rosie.rosie 02.09.05, 23:40 co robicie samodzielnie i wreczacie jako prezenty? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sledziowa Re: home made 05.09.05, 14:47 Ja niestety nie mam takie daru, aczkolwiek moja szwagierka ma do tego doskonały dryg i często dostaję od niej takie własnoręczne wymyślne ozdóbki zazwyczaj do domu. Np robiła kiedyś wazoniki z butelek i ozdabiała je takimi specjalnymi farbkami. Również z butelek robiła takie ozdobne karafi, w których warstwowo wsypywała różnorodne rzeczy no kawę, cukier, kaszki, ryże, kolorowe wiórki kokosowe itp. Jej propozycje które przypadły mi do gustu to również ozdobiona klamerka która służy mi do przytrzymywania karteczek na ktorych notuję np co mam kupić Odpowiedz Link
modli Re: home made 30.11.05, 10:35 W tym roku kuzynce trzynastoletniej kupię zestaw trzech ramek z Ikea (5,99, sosna nielakierowana) i obkleję aksamitnym materiałem, doczepię kwiatuszki zrobione na szydełku, a w jedną ramkę wsadzę lusterko, żeby wyszedł taki fajny komplecik. W ogóle ramki są dobrą bazą pod prezent zrobiony własnoręcznie. Można spróbować coś wyrzeźbić, pomalować, przypiąć suszone owoce lub kwiaty, posypać brokatem lub nawet jak przy pisankach - narysować świecą jakieś motywy, a później to zamalować na jednolity kolor i te wzorki będą fajnie prześwitywać. Tak samo można spróbować z grubym zeszytem, obszyć materiałem, obkleić folią samoprzylepną, żeby powstał pamiętnik. Kiedyś szyłam dla siostry pluszową poduszkę z wyszytym wierszem jej ulubionego poety. I jeszcze kończę robić na drutach moherowy szal dla mamy. Jak ktoś ma takie zdolności, to proponuję broszki szydełkowe lub właśnie na drytach, teraz są bardzo modne. Albo kupić jednokolorową bluzkę i ozdobić w jakiś motym cekinami lub koronką. Odpowiedz Link
zolzabylojuzzajete Re: home made 30.11.05, 12:03 Naleweczki, pikle, konfitury i inne przetwory w ręcznie malowanych słojach i butelkach. Odpowiedz Link
basiao3 Re: home made 06.12.05, 11:03 A co powiecie o takim zestawie(jestem w trakcie przygotowywania, ale Wasze pomysły mnie w kompleksy wprawiły)- kaseta z deklamowanymi (oczywiście przeze mnie) wierszami - różnej maści: od Grochowiaka po Brzechwę + szalik?? Odpowiedz Link
eloteteie Re: home made 18.12.05, 13:31 Takie prezenty nazywamy "hand-made", a nie "home-made". "Home-made" to coś co wytwarza się w domu na własne potrzeby, np. ser, śmietana, etc. Odpowiedz Link
vesna-matisse Re: home made 18.02.06, 22:32 zdjęcia (powiększone do rozmiarów plakatu w antyramie); obrazki; ciasteczka, ciasta; pocztówki (jako dodatek); malowanie na poszewkach na poduszki (plus kupienie poduchy do środka) Odpowiedz Link