25.02.24, 19:10
Cześć. Mam taki problem, że będąc nastolatką zbyt mocno przeżyłam rozstanie z jednym chłopakiem. Mój mózg nauczył się o tym myśleć i do dziś wkładam w to ogromne emocje, choć nie widzieliśmy się kilka lat. Dziś jestem w związku z innym, jesteśmy szczęśliwi. Tamto rozstanie przeżywałam z 3-4 lata będąc dodatkowo samotna w bardzo złym okresie swojego życia. Czas nie pomaga. Często rozmyślam, czuję to złość, to smutek. Sytuacja jest dla mnie trudna, bo chciałabym być w pełni szczęśliwa w obecnym związku. W nową relację nie weszłam w momencie przeżywania, na pocieszenie. To bardziej jest coś co do mnie wraca, jak trauma. Nie są dziś już ważne nawet powody rozstania.
Może to co mówię jest głupie, a dla niektórych brzmi samolubnie, nie fair w stosunku do obecnego chłopaka, ale to są trudne uczucia, które ja sama przeżywam i z którymi nie umiem wygrać. Bardzo jest mi przykro.
Do głowy przyszło mi bardzo ekstremalne rozwiązanie. Czy ktoś był w takiej sytuacji i pomogło mu zwykle spotkanie z byłym? Czy takie coś może zadziałać jak remedium? Prosta rozmowa? Może to by zaktualizowało moje myślenie.
Nie obwiniajcie.
Obserwuj wątek
    • aroden nie. - i odradzam. 26.02.24, 15:50
      klout66 napisał(a):
      > Do głowy przyszło mi bardzo ekstremalne rozwiązanie. Czy ktoś był w takiej sytu
      > acji i pomogło mu zwykle spotkanie z byłym? Czy takie coś może zadziałać jak re
      > medium? Prosta rozmowa? Może to by zaktualizowało moje myślenie.
      >

Nie moze - i odradzam,

- takie spotkanie odswiezy tylko wspomnienia.

proponuje wiecej pracy i uczuc wkladac w obecna relacje.

• eriu Re: Ex 27.02.24, 09:58
      Ale były nie ma nic do rzeczy z tym jak Ty przeżyłaś rozstanie, bo to jest informacja o Tobie a nie o byłym. Czas wybrać się na terapię. Spotkanie z byłym Ci nie pomoże.
      • enith Re: Ex 27.02.24, 20:46
        This.

Trudne emocje przez jakiś czas po rozstaniu, są normalne. To, co dzieje się u ciebie, nie jest, bo do dziś negatywnie wpływa na twoje życie i obecny związek, choć od rozstania minęło wiele lat. Spotkanie z byłym prawdopodobnie tylko pogorszy sprawę. Idź na terapię, jeśli nie chcesz, żeby ten i każdy kolejny związek rozbił się o twoją traumę z przeszłości.
        • eriu Re: Ex 28.02.24, 14:55
          Ale dziewczyna też napisała ciekawą rzecz o utrwaleniu negatywnych zachowań: "Mój mózg nauczył się o tym myśleć. No niestety dziewczyna zaprogramowała swój mózg na skupieniu się na tej sytuacji i teraz potrzebna jest pomoc terapeuty żeby to zmienić.
    • mav.2000 Re: Ex 27.02.24, 11:49
      Spotkanie z byłym nie pomoże, musisz przepracować to sama.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka