Dodaj do ulubionych

Czy moje marzenia sa bez sensu?

01.10.13, 16:31
Pracuje w lecznicy dla zwierzat.Skonczylam zootechnike na Uniwersytecie Rolniczym.Od zawsze chcialam byc magistrem(jestem tylko inzynierem)ale kazdy mi mowi po co ci te studia,szkoda na to kasy.Fakt,pracy szukalam 9lat zanim znalazlam taka na stale(byly wolontariaty,staze,praca na 3-6mcy).Zarabiam 1800-2tys.na miesiac(z duza iloscia nadgodzin).Czy watro zrobic tego magistra?Doradzcie
Obserwuj wątek
    • naiwnababa12 Re: Czy moje marzenia sa bez sensu? 01.10.13, 16:37
      jesli to Twoje marzenie, to pewnie, ze warto :)
      a swoja droga to bardzo fajna praca tak pomagac zwierzakom, plus dla Ciebie :)
      ja na Twoim miejscu bym popracowala troche I zobaczyla, co tak dokladnie mnie kreci w tej pracy I zrobilabym magistra z jakiejs wlasnie waskiej specjalnosci, ktora przynioslaby Ci w przyszlosci wiecej kasy...
      • obrotowy i owszem... 01.10.13, 17:35
        naiwnababa12 napisała:
        > jesli to Twoje marzenie, to pewnie, ze warto :)
        > a swoja droga to bardzo fajna praca tak pomagac zwierzakom, plus dla Ciebie :)
        > ja na Twoim miejscu bym popracowala troche I zobaczyla, co tak dokladnie mnie k
        > reci w tej pracy I zrobilabym magistra z jakiejs wlasnie waskiej specjalnosci,
        > ktora przynioslaby Ci w przyszlosci wiecej kasy...

jesli chce ?
        tylko, ze mgr, nie dr.
        - jaka z tego satysfakcja ?
        juz wieksza daja praca - jej efekty i ewentualnie zwykle publikacje.
        • naiwnababa12 Re: i owszem... 01.10.13, 17:44
          ??
          • obrotowy no i owszem... 02.10.13, 17:00
            naiwnababa12 napisała:
            > ??

- praca tworzy korzysc.
            - publikacje (o charakterze naukowym, naturalnie) - to cos nowego

"mgr" - nic nie musi tworzyc - to tylko potwierdzenie urzedowe pewnego poziomu sprawnosci.
    • rekreativa Re: Czy moje marzenia sa bez sensu? 01.10.13, 18:04
      A czy od posiadania "mgr" zarabia się w Twoim zawodzie jakoś znacząco więcej niż nie posiadając go?
      Czy ten "mgr" pozwoliłby Ci wykonywać w pracy jakieś obowiązki, czynności, których jako inżynier zootechnik nie możesz wykonywać?
      Czy pragniesz poświęcić się badaniom i pisaniu prac naukowych?
      Bo jeśli odpowiedź na wszystkie trzy pytania pytania brzmi "nie", to spokojnie można sobie darować magistra.
      • allatatevi1 Re: Czy moje marzenia sa bez sensu? 01.10.13, 19:14
        A jak w czasie magistra odkryje, że jest w czymś naprawdę dobra (np. genetyka zwierząt)?
        I np. uda jej się później dostać na jakiś prestiżowy doktorat z weterynarii za granicą?

Ja myślę, że warto, o ile to oczywiście nie kolidowałoby z dotychczasową pracą.
        Bo rzucać pracy, której się szukało 9 lat to rzeczywiście nie warto.
        • tymon99 Re: Czy moje marzenia sa bez sensu? 02.10.13, 11:38
          ale żeby robić doktorat z weterynarii, trzeba być lekarzem weterynarii - a to nie to samo, co mgr zootechnik.
    • berta-death Re: Czy moje marzenia sa bez sensu? 01.10.13, 18:11
      Jak to twoje marzenie, to warto.
    • grassant Re: Czy moje marzenia sa bez sensu? 01.10.13, 18:14
      materialiska-marzycielka. graj w lotto!
    • odi507 Re: Czy moje marzenia sa bez sensu? 01.10.13, 18:50
      Nie,moj magister nie zmieni mojej wyplaty.Bede zarabiala tyle samo.
      • loginoftheyear Re: Czy moje marzenia sa bez sensu? 01.10.13, 19:17
        to po co ci on? chyba, ze w perspektywie zarobki beda wieksze? w innej pracy?
        ja mam zasade taka, ze zbieram tylko takie papierki, ktore poprawiaja moja pozycje zawodowa
      • to.niemozliwe Re: Czy moje marzenia sa bez sensu? 01.10.13, 21:33
        Jezeli zatem nigdy nie chcesz zmienic pracy, ani stanowiska, to nie rob magistra. Tylko wez pod uwage, ze ci, ktorzy dzis ci to odradzaja, za 5 lat beda mowic "To ona tam ciagle na tym samym stanowisku? Slabo jakos...".
    • trau.ma73 Re: Czy moje marzenia sa bez sensu? 01.10.13, 20:08
      Skoro zawsze o tym marzyłaś, to nie widzę powodu, żeby z tych marzeń rezygnować :) Robisz to dla samej siebie i na 100% będziesz czuła się lepiej w chwili, gdy osiągniesz to, co planowałaś :) Powodzenia!
    • mila2712 Re: Czy moje marzenia sa bez sensu? 01.10.13, 20:25
      Oczywiście, jeden kłopot z głowy.
      Następny proszę ....
    • gree.nka Re: Czy moje marzenia sa bez sensu? 01.10.13, 20:34
      marzenia marzeniami ale łeb boli od walenia głową w ścianę
      zastanów się co Ci daje dokończenie studiów zootechnicznych? Przekwalifikowanie się pewnie też nie będzie proste, no bo trzeba zaczynać od początku.
      Zootechnik zajmuje się na głupi rozum zootechniką , pewnie jakimś karmieniem zwierząt, praca w ogrodzie zoologicznym , sprzedażą karmy i paszy. Czy tytuł magistra daje ci jakieś większe uprawnienia?
      • simply_z Re: Czy moje marzenia sa bez sensu? 01.10.13, 21:12
        a może pokombinować coś z weterynarią?
        jesli z nagodzinami zarabiasz mniej od kasjerki w Tesco( nie ujmując kasjerce) ,to może warto byłoby coś z tym zrobić.
    • mariuszg2 Re: Czy moje marzenia sa bez sensu? 01.10.13, 20:56
      warto....marzenia się spełniają...
      • gree.nka Re: Czy moje marzenia sa bez sensu? 01.10.13, 21:00
        mariuszg2 napisał:

> warto....marzenia się spełniają...

a gó... prawda
        • marguy Re: Czy moje marzenia sa bez sensu? 01.10.13, 21:16
          gree.nka napisała:

> mariuszg2 napisał:
          >
          > > warto....marzenia się spełniają...
          >
          > a gó... prawda

Za slabo widocznie marzysz. Ja marzylam i spelnilam moje marzenia.
          Rzecz w tym, ze marzenia same sie nie spelniaja. To my je spelniamy.
          • gree.nka Re: Czy moje marzenia sa bez sensu? 02.10.13, 10:26
            marguy napisała:

> gree.nka napisała:
            >
            > > mariuszg2 napisał:
            > >
            > > > warto....marzenia się spełniają...
            > >
            > > a gó... prawda

>
            > Za slabo widocznie marzysz. Ja marzylam i spelnilam moje marzenia.
            > Rzecz w tym, ze marzenia same sie nie spelniaja. To my je spelniamy.
            >

co spełniamy to nasze, o czym marzmy nie zawsze da się zrealizować bo nie wszystko od nas zależy, ale marzyć o rzeczach prostych to strata czasu
            • mariuszg2 Re: Czy moje marzenia sa bez sensu? 02.10.13, 15:36
              o czym marzysz? (tylko nie pisz, że chcesz być młodsza, szczuplejsza i piękniejsza)
              • gree.nka Re: Czy moje marzenia sa bez sensu? 02.10.13, 20:40
                mariuszg2 napisał:

> o czym marzysz? (tylko nie pisz, że chcesz być młodsza, szczuplejsza i piękniej
                > sza)

marzę o rzeczach, które mogą się spełnić i o tych na które ja mogę mieć wpływ. Inne przechodzą do przeszłości, ale jak byłam mała to chciałam być piękna,mądra i bogata.
                i nadal tego chcę.
    • paco_lopez Re: Czy moje marzenia sa bez sensu? 02.10.13, 07:13
      moim zdaniem warto zarobic więcej. u mnie pod miastem wety, to dośc zamożne osoby.
      • tymon99 Re: Czy moje marzenia sa bez sensu? 02.10.13, 11:37
        ale zootechnik, nawet mgr, to nie wet, choć nierzadko pomocnik weta.
      • mila2712 Re: Czy moje marzenia sa bez sensu? 02.10.13, 20:41
        weterynarze tak ( chociaż na samych pieskach i kotkach kokosów nie ma ...rzeźnia to jest zarobek )
        zootechnicy mają gorzej pozostaje praca na fermach lub jako pomoc lekarza - zarobki raczej marne.
    • iwona.ana1 Re: Czy moje marzenia sa bez sensu? 02.10.13, 07:37
      skoro to Twoje marzenie i tak czujesz to po co Ci opinie innych?
      idź za tym co czujesz
      przypuszczam, że praca sprawia Ci przyjemność
      czy gdzie indziej tak samo dobrze będziesz się czuła?
    • ijonaa.tichy Re: Czy moje marzenia sa bez sensu? 02.10.13, 11:17
      Chcesz robić - rób! Ja bym zrobiła na pewno, gdybym chciała. Nie oglądaj się na innych; ludzie często odwodzą innych od podnoszenia kwalifikacji z powodu różnych mętnych, nieczystych czasem motywów.
    • mocno.zdziwiona Re: Czy moje marzenia sa bez sensu? 02.10.13, 12:55
      Nie rób magistra zootechniki. Jeśli kręci Cię weterynaria to lepiej zrób technika weterynarii. Sama wiesz, że mgr zootechniki nic Ci nie da w lecznicy dla zwierząt. Nie będziesz miała uprawnień i tak jak do tej pory będziesz się zajmowała sprzedażą asortymentu, doradzanie odpchlania, odrobaczania i maści na zasuszanie wymion. Jak nikt nie będzie patrzył pozwolą Ci podać szczepionkę i potrzymać powłoki brzuszne podczas zabiegu.
      Szkoda na to czasu jeśli widzisz siebie w weterynarii.
    • vitreous Re: Czy moje marzenia sa bez sensu? 02.10.13, 13:28
      Ja na Twoim miejscu zrobiłabym technika weterynarii, z czasem ewentualnie dla własnego dobrego samopoczucia mgr, jednak z innego kierunku niż zootechnika. Może zarządzanie na Uni.Rolniczym? Ukierunkowane typowo na pracę w sektorze pasz/żywienia/zwierząt itp. Wówczas będziesz miała szansę na awans, szasnę na kierowanie jakaś przychodnią weterynaryjną lub inną ciekawą pracę.
      • odi507 Re: Czy moje marzenia sa bez sensu? 02.10.13, 13:48
        Technikum weterynarii?zwariowalas!!!!!!!w zyciu!!!!!!!Te wszystkie szkoly policealne,u ktorych mozna uzyskac technika to pic na wodę.Najlepsze szkoly to szkoly srednie-technika weterynaryjne.Ja jestem po ogolniaku po biol-chemie.Wole zainwestowac czas i pieniadze w studia niz sie cofac do technikum.
        • mocno.zdziwiona Re: Czy moje marzenia sa bez sensu? 02.10.13, 14:54
          Odi507, jeśli chcesz pracować w zawodzie weterynarza to albo idziesz na 11 semetrów na weterynarię albo robisz technika. Oczywiście, że technik nie może robić tego co lekarz, ale może robić więcej niż Ty po zootechnice.
          No chyba, że lecznica jest tylko przystankiem w karierze zawodowej i dalej pójdziesz w kierunku zootechniki jako takiej. Tylko nie wiem gdzie po tym znajdziesz pracę w zawodzie bo to dość mało popularny zawód i miejsc pracy jest niewiele.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka