Dodaj do ulubionych

co się dzieje?

08.02.13, 21:26
Już nie wiem co się ze mną dzieje. Od kilku tygodni wracam z pracy, siadam na kanapie, włączam tv lub kompa, coś pooglądam, prysznić i idę spać. I tak każdy dzień. Nieco odmienne są weekendy, ale też niespecjalnie. Mam benefita i zamiast korzystać, to nie mam siły. Jest chwilę po 21, piątek, a ja leżę w piżamie i zaraz idę spać. Nie mam siły się ruszyć, bo tak mnie boli całe ciało. Mam stresującą i ciężką pracę umysłową, powinnam zacząć przygotowania do egzaminu, ale na prawdę mogę się za to zabrać. Dodam, że mam 25 lat i wiem, że to nie jest normalne. Może to pogoda mnie przygnębia, nie wiem, może to, że jestem singielką i miłość mnie nie unosi :)
Ja już na prawdę nie wiem co mam ze sobą zrobić.
Co do dolegliwości zdrowotnych, mam niedoczynnść tarczycy, przepukline rozworu przełykowego, chorobę wrzodową i zespół policystycznych jajników. Ale nie wiem czy to ma na moje samopoczucie jakiekolwiek znaczenie.

Jeśli ktoś ma jakieś rady jak temu zaradzić, to będę bardzo wdzięczna, bo samo to samopoczucie mnie już męczy :(
Obserwuj wątek
    • krytyk-systemu-edukacji Re: co się dzieje? 08.02.13, 21:39
      > Mam stresującą i ciężką pracę umysłową, powinnam zacząć przygotowania do egzaminu,
      > ale naprawdę mogę się za to zabrać.

> Dodam, że mam 25 lat i wiem, że to nie jest normalne.

Niestety, jest. Wyczerpująca praca umysłowa tak właśnie działa, że po powrocie do domu nie ma się już siły na nic, zwłaszcza na naukę. Mam tak samo, mimo że nie cierpię ani na niedoczynność tarczycy, ani przepuklinę rozworu przełykowego, ani chorobę wrzodową, ani zespół policystycznych jajników.

Człowiek wraca, chciałby przeczytać, dajmy na to, o rosyjskim nacjonalizmie Józefa Stalina bądź o mechanizmach psychologicznospołecznych w sektach, ale siedzi na forum lub wpisuje do Google'a hasło „zespół policystycznych jajników”. :/
      • mila2712 Re: co się dzieje? 08.02.13, 21:56
        Wiesz że mężczyźni też mogą chorować na niedoczynność tarczycy. Podstępna choroba - może wydawać się że człowiek jest ciągle przemęczony a tu rozwija się choroba. Najczęściej wykrywana jest przypadkiem.

Zespół policystycznych jajników Ci raczej nie grożi :)
        • krytyk-systemu-edukacji Re: co się dzieje? 08.02.13, 22:43
          > Wiesz że mężczyźni też mogą chorować na niedoczynność tarczycy.

Przypuszczam, że mogą, z tym że ja mam TSH, FT3 oraz FT4 w normie. :) Nieee, chyba niechęć do aktywności umysłowej po 8 godzinach kodowania to nie jest objaw chorobowy, tak sądzę.
          • mila2712 Re: co się dzieje? 08.02.13, 22:55
            Nie mogą.......... tylko chorują ( b. rzadko )
            jednak ta choroba, jak i inne choroby tarczycy dotyka głównie kobiety

8 godzin w pracy, w domu ciąg dalszy i 1 miejsce w konkursie na króla nocnych marków

Tworzysz strony www czy kodujesz ? ( z ciekawości zapytuję )
            I co to jest to kodowanie - proszę się pochwalić
            • krytyk-systemu-edukacji Re: co się dzieje? 09.02.13, 00:24
              > Tworzysz strony www czy kodujesz ?

Koduję stronki, bo nic innego nie umiem.

> I co to jest to kodowanie - proszę się pochwalić

Zależy o co pytasz. Mam Ci wymienić technologie, w jakich pracuję?
              • mila2712 Re: co się dzieje? 09.02.13, 16:39
                krytyk-systemu-edukacji napisał:

> > Tworzysz strony www czy kodujesz ?
                >
                > Koduję stronki, bo nic innego nie umiem.

lepiej być specjalistą w jednej dziedzinie niż partaczem w dziesięciu :p
                >
                > > I co to jest to kodowanie - proszę się pochwalić
                >
                > Zależy o co pytasz. Mam Ci wymienić technologie, w jakich pracuję?
                Pytałam ogólnie
                troszkę poczytałam o kodowaniu - to dla mnie czarna magia :p
                Jedno jest pewne masz cie
    • kombinerki.pinocheta Re: co się dzieje? 08.02.13, 21:39
      Mam podobnie, ale nie mam benefitki, wenery czy tego z jajnikami.

Natomiast ja za to wszystko obwiniam kobiety i to, ze caly swiat kreci sie wokol nich.
    • georgia241 Re: co się dzieje? 08.02.13, 21:44
      To od niedoczynności. Ile masz Euthyroxu?
      • ciasteczkowy_diabelek Re: co się dzieje? 08.02.13, 21:51
        25 codziennie i w niedziele 50, badałam się niedawno i wyniki są nie najgorsze, więc nie wiem czy to od tarczycy :(
        • georgia241 Re: co się dzieje? 08.02.13, 22:05
          Małe dawki i w dodatku różnią się. Lepiej, żeby była stała dawka. A odstawiłaś kapustę, szpinak, brokuły, gluten?
          • ciasteczkowy_diabelek Re: co się dzieje? 08.02.13, 22:07
            Nigdy za tym nie przepadałam. A dawkę ustalił mu lekarz, więc nic nie zmieniam..
            • georgia241 Re: co się dzieje? 08.02.13, 22:11
              Źle się czujesz, ale lekarz wyrocznią. Są inni endokrynolodzy.
              • ciasteczkowy_diabelek Re: co się dzieje? 08.02.13, 22:16
                byłam u 3 lekarzy w celu potwierdzenia diagnozy i potwierdzili
        • georgia241 Re: co się dzieje? 08.02.13, 22:06
          I ile miałaś tego TSH?
          • ciasteczkowy_diabelek Re: co się dzieje? 08.02.13, 22:14
            między 5 a 6, nie pamiętam dokładnie
            • georgia241 Re: co się dzieje? 08.02.13, 22:17
              A powinnaś mieć w okolicy 1. Kiedy ostatni raz badałaś?
              • ciasteczkowy_diabelek Re: co się dzieje? 08.02.13, 22:18
                badałam krew jakoś w listopadzie.
                • georgia241 Re: co się dzieje? 08.02.13, 22:27
                  Czas zrobić nowe badanie i pewnie podnieść dawkę.
            • skrytapiromanka Re: co się dzieje? 08.02.13, 22:23
              pfff, i Ty się dziwisz, że nie masz energii.
            • margie Re: co się dzieje? 09.02.13, 17:04
              5 czy 6 to ostra nadczynnosc!!!!!!

Powinnas miec ok. 1.
              • iwona.ana1 Re: co się dzieje? 09.02.13, 18:28
                margie napisała:

> 5 czy 6 to ostra nadczynnosc!!!!!!
                >
                > Powinnas miec ok. 1.

matko skąd taka diagnoza?
                specjalista z Ciebie jak się patrzy :P

• georgia241 Re: co się dzieje? 11.02.13, 19:33
                niedoczynność - ale z was fachury
            • rotkaeppchen1 Re: co się dzieje? 11.02.13, 20:25
              TSH 5-6 a ty sie dziwisz? To jest powyzej norm a i normy sa zawyzone. Powinnas miec tsh gora 1. Zwieksz dawke i to szybko, na poczatek bralabym codziennie 50, po 4 tygodniach badanie i podniesienie do 75.
    • mila2712 Re: co się dzieje? 08.02.13, 21:50
      Zrób badania krwi - może tarczyca szwankuje. Na złe samopoczucie wpływa też stres związany z pracą i zimowa aura.
      Poczytaj dla odmiany :p

PS a ja siedzę sobie wygodnie w fotelu i popijam herbatę z malinami
    • jeriomina Re: co się dzieje? 08.02.13, 21:52
      Zrób jeszcze badanie na candida albicans.
      Serio mówię, nie nabijam się.
      • krytyk-systemu-edukacji Re: co się dzieje? 08.02.13, 21:53
        > Zrób jeszcze badanie na candida albicans.

Oraz na cannabis sativa. :)
        • jeriomina Re: co się dzieje? 08.02.13, 22:01
          Nie mam siły się nawet zaśmiać :P
    • kombinerki.pinocheta Re: co się dzieje? 08.02.13, 21:55
      Mam pytanie.

Czym sie kierowalas z szukaniu faceta na telefona, benefita, seksiarza bez zobowiazan czy jak wy to nazywacie?
      • ciasteczkowy_diabelek Re: co się dzieje? 08.02.13, 21:58
        badania mam w porządku, jestem pod stałą opieką lekarza, i w ostatnim czasie nie pogorszyły się.
        kombinerki, o jakim szukaniu faceta mówisz? nie mam ochoty na faceta, ani tym bardziej na szukanie kogokolwiek.
        • kombinerki.pinocheta Re: co się dzieje? 08.02.13, 22:06
          Wspominalas o beneifcie. Myslalem, chodzi o friendsa z benefitsem, czyli goscia, ktory cie bzyka, gdy w telewizorze nie ma nic ciekawego, a zajecia fitness zostaly odwolane.
          • ciasteczkowy_diabelek Re: co się dzieje? 08.02.13, 22:10
            hehehe nie, nie,chodziło mi tylko i wyłącznie o kartę multisport :)
    • mammetlikwglowie Re: co się dzieje? 08.02.13, 22:15
      jeśli to cie pocieszy to ja też od ponad miesiaca, wracam zpracy o 16 zjem, spie do 19 wstaje , posiedze przed kompem, badz tv, właczam filmik ide spac..i tak codzien..a brak ruchu i aktywnosci fizycznej powoduje ze jest jeszcze gorzej....
      czekam wiosny;(
      • jeriomina Re: co się dzieje? 08.02.13, 22:17
        Ja mam tak całą jesień i zimę :P
      • ciasteczkowy_diabelek Re: co się dzieje? 08.02.13, 22:19
        jak bym czytała o sobie ;/
    • vandikia Re: co się dzieje? 08.02.13, 22:26
      no niestety jak ktoś jest nadwrażliwy - a jesteś, widać to po chociażby wymienionych jednym tchem przypadłościach, to w styczniu/lutym może bardzo odczuwać długotrwały brak światła
      to chyba dośc normalne, na moim fejsbuku aż roi się od wpisów koleżanek dotyczących zimy, a właściwie jej znienawidzenia, ospania, smutku, braku motywacji etc..

jeszcze chwila i minie, cierpliwości, posiedź sobie przed tv czy kompem skoro sprawia Ci to przyjemność i się za to nie obwiniaj, przyjdzie wiosna to nabierzesz apetytu na życie i ruch poza domem
      • mammetlikwglowie Re: co się dzieje? 08.02.13, 22:33
        mam nadzieje, w sumie taka apatia zawsze mija;) choć wydaje się ze będzie trwać wiecznie;))

jeszcze pare miesiecy temu miałam tyle energii a teraz wrak człwoieka, na narty jade za tydzien wiec mam nadzieej ze ruch mnie troche rozweseli
        a faktycznie tarczyce sobie zbadam w pracy, bo przytyłam i słaba jestem to moze mam niedoczynność;_
    • grassant Re: co się dzieje? 08.02.13, 22:44
      udrożnić jajniki!
      • jeriomina Re: co się dzieje? 08.02.13, 22:45
        Jajowody chyba.
        • grassant Re: co się dzieje? 08.02.13, 22:47
          zgadza się o tym myślałem :)
        • mammetlikwglowie Re: co się dzieje? 08.02.13, 22:48
          dzisiaj dostałam @ i próbuje rzucic fajki....
          co nie pomaga
          • jeriomina Re: co się dzieje? 08.02.13, 22:50
            Ja nie palę - m.in. dzięki temu w wieku lat 30 wyglądam góra na 25, a moja kolezanka z zespołu, która pali i jest 9 lat młodsza ode mnie jest brana za moją rówieśnicę przez otoczenie :P
          • simply_z Re: co się dzieje? 08.02.13, 23:03
            to przez pogodę.
    • facet_on_line Re: co się dzieje? 09.02.13, 16:49
      osobiście proponuje niezobowiązujący romans to Ci lekko ozywi skrzydełka czy motylki jak wy to tam nazywacie
      • mila2712 Re: co się dzieje? 09.02.13, 16:57
        facet_on_line napisał:

> osobiście proponuje niezobowiązujący romans to Ci lekko ozywi skrzydełka czy mo
        > tylki jak wy to tam nazywacie

Coś Ty
        romansik się zakończy a ciasteczkowy diabełek wpadnie w depresję,
        już dosyć chorób ją dopadło ;p
        • ciasteczkowy_diabelek Re: co się dzieje? 09.02.13, 18:27
          >mila2712 napisała:
          > romansik się zakończy a ciasteczkowy diabełek wpadnie w depresję,
          > już dosyć chorób ją dopadło ;p

hehehehehehe tak się właśnie zastanawiałam czy też tak źle znosiłam ubiegłą zimę.. nie, a powodem była właśnie miłość, która skończyła się jakiś czas temu i prawdę mówiąc, póki co, mam dość :)

Chyba faktycznie muszę pójść do lekarza i zrobić nowe wyniki. Dziękuję wszystkim za dobre rady :)

Właśnie piekę jabłecznik, mam nadzieję, że słodkości poprawią mi nastrój :)
    • margie Re: co się dzieje? 09.02.13, 17:02
      apatia , nadmierna sennosc i niechec do czegokolwiek to typowe objawy niedoczynnosci tarczycy. Idz do lekarza, niech ci zmieni dawke leku. Na wyzsza.

Mialam dokladnie to samo. podnioslam dawke i przeszlo jak reka odjal.
    • eressea Re: co się dzieje? 09.02.13, 18:31
      Ja w piątek położyłam się na chwilę o 17 i wstałam w sobotę o 9 :/ Praca umysłowa, stres i odpowiedzialność wykańczają. Po pracy mam siłę tylko na rzeczy które nie wymagają myślenia. Ale z benefita korzystam regularnie :) Sport odstresowywuje.

Przy niedoczynności tarczycy nie sugeruj się TSH. Badaj FT3 i FT4. To zdanie lekarza u którego byłam ostatnio, doświadczonego klinicznie i z tytułami. To hormony tarczycy przyjmujesz i one mają być w normie (TSH możesz mieć poniżej normy). Kieruj się samopoczuciem i zwiększaj dawkę leków. Sprawdzaj potem wskazania hormonów. Jeśli lekarz kieruje Cię tylko na badanie TSH i na jego podstawie dobiera dawkę, to go zmień.
    • anna_sla Re: co się dzieje? 10.02.13, 21:11
      ja mam niedoczynność tarczycy (i zespół policystycznych jajników, ale to akurat nie wpływa na samopoczucie) i powiem Ci, że przy tym ciągle ma się huśtawki nastroju, depresje itp.. Głównie gdy poziom hormonów jest za wysoki (>= 3,.. coś tam gdy norma to 4,2). Przy niedoczynności ma się upośledzone wchłanianie witamin i mikroelementów, dieta może być niewystarczająca, zwłaszcza, że jak piszesz masz stresującą pracę. Magnez leci Ci na łeb na szyję a to powoduje senność, znużenie, dołki, problemy mięśniowe, sercowe i krążeniowe.
    • minasz Re: co się dzieje? 10.02.13, 22:31
      najlepiej sie odreagowuje na dworzu dlatego ja bym na twoim miejscu z karty nie korzystał
      bo po co:) nie wiem skad jestes ale np w wawie sa super warunki do uprawiania sportów zimowych
      • ciasteczkowy_diabelek Re: co się dzieje? 11.02.13, 19:23
        mieszkam w wawie, kiedys jezdzilam na gorce szczesliwickiej i na biegowkach na kabatach, ale teraz zczerze mowiac, nie wyobrazam sobie nadal uprawiac ten sport. Mnie sie nawet na basen nie chce pojsc :(

wrocilam do domu i zaraz ide sie kapac. i do lozka.

w tym tyg ide umowic sie do lekarza i zrobic badania, bo juz nie mam sily tak dluzej funkcjonowac :((((
        • minasz Re: co się dzieje? 11.02.13, 19:48
          kurcze ja jezdze na gorce szczesliwickiej i biegam na biegówkach po kabatach hehe
          a mam lat 36 a nie 25:)

jak lubisz łazic tam gdzie ja to wpadnij do bani na warszawianke(wejscie teraz w cenie odnowy biologicznej) a na odnowe wejdziesz z multisportu + 20 zeta dopłaty
          niesamowicie odstresowuje:)
          • minasz Re: co się dzieje? 11.02.13, 19:51
            a jak ci sie bedzie podobało to wpadnij na warsaw winter music festiwal:)
            • ciasteczkowy_diabelek Re: co się dzieje? 11.02.13, 21:35
              brzmi zachęcająco, czemu nie :)
    • mam.kaszel a co to jest benefit? 11.02.13, 19:40
      • ciasteczkowy_diabelek Re: a co to jest benefit? 11.02.13, 21:36
        www.benefitsystems.pl/ - google nie gryzą, serio!
        • mam.kaszel Re: a co to jest benefit? 13.02.13, 16:31
          nie gryzą, ale podają tyle wyjaśnień tego terminu,że i tak nie wiadomo ;)

w pierwszej chwili pomyślałam,że benefit to to samo co "fu*k body" - serio :D
          • minasz Re: a co to jest benefit? 13.02.13, 21:34
            karta multisport upowaznia do darmowego(lub czesciowo odpłatnego) wejscia do tysiecy obiektów sportowych w Polsce- jest przewaznie dostepna dla pracowników korporacji za niewielka opłata
    • mirtillo25 Re: co się dzieje? 13.02.13, 02:09
      Idź na zakupy. Kup sobie fajną sukienkę, umaluj się, a wieczorem idź z koleżankami na imprezę. Parę piw, trochę śmiechu, wesołe towarzystwo, kilkanaście komplementów od facetów i humor powinien się poprawić ;)
      • rotkaeppchen1 Re: co się dzieje? 13.02.13, 15:35
        Ale najpierw niech wyjdzie z niedoczynnosci...
        • ciasteczkowy_diabelek Re: co się dzieje? 16.02.13, 11:18
          Zrobiłam badania, mam wyniki. Musiałam zwiększyć podwójnie dawkę. Biorę od kilku dni i czuję się wspaniale. Nic mnie nie boli, mam chęci rano wstać i funkcjonować. Wczoraj byłam na imprezie, po 5 dniach ciężkiej pracy, jeszcze niedawno to byłoby niewykonalne! :)

Dziękuję Wam za pomoc. Tak na prawdę to Wy mnie zmotywowaliście do działania (leczenia).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka