tylkoty0 06.10.11, 22:06 Kupiłam folik bez recepty 0.4 mg ile tabletek dziennie łykać przed poczęciem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maitresse.d.un.francais Re: kwas foliowy 06.10.11, 22:09 Należało zapytać farmaceutki. Odpowiedz Link Zgłoś
czadroman Re: kwas foliowy 06.10.11, 22:12 czteredzieści, ja pitole, o co ona pyta? Odpowiedz Link Zgłoś
eat.clitoristwood Daj, ać ja pobruszę, a ty poczywaj. 06.10.11, 22:12 Za każdym razem, jak on pobruszy. A Twój jak często bruszy? Odpowiedz Link Zgłoś
rotkaeppchen1 Re: kwas foliowy 06.10.11, 22:56 Przed poczeciem - zaczac co najmniej 3 miesiace przed. Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: kwas foliowy 07.10.11, 07:33 ale dostałaś odp hehe .. jakby wszyscy biegali do lekarza zapytać jak brać witaminki i minerały, to dopiero by się kolejki potworzyły :] co do tabletek - jedną dziennie najlepiej na 3 miesiące przed ciążą są też opinie, że zamiast tabletek warto jeść warzywa bogate w kwas foliowy Odpowiedz Link Zgłoś
bruthal Re: kwas foliowy 07.10.11, 08:00 vandikia napisała: > co do tabletek - jedną dziennie najlepiej na 3 miesiące przed ciążą No i przez Ciebie jej facet ma 3 miesiące celibatu :) Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 Re: kwas foliowy 07.10.11, 18:29 vandikia napisała: > ale dostałaś odp hehe .. jakby wszyscy biegali do lekarza zapytać jak brać wita > minki i minerały, to dopiero by się kolejki potworzyły :] Vandzia, akurat w przypadku kwas foliowego warto byłoby by lekarz zebrał wywiad i wtedy zalecił dawkowanie. Pewne stale przyjmowane leki (m.in. przy epilepsji i cukrzycy) upośledzają wchłanianie kwasu foliowego. Nie mówię już o przypadkach gdy w rodzinie występowały wady ukł. nerwowego - wtedy dawkowanie jest zgoła inna niż to standardowe. Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: kwas foliowy 07.10.11, 18:55 ok myślę, że epileptycy i cukrzycy są bardziej wyczuleni i częściej zasięgają porad - mam w rodzinie i epileptyczkę i cukrzyczkę i mniej więcej wiem jak to wygląda ale kwas foliowy, to nie ketonal na receptę i naprawdę jestem zdania, że normalnie odżywiający się ludzie nie muszą dodatkowo się nim szprycować i osoba względnie zdrowa nie musi z każdą pierdołą lecieć do lekarza, no przestań :) nie wspomnę już, że prof. ginekologii powiedział mi "i łyka se pani ten folik i magnez" jako zalecenie.. ale ok nie musi ta wypowiedź być brana po uwagę, bo nie świadczy, że wszyscy tak mówią (chociaż lekarz prowadzący ciążę mojej siostry też niespecjalnie namawiał ją na foliki, a jest ordynatorem szpitala dawnego wojewódzkiego) to jest raczej na zasadzie, że większość wie, że przed planowaną ciążą lub w pierwszym trymestrze zalecane jest przyjmowanie kwasu foliowego i magnezu i nie można pić alkoholu i kawy, kwestia wprowadzenia wiedzy w życie poza tym każdy dorosły ma swoją intuicję, rozum, rodzinę - doświadczone babki i w kwestii ciąży niekoniecznie musi ślepo wierzyć lekarzom ostatnio np. wciskają niemal nospę, podczas gdy nospa może stanowić duże zagrożenie dla płodu Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 Re: kwas foliowy 07.10.11, 20:49 Ja tam nie wiem, niech każdy robi jak uważa :). Jeśli chodzi o dobro dziecka wychodzę z założenia, że warto skupić się na wiedzy z najwiarygodniejszego źródło, a takim jest dla mnie dobry ginekolog, najlepiej taki, który zna mnie i mój organizm trochę czasu :). Jeśli dawkowanie tego kwasu foliowego byłoby istotne tylko dla mojego zdrowia pewnie posiłkowałabym się wiedzą wyszperaną w necie i zasięgniętą od koleżanek, jeśli chodziłoby o zdrowie mojego dziecka wolałabym zaufać komuś kto medycynę studiował :). Co do No-spy... Myślę, że m.in. dzięki niej (a potem Fenoterolowi) mam córkę. Zdrową córkę. Wszystko w nadmiarze zaszkodzi, stosowane z umiarem jest dla ludzi. Cieszę się, że te prawie 13 i 9 lat temu, gdy w ciąży chodziłam, nie miałam takiego dostępu do internetu :). Nie byłam dzięki temu mądrzejsza od ginekologa ;). Jak zwykle zaznaczam, że to tylko moje zdanie i oczywiście przyjmuję do wiadomości, że ktoś ma inaczej ;). Odpowiedz Link Zgłoś
po_solarce Re: kwas foliowy 07.10.11, 09:36 Codziennie jedną tabletkę, min. 3 mies. przed planowanym zapłodnieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: kwas foliowy 07.10.11, 09:38 nasampierw należy łyknąć ulotkę, dopiero potem resztę. Odpowiedz Link Zgłoś
mahadeva Re: kwas foliowy 07.10.11, 17:59 fajne odpowiedzi :) btw. predzej bym umarla niz ZAPLANOWALA ciąze - brrr :) Odpowiedz Link Zgłoś
ursz-ulka Re: kwas foliowy 10.10.11, 08:47 Ja łykałam po jednej dziennie, bo zjadam dużo zielonych warzyw. Odpowiedz Link Zgłoś