Dodaj do ulubionych

internet LTE a tablet z 3G

22.06.15, 20:26
wiecie co- moze to glupie wam sie wyda, ale mam pytanie- czy jak kupie sobie tablet z 3G to musze do tego miec jeszcze dostawce internetu (czyli np. taki paluszek LTE?). Bo mam teraz telefon z 3G, na karte, czasem mam zero zl na koncie a zawsze moge korzystac z internetu (o ile nie jestem na kompletnym zadupiu gdzie w ogole nie ma zadnego zasiegu) i nie mam zadnych limitow, ani badziewi tego typu- jakies transfery, itd. Czy w sumie to musze miec i tak jakiegos tam dostawce internetu?
Obserwuj wątek
    • senseiek LTE jest duzo szybsze od 3G 22.06.15, 21:15
      LTE jest duzo szybsze od 3G.
      www.komputerswiat.pl/testy/internet/bezprzewodowe-lacza-internetowe/2014/07/wielki-test-internetu-bezprzewodowego.aspx
      wg. porownania predkosci u roznych operatorow moze byc nawet 17 razy szybsze.

Ale musisz od samego poczatku miec tablet LTE, a nie tablet 3G. Lepszy i drozszy model.

Jesli ktos nie sciaga filmow w jakosci HD nalogowo, tylko ograniczajacy sie do prostych stron WWW, to moze nie zauwazyc roznicy. Zalezy do czego sie przyzwyczail. Ja jestem od lat przyzwyczajony do 120 Mbps, wiec sciaganie/wchodzenie na strony, z np. 28 Mbps, a co dopiero 2-3 Mbps 3G, to dla mnie niczym najgorszy nocny koszmar..

> wiecie co- moze to glupie wam sie wyda, ale mam pytanie- czy jak kupie sobie ta
      > blet z 3G to musze do tego miec jeszcze dostawce internetu (czyli np. taki palu
      > szek LTE?).

Nie musisz miec wogole zadnego dostawcy i uzywac darmowych WiFi.
      Nawet nie musisz wsadzac karty SIM do tabletow.
      • lorelailee Re: LTE jest duzo szybsze od 3G 22.06.15, 21:23
        eee, to kolejne pytanie laika- moge kupic tablet z laczem LTE? tak jak sa z 3G? chodzi mi o samo urzadzenie. Nie chce placic za abonament w jakiejs sieci- myslalam ze kupie sobie tablet z 3G i po prostu bede na nim cos tam robic (glownie przegladac fejsa i igladac seriale on line).
        • senseiek Re: LTE jest duzo szybsze od 3G 22.06.15, 21:41
          lorelailee napisała:

> eee, to kolejne pytanie laika- moge kupic tablet z laczem LTE? tak jak sa z 3G?
          > chodzi mi o samo urzadzenie.

Przeciez kazdy obslugujacy LTE tablet ma w nazwie LTE...
          np. Samsung Tab 4 ma drozsza wersje LTE, i tansza wersje 3G. Roznica w cenie 300 zl.

Budzetowe (tanie) tablety chyba w wiekszosci nie maja wejscia na USB.
          A przeciez takie wejscie jest wymagane zeby podlaczyc zewnetrzny modem LTE.. nie?
          Inna sprawa czy Android obsluzy taki modem (nie mam pojecia).

> Nie chce placic za abonament w jakiejs sieci- mys
          > lalam ze kupie sobie tablet z 3G i po prostu bede na nim cos tam robic (glownie
          > przegladac fejsa i igladac seriale on line).

Ale to zalezy w jakiej jakosci te filmy chcesz ogladac. Skoro 3G ma np. 3 Mbps to jest to kilka razy za malo zeby ogladac w jakosci HD... Chyba ze najpierw sciagniesz caly do pamieci, i pozniej bedziesz otwarzac?
          • tycho99 Re: LTE jest duzo szybsze od 3G 23.06.15, 14:03
            senseiek napisał:

> lorelailee napisała:
            >
            > > eee, to kolejne pytanie laika- moge kupic tablet z laczem LTE? tak jak sa
            > z 3G?
            > > chodzi mi o samo urzadzenie.
            >
            > Przeciez kazdy obslugujacy LTE tablet ma w nazwie LTE...

Chyba nie odpowiedziales jej na pytanie i namieszales. Wydaje mi sie, że autorka pyta, czy jeśli kupi tablet LTE, to od razu będzie miała internet LTE.

Odpowiedź dla autorki:
            Internet w tablecie możesz mieć na 2 sposoby:
            1) Wi-Fi (darmowe albo nie) - ale to tylko tam gdzie jest cywilizacja, czyli lotniska, hotele, galerie handlowe itp.
            2) sieć 3G albo LTE. Wtedy potrzebujesz karty SIM od dostawcy. Czyli musisz dostęp u jakiegoś operatora a on Ci da tę kartę. Jeśli nie zależy Ci na LTE, czyli szybszym internecie, możesz skorzystać z darmowego internetu 3G z Aero 2, który ma działac do konca 2016. Trzeba tylko zapłacić 20 zł depozytu za kartę SIM. Prędkosci są niskie i połączenie bywa zrywane, ale do sporadycznego użytku może wystarczyć.

Zeby bylo jednak jasne: żaden tablet sam w sobie nie daje Ci internetu, daje jedynie techniczne możliwości dostępu. Chyba, że kupisz go u operatora razem z usługą dostępową.
            • wyzuta Re: LTE jest duzo szybsze od 3G 23.06.15, 17:38
              I to jest zwięzła, zrozumiała odpowiedź. Sens, wie, że gdzieś dzwonią, ale gdzie, tego nie wie.
              • senseiek Re: LTE jest duzo szybsze od 3G 23.06.15, 19:41
                wyzuta napisała:

> I to jest zwięzła, zrozumiała odpowiedź. Sens, wie, że gdzieś dzwonią, ale gdzi
                > e, tego nie wie.

Czytaliscie wogole oboje co pisala lorelailee???

" Bo mam teraz telefon z 3G, na karte,"

Nieprawde napisala, bo ma telefon z LTE (wyjasnilo sie w innym poscie).

"czy jak kupie sobie tablet z 3G to musze do tego miec jeszcze dostawce internetu (czyli np. taki paluszek LTE?)."

Czyli pytala sie wyraznie o tani tablet z 3G..
                "paluszek LTE" = zewnetrzny modem podlaczany przez USB..

Opieralem sie na tym co powiedziala autorka, a dostarczyla (niechcacy) nieprawdziwe dane..
                • tycho99 Re: LTE jest duzo szybsze od 3G 23.06.15, 21:32
                  Trzeba jeszcze czytać pomiędzy wierszami...
    • senseiek Re: internet LTE a tablet z 3G 22.06.15, 21:23
      lorelailee napisała:

> Bo mam teraz telefon z 3G, na karte, czasem mam zero zl na koncie a zawsze moge korzystac z internetu

Pewnie przelacza sie w tryb wolnej transmisji..
      • lorelailee Re: internet LTE a tablet z 3G 22.06.15, 21:27
        hm, nie zauwazylam zeby miala jakas wolna transmisje- tzn, ze strona sie wolniej otwiera czy ze filmu nie moge otworzyc?? w pracy non stop siedze na tel na necie, ogladam filmy na yourubie, slucham muzyki tez przez youtube - i zwalnia tylko jak jestem gdzies na jakimis zadupiu, albo przejezdzam przez jakas kompletna wioche - wtedy znika znaczek 3G. A mam ta karte juz od paru lat - jezcze w 2012 roku, i sie dziwilam ze znajomi placa za uzywanie interentu na telefonie? myslalam ze po prostu jak sie ma to 3G w urzadzeniu to mozna korzystac wszedzie gdzie jest zasieg bez ograniczen?
        • perfum Zareczylabys sie po Bozemu 22.06.15, 21:43
          z jakims pierscionkiem z Lombardu, a nie marzudzila tu o jakims LTE lamanym przez 3G.
        • senseiek Re: internet LTE a tablet z 3G 22.06.15, 21:47
          lorelailee napisała:

> hm, nie zauwazylam zeby miala jakas wolna transmisje- tzn, ze strona sie wolnie
          > j otwiera czy ze filmu nie moge otworzyc?? w pracy non stop siedze na tel na ne
          > cie, ogladam filmy na yourubie, slucham muzyki tez przez youtube

No to zobacz jaka masz rozdzielczosc filmu.. 320x240 pixeli?
          Muzyka w jakosci plyty CD zajmuje 44.1 kHz * 2 * 2 = 176400 bajtow na sekunde w formie nieskompresowanej. Czyli 1.4 Mbps. A jak sie skompresuje to to bedzie kilkanascie razy mniej.
          3G nie bedzie mialo z tym problemu.

> - i zwalnia ty
          > lko jak jestem gdzies na jakimis zadupiu, albo przejezdzam przez jakas kompletn
          > a wioche - wtedy znika znaczek 3G. A mam ta karte juz od paru lat - jezcze w 20
          > 12 roku, i sie dziwilam ze znajomi placa za uzywanie interentu na telefonie? my
          > slalam ze po prostu jak sie ma to 3G w urzadzeniu to mozna korzystac wszedzie g
          > dzie jest zasieg bez ograniczen?

Czyli Ty po prostu nawet sobie nie zdajesz sprawy ze internet moze dzialac kilka/kilkanascie razy szybciej.. ;)
          Oni placa zeby bylo szybciej.
          • lorelailee Re: internet LTE a tablet z 3G 22.06.15, 21:54
            no wlasnie probuje rozwiklac te zagadke - bo z tego co obserwuje nie dziala im szybciej, mam tez w domu normalne wi fi - dla porowniana, wszystko dziala mi w takim samym tempie? chyba zeby moze w jakies gry grala to by bylo wolniej? do takich zwyklych czynnosci jakie ja robie to nie ma zadnych roznic.
            A w 2012 to mi jezcze nie chcial nikt wierzyc ze to mam za free (no raz na 2 mce doladuje karte za 50zeta jak juz wszystko wydzwonie ;).
            Jedyne co mnie teraz interesuje to: czy LTE to znaczy ze musze podlaczyc jakis zewnetrzny modem? jakies urzadzenie? czy bedzie mi tak dzialac na takiej zasadzie jak teraz telefon- po prostu wlaczam, nie musze zadnych hasel pwisywac ani nic, tylko po prostu jak jest siec to sie laczy i smiga?
            • senseiek Re: internet LTE a tablet z 3G 22.06.15, 22:11
              lorelailee napisała:

> no wlasnie probuje rozwiklac te zagadke - bo z tego co obserwuje nie dziala im
              > szybciej, mam tez w domu normalne wi fi - dla porowniana, wszystko dziala mi w
              > takim samym tempie?

Wlacz sciaganie tego samego duzego rzedu np. 1 GB pliku u nich i u siebie rownoczesnie, i patrzcie jak szybko idzie, ile czasu bedzie sie sciagal..
              Albo uzyj profesjonalnej aplikacji do mierzenia predkosci..

> chyba zeby moze w jakies gry grala to by bylo wolniej?

Gry 3D wykorzystuja zaledwie 5-10 kb na sekunde! To jest setki razy mniej niz ogladanie filmu HD albo mp3-ki.. Tyle ze one wymagaja wysylania/sciagania danych z duza precyzja w rownych odstepach czasu.

> do
              > takich zwyklych czynnosci jakie ja robie to nie ma zadnych roznic.
              > A w 2012 to mi jezcze nie chcial nikt wierzyc ze to mam za free (no raz na 2 mc
              > e doladuje karte za 50zeta jak juz wszystko wydzwonie ;).
              > Jedyne co mnie teraz interesuje to: czy LTE to znaczy ze musze podlaczyc jakis
              > zewnetrzny modem? jakies urzadzenie?

Zewnetrzne modemy sie podlacza przez USB do laptopow. Nigdy nie widzialem zeby ktos podlaczal tablet.
              Znajdz kogos kto ma modem LTE wsrod znajomych, i sprobuj.

> czy bedzie mi tak dzialac na takiej zasadz
              > ie jak teraz telefon- po prostu wlaczam, nie musze zadnych hasel pwisywac ani n
              > ic, tylko po prostu jak jest siec to sie laczy i smiga?

Jak Ci dobrze dziala i za free to nie kombinuj, bo zepsujesz ;)

Moze u operatora sie pomylili, i masz super ekstra oferte o ktorej nikt nie wie ;)
              • lorelailee Re: internet LTE a tablet z 3G 22.06.15, 22:19
                nie, nie pomylili sie, tylko ze ja korzystam z tego na telefonie (wiec nie non stop, normalnie - tak jak teraz to korzystam z wifi na laptopie), ale chce- no chcialabym sobie to na tableta przeniesc, i sie zastanawiam czy sie da??
    • mariuszg2 Re: internet LTE a tablet z 3G 22.06.15, 22:13
      świetnie rozumiem Twój problem.... to jak z pieniędzmi. Im więcej się ich ma tym mniej zrozumienia dla ich wydawania... nie daj się zwariować.
      To mężczyźni wymyślili te skróty, żeby odwrócić uwagę kobiet od realnego problemu zaślepienia egoizmem i ograniczeniem umysłowym mężczyzn.... Inteligentny mężczyzna dostrzeże przecież wartości ponadmaterialne, metafizyczne i ponad estetyczne....
      oraz przesłanie pokoju i miłości jakie zawiera w sobie debet na karcie kredytowej kobiety
    • lorelailee Re: internet LTE a tablet z 3G 22.06.15, 22:14
      a wlasnie sprawdzilam jak to jest z tym moim netem na karte- wiec 30 dni bez limitu mam LTE, a potem (jak to wykorzystam) to wchodze na 2GB (nie wiem co to znaczy? i czy mi sie kiedys udalo osiagnac na telefonie jakis limit?) teraz bym chciala korzystac z tej oferty tylko na tablecie, wiec mam pomysl taki zeby miec go z modemem 3G i wejsciem na karte sim (jak do telefonu). Tylko czy to mozliwe??
      • lorelailee Re: internet LTE a tablet z 3G 22.06.15, 22:17
        o, lo - tu ktos to dobrze opisal: aero2forum.pl/temat-lte-prawie-za-darmo-w-red-bull-mobile

czy ja to moge przeniesc na tablet, siem pytam :)
      • senseiek Re: internet LTE a tablet z 3G 22.06.15, 22:25
        2GB - 2 GigaBajty danych limitu transferu, po tym jak sie skonczy LTE..
        • senseiek Re: internet LTE a tablet z 3G 22.06.15, 22:27
          No widzisz jak namieszalas?
          Mowilas ze masz 3G, a Ty naprawde masz LTE,
          tyle ze mu sie konczy czas aktywnosci.
          Wiec jak kupisz (tani) tablet 3G, to nici z tego.
          Musisz miec tablet LTE od samego poczatku.
          Czyli jakies 800 zl+
          • lorelailee Re: internet LTE a tablet z 3G 23.06.15, 20:42
            czyli kupie sobie tablet LTE.
            Kurde, a jak mam sprawdzic czy moj telefon ma LTE? moj telefon przyznam sie to taki stary zlom, co jeszcze ma klapke otwierana, Samsung (ale nie wiem jaki model) bo nie mam pudelka po nim ani nic?
            LTE po doladowaniu 50zeta konczy sie po 3 mcach - czyli co 3mce musze doladowac karte sim zeby miec LTE, po tym czasie wchodzi sie na te 2 GB.
            • senseiek Re: internet LTE a tablet z 3G 23.06.15, 21:07
              lorelailee napisała:

> czyli kupie sobie tablet LTE.
              > Kurde, a jak mam sprawdzic czy moj telefon ma LTE? moj telefon przyznam sie to
              > taki stary zlom, co jeszcze ma klapke otwierana, Samsung (ale nie wiem jaki mod
              > el) bo nie mam pudelka po nim ani nic?

Przeciez pewnie pisze w info systemu...

Na moim pisze identyfikator modelu zaraz po wlaczeniu.

Samsung z klapka to jest
              Samsung Hennessy
              on ma Android 4.1
              www.t-mobile-trendy.pl/artykul,5687,samsung_hennessy_z_klapka_oficjalnie,technewsy,20.html
              masz Androida?

• senseiek Re: internet LTE a tablet z 3G 23.06.15, 21:10
                SAMSUNG GT-S3600
                plebis.eu/product-pol-405-SAMSUNG-GT-S3600.html?gclid=CjwKEAjwh6SsBRCYrKHF7J3NjicSJACUxAh7ME7HXcUfzes1ruYRmAcfQiXxdhAQDDgMk5AIM-V0aBoCgFHw_wcB
                tez z klapka
                • lorelailee Re: internet LTE a tablet z 3G 24.06.15, 20:20
                  lo takie cos mam samsung C300 www.telix.pl/images/200607/samsung_sghd900.jpg o LTE nic nie ma, on nawet nie ma wifi www.mgsm.pl/pl/katalog/samsung/sghc300/
                  • senseiek Re: internet LTE a tablet z 3G 24.06.15, 20:33
                    lorelailee napisała:

> lo takie cos mam samsung C300 www.telix.pl/images/200607/samsung_sghd900.jpg o LTE nic nie ma, on nawet nie ma wifi www.mgsm.pl/pl/katalog/samsung/sghc300/

Przeciez on nie ma nawet 3G..
                    • lorelailee Re: internet LTE a tablet z 3G 25.06.15, 19:36
                      ale internet mi na nim dziala. Nie wiem - magic jakis, na prawde nie wiem juz z ktorej strony to ugryzc?
    • lled Re: internet LTE a tablet z 3G 23.06.15, 19:51
      po przeczytaniu tego watku rozbolala mnie glowa
    • kura_wuja Re: internet LTE a tablet z 3G 24.06.15, 22:41
      W zasadzie nie ogarniam po co ludziom tablety. Deska do krojenia chleba to jeszcze rozumiem, ale tablet?
      • senseiek Re: internet LTE a tablet z 3G 24.06.15, 23:57
        kura_wuja napisała:

> W zasadzie nie ogarniam po co ludziom tablety. Deska do krojenia chleba to jeszcze rozumiem, ale tablet?

Ja widzialem interesujace zastosowanie dla tabletu: pojawia sie klawiaturka pianinka, i dziecko sobie wciska te wirtualne klawisze, i gra.. :)
        • lorelailee Re: internet LTE a tablet z 3G 25.06.15, 19:39
          albo sa takie fajne gry na ipada dla kota, o: www.youtube.com/watch?v=36Jb3VhwK00
          • kura_wuja Re: internet LTE a tablet z 3G 25.06.15, 19:53
            a jest aplikacja kot do ipada? Bo jak nie ma to o kant taka gre dla kota potluc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka