?

wiesz tutaj trzeba wybierac miedzy dwoma wartosciami : wolnoscia slowa a
            ochrona pewnych wartosci. Moim zdaniem wolnosc slowa jest wazniejsza. Zgadzam
            sie ze nie mozna naduzwyac prawa do wolnosci slowa ale bledem byloby ja
            ograniczac - ochrony wartosci mozna domagac sie na drodze sadowej w formie
            przeprosin.

czy uwazasz ze mozna mowic zle o papiezu?
            co by nie mowic jego niektore poglady sa wsteczne - rozwody antykoncepcja - i
            nawet w czesci kleru budza sprzeciw (np w kosciele niemieckim)
          • wojtek_blankietowy Re: Kim jest dla Was papiez? 18.05.04, 12:47
            kopov napisała:
            > ale to nie on robi tylko wierni,

dlatego nie mam do niego pretensji :)

> jeśli uważasz, że mozna mówić o wszystkim - to
            > prawda, masz do tego prawo tylko czy rzeczywiście tak jest. Sa jeszcze jakieś
            > normy kulturowe. Czy w związku z tym, że masz prawo do czegoś należy to prawo
            > wykorzystywać także jako przykrywki do głupich wypowiedzi?

wiesz tutaj trzeba wybierac miedzy dwoma wartosciami : wolnoscia slowa a
            ochrona pewnych wartosci. Moim zdaniem wolnosc slowa jest wazniejsza. Zgadzam
            sie ze nie mozna naduzwyac prawa do wolnosci slowa ale bledem byloby ja
            ograniczac - ochrony wartosci mozna domagac sie na drodze sadowej w formie
            przeprosin.

czy uwazasz ze mozna mowic zle o papiezu?
            co by nie mowic jego niektore poglady sa wsteczne - rozwody antykoncepcja - i
            nawet w czesci kleru budza sprzeciw (np w kosciele niemieckim)
            • kopov Re: Kim jest dla Was papiez? 18.05.04, 12:54
              tak, oczywiście uważam, że mozna mówić źle o papiezu, wolnośc słowa jest
              również jedną z najcenniejszych wartości. Chodziło mi o to że sprowokowanie
              niektórych wypowiedzi może być więcej niż niesmaczne w odniesieniu do tego
              forum to tak jak niepisany zakaz mówienia o sznurze w domu wisielca. Można
              tylko czy należy?
              • liloom Re: Kim jest dla Was papiez?/do kopova 18.05.04, 13:07
                dlaczego z gory zakladasz negatywny rozwoj wypadkow? ze ktos MOZE cos glupiego
                napisac i o rany co to bedzie!!! sam w ten sposob prowokujesz pewne wypowiedzi,
                wiesz o tym?
                a wogole to chyba takze liczy sie forma, wcale nie trzeba krytykowac w sposob,
                ktory szokuje. ja nikogo nie obrzucam to i mnie nikt nie obrzuca.
                aha i moglbys przyblizyc mi wisielca i sznur w stosunku do papieza??????? kim w
                tym przykladzie jest papiez, bo to chyba niezbyt dobry przyklad:)))))))
                o czym jeszcze nie nalezy mowic?
                tutaj na forum juz bylo tyle beznadziejnych tematow i co? byly tez glosy ze
                forum jest monotematyczne:) to w koncu o czym mozna pisac a o czym nie?
                bo troche traci to zaklamaniem:)))))))))
                • kopov Re: Kim jest dla Was papiez?/do kopova 18.05.04, 13:15
                  :))))))))))))))))))))) -to po pierwsze (to uśmiech a nie naśmiewanie się), jest
                  powiedzenie które mówi, że "w domu powieszonego nie rozmawia sie o sznurze" (po
                  to aby nie przypominac rodzinie o tym fakcie), oczywiście mozna, tylko jaka
                  będzie reakcja? chodzi mi jak już pisałem, że moze znaleźć się osoba która
                  przywali cos takiego (z grubej rury, jak nieraz ja), że lepiej by było tego
                  wątku nie zaczynać.
                  • liloom Re: Kim jest dla Was papiez?/do kopova 18.05.04, 13:19
                    no wreszcie kopov jakas normalna reakcje u ciebie wywolalam, bo mialam ciagle
                    wrazenie ze jestes nabzdyczony:)))
                    temat swirow uwazam za zakonczony:)))))))))
                    a o tematach watkow juz pisalam.
                    • kopov Re: Kim jest dla Was papiez?/do kopova 18.05.04, 13:29
                      a którą reakcję masz na myśli? co do nabzdyczenia to ja odniosłem podobne
                      wrażenie ale po twojej stronie. Dopóki wątek żyje to tematu swirów nie mozna
                      zakończyć.
                      • liloom Re: Kim jest dla Was papiez?/do kopova 18.05.04, 14:05
                        A kiedys cos sie zakrecilo w interepretacji bodajze Twojej sygnaturki (chyba w
                        watku o zapachach!) i potem tlumaczenie i tlumaczenie tlumaczenia etc etc, a
                        generalnie pomimo ze walniety to wydawales mi sie nawet dosyc
                        inteligentny:ppppp)))))) Ja duzo rzeczy pisze z przymruzeniem oka, ale wyraznie
                        jest to odbierane calkiem na powaznie. Tylko przeciez nie moge po kazdym slowie
                        uzywac emotikonow, prawdaz?;)
                        Ps. a poza tym uwielbiam prowokowac ale ciiiiii
                        • kopov Re: Kim jest dla Was papiez?/do kopova 18.05.04, 14:15
                          nie wiem co powiedzieć, zamurowało mnie. W tym wątku wypowiedziałem sie na
                          poważnie, a robię to tak często jak chodzę do koscioła. Ale chyba każdy facet
                          raz w roku powinien coś takiego powiedzieć? co więcej jestem pewien że zrobiłem
                          dobrze (moze mi się to zapisze jako dobry uczynek?)
                          • liloom Re: Kim jest dla Was papiez?/do kopova 18.05.04, 14:45
                            ok kopov, znow nieporozumienie, ten watek jest na powaznie.
                            mozesz wiec spac spokojnie.

• kopov Re: Kim jest dla Was papiez?/do kopova 18.05.04, 14:49
                              nie ma nieporozumienia, tak go właśnie odebrałem :)
    • tralalumpek napisalam tutaj .... 18.05.04, 12:32
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16&w=8554731&a=11830802
      • kopov Re: napisalam tutaj .... 18.05.04, 12:42
        wszystkiego nie przeczytałem, ale twój wątek zaczyna sie w innym stylu tzn. nie
        prowokuje. Tutaj odbieram to jako zachętę do mocno "luźnej" dyskusji i
        napisałem co myślę.
        P.S. do kościoła chodzę tylko w Wielkanoc.
      • liloom Re: napisalam tutaj .... 18.05.04, 12:42
        tralalumpek ty jestes bardzo sprytna, cytujesz i spadasz.
        cale szczescie ze wycisnelas z siebie jednak ze PODOBA CI SIE jak zostal on
        przedstawiony. czy dobrze zrozumialam?
        tylko nie wiem czy podoba ci sie przedstawienie czy tez sama postac?
        bo duma z bycia Polka w kontekscie tamtego artykulu to chyba co innego - ja
        akurat podpisuje sie pod tym co wtedy napisalas.
        podziwiam go za to co zrobil, podziwiam ze teraz jeszcze dziala, ale
        zastanawiam sie na ile jest swiadomy, silny, na ile naprawde daje rade (moj
        dziadek zmarl na poczatku roku i tak jakos...)
        krytyka nie musi byc zaraz chamstwem, licze na wasza kulture - jak sie wymknie
        to juz pisalam ze zglosze watek do wyciecia i "po ptakach", nie mam zamiaru
        ogladac sie ciagle za wlasnym cieniem. na forum jest mnostwo rzeczy, ktorych
        nie powinno byc, ciagle jedni drugich pouczaja - i co z tego?
        • tralalumpek Re: napisalam tutaj .... 18.05.04, 13:08
          liloom napisała:

> tralalumpek ty jestes bardzo sprytna, cytujesz i spadasz.
          > cale szczescie ze wycisnelas z siebie jednak ze PODOBA CI SIE jak zostal on
          > przedstawiony. ...

Moglabys bez osobistych wycieczek, postaraj sie prosze.
          Nie mam w tej chwili czyasu siedziec przed kompem i podgladac twoje wpisy i nie
          bede miala przez najblizszych pare godzin ale mysle ze bedzeisz miala dalej
          dobry dzien i bez moich wpisow.
          • liloom no problem tralalumpek 18.05.04, 13:11
            to byl zart kobieto, wyraznie nie czytalas dalej
            wyciecie wypowiedzi z kontekstu burzy sens
            ok, nie musimy wogole komunikowac
        • misae Re: Papiez jest 18.05.04, 13:10
          Papiezem, glowa KK, osoba publiczna. Nie jest na pewno Swietym (Ojcem) jak go
          niektozy lubia nazywac. Jestem ciekawa czy kolejnego Papieza tez beda tak
          nazywac...
    • Gość: mario2 Re: Kim jest dla Was papiez? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.04, 13:10
      Wielka Kremowka, to zatwardzialy starzec kierujacy organizacja o charakterze
      quasi-przestepczym.
      • liloom witaj mario 18.05.04, 13:14
        o mario, no jakze by bez ciebie:) skad te twoje poglady bo nie pamietam?
        • Gość: mario2 Re: witaj mario IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.04, 13:34
          Witaj :)
          Poglady moje? No coz... umiejetnosc obserwowania zycia i wyciagania wnioskow :)
      • zlewozmywak1 Re: Kim jest dla Was papiez? 18.05.04, 14:11
        fajnie go przezwałeś. Dzieki temu wiem, w której sekcie działasz. Polecam
        spacery w górach lub zbieranie znaczków.
        • Gość: mario2 Re: Kim jest dla Was papiez? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.04, 14:28
          Tobie jak widac to hobby nie sluzy :) Moze za duzo wsluchujesz sie w jego
          nauki? :))))
          • zlewozmywak1 Re: Kim jest dla Was papiez? 18.05.04, 14:44
            W ogóle sie nie wsłuchuję. Odbijasz piłki jak mój dwulatek.
            • Gość: mario2 Re: Kim jest dla Was papiez? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.04, 15:22
              no coz- widac tylko na tym poziomie potrafisz percepowac :)
    • virgin_black Re: Kim jest dla Was papiez? 18.05.04, 13:41
      jakie uczucia, kiedy na niego patrze? no coz...skoro Watykan w sensie
      geopolitycznym to panstwo, a papiez jest jego glowa, to powinien pelnic funkcje
      reprezentacyjna. nie podwazam tego, ze nadal ma sprawny umysl, ale nie da sie
      zaprzeczyc, ze reprezentacyjny nie jest.
      a poza tym coz...kosciol jako instytucja oprocz skostnialych, dogmatycznych
      form szerzy nietolerancje rasowa, religijna...warto przypomniec sobie texciki o
      tym, ze religia katolicka jest jedyna prowadzaca do zbawienia, albo sotatnie
      wytyczne dot. malzenstw mieszanych - katolicko-muzulmanskich. taki drobny
      totalitaryzm...
    • mamalgosia Re: Kim jest dla Was papiez? 18.05.04, 14:00
      Dla mnie jest Ojcem (choć niestety mam niezbyt dobre skojazrenie z tym słowem)
      i autorytetem moralnym
      • zdzichu-nr1 Zbastujcie, proszę.... 18.05.04, 14:22
        Tylko nie ten temat! Zaraz przyleci osławiony Kagan i kupa oszołomów za nim.

Jak ktoś koniecznie chce dyskutować o papieżu to niech się realizuje np. tu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=6038595&v=2&s=0
        Smacznego!
        • liloom Re: Zbastujcie, proszę.... 18.05.04, 14:39
          ????
          rany goscia, czuje sie dziwnie, ciagle ktos mi mowi co wolno a co nie.
          mam ochote pogadac o tym dzisiaj tutaj, na MOIM forum (nie bede pisala nic na
          temat tego co podajesz).
          dlaczego musze ciagle sie tlumaczyc? zaden temat nie pasuje WSZYSTKIM.
          chyba zmienie sygnaturke na "wytne jak sie omsknie":) ok?
          czy moze mam juz teraz zglosic, w razie czego?
          sluchaj zdzichu, nie panikuj pls.
    • muszek0 Re: Kim jest dla Was papiez? 18.05.04, 14:18
      niewątpliwie mądry człowiek. dał sie poznać jako pielgrzym objeżdżając cały
      świat, jako człowiek otwarty, skłonny do dialogu z przedstawicielami innych
      religii. może dla jednych jest to człowiek o skostniałych poglądach, ale cóż,
      różne są światopoglądy.
      jednak w polsce papież występuje również jako zjawisko 'papież-polak', tak
      bardzo w swojej głupocie przypominające małyszomanię. odbywa się to na
      zasadzie, że chociaż klepię biedę, nie mam ciekawej pracy, szef mnie ciągle
      opierdala, nic mi sie nie udaje, mam zaburzenia erekcji - to jednak nie
      wszystko stracone - moim rodakiem jest papież.
      muszę przyznać, że czuję się zniesmaczony, kiedy oglądam kolejne pomniki
      papieża, kolejne nazwy ulic, szkół, przedszkoli, rond. jeszcze bardziej
      zniesmaczony czuję się kiedy oglądam tłumy z chorągiewkami skandujące: 'niech
      żyje papież'. skanujące bez wzgledu na to czy wypada czy nie. papież czyta
      swoją homilię i kiedy chopina zrobi sobie przerwę na zaczerpięcie powietrza to
      już tłum ni stąd ni zowąd zaczyna się drzeć: NIECH ŻYJE PAPIEŻ. mam wrażenie,
      że za bardzo nie wsłuchali się w słowa, oni czekali tylko na tą małą chwilkę
      przerwy, żeby zawrzeszczeć swoje hasło. a najlepiej by było, gdyby papież mówił
      tylko o tym gdzie jadał kremówki i gdzie chodził po górach. wtedy tłum już
      byłby zupełnie usatysfakcjonowany.
      sądzę, że papież w jakimś stopniu przysłużył się do zmiany ustroju w polsce,
      przyjeżdżając do komunistycznej polski dawał ludziom nadzieję, że ten system
      kiedyś padnie. jednak dzisiaj jest już chorym, starym człowiekiem, któremu
      należy się emeryturą i odpoczynek.
    • dodaj.mi.rozumku Re: Kim jest dla Was papiez? 18.05.04, 14:31
      do papieza nic nie mam
      generalnie jest mi obojetny
      drazni mnie tylko to uwielbienie, jakim jest darzony w Polsce, szopki podczas
      pielgrzymek, historie w stylu relacja z odlotu papieza i samolot jezdzacy w
      kolko po lonisku :)))))))))))))))))
      • wilk11 Re: Kim jest dla Was papiez? 18.05.04, 15:12
        Jest zdecydowanie przereklamowany. Głowa KK, potężnej instytucji, z którą
        większość państw musi się liczyć. Stary człowiek, należy mu się odpoczynek.
        Dobra figura w rękach konwentu. Niezła biografia.
        Ale żeby autorytet moralny?... Absolutnie nie. Wiele krzywdzących opinii o
        bliźnich. Zamknięcie drzwi kościoła (iluzja rozwoju - wycieczki po
        świecie, "niesienie" prawdy etc.), stopowanie idei twórczych (są takie!) na
        soborach. No, ale wszystykiego najlepszego z okazji urodzin. Pozazdrościć
        opieki medycznej i możliwości transfuzji. Pożyczyć wielu lat, może w większym
        spokoju ducha niż teraz. A za resztę rozliczy Najwyższy.
    • aankaa Kim jest dla Was papiez? 18.05.04, 17:41
      żeby nie urażać uczuć innych - napiszę jedynie: hierarchą kk
      • moniorek1 Re: Kim jest dla Was papiez? 18.05.04, 18:11
        Dla mnie nikim szczegolnym, ot jeszcze jeden wielbiony polityk. Tylko zdaje sie
        banda ciemniakow w Polsce zapomniala kim jest i zamiast do boga modla sie do
        papieza to jest dla mnie zalosne.
    • tibby Re: Kim jest dla Was papiez? 18.05.04, 18:22
      Szefem instytucji, która jest mi zupełnie obca.
    • krakus.mp Re: Kim jest dla Was papiez? 18.05.04, 21:50
      Witam.
      Dla mnie jest starym,zmęczonym ,schorowanym i zapracowanym człowiekiem.
      Pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka