Dodaj do ulubionych

kobieta w Polsce dziwna .P

09.03.13, 17:47
nie szukam meza prawnika, lekarza ani innego, ktory da mi powod do nadymania sie i kupe kasy zarobionej na pasozytowaniu na ludzkim nieszczesciu.

ani w ogole portfela czy ustawionego na drabinie hierarchii spolecznej.

nie pogryzlabym przyjaciolki, jesli moj partner odszedlby do niej.

nie podgryzam nikogo w pracy.

ani gdziekolwiek indziej.

nie obrabiam dupy kolezankom i nie intryguje przeciwko nim.

nie uwazam tzw. marginesu tj. bezdomnych, pijakow, downow i innych z polskiej listy -omijac z daleka-, za margines.

kiedy ktos o kim wiem, ze potrzebuje pomocy, nawet sie o nia nie zwraca, proponuje ja. nie zeby glosic jak dalam raz olowek, temu, kto potrzebowal dluzszego podania reki. tylko zeby realnie mu pomoc. w tym czasie nie pojde do centrum handlowego, albo na lans, albo na szkolenie jak uzywac ludzi do swoich celow, albo nie wyskocze na lykend do London.

nie mam cisnienia, na dzieciaka, ani meza.

sluchajcie, do jakiego kraju powinnam sie wyprowadzic? bo tutaj czuje sie dziwnie.)

Obserwuj wątek
    • ina_nova Re: kobieta w Polsce dziwna .P 09.03.13, 17:58
      ja tez
    • sfornarina Re: kobieta w Polsce dziwna .P 09.03.13, 18:06
      Od razu w kosmos, bo na tutaj jesteś zbyt dziwna:P
    • blond_suflerka Re: kobieta w Polsce dziwna .P 09.03.13, 18:09
      Dodaj jeszcze do listy-'kiedy odzywa się we mnie zdrowa potrzeba uznania wchodzę do netu i piszę o tym jaka jestem na forum i tym samym się lansuję chociaż generalnie tego nie robię';)
      No i też bym przyjaciółki nie pogryzła jakby mąż do niej odszedł ale wyrzuciłabym wszystkie prezenty od niej;)
      Co do kraju-Polska jest ok.
      • blond_suflerka Re: kobieta w Polsce dziwna .P 09.03.13, 18:09
        errata!
        'kiedy odzywa się we mnie zdrowa potrzeba uznania wchodz
        > ę do netu i piszę na forum o tym jaka jestem i tym samym się lansuję chociaż g
        > eneralnie tego nie robię';)
    • chinski_czosnek Re: kobieta w Polsce dziwna .P 09.03.13, 18:21
      Dziwny to jest tytuł Twojego wątku. Myślałam, że to zdumiona zagranićna menćizna się o nas wypowie :P
      • simply_z Re: kobieta w Polsce dziwna .P 09.03.13, 18:45
        nie uwazam tzw. marginesu tj. bezdomnych, pijakow, downow i innych z polskiej listy -omijac z daleka-, za margines.

acha..downy i pijaki to margines. interesujące.
        • jeriomina Re: kobieta w Polsce dziwna .P 09.03.13, 20:44
          proponuję jeszcze rozwodników i rozwódki dorzucić do "marginesu" :P
          • blond_suflerka Re: kobieta w Polsce dziwna .P 09.03.13, 20:54
            Ktoś kiedyś powiedział, że samotne matki to też margines. Tzn. nie ktoś w sensie Ryś spod sklepu tylko ktoś w tv ale nie pamiętam kto.
            • jeriomina Re: kobieta w Polsce dziwna .P 09.03.13, 20:57
              Kiedyś jak skakałam po kanałach w tv na jednym ksiądz powiedział, opisując jakąś okolicę: "jest tam dużo patologii, pijaństwa, rozwodów..."
            • kawoosia Re: kobieta w Polsce dziwna .P 09.03.13, 22:35
              mało tego, kilka razy słyszałam że wdowy traktuje się jak człowieka gorszej kategorii. Ciekawe dlaczego :>....
      • mam.kaszel Re: kobieta w Polsce dziwna .P 12.03.13, 18:49
        hi hi :)
    • obrotowy skandynawia 09.03.13, 20:54
      coconut.s napisała:
      sluchajcie, do jakiego kraju powinnam sie wyprowadzic? bo tutaj czuje sie dziwnie.)

Skandynawia, ale z gory ostrzegam, ze tam nudno i zimno.
      a znalezienie sklepu z whisky zajelo mi w Goeteborgu 2 godziny.
      • kawoosia Re: skandynawia 09.03.13, 22:37
        ale polak potrafi :) i dopnie swego :)
    • mila2712 Re: kobieta w Polsce dziwna .P 09.03.13, 21:00
      Nie wypowadzaj się zostań w Polsce i tu płać podatki

nie rozumiem dlaczego dziwnie ? Myslisz że tak odstajesz od innych ?
      • simply_z Re: kobieta w Polsce dziwna .P 09.03.13, 21:07
        och jaki patriotyzm z tymi podatkami:DDD
        • mila2712 Re: kobieta w Polsce dziwna .P 09.03.13, 21:13
          dokładnie
          a jak u mnie rozbudowany patriotyzm lokalny :))
    • anastezja22 Re: kobieta w Polsce dziwna .P 09.03.13, 23:22
      jesteś taka oryginalna i nietuzinkowa.
    • mam.kaszel Re: kobieta w Polsce dziwna .P 10.03.13, 02:01
      Jak mnie takie coś denerwuje ...
      Takie gadanie,że w Polsce wszystko jest do dupy, a w innych krajach jest super.
    • triismegistos Re: kobieta w Polsce dziwna .P 10.03.13, 07:27
      Lekarz jako pasożyt zarabiający na cudzym nieszczęściu? No cóż...
      Autorko droga! Jeśli, jak podejrzewam, masz 15 lat to wszystko z Tobą w porządku, wypadałoby pogratulować samodzielności myślenia. Jeśli jednak jesteś juz pełnoletnia to powinaś szybko dorosnać.
    • jolunia01 Re: kobieta w Polsce dziwna .P 10.03.13, 08:44
      Nic nie zrozumiałam z tego bełkotu, a jedyne co mnie zainteresowało to ołówek. Rozwiń ten wątek, proszę.
    • kochanic.a.francuza Re: kobieta w Polsce dziwna .P 10.03.13, 09:46
      Wcae dziwna nie jestes. Tak czuje bardzo duzo ludzi, nie tylko kobiet. Niestety malo sie ze swoja szlachetnascia afiszuja (bo jedno i drugie ze soba nie pasuje), dlatego czuja sie wyobcowani. Dlatego lans w tym kierunku uwazam, wbrew wypowiedziom wyzej, za calkiem sluszny.
      O wiek tez sie nie przyczepie. Wazne, ze bronisz sie przed byciem prymitywna malpa, strojaca sie w blyskotki.
      • coconut.s Re: kobieta w Polsce dziwna .P 12.03.13, 11:31
        tak, zalezy mi na lansie na fk. rotfl.

napisalam, sadzac, ze zagladaja tu ludzie mieszkajacy w innych krajach, gdzie ludzie maja podobne podejscie.
        dlatego je zlistowalam.

wasze komentarze.. coz. mam litosc .)
        dziekuje osobie, ktora udzielila jedenj odpowiedzi na temat.
        • majaa Re: kobieta w Polsce dziwna .P 18.03.13, 16:04
          Widzę, że hołdujesz zasadzie: wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma. Ale uwierz mi, w Polsce też jest wielu ludzi z takim podejściem.
    • pompeja Re: kobieta w Polsce dziwna .P 10.03.13, 10:02
      Ojejuuu jaka jesteś super i łał łał ^^
    • ona.inna Re: kobieta w Polsce dziwna .P 10.03.13, 19:50
      Nie wiem w ktorym wieku Ty kobieto zyjesz, ale takie zawody jak lekarz, czy prawnik zostaly juz dawno zdeklasowane. Prawnikow jest teraz jak psow, rowniez tych na bezrobociu, a co do lekarzy, to dobrze zarabia tylko pewien odsetek. W ch publicznie "pomagaja" jedynie celebryci,reszta robi to po cichu, inaczej wiekszosci zebrakom nie oplacaloby sie zebrac. Na meza nie ma cisnienia wiekszosc obecnych singielek, przeciez od dawna mowi sie juz o pokoleniu singli i o nizu demograficzym, a wszyscy mysla jak tu mlodych zmusic zi zapladniania. Proponuje dokonac bardziej wnikliwej analizy otacajacego swiata, a nie jedynie swojego wlasnego JA;-)
    • wez_sie jezu no 12.03.13, 12:10
      jezu no
      moj ideal chodzacy
      bo masz nogi, prawda?
      • pompeja Re: jezu no 13.03.13, 20:01
        Padłam :D

Też mam nogi :P
    • twojabogini Re: kobieta w Polsce dziwna .P 12.03.13, 12:35
      Wystarczy zmienić pracę. Zapewne pracujesz w jakimś urzędzie, szkole albo innej firemce, gdzie personel to coś co roboczo określam jako dziunie: czyli panie, które pilnują mężów potomstwa, robią "karierę" i narzekają, że gdyby mąż zarabiał więcej to nie musiałyby pracować i mogły już w spokoju zajmować się pucowaniem relingów w swoich nowych odpasionych kuchniach w swoich nowych ślicznych domach. Dziunie oczywiście wszystkie są po awansie społecznym, więc są bardzo wyczulone na margines i marginesem się brzydzą. Żeby dotrzeć tam gdzie dotarły musiały się ciężko napracować, więc dziunie zazdrośnie walczą o męża, stanowisko itp. i czuja potrzebę lansu - wtedy mają większą radochę z tego co już mają. A że praca jest jaka jest to czas spędzają głównie na plotach i pogawędkach o dupie maryni.
      Wiej stamtąd i poszukaj nieco ambitniejszej pracy. Zobaczysz ile naprawdę rozsądnych kobiet w Polsce.
      • coconut.s Re: kobieta w Polsce dziwna .P 15.03.13, 16:20
        wskaz mi takie miejsca, gdzie znajduja sie przeciwienstwa tego o czym napisalas. chetnie sie dowiem. lol.
        • sundry Re: kobieta w Polsce dziwna .P 16.03.13, 13:40
          Może w szpitalach, przychodniach, sądach i kancelariach prawnych :P
          • nfrv Re: kobieta w Polsce dziwna .P 16.03.13, 13:58
            no. wszystkie te zjawiska x n-krotnie wzmocnione. plus inne. z jeszcze wiekszego dna.D
            • sundry Re: kobieta w Polsce dziwna .P 16.03.13, 16:31
              Pracowałaś we wszystkich wymienionych?
        • twojabogini Re: kobieta w Polsce dziwna .P 18.03.13, 12:40
          coconut.s napisała:

> wskaz mi takie miejsca, gdzie znajduja sie przeciwienstwa tego o czym napisalas
          > . chetnie sie dowiem. lol.

Przede wszystkim firmy, gdzie naprawdę się pracuje, trzeba być kompetentnym i jest się dobrze opłacanym. Dziunie tam się nie utrzymają, a najczęściej nie przechodzą rekrutacji. Zdarza się, że podobnie jest w niektórych dobrze zarządzanych instytucjach państwowych oraz w placówkach naukowych (aczkolwiek zdarzają się też jednostki pełne dziuń).
          Z kompetentnymi kobietami spotkałam się też w branżach podobno "męskich" (może dlatego, że kobiecie jest tam trudniej się dostać i zająć wyższe stanowisko, siłą rzeczy dziunie odpadają). Taką branżą jest np. branża budowlana - i nie mam na myśli placu budowy, ale poziom przygotowania inwestycji, zarządzania, nadzoru. Nieźle jest w branży finansów i paliwówce, ale zdecydowanie sporo powyżej poziomu kontaktu z klientem. Nieźle wygląda pod tym kątem branża dziennikarska. W pracach wymagających stałego rozwoju, aktualizacji wiedzy, poszerzenia horyzontów niemal wcale nie ma dziuń lub są na marginesie. Nie dzieliłabym jednak tu na branże - nikomu nie ujmując przeciętna pani psycholog na państwowym etacie, to zupełnie inna kategoria, niż psycholog prowadząca własne projekty badawcze, z dobrej jakości placówki prywatnej, stale się doszkalająca.
          Sektor NGO to z kolei wręcz domena aktywnych zawodowo, ambitnych i niedziuniowatych kobiet i to niezależnie od zarobków, jakie praca w tej sferze przynosi.

Tak więc uniwersalnie: praca ambitna = brak dziuń, praca państwowa lub ze stałym "dożywotnim etatem" z dużym zapasem wolnego czasu i słabym lub średnim wynagrodzeniem - dużo dziuń.
          Zresztą to raczej naturalne - dziunie to kobiety, które nie chcą lub nie mogą się rozwijać zawodowo, wolałaby bogatego męża, a pracują, bo muszą - albo mąż za mało zarabia, albo jeszcze nie udało się zawrzeć małżeństwa. Wiele z nich ma małe dzieci i po prostu nie mają szans na jakikolwiek rozwój - bo nie mają na niego czasu. To raczej jasne, że nie szukają wymagających zajęć. A że w tych środowiskach gorycz, zawiść i zaścianek i samo zło - to miks wszystkich zawiedzionych ambicji, trudności życiowych, zawodu, że kobieta z dziećmi jednak nie ma szans na rozwój. Nie wszystkie dziunie są głupie, niektóre "ogłupiały" i to nie z własnej winy.
          Powtarzam: nie chcesz pracować z dziuniami - poszukaj jakiejkolwiek ambitnej i dobrze wynagradzanej pracy.
      • nfrv Re: kobieta w Polsce dziwna .P 16.03.13, 12:44
        ja tez jestem ciekawa gdzie widzialas inne.
        czemu nie odpowiadasz?

bo widze, po innych postach, ze faza skopiowanej awangardy nadal u ciebie trwa.
    • avital84 Re: kobieta w Polsce dziwna .P 17.03.13, 10:19
      :). Coś w tym jest, bo ja wychodząc ze studiów miałam dokładnie to w głowie co Ty.
      Potem wchodząc w świat 'dorosłości', korporacyjnych zawiłości...i związkowych, zaczęłam chyba nawet nie zdając sobie z tego sprawy myśleć kategoriami bardziej zbliżonymi do tego co napisałaś. Przerażające, ale prawdziwe.
      Też do niedawna chciałam uciec. Moje przyjaciółki mają to już za sobą - Australia, Anglia. I są szczęśliwe. Ja myślalałam o Ameryce Południowej. ;) Ale teraz jestem na etapie zdystansowania do tego co mnie otacza, koncentrowania się na rzeczach istotnych, otaczania się ludźmi, którymi chcę się otaczać i czerpania z tego wszystkiego szczęścia. I chyba jestem szczęśliwa tu gdzie jestem. To chyba tak naprawdę sprawa wewnętrzna, a nie sprawa miejsca, w którym się znajdziesz. Trzymam kciuki. Bardzo podoba mi się Twój post. :)
    • iam.onmyway Re: kobieta w Polsce dziwna .P 17.03.13, 21:54
      Hej coconut,

Mialam podobne rozterki jak Ty. Moze wyjedz do Stanow, tam sie zyje swobodnie, wiecej pracy,
      mniej wtracajacych sie ludzi, jest to kraj mozliwosci ale trzeba je sobie stworzyc bo inaczej moze byc calkiem beznadziejnie.
    • zla.m Re: kobieta w Polsce dziwna .P 18.03.13, 16:43
      Aureolka nie ciśnie?
    • aka667 Re: kobieta w Polsce dziwna .P 18.03.13, 16:47
      Jestes taka wyjatkowa! Niestety ostatniego akapitu nie napisalby ktoś kto nie jest stąd. Nikt nie charcze w swoje gniazdo z taka pasją jak Polak.. tak że rozpakuj walizki, sorry :D
    • sonia_siemionowna Re: kobieta w Polsce dziwna .P 18.03.13, 21:12
      Nie wiem, ale jak już się dowiesz, to mi powiedz!

A tak serio to z mojego doświadczenia wynika, że cokolwiek na zachód albo północ od Polski jest lepsze, a ludzie bardziej zrelaksowani.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka