28.06.12, 10:06
Mam pytanie, czy macie doświadczenia z mediacją, korzystaliście kiedykolwiek? Jakie są Wasze wrażenia, opinie, czy mediacja jest skuteczna, czy to zupełnie niepotrzebne?
Obserwuj wątek
    • kora3 Re: mediacja 28.06.12, 10:10
      Nie korzystałam, ale znam ludzi i sprawy, w których korzystano. Rezultaty bywały rózne. Jesli ludzie chcieli sie dogadac, to się dzieki temu szybciej dogadywali, jesli nie, to sie nie dogadywali
    • king.james Re: mediacja 28.06.12, 10:26
      Mam w pewien sposób do czynienia, choć nie ja brałem udziału. Wyniki są baaaardzo różne. Każda sprawa jest inna - inni są ludzie, inne są sprawy, inny mediator... Czasem jest nieoceniona, czasem psu na budę. :/
    • koham.mihnika.copyright Re: mediacja 28.06.12, 12:47
      tak
      mozesz sprobowac, jezeli pertraktujesz z osoba zdrowa umyslowo.
      Do tanga trzeba dwojga.
      Ale bywaja takze mediacje skuteczne.
    • jasna_olera Re: mediacja 28.06.12, 13:11
      jak dobry doświadczony mediator to warto, nie taka mamałyga co cały proces spieprzy.
      A dobry mediator wie, że aby mediacja była skuteczna obie strony powinny jej chcieć.
      to coś dla ludzi, którzy w sumie chca się dogadać, ale nie wiedzą jak.
      • soulshunter Re: mediacja 28.06.12, 14:48
        > to coś dla ludzi, którzy w sumie chca się dogadać, ale nie wiedzą jak.
        I to jest clou calej sprawy. Jesli tylko 1 strona chce jakis pozytywny cel osiagnac, to nie ma co sobie glowy zawracac medyjacyjami.
        • maitresse.d.un.francais Re: mediacja 28.06.12, 15:57
          Tudzież mediator ma być fachowy, a nie chłopina po szkoleniu.
    • swiete.jeze Re: mediacja 28.06.12, 14:36
      Gdzieś na forum była laska z informacją w sygnaturce, że jest mediatorem i chętnie odpowie na wszystkie pytania, ale za cholerę nie pamiętam nicku.
    • skryba10 Re: mediacja 07.07.16, 16:01
      Uczestniczyłam w mediacji.Sąd postanowił o skierowaniu sprawy do mediacji. Sprawa nie dotyczy spraw małżeńskich, rodzinnych ani finansowych. Mediatorem był adwokat. Mediacja z udziałem adwokata strony pozwanej. Najlepszą odpowiedzią do czego może posłużyć mediacja byłoby nagranie, ale niestety przebieg mediacji nie jest jawny. Na szczęście w tej całej zabawie,( świadomie i adekwatnie używam określenia zabawie) Mediator-adwokat po jednym moim zdaniu zorientował się,że zabawę czas zakończyć. Może w innych sprawach mediacja jest skuteczna, ale moje doświadczenie jest jak najbardziej na NIE. Jak to zwykle w takich sytuacjach bywa intencje Ustawodawcy były dobre i miały na celu odciążyć sądy,ale wiadomo,że zastępować sądu nie mogą. A że pojawiają się zakusy takiego " zastępstwa", to już jest zupełnie inna sprawa.
      • claudiaaao Re: mediacja 01.06.17, 13:53
        hej, możesz dać kontakt do siebie? mam kilka pytań :)
        Pozdrawiam,
        C.
    • kanna Re: mediacja 07.07.16, 22:37
      Znam osobę prowadząca mediacje rodzicielskie - w przypadku sporu o opiekę nad dzieckiem, np. w sytuacji okołorozwodowej.
      Ze skutecznością jest tak: jak ludzie przyjdą, z informacją, że chcą to ustalić, to skuteczność jest bardzo wysoka.
      Jak sąd ich skieruje - skuteczność liczyć można w procentach.
    • klara9999 Re: mediacja 04.08.16, 11:01
      Jestem własnie w trakcie mediacji z moim byłym partnerem. Rozstaliśmy sie 4 miesiące temu, nie byliśmy małżeństwem wiec nie potrzebujemy rozwodu. Najistotniejszą kwestią do rozwiązania między nami jest opieka nad naszym dzieckiem. Poszłam na mediacje niechętne..ale zrobiła to dla naszej Lenki..aby uniknac szarpania sie w sądzie i długotrwałego stresu. Musze przyznac, ze nie wierzyłam ze mediacja cos nam pomoze, ale jestem miło zaskoczona...widze światełko w tunelu po pierwszym spotkaniu. Poniewaz mieszkamy w Gdańsku wybór mediatorów był spory, my zdecydowaliśmy sie na mediatora, którego poleciła mi moja przyjaciółka. Ogromna role w mediacji odgrywa osoba mediatora.. nasza pani mediator robi to z pasją i wierzy w osiągnięcie porozumienia...i dzieki temu my tez zaczynamy w to wierzyc.
      • 1234maja Re: mediacja 05.09.16, 17:13
        bardzo proszę o namiary na dobrego mediatora w Gdańsku do spraw rodzinnych
        • 1234maja Re: mediacja 04.07.17, 10:56
          polecam Krystyna Chudzińska - mediator sądowy
    • lucyy3 Re: mediacja 06.07.17, 14:03
      ja osobiście nie korzystałam ale z doświadczeń moich znajomych wiem, że bywa różnie. Czasem można się dogadać i wtedy nie trzeba się ciągać po sądach a czasem takie mediacje nic nie dają.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka