Dodaj do ulubionych

Podwojne nazwisko

• zuzica Re: Podwojne nazwisko 29.11.14, 09:12
      a nie przyszło Ci nigdy do głowy, że tak jak Ty jesteś przywiązany do swojego nazwiska, tak kobieta jest przywiązana do swojego? Może Ty rozważ zmianę swojego nazwiska, to też jest możliwe
      • rowno Re: Podwojne nazwisko 02.12.14, 12:48
        A ja znam panią o pięknym, szlacheckim nazwisku, w dodatku "rozpoznawalnym", która w latach 70-tych ub. wieku wyszła za mąż za pana o zdecydowanie gminnym nazwisku; nawet śmiesznym. Nie było opcji pozostać przy swoim (takie jeszcze czasy to były) a podwójne wydawało się jej jeszcze gorsze w odbiorze. I tak się męczyła, aż mężowi się zmarło i pani owdowiała niewiele po 40-ce. Po kilku latach, jak przeszła żałoba, wróciła urzędowo do swojego nazwiska i wreszcie czuje się O.K. (Dodam, że nie mieli dzieci.)
    • grassant [...] 29.11.14, 12:54
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • sl-14 Re: Podwojne nazwisko 29.11.14, 13:09
      Tania prowokacja, ale jak widać skuteczna. :)
    • mierdolinho Re: Podwojne nazwisko 29.11.14, 13:43
      Każdy ma prawo nazywać się tak jak mu wygodnie, a inny ma prawo się z tego wyboru naigrawać. No bo serio, co powoduje nosicielkami takich potworków jak Śledzińska-Katarasińska, Kowalska-Kloc, Pyrgiel-Oko czy szlagier sezonu: Szpilarewicz-Skrzypska (wszystko autentyki)? Przywiązanie do dorobku? Ok, załóżmy roboczo że jest on rzeczywisty a nie wydumany (to temat do osobnej beki;), to jedynym logicznym posunięciem byłoby pozostanie przy panieńskim. W Polsce nie można nosić dwóch nazwisk, można nosić jedno - dwuczłonowe, więc "Kowalska-Kloc" to inne nazwisko niż "Kowalska", i przynajmniej ja w pierwszym odruchu zawsze wyobrażam sobie inną osobę. Jedynym wytłumaczeniem jakie znajduję to chęć zademonstrowania zamążpójścia - obrączką nie da się walić ludzi po oczach, pojedyncze po mężu ktoś nieświadomy może brać za panieńskie. W dodatku podwójne można zostawić sobie po rozwodzie - jak moja kuzynka, 12 lat po;)
      • miau.weglowy Re: Podwojne nazwisko 29.11.14, 14:17
        w tych wymienionych powyzej nie widze absolutnie nic smiesznego
        a ty za duzo zajmujesz sie zyciem innych, nie masz wlasnego?
    • delfina77 Re: Podwojne nazwisko 29.11.14, 14:18
      Ale co cię w tym śmieszy? Masz kompleksy, które chcesz leczyć czyimś kosztem? Nie rozumiem takich osób
    • joannabachta Re: Podwojne nazwisko 30.11.14, 15:53
      A po to, żebyś miał(a) zagadkę!
    • rama_dar2 Re: Podwojne nazwisko 30.11.14, 18:55
      tsm111 napisał:

> Kobieta z podwojnym nazwiskiem, zawsze mnie to smieszylo, jak wychodzi za maz,
      > to sie bierze nazwisko po mezu i po co te cyrki. Jednak spotkalem taka, co mial
      > a podwojne nazwisko nie bedac zamezna, nazwiska miala z matki jedno a drugie z
      > ojca. Po co cos takiego sie zastanawiam?

a ja mam podwojne, zeby moje w artykuly naukowe z panienskich czasow w pubmedzie mozna bylo znalesc. Jak bym miala tylko meza, a nikt nie znal mojego panieskiego to by tylko polowa wyskakiwala. Smieszne tez?
      • mierdolinho Re: Podwojne nazwisko 30.11.14, 20:16
        To po jasną w ogóle zmieniałaś? Piszę to całkiem serio - ten proceder mocno trąci średniowieczem i w dzisiejszych czasach powinien zostać zarzucony.
        • rama_dar2 Re: Podwojne nazwisko 30.11.14, 21:57
          no nie wiem.. zeby moje dzieci, ktore maja nazwisko po mezu tez mozna bylo identyfikowac ze mna? i nie trzeba im bylo tlumaczyc, dlaczego mam sie inaczej nazywa niz one i tata? Podwojne nazwisko w tej sytuacji wydawalo mi sie logicznym rozwiazaniem
          • straszny.upal Re: Podwojne nazwisko 30.11.14, 22:13
            Nie rozumiem czemu wszyscy tak sie trzesa przed wyimaginowana dziecieca "trauma" ktora mialaby byc spowodowana posiadaniem przez mame innego nazwiska.
            • mierdolinho Re: Podwojne nazwisko 30.11.14, 22:51
              No właśnie tez tego nie rozumiem; dla małego dziecka Mama jest Mamą; jak już podrośnie na tyle żeby pytać o takie rzeczy to zrozumie też że inni ludzie bywają głupi/leniwi/zajęci i nie każdy ma obowiązek doszukiwać się podobieństw między panną Kowalską a panią(Mamą) Kowalską-Kloc.

A tak w ogóle to, trzymajcie się, dziecka w całą aferę można nie wtajemniczać! Toć nie ma ono dostępu do wszystkich waszych dokumentów urzędowych, i nie wie że w rzeczywistości Mama nazywa się Kloc albo Kowalska albo d'Artagnan.
              • mendigo Re: Podwojne nazwisko 01.12.14, 10:38
                Miałam w klasie w podstawówce dziewczynę, której matka nosiła inne nazwisko niż córka. Jako berbeć nie miałam pojęcia, że coś z tym jest nie halo. Kto mi to uświadomił? Pani nauczycielka atmosferką, jaką robiła wokół tego tematu. Ale to też wyjątkowo głupia pi.nda była (pozdrawiam panią Jadzię M. serdecznie). Tak więc strzeżcie swoich dzieci przed nauczycielkami nauczania początkowego, bo nie tylko dziecko zostanie wtajemniczone, ale i cała klasa.
                • straszny.upal Re: Podwojne nazwisko 01.12.14, 10:46
                  Ale jak strzec, jak jest obowiazek szkolny :P
                  • mendigo Re: Podwojne nazwisko 01.12.14, 10:53
                    Musisz podejść ją jak będzie sama, delikatnie popchnąć na ścianę i spokojnie przedstawić jej własny plan nauczania i postępowania z dziećmi. Po czym spojrzeć głęboko w oczy, dzierżąc w dłoni gnata (ale tak od niechcenia), po czym odejść zamaszystym i nieco nonszalanckim krokiem w towarzystwie co najmniej dwóch groźnych typów (dobrze, żeby jeden był żylasty i energiczny, a drugi bardziej zwalisty). Broszurkę z planem możesz jej zostawić, żeby sobie go dobrze wbiła do pustego łba. Po takiej akcji sama będzie się pilnować, a ja jestem zwolenniczką motywacji wewnętrznej.
                    • straszny.upal Re: Podwojne nazwisko 01.12.14, 11:14
                      eee, to nie dla mnie - sama ucze w szkole wiec obiecalam sobie ze nie bede takim rodzicem jakich wielu i jakich nieraz przeklinamy
                      • stokrotka_a Re: Podwojne nazwisko 01.12.14, 11:21
                        A obiecałaś sobie, że nie będziesz taką nauczycielką, która uświadamia dzieciom, że powinny czuć się nieszczęśliwe choć nieszczęśliwe nie są?
                      • mendigo Re: Podwojne nazwisko 01.12.14, 11:22
                        Ach, więc było to pytanie retoryczne, a ja wszystko zawsze dosłownie.

Jednak jeśli sama uczysz, to najlepiej znasz słabe punkty grona nauczycielskiego. Powiedz mi - po słabej bo słabej, ale jednak znajomości - jakie groźby was najbardziej ruszają? Jak raz dam po nerach, to ile procent poleci na policję? Jesteś w stanie to oszacować?
                        • straszny.upal Re: Podwojne nazwisko 01.12.14, 11:26
                          Nie spotkalam sie z tym zeby komus z nas ktokolwiek grozil wiec niestety nie odpowiem, ale prawie kazda grozba jest karalna, a te ktore nie sa karalne mozna podciagnac pod nekanie.
                          • mendigo Re: Podwojne nazwisko 01.12.14, 12:16
                            No wiem, wiem. Chodzi mi o to, na ile można sobie pozwolić. Z faktu, że coś jest karalne, nie wynika od razu, że będzie ścigane. Ale dobrze, będę musiała zapytać kogoś, kto zna sprawę z drugiej strony. Jest tu jakiś krewki rodzic?
      • flins Re: Podwojne nazwisko 01.12.14, 00:37
        Artykuły naukowe też są pisane z błędami ortograficznymi czy tylko posty?
    • klawiatura_zablokowana Re: Podwojne nazwisko 01.12.14, 00:30
      >jak wychodzi za maz, to sie bierze nazwisko po mezu i po co te cyrki.

A kto ci tak powiedział? Zdajesz sobie sprawę, że domyślnie każdy po ślubie zostawia swoje nazwisko?
      I dlaczego to kobieta by miała brać nazwisko męża, a nie odwrotnie? Przecież "jak się żeni, to się bierze nazwisko żony i po co te cyrki".
    • mordaruda Re: Podwojne nazwisko 01.12.14, 09:03
      A mnie irytuje kretyński zwyczaj zmieniania nazwiska, a sportowcom jakbym mogła tobym zakazała. Grała dajmy na to Kasia Kiełbasa a tu nagle mamy Kasię Baleron i człowiek całe mistrzostwa zastanawia się o kogo chodzi. U prywatnych znajomych też mnie to drażni, kartki świąteczne przestaje wysyłać, bo nie pamiętam na jakie nazwisko mam je adresować ;)
    • titta Re: Podwojne nazwisko 01.12.14, 11:32
      Nie podoba sie, miej jedno. co cie obchodzi co robia/lubia inni?
    • edw-ina Re: Podwojne nazwisko 01.12.14, 13:27
      Naprawdę świetny powód do śmiechu. Proponuję w zastępstwie dobrą komedię. Mam dwa nazwiska i nie widzę w tym żadnego problemu. Na drukach się mieści, w urzędach też nie widzą kłopotu. Nie widziałam powodu, dla którego mam pozbywać się nazwiska panieńskiego. Jest stare, piękne i czuję się z nim mocno związana. Nazwisko męża dodałam ze względów urzędowych oraz dlatego, by mieć wspólne nazwisko z dzieckiem. Dla większości znanych mi ludzi niczym dziwnym nie jest chęć pozostawienia nazwiska panieńskiego, skoro jest to nazwisko, pod którym były znane przez znaczną część swego życia i które w pewien sposób o nich świadczy.
    • alba27 Re: Podwojne nazwisko 01.12.14, 14:42
      Ja nie rozumiem po co kobiety, które mają ładne nazwiska zmieniają na nazwiska mężów w przypadku jak są one brzydkie lub śmieszne....
      • jacek226315 Re: Podwojne nazwisko 12.12.14, 13:04
        alba27 napisała:

> Ja nie rozumiem po co kobiety, które mają ładne nazwiska zmieniają na nazwiska
        > mężów w przypadku jak są one brzydkie lub śmieszne....
        Coz za poziom? Jak mozna sie smiac z jakiegokolwiek nazwiska,?
    • morhile Re: Podwojne nazwisko 02.12.14, 01:40
      tsm111:
      tsm111 napisała:
      (...)Jednak spotkalem taka, co miala podwojne nazwisko nie bedac zamezna,(...)

Cyrki nie cyrki, nie twoja rzecz.
      Nie znasz historii nazwisk podwójnych ale ironią i poniżeniem szastasz na prawo i lewo.
      Dowiedz się czegoś, poczytaj, a może kwas z ciebie zejdzie.
      Polecam herby, historię przodków i ich przodków znanych ci "takich' panien, etymologię, slawistyykę, genezę nazwisk.
      Po co się zastanawiasz ? Akceptuj lub nie.
      Pilnuj swoich spraw, wypluj jad i szukaj panien z jednym nazwiskiem.
      Panie z kas i z Biedronki pozdrawiam.

• aagnes Re: Podwojne nazwisko 02.12.14, 10:55
        zauwazylam te mode, kilka dziewczyn z pracy na fali bycia nowoczesna kobieta wychodzac za maz zachowuja swoje panieniskie nazwisko: jedna po ojcu pijaku spod budki z piwem, druga po "znanym" slusarzu, trzecia po matce co dzielna byla bo trojke w prl-u odchowała.
        i teraz wlasnie nazywaja sie tak idiotycznie typu: kowalska-malinowska
        • czesio77 Re: Podwojne nazwisko 02.12.14, 13:43
          wiekszość pustych panienek chce się dowartościować dodając sobie drugie nazwisko , a czasami nawet jak sie przedstawiaja to tez podają drugie imie i jak słysze np. Kinga Angelika Kowalska-Nowak to mam ochote tupac nogami ze smiechu za taką hrabianką herbu " różowe tipsy"......
        • karrioka Re: Podwojne nazwisko 09.12.14, 01:33
          to szybko tę "modę" zauważyłaś
          już po jakichś 150 latach

"zauwazylam te mode, kilka dziewczyn z pracy na fali bycia nowoczesna kobieta wychodzac za maz zachowuja swoje panieniskie nazwisko"
          • aagnes Re: Podwojne nazwisko 10.12.14, 11:24
            nie mam 200 lat, moda objawila sie jak znajome zaczely wychodzic za maz i nazywac sie po "szlachecku" :-P
      • straszny.upal Re: Podwojne nazwisko 02.12.14, 12:22
        Hehe, dokladnie, ja znam wiele osob z podwojnym, plci obojga - herb albo przydomek (to drugie niezwykle popularne na Podhalu)
    • mirellag Re: Podwojne nazwisko 02.12.14, 12:29
      O tym, jakie nazwisko będą przyjmować dzieci decydują rodzice podczas zawierania związku małżeńskiego. Jeśli kobieta zostawiła sobie swoje nazwisko, a mężczyzna swoje, to w sumie nie jest to takie głupie, żeby dziecko nosiło oba...
    • notkostrony Re: Podwojne nazwisko 02.12.14, 18:00
      No popatrz, jakie to ciekawe, a ja się zastanawiam, dlaczego mąż nie bierze nazwiska żony. Przecież ma żonę i po co te cyrki.
      Ja się hajtęłam, jak już miałam publikacje, więc nie było sensu komplikować, najlepiej było wziąć podwójne. Ale w sumie ponieważ jest to legalne, to decyzja należy do osoby.
    • ilchi Re: Podwojne nazwisko 02.12.14, 23:16
      problemy pierwszego swiata
    • solaris_1971 Re: Podwojne nazwisko 03.12.14, 15:10
      Potwierdzam ze w Hiszpanii i Portugalii kazdy ma nazwisko po matce i po ojcu i kobieta nie zmienia nazwiska po wyjsciu za maz i swiat sie nie zawalil.
      Zdecydowanie najlepsze wydaje mi sie roztwiazanie islandzkie. Jesli ojciec nazywa sie Jon to corka nazywa sie cale zycie Jonsdottir a syn Jonsson.
      • semihora Re: Podwojne nazwisko 21.12.14, 15:03
        Czy najlepsze? Nie wiem, bo w sumie, czemu po ojcu a nie po matce?
        • wybierz_albo_wpisz_nowy Re: Podwojne nazwisko 19.03.15, 12:50
          No właśnie, czemu? W końcu to matka dziecka jest znana zawsze, a ojciec niekoniecznie. Byłoby więc logiczne, że dziecko ma nazwisko po matce.
    • starykawaler35 Re: Podwojne nazwisko 03.12.14, 19:10
      a moze to maz powinien przyjmowac nazwisko zony?po co te cyrki? pan i wladca kaze a niewolnica musi???
    • maja2005 Re: Podwojne nazwisko 04.12.14, 11:05
      Ja wychodząc za mąż pozostałam przy swoim nazwisku panieńskim i nie przyjęłam nazwiska męża. Nasze dzieci mają nazwisko dwuczłonowe moje i mojego męża.

Od lat oboje pracujemy w tym samym zawodzie i w tej samej firmie i dzięki temu, że mamy różne nazwiska, nikt nas nie kojarzy jako małżeństwo. Dzięki temu każde z nas pracuje samodzielnie na swój sukces a osiągnięcia małżonka ani nie ujmują ani nie dodają mu profitów.

Czasem ludzie myślą, że żyjemy bez ślubu, ale to już jest ich problem.
      • six_a Re: Podwojne nazwisko 04.12.14, 11:09
        >a osiągnięcia małżonka ani nie ujmują

czyli w najgorszym przypadku wy będziecie się wstydzić tylko za siebie, a wasze dzieci za was oboje.
        doskonały wybór.
        • kbjsht Re: Podwojne nazwisko 09.12.14, 15:17
          hahahahahahahahahahhahahahhaah
    • essita Re: Podwojne nazwisko 04.12.14, 17:25
      Podwójne nazwisko jest ogromnie pretensjonalne.
      Rozumiem jak np. kobieta kończy medycynę (załóżmy) i rzeczywiście ma dyplomy na nazwisko panieńskie, to jak najbardziej powinna zostawić swoje i ewentualnie dołożyć nazwisko męża.
      Ale tak bez powodu? To przejaw małomiasteczkowości i zaściankowości.
      Spojrzałam teraz na znajomych na fb przy okazji tego tematu i co zaobserwowałam: wśród koleżanek z podstawówki znaczna część ma 2 nazwiska, z liceum kilka (tylko te ze wsi), ze studiów żadna.
      O tym decyduje mądrość życiowa, status społeczny, inteligencja. Nie skreślam nikogo za pochodzenie ze wsi, ale u niektórych wychodzi jaki mają obraz samych siebie wśród innych: czuje się gorsza, więc będzie lepiej prezentować się z dwoma nazwiskami - tak światowo.
      A czasem naprawdę to zestawienie brzmi groteskowo (Kosiaty - Fiut - autentyk!)
      Przyjęłam nazwisko męża, dość kontrowersyjne, żeby nie powiedzieć zabawne. Ale zestawianie dwóch w ogóle nie wchodziło w grę (byłoby jeszcze śmieszniej), a też sądzę, że w rodzinie wszyscy powinni tak samo się nazywać.
      • mendigo Re: Podwojne nazwisko 04.12.14, 18:14
        essita napisała:

> Podwójne nazwisko jest ogromnie pretensjonalne.

A jak tam wasza Kruszynusia się miewa? Kupka była?
      • kosmaty_patriota Re: Podwojne nazwisko 04.12.14, 23:08
        Pretensjonalne to jest robienie z tego problemu. Podwójne nazwisko to wynik równouprawnienia.
      • stokrotka_a Re: Podwojne nazwisko 05.12.14, 10:01
        essita napisała:

> Podwójne nazwisko jest ogromnie pretensjonalne.

A zdajesz sobie sprawę, jak bardzo pretensjonalny jest twój post?
      • sl-14 Re: Podwojne nazwisko 06.12.14, 14:34
        :DDD
      • ninek04 Re: Podwojne nazwisko 09.12.14, 16:08
        zaściankowość i kompleksy , a także brak mądrości życiowej wykazałaś , pisząc ten post
      • wybierz_albo_wpisz_nowy Re: Podwojne nazwisko 19.03.15, 12:53
        essita napisała:

> Podwójne nazwisko jest ogromnie pretensjonalne
        > To przejaw małomiasteczkowości i zaściankowości.
        > Przyjęłam nazwisko męża

No tak, bo pokorne przyjęcie nazwiska mężusia jest takie niezaściankowe i światowe, że hej!
    • kosmaty_patriota Re: Podwojne nazwisko 04.12.14, 23:05
      Tylko burak robi z tego problem, więc lepiej nie pytaj. Prawo to uwzględnia przecież.
    • kbjsht Re: Podwojne nazwisko 09.12.14, 15:16
      bullshit tak zwany
    • vivi86 Re: Podwojne nazwisko 09.12.14, 16:41
      i też się podwójne nazwiska nie podobają. Pretensjonalne. swoje albo męża. I spokój
    • quba Re: Podwojne nazwisko 11.12.14, 19:51
      widocznie miała nazwisko herbowe, wtedy podaje się najpierw herb, a potem nazwisko np.
      Dołęga-Mostowicz
      Korwin - Mikke
      Korwin- Piotrowska
      Dołęga - Wrzosek
      Grzymała - Siedlecki
      Grzymała-Antoszewski
      Pogoń-Czerwińska
      Zabór - Strawa
      Jastrzębiec-Sarnowski
      itd...
      • kraina_lesnych_ludkow Re: Podwojne nazwisko 11.12.14, 23:12
        Ja znam przypadek pani X i pana Y, którzy po ślubie stali się panią X-Y i panem Y-X :D
        • semihora Re: Podwojne nazwisko 21.12.14, 15:11
          No i fajnie. Obie osoby przyjęły nazwisko tej drugiej osoby i nie wygląda to tak, że facet babę swoim nazwiskiem podpisał, bo inaczej inni by nie wiedzieli, że to jego rzecz.

Żyj i pozwól żyć innym. Niech każdy sam decyduje o swoim nazwisku. Myśl sobie, co chcesz, ale nie masz prawa odmawiać innym wyboru.
      • leptosom Re: Podwojne nazwisko 12.12.14, 00:10
        Grzymała - Siedlecki
        Grzymała-Antoszewski
        Pogoń-Czerwińska
        Zabór - Strawa
        Jastrzębiec-Sarnowski
        itd...
        Rydz - Śmigły
    • sclavus Re: Podwojne nazwisko 14.12.14, 15:23
      ... śmieszna - to jest tradycja, że kobieta przyjmuje nazwisko męża... każdy konserwatyzm jest śmieszny!!!
      Policz sobie ile jest możliwości z dwoma nazwiskami - wybór jest bardziej normalny niż to, co napisałeś!!
      ... chyba, że chcesz traktować żonę, jako własność prywatną... :D:D:D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka