Dodaj do ulubionych

Kuki zmiażdżył :)

11.05.15, 00:15
Jak widać z wyników, gdyby głosowali tylko ludzie przed 50-tką - wygrałby w cuglach. Zabrakło akcji 'schowaj babci dowód', ale i tak zrobił fantastyczny wynik

Ogólna buźka :)
Obserwuj wątek
    • kalllka Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 00:24
      Zabrakło akcji: upiecz babci ciasteczka.

• obrotowy Spokojnie, jak na wojnie... 11.05.15, 00:54
      za 5 lat lysina mu sie posunie
      - to juz nie zmiazdzy.

a Stara Gwardia odbuduje wplywy

w polityce siedze
      xxx lat - wiec viem, co muvie.
      • grzeczna_dziewczynka15 Re: Spokojnie, jak na wojnie... 11.05.15, 01:25
        Zawsze musi być ciekawostka przyrodnicza;)
    • coffei.na Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 03:28
      O tak! Szok we wsi! Też w sumie głosowałam na Niego,bo kazałeś!
      Tuż za Komorkiem! Jest szansa! Polska w przededniu totalnej przemiany .kiedyś tam

Hare Hare i do przodku ;)
      • gyubal_wahazar Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 09:42
        Kofi, kazać coś to ja mógłbym swemu chomikowi co najwyżej (gdybym go miał), bo nawet własne córy mnie nie słuchają. Ale zacnie uczyniłaś, więc duża rośnij :)
        • coffei.na Nic prostszego! 11.05.15, 11:09
          oto kilka sprawdzonych rad,dzięki którym,spokojnie i bezstresowo przeforsujesz swoje racje :
          -nakładasz embargo na cartoon network,u mnie zadziałało niewykupienie jakiejkolwiek płatnej tv
          -siedząc z dziećmi w kościele/w poczekalni u lekarza,po tysięcznym zapytaniu kiedy idziemy do domu,Twa złowieszcza mina oraz ton głosu odpowiada : Nigdy...od dziś to będzie nasz dom!
          -zawsze możesz przywiązać do kaloryfera-sezon grzewczy juz chyba się zakończył!
          -opcjonalnie: oznajmiasz,ze masz ochotę powyrywać chwasty dzisiejszego wieczora,zakładasz wdzięczne opinające każdą część dolnych partii rurencje,zabierasz Panienki na disco i prezentujesz zebranym swoje taneczne wygibasy...

Jorłelkom :)
    • senseiek Kukiz troche mnie zniesmaczyl.. 11.05.15, 05:12
      Kukiz troche mnie zniesmaczyl.. ta swoja wypowiedzia z tego tygodnia, ze na "gejow mowi po prostu pedaly".
      W takim razie nie powinien sie irytowac, ze bede go nazywal idiota, zamiast np. osoba nietaktowana. Chyba powinien wczuc sie w swoj wlasny klimat wypowiedzi.
      To tak jakby kandydat na prezydenta usa powiedzial, ze "na murzynow mowi czarnuchy, a nie afroamerykanie". Po czyms takim by mial zerowe poparcie. Polska jest duzo bardziej tolerancyjna co do wypowiedzi publicznych politykow (albo kandydatow na politykow).
      Z drugiej strony "jest soba", czyli nie lizusem, ktory mowi co ludzie chca slyszec, tylko mowi co mysli..
      Po co mam sluchac same slodkie slowka, ktore nijak sie maja do tego co kto mysli prywatnie? To praktycznie oszustwo.. Wole slyszec co kto mysli naprawde.. Tyle ze dziennikarze pietnuja szczerosc, przez to holubia wlasnie takie nieszczere lizusowkie wypowiedzi..
      • molly_wither Re: Kukiz troche mnie zniesmaczyl.. 11.05.15, 20:08
        Wiesz , gorsi sa ci, ktorzy oficjalnie uzywaja slow "geje",a przy wodce , w prywatnym gronie "pedaly". Zostalby prezydentem to nauczylby sie manier.
    • vandikia Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 07:26
      tak, gdyby schować babci dowód, to wygrałby człowiek bez żadnego politycznego doświadczenia, gotowy do robienia niewiadomo jakiej rewolucji, na pudelku dzisiaj płacz i lament, że Kukiz nie wygrał
      hasła niektóre może miał i dobre ale wystarczyło popatrzeć na niego jak się miota w debacie, na której i tak było zero improwizacji, tylko wszyscy klepali wyuczone teksty, naprawdę nie ma się co Kukizem tak podniecać
      • kombinerki_pinocheta00 Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 08:44
        Wyciągać górnolotne wnioski z jednej debaty to trzeba mieć poczucie obywatelskiego obowiązku.
        Kucharza też oceniasz tylko na podstawie przystawki?
        • vandikia Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 10:00
          wyciągałam wnioski z różnych rozmów i wywiadów, debata była tylko "wisienką na torcie"
      • molly_wither Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 20:10
        Ty naprawde nic nie rozumiesz,albo nie widzisz tego,jak ludzie w tym kraju sa umordowani. Naprawde oceniasz ludzi tylko po tym,jak sa elokwentni?
        • vandikia Re: Kuki zmiażdżył :) 12.05.15, 06:09
          nie widzę związku z tematem, szczególnie że wg sondaży (które może nie są zbyt dokładne, co pokazała I tura) na Kukiza przeważnie głosowali b młodzi ludzie - jeśliby wziąć pod uwagę Internet, chociażby FB gdzie roiło się od maturzystów wrzucających foty z głosowania na Kukiza, to jestem w stanie w to uwierzyć, a chyba oni jeszcze zbyt umordowani nie są prawda?

"Naprawde oceniasz ludzi tylko po tym,jak sa elokwentni?"

nie, nie tylko. startujących na urząd prezydenta oceniam milion razy dokładniej niż przeciętnego polityka.
        • tymon99 Re: Kuki zmiażdżył :) 16.05.15, 10:05
          ale kto jest taki umordowany? i czym?
    • alpepe Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 07:30
      Tak, a teraz zwolennicy Kukiza wybiorą młodszego brata Kaczyńskich, bo nie zagłosują przecież na bula.
      Wybór między dżumą a sprzedawczykiem mordującym zwierzęta dla przyjemności.
      • obrotowy Kuki jedynie zatanczył :) 11.05.15, 07:40
        alpepe napisała:
        >a sprzedawczykiem mordującym zwierzęta dla przyjemności.

- jak polowa politykow...

jestes veganka ?
        • alpepe Re: Kuki jedynie zatanczył :) 11.05.15, 07:50
          Nie. Po prostu myślę racjonalnie. Potępiam ludzi trzymających husky w bloku i wyprowadzających je 3 x dziennie na pół godziny na dwór i potępiam myśliwych udających regulatorów biotopów leśnych.
          • obrotowy Re: Kuki jedynie zatanczył :) 11.05.15, 08:32
            alpepe napisała:
            > Nie. Po prostu myślę racjonalnie. Potępiam ludzi ...

- no to masz alternatywe Pana byc moze niepolujacego,
            ale za to ze sluchawka w uchu i tanczacego tak - jak mu zagraja.

gratuluje wyboru.

• alpepe Re: Kuki jedynie zatanczył :) 11.05.15, 08:46
              Nie rozumiem, ocb. Nigdzie nie napisałam, że poparłam Kukiza. Po prostu przez Kukiza zwycięży Duda. A Duda zrobi wszystko, co chcesz.
              • obrotowy Re: Kuki jedynie zatanczył :) 11.05.15, 09:19
                alpepe napisała:
                > Nie rozumiem, ocb. Nigdzie nie napisałam, że poparłam Kukiza. Po prostu przez
                > Kukiza zwycięży Duda. A Duda zrobi wszystko, co chcesz.

Sorry, jesli przekaz byl niejasny.
                Ten Pan ze sluchawkami w uszach - to wlasnie Pan Duda
                i wiadomo, chociaz nie dopisalem - - kogo bedzie sluchal.
                A jesli wygra - to nie bedzie to zasluga Kukiza (nic do niego nie mam)
                - a tylko wina slabosci obecnego obozu Wladzy.
          • diabel-tasmasnki-reaktywacja-d Re: Kuki jedynie zatanczył :) 14.05.15, 23:00
            Tyle że myśliwi faktycznie regulują populacje dzikich zwierząt. Gdyby nie oni to najpierw wzrośnie liczba roślinożerców co spowoduje wielkie straty w rolnictwie. Potem wzrośnie populacja dużych drapieżników. A na koniec ludzie zaczną padać ofiarami drapieżników.
            Jak zginie wystarczająco dużo ludzi to wrócimy do obecnych rozwiązań.
            Innego wyjścia nie ma bo pojemność każdego ekosystemu jest ograniczona.
            • gyubal_wahazar Re: Kuki jedynie zatanczył :) 14.05.15, 23:53
              No jakie miłosierne zuchy. I pewnie jeszcze szlochają rzewnymi łzami nad zastrzeloną sarną i adoptują osierocone przez nią jelonki. A gawiedzi się wydaje że to sadyści jacyś czy coś.

Pewien gość rok temu czy dwa, chciał na podobnej zasadzie wyregulować populację polityków, bo oni również powodują wielkie straty i to nie tylko w rolnictwie. Ale źli ludzie nie szanujący ekosystemu, wtrącili go do pudła. Podłość ludzka nie zna granic.

• diabel-tasmasnki-reaktywacja-d Re: Kuki jedynie zatanczył :) 15.05.15, 20:50
                W poprzednim poście napisałem dlaczego myśliwi są niezbędni. Ekosystem ma ograniczoną pojemność i nie zmieści się jednocześnie liczna populacja ludzka i zwierzęca.
                Głodne kawałki tego nie zmienią.

p.s.
                Jelonek nie jest dzieckiem sarny.
          • tymon99 Re: Kuki jedynie zatanczył :) 17.05.15, 22:15
            a kukiz to niby co, nie myśliwy???
      • molly_wither Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 20:11
        Tak bedzie. Ale Ty tu nie zyjesz, wiec cie Cie tak boli?
        • alpepe Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 21:25
          Nie żyję, dlatego nie głosowałam, ale nie jestem zachwycona, że w mojej ojczyźnie ktoś taki ma rządzić.
    • kombinerki_pinocheta00 Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 08:57
      Najbardziej cieszy wynik Kukiza. W końcu powstaje mocna siła na realnej opozycji, a nie fasadowej, gdzie PO boksuje się z PISem, a później członkowie razem wódkę piją.
      Ważniejsze są wybory parlamentarne, więc jak dobrze pójdzie to i 1/3 głosów powędruje do tych, którzy chcą zmian. Już łącznie mają koło 27%.

Od rana słychać płacz Michnika i Lisa. Wygodny ustrój im się sypie, tracą grunt pod nogami i zaraz się zacznie sypanie tekstów o faszyzmie czy wstydzie na Zachodzie. Tak wygodnie się chłopakom żyje/żyło. A prawda jest taka, że ten polityczny beton trzeba skruszyć i skończyć z lisowsko-michnikowską propagandą sukcesu. Już przebierają nóżkami, jakie to piękne. :))

Problem z PISem i PO polega na tym, że jedna partia nie może mieć większości w Sejmie i Prezydenta. Komorowski podpisywał wszystko jak leci. Ponad 800 ustaw podpisał, a zawetował tylko 4. Kuźwa CZTERY. To nie jest dobry prezydent, ale powodem głównym było to, że partia kazała lub ci, którzy stoją nad partią. Duda to też pionek, ale jak PIS będzie miał większość i prezia to nic się nie zmieni. Kluczem są wybory parlamentarne.

Mam nadzieję, że Ogórek będzie zarządzać w SLD. Taka lewica mi się podoba.
      • gyubal_wahazar Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 10:45
        > Od rana słychać płacz Michnika i Lisa

Creme de la creme. Nagram sobie jako dzwonek na smarka ;)
      • stasi1 Sam Tymiński miał tyle 12.05.15, 12:11
        I też niektórzy mówili że zmieni Polskę na lepszą(zmienił żonę peruwiankę na chinkę, albo odwrotnie).
        Ciekawe ile ustaw nie podpisał LK jak jego brat rządził ? A miał większą szanse bo chyba więcej ich ustaw poległo w TK
    • paco_lopez Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 08:59
      wreszcie okazało się, że człowiek w koszulce z motywem i w glanach nie musi mówić głupiej od krawaciaży w tailormade dżaketach i w lakierkach. najbardziej rozwaliły mnie w tej kampanii zasłyszane kontrargumenty wujeczne i ciociane. głębsza analiza wyników pokazuje, że część ludzi nie wyobraża sobie prezydenta nieśpiącego w garniturze, a jednak ogarniającego.
      • kino.mockba Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 17:25
        Trochę mi się ostatnio życie pie... i być może przez to nie zdążyłam zapoznać się z programem wyborczym Kukiza. Jaki był?
        • gyubal_wahazar Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 18:25
          Moskwa, program jest bez znaczenia. W godzine można tego blabla wyprodukować tonę a i tak załgany babykisser podetrze sie nim nastepnego dnia, śmiejąc z frajerów którzy w te girlandy bełotu uwierzyli.Na moje, jedyne co jest naprawde istotne, to czy człowiek jest uczciwy, myślący i mający odwagę by iść pod prąd.
        • molly_wither Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 20:12
          Rozwalic system.Tylko tyle, albo az tyle.
    • gyubal_wahazar Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 09:32
      Podobnie jak Paco, frapowały mnie głosy przeciwników Kukiego, np:

1) że nieznany
      Litość i trwoga. Na tej zasadzie prezydentem powinien zostać Krzysiek Krawczyk albo Doda (z całym dla nich szacunkiem, próbuję tylko zilustrować tezę)

2) że niedoświadczony
      W czym niedoświadczony ? W kręceniu lodów i strzyżeniu milionów frajerów ? Czy w byciu kukiełką z wiejskiej pociąganą za sznurki Kaczora czy Tuska ?

3) że kwalifikacji nie ma ?
      Jakich kwalifikacji ? Kwalifikacje musi mieć chirurg czy inżynier. Politykiem może być każdy i to nie tylko u nas.
      Kukiz jako jedyny co najmniej wygląda - a wierzę że jest - uczciwym facetem, a do tego umie myśleć. Tylko te 2 cechy z olbrzymią nadwyżką przykrywają wszystkie inne i wyróżniają go z tłumu sejmowych marionetek

Jedyny argument na nie który faktycznie do mnie trafia, to przytoczona tu przez Senseika niechęć do homoseksualistów. Rozumiem to na poziomu odruchu bezwarunkowego czy estetyki, ale nikt nikomu nie każe się z nimi całować. Można odwrócić wzrok, a najcześciej nie trzeba bo prawie nigdy nie robią tego publicznie, nie mówiąc o tym, że to genetyka a nie ich wybór
      • gyubal_wahazar Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 09:39
        'kaczora i tuska' - tutejszy spellchecker zmienił mi z małych liter na duże. A małe były zamierzone, bo dla obu tych panów nie mam cienia szacunku. By to wyrazić, lepiej w takim razie bym wobec nich użył paru partykuł wzmacniających ?

No chyba, że brak za brak czołobitności wobec maharadżów tego biednego kraju idzie się do pudła
    • wersja_robocza Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 09:46
      Zastanawiam się, co zrobi elektorat Kukiza za 2 tygodnie. Zostanie w domu?
      • obrotowy dane juz byly podane 11.05.15, 09:48
        zostanie w domu.
        a to co nie zostanie:
        3/5 na Komorowskiego
        2/5 na Dude.
      • gyubal_wahazar Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 09:57
        Ja tam zostaję, bo wybór jest między dżumą a cholerą
        • wersja_robocza Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 10:06
          Ano.
          • wersja_robocza Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 10:06
            A od rana zaloty Dudy i Komorowskiego do wyborców Kukiza. Dwa tygodnie kabaretu.
    • piataziuta Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 10:15
      O dżizas, o co wam chodzi?
      Niech mi ktoś wytłumaczy, skąd się wziął fenomen tego oszołoma z problemami?
      • obrotowy chetnie :) 11.05.15, 10:18
        piataziuta napisała:
        > Niech mi ktoś wytłumaczy, skąd się wziął fenomen tego oszołoma z problemami?

polityczny jezd...
        - jakby Prezydent RP - mial, poza dekoracja - cokolviek do gadania...
        • paco_lopez Re: chetnie :) 11.05.15, 14:05
          jeśli nie ma ochoty mieć nic do gadania to nie będzie miał na pewno.
      • paco_lopez Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 13:58
        ziuta a skąd się bierze twój fenomen ? umyć szklanki to taki strasznie wielki problem ? czy jak ktoś mówi , że na ukrainę wysłałby w razie czego tylko pomoc humanitarną i podaje liczby rozrostu adminiji to jest dla ciebie oszołomem ? co w nim oszołomionego według Ciebie ? Moja teściowa też mówła żebym na tego narkomana nie głosował.
        • piataziuta Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 14:59
          Oszołomem nazywam podstarzałego chłoptasia z wyraźnym kryzysem wieku średniego, zwolennika teorii zamachu w Smoleńsku, zwolennika krzyża, narodowca chodzącego po Warszawie z drecholami 11 listopada, który robi to bo kariera muzyczna się skończyła, więc brak mu celu w życiu i pić już też pewnie nie może, więc postanowił wykrzykiwać, że obali system.

Ja rozumiem, że podbuntowane dzieciaki, które nienawidzą wszystkiego - a najbardziej szkoły i rodziców, go lubią bo "obalić system" brzmi dobrze, a i "gwiazda rocka na prezydenta" też nienajgorzej.
          Ale dorośli ludzie?
          Wtf?

Acha, a szklanki zmywa u mnie zmywarka.
          • alpepe Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 15:17
            Serio on jest zwolennikiem teorii zamachu?
            • piataziuta Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 15:57
              Teraz to mówi "nie wiem czy był zamach", ale w swoim czasie obwiniał PO za to, że oddali śledztwo w ręce "oprawców". I brał w udział w zgrupowaniach smoleńskich schizofreników.
              Dziwi mnie, że nikt o tym nie pamięta.
              • alpepe Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 16:11
                Zbijał kapitał polityczny. Ale mnie zaskoczyłaś. Zresztą nie pasjonowałam się, bo nie widziałam nikogo rozsądnego.
          • paco_lopez Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 15:36
            to kim ty jesteś może mi powiesz panna z mokrą głową czy jak ? co ty reprezentujesz w sensie ogólnym ?menczennicę z zamiarem zostania kim ? . Jak ty sobie popijesz tak jak lubisz to jest dobrze, a jak ktoś uznaje że już pić nie może to źle ? Przecież pytany o religię w szkołach powiedział, że zlikwidowałby. To serio lepiej według ciebie żeby bronisław zgadzał się na podduszanie kury, tak żeby nie zdechła i nikomu nie wolno nic z tym zrobić ? Nawet podstarzałemu chłoptasiowi ?
            • piataziuta Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 16:11
              Ale co ty pijesz do mnie złotko? Na jakiej podstawie i na co to są niby za argumenty, bo chyba nie na propagandę prezydenckiej kandydatury Kukiza-oszołoma?
              Prezydent powinien być poważnym człowiekiem, a nie oszołomem spod czapy, któremu wydaje się że zmieni świat.
              • paco_lopez Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 17:35
                A co to znaczy do diabła, ze ktoś jest poważny ? Szczególnie w tym kontekście . To całe bycie poważnym , to truizm bez znaczenia i z wątpliwą wartością. Każdemu można wytknąć, że jest niepoważny. Nie mówi, że chce zmienić świat, tylko ,że potrzebna jest wymiana . Ja też powymieniałbym. Ma trzy córki. Może ich się zapytaj jaki on jest. Poważny czy nie.
                • piataziuta Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 18:12
                  Zamiast tego wolę zapytać Ciebie dlaczego na niego głosowałeś I czy naprawdę chciałbyś, żeby był prezydentem, czy tylko masz dosyć POPIS-u?
                  • paco_lopez Re: Kuki zmiażdżył :) 12.05.15, 13:42
                    to że ktoś ma dosyć popisu jest dobrym powodem głosowania. tak powinna działać demokracja. wybór negatywny jest jak najbardziej słuszny. Nie wiem czmu daje mu się słabsze uzasadnienie. Żeby mi kandydat pasował na 100% , to musiałbym to być ja sam. A teraz tak: Bronisław nie, bo buja się coraz słabiej w kwestii polsko ukraińsko ruskiej , Duda nie bo wystawiany przez prezesa chociaż bardziej dla wzmocnienia kontroli nad działaniami rządu, bodobnie Magdalena z fenomenalnym topnieniem zainteresowania programem sld - to ciekawe i całkiem wesołe przynajmniej dla mnie, wychodzą ze skóry , ale im spada. Korwin Mikke też nie, bo jego program realizowany jest już w favelach rio de janeiro, a u nas jest troszkę za zimno na takie pomysły. Reszta mnie niczym nie zainteresowała. Dobrze wyczuwałem, że społeczeństwo szuka takiego kandydata jak Kukiz i nie myliłem się. Na jego spotkaniach widziałem ludzi, którzy absolutnie mieścili się w mojej estetyce, a fakty które świadczyły, że są siły które starają mu się utrudnić oraz to że nie idzie na to forsa z budżetu na pewno też miały znaczenie.
                  • paco_lopez Re: Kuki zmiażdżył :) 12.05.15, 15:38
                    a ty na kogo głosowałaś i dlaczego i czy na prawdę chciałaś żeby był prezydentem ?
                    • piataziuta Re: Kuki zmiażdżył :) 12.05.15, 19:39
                      nie głosowałam :)
                      • paco_lopez Re: Kuki zmiażdżył :) 12.05.15, 19:53
                        Ja też już w dogrywce nie ide.
                        • piataziuta Re: Kuki zmiażdżył :) 12.05.15, 20:35
                          a ja tak
                        • sid_15 Re: Kuki zmiażdżył :) 13.05.15, 18:23
                          > Ja też już w dogrywce nie ide.

Ja rozważam taką opcję, bo jeśli jednak pójdę, to mi ręka zadrży albo dopiszę sarnę z krzesłem lub Edwarda Nortona.
              • six_a Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 20:34
                teraz masz bardzo poważnego, statecznego prezydenta, creme de la creme.
                jakoś mu to nie przeszkadza błaźnić się co pięć minut, nie umieć sklecić dwóch zdań i obrażać ludzi.
                • piataziuta Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 23:11
                  znaczy się też głosowałaś na Kukiza-oszołoma?
                  • six_a Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 23:52
                    skont ten pomys???
                    nieee.
                    • piataziuta Re: Kuki zmiażdżył :) 12.05.15, 10:05
                      uf
          • kombinerki_pinocheta00 Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 16:35
            Przecież on właśnie nagrał drugą płytę z Borysewiczem, ale nie może jej wydać, ponieważ Sony ich zablokowała przez to, że zajął się polityką, więc Kukiz płyty nie wyda, ale i Borysewicz nigdzie nie może płyty wydać, gdyż jest związany z Sony. Do tego na poprzedniej płycie Kukiz zarobił 2 mln zł z tego co pamiętam, a dodając do tego koncerty możesz sobie policzyć, że pieniądze są większe niż z prezydentury.
            11 listopada sto tysięcy ludzi bierze udział w tym marszu. Wszyscy to dresiarze? Przecież zadymę robi może z 200 osób. Nie histeryzuj.
            Do krzyża w kampanii się nie odwołuje. Pomyliłaś go chyba z Braunem.
            A tak Kukiz mówił o katastrofie w Smoleńsku w 2013 roku:
            "Nie wiem, czy to był zamach, czy to nie był zamach. Co do jednego nie mam wątpliwości: że katastrofa świadczy o strasznym stanie bezpieczeństwa państwa. Dotyczy to i PiS-u… przecież lot organizowało Biuro Bezpieczeństwa Narodowego, ale również Ministerstwo Obrony Narodowej".
            • piataziuta Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 16:52
              Twoja pamięć jest dobra, ale krótka. A cytowanie pierwszego linka, który wypadł ci z gugla, to trochę za mało, żeby zatrzeć mi niesmak, który ten oszołom wywołał udzielając się w mediach po katastrofie smoleńskiej i gdy berety skandowały z krzyżem pod pałacem prezydenckim.
              • kombinerki_pinocheta00 Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 17:06
                Tutaj nie chodzi o twój nie/smak, jest mi on w zupełnie obojętny. Tutaj rozchodzi się o to, że piszesz nieprawdę czego dowodem jest powyżej wklejony cytat.
                • piataziuta Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 17:55
                  Twój link jest takim dowodem na to, że mówię nieprawdę, jak linia horyzontu na to, że ziemia jest płaska.
                  • kombinerki_pinocheta00 Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 17:57
                    Ja przynajmniej operuję dowodami. W tym przypadku to był cytat z Kukiza.
          • sid_15 Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 17:45
            Mogę podpisać się pod Twoją charakterystyką Kukiza, przychylam się także do wątpliwości odnośnie jego poczytalności z innych forów. Dobry wynik z głupoty podszytej desperacją i "mamydosyć" plus głosy młodych, którzy z racji wieku mają prawo widzieć anarchię jako pociągającą, nieważne czy na koncercie, czy w wyborach prezydenckich. Aha, Kukiz zyskał też z powodu znanej twarzy i nazwiska, nie wiem, czemu ktoś wyżej pisze, że rzekomo jest on nieznany. Facet bez programu, bez pomysłu, tylko JOWy, konserwatyzm obyczajowy i "rozgonić zasiedziałych u koryta". Niektórym jak widać tyle wystarczy.
            • lazy.eye Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 18:03
              Na kogo głosowałaś? Możesz przedstawic jego charakterystyke?
              • sid_15 Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 18:06
                Pisałam na kogo, znajdź se, charakterystyka jest w necie.
                • lazy.eye Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 18:08
                  Sądząc po kulturze pewnie na bula:)
                  • sid_15 Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 20:34
                    Widzę co piszesz i jak, naprawdę oczekujesz dyskusji?
      • gyubal_wahazar Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 15:44
        > Niech mi ktoś wytłumaczy, skąd się wziął fenomen tego oszołoma z problemami?

Ja tam też nie wiem, ale przecież zamiast niego, można było zagłosować na Kukiego
        • gyubal_wahazar Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 15:55
          Pewnie wszyscy znają, ale przecież 'lubi się te piosenki, które się już kiedyś słyszało. Na zasadzie reminiscencji'

www.youtube.com/watch?v=EHfx-jVEoFk

Szkoda że pewnie na chwilę przez kampanią ocenzurowali brzydkie wyrazy, ale i tak fajnie się słucha
          • gyubal_wahazar Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 16:12
            Ale tego przynajmniej nie ciachnęli i lśni w pełnej glorii, jak kiedyś:

www.youtube.com/watch?v=5UqylWSgHYo

PS Lepiej na słuchawkach, albo po uszatku, jak babcie i pędrasie zmrużą ślepka
            • stokrotka_a Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 18:37
              I pomyslec, że ten oszolom moglby zostac prezydentem. Toz to bylyby jatki w stylu spiewanych przez niego tekstow.
              • gyubal_wahazar Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 18:52
                > I pomyslec

Może lepiej nie próbować, jeśli nie jest to czyjeś forte ? ;)
                • stokrotka_a Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 21:41
                  Masz absolutną rację - nie próbuj!
                  • samuela_vimes Re: Kuki zmiażdżył :) 15.05.15, 22:12
                    Stokrotko, teraz masz szansę głosować na bolka vel bronka i twoje ukochane po znowu będzie triumfować :-)
                    • stokrotka_a Re: Kuki zmiażdżył :) 15.05.15, 22:31
                      Naprawdę mam szansę głosowania na bolka? A kto to taki?

Nieważne na kogo zagłosuję - te wybory wygra populista, a jesienią PiS. Ludzie tego chcą, to dostaną. Ja na wybór większości głosujących obrażać się nie będę.
                      • samuela_vimes Re: Kuki zmiażdżył :) 15.05.15, 22:48
                        stokrotka_a napisała:

> Naprawdę mam szansę głosowania na bolka? A kto to taki?

jak przestaniesz codziennie oglądać tvn to się dowiesz :-)
                        • stokrotka_a Re: Kuki zmiażdżył :) 15.05.15, 23:01
                          No powiedz. Nie mieszkam w Polsce i nie mam polskiej TV.
                          • samuela_vimes Re: Kuki zmiażdżył :) 15.05.15, 23:11
                            użycie wujka gugla nie boli.
                            • samuela_vimes Re: Kuki zmiażdżył :) 15.05.15, 23:13
                              a sorry, bolek to był poprzedni idiota. Mylą mi się ci partyjni.
                              • stokrotka_a Re: Kuki zmiażdżył :) 16.05.15, 09:30
                                "a sorry, bolek to był poprzedni idiota. Mylą mi się ci partyjni."

Poprzedni to był Kaczyński? Dlaczego on bolek?
      • molly_wither Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 20:13
        Hmm, z rozpaczy?
    • czoklitka Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 16:04
      Ha! Moja maminka jest po sześćdziesiątce i też głosowała na Kukiza.

Ogólna buźka, Gyubal ;-)
      • gyubal_wahazar Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 16:14
        Uściskaj ją ode mnie Czoki, aż z braku tlenu kozła fiknie ;)
      • molly_wither Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 20:13
        Ja tez glosowalam:)
    • lazy.eye Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 16:14
      W Polsce tak naprawdę nie ma wyboru. Jest tylko prawica (PiS i JKM) i lewizna (cała reszta).
      Na prawicę głosuje 1/3 na lewiznę 2/3. Jeśli raz zagłosowałeś na lewiznę już z tego nie wyjdziesz. Ludzie którzy zagłosowali na PO zostali poddani warunkowaniu tak jak prostytutki. Nie wiadomo było czy śmiać się czy płakać jak bolszewicy musieli głosować na Komorowskiego, katolika, dziecioroba, mordercę zwierząt, obleśnego szowinistę, gbura itd. Nic dziwnego, że po czymś takim część nie wytrzymała i zagłosowała na Kukiza. Człowieka, który wcześniej popierał PO a teraz chce stworzyć PO bis. Ale jak to z prostytutkami bywa, nawet jeśli zagłosowały na Kukiza, w drugiej rundzie wrócą do bula spod żyrandola.
      • kombinerki_pinocheta00 Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 16:23
        Bredzisz. Ludzie po prostu chcą zmian i dosyć mają politycznego błazeństwa, populizmu i propagandy sukcesu w sytuacji, gdy miliony wyjeżdżają. Oto zjawia się człowiek niezwiązany z polityką, który porywa bezpośredniością, szczerością i prostymi postulatami zarówno prawicowymi, ale także mocno lewicowymi dotyczącymi przede wszystkim polepszaniu sytuacji pracowników. Mnie też porwał, ponieważ to jest realna szansa na powstanie bloku, który walczyłby z duetem POPISu.

>prawica (PiS

Wymień 5 argumentów świadczących o prawicowości PISu. PIĘĆ ARGUMENTÓW poproszę.
        PIS jest bardziej lewicowy od SLD. Przy okazji chciałbym pozdrowić panią Magdalenę Ogórek.
        • lazy.eye Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 17:04
          Prostytutki nie mają moralności, zasad, poczucia wstydu czy odpowiedzialności. Nie jesteś w stanie na siebie obiektywnie spojrzeć bo zostałeś poddany warunkowaniu. To ja mogę powiedzieć o sobie, że chcę zmian. Ty wybrałeś ludzi, którzy są przy władzy i jesteś ich wspólnikiem. Zamiast przeprosić i obiecać, że nigdy więcej nie zagłosujesz. bezczelnie przedstawiasz się za ofiarę i znowu pchasz się do głosowania i pouczania innych.

Jeśli potrzebujesz etykietek, żeby określić prawicowość to pomyśl o 5 rzeczach, których najbardziej nienawidzi bolszewik i będziesz miał definicję. Bóg, honor, ojczyzna, patriotyzm, solidarność itd.

• kombinerki_pinocheta00 Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 17:13
            > Jeśli potrzebujesz etykietek, żeby określić prawicowość to pomyśl o 5 rzeczach,
            > których najbardziej nienawidzi bolszewik i będziesz miał definicję. Bóg, honor
            > , ojczyzna, patriotyzm, solidarność itd.

Poproszę pięć argumentów świadczących o tym, że PIS jest partią prawicową.

Myślisz, że lewicowcy nie są patriotami wierzącymi w Boga i mający honor? Solidarność jest im obca? O czym ty w ogóle piszesz? To nie są żadne argumenty tylko slogany, za którymi nic nie stoi, ponieważ są niemierzalne.
            Realnie poproszę. Stosunek do służby zdrowia, emerytur, OC, wysokości podatków, zasiłków, wolnego rynku itd.
            Coś co można zmierzyć i porównać. Nie da się porównać, ani zmierzyć miłości do kraju, wiary w cokolwiek czy honoru.
            • lazy.eye Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 17:40
              Nie gniewaj się ale taka dyskusja nie ma sensu. Żyjemy w 2 różnych światach. Mamy zupełne różne definicje na podstawowe sprawy.
              Dla mnie lewicowiec to oportunistyczna gnida, pasożytująca w świecie rządzonym dziś przez lewicę. Dla Ciebie dzielny bolszewik ateista tępiący, katoli i patriotów, pochylający się nad losem robotnika i emigranta i jednocześnie honorowy patriota wierzący w Boga:)
              • kombinerki_pinocheta00 Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 17:55
                Potrafić uzasadnić nazywaniem PISu partią prawicową? Pięć argumentów poproszę.

>Dla Ciebie dzielny bolszewik ateista tępiący, katoli i patri
                > otów, pochylający się nad losem robotnika i emigranta i jednocześnie honorowy p
                > atriota wierzący w Boga:)

?
                • lazy.eye Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 18:04
                  > Myślisz, że lewicowcy nie są patriotami wierzącymi w Boga i mający honor?
                  Przecież sam to napisałeś.
                  • kombinerki_pinocheta00 Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 18:11
                    Trzeba było z góry napisać, że używasz pojęć których znaczenia nie znasz.

Przyjmij w takim razie, że PIS nie kwalifikuje się do tego aby nazywać ją partią prawicową.
              • grzeczna_dziewczynka15 Re: Kuki zmiażdżył :) 12.05.15, 19:55
                Twoje definicje są mało merytoryczne;(
          • stokrotka_a Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 22:05
            Jeśli potrzebujesz etykietek, żeby określić prawicowość to pomyśl o 5 rzeczach, których najbardziej nienawidzi bolszewik i będziesz miał definicję. Bóg, honor, ojczyzna, patriotyzm, solidarność itd."

Pomyśl o 5 rzeczach, które kocha bolszewik, a otrzymasz zgodność z tym, co kocha PiS (socjalizm w ekonomii, populizm, nienawiść do bogatych i intelektualistow, państwo policyjne i rząd dusz).
            • stephanie.plum Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 23:27
              świetny sposób.
              taki... populistyczny.
            • best.yjka Re: Kuki zmiażdżył :) 12.05.15, 04:03
              > Pomyśl o 5 rzeczach, które kocha bolszewik, a otrzymasz zgodność z tym, co kocha PiS
              > (socjalizm w ekonomii, populizm, nienawiść do bogatych i intelektualistow, państwo
              > policyjne i rząd dusz).

10/10

• stokrotka_a Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 21:56
        "Jest tylko prawica (PiS i JKM)"

PiS to prawica? Od kiedy???
      • samuela_vimes Re: Kuki zmiażdżył :) 15.05.15, 22:13
        azy.eye napisał:

> W Polsce tak naprawdę nie ma wyboru. Jest tylko prawica (PiS i JKM) i lewizna (
        > cała reszta).
        > Na prawicę głosuje 1/3 na lewiznę 2/3. Jeśli raz zagłosowałeś na lewiznę już z
        > tego nie wyjdziesz. Ludzie którzy zagłosowali na PO zostali poddani warunkowani
        > u tak jak prostytutki. Nie wiadomo było czy śmiać się czy płakać jak bolszewicy
        > musieli głosować na Komorowskiego, katolika, dziecioroba, mordercę zwierząt, o
        > bleśnego szowinistę, gbura itd. Nic dziwnego, że po czymś takim część nie wytrz
        > ymała i zagłosowała na Kukiza. Człowieka, który wcześniej popierał PO a teraz c
        > hce stworzyć PO bis. Ale jak to z prostytutkami bywa, nawet jeśli zagłosowały n
        > a Kukiza, w drugiej rundzie wrócą do bula spod żyrandola.

bzdura, jestem lewakiem z krwi i kości i właśnie dlatego na PO nigdy nie głosowałam.
    • zeberdee28 Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 17:29
      Będzie kolejny Andrzej Lepper, który pewnie zdobędzie z 15% do parlamentu, potem wejdzie w koalicję z PiS(dzisiaj się niejakiej Beacie Szydło wyrwało że są gotowi na taki układ), przykleją się do niego różne męty a na końcu Prezes mu parę brudów podrzuci a potem je wyciągnie na widok publiczny.
      • lazy.eye Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 17:44
        Lepper reprezentował rolników Kukiz lemingi. Gdzie tu analogia?
        Rolnik głosuje pragmatycznie jeśli w ogóle. Leming nie może zagłosować na partię, która byłaby podejrzana o wejście w sojusz z PiSem lub jakąś inną złą partią.
        • zeberdee28 Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 18:58
          Lepper reprezentował ludzi przegranych, niekoniecznie czynnych rolników(tacy przeważnie głosują na PSL) tak się wtedy złożyło że większość takich ludzi mieszkała na wsiach i w małych miasteczkach, ludzie ci byli wściekli z powodu swojej bezsilności względem realiów i szukali kogoś kto 'pogoni złodziei', 'rozbije układ' itp. człowiek rozżalony chce prostych rozwiązań i chętnie słucha człowieka który opowie mu jakąś bajkę o tym że kiedyś nastanie ład moralny i sprawiedliwość a winni poniosą natychmiastową karę. Teraz rozżaleni są głównie młodzi ludzie, tym razem bez wyraźnego podziału pod względem miejsca zamieszkania, ponieważ nie widzą za bardzo opcji dla siebie, niewiele mogą i na niewiele ich stać, więc znów pojawił się trybun ludowy który całą tę frustrację zagospodarował, prawie identycznymi hasłami jak Lepper.
      • sid_15 Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 17:49
        O - to, to.
      • nstemi Re: Kuki zmiażdżył :) 12.05.15, 20:38
        Ale kto wie, może Kukiz to i owo pamięta. Jak Kaczor potraktował swoje przystawki (który to był rok? 2007?). A i historia samego Leppera może raczej nie skłaniać do przyjaźni z Prezesem Wszystkich Prezesów.
        Nic, pożyjemy, zobaczymy.
        Ja myślę, że Kukiz sam jest zaskoczony swoim sukcesem. Ponad 20% to nie w kij dmuchał. Nawiasem mówiąc na stronie PKW widać, ze zdecydowanie wygrał u osób głosujących zza granicy.
    • altz Re: Kuki zmiażdżył :) ale to nieważne 11.05.15, 18:20
      gyubal_wahazar napisał:
      > Jak widać z wyników, gdyby głosowali tylko ludzie przed 50-tką - wygrałby w cug
      > lach. Zabrakło akcji 'schowaj babci dowód', ale i tak zrobił fantastyczny wynik
      >
      > Ogólna buźka :)

Kukiz, Duda, JKM, oszołomy wszyscy w trójkę. Wysuwają jakieś swoje teorie, nerwusy (dwaj skrajni), obiecują Niderlandy, ot, szopka, jakich wiele.
      Choćby to, że trudno jest obniżyć wiek emerytalny, nie podając grupy, która miałaby za to zapłacić, to jest zwyczajna demagogia, coś nierealnego.

Wyniki są ciekawe, młodzi mają dość i nie chcą płacić za rodziców, że mają za mało dzieci.
      Przewidywany przeze mnie kiedyś scenariusz, to bardzo niskie emerytury, poniżej progu ubóstwa, dorośli dający namaszczenie na drogę młodym na wyjazd na granicę na stałe, bo "jakoś sobie poradzimy", 50% Polaków z komornikiem na karku za koszty utrzymania swoich starych rodziców itd.
      Scenariusz może być zupełnie inny i to jest zaskoczenie dla mnie. Młodzi dojdą do władzy, zbuntują się i przegłosują jeszcze mniejsze zasiłki, prawo do wyrzucania staruszków na ulicę czy inne radykalne zmiany. W tym kierunku to zmierza.
      Dla mnie wniosek z tych wyborów jest jeden. Najwyższy czas otworzyć granice i przyjmować na stałe co roku po 300 tysięcy młodych z Ukrainy i Białorusi.
      • rudenko Re: Kuki zmiażdżył :) ale to nieważne 12.05.15, 10:52
        altz napisał:
        > Choćby to, że trudno jest obniżyć wiek emerytalny, nie podając grupy, która mia
        > łaby za to zapłacić, to jest zwyczajna demagogia, coś nierealnego.

A kto płaci za reformę emerytalną wprowadzoną w 1999roku? Tfórcy tej reformy też nie wskazali grupy, która za to zapłaci? Ale nie muszą, bo ludzie gupie nie som, i same się zorientują o co kaman...mam wrazenie, a może się mylę, ze jestem wśród frajerów, którzy za nią płacą wydłużeniem wieku emerytalnego.

W końcu jeśli reformatorzy wysłali kupę ludzi na emeryture o 5 lat wcześniej, czyli w wieku 55 lat to żeby zbilansować takie straty w systemie ktoś musi pracować o 5 lat dłużej (czyli ja) Wtedy bilans wyjdzie dopiero na zero. A przecież mamy jeszcze dziurę pokoleniową.
        • altz Re: Kuki zmiażdżył :) ale to nieważne 12.05.15, 16:48
          rudenko napisała:
          > A kto płaci za reformę emerytalną wprowadzoną w 1999roku? Tfórcy tej reformy te
          > ż nie wskazali grupy, która za to zapłaci? Ale nie muszą, bo ludzie gupie nie s
          > om, i same się zorientują o co kaman...mam wrazenie, a może się mylę, ze jestem
          > wśród frajerów, którzy za nią płacą wydłużeniem wieku emerytalnego.

Ludzie żyją dłużej i to jest fakt. Reforma w 1999 roku wprowadziła emerytury wynikające z wpłaconych składek. Tym ludziom nie skrócono czasu dojścia do emerytury, oni odeszli normalnie albo dłużej, a wśród nich długość życia nie była aż taka długa, jak obecnie.
          Ty nie płacisz dłuższą emeryturą, tylko zarabiasz na to sama, bez udawania, że ktoś Ci coś darmo daje. Taki był system, że ludzie udawali, że pracują, a państwo udawało, że płaci. Ale to się skończyło, jak sen pijaka po ostroje balandze. Teraz nikomu nie wmówisz, że można przeżyć miesiąc za pensję w wysokości 30 dolarów, a tak było przez długi czas. To było nierealne, a, jak każdą fikcję, nie dało się tego ciągnąć w nieskończoność.

Ja się patrzę realnie na swoją przyszłość. Nie liczę na żadne pieniądze na emeryturę, będę musiał pracować do końca życia. Jeśli się nie uda, to może będę w stanie popełnić samobójstwo? Nie mam żalu do nikogo, takie są realia w świecie przyrody, nieprzydatny szybko ginie. Mamy mało dzieci, możliwe, że za 50 lat, oprócz braku emerytur, Polski nie będzie na mapie, bo będzie za mało ludzi, żeby się wybronić. Młodzież dojdzie do władzy i powyrzuca darmozjadów, czyli starych, na ulicę. I to jest uczciwe i sprawiedliwe. Nie można domagać się płacenia na siebie, jeśli się nie stworzyło dobrych warunków dla przyszłych pokoleń. Nadmierne obciążenia uniemożliwią im normalne funkcjonowanie, więc się zbuntują i łokciami wywalczą w miarę normalne życie.

A Kukiz jest jednym z przegranym, bo nie dostał się do drugiej tury. Nie ma się za to czego wstydzić, bo przegrał z klasą. Tylko tyle i aż tyle.
          • rudenko Re: Kuki zmiażdżył :) ale to nieważne 15.05.15, 12:49
            O naiwności. Za wcześniejsze emerytury tych wszystkich, którzy skorzystali z możliwości przejścia na emeryturę o 5 lat, ktoś musi zapłacić. Nie ma innej możliwości. Tak więc za to płacą ci, którzy jeszcze nadal pracują i nie nabyli praw emerytalnych m. in. ja.

Póki co nikt mi niczego darmo nie dał. Pracuję od wielu lat i cały czas płacę składki. Także emerytura należy mi się jak psu micha. No chyba, że dojdą do władzy młodzi i zdecydują inaczej.

"Mamy mało dzieci, możliwe, że za 50 lat, op
            > rócz braku emerytur, Polski nie będzie na mapie, bo będzie za mało ludzi, żeby
            > się wybronić
            . "

Nie wybiegaj w tak odległą przyszłość, bo mało kto potrafi przewidzieć jak ona będzie wyglądać. Już tfórcy reformy z 1999r wybiegli i co im z tego wyszło wszyscy widzimy. Moim zdaniem wypuszczanie ludzi w wieku 55ciu lat na emerytury (przez kolejne 15 lat) było błędem. Jeszcze kilka lat temu ludzie korzystali z tej możliwości. A nie powinni, bo system się sypał. No ale nabyli praw zgodnie z ustawą z 1999r. I po co było planować takie rzeczy na tyle lat do przodu. Wystarczyło ta kwestię regulować rok rocznie...ech szkoda klawiszy w kompie.
            • lazy.eye Re: Kuki zmiażdżył :) ale to nieważne 15.05.15, 14:21
              Niezły tupet. Za nikogo nie płacisz bo to nie twoje. Ciesz się, że masz pracę i ktoś ci rzuca za nią ochłapy.
              Żeby mówić, że należy mi się emerytura to trzeba najpierw zapłacić składki. Dobrowolnie i do funduszu emerytalnego. To co płacisz to nie są żadne składki tylko haracz dla złodziei, którzy je na bieżąco wydają.
              Jak w tym kraju coś będzie twoje i będziesz miał na coś wpływ wtedy będziesz się mógł wymądrzać w jakim wieku ktoś może przechodzić na emeryturę. A na razie to będziesz miał szczęście jak na starość pies się z tobą michą podzieli.
              • stokrotka_a Re: Kuki zmiażdżył :) ale to nieważne 15.05.15, 15:04
                lazy.eye napisał:

> A na razie t
                > o będziesz miał szczęście jak na starość pies się z tobą michą podzieli.

Uważaj, bo jak będziesz tak warczał, to z tobą nawet pies się nie podzieli.
    • stokrotka_a Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 18:39
      "Jak widać z wyników, gdyby głosowali tylko ludzie przed 50-tką - wygrałby w cuglach."

Gdyby babcia miała wąsy, to by dziadkiem była.
      • gyubal_wahazar Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 18:53
        Boki zrywać
        • stokrotka_a Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 21:43
          Trafiłeś w sedno - political fiction w tym konkretnym wydaniu to dobry powód do śmiechu. :-)
      • coffei.na Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 20:20
        ewentualnie Conchitką Wurst
        • stokrotka_a Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 21:45
          Pod warunkiem, że razem z wąsami miałaby brodę, ale o tym stare przysłowie pszczół milczy.
    • molly_wither Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 20:06
      Mnie nikt nie chowal,a babcia bede niedlugo i zaglosowalam na Kukiza.
      gyubal_wahazar napisał:

> Jak widać z wyników, gdyby głosowali tylko ludzie przed 50-tką - wygrałby w cug
      > lach. Zabrakło akcji 'schowaj babci dowód', ale i tak zrobił fantastyczny wynik
      >
      > Ogólna buźka :)
      • molly_wither Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 20:15
        Gdyby pierdziele po 50tce wsparli swojego rownolatka (Kukiz ma 52 lata), to bylby etraz w dogrywce z Duda i mielibysmy prezydenta Kukiza.
        • sid_15 Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 20:35
          A wiceprezydenta sarnę z krzesłem.
          • obrotowy od sarn - to prosze mi sie odkleic 11.05.15, 21:14
            sid_15 napisała:
            > A wiceprezydenta sarnę z krzesłem.

od sarn - to prosze mi sie odkleic
            www.kurierpoludniowy.pl/wiadomosci.php?art=13258
            • sid_15 Re: od sarn - to prosze mi sie odkleic 11.05.15, 21:22
              Bidule. :(
        • stokrotka_a Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 21:50
          "Gdyby pierdziele po 50tce wsparli swojego rownolatka (Kukiz ma 52 lata), to bylby etraz w dogrywce z Duda i mielibysmy prezydenta Kukiza"

Pofantazjować zawsze można, ale polityka to nie fantastyka. Głosowanie na rownolatka to rzeczywiście cudowna recepta na właściwy wybór.
        • gyubal_wahazar Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 23:03
          Mam wrażenie, że gros ludzi po 50-tce głosuje wg poniższego klucza:
          a) ten kogo częściej widzieli w tv
          b) ten na kogo głosuje głowa rodziny - żeby spokój był
          c) ten który nie zdradza żony i lata do kruchty

No to teraz, Kuki w tv będzie co chwila, dzieciaki we wrześniu zarządzą na fejsie akcję 'schowaj babci dowód' i 'zamknij dziadka w kiblu' i Kuki zmiecie tych załganych, sprzedajnych złodziei że mokra plama nie zostanie
          • to.niemozliwe Re: Kuki zmiażdżył :) 13.05.15, 03:48
            Skąd masz pewność, że Kukiz po dojsciu do władzy, powiedzmy zakładając partię, nie stanie się sam dyktatorski wobec jej struktur?
            • gyubal_wahazar Re: Kuki zmiażdżył :) 13.05.15, 13:47
              A masz jakąkolwiek pewność, że za chwilę będziesz jeszcze żył(a) ? W życiu, pewności nie ma praktycznie żadnej i co do niczego (anegdotki o śmierci i podatkach niczego nie zmieniają).

Mam za to nadzieję opartą na ponad 20 latach obserwacji Kukiza. Oczywiście, w zdecydowanej większości jako muzyka, ale nawet taka perspektywa pozwala wyrobić sobie zdanie na temat osobowości, intelektu czy odwagi lub jej braku u człowieka.

Z drugiej strony pamiętam jeszcze komunę i indywidua z nią związane i wielkorotnie przemalowywane, podobnie jak to co wyprawia z tym krajem agentura watykanu (spellchecker, nie ruszaj !)
              • gyubal_wahazar Re: Kuki zmiażdżył :) 13.05.15, 13:58
                PS Świeża ilustracja fragmentu o komunie i związanych z nią indywiduach:

www.youtube.com/watch?v=XvNKAYZIUFQ

Nie trzeba chyba nikomu przypominać, że Olechowski był komunistycznym agentem, a potem przy pomocy swoich koleżków ze służb, założył PO
                • stokrotka_a Re: Kuki zmiażdżył :) 13.05.15, 14:57
                  "Nie trzeba chyba nikomu przypominać, że Olechowski był komunistycznym agentem, a potem przy pomocy swoich koleżków ze służb, założył PO"

Myślę, że ludziom znajacym historię nie trzeba przypominać, że właśnie takimi oskarżeniami i isynuacjami posługiwali się bolszewicy i ich następcy, by eliminować przeciwników politycznych.
                  • gyubal_wahazar Re: Kuki zmiażdżył :) 13.05.15, 15:06
                    Gotowa jesteś położyć tu w tej chwili cały swój autorytet, negując (jak to właśnie zrobiłaś) fakt, że Olechowski był komunistycznym agentem ?
                    • stokrotka_a Re: Kuki zmiażdżył :) 13.05.15, 18:10
                      gyubal_wahazar napisał:

> Gotowa jesteś położyć tu w tej chwili cały swój autorytet, negując (jak to właś
                      > nie zrobiłaś) fakt, że Olechowski był komunistycznym agentem ?

Ja niczego nie zanegowałam. Fakt legalnej współpracy z wywiadem zagranicznym nikogo nie dyskwalifikuje. Natomiast insynuacje zawarte w twojej wypowiedzi w odniesieniu do całej partii (PO) to metoda bolszewicka. Niestety, nie dziwi mnie twoja postawa, bo domyślam się, że jesteś dzieckiem tamtego systemu i więcej z niego zostało w twojej głowie niż ci się wydaje.
                      • gyubal_wahazar Re: Kuki zmiażdżył :) 13.05.15, 18:20
                        Mam prośbę. Nie zwracaj się do mnie więcej na forum, ew mnie wyszarz. Możesz być pewna wzajemności
                        • stokrotka_a Re: Kuki zmiażdżył :) 13.05.15, 18:50
                          gyubal_wahazar napisał:

> Mam prośbę. Nie zwracaj się do mnie więcej na forum, ew mnie wyszarz. Możesz by
                          > ć pewna wzajemności

Przykro mi, nie mogę spełnić twojej prośby .
                      • six_a Re: Kuki zmiażdżył :) 13.05.15, 18:20
                        >to metoda bolszewicka. Niestety, nie dziwi mnie twoja postawa, bo domyślam się, że jesteś dzieckiem tamtego systemu i więcej z niego zostało w twojej głowie niż ci się wydaje.

och, stokrotka, jakaś ty słuszna i sprawiedliwa, bardziej papieska już być nie możesz. opowiedz przy okazji o swojej miłości do kościoła, bo przecie nie wszystek zły.
                        a wiesz wogle, kiedy bolszewizm był, że go synkiem systemu nazywasz? czy tak sobie radośnie nazywasz bolszewizmem każdą krytykę?
                        • stokrotka_a Re: Kuki zmiażdżył :) 13.05.15, 19:04
                          six_a napisała:

> och, stokrotka, jakaś ty słuszna i sprawiedliwa, bardziej papieska już być nie
                          > możesz.

Mogę, to wcale nie jest trudne.

> opowiedz przy okazji o swojej miłości do kościoła, bo przecie nie wszys
                          > tek zły.

Ale o co chodzi? Ja komuś każę kochać wszystkich?

> a wiesz wogle, kiedy bolszewizm był, że go synkiem systemu nazywasz? czy tak so
                          > bie radośnie nazywasz bolszewizmem każdą krytykę?

Wyobraź sobie, że wiem. Wiem też, że metody bolszewickiej były stosowane przez ich ideowych spadkobierców. Nawet niektórzy współcześni politycy nie stronią od pewnych metod bolszewickich. Nie trzeba być bolszewikiem, żeby stosować te same lub podobne metody.
                          • six_a Re: Kuki zmiażdżył :) 13.05.15, 19:12
                            > Wyobraź sobie, że wiem. Wiem też, że metody bolszewickiej były stosowane przez
                            > ich ideowych spadkobierców. Nawet niektórzy współcześni politycy nie stronią od
                            > pewnych metod bolszewickich. Nie trzeba być bolszewikiem, żeby stosować te sa
                            > me lub podobne metody.

to bardzo ładnie, że ustaliłaś już sobie spadkobierców i udowodniłaś stosowanie metod, ale może skup się meritum, zamiast pouczać wszystkich jak kaznodzieja od siedmiu boleści.
                            • stokrotka_a Re: Kuki zmiażdżył :) 13.05.15, 21:19
                              "to bardzo ładnie, że ustaliłaś już sobie spadkobierców i udowodniłaś stosowanie metod, ale może skup się meritum, zamiast pouczać wszystkich jak kaznodzieja od siedmiu boleści."

Sisi, dziekuję ci za cenną radę. Ty to dobry człowiek jesteś.
                              • six_a Re: Kuki zmiażdżył :) 13.05.15, 21:29
                                proszę uprzejmie. żebyś się nie przejechała tylko po tej gołoledzi.
                                • stokrotka_a Re: Kuki zmiażdżył :) 13.05.15, 22:19
                                  Kochana, mam głęboką nadzieję, że z twoją pomocą uniknę tego.
                                  • six_a Re: Kuki zmiażdżył :) 13.05.15, 22:46
                                    > Kochana,
                                    a co na to żona? oraz dziecko?
                                    • stokrotka_a Re: Kuki zmiażdżył :) 14.05.15, 08:32
                                      Zapytałam - żona wzruszyła ramionami, a dziecko nie zrozumiało, o co cioci Sisi chodzi.
                                      • six_a Re: Kuki zmiażdżył :) 14.05.15, 10:15
                                        kłamiesz.
                                        a tera żegnam.
                                        • stokrotka_a Re: Kuki zmiażdżył :) 14.05.15, 10:40
                                          "kłamiesz."

Moje dziecko mówi, że ciocia Sisi nie powinna mówić takich brzydkich rzeczy.

"a tera żegnam."

Się?
                                          • six_a Re: Kuki zmiażdżył :) 14.05.15, 10:49
                                            nosem przebijesz zara ściany i co. katastrofa budowlana gotowa.
                                            nieładnie niszczyć mienie.
                                            • stokrotka_a Re: Kuki zmiażdżył :) 14.05.15, 10:55
                                              Dziekuję ci za troskę o moje ściany. A u ciebie wszyscy zdrowi?
                                              • six_a Re: Kuki zmiażdżył :) 14.05.15, 10:59
                                                którzy wszyscy? wymień tylko tych, których wyraźnie widzisz, żeby nie przedłużać.
                                                • stokrotka_a Re: Kuki zmiażdżył :) 14.05.15, 11:11
                                                  Wszyscy, których ty widzisz i słyszysz. No, Sisi nie bądź taką tajemnicza.
                                                  • six_a Re: Kuki zmiażdżył :) 14.05.15, 11:24
                                                    nie trafiłaś niestety. nie próbuj już więcej. do pracy się weź. zrób coś dla ojczyzny. dla prezydenta (przyszłego) albo dla watykanu. sija.
                                                  • stokrotka_a Re: Kuki zmiażdżył :) 14.05.15, 11:29
                                                    Ale ja przecież nie strzelalam, więc jak mogłam trafić?
                                                    Dziekuje ci, sisi, za jak zwykle cenne rady. To nara.
              • zeberdee28 Re: Kuki zmiażdżył :) 13.05.15, 19:36
                > Mam za to nadzieję opartą na ponad 20 latach obserwacji Kukiza. Oczywiście, w z
                > decydowanej większości jako muzyka, ale nawet taka perspektywa pozwala wyrobić
                > sobie zdanie na temat osobowości, intelektu czy odwagi lub jej braku u człowiek
                > a.

Chciałbym zauważyć że Kukiz napisał 'ZChN zbliża się', oberwał za to mocno po głowie i przez chwilę nawet tyrał na saksach, na co się z resztą bardzo żalił, a potem tę piosenkę w śp. WC Kwadransie jakoś tak odkręcał że to właściwie była pomyłka, a melodię to on tak naprawdę zaczerpnął z dzieciństwa a nie z kościoła, potem coś tam jeszcze dodał że nienawidzi komunistów i ogólnie to jakoś tak się Cejrowskiemu podlizywał. Słabe to było.
                • to.niemozliwe Re: Kuki zmiażdżył :) 13.05.15, 20:34
                  Mnie ciekawi kto stoi za Kukizem. Kto go zrobił? W sensie politycznym. Jakie nazwiska za nim stoją i kto mu dal kasę na zabawę w kandydowanie? Widać, że ktoś go finansuje.
                  • six_a Re: Kuki zmiażdżył :) 13.05.15, 21:29
                    >Widać, że ktoś go finansuje.
                    a po czym widać?
                    bo chyba nie po kukizobusach ani kukizopterach?

jak nie stoi za tobą partia, to niestety jedziesz na datkach od fanów. prawie jak ksiunc.
                  • lazy.eye Re: Kuki zmiażdżył :) 13.05.15, 22:13
                    To chyba żadna tajemnica. Kukiz pracował dla Tuska i Bufetowej. Jest twardy jak wzwód emeryta, więc nie będzie problemu z prowadzeniem go.
                    Akurat PO się zużyło więc czas na coś nowego np. PO bis. Nawet zaczyna się tak samo od JOWów:)
                    • to.niemozliwe Re: Kuki zmiażdżył :) 14.05.15, 10:04
                      Ciekawe, że ludzie myślą, że JOWY dadzą im ich przedstawiciela w parlamencie, czyli niby władza bliżej ludu, podczas, gdy jest wręcz przeciwnie, bo to jest system gdzie przeliczenie wyników z okręgu na cały kraj daje "podreprezentację" mniejszości.
                      Obecny system jest sensowny, progi eliminują plankton, tylko, że partie wewnętrznie są zamurowane. Same partie są zarządzane autorytarnie, nie demokratycznie. I tu jest blokada "głosu ludu". Żeby to zmieniać nie trzeba wprowadzać JOW-ów, tylko trzeba zmienić ustawę o partiach politycznych wprowadzając w ich funkcjonowanie przymusowe mechanizmy o charakterze demokratycznym, np. obowiązkowe prawybory członków zarządu, kadencyjność
                      Przewodniczących, itd...
                      Inaczej, to mamy sytuację Kaczyńskiego, który już przegral chyba z 5 różnych wyborów, lub Millera z 2% poparciem swojego kandydata do prezydentówy, mówiącego, że on nie widzi powodu do ustąpienia, bo to nie on dostał 2%. :- D
                      Nie wiem kim jest Kukiz, w sensie politycznym. Jak na razie, to chce go przytulić OPZZ i sieroty po Samoobronie, więc ciekawa mieszanka.
                      Najzabawniejsze będzie, jeśli się okaże, że emigracja poparła faceta, który zacznie wprowadzać do sejmu Samoobronę i socjal-roszczeniowy układ.
                      Wyszłoby na to, że ludzie, którzy zdecydowali się emigrować do krajów o bardziej liberalnej gospodarce, którzy mają w sobie etos ciężkiej pracy na swoją przyszłość popierają gościa, który będzie wspierał klientelę socjalną w kraju?
                      • six_a Re: Kuki zmiażdżył :) 14.05.15, 10:22
                        >Wyszłoby na to, że ludzie, którzy zdecydowali się emigrować do krajów o bardziej liberalnej gospodarce, którzy mają w sobie etos ciężkiej pracy na swoją przyszłość popierają gościa, który będzie wspierał klientelę socjalną w kraju?

bla bla bla, a cała "wolna" ameryka głosuje na socjalny pis.
                        • to.niemozliwe Re: Kuki zmiażdżył :) 14.05.15, 10:30
                          Najwyraźniej lewicowość PIS im nie przeszkadza, wystarczy "patriotyczna" kalka.
                          Ciekawe, czy prorosyjskie umizgi Dudy też są dla tej grupy sympatyczne? Bo to nowe, "wschodnie" spojrzenie PIS?
                          • six_a Re: Kuki zmiażdżył :) 14.05.15, 13:48
                            nie znam się, ale powiedz, czy martwi cię w równym stopniu to, kto komorowskiemu, dudzie czy innemu mikkemu daje pieniądze na, jak to ładnie ująłeś, "zabawę".
                      • kombinerki_pinocheta00 Re: Kuki zmiażdżył :) 14.05.15, 10:43
                        > Ciekawe, że ludzie myślą, że JOWY dadzą im ich przedstawiciela w parlam
                        > encie, czyli niby władza bliżej ludu, podczas, gdy jest wręcz przeciwnie, bo to
                        > jest system gdzie przeliczenie wyników z okręgu na cały kraj daje "podreprezen
                        > tację" mniejszości.

Ale łatwiej każdego rozliczyć i drugi raz, gdy zawiódł, już głosu nie dostanie.

A wyobrażasz sobie sytuację, gdy w obecnym systemie 10 partii ma 4% poparcie? Możliwe? Jak najbardziej. Do tego dolicz tych, którzy nie głosowali lub oddali głos nieważny. Wyjdzie na to, że swoich wodzowskich przedstawicieli ma wąska grupa społeczeństwa.
                        W ostatnich wyborach frekwencja nie przekroczyła 50%, prezydentem zostanie gość, który z tych 50% ma 35% poparcie. ZAWSZE JAKAŚ MNIEJSZOŚĆ NIE BĘDZIE REPREZENTOWANA. Ba, w tym systemie właśnie wąska grupa ludzi jest reprezentowana, sitwa urzędnicza, pociotkowie, wierni, mierni, ale bierni.
                        Żaden system nie jest idealny. No chyba, że wybierzemy sobie króla. Wtedy każdy będzie miał swojego reprezentanta.
                        Wniosek jest jeden: jeżeli dzieje się źle to należy próbować to zmienić, a nie narzekać, że nie, bo nie. Doświadczenie wystarczy, najlepiej uczyć się na błędach innych, a nie swoich.

To ten Kukiz jest oszołomem z PISu czy pieskiem PO? Zdecydujcie się w końcu.

Nie wiem jak to wyglądało u was, ale na moim zadupiu w wyborach samorządowych wybieraliśmy ludzi, których znamy i jak się nie sprawdzą to następnym razem ich nie wybierzemy, ale ICH ZNAMY i WIDZIMY efekty ich pracy. A nie przesyłają nam jakiegoś poddanego Kaczyńskiego czy Kopacz, którego nikt nie zna, a każdy ma się słuchać.
                        • six_a Re: Kuki zmiażdżył :) 14.05.15, 10:52
                          >To ten Kukiz jest oszołomem z PISu czy pieskiem PO? Zdecydujcie się w końcu.
                          no kimś na pewno jest, bo żeby tak być nikim, to kto se, panie, na to może pozwolić. na takie zabawy. skandal.

normalnie spisek powszechny.
                        • to.niemozliwe Re: Kuki zmiażdżył :) 14.05.15, 12:33
                          A wyobrażasz sobie sytuację, gdy w obecnym systemie 10 partii ma 4% poparcie? M
                          > ożliwe? Jak najbardziej. Do tego dolicz tych, którzy nie głosowali lub oddali g
                          > łos nieważny. Wyjdzie na to, że swoich wodzowskich przedstawicieli ma wąska gru
                          > pa społeczeństwa.

Nie, wyjdzie na to, że ci ambitni o wodzowskich skłonnościach założą koalicję wyborczą i spróbują wejść powyżej 4%. Taki trening ze zdolności do zawierania kompromisu, przydatny w polityce.

> ZAWSZE JAKAŚ MNIEJSZOŚĆ NIE BĘDZIE REPREZENTOWANA.

Tak, wynika to z teorematu Arrowsa.

> Nie wiem jak to wyglądało u was, ale na moim zadupiu w wyborach samorządowych

Wybory samorządowe mają inny charakter, ten argument nie jest na temat. :-) Choć pogląd ogólny ma sens.
                      • zeberdee28 Re: Kuki zmiażdżył :) 14.05.15, 11:13
                        Przeciętny emigrant nie wyjechał szukać wolności gospodarczej tylko pojechał dlatego że za tę samą pracę(przeważnie fizyczną) dostanie więcej pieniędzy, nie ambicje tylko bieda wygoniły ludzi z Jasła, Łomży czy Gorlic do Londynu, nie ma więc co się dziwić że podoba im się koncepcja rozdawania pieniędzy biednym ludziom.
                        • to.niemozliwe Re: Kuki zmiażdżył :) 14.05.15, 12:36
                          Być może. Myślę, że chodziło też o to, że emigranci mają zwykle negatywny obraz Polski wyrażany w poglądach. Jak się trafił facet, który też powtarza to, co oni prywatnie, że dno, muł i te, no...wodorosty, to to biorą w ciemno, jak leszcz robaka.
              • to.niemozliwe Re: Kuki zmiażdżył :) 14.05.15, 14:57
                Staram się nie patrzeć na profesję kandydatów, bo mogłoby to niepotrzebnie skrzywdzić kogoś. Patrzę na spójność przekazu i działań. I mam tu zonka, bo JOW to sztandarowy pomysł Kukiza, na którym to pomyśle Korwin-Mikke nie zostawia suchej nitki. I teraz ni pojmuję jak panowie się dogadali przed wyborami, w knajpie przy wódeczce, że sobie "przekażą" głosy - cokolwiek by znaczyło to, skoro ich nie kupili, nie otrzymali w darze, a w dodatku wyborcy nadal mogą samodzielnie wyrazić swoją wolę w II turze...?
                Mniejsza o detal, a każdym razie deal został zawarty. I przy zawieraniu dealu tak fundamentalna sprawa jak stosunek do JOW nie miała żadnego znaczenia!
                Mógłbym powiedzieć złośliwie, że szybko ten młody stażem polityk uczy się układów, wchodzenia w koniunkturalne kompromisy wbrew głoszonej oficjalnie wizji. Wiec nie pisz, że to człowiek spoza układów, bo sam bez trudu z każdym je będzie zawierał, jak tylko policzy ile głosów ma i ile mu brakuje.
                • six_a Re: Kuki zmiażdżył :) 14.05.15, 15:15
                  >I teraz ni pojmuję jak panowie się dogadali przed wyborami, w knajpie przy wódeczce, że sobie "przekażą" głosy - cokolwiek by znaczyło to, skoro ich nie kupili, nie otrzymali w darze, a w dodatku wyborcy nadal mogą samodzielnie wyrazić swoją wolę w II turze...?
                  Mniejsza o detal, a każdym razie deal został zawarty.

ja chyba czegoś nie rozumiem, żaden z nich nie miał szansy się dostać do drugiej, ale zawarli dil, że sobie przekażą? jeszcze przed pierwszą turą, tak? madkobosko, legendy miejskie to przy tym bajeczki dla dzieci.
                  • znana.jako.ggigus JOW oznaczają anarchię 14.05.15, 15:20
                    w sejmie. Uwarunkowaną tradycją szlachecką (ale wcale przez to nie szlachetną) anarchię.
                    Na koszt podatników.
      • stokrotka_a Re: Kuki zmiażdżył :) 11.05.15, 21:46
        "Mnie nikt nie chowal,a babcia bede niedlugo i zaglosowalam na Kukiza."

Współczuję.
    • oxana_90 Re: Kuki zmiażdżył :) 12.05.15, 10:28
      może za 5 kolejnych lat wygra :)
    • nstemi I dobrze 12.05.15, 21:21
      Wynik Kukiego to czerwona kartka nawet nie w stronę Komorowskiego, ale w stronę PO i jaśnie nam panującej Władzy. Za kilka miesięcy wybory, może się okazać, ze da się do tego czasu rozwiązać parę problemów w tym kraju i to szybko. Komorowski już uległ niezwykłej "akceleracji" :-)
      Zresztą wyborami strażnika żyrandola nie ma się co nadmiernie podniecać. Prawdziwy układ sił będzie znany po wyborach parlamentarnych.
      • zazoo Re: I dobrze 12.05.15, 23:33
        A czy ktoś z Was ma informację co zrobił pan Kukiz w Sejmiku Wojewódzkim, w którym zasiada od pół roku? jakieś projekty, interpelacje, realne działania na rzecz obywateli, czy choćby "zablokowania układu"? I jak to wróży na przyszłość jego działa n w polityce?
        • gyubal_wahazar Re: I dobrze 13.05.15, 00:21
          Jak znam życie, zaraz się okaże że Ty masz. Może więc bez tych uwertur podziel się, nie zapominając o wspomnianych wróżbach, których najbardziej jestem złakniony
          • zazoo Re: I dobrze 13.05.15, 08:39
            Nie mam, dlatego pytam, gdybym miała z pewnością bym się podzieliła. A przez Pana to - bez obrazy - ale jakieś zacietrzewienie przemawia, choćby cień możliwej! krytyki i już atak. Obiektywizmu życzę i miłego dnia! EOT
            • zazoo Re: I dobrze 13.05.15, 08:43
              A tak już patrząc nawet na Pana nick - nie szkoda Panu Kukiza - toż "władza ogłupia"... :-) Pozdrawiam.
              • gyubal_wahazar Re: I dobrze 13.05.15, 09:25
                Dlaczego miałoby mi być żal człowieka którego uważam za prawego, a do tego inteligentnego i odważnego, który chce zrobić coś dla milionów upodlonych ludzi w tym kraju ?

Oczywiście można całe życie przeżyć w lęku i drżeć by nie było tylko gorzej niż jest, ale to odległa mi część światopoglądu. To ostatnie zdanie nie odnosi się bezpośrednio do Twojej wypowiedzi. To raczej refleksja natury ogólnej oparta na strachu przebijającym z wielu wypowiedzi

PS Konwencja od zawsze przyjęta w internecie zakłada zwracanie się do siebie na 'Ty', ale jeśli Cię to razi, to przepraszam i przejdę na 'Pani'
                • stokrotka_a Re: I dobrze 13.05.15, 13:49
                  "Dlaczego miałoby mi być żal człowieka którego uważam za prawego, a do tego inteligentnego i odważnego, który chce zrobić coś dla milionów upodlonych ludzi w tym kraju ?"

Choćby dlatego, że jego wypowiedzi wskazują, iż działa pod wpływem nienawiści. To nie jest dobry fundament dla tego co nowe i lepsze.
                  • gyubal_wahazar Re: I dobrze 13.05.15, 14:03
                    Zadedykuję Ci może cytat z 'Pana Cogito':
                    'I niech nie opuszcza Cię Twoja siostra pogarda, wobec szpiclów, katów, tchórzy. Oni wygrają (...)'

Jeśli kojarzysz autora, to wiesz co chcę przez ww wyrazić
                    • stokrotka_a Re: I dobrze 13.05.15, 18:13
                      gyubal_wahazar napisał:

> Zadedykuję Ci może cytat z 'Pana Cogito':
                      > 'I niech nie opuszcza Cię Twoja siostra pogarda, wobec szpiclów, katów, tchórzy
                      > . Oni wygrają (...)'

Widzisz, kolego drogi, pogarda dla człowieka to domena bolszewicka, a szpicel czyli agent wywiadu to człowiek działający w interesie swojego kraju. Sam fakt bycia agentem wywiadu nie dyskwalifikuje człowieka.
            • gyubal_wahazar Re: I dobrze 13.05.15, 09:20
              Jeśli masz wiedzę gdzie zasiadał, od kiedy i wiesz dokładnie jakie dokumenty Cię interesują, pierwszym narzucającym się działaniem, jest dotarcie do nich przez gugla, jako że nie są one tajne.

Jeśli zamiast tego, wolisz przyjść na forum i robić zawoalowane aluzje, to w mojej książce, jest to zwykła zagrywka. Oczywiście teraz możesz pisać że tak nie jest, ale ani Ty mnie, ani ja Tobie nie mam obowiązku wierzyć, a od słów często więcej mówi to co można znaleźć między nimi (i nie chodzi o znaki interpunkcyjne)
              • stokrotka_a Re: I dobrze 13.05.15, 13:45
                "Jeśli zamiast tego, wolisz przyjść na forum i robić zawoalowane aluzje, to w mojej książce, jest to zwykła zagrywka. Oczywiście teraz możesz pisać że tak nie jest, ale ani Ty mnie, ani ja Tobie nie mam obowiązku wierzyć, a od słów często więcej mówi to co można znaleźć między nimi (i nie chodzi o znaki interpunkcyjne)"

Między słowami można znaleźć cokolwiek w zależności od fantazji lub światopoglądu tego, kto między słowami czyta. A deklaracja braku zaufania do rozmówcy wskazuje, że ty możesz między tymi słowami znaleźć to, co ci pasuje.
              • dziala_nawalony Re: I dobrze 14.05.15, 10:57
                gyubal_wahazar napisał:

> /....../ to w mo
                > jej książce, jest to zwykła zagrywka.

..czy bylbys tak uprzejmy i podal jej tytul? ..bardzo chetnie lykne garsc wiedzy, bo nic sensownego dawno nie dane mi bylo czytac,. .oczywiscie wiem, ze to chyba raczej niemozliwe, dekonspiracja totalna wyszlaby na FK.. moze priv? ..zaryzykujesz?

.. a od słów często
                > więcej mówi to co można znaleźć między nimi (i nie chodzi o znaki interpunkcyj
                > ne)
                >
                oj, tak, to prawda,.. po jakims czasie z takich nawet pojedynczych slow mozna posklejac w miare dokladny rys kazdego kto pisze,.a w przypadku kobiet to bywa,ze udaje sie widziec je takimi jakie sa w rzeczywistosci,.. pozdr. Thx.
        • nstemi Re: I dobrze 13.05.15, 21:51
          A tak realnie to co można przez pół roku? Wstrzymać słońce, ruszyć ziemię? Zmienić układ polityczny? Kwasu jakiegoś narobił?
          Kukiz dopiero teraz szansę na zbudowanie jakiejś sensownej siły politycznej. Czy mu się to uda, zobaczymy. Prezydentem w tej kadencji nie zostanie na pewno, zresztą szans na to nie było wiec nie ma co szukać dziury w całym. Jego przeciwnicy, a zwłaszcza Komorowski wydają się kompletnie nie rozumieć skąd te 20% dla Kukiza. To nie były JOWy (bo mam wrażenie, ze mało kto wie o co w tym dokładnie chodzi), to nie była też wizja Kukiza jako leku na całe zło i przecudnego prezydenta.
          To było wielkie "oddalcie się panowie i panie bez zbędnej zwłoki" skierowane w stronę PO i PiS, ale zwłaszcza PO. I powiem więcej, moim bardzo skromnym zdaniem Duda i PiS mają realną szansę na wygraną.
          • stokrotka_a Re: I dobrze 13.05.15, 22:15
            " I powiem więcej, moim bardzo skromnym zdaniem Duda i PiS mają realną szansę na wygraną."

Niestety, masz rację.
            • znana.jako.ggigus i tu się ze strokrotk_ą zgadzam 14.05.15, 14:17
              ten samczyzm w wydaniu Dudy, trochę glamour klasy średniej w stylu TVN, piękna córka, mocne poglądy, wyparzona gęba czynią z Dudy dobrego kandydata, spełnienie marzeń zmęczonych wyborców.
              • alpepe Re: i tu się ze strokrotk_ą zgadzam 14.05.15, 15:44
                "Piękna córka"?
                No bez przesady, jedno świetne zdjęcie, reszta niewarta wspomnienia.
                • znana.jako.ggigus jedno podrasowane ostro zdjęcie 14.05.15, 16:03
                  no ładna córka jak każda inna dziewczyna w jej wieku.
                  Jak Twoje córki będą w wieku Dudy, też pewnie będą ładnymi pannicami:)
      • to.niemozliwe Re: I dobrze 13.05.15, 03:45
        Raczej to wynik kontry Polaków wobec systemu w którym silne partie są rzadzone w sposób wodzowski a właściwie to dyktatorski. I dotyczy to i PO i PIS, czy też SLD.
    • znana.jako.ggigus Kuki to taka sama iluzja polityczna, 14.05.15, 11:27
      jak każdy inne prezydent.
      Dumny z siebie i córki, agresywny samczyk Duda, Komorowski prezydent w kapciach, tu błąd, tam palnie, ale jakiś taki ludzki, blada Ogórek, żądna aliansu z kościołem czy rzekomo walący prawdę Kukiz.
      • to.niemozliwe Re: Kuki to taka sama iluzja polityczna, 14.05.15, 12:38
        Fakt, że słabi byli strasznie ci kandydaci. Powiedzmy, poza Komorowskim, to byli kandydaci techniczni. Taka koncepcja polityczna, jak się czasem określa "premier techniczny", to największa opozycja wystawiła ludzi wg. koncepcji "prezydent techniczny".
        • znana.jako.ggigus Komorwski też był technicznym kandydatem 14.05.15, 12:43
          z powodu funkcji.
          Nie rozumiem podniet z powodu wyborów, skoro prezydent nie ma władzy de facto. Każdy z nas może się spełnić tej funkcji, ja np. mam o wiele lepszą dykcję niż Komorowski, a także lepszą figurę niż jego żona. Dlatego taka prezydentura wyszłaby taniej, koszty utrzymania jednej osoby w pałacu są niskie. Potrafię powiedzieć składnie parę zdań i to nie tylko w moim języku ojczystym. Jeden problem - nie jestem fotogeniczna.
          • to.niemozliwe Re: Komorwski też był technicznym kandydatem 14.05.15, 13:13
            Wbrew pozorom prezydent w Polsce ma władzę, co prawda jej siła się objawia w negacji, ale nie jest do zignorowania. Może odmawiać podpisu pod ustawami, nominacjami, kierować wnioski to Trybunału Konstytucyjnego. Mówiąc ogólnie, jak będzie chciał stanąć okoniem, to stanie i można mu naskoczyć.
            Z tego, co piszesz, to jak większość Polaków lekceważysz ten urząd, wyrażasz pogląd, że każdy, równie niefotogeniczny, co ty może z łatwością być prezydentem. ;-)
            Rozumiem z tego, ze nie bardzo wiesz jak wygląda sprawowanie władzy, szczególnie publicznej z wyboru innych, a także jak trudne jest zarządzanie ideami i ich realizacją w sytuacji, kiedy różne siły nacisku i grupy interesów ciągną w swoją stronę. Jest to dość naiwne podejście, w gruncie rzeczy (nie twierdzę, że ty jesteś naiwna).
            Ogólnie, to na Komorowskiego idzie teraz nieprawdopodobny hejt w stylu pudelka/beki/czegotamjeszcze. Na głównych stronach portali idzie mocny przekaz, a że błędy językowe, że mało emerytka ma, że jak to mówią "pociąg spóźnił się do Buska - wina Tuska", to teraz to idzie na Komorowskiego. Już źle, że żona ma figurę...jak większość Polek w jej wieku. Jak tak dalej pójdzie, to zaczną jeszcze styliści o kroju ubrań (niemodnym) i fryzjerzy o zupełnie passe fryzurze obecnego prezia.
            IMO jest akcja propagandowa czarnego PR, przynajmniej sterowana centralnie z komitetów wyborczych, a może i z dalszej odległości, żeby robić w Polsce dym i chaos.
            A tu się z tobą zgadzam, że to po prostu jedne z kolejnych wyborów prezydenckich, jakich już kilka było i cały ten napastliwy bełkot nie ma sensu.
            • znana.jako.ggigus oczywiście rolą prezydenta 14.05.15, 13:23
              jest stawanie okoniem. (Prawo konstytucyjne zaliczyłam na ocenę db.)
              Ale stawanie okoniem to także służba w interesach drugiej strony. Prezydent nie staje okoniem ot tak, just for fun.

Nie czuję lekceważenia dla prezydenta jako takiego.
              Jestem anarchistką i uważam, że władza jest niepotrzebna.
              Jak to głosił napis na murze w Opolu, który mnie oświecił i przekonał:
              Gdybyś miał zaufanie do sąsiada, pańStwo byłoby niepotrzebne.
              A prezydent musi być fotogeniczny, bo prezydent to taka marionetkowa ( w polskim wydaniu) wizytówka państwa.
              Jak widać, kierują mną inne niż przez Ciebie przypisane pobudki.
              • stokrotka_a Re: oczywiście rolą prezydenta 14.05.15, 13:56
                "Jestem anarchistką i uważam, że władza jest niepotrzebna.
                Jak to głosił napis na murze w Opolu, który mnie oświecił i przekonał:
                Gdybyś miał zaufanie do sąsiada, pańStwo byłoby niepotrzebne."

Domyślam sie, że jesteś anarchistką bez praktycznego doświadczenia w anarchii. Nie pożyłabyś długo, gdyby nie było państwa bez władzy, która ma prawo używać przemocy wobec tych, którzy zgwałciliby cię kilka razy a potem zjedli na śniadanie lub w inny sposób wykorzystali.
                • znana.jako.ggigus anarchia nie oznacza przyzwolenia 14.05.15, 13:58
                  na przemoc wobec innych
                  • stokrotka_a Re: anarchia nie oznacza przyzwolenia 14.05.15, 14:03
                    A w jaki sposób wyegzekwowalabys brak tego przyzwolenia, gdyby nie istniało państwo?
                    • znana.jako.ggigus nie wiem 14.05.15, 14:11
                      podajesz skrajne przykłady - gwałcenie i zjadanie kogoś.
                      Takie rzeczy zdarzają się stosunkowo rzadko, pomijam kwestę przemocy seksualnej. Przemoc ta wobec kobiet i dzieci statystycznie zdarza się najczęściej w kręgu rodzinym.
                      Oczywiście kiedy zobaczyłam eksibicjonistę w parku, zadzwoniłam po policję. Czekałam 10 min., facet zwiał. (Sensowne byłoby zwrócenie się do innych przechodniów o pomoc - gdybyś miał więcej zaufania do sąsiada, państwo byłoby niepotrzebne).

A poza tym nie wiem.
                      Czy ja muszę znać odpowiedź na każde Twoje pytanie, dotyczące moich poglądów?
                      Chyba nie.
                      • stokrotka_a Re: nie wiem 14.05.15, 14:21
                        znana.jako.ggigus napisała:

> podajesz skrajne przykłady - gwałcenie i zjadanie kogoś. > Takie rzeczy zdarzają się
                        > stosunkowo rzadko, pomijam kwestę przemocy seksualnej.

Jakie skrajne? Gwałcenie i zabijanie, gdy nie ma władzy egzekwującej zakaz zabijania i gwałcenia to rzecz nie do uniknięcia. gdyby nia władza, to ludzie mający skłonność to takich przestępstw (nie mówiąc już o okradaniu innych) nie mieliby żadnych hamulców, a to oznaczałoby, że inni musieliby na własną rękę stosować przemoc, żeby obronić życie swoje i swoich bliskich a także np. swoją żywność. Przemoc stałaby się powszechna, aż w końcu ludzie zorganizowaliby się i utworzyli władzę, żeby przemocy zapobiec.

> A poza tym nie wiem.
                        > Czy ja muszę znać odpowiedź na każde Twoje pytanie, dotyczące moich poglądów?
                        > Chyba nie.

Nie musisz, ale uważam, że dobrze byłoby gdybyś wiedziała o czym marzysz, bo spełnienie twoich marzeń byłoby tragiczne nie tylko dla ciebie.
                        • znana.jako.ggigus podajesz skrajne przykłady 14.05.15, 14:27
                          To co opisujesz, zdarza się stastycznie rzadko.
                          Równie dobrze mogłabyć się zastanawiać, jak uniknąć na co dzień kontaktu z piorunem kulistym. Oki, piorun kulisty zdarza się nieco rzadziej.
                          Cieszy mnie siła, jaką przywiązujesz do moich marzeń - moje marzenia mogą wpłynąć na Twoje życie. Ha!
                          Ale mimo to nie widzę powodu do opowiedzi. Tym bardziej że piszesz parę postów dalej - kochana, nie masz pojęcia.
                          Jak kochana nie ma pojęcia, po kiego pytasz?
                          I od siebie dodam - anarchiści jako filozofowie na pewno rozwiązali palące dla Ciebie kwestie gwałtu i zjadania. Poszukaj sobie i poczytaj, kochana.
                          • stokrotka_a Re: podajesz skrajne przykłady 14.05.15, 14:32

> To co opisujesz, zdarza się stastycznie rzadko.

To zdarza się statystycznie rzadko, bo władza dba o to, żeby przemoc przestępców spotykała się z reakcją aparatu przymusu (policji) i sądów.

> I od siebie dodam - anarchiści jako filozofowie na pewno rozwiązali palące dla
                            > Ciebie kwestie gwałtu i zjadania. Poszukaj sobie i poczytaj, kochana.

Anarchiści jako filozofowie niczego nie rozwiązali, ponieważ te kwestie są nadal elementem rzeczywistości, kochana.
                            • znana.jako.ggigus czyli uważasz, że ludzie nie gwałcą i nie zjadają 14.05.15, 14:40
                              się , bo boją się kary? aparatu sprawiedliwości?
                              Czyli wówczas nie powinien gwałcić (prawie) nikt, przemoc seksualna i przestępstwa, szczególnie w tak medialnych czasach, kiedy podaje się prawie że dane osobowe sprawcy.
                              Chyba jest inaczej, chociaż przemoc seksualna wobec dzieci jest coraz mniejsza. Za to media z lubością miesiącami o każdym przypadku.
                              Przy okazji masz dość potoczne rozumienie anarchii jako chaosu i bezkarności.
                              Anarchia nie oznacza, że każdy może zabić każdego.
                              • to.niemozliwe Re: czyli uważasz, że ludzie nie gwałcą i nie zja 14.05.15, 14:50
                                Przy tak rozumianej i możliwej do praktycznego zastosowania koncepcji anarchii, to ja jestem zwolennikiem Nieba. Nieba na Ziemi, tu i teraz. Ze wszystkimi plusami takiego ustroju, bez oczywistych minusów, których nie ma.
                                Po prostu umówmy się na Niebo i będzie git! :-)
                                • znana.jako.ggigus powyżej nie widzę praktycznego zastosowania 14.05.15, 14:51
                                  anarchii.
                                  Może kogoś wygasiłam?
                                  • to.niemozliwe Re: powyżej nie widzę praktycznego zastosowania 14.05.15, 15:11
                                    Myślę, że fundamentalnie istnienie anarchii jest niemożliwe, bo oznaczałoby, że musiałby istnieć sposób realizacji własnych interesów bez konfliktu. Jednak nasza cywilizacja jest cywilizacją Niedoboru. Zawsze, prędzej czy później uznajemy, że czegoś nam brak, co nas popycha do realizacji tej potrzeby. W warunkach ograniczonej dostępności, jedynym sposobem na zaspokojenie poczucia niedoboru jest ograniczenie popytu. Jeśli trzeba, to przemocą. Być może ni fizyczną, ale psychiczna, organizacyjną lub ekonomiczną.
                                    Nie da się deficytu wyeliminować, bo potrzeby ulegają sublimacji wg. wewnętrznego mechanizmu. Nie masz auta, chcesz auto. Masz auto, chcesz lepsze. Masz dobre, chcesz jeszcze lepsze, itd... Nie istnieje granica potrzeby, nie ma granicy Niedboru. Może jest w niebycie - tylko nikt jeszcze nie wrócił stamtąd nie powiedział, że ten niedobór tu i teraz nie ma żadnego znaczenia. No, może poza ludźmi wierzącymi w Boga i istnienie czegoś po śmierci. W każdym razie, szczerze życzę ci doświadczenia, tak oczekiwanej i obdarzonej przez ciebie estymą - anarchii.
                                    • znana.jako.ggigus dzięki za sensowny wkład do dyskusji 14.05.15, 15:15
                                      Ale nie wszyscy dążą do realizacji marzeń materialnych, bo o tym piszesz.
                                      Nie wszyscy odczuwają niedobór, ten niedobór, a raczej niedobory daliśmy sobie wmówić.
                                      Dzięki za miłe słowa.
                                      • to.niemozliwe Re: dzięki za sensowny wkład do dyskusji 15.05.15, 13:02
                                        Bynajmniej nie piszę wyłącznie o potrzebach materialnych. Można mieć zaspokojone potrzeby materialne i nadal odczuwać niedostatek, który będzie pchać do dominacji nad innymi.
                              • stokrotka_a Re: czyli uważasz, że ludzie nie gwałcą i nie zja 14.05.15, 16:13

> się , bo boją się kary? aparatu sprawiedliwości?

Twierdzę, że duży odsetek ludzi nie popełnia takich czynów właśnie ze względu na obawę przed odpowiedzialnością karną, o którą "troszczy" się państwo. Eksperyment stanfordzki tudzież doświadczenia z obozów jenieckich (np. całkiem niedawne amerykańskie) pokazują, że jeśli nie ma kontroli i kar, to większość tych, którzy powinni pilnować porządku stosuje przemoc z mordowaniem innych włącznie.

> Czyli wówczas nie powinien gwałcić (prawie) nikt, przemoc seksualna i przestęps
                                > twa, szczególnie w tak medialnych czasach, kiedy podaje się prawie że dane osob
                                > owe sprawcy.

Nie, moja droga. Przestępstwa te nadal istnieją, ponieważ wykrywalność i karalność nie jest 100%. A w związku z tym niektórzy popełniają przestępstwa, sądząc, że im się upiecze. Poza tym są przestępstwa popełniane w afekcie, podczas których ludzie nie analizują konsekwencji w oparciu o logikę i posiadaną wiedzę o możliwych konsekwencjach.

> Przy okazji masz dość potoczne rozumienie anarchii jako chaosu i bezkarności.
                                > Anarchia nie oznacza, że każdy może zabić każdego.

Jeśli nie ma władzy, nie ma państwa, to każdy może zabić każdego i tylko strach przed większą siłą może skłonić przestępcę przed popełnieniem czynu zabronionego. Jednak zapewne zdajesz sobie sprawę, że taki potencjalny przestępca w panującej anarchii zawsze sobie znajdzie kogoś słabszego, wobec którego będzie mógł zastosować przemoc bez obawy poniesienia konsekwencji.
                                • znana.jako.ggigus no wiesz stokrotko_o 14.05.15, 16:22
                                  wielu filozofów, specjalistów od prawa karnego i psychologów zajmuje się tym problemem - dlaczego ludzie nie popełniają przestępstw.
                                  A Ty wiesz.
                                  I już.
                                  Gratuluję.
                                  Gdyby tak było jak uważasz, wiele razy mogłabym coś zrobić, bo szansa na wpadkę - wieczór, sprzyjające okoliczności - dałyby mi szansę uniknięcia kary.
                                  I to nie tylko mi.
                                  Poza tym sama sobie przeczysz. bo np. wiele sprawców gwałtów i morderstw znało swoje ofiary. Były to osoby z kręgu rodzinnego. Myśl o karze mogła zakiełkować w niejednej głowie i powinna. Jako straszak.
                                  Gdyby tylko myśl o karze działała, to np. wiele festiwali open air, wiele zbiorowisk powinno było zakończyć się albo jatką (nikt mnie nie zna, mogę szybko okraść i zgwałcić) albo kamerami. W autobusie przed wprowadzeniem kamer byłoby łatwo okraść, w pociągu nocnym można było zabić konduktora, zgwałcić co atrakcyjniejsze pasażerki, okraść wszystkich i pozjadać.
                                  Idąc Twoim tropem.
                                  A tak nie jest i ... nie było.
                                  Jak się okazuje, także w wyniku badań mózgu, empatia i sympatia dla innych w odpowiednich warunkach to motory.
                                  Państwo samo w sobie nie jest władzą.
                                  Jest aparatem do wykonywania władzy w wielu wymiarach (np. wymiar sprawiedliwości, opieki zdrowotnej, szkolnictwa).
                                  • stokrotka_a Re: no wiesz stokrotko_o 14.05.15, 16:29
                                    Moja droga, ja nie pisałam o tym, czym kierują się wszyscy ludzie. Znaczna część społeczeństwa kieruje się wpojonymi normami, zgodnie z którymi stosowanie przemocy, kradzież itp. są piętnowane. Istnieje jednak dostateczna liczba ludzi, którzy w warunkach anarchii są w stanie popełniać przestępstwa i tylko większa siła może ich odstraszyć. Powtarzam, poczytaj o eksperymencie stanfordzkim i wydarzeniach w amerykańskich więzieniach np. w Iraku. Pojedź też do Smalii, to zobaczysz do czego prowadzi brak władzy.
                                    • znana.jako.ggigus w Somalii nie panowała anarchia 14.05.15, 16:31
                                      eksperyment stanfordzki też nie dotyczył anarchii, a użycia PRZEMOCY wobec innych ludzi.
                                      Czy przed wprowadzeniem kamer do pociągów i autobusów ludzie kradli i zabijali się?
                                      Mieli możliwości i to sporo.
                                      • stokrotka_a Re: w Somalii nie panowała anarchia 14.05.15, 16:37

> eksperyment stanfordzki też nie dotyczył anarchii, a użycia PRZEMOCY wobec inny
                                        > ch ludzi.
                                        > Czy przed wprowadzeniem kamer do pociągów i autobusów ludzie kradli i zabijali
                                        > się?
                                        > Mieli możliwości i to sporo.

W Somalii panuje nadal anarchia, a eksperyment stanfordzki dotyczył tego, co robią ludzie, gdy nie ma nad nimi kontroli w postaci aparatu władzy. W anarchii nie ma władzy, która kontrolowałaby zachowania społeczne i pociągała do odpowiedzialności tych, którzy stosują przemoc.
                                        • znana.jako.ggigus w Somalii nie panowała anarchia 14.05.15, 16:46
                                          eksperyment standf. dotyczył poczucia władzy nad człowiekiem:

Strażnikom pozwolono wybrać umundurowanie i wyposażenie w pobliskim sklepie militarnym (ten zabieg miał silniej związać tę część uczestników z nowym więzieniem). (...) Zimbardo nie poinstruował dokładnie strażników, jak powinni się zachowywać. Powiedział tylko, że mają

s t a ć n a s t r a ż y p r a w a i p o r z ą d k u

a pałki policyjne traktować jedynie jako symboliczną broń.

To że w Somalii wiele organizacji wlaczy o władzę, nie oznacza anarchii.
                                          • stokrotka_a Nadal panuje. 14.05.15, 16:56
                                            Eksperyment ten pokazuje, co robią ludzie (nawet tacy zwyczajni), gdy mogą stosować przemoc wobec innych. Amerykańskie doświadczenia z Iraku też to pokazują. Bestia siedzi w większości z nas. Co prawda jest ona zazwyczaj głęboko ukryta pod normami obowiązującymi w państwie prawa, a w społeczności anarchistycznej nie musiałaby się kryć.

W Somali panuje anarchia, ponieważ nie istnieje tam państwo. Jest ona doskonałym przykładem tego, co dzieję się, gdy państwo zostaje zastąpione przez wolność używania przemocy wobec innych.
                                            • znana.jako.ggigus w Somalii JEST walka o władzę 14.05.15, 16:59
                                              Walka o władzę NIE JEST anarchią.
                                              skoro bestia siedzi w każdym z nas (nb podałam cytat o władzy w eksperymencie stanfordzkim), to dlaczego na miłość boską, nie było masowych mordów, gwałtów i jedzenia pasaeżer w pociągach nocnych? w parkach? Dlaczego do tej pory nic się takiego nie stało,.
                                              Stoktorkto, BŁAGAM!!!!!! odpowiedz!!!!!
                  • to.niemozliwe Re: anarchia nie oznacza przyzwolenia 14.05.15, 14:59
                    Niestety, może oznaczać brak ochrony słabszych.
                    • znana.jako.ggigus dokładniej? 14.05.15, 15:03
                      obecny system nie chroni słabszych. Nie będę pisała o dzieciach, ale np. starsi ludzie (niskie renty, system zdrowotny), mniejszości seksualne, samotnie wychowujący, kobiety w wieku rozrodczym (nikt nie chce iść przyjąć do pracy, bo zaraz pójdą na mac., kariera dka kobiet, szklany sufit) to tak z brzegu.
                      Anarchia jako system oparty na solidarności i wykluczający wyzysk innego dla własnych korzyści może być alternatywą.
                      • to.niemozliwe Re: dokładniej? 14.05.15, 15:12
                        Jak wykluczyć wyzysk z anarchii?
                        • zeberdee28 Re: dokładniej? 14.05.15, 15:21
                          Zlikwidować albo ograniczyć własność - jeżeli nie możesz mieć dużej własności to wyzyskiwanie kogokolwiek nie ma sensu.
                          • znana.jako.ggigus :)))) 14.05.15, 15:25

• stokrotka_a komunizm :)))) 14.05.15, 16:31
                          • stokrotka_a Re: dokładniej? 14.05.15, 16:31
                            zeberdee28 napisał:

> Zlikwidować albo ograniczyć własność - jeżeli nie możesz mieć dużej własności t
                            > o wyzyskiwanie kogokolwiek nie ma sensu.

hahahaha Przecież to dokładnie to co robili komuniści! Ty historię to znasz choć trochę?
                            • zeberdee28 Re: dokładniej? 14.05.15, 18:46
                              Pytanie dotyczyło tego jak wykluczyć wyzysk w anarchii, tzw. komuniści czyli ludzie którzy wprowadzali systemy totalitarne byli zaprzeczeniem anarchii, ponieważ anarchia zakłada brak cedowania jakiejkolwiek władzy trzeciej stronie, założenie anarchii jest takie że zarówno stanowienie jak i egzekucja prawa leży w gestii całości danej społeczności w równym stopniu dla każdej jednostki z osobna, w przypadku tzw. komunistów cała władza była scentralizowana w rękach bardzo wąskiej grupy ludzi. Anarchistycznym społeczeństwem są np. Amisze - nie mają centralnej władzy, policji i nie są przywiązani do własności a jednak wszyscy aktywnie pilnują przestrzegania reguł wg których zgadzają się żyć.
                      • zeberdee28 Re: dokładniej? 14.05.15, 15:20
                        Trzeba tylko odpowiednio wyznaczyć granice żeby nie wylać dziecka z kąpielą, uniemożliwienie nadmiernej akumulacji ziemi rolnej czy nieruchomości w miastach może być korzystne dla społeczeństwa, ale znów kapitał w postaci pieniędzy bywa konieczny do sfinansowania istotnych projektów kluczowych np. dla postępu technicznego.
                      • sid_15 Re: dokładniej? 14.05.15, 16:10
                        Ggigus, ja z tą twoją anarchią mam podobny problem, jak z referendami Tanajny - obie rzeczy zakładają, że społeczeństwo jest mądre i świadome, a Twoja anarchia zakłada na dodatek, że ludzie się dogadają miedzy sobą i będzie git. Gratuluję optymizmu.:)
                        • znana.jako.ggigus to nie jest moja anarchia:) 14.05.15, 16:24
                          w odpowiednich warunkch, gdy wykluczyć np. własność prywatną, interesy polityczne i płynące z nich konflikty, sztucznie wzbudzane potrzeby konsumpcyjne i parę innych rzeczy, ludzie mogą się dogadać.
                          Dlaczegóż miałoby być inaczej?
                      • stokrotka_a Re: dokładniej? 14.05.15, 16:24

> Anarchia jako system oparty na solidarności i wykluczający wyzysk innego dla wł
                        > asnych korzyści może być alternatywą.

Aaa, moja droga, teraz to już rozumiem, że marzy ci się komunizm, ale eksperyment z tą utopią już przerabialiśmy jako ludzkość. Wiesz ile ofiar pochłonął, prawda?
                        • znana.jako.ggigus komunizm to utopia i nigdy nie istniał 14.05.15, 16:26
                          natomiast wiele idei komunizmu - zarządzanie jednostką w każdej dziedzinie, śledzenie każdego kroku jednostki, MY jako imperatyw i przymus realizuje każda korporacja, vulgo przedsiębiorstwo kapitalistyczne.
                          • stokrotka_a Re: komunizm to utopia i nigdy nie istniał 14.05.15, 16:33
                            Ale ty przecież proponujesz utopijną wizję, którą już proponowali komuniści i wiadomo, co z tego wynikło. ;-)))
                            • znana.jako.ggigus anarchia nie jest utopią komunistyczną 14.05.15, 16:37
                              a jak Ci już napisałam, współczesna korporacja (do tego dodam zjazdy integracyjne, aby posiąść władzę nad jednostką) to PRAWDZIWA realizacja utopii komunizmu.
                              • stokrotka_a Nie napisałam, że anarchia jest utopią 14.05.15, 16:42
                                komunistyczną. Wróć do mojego postu i sprawdź, które twoje stwierdzenie połączyłam z utopią komunistyczną.
                                • znana.jako.ggigus dla ułatwienia zacytuj mi ten post, 14.05.15, 16:48
                                  zamiast kazać mi szukać.
                                  • stokrotka_a Nie mam ochoty ci ułatwiać:-) 14.05.15, 16:57
                                    • znana.jako.ggigus to może miej ochotę na udzielenie odp. 14.05.15, 17:01
                                      na parę pytań, np udowodnienie anarchii w Somalii i palące pytanie o brak masowych przestępstw w warunkach łatwej moblilizacji ludności (nocne pociągi)
                                      I dlaczego politycy, dpouszczajłący się przestępstw, nie boją się kar.
                                      Stokrotko, chociaż jedna odp., baaaardzo proszę!!!!
            • kombinerki_pinocheta00 Re: Komorwski też był technicznym kandydatem 14.05.15, 13:39
              Oczywiście, że ma władzę. Samo veto czy wnioski to już jest siła, która może hamować poczynania parlamentarzystów, dlatego najlepiej jakby prezydent i rząd nie były z tego samego nasienia, gdyż wszystko są w stanie przepchnąć.

> IMO jest akcja propagandowa czarnego PR, przynajmniej sterowana centralnie z ko
              > mitetów wyborczych, a może i z dalszej odległości, żeby robić w Polsce dym i ch
              > aos.

Moim zdaniem Prezydent jest po prostu kiepski, bez polotu. Nie potrafi sobie poradzić z pryszczatym 16latkiem i prostymi pytaniami. To taki łatwy cel, że aż wstyd.
              Mnie boli to, że wszystko podpisuje.

A to, że ma czarny PR to powtórka w rozrywki, ale kilka lat temu w głównej roli występował Lech Kaczyński. Różnica polega na tym, że wtedy główne media punktowały i wyśmiewały Kaczyńskiego za wszystko począwszy od brudnych butów, przez zaniedbane zęby, a skończywszy na tym, że ostrzelali go w Gruzji czy wydawał się bardzo niski na tle sejmowych drzwi. Komorowski to po prostu fajtłapa, a dodatkowo ludzie są już zmęczeni rządzącą kliką i w ten sposób chcą się wyładować.
              • znana.jako.ggigus parę lat będzie rządzić inna klika, 14.05.15, 13:43
                pojawi się inny Duda, inny Kukiz. Korwin-Mikke będzie ten sam.
                Veto to stawanie okoniem i nie jako władza, a jako służenie interesom innej kliki.
                Anarchia to jedyne wyjście. Nie ma kolidujących interesów, nie ma rządzących ekip, które są zastępowane innymi i nikt nikogo przed nikim nie reprezentuje.
                Taka EU anarchistyczna mi się marzy.
                • kombinerki_pinocheta00 Re: parę lat będzie rządzić inna klika, 14.05.15, 13:50
                  Bzdury wypisujesz. Veto pełni i pełniło bardzo ważną rolę.
                  Nie lubię chaosu.
                  • znana.jako.ggigus veto pełni ważną rolę 14.05.15, 13:56
                    nie przeczę.
                    Ale pobudki prowadzące to veto to nie jest miłość do wyborców, a interesy polityczne.
                    Temu chyba nie zaprzeczysz.
                    To interesujące, że nie lubisz chaosu.
                    Ja nie lubię rodzynek.
                    • sid_15 Re: veto pełni ważną rolę 14.05.15, 16:01
                      > Ja nie lubię rodzynek.

O, to tak jak ja. :)
                • to.niemozliwe Anarchia 14.05.15, 13:52
                  > Anarchia to jedyne wyjście. Nie ma kolidujących interesów, nie ma rządzących ek
                  > ip, które są zastępowane innymi i nikt nikogo przed nikim nie reprezentuje.
                  > Taka EU anarchistyczna mi się marzy.
                  Interesujące. Znasz przykłady Państw o ustroju zbliżonym do twojej koncepcji anarchii?
                  Z historii lub obecnie?
                  • znana.jako.ggigus niestety nie 14.05.15, 13:54
                    Ale jak widać np. z coraz niższej frekwencji na wyborach, coraz mniej ludzi ma zaufanie do polityki w istniejącym dziś wymiarze.
                    • stokrotka_a Re: niestety nie 14.05.15, 14:29

> Ale jak widać np. z coraz niższej frekwencji na wyborach, coraz mniej ludzi ma
                      > zaufanie do polityki w istniejącym dziś wymiarze.

Anarchia na pewno nie jest rozwiązaniem tego problemu.
                      • znana.jako.ggigus dla Ciebie nie jest rozwiązaniem 14.05.15, 14:34
                        jak to mówi powiedzenie anarchistyczne : Gdyby wybory coś naprawdę mogły zmienić, politycy zdelegalizowaliby je.
                        Przecież sama widzisz, że wybory to tylko zmiana ekipy. Wybór między Komorowskim, Dudą i do niedawna Kukizem.
                        Przytulnie i swojsko albo samczykowato na buntownika.
                        • stokrotka_a Re: dla Ciebie nie jest rozwiązaniem 14.05.15, 14:36

Nie tylko dla mnie. W ogóle nie jest rozwiązaniem.

> Przecież sama widzisz, że wybory to tylko zmiana ekipy. Wybór między Komorowski
                          > m, Dudą i do niedawna Kukizem.

Nie, wybory to nie tylko zmiana ekipy. To bardzo powierzchowne spojrzenie.
                          • znana.jako.ggigus po prostu nie jest? 14.05.15, 14:42
                            Bo stokrotka tak pisze.
                            Ciekawe.
                            Jakieś szczegóły, przesłanki na poparcie Twojej tezy - tak jest i już - masz?
                            Z ciekawości pytam.

Czyli nigdy nie było po kolejnych wyborach wymiany kadry na różnych szczeblach np?
                            Przykład pierwszy z brzegu.
                            • stokrotka_a Re: po prostu nie jest? 14.05.15, 16:16

> Bo stokrotka tak pisze.
                              > Ciekawe.
                              > Jakieś szczegóły, przesłanki na poparcie Twojej tezy - tak jest i już - masz?
                              > Z ciekawości pytam.

Nie, nie dlatego że ja piszę. Pojedź do Somalii to zobaczysz do czego prowadzi zastąpienie wyborów anarchią.

> Czyli nigdy nie było po kolejnych wyborach wymiany kadry na różnych szczeblach
                              > np?

A czy ja coś takiego napisałam gdziekolwiek???
                              • znana.jako.ggigus pisałaś: 14.05.15, 16:35
                                Nie, wybory to nie tylko zmiana ekipy. To bardzo powierzchowne spojrzenie.
                                • stokrotka_a Pisałam i podtrzymuję. 14.05.15, 16:38
                                  • znana.jako.ggigus czyli nie było nigdy afer z wymiatanymi 14.05.15, 16:42
                                    urzędnikami po zmianie partii rządzącej, albo afer z inwestycjami na korzyść aktualnie rządzącej ekipy, które to inwestycje po paru latach okazywał się chybione.
                                    Czy tacy ludzie, idąc Twoim tropem kary jako głównego motywu działania człowieka, nie powinni bać się kary? Choćby w wymiarze utraty honoru.
                                    • stokrotka_a Ale przecież ja nie o tym. 14.05.15, 16:44
                                      • znana.jako.ggigus no to o czym Ty? 14.05.15, 16:50

• stokrotka_a Re: no to o czym Ty? 14.05.15, 16:58
                                          Jest napisane czarno na białym.
                                          • znana.jako.ggigus no to mi to podaj, jak ja 14.05.15, 17:03
                                            Tobie podałam cytaty o eksp. standordzkim, Somalii czy moich parę pytań.
                • stokrotka_a Re: parę lat będzie rządzić inna klika, 14.05.15, 14:07
                  "Anarchia to jedyne wyjście. Nie ma kolidujących interesów, nie ma rządzących ekip, które są zastępowane innymi i nikt nikogo przed nikim nie reprezentuje."

Kochana, ty nie masz pojęcia czym jest anarchia i gdybyś wiedziała, o czym marzysz, to poszlabys po rozum do głowy. :-)
                  • znana.jako.ggigus nie widzę powodu, abyś pisała do mnie 14.05.15, 14:14
                    w takim pobłażliwym tonie - kochana, nie masz pojęcia.
                    Jak widać wolisz tak traktować drugą stronę, zamiast używać argumentów.
                    Każdemu wg potrzeb i możliwości, jak mawiał Lenin.
                    I od siebie dodam - mnie samej niełatwo przyszło zaakceptować anarchię, jak i parę innych ideałów, które obecnie wyznaję.
                    • stokrotka_a Re: nie widzę powodu, abyś pisała do mnie 14.05.15, 14:26

> w takim pobłażliwym tonie - kochana, nie masz pojęcia.
                      > Jak widać wolisz tak traktować drugą stronę, zamiast używać argumentów.

Jestem pełna pobłażania dla ludzi mających utopijne marzenia, pod warunkiem że nie próbują tych marzeń urzeczywistniać. Gdybyś próbowała, uważałabym cię za człowieka wysoce szkodliwego społecznie i nie miałabym już dla ciebie pobłażania.

Powiedz, jakie argumenty mogą do ciebie trafić, jeśli marzysz o wprowadzeniu anarchii, która oznaczałaby cierpienie i śmierć ogromnej liczby ludzi?

> Każdemu wg potrzeb i możliwości, jak mawiał Lenin.
                      > I od siebie dodam - mnie samej niełatwo przyszło zaakceptować anarchię, jak i p
                      > arę innych ideałów, które obecnie wyznaję.

Nie jest jeszcze za późno, by zrozumieć, że anarchia to szkodliwy "ideał".
                      • znana.jako.ggigus nadal cieszy mnie siła, jaką przypisujesz 14.05.15, 14:30
                        moim poglądom.
                        Nie widzę ziwązku przyczynowo-skutkowego. Dlaczego wprowadzenie anarchii (pomijam kwestię samego terminu), małoby oznaczać cierpienie ludzi.
                        Czyli teraz bez anarchii nikt nie cierpi?
                        • stokrotka_a Re: nadal cieszy mnie siła, jaką przypisujesz 14.05.15, 14:34

> moim poglądom.
                          > Nie widzę ziwązku przyczynowo-skutkowego. Dlaczego wprowadzenie anarchii (pomij
                          > am kwestię samego terminu), małoby oznaczać cierpienie ludzi.

Nie dziwię się, że nie widzisz. Ja twoim poglądom nie przypisuję nadmiernej siły. Dopóki garstka ma takie poglądy, to jest OK. Gorzej byłoby, gdyby twoje poglądy podzielała większość.

> Czyli teraz bez anarchii nikt nie cierpi?

A czy ja coś takiego napisałam?
                          • znana.jako.ggigus gdzie widzisz związek przyczynowo- 14.05.15, 14:37
                            skutkowy między anarchią a cierpieniem ludzi.
                            Możesz podać coś konkretnego?
                            I dla mnie to logiczne - skoro wprowadzenie anarchii oznacza cierpienie wielu ludzi, abarchia jest zła. Dlatego obecny system jest dobry (no nie idealny chyba?) i oznacza, że nie cierpi nikt albo prawie nikt. Jest tak?
                            • stokrotka_a Re: gdzie widzisz związek przyczynowo- 14.05.15, 16:20

> skutkowy między anarchią a cierpieniem ludzi.
                              > Możesz podać coś konkretnego?

Mogę. Somalia np.

> I dla mnie to logiczne - skoro wprowadzenie anarchii oznacza cierpienie wielu l
                              > udzi, abarchia jest zła. Dlatego obecny system jest dobry (no nie idealny chyba
                              > ?) i oznacza, że nie cierpi nikt albo prawie nikt. Jest tak?

Obecny system jest znacznie lepszy od anarchii, ale to nie znaczy, że jest idealny (ideały nie istnieją). W związku z tym, że to system nieidealny, nie może on wyeliminować przestępstw. Tylko w utopii można sobie fantazjować o wyeliminowaniu przemocy i przestępstw.
                              • znana.jako.ggigus w Somalii nie panowała anarchia 14.05.15, 16:36

• stokrotka_a Nie, nie panowała - panuje. 14.05.15, 16:43
                                  • znana.jako.ggigus udowodnij mi anarchię w Somalii, proszę 14.05.15, 16:48

• znana.jako.ggigus w Somalii wiele grup walczy o władzę 14.05.15, 16:49
                                      Wikipedia:
                                      Unia Trybunałów Islamskich

Na przełomie czerwca i lipca 2006 armia Unii Trybunałów Islamskich zajęła większość centralnej i południowej części Somalii, w tym stolicę w Mogadiszu. Na skutek ofensywy etiopskiej w grudniu 2006, fundamentaliści islamscy musieli wycofać się z zajmowanych terytoriów i przejść do walki partyzanckiej. W 2008 doprowadzili do ustąpienia prezydenta Abdullahiego Yusufa. Nowym prezydentem został Sharif Sheikh Ahmed wywodzący się z Unii Trybunałów Islamskich. Wojnę wypowiedziały mu radykalne islamistyczne bojówki Al-Shabaab oraz Hizbul Islam.

To nie jest anarchia.
                                      • stokrotka_a Re: w Somalii wiele grup walczy o władzę 14.05.15, 17:02
                                        To jest anarchia, tylko że nie anarchia utopijna z twoich snów. To jest realna anarchia, bo tylko takie mogą istnieć.

Dziękuję ci, moja droga, za dyskusję. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie przekonam cię, że marzysz o utopii, która jest niemożliwa tak jak niemożliwy jest komunizm. Dalsza wymiana opinii nie ma sensu, bo tylko mielimy to samo "powietrze". Pozdrawiam serdecznie.
                                        • znana.jako.ggigus anarchia a walka o władzę to dwie inne rzeczy 14.05.15, 17:12
                                          jak i stokrotki nie są bławatkami.
                                          Ale jak widać, nie potrafisz ani rózróżnić anarchii od walki od wadzy, ani odpowiedzieć na parę pytań, ani ustosunkować się do cytatu o W Ł A D Z Y w eksp. stanfordzkim.
                                          Dalsza wymiana nie ma sensu, bo sdla Ciebie walka o władzę i anarchia to to samo.
                                          Anarchia WYKLUCZA władzę, mój kwiatuszku, idący w zaparte.
                                          Rośnij dalej.
                                          • stokrotka_a Re: anarchia a walka o władzę to dwie inne rzeczy 14.05.15, 17:21
                                            "Anarchia to jedyne wyjście. Nie ma kolidujących interesów, nie ma rządzących ekip, które są zastępowane innymi i nikt nikogo przed nikim nie reprezentuje."

Och, jakaś ty naiwna, moja droga gigi, ale to typowe dla utopistów. :-)
                                            • znana.jako.ggigus bławatku, dzięki za ocenę mojej osoby 14.05.15, 17:27
                                              A teraz weź się za odpowiedzi.
                                              Co z brakiem masowych zbrodni mimo sprzyjających warunków np? Mobilizacja ludności, nocne pociągi, brak kamer i nic, żadnej masowej zbrodni.
                                              Bo póki co mam wykrzywiony obraz Twej kwiecistej osoby, pominŁ szczegóły.
                                              Inteligencja, roślina, te rzeczy.
                                              • stokrotka_a Re: bławatku, dzięki za ocenę mojej osoby 14.05.15, 17:30
                                                Ja cię też lubię, różyczko. :-)
                                                • znana.jako.ggigus no to słodka roślinko odpowiedz 14.05.15, 17:34
                                                  na jedno z pytań.
                                                  Chociaż jedno.
                                                  Bo że odróżnisz walkę o władzę ze stanem BRAKU władzy, to nadzieję straciłam. Roślinna inteligencja...
                                                  Ale chociaż jedna odp. na wiele pytań to chyba się da, stokrotko kochana.
                                                  • stokrotka_a Re: no to słodka roślinko odpowiedz 14.05.15, 17:42
                                                    Przesyłam ci całusy. :-) Osoba z roślinną inteligencją niewiele więcej może, nieprawdaż?
                                                  • znana.jako.ggigus taka osoba może udzielić odp. 14.05.15, 17:45
                                                    w końcu dałaś dzielnie radę dyskutować, ja się odniosłam do Twoich postów, Ty natomiast poszławś w kwiatuszkowe zaparte i nie odróżniwszy walki o władzę ze stanem bez władzy, teraz przesyłasz mi całuski.
                                                    To miłe, naprawdę doceniam, ale może chociaż parę słów o braku masowych mordestw mimi sprzyjających warunków czy parę słów o władzy w kontekście eksperymentu stanf.
                                                    Do dzieła, kwiatuszku! Walcz o swój honor dyskutantki!
                                                  • stokrotka_a Re: taka osoba może udzielić odp. 14.05.15, 17:54
                                                    Widzę, że mnie próbujesz pod włos brać. Buziaki, słodziutka. :-))
                                                  • znana.jako.ggigus i nie tracę nadziei, jak widać 14.05.15, 17:55

• stokrotka_a Re: i nie tracę nadziei, jak widać 14.05.15, 17:57
                                                    Ja też w ciebie wierzę:-) :-*
                                                  • znana.jako.ggigus Twoja wiara mnie cieszy, ale Twoje odp. 14.05.15, 18:00
                                                    i w ogóle konstuktywny wkład do dyskusji poza rzucaniem nowych haseł, ucieszył by mnie jeszcze bardziej.
                                                    Pomijam kwestię reakcji na posty, bo pójście w zaparte to takie urocze, kwatiuszkowe rozwiązanie.
                                                  • stokrotka_a Re: Twoja wiara mnie cieszy, ale Twoje odp. 14.05.15, 18:07
                                                    Beziku, chętnie bym ci nieba przychyliła, ale w nie nie wierzę. Podobnie jak nie wierzę w utopie. :-) buziaki:-)
                                                  • znana.jako.ggigus nie wierzysz, że odpowiesz na moje pytania? 14.05.15, 18:10
                                                    oo nie
                                    • stokrotka_a Nie mam najmniejszego zamiaru. 14.05.15, 16:59
                                      Ale jeśli chcesz wybierz się tam sama.
                                      • znana.jako.ggigus podałam opis WALKI o władzę 14.05.15, 17:02
                                        to nie jest anarchia.
                                        Idziesz w zaparte, kwiatuszku?
                                        To może jakiekolwiek inne pytanie, które zadałam, a na które taktownie milczysz.
              • to.niemozliwe Re: Komorwski też był technicznym kandydatem 14.05.15, 15:01
                >Moim zdaniem Prezydent jest po prostu kiepski, bez polotu. Nie potrafi sobie poradzić z >pryszczatym 16latkiem i prostymi pytaniami. To taki łatwy cel, że aż wstyd.

Co ty byś odpowiedział temu pryszczatemu 16-latkowi, żeby było z sensem i "dobrze" odpowiedziane, jak przystało na prezydenta?
                • gyubal_wahazar Re: Komorwski też był technicznym kandydatem 14.05.15, 18:03
                  A może (aż boję się wymówić to słowo) prawdę ? Prawda bywa z sensem ? Prawda przystoi prezydentowi ?
                  • to.niemozliwe Re: Komorwski też był technicznym kandydatem 15.05.15, 21:08
                    I jaka jest ta prawda dla tego młodzieńca?
                    • gyubal_wahazar Re: Komorwski też był technicznym kandydatem 16.05.15, 10:40
                      By wyjechał stąd jak najszybciej, bo prawie wszystko już zostało rozkradzione a trwają intensywne prace nad resztą
              • sid_15 Re: Komorwski też był technicznym kandydatem 14.05.15, 16:00
                > Moim zdaniem Prezydent jest po prostu kiepski, bez polotu.

> A to, że ma czarny PR to powtórka w rozrywki, ale kilka lat temu w głównej roli
                > występował Lech Kaczyński.

W tym braku polotu oni są (tzn. Kaczyński był) nawet podobni, chociaż Bronek jednak bardziej umie się znaleźć, przynajmniej jak wygłasza przygotowane teksty. Ale nie ma takie lekkości w wystąpieniach publicznych, umiejętności znalezienia się i zripostowania, które mają np. Tusk czy czego by o nim nie mówić Kurski. No nie każdy to ma, a u Bronka doszła bufonada i brak świadomości, która powinien mieć nawet dziesięciolatek, że na takim stanowisku pewnych rzeczy nie wypada i czasami milczenie jest złotem.
                • nino.rota Re: Komorwski też był technicznym kandydatem 15.05.15, 02:12
                  chociaż Bronek je> dnak bardziej umie się znaleźć, przynajmniej jak wygłasza przygotowane teksty.

dziewczyno, o czym ty piszesz?! A to?
                  www.youtube.com/watch?v=hUdfe3g2pv4
                  www.youtube.com/watch?v=reOoMjGHROQ
                  www.youtube.com/watch?v=QPUexHdwrWw
                  Przecież Komorowski nie umie nawet przeczytać tekstu z kartki, a co dopiero gdy mówi z głowy...
                  Przecież to jest żenujące, poniżej jakiegokolwiek poziomu i obraża inteligencję w miarę rozgarniętego człowieka!
                  • sid_15 Re: Komorwski też był technicznym kandydatem 15.05.15, 20:57
                    Ok, ale ja to napisałam w ramach porównania. Jak Bronek się przygotuje i sobie gada, nikt mu pytań nie zadaje, to potrafi wypaść poprawnie.
    • stokrotka_a Re: Kuki zmiażdżył :) 15.05.15, 21:55
      Oto głos rozsądku. Warto przeczytać i trochę choć pomyśleć:

m.wyborcza.pl/wyborcza/1,105709,17925587,Mlodzi_roszczeniowa_postawe_wobec_wlasnego_Panstwa.html?utm_source=m.gazeta.pl&utm_medium=testbox&utm_campaign=najpopularniejsze
      • six_a Re: Kuki zmiażdżył :) 15.05.15, 22:17
        głosem rozsądku to są przemyślenia w rodzaju x, dupa i kamieni kupa. no niestety tyle zostało z ideałów solidarnościowych i szumnego zakończenia komuny.

bardzo mię przykro, ale pogrążyło nas wejście do unii, dlatego dzisiaj komorowska plecie, że wyjazdy na zmywak to jest szansa dla młodych ludzi, a ani słowem się nie zająknie, czym jest odpływ tych ludzi z kraju, którzy rodziny sobie pozakładają gdzie indziej i gdzie indziej zostawią podatki i kasę.
        no w porównaniu do tego, co mają tutaj to ja się z nią wyjątkowo zgodzę.

no i jeszcze nie należy być roszczeniowym, bo jak wiadomo ma się siedem żyć, a nie jedno. pie...nie o szopenie, jak się ma 20 tysi co miesiąc.

żeby było jasne, nie głosuję na dudę i nie głosowałam na kukiza.
        • stokrotka_a Re: Kuki zmiażdżył :) 15.05.15, 22:26
          "bardzo mię przykro, ale pogrążyło nas wejście do unii,"

Sisi, nie mogę się nadziwić twojej przenikliwości. Dlaczego ty na prezydenta nie kandydujesz?
          • six_a Re: Kuki zmiażdżył :) 15.05.15, 22:28
            już cię prosiłam kiedyś, żebyś sisi robiła w domu, a nie na forum.
            poza tym, masz coś jeszcze do napisania, czy jak zwykle ograniczysz się do wstawiania cudzych tekstów?
            • stokrotka_a Re: Kuki zmiażdżył :) 15.05.15, 22:33
              Sisi, nie bądź taka sztywna - kandyduj na prezydenta. Za pięć lat zagłosuję na ciebie.
              • six_a Re: Kuki zmiażdżył :) 16.05.15, 08:34
                widzę, że nawet niespecjalnie ci idzie obrona komorowskiego, jak już takie karkołomne figury stosujesz jak weź kandyduj sama.
                ziew, a dopiero rano.
                • stokrotka_a Re: Kuki zmiażdżył :) 16.05.15, 09:28
                  "widzę, że nawet niespecjalnie ci idzie obrona komorowskiego, jak już takie karkołomne figury stosujesz jak weź kandyduj sama."

Sisi, to nie jest żadna obrona Komorowskiego. To nie jest też atak. Nie przyjmij postawy typu "oblężona twierdzą". :-)

"ziew, a dopiero rano."

Z tym ziewaniem rano masz dość często problemy. Może za krótko śpisz, kochana?
                  • six_a Re: Kuki zmiażdżył :) 16.05.15, 09:57
                    jak napiszesz coś z sensem, to być może odpowiem. ale nie obiecuję. nie jestem kandydatem.
                    • stokrotka_a Re: Kuki zmiażdżył :) 16.05.15, 10:08
                      "jak napiszesz coś z sensem, to być może odpowiem. ale nie obiecuję."

Szkoda:-( A tak mi brakuje twoich przenikliwych analiz:-(

"nie jestem kandydatem."

Wiem, nie możesz być teraz, ale za niecałe 5 lat możesz. Ja na ciebie zagłosuję. Obiecuję.
        • to.niemozliwe Re: Kuki zmiażdżył :) 16.05.15, 04:57
          Pogrążyło nas wejście do Unii? W jakim sensie pogrążyło? Czego byłoby więcej i w czym byłoby lepiej gdybyśmy nie weszli do UE?
          • six_a Re: Kuki zmiażdżył :) 16.05.15, 08:33
            nie, bardzo dobrze, że weszliśmy, bo jest dokąd wiać. niedobrze, że na tym wejściu skorzystały tylko koncerny, które tu sobie stawiają market za marketem albo montażownie, gdzie zatrudnią za grosze w porównaniu do tego, co by musiały zapłacić u siebie. po prostu sprzedano teren, zapominając o ludziach, stąd ten exodus. ale żeby jakoś z tego wybrnąć, to się teraz mówi, że to przecież szansa dla młodych ludzi, szkoda że szansa tylko na emigrację. jak temu rządowi i prezydentowi jest nie wstyd takie rzeczy wygłaszać. że chcesz mieć mieszkanie weź se kredyt, uwiążą cię tutaj do śmierci, a spłacać będą jeszcze twoje dzieci. to państwo jest żenujące. every krok.

a teraz poproszę o standardowy tekst mądrych inaczej: widziały gały, co brały.
            • dziala_nawalony Re: Kuki zmiażdżył :) 16.05.15, 09:38
              no i nie do konca,bo nie pograzylo nas samo pojawienie sie marketow, montowni, czy niskie place tam pracujacych.. nalezalo sie tego spodziewac,bo tylko naiwniak liczyl ,ze unijny inwestor wpakuje ciezka kase po to zeby miec podobne zyski jak tam u siebie.Najgorsze w tym wszystkim jest to, ze nikt, jak do tej pory nie wie, albo nie chce wiedziec co z tym fantem dalej zrobic, a jesli rzad pierdzieli, z emigracja to szansa dla mlodych to niech mocno j...nie sie w czolo, bo jak dotad, a widze to na codzien, to z tej szansy tak naprawde wpelni i sensownie korzysta , moze 10 procent tych co tu przyjechali, reszta osiaga tyle ,ze jakos sobie tutaj radzi,.. tylko,ze zawrotnych karier nie robi i raczej nie zrobi w przyszlosci,moze ich dzieci..i mysle ze to sie nie zmieni w najblizszej przyszlosci..tak, ze ten, jakby nie patrzec to wychodzi, ze jestesmy w czarnej dupie, niczym szyszka sosnowa wsadzona odwrotnie.
              • stokrotka_a Re: Kuki zmiażdżył :) 16.05.15, 09:59
                "moze 10 procent tych co tu przyjechali, reszta osiaga tyle ,ze jakos sobie tutaj radzi,.. tylko,ze zawrotnych karier nie robi i raczej nie zrobi w przyszlosci,"

A pomyślałeś może jaki odsetek ludzi, np. w USA robi zawrotne kariery? Sądzisz, że Polacy są w stanie podwoić albo potroić ten wynik??
              • six_a Re: Kuki zmiażdżył :) 16.05.15, 10:21
                >nalezalo sie tego spodziewac,bo tylko naiwniak liczyl ,ze unijny inwestor wpakuje ciezka kase po to zeby miec podobne zyski jak tam u siebie

od wpakowania ciężkiej kasy do urządzenia sobie kolonii jest jeszcze parę innych możliwości, a skoro piszesz, że nikt nie wie, co z tym zrobić, to najwyraźniej urządzenie kolonii jest faktem, a potwierdzają to opinie specjalistów na stanowiskach, czyli z o wiele szerszym dostępem do wiedzy niż przeciętny obywatel, którzy chyba najlepiej wiedzą, czy państwo istnieje praktycznie czy teoretycznie, prawda?

co do karier, właśnie to jest tragiczne, że nawet przysłowiowy zmywak daje bardziej komfortowe życie niż "kariera" tutaj.
                • dziala_nawalony Re: Kuki zmiażdżył :) 16.05.15, 10:56
                  six_a napisała:

> >nalezalo sie tego spodziewac,bo tylko naiwniak liczyl ,ze unijny inwestor
                  > wpakuje ciezka kase po to zeby miec podobne zyski jak tam u siebie
                  >
                  > od wpakowania ciężkiej kasy do urządzenia sobie kolonii jest jeszcze parę innyc
                  > h możliwości, a skoro piszesz, że nikt nie wie, co z tym zrobić, to najwyraźnie
                  > j urządzenie kolonii jest faktem, a potwierdzają to opinie specjalistów na stan
                  > owiskach, czyli z o wiele szerszym dostępem do wiedzy niż przeciętny obywatel,
                  > którzy chyba najlepiej wiedzą, czy państwo istnieje praktycznie czy teoretyczni
                  > e, prawda?
                  >
                  > co do karier, właśnie to jest tragiczne, że nawet przysłowiowy zmywak daje bard
                  > ziej komfortowe życie niż "kariera" tutaj.
                  >

..i to jest smutne, ale niestety prawdziwe., a coz w takim razie moze zrobic przecietny mlody polak stojac u progu doroslego zycia? ..niewiele,bo albo podjac codzienna walke o jakies tam przewegetowanie tu w kraju, albo wyjazd z kraju...nic tylko sie dobrze up..lic, ide sobie nalac.
                  • stokrotka_a Re: Kuki zmiażdżył :) 16.05.15, 11:12
                    dziala_nawalony napisał:

> ..i to jest smutne, ale niestety prawdziwe., a coz w takim razie moze zrobic
                    > przecietny mlody polak stojac u progu doroslego zycia? ..niewiele,bo albo podja
                    > c codzienna walke o jakies tam przewegetowanie tu w kraju, albo wyjazd z kraju.
                    > ..nic tylko sie dobrze up..lic, ide sobie nalac.

Przeciętny młody Polak przez ostatnie kilkaset lat na pewno nie miał lepiej niż teraz. W "demokracji" szlacheckiej taki przeciętny to był po prostu kimś, kto musiał pańszczyznę odrabiać i nawet z tej swojej chaty nie mógł się ruszyć bez pozwolenia pana. Podczas zaborów i wojen światowych miał jeszcze gorzej, bo wiadomo, że walczyć trzeba było o boga, honor i ojczyznę, a trup się ścielił gęsto. O "złotych" czasach komuny i perspektywach przeciętnego młodego Polaka w tamtych czasach wspominać chyba nie muszę, jako że to całkiem niedawna historia. Ale powód do narzekania się zawsze znajdzie - narodowemu hobby narzekania miliony oddają się z zapałem godnym lepszej sprawy.
                    • dziala_nawalony Re: Kuki zmiażdżył :) 16.05.15, 11:54
                      ..witaj Stokrota! ..masz racje, to nasze narodowe hobby, ale skoro mowisz o lepszej sprawie, nie wiem czy lepsza,ale mam powod do narzekania..bo chyba przyjdzie mi zlomowac auto,wyobraz sobie,ze w calej angli nie ma chetnego do naprawy mojego chevroleta!.. a myslalem,ze gdzie jak gdzie ale tu, w anglii?? i..nie ma mozliwosci ?? ..glupia automatyczna skrzynia biegow i te angole bezradnie rozkladaja rece odsylajac mnie do kolejnego idioty, ktory robi to samo..ech, no dobra w koncu to nie ulubiony temat dla kobiet..milego dnia..8)
            • to.niemozliwe Re: Kuki zmiażdżył :) 16.05.15, 11:24
              A możesz podać jakiekolwiek liczby, które popierają twoje biadolenie? Która dana ekonometryczna w 2014 wygląda gorzej niż w 2004?
              • gyubal_wahazar Re: Kuki zmiażdżył :) 16.05.15, 13:45
                A choćby dług publiczny. Ale żeby dziesiątki parametrów tu porównywać, to i tak można na ich temat dyskutować do rana. Dlatego, może lepiej spojrzeć na najprostszy z możliwych: ilość ludzi która stąd wyjechała.

Grubo ponad 3 mln, bo to dana sprzed paru lat, a emigracja trwa nadal. Chcesz im udowodnić setką parametrów ekonomicznych że nie wiedzą co zrobili ? Że porzucili dostatnie życie, by wyjechać na zmywak czy do łopaty, bo nie znają się na makroekonomii, krzywych podaży i popytu czy teoriach Keynes'a i polityce monetarnej ?

A może warto czasem spojrzeć prawdzie w oczy i przyznać, że komuchy począwszy od '45 zrobiły z tego kraju republikę bananową, którą okradać będą aż do chwili kiedy ludzie wyjdą z kamieniami na ulice, a wtedy - jak śpiewa Kukiz - w 'helikoptery wsadzą was i już tu więcej nie wrócicie' ?
                • dziala_nawalony Re: Kuki zmiażdżył :) 16.05.15, 13:55
                  ..trzy miliony, przykre to,. i widac ten ubytek na codzien golym okiem, moje miasto wymiera, wieczorami zywego ducha, zal dupe sciska jak przyjezdam i widze kolejnych mlodych ludzi ciagnacych w strone lotniska male walizki na kolkach,..czy ktos sie tym w ogole przejmuje?
                  • lazy.eye Re: Kuki zmiażdżył :) 16.05.15, 17:03
                    Mi się przypomina film Polańskiego o wampirach jak zło wędruje w świat. Większość tych co wyjeżdża sama zgotowała sobie ten los głosując na złodziei, którzy ich okradli. A teraz będą się rozmnażać w innych krajach powoli je niszcząc.
                    • stokrotka_a Re: Kuki zmiażdżył :) 17.05.15, 12:34
                      lazy.eye napisał:

> Mi się przypomina film Polańskiego o wampirach jak zło wędruje w świat. Większo
                      > ść tych co wyjeżdża sama zgotowała sobie ten los głosując na złodziei, którzy i
                      > ch okradli. A teraz będą się rozmnażać w innych krajach powoli je niszcząc.

No, światowa apokalipsa spowodowana przez Polaków to hit! Lazy (sic!), ty jesteś szczególnie nawiedzony, nawet bardziej niż pogromcy wampirów z filmu Polańskiego. ;-)
                  • m.a.l.a_syrenka Re: Kuki zmiażdżył :) 17.05.15, 14:42
                    Tak właśnie. Dopiero co powiedziałam "powodzenia" siostrze ciotecznej, drugiej to samo powiem w wakacje. Ich faceci już przygotowali im gniazdka za granicą. Wszyscy mają wyższe wykształcenie, przez 10 lat próbowali się umościć w Polsce, teraz opuścili - przestali wierzyć, że mają w tym kraju jakieś perspektywy. Co mają powiedzieć rodzice (wcale nie biedni)? Przecież próbowały w tym kraju i miały świetny start...
                • zeberdee28 Re: Kuki zmiażdżył :) 16.05.15, 14:18
                  Parametry mogą się przydać. PKB nominalne per capita Polski w 1989 r. wynosiło 1,6 tys USD, kiedy rozpoczęła się fala emigracji w 2004 r. PKB w Wielkiej Brytanii wynosiło 38 tys. USD, zatem żeby zaproponować podobne płace w gospodarce narodowej gospodarka Polski musiałaby powiększyć się 25-krotnie w ciągu 15 lat, co wymagałoby około 22% wzrostu PKB rocznie. Obawiam się że nie ma na świecie takich polityków którzy potrafiliby osiągnąć takie wyniki.
                  • to.niemozliwe Re: Kuki zmiażdżył :) 16.05.15, 23:17
                    Tylko, że dla Gyubala to prezydenta wina ze nie zarabiamy tyle co w UK. 😄
                    Fakty są takie, że to Polska dokonała największego skoku przez 10 lat w UE spośród wszystkich krajów wówczas przyjętych patrząc na podobny punkt startu.
                    • znana.jako.ggigus Polska dokonała najw. skoku? 16.05.15, 23:23
                      pierwsze słyszę, wskaźniki ekonomiczne, zdrowotne, edukacyjne, brak euro....
                      • to.niemozliwe Re: Polska dokonała najw. skoku? 16.05.15, 23:36
                        Tak, ekonomiczne akurat są najbardziej oczywiste.
                        Edukacyjne, zależy co przez to rozumiesz? Testy pisa wypadają obecnie lepiej niż 10 lat temu. Ostatnio widziałem ranking Pearsona 10 miejsce na świecie i 5 w Europie. Brak euro...? To i na brak euro teraz będziecie
                        psioczyc? 😅. Ech, Polaczki...wieczni malkontenci.
                        Wieczne biadolenie i narzekanie.
                        Zdrowie, zgadzam się - tu jest słabo. Taka specyfika. Choc znam ludzi ze Skandynawii, tez narzekają na swoją publiczna służbę zdrowia.
                      • zeberdee28 Re: Polska dokonała najw. skoku? 16.05.15, 23:42
                        Wskaźnik HDI, czyli swego rodzaju synteza oczekiwanej długości życia, wskaźnika poziomu edukacji, śmiertelności niemowląt, obecnie chyba też bierze pod uwagę nierówności dochodowe wskazuje że Polska jest na 30 miejscu w świecie. Nie jest to oczywiście powód do hurraoptymizmu, ponieważ nie ścigamy się z Mongolią czy Republiką Środkowoafrykańską, tylko chcemy dogonić Holandię, Niemcy czy Belgię, ale musimy sobie zdawać sprawę z tego że pukamy do drzwi ligi mistrzów, jesteśmy na szczycie ligi średniaków a liga słabiaków jest stulecie za nami.
                        • to.niemozliwe Re: Polska dokonała najw. skoku? 17.05.15, 06:53
                          Dokładnie. Nierówności dochodowe nawet maleją szybciej, wystarczy zerknac na indeks Giniego.
                          Niestety, większość dyskutantów, w przeciwieństwie do ciebie, wybiera skrajne przykłady do porównania, np. zostawiają Polskę z Niemcami lub UK, po czym udowadniają, że tu się nic nie dzieje. To jest mieszanka myślenia życzeniowego, roszczeniowo-biadolacego podejścia do rzeczywistości i po prostu błędów myślowych (te nieuprawnione zestawienie krajów o tak zróżnicowanych bogactwach).
                          Solzenicyn sformułował określenie "homo sovieticus" tudzież "sprytny niewolnik" na typ mentalności radzieckiej, ja bym nas nazwał "homo biadolicus". 😃
                • lazy.eye Re: Kuki zmiażdżył :) 16.05.15, 16:58
                  O czym ty człowieku piszesz??? Przecież sam jesteś komuchem jak Kukiz. To ty mnie okradłeś głosując w 2007 i 2011 na PO a teraz zamiast przeprosić palisz głupa. Faktycznie jesteś takim durniem, że tego nie widzisz? Od 1945 wychodzą tu polskojęzyczne gazety dla tubylców, w których przed każdymi wyborami jest napisane, która partia jest dobra i należy na nią głosować a która jest zła. Mógłbym się założyć, że nigdy nie zagłosowałeś na tą złą. Bo przecież media są w rękach takich szaraczków jak ty i nie uprawiają prostackiej propagandy tylko życzliwie radzą ubogim duchem i umysłem lemingom.
                  • stokrotka_a Re: Kuki zmiażdżył :) 17.05.15, 12:31
                    lazy.eye napisał:

> O czym ty człowieku piszesz??? Przecież sam jesteś komuchem jak Kukiz.

No, no stać cię na "rzeczowe" argumenty.

> To ty mnie okradłeś głosując w 2007 i 2011 na PO a teraz zamiast przeprosić palisz głupa.

A to ty jesteś jednym z tych okradzionych nieszczęśników. :-( Ale nie powinieneś się temu dziwić, ponieważ jak mówią moi liczni znajomi i krewni w Polsce, w Polsce wszyscy kradną. A jeśli wszyscy kradną, to ty też. Nic więc dziwnego, że przy takim rozpowszechnieniu złodziejstwa nawet złodziej bywa ofiarą kradzieży.
                • to.niemozliwe Re: Kuki zmiażdżył :) 16.05.15, 23:09
                  A skąd przypuszczenie, że 3 mln ludzi wyjechało bo było im źle? Sporo wyjechało, bo chcieli się rozwijać, przeżyć coś nowego, zobaczyć świat. Znam ludzi, ktorzy nie wyjechali na zmywak, tylko na uczelnie - wykładać. Znam takich co wrócili, wybudowali dom, mają pracę i kierownicze stanowiska. Nie rób z Polaków debili , którzy się nadają tylko na zmywak . Wolałbys, żeby nie mogli wyjechać, czy jednak żeby skorzystali z przysługujących im praw do swobody przemieszczania się?
                  Akurat emigracja zarobkowa dotyczy wszystkich krajów, gdzie jest średni dochód poniżej średniej europejskiej. Emigruja Słowacy, Litwini, Rumunii... itd.
                  Teza, że emigruja, bo im tak źle z powodu polityki ostatnich 10 lat jest bzdurna. Powody są głębsze, fundamentalne i nie wynikają bezpośrednio z polityki ekonomicznej dziś. .
                  Dług publiczny nie jest efektem tego, co się dzieje obecnie, tylko decyzji politycznych sprzed 5-10 lat a nawet wczesniejszych.
                  Teraz jest silne pomniejszenie zadłużenia, czego efektem jest zdjęcie procedury nadmiernego deficytu w zeszłym tygodniu.
                  Podałeś sprzeczne i wykluczające się argumenty na słabość obecnej władzy.
                  Z jednej strony zarzucasz ze deficyt rośnie, z drugiej, że ludziom ciężko żyć i emigruja. Gdyby silnie ograniczać deficyt w krotkim czasie, to tempo wzrostu gospodarczego by spadło i biedy byloby więcej.
                  Wtedy mówiłbys, że rząd tworzy bezrobotnych. A gdyby rząd olał deficyt i zwiększył wydatki, to bezrobocie by spadlo, ale byś narzekal, że deficyt za duży.
                  Widzisz sprzeczność w swoich obu argumentach?
                  Finanse publiczne można przyrównać do prywatnych.
                  To tak jakbyś 3 lata temu wziął kredyt na samochód, a jak w tym roku nie dostał podwyżki, to zaczynasz narzekać na bank, że za dużo ci liczy.
                  • six_a Re: Kuki zmiażdżył :) 16.05.15, 23:41
                    >Powody są głębsze, fundamentalne i nie wynikają bezpośrednio z polityki ekonomicznej dziś. .
                    twoje zapędy w zdejmowaniu odpowiedzialności z rządu (jakiegokolwiek w tej chwili) i przewalanie jej na "biadolących" ludzi są naprawdę wzruszające. weź może jednak pod uwagę, że szaraczki, po których tak jedziesz, nie mają mocy decyzyjnej, nie rozdzielają pieniędzy, nie wprowadzają ustaw i tak dalej. ale z faktu płacenia podatków mają jednak prawo czegoś wymagać. i nie są to żadne "roszczeniowe" postawy, tylko zwyczajne dążenie do zapewnienia sobie komfortu życia, a przez komfort nie rozumiem mercedesa, tylko brak siwienia, że nie starczy do pierwszego.

rozumiem, że masz jakąś sytuację, która nie pozwala ci tego dostrzec. może akurat twoje dochody urosły przez ten czas, może darzysz rząd zaufaniem, a może po prostu gustujesz w ośmiorniczkach i kamieni kupie. są różne przypadłości. ale żeby już być tak totalnie ślepym na wszystko, to jest naprawdę ewenement.

i nie nazywaj emigracją ludzi, którzy zwiedzają świat albo pojechali z wykładami na kontrakt rok czy dwa. to w ogóle nie jest liczone jako emigracja. emigracja już tu nie wróci, chyba że będzie miała co najmniej takie warunki jak za granicą, na co się nie zapowiada.
                    • zeberdee28 Re: Kuki zmiażdżył :) 16.05.15, 23:47
                      Powrót emigracji się nie zapowiada, ale masowa emigracja to była akurat sytuacja nie do uniknięcia. Żaden rząd nie był w stanie zapewnić wzrostu gospodarczego na poziomie wystarczającym by zrównać nominalne zarobki w Polsce z najbogatszymi krajami na świecie.
                      • six_a Re: Kuki zmiażdżył :) 17.05.15, 00:04
                        a czy masz może jakieś dane o tym, że w innych krajach nowej unii jest tak samo silna fala emigracji, czy może jednak coś tych ludzi trzyma na tyłku w ich krajach. bo wiesz, to nie musi być tylko kasa.

teza o tym, że wyjechali, bo chcieli zarabiać tyle co rockefeller albo zrobić światowe kariery do mnie nie przemawia. bardziej prawdopodobne jest to, że tam minimum a nie jakieś płace dla managerów są na poziomie zadowalającym. a to niestety oznacza, że tu minimum jest dnem. zresztą wystarczy się przyjrzeć nawet nie płacy minimalnej ale kwotom zasiłków. jak ktoś ma chore dziecko w tym kraju, jest inwalidą, to ma autentycznie przerąbane. i weź takiemu powiedz, że biadoli albo niech będzie kowalem swojego losu.
                        • to.niemozliwe Re: Kuki zmiażdżył :) 17.05.15, 06:41
                          Nie, nie jest dnem minimum tu. Rosnie szybko, nawet są tacy, którzy twierdzą, że wzrost płac, w tym minimalnej jest zbyt szybki i przewyższa wzrost wydajności pracy. Biadolisz przeokropnie, zero obiektywizmu, zero.
                          • six_a Re: Kuki zmiażdżył :) 17.05.15, 08:12
                            > że wzrost płac, w tym minimalnej jest zbyt szybki
                            powiedz to tym, którzy wyjechali. biedacy, nie znieśli tempa wzrostu płac.

i nie biadolę, gdyż ja w ogóle nie mam powodu do biadolenia. natomiast mam porównanie, którego tobie wyraźnie brakuje. bo niestety twoje święte wskaźniki i propaganda sukcesu przekładają się na życie mniejszości w tym kraju, większość natomiast zdecydowanie ma powody do niezadowolenia.

i nie neguj fachowców na szczycie, którzy te wskaźniki produkują, bo jest, jak mówią: x, dupa i kamieni kupa.
                        • zeberdee28 Re: Kuki zmiażdżył :) 17.05.15, 15:39
                          Owszem są takie dane - np. z Litwy(która jest na zbliżonym do Polski poziomie) wyemigrowało około 450 tys. osób, co przy populacji niespełna 3 mln daje naprawdę konkretny odsetek. Podobnie było w każdym kraju 'nowej' Unii za wyjątkiem bodajże Słowenii i Czech, ale te kraje od początku były znacząco zamożniejsze od Polski i nie doświadczyły masowego bezrobocia po transformacji ustrojowej.Nigdzie nie stawiam tezy że wyjechali bo chcieli być bogaci jak Rockefeller, wyjechali bo 6 funtów to więcej niż 6 złotych, prosta logika.
                          • to.niemozliwe Re: Kuki zmiażdżył :) 17.05.15, 16:01
                            Czyli teza, że wyjechali bo Polska jest źle rzadzona jest fałszywa. Nie ma znaczenia kto by rządził, czy PiS, PO, czy Kukiz - tez by była podobna skala emigracji.
                          • six_a Re: Kuki zmiażdżył :) 17.05.15, 16:52
                            w porządku, jest litwa hurra.
                            czyli co, rząd polski powinien olać to, że z kraju uciekają ludzie młodzi w wieku, który zapewnia przyrost. no to czemu te jęki o to, że za mało dzieci się rodzi, skąd pomysł podwyższenia wieku emerytalnego, przecież wszystko jest w porządku, a wyjeżdżają zwiedzać świat. wziąwszy pod uwagę, że jest to enta fala emigracji z polski, niedługo po prostu wszyscy się rozlezą po świecie. no ale nie ma o czym mówić, to normalne i każdy kraj tak ma.
                            • stokrotka_a Re: Kuki zmiażdżył :) 17.05.15, 17:11
                              six_a napisała:

> (...) skąd pomysł podwyższenia wieku emerytalnego, przecież wszystko jest w porz
                              > ądku,

Nawet Niemcy podwyższają wiek emerytalny. O USA to chyba nie warto wspominać, bo to zły przykład - tam bardzo wiele osób w przechodzonym wieku emerytalnym (dużo po 70. nawet) pracuje, bo musi. Po 2008 roku wartość indywidualnych rachunków emerytalnych znacznie spadła z powodu kryzysu finansowego i mnóstwo ludzi stanęło przed perspektywą konieczności zarobkowania mimo osiągnięcia wieku emerytalnego. No ale to Polska jest be, a za płotem trawa zawsze jest bardziej zielona. Poza tym przeciętny Polak chciałby, żeby po kilku wiekach anarchii szlacheckiej, rozbiorów, wojen i władzy komunistów, Polska dogoniła Europę Zachodnią w kilka lat i najlepiej żeby stało się to za sprawą cudów dokonanych przez doskonały rząd, którego jak na złość nie można w RP utworzyć od 25 lat. Nie da się tak szybko, moi mili, bo EZ nie stoi w miejscu i nie czeka biernie na tych, którzy zostali z tyłu.
                              • six_a Re: Kuki zmiażdżył :) 17.05.15, 17:23
                                nie wysilaj się aż ze stanami zjednoczonymi, ani rozbiorami czy inną prehistorią.
                                po prostu napisz (uwaga, uwaga: będzie to premiera w tym wątku) o korzystnych dla obywateli/kraju pomysłach rządu i prezydenta z bieżącej/poprzedniej kadencji oraz naszych sukcesach na arenie międzynarodowej, nie krępuj się. i nie zapominaj o tym, co o własnym szacownym gronie mówią członkowie tegoż grona: sikorski, sienkiewicz i przyjaciele.
                                • zeberdee28 Re: Kuki zmiażdżył :) 17.05.15, 17:32
                                  Ja mogę wymienić te które uważam za korzystne:
                                  - podwyższenie wieku emerytalnego
                                  - podwyżka VAT
                                  - rekomendacje dotyczące podniesienia poziomu wkładu własnego do kredytów hipotecznych
                                  - likwidacja kredytów walutowych
                                  - ograniczanie przywilejów w służbach mundurowych
                                  - deregulację zawodu prawnika(choć to zaczął Ziobro)
                                  Za złe mam rządowi anemiczną prywatyzację, fatalne osiągnięcia w informatyzacji administracji publicznej, dalsze utrzymywanie patologii lipnych uczelni finansowanych z budżetu, ustawę o ochronie gruntów rolnych, bardzo niskie nakłady na kulturę, brak rozbudowy uczelni medycznych.
                                • stokrotka_a Re: Kuki zmiażdżył :) 17.05.15, 18:01
                                  six_a napisała:

> nie wysilaj się aż ze stanami zjednoczonymi, ani rozbiorami czy inną prehistorią.

Sisi, chodzi właśnie o to, żeby się wysilić. Polecam ci to, zamiast narzekania na rząd. Obecna sytuacja w Polsce nie wzięła się znikąd. Podobnie sytuacja Anglii czy USA to wynik ciągu wydarzeń historycznych. Analizowanie sytuacji w kraju w oderwaniu od uwarunkować historycznych i społecznych do trywialny błąd rozpolitykowanych Polaków i Polek.

> po prostu napisz (uwaga, uwaga: będzie to premiera w tym wątku) o korzystnych d
                                  > la obywateli/kraju pomysłach rządu i prezydenta z bieżącej/poprzedniej kadencji
                                  > oraz naszych sukcesach na arenie międzynarodowej, nie krępuj się.

Mnóstwo korzystnych zmian obserwuję, bo patrzę z zewnątrz. Polska zmieniła się od 1989 roku na plus. Ludziom żyje się lepiej i mogą korzystać z wolności decydowania o swoim życiu. Mam znajomych, którzy strasznie narzekają na sytuację w RP. Mają dwoje dzieci, ona nie pracuje, a mąż jest wolnym strzelcem (pracuje na własny rachunek). Mają dom pod Warszawą i 2 mieszkania w dużym mieście, które wynajmują. Ale jeśli ich zapytasz, co u nich, to żalom i narzekaniom nie będzie końca. To typowe.
                                  A na arenie międzynarodowej, nigdy nie było tak dobrze. Świadczy o tym nasze członkostwo w UE i NATO zamiast w RWPG i Układzie Warszawskim.

> i nie zapomi
                                  > naj o tym, co o własnym szacownym gronie mówią członkowie tegoż grona: sikorski
                                  > , sienkiewicz i przyjaciele.

A czytałaś może na wikileaks, co w swoim szacownym gronie mówią politycy z USA lub Niemiec? A poza tym na co narzekasz? Na jakość ludzi tworzących rząd? A skąd ci ludzie pochodzą? Gdzie się wychowali, wykształcili i zostali uformowani ideologicznie w kwestiach religijnych? Przecież w tym właśnie polskim społeczeństwie. To nie jest spisek żydowski (mam nadzieję, że nie jesteś wyznawczynią). To są ludzie, których postawy są właściwe dla Polaków. Nie ma cudów, sisi, w przeciętnym społeczeństwie, walczącym o Boga i Honor, nie jest łatwo znaleźć diamenty i obsadzić je w rządowej "koronie". Rząd to zwierciadło społeczeństwa. Nie uciekniesz od twego, chyba że wyemigrujesz.
                                  • six_a Re: Kuki zmiażdżył :) 17.05.15, 18:35
                                    nie odróżniasz narzekania od krytyki, to podstawowy motyw, na którym zajeżdżasz tę dyskusję. to może jeszcze raz: ja nie mam powodów do narzekania, co nie znaczy, że mam być ślepa albo widzieć tylko czubek własnego nosa.

>bo patrzę z zewnątrz. Polska zmieniła się od 1989 roku na plus. Ludziom żyje się lepiej
                                    no tu to już bredzisz, jak tusk. brakuje drugiej anglii, która w praktyce okazała się przeprowadzką polaków na wyspy.

truizmy takie, no oczywiście, że się zmieniła, szczególnie w porównaniu z czymś absurdalnym, np. biedą stanu wojennego albo niewolnictwem w afryce czy czym tam, strasznym losem amerykanów obarczonych kredytem.

jak pomieszkasz tutaj, to poopowiadasz, jak tu jest dobrze. zaczniesz od czegoś prostego, jak znajdź sto metrów równego chodnika i przejście podziemne z działającą niezasyfioną maksymalnie windą. powodzenia w szukaniu.

Mają dom pod Warszawą i 2 mieszkania w dużym mieście, które w
                                    > ynajmują. Ale jeśli ich zapytasz, co u nich, to żalom i narzekaniom nie będzie
                                    > końca. To typowe.
                                    posiadanie domu i dwóch mieszkań w żaden sposób nie jest typowe. więc oni są nietypowi, podobnie jak nietypowe jest narzekanie przy ich sytuacji. malkontenctwo to kwestia charakteru. krytyka to co innego - mnóstwo ludzi wystawiło już platformie i aktualnemu prezydentowi karnego kutasa, ale oczywiście nie należy tego dostrzegać, GDYŻ ZAWSZE winna jest nasza historia i narzekactwo podatników.
                                    • stokrotka_a Re: Kuki zmiażdżył :) 17.05.15, 18:58
                                      six_a napisała:

> nie odróżniasz narzekania od krytyki, to podstawowy motyw, na którym zajeżdżasz
                                      > tę dyskusję. to może jeszcze raz: ja nie mam powodów do narzekania, co nie zna
                                      > czy, że mam być ślepa albo widzieć tylko czubek własnego nosa.

To jest krytyka, a nie narzekanie? A masz jakieś propozycje zaradzenia trudnościom i naprawienia tego, co w RP nie działa? Jesteś radną, albo posłanką? Co robisz oprócz krytykowania.

> truizmy takie, no oczywiście, że się zmieniła, szczególnie w porównaniu z czymś
                                      > absurdalnym, np. biedą stanu wojennego albo niewolnictwem w afryce czy czym ta
                                      > m, strasznym losem amerykanów obarczonych kredytem.

Oczywiście, Polskę można porównywać przecież z UK, gdzie o demokracji zaczęli dyskutować, gdy w Rzeczypospolitej jeszcze przez wieki obowiązywała pańszczyzna i gdzie pod koniec 18 wieku miała miejsce rewolucja przemysłowa, podczas gdy przeciętny właściciel chłopów pańszczyźnianych w Polsce jeszcze przez dziesięciolecia nie miał żadnego interesu, żeby inwestować w nowe technologie. Najlepiej jest zignorować historię i krytykować rząd, że cudów nie uczynił. Nie wiem jednak, czy zdajesz sobie sprawę, że w sprawie cudów, to do kościoła powinnaś się udać. Zamów mszę w intencji cudu gospodarczego wzorem wielu innych Polaków, którzy czasami nawet w intencji korzystnej pogody zanoszą wnioski do kościoła.

> jak pomieszkasz tutaj, to poopowiadasz, jak tu jest dobrze. zaczniesz od czegoś
                                      > prostego, jak znajdź sto metrów równego chodnika i przejście podziemne z dział
                                      > ającą niezasyfioną maksymalnie windą. powodzenia w szukaniu.

A kto te chodniki robi? Rząd???
                                      >
                                      > posiadanie domu i dwóch mieszkań w żaden sposób nie jest typowe. więc oni są ni
                                      > etypowi, podobnie jak nietypowe jest narzekanie przy ich sytuacji. malkontenctw
                                      > o to kwestia charakteru.

Masz rację, ale chyba nie zauważyłaś do tej pory, że malkontenctwo jako cecha charakteru nie zależy od stanu posiadania w przypadku obywateli RP.

krytyka to co innego - mnóstwo ludzi wystawiło już pla
                                      > tformie i aktualnemu prezydentowi karnego kutasa, ale oczywiście nie należy teg
                                      > o dostrzegać, GDYŻ ZAWSZE winna jest nasza historia i narzekactwo podatników.

No i co z tego, że wystawiło? Każdemu innemu prezydentowi i partii wystawiłoby po kilu latach braku cudów. Teraz w ramach tej "krytyki" wybiorą sobie Dudę i PiS. Och, sisi, zobaczysz jak teraz będzie dobrze w RP. Cuda zaczną się pojawiać jak króliki z kapelusza.
                                      • six_a Re: Kuki zmiażdżył :) 17.05.15, 19:18
                                        > To jest krytyka, a nie narzekanie? A masz jakieś propozycje zaradzenia trudnośc
                                        > iom i naprawienia tego, co w RP nie działa?
                                        tak, to jest drugi tępy chwyt w tej dyskusji. nie masz stołka, nie masz prawa do krytyki.
                                        odpowiadam: płacę podatki, wybieram i oczekuję od wybranych realizacji programu (nie obietnic - PROGRAMU). na przykład od gronkiewicz-walc oczekiwałam zielonej świętokrzyskiej, jak każdy zresztą, BO TAKI BYŁ PLAN. co dostałam? zasrane doniczki z uschniętymi badylami, które każdego roku trzeba będzie wymieniać, wot taki sposób wywalenia m.in. moich pieniędzy.

> A kto te chodniki robi? Rząd???
                                        nie, kuśwa ja. a kto organizuje przetargi jak nie organy administracji? kto egzekwuje reklamacje tego badziewia? ja? nie sądzę. ja za to daję na to kasę.

> Każdemu innemu prezydentowi i partii wystawiłoby
                                        > po kilu latach braku cudów.
                                        a nie nie nie, takiego cudu, żeby głosować na złość, bo już nawet nie na mniejsze zło, to ja w historii od 1989 nie widziałam. ludzie o diametralnie różnych poglądach od tego katozjeba dudy są w stanie na niego zagłosować i przeczekać, byle platforma się obudziła. inni wybrali oddanie nieważnego głosu. to nie jest tylko wyborcy kukiza, których się tu od roszczeniowców wyzywa. zrozum to i doceń to. doceń zwłaszcza, jak sobie na to platforma z komorowskim zapracowała. teraz to już im tylko pozostaje straszenie radyjem maryja, no ale nawet to jest kiepskie w sytuacji, gdy samemu się lizało tyłki biskupów i wpakowało kupę kasy w świątynię opaczności rękami ministra zdrojewskiego od KULTU(ry).
                                        • stokrotka_a Re: Kuki zmiażdżył :) 17.05.15, 20:56
                                          six_a napisała:

> odpowiadam: płacę podatki, wybieram i oczekuję od wybranych realizacji programu
                                          > (nie obietnic - PROGRAMU). na przykład od gronkiewicz-walc oczekiwałam zielone
                                          > j świętokrzyskiej, jak każdy zresztą, BO TAKI BYŁ PLAN. co dostałam? zasrane do
                                          > niczki z uschniętymi badylami, które każdego roku trzeba będzie wymieniać, wot
                                          > taki sposób wywalenia m.in. moich pieniędzy.

A czy ja napisałam, że nie masz prawa do krytyki? Gdzie? Zacytuj. Masz prawo, ale zauważ, że krytykowanie i oczekiwanie bez podania rozwiązań problemów i aktywnego uczestnictwa w ich rozwiązywaniu niczym nie różni się od narzekania.

> nie, kuśwa ja. a kto organizuje przetargi jak nie organy administracji? kto egz
                                          > ekwuje reklamacje tego badziewia? ja? nie sądzę. ja za to daję na to kasę.

Chodniki robi lokalna administracja nadzorowana przez władze gminy, które są wybierane spośród takich zwyczajnych ludzi jak ty. Ci urzędnicy to tacy sami ludzie jak ty i ja, chodzili do tych samych przedszkoli i szkół, a nawet na te same msze. To nie są ufoludki z Marsa albo spiskowcy z Niemiec, Rosji czy Izraela. Jeśli coś tak prostego nie działa na poziomie lokalnym, to jest to najlepszy dowód na współodpowiedzialność społeczeństwa za otaczającą nas bylejakość.

> a nie nie nie, takiego cudu, żeby głosować na złość, bo już nawet nie na mniejs
                                          > ze zło, to ja w historii od 1989 nie widziałam.

Ale ludzie przecież chcą cudu. Duda obiecuje cuda i ludzie na niego zagłosują. To będzie w ich wykonaniu wybór pozytywny a nie na złość.

> ludzie o diametralnie różnych p
                                          > oglądach od tego katozjeba dudy są w stanie na niego zagłosować i przeczekać, b
                                          > yle platforma się obudziła.

Twoja diagnoza jest ze wszech miar błędna - to nie PO ma się obudzić, ale polskie społeczeństwo.
                                          • six_a Re: Kuki zmiażdżył :) 17.05.15, 21:41
                                            > ale zauważ, że krytykowanie i oczekiwanie bez podania rozwiązań problemów i akty
                                            > wnego uczestnictwa w ich rozwiązywaniu niczym nie różni się od narzekania.
                                            kto tak mówi? ty? to możemy to uznać za prywatną opinię, a nie jakąś zasadę.

> ładze gminy, które są wybierane spośród takich zwyczajnych ludzi jak ty.
                                            chyba rzeczywiście mieszkasz za daleko, tak daleko, że zapomniałaś, że w wyborach samorządowych startują partie i od wielu lat rządy dzielą w histerycznej cokolwiek walce po i pis, reszta to pionki.

> Ale ludzie przecież chcą cudu. Duda obiecuje cuda i ludzie na niego zagłosują.
                                            > To będzie w ich wykonaniu wybór pozytywny a nie na złość.
                                            niestety, nic nie zrozumiałaś. i nie mów innym, czym to będzie w ich wykonaniu. to przykra przypadłość.

>to nie PO ma się obudzić, ale polskie społeczeństwo.
                                            może się nie zorientowałaś jeszcze, ale ludzie zasiadający w sejmie i senacie to są właśnie reprezentanci społeczeństwa. tylko jakby coraz bardziej o tym zapominają. więc mnie nie rozśmieszaj z tymi postulatami przebudzenia się polskiego społeczeństwa.
                                            • stokrotka_a Re: Kuki zmiażdżył :) 18.05.15, 09:29
                                              six_a napisała:

> kto tak mówi? ty? to możemy to uznać za prywatną opinię, a nie jakąś zasadę.

A ty co tu przedstawiasz? Naukowo potwierdzone tezy, czy raczej swoje opinie?

> chyba rzeczywiście mieszkasz za daleko, tak daleko, że zapomniałaś, że w wybora
                                              > ch samorządowych startują partie i od wielu lat rządy dzielą w histerycznej cok
                                              > olwiek walce po i pis, reszta to pionki.

A skąd się wzięli ci lokalni członkowie partii? Z Księzyca spadli? Putin ich w teczce przywiózł?

> niestety, nic nie zrozumiałaś. i nie mów innym, czym to będzie w ich wykonaniu.
                                              > to przykra przypadłość.

Całe szczęście, że ty zrozumiałaś. A ja innym nic nie mówię. Ja tylko przedstawiam swoje opinie.

> może się nie zorientowałaś jeszcze, ale ludzie zasiadający w sejmie i senacie t
                                              > o są właśnie reprezentanci społeczeństwa. tylko jakby coraz bardziej o tym zapo
                                              > minają. więc mnie nie rozśmieszaj z tymi postulatami przebudzenia się polskiego
                                              > społeczeństwa.

Nie rozmieszaj mnie swoją krytyką (czyt. narzekaniem) nic nie wnoszącą do rozwiązania problemów. Ludzie zasiadający w sejmie i senacie to tacy sami członkowie społeczeństwa, ukształtowani w takim samym środowisku jak miliony innych obywateli.
                            • zeberdee28 Re: Kuki zmiażdżył :) 17.05.15, 17:22
                              Rząd ma ograniczone pole manewru, ponieważ po prostu nie ma tyle pieniędzy ile mają rządy w bogatych krajach, to jest zupełnie normalne że ludzie emigrują z biedniejszych krajów do bogatszych. Politycy mówią różne rzeczy, bo zwyczajnie nie mogą powiedzieć że niemożliwy jest szybszy wzrost PKB i że będziemy jeszcze przez przynajmniej 25 lat dużo biedniejsi niż kraje Europy zachodniej i dalej czeka nas tylko praca i oszczędzanie. Jak ktoś obiecuje coś innego to ja się mogę co najwyżej uśmiechnąć, bo matematyka pokazuje bez cienia wątpliwości że nie ma żadnych szans na to żeby szybciej dogonić poziom życia na zachodzie.
                              • six_a Re: Kuki zmiażdżył :) 17.05.15, 17:31
                                więc mówisz, że rząd nie ma pieniędzy? ja nie mogę jak mamonę tylko ludzie widzą. vat 23% - no tu górujemy hurrra ponownie, podatki od 18%, akcyzy sryzy, podatki od przedsiębiorstw, od gruntu, czynsze z sufitu za lokale użytkowe, że tylko banki w centrum sobie mogą pozwolić na wynajmowanie, zus od nieco powyżej 1000 najmarniej. dodajmy jeszcze kasę, która płynie z unii. nie zastanawiasz się, gdzie się te wszystkie pieniądze podziewają?
                                no ale najlepiej napisać, że rząd nie ma pieniążków. peszek. rozumku chyba też nie ma. a to już niestety fatalnie dla wszystkich. znacznie fatalniej niż brak pieniążków.

dobra. zakańczam na tym.
                                • zeberdee28 Re: Kuki zmiażdżył :) 17.05.15, 17:43
                                  Ja wiem gdzie się podziewają(to jest zupełnie jawne), wiem też ile jest tych pieniędzy - ok. 90 mld USD rocznie, dla porównania nasi zachodni sąsiedzi mają przychody budżetu na poziomie 1500 mld USD. Spora różnica co nie ? Również zakańczam.
                                  • six_a Re: Kuki zmiażdżył :) 17.05.15, 17:51
                                    >Spora różnica co nie?

spora, zwłaszcza w krajobrazie gospodarczym. no ale jak się ma 90 mld i chce wpie...ć ośmiorniczki, to faktycznie houston mamy problem. w każdym razie politycy żyją na poziomie i to się widocznie najbardziej dla niektórych liczy. reszta niech se weźmie kredyt, albo płaci kartą, parafrazując bronisława złotoustego.
                                    • stokrotka_a Re: Kuki zmiażdżył :) 17.05.15, 18:08
                                      six_a napisała:

> reszta
                                      > niech se weźmie kredyt, albo płaci kartą, parafrazując bronisława złotoustego.

A zdajesz sobie sprawę, jak bardzo zadłużony jest przeciętny Amerykanin, który pracuje na spłacanie kredytów zaciągniętych na edukację, dom, samochody czy inne dobra konsumpcyjne? W kraju, w którym mieszkam, młody człowiek zarabia dużo więcej niż młody człowiek w RP, ale jego kredyt hipoteczny jest 8 razy wyższy niż kredyt hipoteczny porównywalnego Polaka.
                                      • six_a Re: Kuki zmiażdżył :) 17.05.15, 18:40
                                        czy ty masz jakiś kompleks amerykański?
                                        bo to już nudne się robi.
                                        dla pocieszenia powiem, że mamy pokaźną polonię w stanach, widocznie nie przestraszyli się tych kredytów, którymi tak straszysz. kredyt sam w sobie nie jest zły, tylko popatrz sobie może na konsekwencje załóżmy utraty pracy i niespłacenia tam i tu. tam przepada ci dom i zaczynasz od nowa. tu (do niedawna) przepadał ci dom i dalej zostawał dług. popatrz sobie na głośne ostatnio działania komorników. potem sobie popatrz na poziom zadowolenia z życia tam i tu i tak dalej.
                                        • stokrotka_a Re: Kuki zmiażdżył :) 17.05.15, 19:06
                                          six_a napisała:

> czy ty masz jakiś kompleks amerykański?
                                          > bo to już nudne się robi.

Wiem, że przedstawianie niewygodnych dla ciebie argumentów jest nudne.

> dla pocieszenia powiem, że mamy pokaźną polonię w stanach, widocznie nie przest
                                          > raszyli się tych kredytów, którymi tak straszysz. kredyt sam w sobie nie jest z
                                          > ły, tylko popatrz sobie może na konsekwencje załóżmy utraty pracy i niespłaceni
                                          > a tam i tu. tam przepada ci dom i zaczynasz od nowa. tu (do niedawna) przepadał
                                          > ci dom i dalej zostawał dług. popatrz sobie na głośne ostatnio działania komor
                                          > ników. potem sobie popatrz na poziom zadowolenia z życia tam i tu i tak dalej.

A wiesz kiedy zdecydowana większość tej polonii w USA wyniosła się z Polski? Czy wiesz, dlaczego system społeczny i polityczny w USA jest tak różny od polskiego? I czy wiesz, że narzekanie na rząd przy bezczynnym trwaniu w swoim g...nie nie jest typową postawą przeciętnego Amerykanina? Wiesz, że przeciętny Amerykanin przestrzega przepisów i płaci podatki, za pomocą których USA utrzymuje potężną armię? Jak sądzisz skąd to się wzięło? Skąd się wziął etos pracy i przedsiębiorczości w USA? Potrafisz porównać rozwój sytemu polityczno-gospodarczego w USA i Polski od 18 wieku?
                                          • six_a Re: Kuki zmiażdżył :) 17.05.15, 19:27
                                            > Wiesz, że przeciętny Amerykan
                                            > in przestrzega przepisów i płaci podatki, za pomocą których USA utrzymuje potęż
                                            > ną armię?
                                            tak to bardzo ciekawe, ja też płacę podatki i utrzymuję więzienia amerykańskie w polsce, jak się okazało. tak że polak amerykanin dwa bratanki.

reszta dziwnych pytań: dyskusja dotyczy wyborów prezydenckich w polsce, skup się, stokrotka, dasz radę. broń komorowskiego, dalijazda. czekam na pierwszy rzeczowy argument, coś czuję, że się nie doczekam.
                                            • stokrotka_a Re: Kuki zmiażdżył :) 17.05.15, 21:07
                                              six_a napisała:

> tak to bardzo ciekawe, ja też płacę podatki i utrzymuję więzienia amerykańskie
                                              > w polsce, jak się okazało. tak że polak amerykanin dwa bratanki.

Mylisz się akurat w tej kwestii. Amerykanie zapłacili w gotówce znacznie więcej niż wynosił koszt utrzymania tych kilku cel i suma odszkodowań zasądzonych dla poszkodowanych.

> reszta dziwnych pytań: dyskusja dotyczy wyborów prezydenckich w polsce, skup si
                                              > ę, stokrotka, dasz radę. broń komorowskiego, dalijazda. czekam na pierwszy rzec
                                              > zowy argument, coś czuję, że się nie doczekam.

I w tym względzie też się mylisz. Ja nie prowadzę dyskusji o tych wyborach prezydenckich. To jest sprawa drugorzędna w moich tekstach. Ja dyskutuję o przyczynach obecnego stanu rzeczy i próbuję uświadomić m.in. tobie, że ani prezydent ani rząd tworzony przez to społeczeństwo cudów nie uczyni, bo bardzo trudno jest przeskoczyć samego siebie. Acha, i ja wcale nie bronię Komorowskiego, ponieważ uważam, że jest słabym prezydentem. Ale zauważ, że Duda jako prezydent i do tego PiS wygrywający jesienne wybory, to katastrofa. Obawiam się, że oczekiwanie na przebudzenie PO (czyli całego społeczeństwa) skończy się bardzo niemiłym uczuciem związanym z przebudzeniem za jakieś 2-3 lata i uświadomieniem sobie, że trzymamy właśnie rękę w nocniku i nijak nie daje się jej stamtąd wyjąc. Ale przecież wybór należy do wyborców, również do tych, którzy nie zagłosują.
                                              • six_a Re: Kuki zmiażdżył :) 17.05.15, 21:44
                                                > Ja nie prowadzę dyskusji o tych wyborach prezydenckich.
                                                to zmień wątek. bo się zabłąkałaś.
                                                • stokrotka_a Re: Kuki zmiażdżył :) 17.05.15, 22:30
                                                  six_a napisała:

> to zmień wątek. bo się zabłąkałaś.

Naprawdę? To ty ustalasz, o czym wolno dyskutować w wątku? Gdybyś trzymała się ściśle tematu, to powinnaś pisać tylko o zmiażdżeniu w wykonaniu "Kukiego", a nie piszesz. Cóż za "konsekwentność".
                                        • zeberdee28 Re: Kuki zmiażdżył :) 17.05.15, 19:30
                                          Akurat z tymi kredytami to jest trochę miejska legenda, w większości stanów nawet jak przepadnie nieruchomość trzeba spłacić pozostały dług, poza tym te pożyczki w których przepada tylko zastaw z reguły wymagały dużego wkładu własnego. Można zbankrutować, ale kredyty studenckie są wyłączone z bankructw, więc też nie jest tak różowo.
                    • to.niemozliwe Re: Kuki zmiażdżył :) 17.05.15, 06:37
                      Bla bla bla... 😸
                      • six_a Re: Kuki zmiażdżył :) 17.05.15, 08:14
                        brawo, lol.
                        twoja sygnaturka ma się tak do treści postu, jak propaganda do rzeczywistości.
                        • to.niemozliwe Re: Kuki zmiażdżył :) 17.05.15, 08:42
                          Dobrze Ci zrobi raz na jakiś czas zdarzyć się z rzeczywistością... 😆
                          • six_a Re: Kuki zmiażdżył :) 17.05.15, 09:06
                            >zdarzyć się z rzeczywistością
                            wat?
                            nie dość, że na kacu, to jeszcze z typową życzliwością "polaczka". no żebyś ty jeszcze tak konsekwentny był, ale niestety. polaczkowatość, na którą tak narzekasz, wychodzi z ciebie wszystkimi porami.

poranki zawsze udane. lolll.
                            • to.niemozliwe Re: Kuki zmiażdżył :) 17.05.15, 10:54
                              Gdzie twoje cięte i jakże przeze mnie cenione poczucie humoru? ☺
                              Ustalimy najpierw co rząd ma nam "załatwić", bo chyba mamy tu rozbieżność oczekiwań, a wskutek tego ocen?
                              Robotę ma załatwić? Pensje jak na zachodzie? Lekarza czekającego niecierpliwie na pacjenta? Żeby autobus się nie spoznial? Co jeszcze?
                              • six_a Re: Kuki zmiażdżył :) 17.05.15, 11:14
                                > Gdzie twoje cięte i jakże przez
                                a co ja jestem, twój zabawiacz osobisty?

>Lekarza czekającego niecierpliwie na pacjenta? Żeby autobus się nie spoznial?
                                egzakli, od tego masz te ministerstwa chyba? zdrowia, transportu i tak dalej. co myślałeś, że krasnoludki to robią? albo wolontariusze? za coś się kuśwa pensje bierze chyba tak? więc niech załatwiają. a potem ponoszą odpowiedzialność. albo niech chociaż potrafią powiedzieć, sorry nie wyszło, postaramy się lepiej. ale nie, dupa się pali i dopiero masz wysyp inicjatyw prezydenta, który przez pięć lat nie wiem wogle co robił, a jak ja tego nie wiem, to znaczy, że nic nie robił.

• stokrotka_a Re: Kuki zmiażdżył :) 17.05.15, 12:24
                                  "który przez pięć lat nie wiem wogle co robił, a jak ja tego nie wiem, to znaczy, że nic nie robił."

"Logika" nie do podważenia, bo przecież Sisi wie o wszystkim, co w trawie piszczy. :-)
                                • to.niemozliwe Re: Kuki zmiażdżył :) 17.05.15, 15:20
                                  Z tego, co rozumiem, to jakieś socjalistyczne sentymenty? Tak jest chyba jeszcze tylko na Kubie i w Korei Północnej, że ministerstwo kultury dba o kulturę, transportu zapewnia wszystkim dotarcie na miejsce i i czasie, zdrowia leczy, a płaci za to resort finansów.
                                  Przy takich oczekiwaniach, zupełnie pozbawionych realizmu bardziej zrozumiała jest ta roszczeniowa postawa charakterystyczna dla ok 50% moich rodaków.
                                  Im kto wam namaluje ładniejsza kiełbasę na końcu kija, tym lacniej pocwalujecie oddać na niego głos. Nie ważne czy to się w ogóle kupy trzyma, ważne że obieca wszystko plus gwiazdkę z nieba.
                                  • six_a Re: Kuki zmiażdżył :) 17.05.15, 16:48
                                    > Z tego, co rozumiem,
                                    tak, socjalizm. jak wiadomo, rządy i ministerstwa to zaszłość komunizmu. w normalnych ustrojach ministerstwa to pic na wodę. nic nie organizują, niczym się nie zajmują, po prostu urzędnicy pobierają pensję. taki model polski.

> Przy takich oczekiwaniach, zupełnie pozbawionych realizmu
                                    doprawdy jesteś jakimś kuriozum w tym wątku. według ciebie nieumieranie w kolejce do pana od raka to jest roszczeniowość. japier.

> Im kto wam namaluje ładniejsza kiełbasę na końcu kija, tym lacniej pocwalujecie
                                    > oddać na niego głos. Nie ważne czy to się w ogóle kupy trzyma, ważne że obiec
                                    > a wszystko plus gwiazdkę z nieba.
                                    jak na razie, to ty się na to łapiesz. ja na żadne obietnice nie liczę, tylko mówię jak jest aktualnie. a na wybory idę zrobić frekwencję, a nie oddać głos. więc z laski nie mów w moim imieniu swoimi przekonaniami o jakichś kiełbasach, bo nie jadam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka