Gość: lolek IP: *.tlsa.pl 05.04.02, 12:03 Tym razem moje Panie chciałbym poznać waszą opinię na temat naturyzmu. Dodam, że moja żona i ja to uwielbiamy. Czekam na wasze wypowiedzi> Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lolek Re: Naturyzm IP: *.tlsa.pl 05.04.02, 12:21 Nie ma zwolenniczek opalania się bez białych plam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: Naturyzm IP: *.tlsa.pl 05.04.02, 12:34 A może jednak któraś z Pań się odezwie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frisky2 Re: Naturyzm IP: *.man.axelspringer.com.pl 05.04.02, 12:54 Nie jestem pania, ale za to sie odezwe. Ja lubie naturyzm.... w wykonaniu kobiecym cozywiscie;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: Naturyzm IP: *.tlsa.pl 05.04.02, 13:42 Dlaczego nikt się nie wypowiada? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skwarka Re: Naturyzm IP: *.talnet.pl 05.04.02, 14:46 Naturyzm jest dobry dla tych, którzy nie mają się czego wstydzić. Jak rozumiem, niejaki Lolek i jego żonka mają nienaganne figury i dlatego lubią być podziwiani w naturze. Inaczej nie widzę sensu ukazywania swoich mankamentów. Taki widok odbiera mi apetyt na obiad. Bo np. widok pana z brzuszkiem, pod ktrym dynda to coś nie jest zbyt apetyczny. To samo tyczy się pani w mocno przechodzonym wieku, z rozwiniętym silnie celulitem i obwisłymi piersiami. Brr! Odpowiedz Link Zgłoś
kini Re: Naturyzm 05.04.02, 14:59 Ale naturyzm nie polega na eksponowaniu ciał w celu wzbudzania czyjegoś podziwu. Sama nazwa wskazuje na to, że jest to powrót do natury. Ja osobiście jestem przeciwna kultowi ciała, który jest bez przerwy lansowany. Nie chcę i nie muszę wyglądać idealnie, żeby pokazywać swoje ciało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: kini IP: *.tlsa.pl 05.04.02, 15:04 byłaś kiedyś na nagiej plaży? Odpowiedz Link Zgłoś
kini Re: kini 05.04.02, 15:11 Właściwie to raz, ale generalnie mnie to nie pociąga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skwarka Re: Kini IP: *.talnet.pl 05.04.02, 15:11 kini napisał(a): > Ale naturyzm nie polega na eksponowaniu ciał w celu wzbudzania czyjegoś podziwu > . > Sama nazwa wskazuje na to, że jest to powrót do natury. > Ja osobiście jestem przeciwna kultowi ciała, który jest bez przerwy lansowany. > Nie chcę i nie muszę wyglądać idealnie, żeby pokazywać swoje ciało. Sylwetka człowieka od czasów, kiedy latał goły po ziemi uległa takim deformacjom i zniekształceniom, że już dawno przestała mieć cokolwiek wspólnego z naturą. Pomiędzy tym co chciałoby się, a co można jest duża odległość. Odpowiedz Link Zgłoś
kini Re: Kini 05.04.02, 15:13 Gość portalu: skwarka napisał(a): > Sylwetka człowieka od czasów, kiedy latał goły po ziemi uległa takim deformacjo > m > i zniekształceniom, że już dawno przestała mieć cokolwiek wspólnego z naturą. > Pomiędzy tym co chciałoby się, a co można jest duża odległość. > Dlaczego deformacjom i zniekształceniom? Co chcesz przez to powiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skwarka Re: Kini IP: *.talnet.pl 05.04.02, 15:30 kini napisał(a): > Gość portalu: skwarka napisał(a): > > > Sylwetka człowieka od czasów, kiedy latał goły po ziemi uległa takim defor > macjo > > m > > i zniekształceniom, że już dawno przestała mieć cokolwiek wspólnego z natu > rą. > > Pomiędzy tym co chciałoby się, a co można jest duża odległość. > > > > Dlaczego deformacjom i zniekształceniom? Co chcesz przez to powiedzieć? A no to, że kiedyś ludzie nie mieli kłopotów z nadwagą, odżywiali się właśnie zgodnie z naturą, prezentowali mięśnie, a nie fałdy tłuszczu, klimat był cieplejszy. Oczywiście mówię o b. dawnych czasach. Wtedy naturyzm miał sens, bo był naturalny. Z chwilą, kiedy człowiek musiał zacząc się zakrywać, bo klimat się ochładzał to co nagie stało się wstydliwe. Obecnie nie widzę potrzby świadomego demonstrowania swych wdzięków, tym bardziej, że klimat temu nie sprzyja. Ostatecznie czymś się różnimy od plemion zamieszkujących busz, gdzie klimat sprzyja goliźnie. A popatrz, jakie ci ludzie mają sylwetki? Ich nagość nie razi, bo są wysportowani. Śmieszy tylko czasami widok starej buszmenki z piersiami do kolan. Ale to tylko nas, bo dla nich to widok normalny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frisky2 Re: Kini IP: *.man.axelspringer.com.pl 05.04.02, 15:34 Skwarka, co ty sie tak uczepilas tych piersi? Moze nie kazdy jest az takim esteta jak ty?;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skwarka Re: frisky IP: *.talnet.pl 05.04.02, 15:40 Gość portalu: frisky2 napisał(a): > Skwarka, co ty sie tak uczepilas tych piersi? Moze nie kazdy jest az takim > esteta jak ty?;))) Nie powiesz mi, że lubisz wiszące i rozciągnięte do granic możliwości, albo wielkie i rozlazłe. I nie chodzi mi tylko o piersi, ale całokształt. Cechą szczególną w wyglądzie Polaków są brzuszki, do czego i ja się ze wstydem przyznaję. Więc nie pokazuję nikomu, kto nie jest tym zainteresowany, mojego wydatnego brzuszka, ani innych szczegółów anatomicznych, które są moją i mego męża tajemnicą (no i jeszcze lekarzy od czasu do czasu). Odpowiedz Link Zgłoś
kini Re: Kini 05.04.02, 15:43 > Obecnie nie widzę potrzby świadomego demonstrowania swych wdzięków, tym bardzie > j, > że klimat temu nie sprzyja. > Ale naturyzm nie polega właśnie na "demonstrowaniu wdzięków"! Wdzięki to się demonstruje na konkursach miss mokrego podkoszulka. Całkowita nagość jest aseksualna. > Śmieszy tylko czasami > widok starej buszmenki z piersiami do kolan. Ale to tylko nas, bo dla nich to > widok normalny. Mnie nie śmieszy, ani nie razi. Bo tak wyglądają właśnie starzy ludzie. Uroda niestety z wiekiem przemija, a to, co mnie razi, to brak tolerancji na starość. Dlaczego wszyscy musimy być młodzi i piękni? Dlaczego ludzie z niesmakiem komentują widok całującej się starszej pary? Bo są nieestetyczni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skwarka Re: Kini IP: *.talnet.pl 05.04.02, 15:45 kini napisał(a): > > Obecnie nie widzę potrzby świadomego demonstrowania swych wdzięków, tym ba > rdzie > > j, > > że klimat temu nie sprzyja. > > > Ale naturyzm nie polega właśnie na "demonstrowaniu wdzięków"! Wdzięki to się > demonstruje na konkursach miss mokrego podkoszulka. Całkowita nagość jest > aseksualna. > > > > Śmieszy tylko czasami > > widok starej buszmenki z piersiami do kolan. Ale to tylko nas, bo dla nich > to > > widok normalny. > > Mnie nie śmieszy, ani nie razi. Bo tak wyglądają właśnie starzy ludzie. Uroda > niestety z wiekiem przemija, a to, co mnie razi, to brak tolerancji na starość. > > Dlaczego wszyscy musimy być młodzi i piękni? Dlaczego ludzie z niesmakiem > komentują widok całującej się starszej pary? Bo są nieestetyczni? Nie jestem tolerancyjna dla ludzkich ułomności, więc unikam plaż dla naturystów. Wyraziłam tylko swoje zdanie. W każdym bądź razie moich piersi gólych nikt na plaży nie zobaczy! I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
kini Re: Kini 05.04.02, 15:51 > Nie jestem tolerancyjna dla ludzkich ułomności, więc unikam plaż dla naturystów > . > Wyraziłam tylko swoje zdanie. W każdym bądź razie moich piersi gólych nikt na > plaży nie zobaczy! I tyle. > No tak, ale jeszcze a propos twojego "brzuszka", o którym piszesz wyżej, to nie wolałabyś, żeby ludzie mieli takie nastawienie, że w ogóle ich to nie razi? Ani czyjś brzuszek, ani zmarszczki? Bo ja bym wolała, zamiast ciągłej walki z cellulitis i cotygodniowego wchodzenia na wagę. Oczywiście, znaczna nadwaga jest groźna dla zdrowia i w ogóle upośledza fizycznie człowieka, ale niewielki brzuszek? Co on komu przeszkadza? Trudno oczekiwać, żeby kobieta po dwóch porodach miała gładką, napiętą skórę na brzuchu. A jednak to właśnie jest kobietom wpajane. Że mają wyglądać wspaniale. Nawet kremy przeciwzmarszczkowe reklamują dwudziestolatki udające czterdziestolatki! Przecież to jakiś obłęd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sas Re: Kini IP: *.w.club-internet.fr 05.04.02, 19:58 Zgadzam sie, obledem sa nie tylko kremy z retinolem promowane przez dwudziestolatki, ale tez wychudzone sylwetki modelek na wybiegach. Obecnie ideal kobiety jest tworem komputera: wydluzone nogi, figura à la anorexia, cera bez zmarszczek i cieni.. to nie jest normalne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gucwa Naturyzm IP: *.166.195.213.2127.waw-mec.leased-e.ids.pl 05.04.02, 15:48 Naturyzm spoko... w zeszłym roku udałem się Wał Miedzeszyński w wawie, i spoko, jedynie co to to że spiekły mi się pośladki, no a poza tym to w większości to byli faceci, albo cąłe rodziny i o zgrozo kąpali się w Wiśle.... a tak to całkiem spoko, chyba powtórzę to w tym roku jeśli będzie lato.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frisky2 Re: Naturyzm IP: *.man.axelspringer.com.pl 05.04.02, 16:22 Mnie tam brzuwszki i cellutity i piersi wyciagniete nie przeszkadzaja. moze jestem normalny inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Kini IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 06.04.02, 13:50 Jaki klimat? Się ochładzał? Ostatnie zlodowacenie było 10 000 lat temu! A od tego czasu było tylko cieplej! I prawdopodobnie będzie jeszcze cieplej. Jeżeli był raj na Ziemi, gdzieś w początkach istnienia homo sapiens, to było w nim cholernie zimno. Adam i Ewa chodzili w futrach!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: Naturyzm IP: *.echostar.pl 05.04.02, 19:01 Ja to jestem gorącym zwolennikiem naturyzmu ! Piję tylko naturalne soki i wodę mineralną. Wodę ognistą też, ale z naturalnego ognia. Acha, ale na plażę to chodzę w majtkach. No niech który spróbuje zająć miejsce na rozgrzanym od słońca kamieniu........ I ten piasek co się wszędzie wciska, fuj. Odpowiedz Link Zgłoś
agenor Re: Naturyzm 05.04.02, 22:32 Nie mam nic przeciwko opalaniu się nago i sam to czasem robię. Śmieszy mnie jednak ekscytowanie się tym i towarzysząca temu otoczka ideologiczna. Naturyzm jako forma powrotu do natury to przecież coś niemożliwego. Czyżby naturyści nie używali np. olejku do opalania? W kategoriach ideologicznych chętniej nazwałbym się kulturystą, choć jak najdalszy jestem od kulturystyki ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kala Re: Naturyzm IP: *.abo.wanadoo.fr 06.04.02, 00:03 Dobra, powiem wam cos: moj kumpel zagadal jedna fajna dziewczyne w lecie nad morzem i poszli sobie razem poplywac. Moj kumpel rozebral sie do kapielowek i odwrocil sie do tej dzieczyny, zeby zobaczyc, czy ona tez juz jest gotowa. Ten patrzy- a panienka w skromnych slipkach i bez biustonosza. Jak to zobaczyl to od razu mu przeszla ochota bycia z nia i wogole. Dodam, ze dziewczyna miala extra figure i piekny biust, ale stracila dla niego caly czar, cala tajemnice ( jesli tak mozna powiedziec) Odpowiedz Link Zgłoś
ptasia Re: Naturyzm 06.04.02, 20:12 Pierwszą plażę naturystów zobaczyłam mając lat 11, w Bułgarii. Konkretnie musiałam wraz z koleżanką przejść (dosłownie) przez naszego równolatka saute, który leżał rozciągnięty nad samym morzem. Nie byłam zszokowana, zdaje się tylko głupio chichotałyśmy. Dużo więcej naturystów miałam przyjemność zobaczyć w te wakacje (Grecja), nawet spędziłam całe popołudnie na plaży nat. (w kostiumie). I tak: ja z koleżanką pobiegłyśmy do wody, nie zważając na harcujących tuż obok naturystów płci męskiej, a nasi faceci skulili się na jedynym dostępnym skrawku cienia, tj. pod krzaczkiem, rzucając nieufne spojrzenia na przemykające obok nagie ciała. Obok był wielki napis: "Prosimy nie uprawiać naturyzmu ani rozstawiać namiotów" - a plaża wyglądała jak wielki biwak. Naturyzm jest aseksualny. Może być nieco śmieszny (naturysta nurkujący, a więc 'ubrany' jedynie w płetwy, maskę i rurkę). Nie widzi się tych wszystkich brzuszków, zmarszczek itd, urody i brzydoty - właściwie, paradoksalnie, widać, że ciało ludzkie wcale nie jest piękne. Moim zdaniem jesteśmy wszyscy dość brzydcy, ale tak jest i tyle. Mnie nie ciągnie naturyzm, ale nie szokuje mnie on w wykonaniu innych i czułam się b. dobrze na plaży naturystów. Zresztą, nie byliśmy jedynymi ubranymi osobami - gdzieś w połowie piasku zaczynała się 'normalna' plaża, były też grupki pt. naturysta grający na gitarze + 3-4 osoby mniej lub bardziej kompletnie ubrane. Niektórzy naturyści wydawali się bardziej skrępowani naszą obecnością niż my nimi; no, może poza naszymi panami, którzy jakoś nie byli przekonani, abyśmy my musiały patrzeć na nagich facetów. A my wcale na nich nie zwracałyśmy uwagi, rośliny podwodne i jeżowce były dużo ciekawsze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: Naturyzm IP: *.tlsa.pl 09.04.02, 14:57 a może jeszcze coś o naturyźmie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: Naturyzm IP: *.tlsa.pl 12.04.02, 09:00 Robi się pomalutku cieplutko a może tak na golaska i na plażę? Odpowiedz Link Zgłoś