Gość: M. IP: 212.160.236.* 20.05.02, 10:09 Roześlij gdzie możesz! szukamy grupy krwi A Rh minus na TERAZ Na białaczkę gaśnie dziecko... nr telefonu do mamy 0 604 947 367 Prosimy o pomoc i podanie dalej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lastka Re: jesli ktos moze pomoc... 20.05.02, 11:25 lalka74 napisał(a): > wątek do góry. Jeszcze raz do góry żeby był bardziej widoczny. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: jesli ktos moze pomoc... 20.05.02, 11:29 Gość portalu: M. napisał(a): > > Roześlij gdzie możesz! > szukamy grupy krwi A Rh minus na TERAZ > Na białaczkę gaśnie dziecko... > nr telefonu do mamy 0 604 947 367 > Prosimy o pomoc i podanie dalej Niestetyy, mam tylko 0 "-" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rimi Re: jesli ktos moze pomoc... IP: 195.94.206.* 20.05.02, 12:01 do góry, do góry! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nell Re: jesli ktos moze pomoc... IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 20.05.02, 12:20 matrek napisał(a): > Gość portalu: M. napisał(a): > > > > > Roześlij gdzie możesz! > > szukamy grupy krwi A Rh minus na TERAZ > > Na białaczkę gaśnie dziecko... > > nr telefonu do mamy 0 604 947 367 > > Prosimy o pomoc i podanie dalej > > Niestetyy, mam tylko 0 "-" Jak masz 0 RH-, to jestes wszechstronnym dawca, mozesz dac temu dziecku swoja krew...ja mam 0 RH+, wiec moge tez dac swa krew kazdemu czlowiekowi z RH+. Tylko my , o grupie 0 mozemy sami byc biorcami krwi tylko o grupie 0. Czytalam kiedys o tym, lecz nie wiem, czy to jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
lastka Re: jesli ktos moze pomoc... 20.05.02, 12:23 Ja mam A rh+dodatni. więc starajmy się utrzymać w górze ten wątek może znajdzie się dawca. Odpowiedz Link Zgłoś
goga.74 Re: jesli ktos moze pomoc... 20.05.02, 12:42 Pamietam z biologii ze. Jak masz 0, to mozesz byc dawca dla wszystkich a samemu przyjac tylko 0- uniwesralny dawca. Jak masz AB to mozesz przyjac krew od wszytskich a Twoja krew mozna przetoczyc tlko osobie o grupie AB- uniwesalny biorca. Jak masz A To mozesz przyjac A i 0 i tym grupom mozna dac Twoja krew, podobnie jak masz grupe B, wtedy sa to grupy 0 i B. No i Rh musi sie zgadzac. No ale moze lepiej, zwlaszcza przy powaznych chorobach jak to jest ta sama grupa, nie jestem ekspertem wiec lekarze wiedza lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matrek Re: jesli ktos moze pomoc... IP: *.pw.edu.pl 20.05.02, 13:24 Gość portalu: Nell napisał(a): > matrek napisał(a): > > > Gość portalu: M. napisał(a): > > > > > > > > Roześlij gdzie możesz! > > > szukamy grupy krwi A Rh minus na TERAZ > > > Na białaczkę gaśnie dziecko... > > > nr telefonu do mamy 0 604 947 367 > > > Prosimy o pomoc i podanie dalej > > > > Niestetyy, mam tylko 0 "-" > Jak masz 0 RH-, to jestes wszechstronnym dawca, mozesz dac temu dziecku swoja k > rew...ja mam 0 > RH+, wiec moge tez dac swa krew kazdemu czlowiekowi z RH+. Tylko my , o grupie > 0 mozemy sami byc > biorcami krwi tylko o grupie 0. Czytalam kiedys o tym, lecz nie wiem, czy to je > st prawda. > Z tego co pamietam jeszcze z podstawowki, tak własnie jest. Ale mowimy tu o zwykłym "dodawaniu" komuś krwi. W sytuacjach, w ktrych w gre wchodzą poważniejsze sprawy, np. zwiazane z przeszczpami, nie jest już chyba jednak tak łatwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nell Re: jesli ktos moze pomoc... IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 20.05.02, 13:31 Gość portalu: matrek napisał(a): > Gość portalu: Nell napisał(a): > > > matrek napisał(a): > > > > > Gość portalu: M. napisał(a): > > > > > > > > > > > Roześlij gdzie możesz! > > > > szukamy grupy krwi A Rh minus na TERAZ > > > > Na białaczkę gaśnie dziecko... > > > > nr telefonu do mamy 0 604 947 367 > > > > Prosimy o pomoc i podanie dalej > > > > > > Niestetyy, mam tylko 0 "-" > > Jak masz 0 RH-, to jestes wszechstronnym dawca, mozesz dac temu dziecku sw > oja k > > rew...ja mam 0 > > RH+, wiec moge tez dac swa krew kazdemu czlowiekowi z RH+. Tylko my , o gr > upie > > 0 mozemy sami byc > > biorcami krwi tylko o grupie 0. Czytalam kiedys o tym, lecz nie wiem, czy > to je > > st prawda. > > > > Z tego co pamietam jeszcze z podstawowki, tak własnie jest. Ale mowimy tu o > zwykłym "dodawaniu" komuś krwi. W sytuacjach, w ktrych w gre wchodzą poważniejs > ze > sprawy, np. zwiazane z przeszczpami, nie jest już chyba jednak tak łatwo. Nie wiem, czy nie jest tak latwo...nie jestem lekarzem, wiem tylko, ze czlowiek z grupa 0 moze dac krew kazdemu, o tym samych RH, a tak poza tym w tym przypadku idealem bylby chyba czlonek rodziny...dziecko chyba odziedziczylo po kims grupe krwi...ja np. mam krew po mojej mamie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Melba Re: jesli ktos moze pomoc... IP: *.chello.pl 20.05.02, 13:01 Słuchajcie, ta prośba od 6 miesięcy trafia na moją skrzynką...Jak to jest,czy to też spam? Aż mi się nie chce wierzyć... Odpowiedz Link Zgłoś
lastka Re: jesli ktos moze pomoc... 20.05.02, 13:17 Gość portalu: Melba napisał(a): > Słuchajcie, ta prośba od 6 miesięcy trafia na moją skrzynką...Jak to jest,czy > to też spam? Aż mi się nie chce wierzyć... Zawsze możesz zadzwonić i się zapytać, przecież numer telefonu jest podany. Ale coś mi się nie wierzy żeby tak było, dziecko może mieć przewlekłą białaczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
agick Re: jesli ktos moze pomoc... 20.05.02, 13:17 mąż mojej siostry - A rh - napisz na priv - podam namiary... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soniiia Re: jesli ktos moze pomoc... IP: *.pl 20.05.02, 13:23 ja tak samo dostaje to od kil;ku miesiacy na skrzynke i bylam prekonana ze to spam Odpowiedz Link Zgłoś
agick Re: jesli ktos moze pomoc... 20.05.02, 13:32 no nie wiem - dzwoniliscie pod ten numer...? ja zadzwoniłam i nie wiem co myśleć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soniiia agick IP: *.pl 20.05.02, 13:35 agick napisał(a): > no nie wiem - dzwoniliscie pod ten numer...? ja nie dzwonilam, zadna z bliskich mi osob nie ma poszukiwanej grupy krwi > ja zadzwoniłam i nie wiem co myśleć... a jak przebiegala rozmowa? jesli mozesz uchylic rabkach tajemnicy..:) skoro nie wiesz co myslec, to cos musialo wzbudzic twoja podejrzliwosc... Odpowiedz Link Zgłoś
agick Re: agick 20.05.02, 14:03 no więc mąż mojej siostry ma tę grupę i już nie jeden raz krew oddawał w takich sytuacjach - postanowiłam i tym razem powiadomić go.. ale zadzwoniłam pod ten numer żeby zapytać dokładnie ile tej krwi, czy w jakimś konkretnym szpitalu itd. jest tam nagrana informacja, że nie odbierają telefonu bo milion osób dzwoni itd. a na sam koniec nagrany głos mówi, że ta krew już nie jest potrzebna bo dziecko przyjaciółki zmarło 3 tygodnie temu..... a miało być, że to telefon do Mamy tego dziecka (tak napisane).. no i w ogóle tak dziwnie jakoś post zakładać jak dziecko już nie żyje.... Odpowiedz Link Zgłoś
lastka Re: jesli ktos moze pomoc... 20.05.02, 13:41 Dzwoniłam hm trochę to dziwne... Po pierwsze jeżeli dziecko zmarło 3 tygodnie temu to dlaczego ten apel pojawił się dzisiaj? Nic nie rozumiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Melba Napiszcie więcej proszę IP: *.chello.pl 20.05.02, 13:45 Ja nei dzwoniłam, nie chcę niepokoić, skoro tej krwi nie mam. Ale jak dzwoniłyscie, to napiszcie, proszę. Bo jesli tak jest, że naprawdę to jakiś spam, to...az nawet nie umiem sobie tego wyobrazić...Ale w sieci pełno jest i takich "niespodzianek". Dostałam niedawno apel kanadyjskiego ojca rzekomo chorego dziecka, niby za przesłanie dalej miał dostać 5 centów na konto. ja się przed kompem poryczałam, a to był spam..:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soniiia Re: jesli ktos moze pomoc... IP: *.pl 20.05.02, 13:44 eeeeee jak to umarlo???? ja ten apel dostawalam jakis czas temu @, a dzis dodatkowo na gadulcu. teraz pojawil sie na forum... nie wiem, ale mam wrazenie, ze ktos ma niezla zabawe... przykro,ze takie sprawy moga ludzi bawic:((( Odpowiedz Link Zgłoś
lastka Re: jesli ktos moze pomoc... 20.05.02, 13:51 Strasznie głupie jest to że ludzie nie zdają sobie sprawy z tego jak poważna jest taka choroba, ale z drugiej strony tak jak się zastanowiłam to oni może rozsyłali ten apel do ludzi i wiadomo, jak to z ręki do ręki wiadomość została rozesłana ale chłopiec zmarł i poprostu została tylko nagrana wiadomość na sekretarkę, ale to i tak trochę dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
agniecha27 Może to głupie... 20.05.02, 13:52 ... ale się nie znam. Co to jest spam? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Melba Re: Może to głupie... IP: *.chello.pl 20.05.02, 13:55 Wszystkie śmieciuch internetowe zawalające Twoją skrzynkę, np. łańcuszki szczęścia itp. Mój luby - zagorzały informatyk mówi, na to: rodzaj wirusów, czyli "przeszkadzacze". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soniiia Re: jesli ktos moze pomoc... IP: *.pl 20.05.02, 13:55 no dobra. zadzwonilam dziwne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soniiia Re: jesli ktos moze pomoc... IP: *.pl 20.05.02, 13:58 aha..a mial to byc niby nr telefonu do MAMY, a na skrzynce nagrana jest KOLEZANKA mamy.... Odpowiedz Link Zgłoś
spacja Re: jesli ktos moze pomoc... 20.05.02, 14:00 Może ja się nie znam, ale cos mi się wydaje, że: 1. w bankach krwi nie jest tak tragicznie - na pewno mają spore zapasy krwi A(- ), 2. dla chorych na białaczkę szuka się raczej dawcy szpiku - i to z tym może być problem 3. jeśli ktos na serio szukałby krwi dla konkretnej osoby, podałby dokładniej jej "rodzaj" - "A Rh minus" to jeszcze mało 4. a może ten nr tel. należy do kogoś, kto ma taryfę jak w tej reklamie: "za każde 10 min. rozmowy dostajesz 10 gr" czy jakos tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soniiia Re: jesli ktos moze pomoc... IP: *.pl 20.05.02, 14:04 > 4. a może ten nr tel. należy do kogoś, kto ma taryfę jak w tej reklamie: "za > każde 10 min. rozmowy dostajesz 10 gr" czy jakos tak? ta, tez o tym myslalam,ale wlasciwie juz mi sie wspominac o tym nie chcialo. bo brak mi slow...powaga Odpowiedz Link Zgłoś
agick Re: jesli ktos moze pomoc... 20.05.02, 14:07 właśnie o to mi chodzi - to coś nie jest tak... jeśli to żart to głupi, podły i wołający o pomstę do nieba...... Odpowiedz Link Zgłoś