tuli_pan 21.06.02, 10:43 mam zamiar nauczyc sie jakiegos jezyka obcego, myslalem o wloskim lub hiszpanskim, ktos z was sie uczy(ł/a)? trudno jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ydorius Re: polecacie jakis jezyk obcy? 21.06.02, 10:45 Islandzki jest piękny i zupełnie nieintuicyjnie się go wymawia. Mówię Ci, niezła jazda. :-))) .y. Odpowiedz Link Zgłoś
tuli_pan Re: polecacie jakis jezyk obcy? 21.06.02, 10:48 ydorius napisał(a): > > Islandzki jest piękny i zupełnie nieintuicyjnie się go wymawia. Mówię Ci, > niezła jazda. :-))) > > .y. probowalem z norweskim, ale na razie zawiesilem dzialalnosc doksztalcajaca w tym kierunku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biju Re: polecacie jakis jezyk obcy? IP: *.gdan.gazeta.pl 21.06.02, 10:46 Najpierw naucz się hiszpańskiego, a potem włoskiego. Wyrazy i gramatyka są bardzo podobne. Odpowiedz Link Zgłoś
issus Re: polecacie jakis jezyk obcy? 21.06.02, 11:05 Gość portalu: Biju napisał(a): > Najpierw naucz się hiszpańskiego, a potem włoskiego. Wyrazy i gramatyka są bard > zo > podobne. Szczegolnie "cervesa" i "birra", no nie? Dobra, zartuje sobie :) Wloski jest latwiejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario2 Re: polecacie jakis jezyk obcy? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.06.02, 10:47 Polecam jakis poludniowy. Poznawanie jezyczkow obcych to fascynujaca sprawa :o) Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: polecacie jakis jezyk obcy? 21.06.02, 10:52 hiszpanski jest prosty. uczysz sie szybko i bez bólu. Odpowiedz Link Zgłoś
muszek0 Re: polecacie jakis jezyk obcy? 21.06.02, 11:01 z języków romańskich próbowałem sie uczyć francuskiego, ale pogubiłem się z czasami. a poza tym panowie, którzy codziennie rano obciągają jabola pod moim blokiem uświadomili mnie że to jezyk pedałów. Odpowiedz Link Zgłoś
tuli_pan Re: polecacie jakis jezyk obcy? 21.06.02, 11:03 muszek0 napisał(a): > z języków romańskich próbowałem sie uczyć francuskiego, ale pogubiłem się z > czasami. a poza tym panowie, którzy codziennie rano obciągają jabola pod moim > blokiem uświadomili mnie że to jezyk pedałów. :) piles z nimi i zaczales gadac po francusku? Odpowiedz Link Zgłoś
muszek0 Re: polecacie jakis jezyk obcy? 21.06.02, 11:21 nie, ale jak wychodzę rano do pracy, to sypnę im czasami trochę grosza i tak sobie zamieniamy parę słów (po polskiemu). Odpowiedz Link Zgłoś
ydorius A-HA! 21.06.02, 11:33 To Ty jesteś odpowiedzialny za degenerację zdegenerowanych!! Pomyśl, że sypiąc odrobinę grosza przyczyniasz się do ogólnego spadku inteligencji na obszarze Polski. .y. Odpowiedz Link Zgłoś
muszek0 Re: A-HA! 21.06.02, 11:37 nie uderzałbym w tak dramatycznym tonie. to, że ktoś jest pijaczyną nie oznacza, że jest mało inteligentny. widziałem większych idiotów, którzy byli abstynentami. Odpowiedz Link Zgłoś
ydorius Re: A-HA! 21.06.02, 12:05 E tam. Nie obruszaj się. Posłużyłem się po prostu znanym stereotypem. Większość artystów chlała (chleje) na potęgę, co nie przeszkadza im być geniuszami w tym, co robią. .y. Odpowiedz Link Zgłoś
suzume zwykłym ludziom 21.06.02, 11:09 polecam włoski i hiszpański odjechanym - fiński. super zabawa :) ps. bardzo łatwy jest japoński Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frisky2 Re: zwykłym ludziom IP: 62.233.139.* 21.06.02, 11:23 polecam suahili. Malo ludzi w Europie go zna, wiec mozna byc porzydatnym Odpowiedz Link Zgłoś
tuli_pan Re: zwykłym ludziom 21.06.02, 11:25 Gość portalu: frisky2 napisał(a): > polecam suahili. Malo ludzi w Europie go zna, wiec mozna byc porzydatnym a jesli ktos jest niezwykly? Odpowiedz Link Zgłoś
issus hakuna matata 21.06.02, 11:36 Gość portalu: frisky2 napisał(a): > polecam suahili. Malo ludzi w Europie go zna, wiec mozna byc porzydatnym Wlasnie chcialam to samo napisac. Nauczcie sie tez mandarynskiego lub tagalo (filipiny) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: charissa Re: polecacie jakis jezyk obcy? IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 21.06.02, 11:26 wloski jest boski i bardzo latwy!! Odpowiedz Link Zgłoś
bella_ragazza Re: polecacie jakis jezyk obcy? 21.06.02, 12:24 Włoski jest łatwy tylko na początku. Później, im dalej w las, tym więcej drzew (jak w każdym języku), ma swoje wredne strony. Ale mimo to włoski jest fantastyczny i bardzo melodyjny i daje wielką satysfakcje jak się jest we Włoszech, zwłaszcza na południu, bo niewiele osób tam zna angielski. Odpowiedz Link Zgłoś
sonija Re: polecacie jakis jezyk obcy? 21.06.02, 12:39 ja osobiście sądzę, że niedługo bardzo pożądanym językiem ( mam na myśli potrzeby przyszłych pracodawców) będzie język rosyjski ! Niekrórzy nawet sądzą, że znają ten język po wielu latach nauki, ale niestety wszystko juz z główek wyleciało ! Młode pokolenie chce znać tylko angielski, francuski czy niemiecki. A tych, którzy będą znali rosyjski będzie naprawdę niewielu ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sonia Re: polecacie jakis jezyk obcy? IP: *.w.club-internet.fr 21.06.02, 13:01 Polecam Ci angielski, jest uniwersalny i obowiazkowy, mozna powiedziec. Pozozumiesz sie nim na calum swiecie. Jak juz mowisz po angielsku, ucz sie jezyka, ktory Ci sie podoba.. lacz przyjemne z pozytecznym.. Odpowiedz Link Zgłoś
goga.74 Re: polecacie jakis jezyk obcy? 21.06.02, 13:02 ucz sie chinskiego- najwiecej ludzi na swiecie mowi w tym jezyku... Odpowiedz Link Zgłoś
sfizofremia Re: polecacie jakis jezyk obcy? 21.06.02, 13:04 ja polecam szwedzki lub japonski Odpowiedz Link Zgłoś
tuli_pan Re: polecacie jakis jezyk obcy? 21.06.02, 13:08 sfizofremia napisał(a): > ja polecam szwedzki lub japonski znasz szwedzki? zabieralem sie kiedys za norweski lub szwedzki i wybralem ten 1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: polecacie jakis jezyk obcy? IP: *.extern.kun.nl 21.06.02, 13:11 holenderski he he... jak juz zglebie jego tajniki, to wezme sie za hiszpanski, serio jest taki latwy do nauki? Odpowiedz Link Zgłoś
goga.74 Re: polecacie jakis jezyk obcy? 21.06.02, 13:17 Gość portalu: Pola napisał(a): > holenderski he he... Dag Pola! he he Tylko po co? Jak ktos przyjedzie do Holandii to i tak po pierwszym slowie zostanie "zaatakowany" angielskim. Na oslode lez mozna sobie co najwyzej "Dziennik Anny Frank" poczytac w oryginale :) Odpowiedz Link Zgłoś
tuli_pan Re: polecacie jakis jezyk obcy? 21.06.02, 13:19 goga.74 napisał(a): > Gość portalu: Pola napisał(a): > > > holenderski he he... > > Dag Pola! > he he > Tylko po co? > Jak ktos przyjedzie do Holandii to i tak po pierwszym slowie > zostanie "zaatakowany" angielskim. Na oslode lez mozna sobie co > najwyzej "Dziennik Anny Frank" poczytac w oryginale :) jak to po co? moze ktos sie uczy dla wlasnej satysfakcji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: polecacie jakis jezyk obcy? IP: *.extern.kun.nl 21.06.02, 13:29 > jak to po co? moze ktos sie uczy dla wlasnej satysfakcji no wlasnie gogus, ja ucze sie dla wlasnej satysfakcji :-)))) Jeszcze pokaze temu babsztylowi na poczcie na co mnie stac i wyjade z takim holenderskim....ze....w koncu zrozumie o co mi chodzi hehe :-))))))) > Odpowiedz Link Zgłoś
goga.74 Re: polecacie jakis jezyk obcy? 21.06.02, 13:41 > > jak to po co? moze ktos sie uczy dla wlasnej satysfakcji > > no wlasnie gogus, ja ucze sie dla wlasnej satysfakcji :-)))) > Jeszcze pokaze temu babsztylowi na poczcie na co mnie > stac i wyjade z takim holenderskim....ze....w koncu > zrozumie o co mi chodzi hehe :-))))))) > > Ja sie ucze z koniecznosci zyciowej :) Ale tez im jeszcze pokaze, zwlaszcza temu chlopu co sie nabiaja dzien w dzien z mojego "chr". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: polecacie jakis jezyk obcy? IP: *.extern.kun.nl 21.06.02, 13:48 > Ja sie ucze z koniecznosci zyciowej :) > Ale tez im jeszcze pokaze, zwlaszcza temu chlopu co sie nabiaja dzien w dzien z mojego "chr". no ja tez, ale powoli odnajduje w tym przyjemnosc :-) a i moje chrrr chrrr jest podobno calkiem niezle :-) Odpowiedz Link Zgłoś
onlyania Re: polecacie jakis jezyk obcy? 23.06.02, 23:09 kiedys bylam w belgii, uczylam sie wtedy flamandzkiego (holenderskiego) jakis rok....sama, dla wlasnej satysfakcji, choc w sumie byl jeszcze jeden powod inny.... w pewnej knajpie pilam piwo z belgiem i belgijka....on znal angielski, gadalam wiec po angielsku... podszedl do nas wlasciciel knajpy, bo znal tych belgow.... pogadal, w koncu spytal sie o mnie...powiedzieli mi ze ja polka... Wlasciciel knajpy na to zwielkim zdziwieniem: "jak to polka, i po angielsku gada?????" fajnie mi bylo, wiec mu z satysfakcja odpowiedzialam po holendersku; " ja, ik spreek Engels, en straks spreek ik ook goed Nederlands"..... (tak, mowie po angielsku, i wkrotce bede mowila tez dobrze po holendersku)..... choc z drugiej storny znam tez inna historie, z Polski... kilku belgow chcialo otworzyc rachunek bankowy w pewnym banku... tlumaczyli kobiecie po angielsku, ale wydawalo sie im ze ich wcale cos nie rozumie o co im chodzi. Zaczeli wiec miedzy soba gadac po holendersku, ze to glupia dupa jest, i tak dalej, ze nic nie rozumie..." a ona im na to po holendersku: " maar ik versta alles...."....:)))) (alez ja wszystko rozumiem...) Odpowiedz Link Zgłoś
sfizofremia Re: polecacie jakis jezyk obcy? 21.06.02, 13:33 tuli_pan napisał(a): > sfizofremia napisał(a): > > > ja polecam szwedzki lub japonski > > > znasz szwedzki? zabieralem sie kiedys za norweski lub szwedzki i wybralem ten 1 nie znam szwedzkiego, ale zamierzam sieu nauczyc, bo zamierzam tam wyemigrowac, do szwecji konkretnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buzz Re: polecacie jakis jezyk obcy? IP: 157.25.84.* 21.06.02, 13:35 do kraju wscieklych bab? odradzam.. ale co prawda, to prawda, niech zyja jezyki skandynawskie!!! b. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: polecacie jakis jezyk obcy? IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 21.06.02, 13:38 Polecam esperanto napewno ci sie przyda :-P Odpowiedz Link Zgłoś
tuli_pan Re: polecacie jakis jezyk obcy? 21.06.02, 13:53 sfizofremia napisał(a): > tuli_pan napisał(a): > > > sfizofremia napisał(a): > > > > > ja polecam szwedzki lub japonski > > > > > > znasz szwedzki? zabieralem sie kiedys za norweski lub szwedzki i wybralem > ten 1 > > nie znam szwedzkiego, ale zamierzam sieu nauczyc, bo zamierzam tam wyemigrowac, > > do szwecji konkretnie > tez o tym myslalem, moze razem? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buzz Re: polecacie jakis jezyk obcy? IP: 157.25.84.* 21.06.02, 15:56 vent lidt! jeg var her foerst!!! jeg kan dansk, men kan ogsaa laese (eller lidt tale) norsk og svensk. b. Odpowiedz Link Zgłoś
the_real_slim_shady arabski 21.06.02, 14:18 - uzywany nie tylko w afryce i na bliskim wschodzie ale i w wielu krajach europejskich... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilka Rumuński-najpiekniejszy IP: *.t15.ds.pwr.wroc.pl 21.06.02, 16:45 Jest piekny...i nieskomplikowany.Jest to jezyk romanski, bardzo podobny w brzmieniu do wloskiego, hiszpanskiego czy francuskiego. I ciekawostka....jest najbardziej podobny do laciny, ze wszystkich tych jezykow, najbardziej zachowal sie przed "ewolucja". la revedere, va urez foarte frumoasa vara si fericire tuturor! Odpowiedz Link Zgłoś
anastassia Re: Rumuński-najpiekniejszy? 21.06.02, 20:28 To ciekawe co napisalas ze do laciny podobny (?) A slyszalas kiedys jak mowia na korsyce? Mi podobaja sie jezyki romanskie, trudnosc to sprawa wzgledna - jeden sie uczy szybciej, drugi latwiej, to kwestia predyspozycji. Dla mnie czasy w angielskim byly trudne, a francuski latwy. Niektorzy mowia odwrotnie i co? I nic. Gość portalu: Lilka napisał(a): > Jest piekny...i nieskomplikowany.Jest to jezyk romanski, bardzo podobny w > brzmieniu do wloskiego, hiszpanskiego czy francuskiego. I ciekawostka....jest > najbardziej podobny do laciny, ze wszystkich tych jezykow, najbardziej zachowal > > sie przed "ewolucja". > > la revedere, va urez foarte frumoasa vara si fericire tuturor! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilka Re: Rumuński-najpiekniejszy? IP: *.t15.ds.pwr.wroc.pl 22.06.02, 02:43 To nie ja mowie, ze wsrod wspolczesnych jezykow, rumunski ma najwiecej wspolnego z lacina...tylko specjalisci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mia Re: polecacie jakis jezyk obcy? IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 22.06.02, 07:00 POlecam węgierski. Satysfakcja gwarantowana - prócz Węgrów każdy przy Tobie będzie uchodziłza matołka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: crazy Re: polecacie jakis jezyk obcy? IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.02, 11:58 tuli_pan napisał(a): > mam zamiar nauczyc sie jakiegos jezyka obcego, myslalem o wloskim lub > hiszpanskim, ktos z was sie uczy(ł/a)? trudno jest? To zależy od osobnika. Jednemu łatwo drugiemu trudno. A ile masz lat? Odpowiedz Link Zgłoś
tuli_pan Re: polecacie jakis jezyk obcy? 23.06.02, 13:48 Gość portalu: crazy napisał(a): > tuli_pan napisał(a): > > > mam zamiar nauczyc sie jakiegos jezyka obcego, myslalem o wloskim lub > > hiszpanskim, ktos z was sie uczy(ł/a)? trudno jest? > > To zależy od osobnika. Jednemu łatwo drugiemu trudno. A ile masz lat? > > 24 Odpowiedz Link Zgłoś
momi Re: polecacie jakis jezyk obcy? 23.06.02, 15:45 Z trzech romańskich:włoski, francuski, hiszpański polecam zdecydowanie włoski.Najłatwiejszy do świetnego opanowania i w mowie i piśmie. Odpowiedz Link Zgłoś
rauser Re: polecacie jakis jezyk obcy? 23.06.02, 20:48 a hiszpański może się przydać? Może da się wyemigrować do Hiszpanii potem (tzn. za Unii)? Chociaż szykuje się zaostrzenia prawa emigracyjnego... Odpowiedz Link Zgłoś