Dodaj do ulubionych

Może tu się dowiem

24.05.15, 19:13
Czy znacie kogoś , kto zrobił sobie korektę laserową wzroku? A może sami robiliście? Pomóżcie w podjęciu decyzji, bo na "zdrowiu" nikt nie odpowiedział. Czyżby tak mało popularny zabieg, bo za drogi, czy raczej ryzykowny? Osobiście znam tylko jedna taka osobe, która, mimo powolnego powrotu wady wzroku poleca bardzo tę metodę.
Obserwuj wątek
    • pomorzanka34 Re: Może tu się dowiem 24.05.15, 19:18
      osobiście nie miałam ale znajoma miała i poleca każdemu kto boryka się z dużą wadą wzroku o ile nie ma przeciwwskazań no i o ile w przyszłości nie planujesz potomstwa bo jeśli planujesz to zabieg lepiej zrobić po ewentualnej ciąży sama bym chętnie poddała się takiemu zabiegowi ale jak dla mnie za drogi ;/
      • molly_wither Re: Może tu się dowiem 24.05.15, 19:29
        Na bank to zostane niedlugo babcia, ale mam jeszcze tez bym chetnie zostala:)
        pomorzanka34 napisała:

> osobiście nie miałam ale znajoma miała i poleca każdemu kto boryka się z dużą
        > wadą wzroku o ile nie ma przeciwwskazań no i o ile w przyszłości nie planujesz
        > potomstwa bo jeśli planujesz to zabieg lepiej zrobić po ewentualnej ciąży sama
        > bym chętnie poddała się takiemu zabiegowi ale jak dla mnie za drogi ;/
    • kino.mockba Re: Może tu się dowiem 24.05.15, 21:39
      Znam + siostra robi w przyszłym tygodniu.
      • molly_wither Re: Może tu się dowiem 24.05.15, 22:47
        Bede mogla zapytac,jak bylo? Ile ma dioptrii ?(+ czy -)

kino.mockba napisała:

> Znam + siostra robi w przyszłym tygodniu.
        • kino.mockba Re: Może tu się dowiem 25.05.15, 17:33
          Coś rzędu -2 do -3, nie wiem dokładnie. Mam ją przywieźć po zabiegu, potem Ci napiszę jakie wrażenia.

Koleżanka właśnie znowu zaczęła nosić okulary po >10 latach od operacji. Mówiła, że nie boli, tylko napie.... Porody miała przez cesarkę i pewnie jeszcze kilka ograniczeń.
          • kino.mockba Re: Może tu się dowiem 29.05.15, 18:06
            Pacjentka żyje:)
            Chłopak, którego cięli przed nią zemdlał po zabiegu. Podobno sam zabieg był bezbolesny, ale teraz leży po ciemku ze światłowstrętem przegryzając środki przeciwbólowe. Od razu widziała ostro.
            • molly_wither Re: Może tu się dowiem 29.05.15, 19:42
              Dzieki. Ja sie jednak nie zdecyduje.
              kino.mockba napisała:

> Pacjentka żyje:)
              > Chłopak, którego cięli przed nią zemdlał po zabiegu. Podobno sam zabieg był bez
              > bolesny, ale teraz leży po ciemku ze światłowstrętem przegryzając środki przeci
              > wbólowe. Od razu widziała ostro.
    • zwierzakowa13 Re: Może tu się dowiem 24.05.15, 21:55
      Ja robiłam, mój mąż i trzy znajome.
      Mój mąż zszedł do 0 z -6, ja miałam -3 zeszłam do -0,25 i drugie oko -0,25 lub -0,5 zależy czy zmęczona jestem lub przeziębiona. Koleżanki do 0.
      Jeśli chodzi o zagrożenia to z tego co wiem nie zdarza się obecnie żeby ktoś skończył ślepy. Ja po zabiegu mam większe problemy z suchym okiem. Ale z tego co widzę po mężu i znajomych to dotyczy to głównie osób, które jak ja już wcześniej przed zabiegiem miały z tym problem.
      Ze względu na suche oczy potrzebowałam więcej czasu po zabiegu żeby wszystko wróciło do normy. Jakoś tak 1,5 miesiąca. Pozostałe osoby po tygodniu najdalej dwóch nie miały żadnych dolegliwości.
      jeszcze przypominam sobie że znajomy męża męczył się z tak zwanym efektem halo ale jakoś po 2 miesiącach mu przeszło.
      I co najważniejsze, ja mimo problemow o których pisałam nie żałuje. Mam dużo większy komfort idąc na basen czy na inne ćwiczenia. Noszenie okularów przeciwsłonecznych tez już nie wymaga kombinacji jak wcześniej.
      Oczywiście wzrok może się normalnie psuć. Ja jestem ponad 2 lata po zabiegu mój mąż ponad 4 i żadnemu z nas wzrok się nie pogorszył jak na razie.
      Koleżance pogorszył się na czas ciąży ale potem wrócił do normy, chociaż generalnie mówi się że lepiej ten zabieg robić po urodzeniu dzieci.
      • molly_wither Re: Może tu się dowiem 24.05.15, 22:52
        Dziękuję Ci za wyczerpującą odpowiedź. Ja mam -6 i progresję (wiek). Tez mam "suche oko" .
        Poza tym robie codziennie makijaz oczu. Czy zaraz po zabiegu mozna malowac oczy? Chodzi o to,ze ja musze zaraz po zabiegu do pracy, a nie pomalowana sie nie pokaze:)
        Czy poszliszcie do pracy na drugi dzien,czy wzieliscie zwolnienia na kilka dni?
        zwierzakowa13 napisała:

> Ja robiłam, mój mąż i trzy znajome.
        > Mój mąż zszedł do 0 z -6, ja miałam -3 zeszłam do -0,25 i drugie oko -0,25 lub
        > -0,5 zależy czy zmęczona jestem lub przeziębiona. Koleżanki do 0.
        > Jeśli chodzi o zagrożenia to z tego co wiem nie zdarza się obecnie żeby ktoś sk
        > ończył ślepy. Ja po zabiegu mam większe problemy z suchym okiem. Ale z tego co
        > widzę po mężu i znajomych to dotyczy to głównie osób, które jak ja już wcześni
        > ej przed zabiegiem miały z tym problem.
        > Ze względu na suche oczy potrzebowałam więcej czasu po zabiegu żeby wszystko wr
        > óciło do normy. Jakoś tak 1,5 miesiąca. Pozostałe osoby po tygodniu najdalej dw
        > óch nie miały żadnych dolegliwości.
        > jeszcze przypominam sobie że znajomy męża męczył się z tak zwanym efektem halo
        > ale jakoś po 2 miesiącach mu przeszło.
        > I co najważniejsze, ja mimo problemow o których pisałam nie żałuje. Mam dużo wi
        > ększy komfort idąc na basen czy na inne ćwiczenia. Noszenie okularów przeciwsło
        > necznych tez już nie wymaga kombinacji jak wcześniej.
        > Oczywiście wzrok może się normalnie psuć. Ja jestem ponad 2 lata po zabiegu mój
        > mąż ponad 4 i żadnemu z nas wzrok się nie pogorszył jak na razie.
        > Koleżance pogorszył się na czas ciąży ale potem wrócił do normy, chociaż genera
        > lnie mówi się że lepiej ten zabieg robić po urodzeniu dzieci.
        • rekreativa Re: Może tu się dowiem 24.05.15, 23:04
          Oj, o makijażach i pracy to raczej zapomnij.
          Moja siostra miała laser ponad miesiąc temu. Po zabiegu obowiązuje surowy zakaz dotykania oczu, chodzi się w ciemnych okularach, bo jest wielokrotnie zwiększona wrazliwośc na światło (ból!), a na noc sie zakłada specjalne okulary ochronne, żeby przez sen przypadkiem oka nie potrzeć.
          Zaraz po zabiegu oczy są mocno przekrwione, bo podczas zabiegu nakładają takie specjalne coś, żeby czlowiek nie mrugał.
          Moja siostra zabieg ustawiła na piątek, żeby jej weekend wypadł na dojście do siebie.
          A i tak do tygodnia mniej więcej jest łzawienie, bolesnośc itp.
        • zwierzakowa13 Re: Może tu się dowiem 24.05.15, 23:34
          Tak jak mówi rekreativa. O pracy i makijażu przez tydzień lub dwa zapomnij. O makijażu w szczególności, jeśli pracujesz przy kompie to o pracy również. No i zaraz po zabiegu to pomijając światłowstręt dochodzi ból może nie straszny ale jednak. O ile dobrze pamiętam to przez większość dnia po zabiegu powinno się leżeć z zamkniętymi oczyma.
          No i niezbyt dobrze się widzi, wiec przydaje się ktoś kto odwiezie do domu.
          To nie jest jak zabieg u kosmetyczki, że zrobiony i po wszystkim jedziesz dalej ze swoimi zajęciami.
          Niestety trzeba trochę czas żeby się wygoiło ale warto :)
          • molly_wither Re: Może tu się dowiem 25.05.15, 20:17
            Gdybym myslala inaczej to nie zawracalabym tu glowy. No to problem sie rozwiazal. Nie robie zabiegu. Nie moge wziac ani zwolnienia ani dluzszego urlopu. Bede pracowac tak dlugo,az oslepne albo zdechne na posterunku pracy. Poki co ide zrealizowac recepte na nowe okulary.Bagatela, prawie 2 tysiece zlotych (same szkla 1700) dlatego pomyslalam,ze lepeij zrobic korekte niz co 2-3 lata wydawac tyle kasy na nowe szkla.
            zwierzakowa13 napisała:

>
            > To nie jest jak zabieg u kosmetyczki, że zrobiony i po wszystkim jedziesz dalej
            > ze swoimi zajęciami.
            > Niestety trzeba trochę czas żeby się wygoiło ale warto :)
    • niereformowalna123 Re: Może tu się dowiem 29.05.15, 20:24
      ja znam 2 i są zadowolone
    • nstemi Tak 29.05.15, 21:04
      Mój własny mąż miał taką korektę kilka lat temu. Rzeczywiście do zdrowia chwilę dochodził (ze dwa tygodnie), z tym że u niego korekta obejmowała obydwoje oczu; jedno wolniej się goiło i było to trochę upierdliwe (opatrunek, leki).
      A efekt jest spektakularny, on już dawno zapomniał o okularach, szkłach kontaktowych i wzrok jest OK, wada nie wraca.
      Ja zupełnie się nie znam na chorobach oczu, pewnie ryzyko nawrotu problemu zależy od konkretnej wady. Tutaj już tylko okulista może Ci coś sensownego powiedzieć.
      Jesli chodzi o cenę to przyznaję nie pamiętam, ale jakoś straszliwie nam to kieszeni nie wydrenowało.
      • molly_wither Re: Tak 30.05.15, 19:11
        Dziekuje Ci:)
        nstemi napisała:

> Mój własny mąż miał taką korektę kilka lat temu. Rzeczywiście do zdrowia chwilę
        > dochodził (ze dwa tygodnie), z tym że u niego korekta obejmowała obydwoje oczu
        > ; jedno wolniej się goiło i było to trochę upierdliwe (opatrunek, leki).
        > A efekt jest spektakularny, on już dawno zapomniał o okularach, szkłach kontakt
        > owych i wzrok jest OK, wada nie wraca.
        > Ja zupełnie się nie znam na chorobach oczu, pewnie ryzyko nawrotu problemu zale
        > ży od konkretnej wady. Tutaj już tylko okulista może Ci coś sensownego powiedzi
        > eć.
        > Jesli chodzi o cenę to przyznaję nie pamiętam, ale jakoś straszliwie nam to kie
        > szeni nie wydrenowało.
    • znana.jako.ggigus koleżanka robiła 30.05.15, 21:19
      goiła się przez weekend

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka