Dodaj do ulubionych

Slaba płeć piękna? :P

08.02.13, 18:47
www.youtube.com/watch?v=kVz6d24Q52c
Ciekawa jestem jaki jest w Izraelu procentowy wskaźnik mężczyzn maltretujących swoje żony.
Może w Polsce przydałaby się obowiązkowa służba wojskowa dla kobiet? Naprawdę czas pokazać samcom, gdzie ich miejsce. To tylko kwestia treningu.
Obserwuj wątek
    • ciastko_z_kota Re: Slaba płeć piękna? :P 08.02.13, 18:56
      tak, świetny pomysł. obowiązkowa służb awojskowa. mhm.
      i tak, czas pokazać samcom gdzie ich miejsce.
      tzn. gdzie?

do tego - uważasz, że najlepszą reakcją na początki maltretowania jest przy....dolić dla przykładu, żeby sobie koleś nie myślał, że ma do czynienia ze słabym przeciwnikiem?

www.wojsko-polskie.pl/wazne-dla-zolnierzy/abc-sluzby/14331,sluzba-wojskowa-kobiet.html
      zapraszam do rekrutacji. zawodowa służba czeka.

• to.niemozliwe Re: Slaba płeć piękna? :P 08.02.13, 18:58
      Nie dosc, ze jestescie lepiej wyksztalcone, ambitniejsze, rzadziej popadacie w konflikt z prawem, dluzej zyjecie, popelniacie mniej samobojstw, jestescie ladniejsze i ... nie macie malzonek (zazwyczaj ;-)),
      to jeszcze chcecie prac? Nas? :'(
      • blond_suflerka Re: Slaba płeć piękna? :P 08.02.13, 19:21
        Ale stany lękowe i nerwice mamy częściej także sam rozumiesz-gdzieś trzeba te nierozładowane emocje wyładować:P
        • to.niemozliwe Re: Slaba płeć piękna? :P 08.02.13, 19:27
          Wasze nerwice sa wynikiem wyzszego poziomu inteligencji emocjonalnej i umiejetnosci spolecznych. A teraz jeszcze chcecie dobrze dawac w pysk.
          I badz tu facetem....X(
          • blond_suflerka Re: Slaba płeć piękna? :P 08.02.13, 19:31
            Właśnie właśnie. To jest duża niesprawiedliwość, że owe umiejętności przyczyniają się do takiego cierpienia jakim jest nerwica. Także powtarzam-frustrację wynikającą z poczucia tej niesprawiedliwości gdzieś trzeba wyładować:P
            • to.niemozliwe Re: Slaba płeć piękna? :P 08.02.13, 21:08
              Jak to mowia..."Kobieta, ktora nie jeczy w nocy, wrzeszczy w dzien"? :-D
              • blond_suflerka Re: Slaba płeć piękna? :P 08.02.13, 21:41
                to.niemozliwe napisał:

> Jak to mowia..."Kobieta, ktora nie jeczy w nocy, wrzeszczy w dzien"? :-D

No mówią mówią. A co Twoje doświadczenie mówi w tym temacie?;) Prawda to czy fałsz?
                • to.niemozliwe Re: Slaba płeć piękna? :P 09.02.13, 06:27
                  Kobiety, ktore "wrzeszczaly" na mnie w dzien, zwykle nie mialy szans, zeby "pojeczec" sobie ze mna w nocy.:-D
                  A tak powazniej,...to nie znam dobrych zwiazkow w ktorych bylby silny element rywalizacji, natomiast znam takie, gdzie Pan jest elementem lagodzacym neurotyczne zachowania Pani i przypuszczam, ze jeki nocne maja w tym jakis udzial. :-)
                  • blond_suflerka Re: Slaba płeć piękna? :P 09.02.13, 11:25
                    Wszystkie moje koleżanki neurotyczki potwierdzają, że Element Łagodzący bardzo się przydaje zarówno w dzień jak i w nocy i że po spotkaniu z owym Elementem są znacznie spokojniejsze i bardziej kochają świat, siebie, innych ludzi a nawet uśmiechają się do napotkanych malkontentów;)
                    • krytyk-systemu-edukacji Re: Slaba płeć piękna? :P 09.02.13, 11:54
                      > Wszystkie moje koleżanki neurotyczki potwierdzają, że Element Łagodzący bardzo
                      > się przydaje zarówno w dzień jak i w nocy i że po spotkaniu z owym Elementem są
                      > znacznie spokojniejsze i bardziej kochają świat, siebie, innych ludzi a nawet
                      > uśmiechają się do napotkanych malkontentów;)

To jakaś religia? Nieuzasadnione duże litery, zainteresowanie neurotyczek, wewnętrzny spokój, miłość do świata oraz chodzenie po ulicy z przyklejonym uśmiechem – na to by wskazywały.
                      • blond_suflerka Re: Slaba płeć piękna? :P 09.02.13, 12:13
                        Wszystko pomieszałeś i jeszcze nic nie zrozumiałeś;)
                        A duże litery(pani w szkole uczyła, żeby mówić wielkie a nie duże ale dziś językoznawcy dają w tym względzie większą swobodę) są uzasadnione gdyż owe sformułowanie występuje tu jako substytut osoby i chciałam właśnie owymi dużymi literami dać to do zrozumienia. Rozumiesz, tak?
                        • krytyk-systemu-edukacji Re: Slaba płeć piękna? :P 09.02.13, 12:25
                          > pani w szkole uczyła, żeby mówić wielkie a nie duże ale dziś
                          > językoznawcy dają w tym względzie większą swobodę

Wielkie litery to są na oprawach meczów oraz na billboardach, w tekście litery są duże. Zresztą nawet nieoceniony prof. Miodek opowiada się za tą formą. Natomiast to, co sobie uważają „panie w szkole”, nie ma dosłownie żadnego znaczenia.

> są uzasadnione gdyż owe sformułowanie

Owo sformułowanie jeśli już. Wiesz, że jeszcze się nie zdarzyło, żeby ktoś mi udzielił mylnego pouczenia w jakiejś kwestii językowej i nie popełnił przy tym błędu? :) (Ale to dotyczy tylko, jak piszę, mylnych pouczeń. Słuszne uwagi błędów własnych często nie zawierały).

> Rozumiesz, tak?

Tak. Ale w religii też dużą literą pisze się na ogół to, co występuje jako substytut osoby. :/
                          • blond_suflerka Re: Slaba płeć piękna? :P 09.02.13, 12:33
                            krytyk-systemu-edukacji napisał:

> Wielkie litery to są na oprawach meczów oraz na billboardach, w tekście litery
                            > są duże. Zresztą nawet nieoceniony prof. Miodek opowiada się za tą formą. Natom
                            > iast to, co sobie uważają „panie w szkole”, nie ma dosłownie żadneg
                            > o znaczenia.

Ale ja to naprawdę wiem, przecież sama o tym napisałam;) I stanowisko profesora Miodka w tej kwestii też znam. Napisałam tylko o tym, czego byłam systematycznie uczona w szkole i o tym, że sobie zawsze to przypominam jak w grę wchodzą duże i małe litery;)

> > są uzasadnione gdyż owe sformułowanie
                            >
                            > Owo sformułowanie jeśli już. Wiesz, że jeszcze się nie zdarzyło, żeby kt
                            > oś mi udzielił mylnego pouczenia w jakiejś kwestii językowej i nie popełnił prz
                            > y tym błędu? :) (Ale to dotyczy tylko, jak piszę, mylnych pouczeń. Słuszne uwag
                            > i błędów własnych często nie zawierały).

Ale ja Cię nie pouczyłam, tłumaczyłam swój tok rozumowania i przesłanki stojące na użyciem dużych liter. I masz rację OWO OWO-dziękuję za zwrócenie uwagi, zasady znam ale czasem zdarza mi się o nich zapomnieć;)

> > Rozumiesz, tak?
                            >
                            > Tak. Ale w religii też dużą literą pisze się na ogół to, co występuje jako subs
                            > tytut osoby. :/

Taaa a ból głowy jest objawem miliona chorób.
                            • krytyk-systemu-edukacji Re: Slaba płeć piękna? :P 09.02.13, 12:40
                              > Ale ja to naprawdę wiem, przecież sama o tym napisałam;) I stanowisko profesora
                              > Miodka w tej kwestii też znam. Napisałam tylko o tym, czego byłam systematycznie
                              > uczona w szkole i o tym, że sobie zawsze to przypominam jak w grę wchodzą
                              > duże i małe litery;)

No mnie też właśnie uczono, że litery są wielkie, i dopiero trzeba było profesora Miodka, żeby mi to z głowy wybić. :/

> I masz rację OWO OWO-dziękuję za zwrócenie uwagi, zasady
                              > znam ale czasem zdarza mi się o nich zapomnieć;)

Ja też zawsze w pierwszym odruchu piszę w takich wypadkach owe, na szczęście jeszcze mi się nie zdarzyło akurat tego błędu wysłać na forum. Gorzej z innymi.
      • georgia241 Re: Slaba płeć piękna? :P 08.02.13, 21:52
        Jak ja lubię twój sposób pisania! Aż się wesoło robi!
        • to.niemozliwe Re: Slaba płeć piękna? :P 09.02.13, 06:52
          Dziekuje. Widocznie mamy podobne poczucie humoru.:-)
    • krytyk-systemu-edukacji Re: Slaba płeć piękna? :P 08.02.13, 18:59
      > Może w Polsce przydałaby się obowiązkowa służba wojskowa dla kobiet?

Mnie wydaje się, że państwo polskie nakłada na obywateli już dostatecznie dużo obowiązków, których ilość należałoby raczej ograniczać, a nie jeszcze dokładać nowe. A przymusowy pobór to już skrajny przykład zamachu na wolność osobistą człowieka.

Zawsze się dziwię, ilu totalna koncepcja militaryzacji społeczeństwa znajduje zwolenników. Co w tym takiego kuszącego?
      • jan_hus_na_stosie2 Re: Slaba płeć piękna? :P 08.02.13, 19:09

> Zawsze się dziwię, ilu totalna koncepcja militaryzacji społeczeństwa znajduje z
        > wolenników. Co w tym takiego kuszącego?

to proste, samodzielne myślenie i podejmowanie samodzielnych decyzji oraz ponoszenie ich konsekwencji (czyli branie PEŁNEJ odpowiedzialności za to co się samemu zrobiło) to dla wielu problem, a na polu bitwy nie musisz samodzielnie myśleć a nawet jest to niewskazane, masz wykonywać rozkazy, nawet te głupie i okrutne... a nawet jeśli przypadkiem zastrzelisz niewinnego cywila to przecież zawsze oczyścisz swoje sumienie jednym krótkim stwierdzeniem "ja tylko wykonywałem rozkazy"...
        • gr.eenka1 Re: Slaba płeć piękna? :P 08.02.13, 19:17
          wojsko proponuje całkiem dobre warunki za takie posłuszeństwo wykonywania rozkazów. Zawsze znajdzie takiego, który nic nie ma i się skusi na to co dają.
          To że kogoś zabije. Jadąc samochodem też można kogoś zabić. Przestawiając kwiatki na balkonie też mozna kogoś zabić.
          Samemu można zginąć, no w cywilu też mozna i to zupełnie za darmo
        • krytyk-systemu-edukacji Re: Slaba płeć piękna? :P 08.02.13, 19:19
          > to proste, samodzielne myślenie i podejmowanie samodzielnych decyzji oraz ponoszenie
          >ich konsekwencji (czyli branie PEŁNEJ odpowiedzialności za to co się samemu
          > zrobiło) to dla wielu problem

To tłumaczy, czemu ten czy ów kawaler rwie się iść do wojska (chociaż wg mnie przyczyny są częściej nieco bardziej prozaiczne: bezrobocie). Pytanie, czemu tak wielu obywateli chciałoby widzieć w mundurach i na łyso innych!

W dodatku sam jestem ofiarą takiego sposobu myślenia, ponieważ dopóki chciano mnie pobrać do wojska, dopóty musiałem był „studiować” w Akademii Pedagogicznej im. KEN (bardzo polecam tę placówkę, wszelkie krytyczne opinie o niej to po prostu nieprawdziwe pogłoski, czyli bujda na resorach).
    • blond_suflerka Re: Slaba płeć piękna? :P 08.02.13, 19:15
      Jestem zdecydowanie przeciwna. Ja bym wolała, żeby tych wszystkich przemocowców wysłać na terapię i uczyć ludzi pokojowego komunikowania swoich potrzeb, żali, pretensji czy uczuć. Jak będziemy uczyć nawalać w odpowiedzi na nawalanie innych to w sumie będzie tak jak teraz czyli będzie wygrywał silniejszy, tylko ofiar będzie więcej a ludzie już kompletnie zdziczeją.
      • krytyk-systemu-edukacji Re: Slaba płeć piękna? :P 08.02.13, 19:20
        > Jak będziemy uczyć nawalać w odpowiedzi na nawalanie innych
        > to w sumie będzie tak jak teraz czyli będzie wygrywał silniejszy, tylko ofiar
        > będzie więcej a ludzie już kompletnie zdziczeją.

An eye for an eye makes the whole world blind.
        • blond_suflerka Re: Slaba płeć piękna? :P 08.02.13, 19:23
          No a mnie się marzy dobry świat i ludzi komunikający się ze sobą językiem żyrafy;)
      • gr.eenka1 Re: Slaba płeć piękna? :P 08.02.13, 19:24
        nie wiem ,czy zauwazyłaś , całkiem sporo ludzi próbuje siędogadać pokojowo, ale sątakie jednostki z którymi się nie dogadasz i osoba pokojowa poprostu w starciu z nimi by poległa. Więc na taką jednostkę wrogą wysyła się oddział zbrojny i już .
        Popatrz na pszczoły. Jedne sobie pracują ciężko - Maja , inne spią (vide Gucio) a inne to są ta bojowe, które walczą na smierć z misiem wyjadającym miodek
        • blond_suflerka Re: Slaba płeć piękna? :P 08.02.13, 19:29
          No ale to w którą stronę mamy równać? W stronę patologii? Zamiast uczyć bić bite żony nauczmy bijących radzić sobie pokojowo.
      • jeriomina Re: Slaba płeć piękna? :P 08.02.13, 20:14
        Ochhh, tak, jako belfer obserwuję wiele matek "pokojowo" dogadujących się ze swoimi "pociechami", co skutkuje tym, że właściwie większość dzieci z którymi mam do czynienia to rozpuszczone osobniki bez żadnej dyscypliny, wymuszające od otoczenia wszystko rykiem, przemocą, oczami kota ze Shreka itd. Nie mówię, że należałoby im przylać (bo za to to już pewnie dożywotni ban na forum by mnie czekał) ale trochę konsekwencji i stanowczości na pewno by się przydało.
        Wojsko, gdyby nie przeklęta "fala", gdyby trzymano się idei jakie mu przyświecają mogłoby wielu ludzi płci obojga, rozpuszczonych przez swoich rodziców, zresocjalizować.
        • blond_suflerka Re: Slaba płeć piękna? :P 08.02.13, 20:32
          jeriomina napisała:

> Ochhh, tak, jako belfer obserwuję wiele matek "pokojowo" dogadujących się ze sw
          > oimi "pociechami", co skutkuje tym, że właściwie większość dzieci z którymi mam
          > do czynienia to rozpuszczone osobniki bez żadnej dyscypliny, wymuszające od ot
          > oczenia wszystko rykiem, przemocą, oczami kota ze Shreka itd. Nie mówię, że nal
          > eżałoby im przylać (bo za to to już pewnie dożywotni ban na forum by mnie czeka
          > ł) ale trochę konsekwencji i stanowczości na pewno by się przydało.
          > Wojsko, gdyby nie przeklęta "fala", gdyby trzymano się idei jakie mu przyświeca
          > ją mogłoby wielu ludzi płci obojga, rozpuszczonych przez swoich rodziców, zreso
          > cjalizować.

Myślę, że to co obserwujesz to nie tyle matki postępujące pokojowo tylko matki bezradne, które nie umieją odpowiednio postępować z dzieckiem i nie szukają sposobu, żeby się tego nauczyć. To jest szerszy problem społeczny moim zdaniem. Z jednej strony mamy coraz więcej rodziców świadomych, którzy korzystają z porad pedagogów i psychologów ale z drugiej strony czasy są cięższe niż kiedyś. Co oznacza, że jest duża grupa rodziców, którzy muszą naprawdę ostro zapieprzać, żeby zarobić. Do tego żyją w dużym stresie bo kryzys, możliwe zwolnienia, podwyżki, itd i pewnie nie mają już siły na świadome wychowywanie dzieci. Także rośnie cała masa dzieci, których wychowuje komputer i tv. I jest to pewnie o wiele gorsze niż dawne bieganie z kluczem na szyi.
          A mnie chodziło o pokojowe ale dojrzałe rozwiązywanie problemów a w dojrzałość jak najbardziej wpisuje się konsekwencja, stanowczość, stawianie i przestrzenie granic.
        • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Slaba płeć piękna? :P 08.02.13, 21:41
          > Wojsko, gdyby nie przeklęta "fala", gdyby trzymano się idei jakie mu przyświeca
          > ją mogłoby wielu ludzi płci obojga, rozpuszczonych przez swoich rodziców, zreso
          > cjalizować.

Bosze... Słyszysz i nie grzmisz. Kobieto, mam jedną prośbę. Nie przekazują tych poronionych idei dzieciom które uczysz, dobrze?
          Wojsko to najbardziej odmóżdżający, odczłowieczający wynalazek go którego ludzie garną się na ochotnika (są rzeczy bardziej odczłowieczające, ale tam się na ochotnika nie trafia).

Wojsko służy tworzeniu zasobów ludzkich na potrzeby prowadzenia polityki zagranicznej siłą.
          Oczywiście jest niezbędne i zawsze będzie obecne, ale to nie znaczy że trzeba je pochwalać i twierdzić że buduje kręgosłup moralny itp.
          • jeriomina Re: Slaba płeć piękna? :P 08.02.13, 21:48
            Grafu, nie martw się o moje dzieciaki. Ja tak wolontaryjnie, bezpłatnie forum na wieczór chciała trochę rozruszać :)
      • nie.mam.20 Re: Slaba płeć piękna? :P 09.02.13, 02:38
        fakt, ze niektore kobiety maja taka opinie , wrozy na dobre.
        Armia to najglupsza instytucja swiata, czas spedzony w koszarach, jest czasem zmarnowanym.
        Co do meritum - Izrael z powszechna sluzba wojskowa, nadal nie jest w stanie sobie poradzic z "problemem palestynskim". Moze za duzo arogancji, a za malo trzezwego myslenia. Kraj wydaje 1/3 budzetu na wojsko. Przez te lata, mogli kase przeznaczyc na pokojowe rozwiazanie sprawy, chociazby splacajac Palestynczykow.
        A matce zalozycielce dedykuje powiedzenie - smiech jest bronia niewolnikow.
        Meska agresje mozna zwalczac inaczej, niz przy pomocy przemocy fizycznej.
    • light_in_august Re: Slaba płeć piękna? :P 08.02.13, 19:30
      Jestem wielką przeciwniczką każdego rodzaju przemocy. I męskiej wobec kobiet, i w drugą stronę także.
      A mundur mnie nie kręci wcale, niezaleznie od płci "nosieciela". Fuj.
    • rekreativa Re: Slaba płeć piękna? :P 08.02.13, 20:09
      Do woja?
      A w życiu!
    • mila2712 Re: Slaba płeć piękna? :P 08.02.13, 20:46
      >Może w Polsce przydałaby się obowiązkowa służba wojskowa dla kobiet?

ja dziękuję niech panowie wykazują się na poligonie, ja mogę tylko popatrzeć
    • leniwy_pierog Re: Slaba płeć piękna? :P 08.02.13, 21:11
      Żebym nie wiem ile trenowała to mój facet i tak będzie miał nade mną te kilkanaście lat treningów przewagi, więc jestem bez szans:(
    • stephanie.plum Re: Slaba płeć piękna? :P 08.02.13, 21:16
      a ja bym... skorzystała chętnie z pobytu w woju.

ale może właśnie komuś takiemu jak ja to niepotrzebne, bić się lubię, mąż o tym wie...
    • altz Re: Slaba płeć piękna? :P 08.02.13, 21:24
      jeriomina napisała:
      > Naprawdę czas pokazać samcom, gdzie ich miejsce.
      Samiec Twój wróg? ;-)

Mnie osobiście podoba się obowiązkowe przeszkolenie wojskowe, niekoniecznie służba wojskowa.
      Można by wytępić te totalne mimozy, które od byle czego mdleją i boją się wysiłku.
      Poza tym, podczas wojny to się bardzo przydaje, ludzie, nawet jeśli nie chcą walczyć, to chociaż potrafią się schować i o siebie zadbać.
    • kombinerki.pinocheta Re: Slaba płeć piękna? :P 08.02.13, 21:36
      Taaa. Ciekawe jak na morale armii wplywa informacja, ze Salomea dostala sie do niewoli i jest gwalcona we wszystkie otwory przez caly dywizjon egipski. Sam sobie odpowiedz.

Dodatkowo w historii byly juz takie sytuacje (II WS front Wschodni, Jom Kippur), w ktorych kobiety bardziej przeszkadzaly na froncie niz pomagaly.

Niech sobie sluza, robia pompki, zajmuja sie logistyka, pomoca medyczna, zaopatrzeniem, ale nigdy nie wysylac ich na pierwsza linie frontu.
    • georgia241 Re: Slaba płeć piękna? :P 08.02.13, 21:51
      Bez przesady. Żaden mnie nie bił. W ogóle w mojej rodzinie nie ma bijących małżeństw.
    • tycho99 kobiecy paradoks 09.02.13, 00:02
      jednoczesnie chca pokazac facetom gdzie ich miejsce i narzekaja na brak meskosci u mezczyzn
      • jeriomina Re: kobiecy paradoks 09.02.13, 00:13
        Twoim zdaniem męskość objawia się poprzez bicie?
        • g.r.a.f.z.e.r.o Re: kobiecy paradoks 09.02.13, 00:29

jeriomina napisała:

> Twoim zdaniem męskość objawia się poprzez bicie?

A czy on pisał coś o biciu? On pisał o "pokazaniu samcom gdzie ich miejsce".

Osobiście bardzom ciekaw gdzie moje miejsce.
        • tycho99 Re: kobiecy paradoks 09.02.13, 02:18
          nie, ale w dniu, w ktorym "pokazecie samcom gdzie ich miejsce", padnie ostatni bastion meskosci. Wiec dla waszego wlasnego dobra lepiej, by ten dzien nie nastapil.
        • leniwy_pierog Re: kobiecy paradoks 09.02.13, 09:51
          Trochę tak. Mnie np. kręcą faceci, których widzę w sytuacjach walki.Dlatego lubię oglądać boks i inne tego rodzaju sportu.
      • krytyk-systemu-edukacji Re: kobiecy paradoks 09.02.13, 01:08
        > jednoczesnie chca pokazac facetom gdzie ich miejsce i narzekaja na brak meskosci
        > u mezczyzn

Nie spotkałem się. Wedle moich obserwacji dla kobiet liczy się przede wszystkim należyta erudycja oraz bycie miłym, także liczne pasje.
    • facettt Nieobowiazkowa dla wszystkich wystarczy :) 09.02.13, 02:25
      zyjemy w pokoju i w Europie :)
    • mariuszg2 Re: Slaba płeć piękna? :P 09.02.13, 02:50
      jeriomina napisała:

Naprawdę c
      > zas pokazać samcom, gdzie ich miejsce.
      >
      gdzie? przy garach?
    • silic Tak, tak, tak. 09.02.13, 03:14
      > Może w Polsce przydałaby się obowiązkowa służba wojskowa dla kobiet?

Jestem nawet gotów płacić za możliwość oglądania reality show z takiej jednostki, gdzie panie na warunkach dokładnie takich samych jakie mieli panowie, będą skoszarowane w salach po 15 - 20 osób, włosy ścięte na przepisowe 3mm, prysznic w zimnej wodzie będzie raz w tygodniu, pranie raz w miesiącu, ręcznik formatu ścierki do naczyń, od pobudki do zbiórki będzie mijało 10 minut a po tym 3km biegu przed śniadaniem złożonym z chleba i mielonki oraz cała masa innych atrakcji o których paniom się nawet nie śniło ( wszystkie atrakcje poparte oczywiście obowiązkową i tradycyjną wojskową "kur.ą macią").
      To byłby hit telewizyjny. Tylko nie wiem czy doczekalibyśmy się drugiego sezonu....
      • leniwy_pierog Re: Tak, tak, tak. 09.02.13, 09:42
        W normalnych jednostkach, bo nie dotyczy to jednostek specjalnych, nikt nie wymaga od żołnierzy niesamowitej kondycji i siły fizycznej. Znam wielu to wiem. Opowieści o tym, jak to biegną 100 km z plecakiem po górach to historyjki obliczone na jakiś barowy podryw, które nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Na co dzień służba zawodowego żołnierza to bardzo fajna robota na 8 godzin dziennie. I jeszcze często można w godzinach pracy iść na siłownię, pobiegać itp. Oczywiście z dostępem do ciepłej wody problemu nie ma.
        Czasem może na poligonie zdarzy się, że woda jest zimna. Mielonki i owszem, jadają, ale są całkiem niezłe. Reszta tego jedzenia też zjadliwa.
        Nawet w warunkach koszarowych nie jest tak, jak napisałeś. Owszem, 20 osób w sali może być, ale to przecież nie tragedia. Pranie nie jest raz w miesiącu. Wręcz przeciwnie - nikt nie będzie tolerował kitrania przez miesiąc brudnych gaci pod łóżkiem. Woda jest normalna i dostępna częściej niż raz w tygodniu. Prawda jest taka, że spokojnie mogłabym w takich warunkach funkcjonować. Myślę, że odnalazłabym się tam znacznie lepiej od niektórych chłopców, którzy trafiają świeżo oderwani od maminej spódnicy i przy stole siedzą czekając, aż sie kanapka sama zrobi, bo w życiu nie musieli sobie niczego przygotowywać. W sumie gdybym miała taką możliwość, żeby iść np. na kilkumiesięczne przeszkolenie to chętnie bym się zdecydowała.
        • silic Re: Tak, tak, tak. 09.02.13, 10:27
          Nie pisałem o 100km w górach tylko o 3km przed śniadaniem.
          Najważniejsze jednak jest to, że ja nie pisałem o zawodowej służbie 8 godzin na dobę tylko o obowiązkowym poborze, gdzie się jest żołnierzem 24 godziny na dobę. Napisałem o warunkach jakie panowały - prysznic raz na tydzień nie wynika z braku wody tylko z braku pryszniców...
          W wojsku kanapka sama się akurat robi bo żołnierze jadali na stołówce, więc ci mityczni, wspomniani przez ciebie, nie potrafiący sobie zrobić kanapki chłopcy, w wojsku, jeśli nie trafili do kuchni, też nie mieli się okazji nauczyć jej robić.
          Nie pytaj zawodowych żołnierzy, popytaj tych, którzy 10-20 lat temu byli w służbie obowiązkowej.
          • wersja_robocza Re: Tak, tak, tak. 09.02.13, 12:14
            Silic, ale Pieróg nie mówi o powrocie do przeszłości.;)
          • leniwy_pierog Re: Tak, tak, tak. 09.02.13, 16:35
            Ale dlaczego proponujesz kobietom TERAZ warunki, jakie panowały 20 lat temu? Bez sensu. Znam ludzi, którzy byli w służbie zasadniczej jakieś 5 lat temu. I wiem, że mieli prysznice do normalnego codziennego użytku. Jednak przez te 20 lat trochę się zmieniło, choć może to zależy od jednostki. A 3 km przed śniadaniem to taki wyczyn? Tyle przebiegnie chyba każdy bez żadnego przygotowania, najwyżej może mieć bardzo słaby czas.
    • sumire Re: Slaba płeć piękna? :P 09.02.13, 07:54
      nie wydaje mi się, żeby to było takie proste przełożenie.
      www.jpost.com/Features/InThespotlight/Article.aspx?id=170459 - jedna na trzy kobiety to bardzo dużo...
    • martinsam1 Re: Slaba płeć piękna? :P 09.02.13, 09:55
      mnie w podstawowce kiedys jedna sportowa laska znokautowała:)
      • krytyk-systemu-edukacji Re: Slaba płeć piękna? :P 09.02.13, 10:17
        > mnie w podstawowce kiedys jedna sportowa laska znokautowała:)

Mnie kiedyś własna konkubina żmija uderzyła w głowę w ramach walki z rasizmem. Rozważałem zastosowanie trzeciej zasady dynamiki sir Izaaka Newtona PRS, ale koniec końców dałem sobie spokój – jeszcze bym bidulince jaką krzywdę zrobił?

Takich to właśnie rozmaitych upokorzeń trzeba doznawać, jeśli chce się stworzyć związek, dlatego też obecnie jestem młodym, wykształconym i z wielkiego ośrodka singlem. No i mam nowoczesny zawód, niebanalne biuro itd. :) Chciałbym, żeby kiedyś Gazeta Wyborcza zrobiła ze mną wywiad (chyba się nadaję?), a ja bym ich wówczas strollował za pomocą metod ezopowych. Ale by było! :D
        • martinsam1 Re: Slaba płeć piękna? :P 09.02.13, 12:14
          kobiety to juz nie jest słaba płeć
          chodzą na siłownie trenują ale za karę za sport znikają im piersi:)

na niemieckim kabarecie zartowano:
          kobieto lej swojego faceta nawet jak wiesz za co
          on wie za co dostanie
    • swiete.jeze Re: Slaba płeć piękna? :P 09.02.13, 10:09
      jeriomina napisała:

> www.youtube.com/watch?v=kVz6d24Q52c
      > Ciekawa jestem jaki jest w Izraelu procentowy wskaźnik mężczyzn maltretujących
      > swoje żony.
      > Może w Polsce przydałaby się obowiązkowa służba wojskowa dla kobiet? Naprawdę c
      > zas pokazać samcom, gdzie ich miejsce. To tylko kwestia treningu.

Niech ci ktoś, kto swoje odsłużył opowie jak się tam moralny kręgosłup kształtuje, to przestaniesz pieprzyć takie głupoty.
      • krytyk-systemu-edukacji Re: Slaba płeć piękna? :P 09.02.13, 10:30
        > Niech ci ktoś, kto swoje odsłużył opowie jak się tam moralny kręgosłup kształtuje,
        > to przestaniesz pieprzyć takie głupoty.

Jeriomina jako artystka, rozumuje nieco innymi kategoriami. Moja ciotka jest malarką (taką prawdziwą) i m.in. tęskni za średniowieczem, kiedy to mężczyźni w zbrojach i na koniach byli prawdziwymi mężczyznami, a nie, jak się ciotka artystka wyraziła, „rozmemłanymi niewiadomoco”.

Ojczysta ta moja ponadto wie w szczegółach, jak wygląda jej Anioł Stróż, a także uważa, że premier Tusk zapewni Polsce ogromny dobrobyt, jeśli tylko ten drugi (Kaczyński, zupełnie nieprzystojny) nie będzie mu rzucał zbyt wielu kłód pod nogi.

Mam natomiast na ścianie w pokoju jej obraz – zupełnie ładny, mnie w każdym razie się podoba.

PS Ostatnio dostałem też w prezencie obraz przestawiający towarzysza Stalina we własnej osobie – a jego autor wierzy m.in. w reinkarnację. :)
        • swiete.jeze Re: Slaba płeć piękna? :P 10.02.13, 09:18
          > Jeriomina jako artystka, rozumuje nieco innymi kategoriami.

Jak czytam jej posty, to się często zastanawiam jakimi.
          • jeriomina Re: Slaba płeć piękna? :P 10.02.13, 12:03
            To widać słabo u Ciebie z czytaniem ze zrozumieniem, skoro gdy czytasz te moje posty, bo żadnego nie rozumiesz i odpowiadasz w ogóle nie na temat.
            Ciekawe zjawisko wystąpiło w tym wątku. Nikt tak naprawdę nie odniósł się do meritum, wszyscy tylko uczepili się hasła "służba wojskowa kobiet", następnie zrównali ten pomysł z jakością odwieczną i legendami które krążą o POLSKICH warunkach służby wojskowej i uznali, że ja to właśnie proponuję.
            A ja pytałam głównie o wskaźnik maltretowania kobiet wśród małżeństw izraelskich, to mnie interesuje. A z idei wojskowych najbardziej interesuje mnie to, żeby kobiety znały sztuki samoobrony (np. krav magę), były bardziej wytrzymałe fizycznie, żeby nie budziły swoją postawą, wyglądem i sposobem bycia w mężczyznach w ogóle pomysłu na uderzenie, żeby mężczyźni bali się uderzyć, bo mogą dostać gorzej w odwecie. Chodzi o te polskie liczne małżeństwa, w których mąż pije, bije, maltretuje, nocą na mróz wyrzuca żonę i dzieci. I żeby dało się zrobić tak, żeby nawet palca nie śmiał podnieść.
            Przez całe wieki właśnie za pomocą siły fizycznej mężczyźni budowali świat, którym rządzili tylko oni. Do tej pory mizoginia jest zjawiskiem powszechnym i niemalże przyrodzonym każdemu facetowi tak, jak jego penis. A mizoandria występuje tylko jako odpowiedź, forma obrony przed tym uprzedzeniem.
            Nie jestem ani feministką, ani lesbijką ale czasem naprawdę wolałabym, żeby mężczyźni nie istnieli, bo pewnych wstrętnych sposobów rozumowania, które w sobie mają, nawet często oni sami nie są w stanie z siebie wyplenić.
            A to, że się komuś na forum moje poglądy mogą nie podobać, kompletnie mi zwisa i powiewa. Większość z Was i tak jest dla mnie tylko literkami na ekranie, za którymi ukrywać się może każdy; gimnazjalista, grupa studentów, nawet papież Benedykt XVI - kompletnie mnie to nie interesuje. Nawet spotkania z niektórymi osobami w realu dowodzą, że forum służy większości do rozrywki i pisania bzdur a często w realu mają nieco inne lub zupełnie skrajne poglądy. Ta ostatnia sprawa może dotyczyć również mnie, zresztą :D
            • krytyk-systemu-edukacji Re: Slaba płeć piękna? :P 10.02.13, 15:45
              > Nikt tak naprawdę nie odniósł się do meritum, wszyscy tylko uczepili się hasła "służba
              > wojskowa kobiet", następnie zrównali ten pomysł z jakością odwieczną i legendami które
              > krążą o POLSKICH warunkach służby wojskowej i uznali, że ja to właśnie proponuję.

Napisałaś otwarcie o obowiązkowej służbie wojskowej, trudno było prawdę mówiąc o inne skojarzenia.

> Przez całe wieki właśnie za pomocą siły fizycznej mężczyźni budowali świat,
              > którym rządzili tylko oni. Do tej pory mizoginia jest zjawiskiem powszechnym i nie
              > niemalże przyrodzonym każdemu facetowi tak, jak jego penis. A mizoandria występuje
              > tylko jako odpowiedź, forma obrony przed tym uprzedzeniem.

Zabawne, że pamiętam kilka Twoich postów, w których rozpływałaś się na widok męskiej muskulatury. Cytuję:

* „Jak widzę taką klatę, to niewiele mi potrzeba...”
              * „(…) a klata taka, że każda z dziewczyn by westchnęła tylko”
              * [O silnych, męskich ramionach i szerokiej męskiej klacie, które są fajne] „Też to lubię”.

Czyli sama najchętniej byś ewolucyjnie premiowała męską siłę fizyczną, odpowiednio wpływając na dobór naturalny. Gdyby płeć piękna przez owe całe wieki wybierała nieco bardziej cherlawych i rachitycznych obywateli, wówczas – idąc Twoim tokiem myślenia – nie trzeba by było teraz przymusowo militaryzować kobiet ani nawet zapisywać ich na kursy krav magi.

> A z idei wojskowych najbardziej interesuje mnie to, żeby
              > kobiety znały sztuki samoobrony (np. krav magę), były bardziej wytrzymałe fizycznie,
              > żeby nie budziły swoją postawą, wyglądem i sposobem bycia w mężczyznach
              > w ogóle pomysłu na uderzenie, żeby mężczyźni bali się uderzyć, bo mogą dostać
              > gorzej w odwecie.

Wydaje mi się, że nie tędy droga, bo skoro mowa była o Izraelu, to tam właśnie na terror odpowiada się terrorem, żeby ci drudzy bali się odwetu. Efekt? Piekło na Ziemi: doprowadzona do absurdu militaryzacja, niemal totalitarna kontrola, powszechny strach, lęk i paranoja.
              • jeriomina Re: Slaba płeć piękna? :P 10.02.13, 17:47

>
                > Napisałaś otwarcie o obowiązkowej służbie wojskowej, trudno było prawdę mówiąc
                > o inne skojarzenia.

Nie mam wpływu na skojarzenia forumowiczów i nie ponoszę za nie odpowiedzialności.

>
                >
                > Zabawne, że pamiętam kilka Twoich postów, w których rozpływałaś się na widok mę
                > skiej muskulatury. Cytuję:
                >
                > * „Jak widzę taką klatę, to niewiele mi potrzeba...”
                > * „(…) a klata taka, że każda z dziewczyn by westchnęła tylko̶
                > 1;
                > * [O silnych, męskich ramionach i szerokiej męskiej klacie, które są fajne] &#
                > 8222;Też to lubię”.
                >
                > Czyli sama najchętniej byś ewolucyjnie premiowała męską siłę fizyczną, odpowied
                > nio wpływając na dobór naturalny.

Siłę można spożytkować w pożyteczny sposób (dźwiganie ciężarów, praca fizyczna), nie trzeba bić za pomocą tych mięśni. A owszem, lubię ładnie zbudowanych mężczyzn, trudno, żebym miała własnej biologii i poczuciu estetyki zaprzeczać.

Gdyby płeć piękna przez owe całe wieki wybier
                > ała nieco bardziej cherlawych i rachitycznych obywateli, wówczas – idąc T
                > woim tokiem myślenia – nie trzeba by było teraz przymusowo militaryzować
                > kobiet ani nawet zapisywać ich na kursy krav magi.

Patrz wyżej.

>
                > > A z idei wojskowych najbardziej interesuje mnie to, żeby
                > > kobiety znały sztuki samoobrony (np. krav magę), były bardziej wytrzymałe
                > fizycznie,
                > > żeby nie budziły swoją postawą, wyglądem i sposobem bycia w mężczyznach
                > > w ogóle pomysłu na uderzenie, żeby mężczyźni bali się uderzyć, bo mogą do
                > stać
                > > gorzej w odwecie.
                >
                > Wydaje mi się, że nie tędy droga, bo skoro mowa była o Izraelu, to tam właśnie
                > na terror odpowiada się terrorem, żeby ci drudzy bali się odwetu. Efekt? Piekło
                > na Ziemi: doprowadzona do absurdu militaryzacja, niemal totalitarna kontrola,
                > powszechny strach, lęk i paranoja.

Byłam tam - to przesada. Na co dzień nie jest aż tak źle. Poza tym są niektóre rejony zapalne, a inne spokojniejsze. W te zapalne się po prostu nie jeździ. Sami Izraelczycy-cywile mają wewnętrzny zakaz podróżowania do stref palestyńskich.

IMHO - chociaż wiem, że to niepopularny pogląd - uważam, że Palestyna ma swoje za uszami, podobnie jak i inne kraje ościenne islamistyczne i krew mnie zalewa, jak czytam w necie o użalaniu się nad "biednymi ludźmi" terroryzowanymi przez "okrutne izraelskie wojsko", podczas gdy dziwnie pomija się lub wzmiankuje marginalnie o atakach terrorystycznych na Izrael. Małe państewko wielkości województwa małopolskiego, otoczone przez samych wrogów nie uznających jego istnienia. Może czasem warto spojrzeć z drugiej strony; będąc w Izraelu dowiedziałam się, jak to wygląda, my tu w Pl i w Europie często mało wiemy na ten temat.
                • krytyk-systemu-edukacji Re: Slaba płeć piękna? :P 10.02.13, 18:01
                  > Nie mam wpływu na skojarzenia forumowiczów i nie ponoszę za nie odpowiedzialności.

Tłumaczę Ci tylko, czemu aż taką sensację wzbudziłaś frazą pt. obowiązkowa służba wojskowa.

> Siłę można spożytkować w pożyteczny sposób (dźwiganie ciężarów, praca fizyczna),
                  > nie trzeba bić za pomocą tych mięśni.

Kłopot polega na tym, że istnieje związek pomiędzy muskulaturą a agresją: za jedno i drugie odpowiada testosteron.

> A owszem, lubię ładnie zbudowanych mężczyzn, trudno, żebym miała własnej biologii i
                  > poczuciu estetyki zaprzeczać.

Nikt tego nie wymaga. Niemniej to właśnie owa biologia tak to urządziła, że mężczyźni są statystycznie więksi, silniejsi, bardziej umięśnieni i agresywniejsi od kobiet. Żadne kursy czy poradniki tego nie zmienią.

> IMHO - chociaż wiem, że to niepopularny pogląd - uważam, że Palestyna ma swoje
                  > za uszami

To bardzo dobrze uważasz, bo ma niejedno. Ale akurat historia konfliktu izraelsko-palestyńskiego pokazuje, że polityka odwetu niczego nie wygasza. Podobnie wprowadzanie zasad wojskowych w małżeństwach też raczej by nie zmniejszyło ilości przemocy, raczej wręcz przeciwnie.
            • rekreativa Re: Slaba płeć piękna? :P 10.02.13, 15:58
              Trochę w ślepą uliczkę poszłaś.
              Zakładasz, że mężczyźni w Izraelu mają większy respekt przed kobietą, bo ona w woju służy. A tymczasem oni przecież też wszyscy obowiązkowo służą w woju i też się tej krav magi uczą. Więc kobitka wciąż g... im podskoczy.
              W ogóle droga siły i pięści jest drogą skazaną na porażkę, bo kobieta, choćby trenowała dniem i nocą, to i tak będzie mniejsza i fizycznie słabsza od faceta, a co dopiero od faceta, który tez trenuje.
              No i teksty "pokażmy chłopom, gdzie ich miejsce" są odbiciem piłeczki mizoginów. Naprawdę chcesz walczyć z mizoginią za pomocą mizoandrii? Bo moim zdaniem kiepski mocno pomysł.
              • krytyk-systemu-edukacji Re: Slaba płeć piękna? :P 10.02.13, 16:22
                > Zakładasz, że mężczyźni w Izraelu mają większy respekt przed kobietą, bo ona w
                > woju służy. A tymczasem oni przecież też wszyscy obowiązkowo służą w woju i też
                > się tej krav magi uczą. Więc kobitka wciąż g... im podskoczy.
                > W ogóle droga siły i pięści jest drogą skazaną na porażkę, bo kobieta, choćby
                > trenowała dniem i nocą, to i tak będzie mniejsza i fizycznie słabsza od faceta,
                > a co dopiero od faceta, który tez trenuje.
                > No i teksty "pokażmy chłopom, gdzie ich miejsce" są odbiciem piłeczki mizoginów.
                > Naprawdę chcesz walczyć z mizoginią za pomocą mizoandrii? Bo moim zdaniem kiepski
                > mocno pomysł.

Kawał solidnej argumentacji. :) Dodam jeszcze tylko od siebie, że akurat gdzie jak gdzie, ale w Izraelu sporo jest ortodoksyjnych żydów, którzy nawet jeśli „swoich” kobiet nie tłuką, to w każdym razie traktują jak ścierwo (zwłaszcza podczas menstruacji) – taka to jest niestety logika ortodoksyjnego judaizmu. Już bym chyba wolał wziąć kilka ciosów w twarz niż doznawać tego rodzaju comiesięcznych upokorzeń.

Przypomnę może przy okazji niezorientowanymi użytkowniczkom i użytkownikom, że religia jest nie tylko beznadziejnie głupia, ale także niestety szkodliwa.
              • jeriomina Re: Slaba płeć piękna? :P 10.02.13, 17:50
                rekreativa napisała:

> Trochę w ślepą uliczkę poszłaś.
                > Zakładasz, że mężczyźni w Izraelu mają większy respekt przed kobietą, bo ona w
                > woju służy. A tymczasem oni przecież też wszyscy obowiązkowo służą w woju i też
                > się tej krav magi uczą. Więc kobitka wciąż g... im podskoczy.

Kolejna osoba niedokładnie czytająca. Ja zaledwie napisałam, że jestem ciekawa, jaki jest wskaźnik przemocy w rodzinie. Nie napisałam, że na pewno jest niższy/wyższy niż w Pl i wszystko dzięki wojsku. A zasadę 'mężczyzna jest silniejszy od nawet najsilniejszej kobiety' znam.

> W ogóle droga siły i pięści jest drogą skazaną na porażkę, bo kobieta, choćby t
                > renowała dniem i nocą, to i tak będzie mniejsza i fizycznie słabsza od faceta,
                > a co dopiero od faceta, który tez trenuje.
                > No i teksty "pokażmy chłopom, gdzie ich miejsce" są odbiciem piłeczki mizoginów
                > . Naprawdę chcesz walczyć z mizoginią za pomocą mizoandrii? Bo moim zdaniem kie
                > pski mocno pomysł.

A jaką Ty proponujesz metodę walki z mizoginią? Bo te, które są stosowane do tej pory, jakoś nie dają rezultatów.
                • krytyk-systemu-edukacji Re: Slaba płeć piękna? :P 10.02.13, 18:05
                  > A jaką Ty proponujesz metodę walki z mizoginią?

Nie wiem, jak Rekreativa, ale na przykład edukacja z prawdziwego zdarzenia mogłaby odnieść jakiś skutek. I w ogóle rozwój kulturowy. Bo taka akurat zależność jest, że kulturą i wykształceniem da się pewne odruchy jaskiniowe kontrolować, trzymać je nieco w ryzach, historia cywilizacji pokazuje to dość dobitnie, jak sądzę.
                • rekreativa Re: Slaba płeć piękna? :P 10.02.13, 18:07
                  " A jaką Ty proponujesz metodę walki z mizoginią? Bo te, które są stosowane do te
                  > j pory, jakoś nie dają rezultatów."
                  A jak długo one są stosowane? Może trzeba się po prostu uzbroić w cierpliwość?
            • swiete.jeze Re: Slaba płeć piękna? :P 10.02.13, 18:57
              jeriomina napisała:

> To widać słabo u Ciebie z czytaniem ze zrozumieniem, skoro gdy czytasz te moje
              > posty, bo żadnego nie rozumiesz i odpowiadasz w ogóle nie na temat.

Lol.
    • wersja_robocza Re: Slaba płeć piękna? :P 09.02.13, 12:15
      Czy mnie pamięć nie myli, czy to Ty mi lekcję o empatii zrobiłaś?:>
    • raduch Re: Slaba płeć piękna? :P 10.02.13, 19:39
      Poniekąd tak jest. Dla mnie to po prostu ładny widok, ot cieszą oko i już. Tylko że te zdjęcia puszczono w świat z konkretnym zamiarem, zresztą taki jest główny powód wcielania Izraelek do armii. Wśród żołnierzy - ortodoksyjnych wyznawców Allaha one mają wywołać ciarki na plecach. Taki prędzej zdezerteruje, niż dopuści możliwość by zginąć z ręki kobiety. I o to chodzi. :->
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka