Dodaj do ulubionych

jak podaje sie parafine?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 21:17
hej, mam straszny problem - musze podac mojemu kocurkowi parafine... zaraz
ide do apteki, powiedzcie mi jak ja mam mu podac 1 - 2 cm parafiny? jak to
rozgrzac, podgrzac czy cos?? PROSZE pomozcie
Obserwuj wątek
    • lena_zet Re: jak podaje sie parafine? 26.02.05, 22:03
      zaczekaj i nie podawaj.Napisz najpierw co kotu dolega i skąd ten pomysł z
      parafiną?
      • Gość: kociara Re: jak podaje sie parafine? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 22:11
        kot generalnie ciagle spi, a jak sie obudzi to rzyga. zalatwil sie tylko rano,
        nic nie je od wczoraj i weterynarz powiedzial zeby na razie podac mu parafine
        bo prawdopodbnie kot zjadl cos czego nie powinien co nie nadaje sie od
        jedzenia.
        • lena_zet Re: jak podaje sie parafine? 26.02.05, 22:13
          słuchaj, z tego co wiem to parafina jest pomocna przy zatwardzeniu, a nie przy
          wymiotach>przecież od parafiny może tylko mu się pogorszyć :( skąd wytrzasnęłaś
          tego weterynarza? :( a odrobaczony kot?Może ma robaki i stąd osowiałość i
          wymioty?Masz innego weterynarza w pobliżu?
    • Gość: kociara Re: jak podaje sie parafine? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 22:26
      nie nie, kot jest odrobaczany i teraz dopiero na koniec marca idziemy po
      odrobalanie. kot nie wychodzi z domu, siedzi ciagle w mieszkaniu, wiec ja
      podjerzewam ze zjadl cos ostatnio widzialam jak bawil sie slomka do picia. wiec
      pewnie zjadl kawalek, a ze mial operacja [ma wrodzone zrozsty w jelitach] to mu
      pewnie utkwilo i stad pomysl z ta parafina zeby go 'przesralo'
      a lenka co proponuje?
      • lena_zet Re: jak podaje sie parafine? 26.02.05, 22:34
        cholera, nie wiem, ale napewno nic co wywołałoby "przesranie".Przecież skoro
        wymiotuje a do tegozacznie sr.. to w momencie może się odwodnić.Są specjalne
        maście dla kotów na tzw "odkłaczanie", które przeczyszczają jelita i żołądek z
        włosó, może to byłoby lepsze?
        ale, kurcze, ja nie jestem weterynarzem :(
        • Gość: kociara Re: jak podaje sie parafine? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 22:36
          to ja mu taka masc weterynaryjna daje dzis caly dzien. i obowiazkowo wmuszam w
          niego picie, zeby ne odwodnil sie bedaczek... :(
          • comma Re: jak podaje sie parafine? 26.02.05, 22:48
            Skoro weterynarz zalecił parafinę, to miejmy nadzieję, że wie co robi, choć ja
            bym się bała, że przemieszczający się w jelitach ostry obiekt może je przebić.
            Wtedy już po kocie. Moim zdaniem wet powinien zlecic prześwietlenie, żeby
            zobaczyć co tkwi w jelicie itp. Płynną parafinę możesz podać strzykawką,
            wsuwając jej koniec od boku w pyszczek kotu.
            • Gość: kociara Re: jak podaje sie parafine? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 23:37
              wlasnie strzykawka mu podalam. kotu wlasnie wstal, myje sie namietnie [w koncu
              caly dzien przespal] ale martwi mnie to, ze nie chce jesc. podszedl do miski,
              powachal i tak jakby apetytu nie mial. jutro mam sie skontaktowac z
              weterynarzem i wtedy edziemy myslec, teraz [znaczy o 21.00] powiedzial ze na
              razie mam nie myslec, tylko podac ta parafine i picie mu dawac...
              • lena_zet Re: jak podaje sie parafine? 26.02.05, 23:38
                > weterynarzem i wtedy edziemy myslec, teraz [znaczy o 21.00] powiedzial ze na
                > razie mam nie myslec, tylko podac ta parafine i picie mu dawac...

łatwo się mówi, a jak tu się nie martwić? :(
                nic, mam nadzieję, że wróci do zdrowia.Daj znać jak będzie wszystko ok:)
                • Gość: kociara Re: jak podaje sie parafine? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 23:56
                  ja sie modle zeby bylo juz teraz ok, ze to takie jakies male niestrawnosci
                  kocie byly... no zobaczymy jutro - w poniedzialek, mysle ze wszystko sie
                  wyjasni i bedzie pozytyw. ale tak mi tego kotu szkoda, taki kotek jeszcze maly,
                  roczk ledwo ma a tu masz ci los takie problemy... :(
                  • lena_zet Re: jak podaje sie parafine? 26.02.05, 23:58
                    wiem coś na temat problemów ze zwierzakami, mam dwa koty i psa (i jeszcze kilka
                    zwierzaków mniejszych) :) trzymam kciuki za kotka.
                    • Gość: kociara Re: jak podaje sie parafine? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 00:01
                      tfu tfu przez lewe ramie i puk puk w niemalowane - dzieki lena!!
                      • comma Ja też trzymam kciuki za kociaka :-) 27.02.05, 00:13
                        Najważniejsze żeby pił, jeśli dokucza mu brzuszek, to normalne, że nie je.
                        Życzę powodzenia, mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze.
                        • Gość: kociara Re: Ja też trzymam kciuki za kociaka :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 00:17
                          comma, tfu tfu i puk puk jak do lenyyak i ciebie. :) dzieki, tak jakby mi
                          lepiej troszke:)
                          • Gość: kociara Re: Ja też trzymam kciuki za kociaka :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 19:25
                            hej!! kotu przed chwila normalnie sie zalatwil, od rana ma apetyt [ale go lekko
                            przeglodzilam] i w ogole jakby juz byl soba :) dzieki jeszcze raz!!
                            • lena_zet Re: no to super, kociaro :))))))) 27.02.05, 20:15
                              jeszcze raz pozdrawiam.A masz zdjęcie swojego kotka?Może wystawisz na forum
                              Zwierzęta-Fotografie?
                              • comma Re: no to super, kociaro :))))))) 27.02.05, 20:43
                                Przyłączam się do okrzyków radości i prośby o pokazania kociaczka na
                                Zwierzętach Fotografiach. Pozdrawiam :-)))
                                • Gość: kociara Re: no to super, kociaro :))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 21:16
                                  a ja nie umiem wstawic zdjec to raz a dwa pierwszy raz slysze o takowym forum
                                  • comma Zobacz sobie :-) 27.02.05, 23:33
                                    forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=631
                                    moja sunia też tu jest zaprezentowana :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka