Dodaj do ulubionych

Zmiana kariery a wiek

08.04.15, 10:54
Jestem w "późnych latach dwudziestych" i coraz częściej zastanawiam się nad pójściem na dodatkowe studia w zupełnie nowej dziedzinie i zaczęcie wszystkiego od początku. Ludzie mówią, że to w gruncie rzeczy młody wiek, dobry na zmiany, ale tak naprawdę, zakładając rok na przygotowanie się do matury, trzy lata studiów, będę po trzydziestce jak skończę - kto mnie wtedy zatrudni, weźmie na praktyki, mając do wyboru młodych ludzi prosto po studiach? Czy ma sens zaczynanie wszystkiego od nowa?

Drugie pytanie - do emigrantek - słyszałam takie zdanie, że to Polska ma dużą obsesję na temat "wiek a kariera", za granicą, w zachodniej Europie nie ma to takiego znaczenia. Prawda czy fałsz?
Obserwuj wątek
    • facet_on_line Re: Zmiana kariery a wiek 08.04.15, 11:01
      moja znajoma rok przed czterdziestką ostatnio wysłała mi swoje CV i doświadczenie zawodowe masakra 2 lata tylko i wyłącznie reszta czasu spędzona w domu ;/straszne
      • gyubal_wahazar Re: Zmiana kariery a wiek 08.04.15, 13:48
        90% posad wymaga max 4 klas podstawówki (czytanie, pisanie, tabliczka mnożenia) + odrobina ogólnego rozgarnięcia. Jeśli więc o takiej posadzie mowa, to 20 lat doświadczenia zawodowego wydaje się marginalnie tylko lepsze od dwu, co więc jest tą straszną masakrą ?
    • six_a Re: Zmiana kariery a wiek 08.04.15, 11:23
      a dlaczego do matury? masz starą maturę czy chcesz sobie poprawić oceny?
      z nową spróbuj w tegorocznej rekrutacji. na wielu kierunkach jest teraz więcej miejsc niż chętnych.
      • ingeborg Re: Zmiana kariery a wiek 08.04.15, 11:27
        Matura się przeterminowuje po 7 latach, poza tym nie zdawałam matematyki, a na kierunki o które mi chodzi jest potrzebna matematyka. Chodzi mi bardziej o to jak rynek zapatruje się na absolwentów w podeszłym wieku ; )
        • six_a Re: Zmiana kariery a wiek 08.04.15, 11:32
          no prasy nie czytasz? tutaj nie ma rynku, wszyscy emigrują, a jak zostaniesz to mieszkasz do pięćdziesiątki z rodzicami i dostajesz kieszonkowe albo zasiłek;)
        • berta-death Re: Zmiana kariery a wiek 08.04.15, 11:59
          Naprawdę matura się przeterminowuje? To co ona jest warta? Z punktu widzenia pracodawcy też się przeterminowuje i jak ktoś potrzebuje osoby ze średnim wykształceniem, to nie zatrudni kogoś, kto 7lat temu zdał maturę? Jak ktoś sobie studia przedłuży to po 7latach jeszcze raz musi do matury podchodzić, bo nie można dać dyplomu studiów komuś kto matury nie ma?
          • ingeborg Re: Zmiana kariery a wiek 08.04.15, 12:01
            Tak słyszałam, nie wiem na 100%, wysłałam maila do CKE i czekam na odpowiedź, też mi się to wydaje głupie.
            • miau.weglowy Re: Zmiana kariery a wiek 08.04.15, 12:06
              pierwszy raz slysze,zeby matura miala termin waznosci, jaja se robisz? :D
        • kitek_maly Re: Zmiana kariery a wiek 08.04.15, 14:02
          ingeborg napisała:

> Matura się przeterminowuje po 7 latach

:D
    • dziala_nawalony Re: Zmiana kariery a wiek 08.04.15, 11:26
      ingeborg napisała:
      >
      > Drugie pytanie - do emigrantek - słyszałam takie zdanie, że to Polska ma dużą o
      > bsesję na temat "wiek a kariera", za granicą, w zachodniej Europie nie ma to ta
      > kiego znaczenia. Prawda czy fałsz?

zadnego nie ma znaczenia, tu liczy sie co soba reprezentujesz.
    • wez_sie i tak najwieksze znaczenie 08.04.15, 11:53
      i tak najwieksze znaczenie ma to jak wygladasz
      sadze ze slabo skoro do tej pory nie ogarnelas sie i wciaz szukasz pracy
    • berta-death Re: Zmiana kariery a wiek 08.04.15, 11:55
      W czym problem? Jeżeli nie spróbujesz, to za 10lat dopiero będziesz mieć problem, że nie spróbowałaś a jesteś jeszcze starsza. Jak masz takie możliwości to nie ma się co zastanawiać.

Co do pracy i praktyk, to te zaczyna się już w czasie studiów. Absolwenta bez żadnego doświadczenia zawodowego, nawet na darmowe staże, praktyki czy wolontariaty nikt nie chce przyjąć. Stowarzyszenia i organizacje studenckie są od tego, żeby nabierać doświadczenia zawodowego i mieć co do cv wpisać, żeby pracodawca wiedział, że ma do czynienia z osobą, która już kiedyś coś podobnego robiła, od razu wejdzie w zakres swoich obowiązków i będzie darmowym wołem roboczym. Po kimś kto nigdy nie skalał się żadną robotą, nie można się tego spodziewać, więc nikt nie zaryzykuje.

I wszystko zależy od tego co to za kierunek, bo jak ten z kategorii, że tylko 7% absolwentów znajduje pracę w swoim zawodzie, to zamiast jakieś oczekiwania mieć względem swojej przyszłej kariery zawodowej, lepiej potraktować to studiowanie jako hobby.
      • ingeborg Re: Zmiana kariery a wiek 08.04.15, 11:58
        No właśnie dla odmiany taki kierunek, po którym 100% absolwentów znajduje pracę w pierwszym roku po studiach ; ) A co do praktyk, to pytanie się nie zmienia - czy pracodawca, praktykodawca mając do wyboru mnie i jakiegoś szczawia z dziewiczym koprem pod nosem, będzie kierował się wiekiem w rekrutacji?
        • miau.weglowy Re: Zmiana kariery a wiek 08.04.15, 12:05
          kobieto, wszystko zalezy od pracodawcy, od kogos, z kim bedziesz miala rozmowe o prace i od tego, co reprezentujesz (i jak)
          a czy za granica wiek sie nie liczy. nawet nie moze w sumie, bo to by byla dyskryminacja ze wzgledu na wiek. i nie podaje sie daty urodzin na przyklad na cv w niektorych panstwach, ani zdjec.
          • mariuszg2 Re: Zmiana kariery a wiek 08.04.15, 12:29
            miau.weglowy napisała:

> kobieto, wszystko zalezy od pracodawcy, od kogos, z kim bedziesz miala rozmowe
            > o prace i od tego, co reprezentujesz (i jak)

miau
            jak myślisz co taka Pani doktor nauk kościelnych (czy coś) powiedziała podczas rozmowy o pracę kandydatki na prezydent RP mężczyźnie, którego znamy po tym jak kończy a nie zaczyna.?

mowa ciała ?

> a czy za granica wiek sie nie liczy. nawet nie moze w sumie, bo to by byla dysk
            > ryminacja ze wzgledu na wiek. i nie podaje sie daty urodzin na przyklad na cv w
            > niektorych panstwach, ani zdjec.

ależ miau

przecież w pewnych zawodach nie da się bez zdjęć i daty urodzin nawet aplikować...np kandydatka na prezydent RP, żona, asystentka Zarządu...

no miau
            • miau.weglowy Re: Zmiana kariery a wiek 08.04.15, 16:16
              to bedziemy miec prezydenta z FORUM??? :D
        • berta-death Re: Zmiana kariery a wiek 08.04.15, 12:49
          Skoro 100% absolwentów dostaje pracę, znaczy jest na nich zapotrzebowanie i nikt nie patrzy im w pesel. Pracodawcy wiek nie interesuje, tylko to ile może z pracownika wydoić, najlepiej jak najmniejszym kosztem. Poza tym w cv nie podaje się daty urodzenia. Po co?
          • mariuszg2 Re: Zmiana kariery a wiek 08.04.15, 12:51
            berta-death napisała:

Po co?

się nogi noco jak się mo koco
        • gyubal_wahazar Re: Zmiana kariery a wiek 08.04.15, 13:51
          A zdradzisz prosze jaki to kierunek ? Bo jeszcze o takim nie słyszałem. Na ucho, nie puszcze pary ;)
          • berta-death Re: Zmiana kariery a wiek 08.04.15, 14:05
            Stawiam na seminarium duchowne, ale ta matematyka mi nie pasuje. Z drugiej jednak strony skoro kobiety zaczęli przyjmować, to może i matematykę trzeba też zdawać. Są to niewątpliwie jedyne studia, po których jest gwarancja zatrudnienia i całkiem niezłej posadki.
            • gyubal_wahazar Re: Zmiana kariery a wiek 08.04.15, 14:28
              Hehe, co prawda, to prawda :)
    • mariuszg2 Re: Zmiana kariery a wiek 08.04.15, 12:18
      ingeborg napisała:

> ściem na dodatkowe studia w zupełnie nowej dziedzinie i zaczęcie wszystkiego od

Ing,
      nie wiem.. nie wiem... nie wiem... musk mam wypalony C2H5OH, kamienie w woreczku, zółć toczy me trzewia, t6óstka napiernicza, wątroba puchnie, po nocach nie śpię... a wszystko dlatego, że zadaje sobie to samo pytanie co Ty od wielu wieeelu wieeeellluuu laaat (o i się jąkam do tego na dodatek)...

Przesympatyczna istoto... po coż się zadręczać takimi problemami w tak pięknem i młodem wieku jak Ty. Urody Ci nie żal?

nie wiem...no nie wiem....to takie trudne... pewnie to nie musi zadziałać u Ciebie ale ja np. ...
      staję przed lustrem...z profilu, nago... zawsze wieczorem...z kieliszkiem w ręku...i zadaję sobie jedno ważne...ale to zajebiście ważne pytanie.

Ktoś złośliwy by powiedział, że to pytanie bez odpowiedzi lub pytanie na które jest znana odpowiedź więc nie ma sensu go zadawać...ale czym byłoby pytanie gdyby nie pewien niepokój który jest w nas samych... stoję więc tak przed lustrem, zajmuję przedpokój i zaglądam w odbicie źrenic gdzie mam niepokój, w ręku kieliszek a z boku pokój...w nim wystygły materac....

a pytanie jest takie:

Jaką mam misię?

eee....w sensie...

czy moje dziedzictwo pomnożę i przekażę potomnym tak aby bezimiennie trwało i piękniało przez wieki ku chwale Boga i Ojczyzny.?

eee..no...chodzi o to, że chcę mieć dziecko.

> Czy ma sens zaczynanie ws
      > zystkiego od nowa?

jeżeli jest kaska z tego nowego to tak....ale uwaga... z kaską jest tak, że dziś jest a jutro nie ma...zupełnie jak z kobietami, winem i samochodami...warto więc może po prostu robić to co się lubi w poczuciu misi.

jako eks emigrant mówię prawda. W Polsce jest ciekawiej, to miejsce dla ludzi z jajami i inteligencją... czasami zastanawiam się co myślą Ci zbłąkani młodzi bezrobotni z Hiszpanii, Portugalii i Grecji, którzy pałętają się bez celu po warszawskich ulicach... ciekawe ilu z nich marzy o zmywaku w KFC vis a vis kino Femina.
    • alpepe Re: Zmiana kariery a wiek 08.04.15, 13:04
      Co do emigrantek... Znam kilka przypadków osób, które się przekwalifikowały, kasę na to dawał urząd pracy, przekwalifikowanie na opiekunkę do osób starszych czy wychowawczynię przedszkolną. Ale mam wrażenie, że nie o to pytasz. Życie masz jedno, jak masz taką fanaberię i pieniądze, by to sfinansować, go for it! Ja po ostatnich swoich pismach prawniczych w różnych sprawach, które sobie sama wykoncypowałam, no z pomocą brata, polskiego prawnika, ale mimo wszystko, po niemiecku i opierając się o niemiecki BGB, sama zaczęłam się zastanawiać, czy nie zacząć studiować tu prawa. Niestety, brak mi czasu.
    • gyubal_wahazar Re: Zmiana kariery a wiek 08.04.15, 14:01
      Czy do wykonywania zawodu o którym piszesz, niezbędny jest kwit ? Bo jeśli nie, to sens inwestowania czasu i pieniędzy w formalne wykształcenie w wielu (choć nie wszystkich) wypadkach jest dyskusyjny. Jest całe mnóstwo dziedzin, gdzie dzieki internetowi osiągnąć można wyższy poziom wiedzy, niż chodząc na wykłady.

No chyba, że szukając pracy trafi się na pracodawce-snoba, jak w tym ogłoszeniu 'Poszukiwany sprzedawca mebli. Wymagania: wyższe wykształcenie, język angielski, obsługa komputera'. Ale w gruncie rzeczy to nawet lepiej, bo od razu z niego widać, że pracować dla kogoś o takiej mentalności, nie warto
      • gyubal_wahazar Re: Zmiana kariery a wiek 08.04.15, 14:20
        Drobny przykład na poparcie tezy, o coraz mniejszej wartości formalnego wykształcenia. Wielu znajomych z różnych branż, pytałem onegdaj jaki % wiedzy nabytej na studiach wykorzystują w zawodzie (przy czym w zgodnie z wykształceniem pracowało jakieś 2/3).

Na ogół nikt nie umiał odpowiedzieć od razu, więc trzeba było pocisnąć metodą kolejnych przybliżeń, ale w końcu okazywało się, że był to przedział od 0%-10%. Mało tego, wielu ludzi już na studiach wiedziało na 100% że duża część przedmiotów nie przyda im się nigdy i do niczego, a jednak musieli poświęcić sporo czasu, by je zaliczyć.

Wniosek narzuca się taki, że w przypadku tych ludzi, z 5 lat studiów, wartość miało średnio 5% = 0.25 roku, czyli pół semestru*. W ciemno stawiam brawurową tezę, że ktoś, kto sam będzie się uczył, nawet nie pomyśli o uczeniu się jakichś kompletnie nieprzydatnych bzdetów, a skoncentruje się na tym co istotne.

Po drugie, z reguły wykładana wiedza, nie jest najświeższa i zależnie od zaangażowania wykładowcy może mieć pół roku, rok czy więcej, co w szybko rozwijających się dziedzinach wiedzy może ją dezaktualizować. Ktoś korzystający z internetu banalnie prosto wyłowi za to informacje aktualne

Tak że ten

* mogłem sie sieknąć, bo rachowanie mnie zawsze przerastało - nie krzyczeć
    • facettt Zmiana kariery a wiek - rozwaznie 08.04.15, 14:49
      ingeborg napisała:
      > Drugie pytanie - do emigrantek - słyszałam takie zdanie, że to Polska ma dużą o
      > bsesję na temat "wiek a kariera", za granicą, w zachodniej Europie nie ma to ta

Znaczenie ma, bo od biologii nie uciekniesz, ale nie ma takiej obsesji.
      Znalem Panie, 45+, ktore po odchowaniu dzieci, poszly do pracy , po prostu z nudow.
      A wnukami nie mialy ochoty sie zajmowac - bo tu nie ma na potencjalne "babcie"
      - takiego nacisku w tym kierunku.
      • 0babciajadzienka Re: Zmiana kariery a wiek - rozwaznie 09.04.15, 13:47
        czasem ulozy sie dziwnie. Czy glupio? NIE POWIEDZIALABYM.
        • yourdoubt Re: Zmiana kariery a wiek - rozwaznie 14.04.15, 13:43
          Za granicą wiek ani wygląd nie ma znaczenia. Liczy się to co sobą reprezentujesz. Ja się obecnie doksztalcam zagranicą i jestem najmłodsza na roku (sporo po 30tce). Także tu się kształcić można całe życie. Zresztą UK jest bardzo przyjazne matkom i praca na część etatu to nie jest problem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka