16.11.23, 20:42
Cześć, mam problem i zżerają mnie wyrzuty sumienia :(
W tym roku miałam kończyć studia prawnicze, wszyscy na to liczyli, kancelaria w której pracuję też. Niestety przez mój stan depresyjny i lękowy zawaliłam egzamin i nie mogłam się obronić. Przez to że wszyscy na mnie liczyli, nie chciałam nikogo zawieść udałam, że się obroniłam. Teraz mam straszne wyrzuty sumienia, w szczególności, że moje Panie mecenas jakoś o tym fakcie się dowiedzą :( nie się nie zmieniło, ponieważ nadal robię to co od 3 roku studiów - piszę pisma, dużo się uczę i ogarniam sprawy administracyjne kancelarii, jedyne co nie poszłam na aplikacje. Bardzo zależy mi na tej pracy, na skończeniu tych studiów i chce zostać prawnikiem. Ale dopadają mnie teraz wyrzuty sumienia o kłamstwie, bo jest już za późno na odkręcenie tego.
Czy pracodawczynię mogą się jakoś o tym dowiedzieć? Coś mi grozi? Nie mam tam umowy, nigdzie nie przedstawiłam fałszywych dokumentów, tylko powiedziałam pod wpływem emocji, że skończyłam studia. Ale moje stanowisko się nie zmieniło, nadal robię to samo.
Proszę o pomoc, co z tym zrobić :(
Obserwuj wątek
    • okruchlodu Re: Studia 17.11.23, 08:37
      Leczysz się psychiatrycznie? Pracujesz w oparciu o jaki typ umowy? Masz możliwość dłuższego L4? Trudno dojść do równowagi psychicznej, jeśli żyć będziesz w permanentnym poczuciu winy i stresu.

Byłaś na tym egzaminie i nie zdalaś? Czy w ogóle nie poszlaś? Dowiadywałaś się co dalej? Jeśli leczysz się poinformuj o tym uczelnię. Z reguły idą na rękę studentom w ciężkiej sytuacji. Masz kogoś wśród najbliższych, kto może być dla Ciebie wsparciem?
      • roza2345 Re: Studia 17.11.23, 18:47
        Na razie nie mam żadnej umowy, dają mi „do reki”.
        Tak leczę się i mam wsparcie. Nie podeszłam w ogóle. Chodzi raczej o to kłamstwo, nie mogę sobie z tym poradzić :(
        • eriu Re: Studia 17.11.23, 20:03
          Magister nie daje Ci żadnych uprawnień do wykonywania zawodu prawnika więc nie zmieni Twojej sytuacji zawodowej w tej chwili. Teraz też już nie ma drugiego rzutu egzaminu na aplikację. Jak widać i tak Ci nie chcą dać żadnej umowy w chwili obecnej więc nic się nie zmieniło. Jakoś w kancelarii nikt nie odczuwa wyrzutów sumienia z powodu zatrudniania Ciebie na czarno, więc oni jakoś z kłamstwem żyją. Tylko w trosce o siebie staraj się jednak nie komplikować sobie tak na przyszłość już życia ;)

Skup się na nauce do egzaminu, obronie oraz swoim zdrowiu. A że nadal masz status studentki to czy jesteś pod opieką lekarza? Wiesz o tym, że możesz korzystać z opieki psychologa w poradni studenckiej? I można tam chodzić na terapię? Bo to jest taki temat, o którym warto pogadać z terapeutą: czemu miałaś taką potrzebę żeby im powiedzieć, że zdałaś a teraz się męczysz z poczuciem winy.
    • six_a Re: Studia 17.11.23, 21:41
      jak coś, to powiesz, że się przesłyszały. nie masz tam żadnych zobowiązań, skoro oficjalnie nie jesteś zatrudniona. i nie martw się za bardzo o samopoczucie tych pań. martwić się należy o siebie i bliskich. żeby kancelaria prawna zatrudniała na czarno, to już jest szczyt absurdu. no ale to nigdy nie był normalny kraj.
      • roza2345 Re: Studia 17.11.23, 22:26
        Ale chodzi mi o to, że nie mogą mnie żadne konsekwencje za to spotkać? Bo tak naprawdę nie mam umowy, i to było tylko słowo mówione
        I raczej nie mogą się o tym dowiedzieć?
        • eriu Re: Studia 18.11.23, 00:20
          Przecież nie dostaniesz świadectwa pracy z dyscyplinarką za to. Pracujesz na czarno. Nie przedstawiasz dokumentów do urlopu.
        • six_a Re: Studia 19.11.23, 21:34
          jakie konsekwencje? ja nawet myślę, że tym paniom prowadzącym jest to na rękę, bo po zdaniu egzaminu byłabyś o stopień wyżej i zatrudnienie na czarno może byłoby większym szwindlem niż aktualnie, gdy mogą powiedzieć, że studentka jest "na praktykach".
      • obrotowy votum separaum 18.11.23, 15:53
        six_a napisała:
        no ale to nigdy nie był normalny kraj.

byl
        calkowicie normalny byl w latach 1918-26

a i po zamachu Pilsudskiego i Rzadach Sanacji prasa nadal byla wolna, a cenzura reagowala rzadko.
        • obrotowy seplement 18.11.23, 15:56
          a... a jesli chodzi o blizsze Ci czasy uwazam , ze w latach 1990 - 2005 (do czasu dojscia PiSu do wladzy)

- to tez byl normalny kraj.

tak wiec sobie za bardzo nie krzywduj.
        • six_a Re: votum separaum 19.11.23, 21:30
          tak, getta ławkowe i morderstwa na ulicach były całkowicie normalne.
          • six_a Re: votum separaum 19.11.23, 21:31
            morderstwa polityczne
    • akle2 Re: Studia 19.11.23, 17:58
      Że co? Kancelaria prawna zatrudnia na czarno?? I moralnie im to pasuje? Gdzie tu prawo i gdzie sprawiedliwość??

Niestety, nie ma tu żadnej lepszej rady, niż to, żeby zacisnąć zęby i uczyć się do poprawki. A jeśli termin poprawki też minął, to dowiedzieć się w dziekanacie, jakie są procedury powtórkowe/warunkowe itp.
      Gdyby ktoś pytał, to zmienić temat, lub tak jak pisze Sixa - powiedzieć, że się przesłyszały. Ale może zdążysz i dasz radę. Akurat prawnik, to tak jak lekarz czy inżynier - musi dać z siebie "naukowo" wszystko. W tych zawodach nie wystarczy być "dostatecznym". Trzymam kciuki.
      • obrotowy Prawo i Sprawiedliwosc ? :) 19.11.23, 18:04
        akle2 napisała:
        > Że co? Kancelaria prawna zatrudnia na czarno?? I moralnie im to pasuje?
        Gdzie tu prawo i gdzie sprawiedliwość??

Prawo i Sprawiedliwosc ? .... wlasnie przegralo wybory - wiec nie boj zaby :)

• akle2 Re: Prawo i Sprawiedliwosc ? :) 19.11.23, 18:13
          :)
          Tym bardziej autorka musi zdać się na siebie i się ogarnać. A jak już będzie miała wszystkie tytuły i insygnia, to niech zażąda umowy, bądź sama zarejestruje działalność i wystawia faktury - trzykrotnie wyższe, bo musi starczyć na zus, vat i pit.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka