Gość: zdziwiony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu I co autor chce tutaj udowodnić? Że polska jest rajem na Ziemi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
waldek1610 Polska krajem..... dla bogatych 20 lat temu Malgorzata Szamocka napisala: > My tęsknimy za słoneczną Italią, marzymy o karierze w USA, pociąga nas > egzotyka Chin. Polacy przede wszystkich chca zarobic na siebie i swoja rodzine, dlatego wybieraja USA...a na wakacje w Itali i na spacerek po Chinskim Murze mozna sobie pozwolic....gdy pracuje sie w USA, Angli, Irlandi. > Oni chcieliby zamieszkać w Polsce. Czym urzekł ich nasz kraj, miasta, nasza > historia? Co sprawia, że chce im się godzinami gimnastykować język, by w > końcu wymówić "chrząszcz brzmi w trzcinie"? "Oni" przywoza swoje pieniadze...To nie jest kwestia gdzie jest ladna pryzroda i zabytki, tylko gdzie przecietny czlowiek moze pozwolic sobie na zycie na komfortowym poziomie. Pani redaktor; To ze w Polsce ludziom bogatytm zyje sie dobrze to nie jest jeszcze oznaka ze Polska staje sie krajem bogatym. Moze staje sie krajem dla bogatych.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
rootka Re: Polska krajem..... dla bogatych 20 lat temu fajnie, ze obcokrajowcom podoba sie polska historia, kultura, jezyk, krajobraz :) Odpowiedz Link Zgłoś
waldek1610 Re: Polska krajem..... dla bogatych 20 lat temu rootka napisała: > fajnie, ze obcokrajowcom podoba sie polska historia, kultura, jezyk, > krajobraz:) dokladnie, i na tej polskiej histori, krajobrazie, kulturze i jezsyku sie konczy to zauroczenie Polska. Niech taki cudzoziemiec spobuje znalezc prace w Polsce....to sen pryscie. Odpowiedz Link Zgłoś
rootka Re: Polska krajem..... dla bogatych 20 lat temu coz za defetyzm.. podam Ci kilka przykladow na to, w jakim jestes bledzie: Steffen Möller, Thorsten Brüdigen, Heiko Rosenal, Thomas Wolf -to Niemcy, ktorzy swiadomie wybrali Polske i twierdza ze tu im sie wiedzie lepiej niz w ich wlasnej ojczyznie. zajrzyj tez na forum Foreigners in Poland, jakos malo tam ludzie narzekaja na brak pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balbriggan Re: Polska krajem..... dla bogatych IP: 86.40.133.* 20 lat temu To czemu musiała wyjechac żeby moje dziecko nie zmarło z głodu podziwiając piękno naszej przyrody. Nie było w Polsce dla mnie pracy bo mam słabe "plecy", a moj dyplom okazał sie mało przydatny. I wielu polaków czuje tak samo. A co mnie obchodzą niemcy którzy wolą mowić tak zamiast ja. Wiem jedno w tej chwili Polska to kraj który nie szanuje swoich obywareli!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tashunka Re: Panie kolego, bardzo typowe. IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 20 lat temu Czy szanowni koledzy moga sie skoncentrowac na artykule zamiast narzekac? Widze, ze rzadko macie kontakt z obcokrajowcami. Takich "maniakow" jest calkiem sporo, chca poznac nasz kraj i chwala im za to!!! Ale jak zawsze jak komus z rana nie dowale, to mam dzien do dupy, panie waldek, co nie? Praca jest, moze trzeba za nia pojechac, przeniesc sie, troche inicjatywy i wszystko sie da. Nie znajdziesz pracy wylewajac zolc na porannych forach, takie nastawienie jest tez widoczne, jakbys przyszedl na rozmowe kwalifikacyjna i zaczal mi tak jeczec to bym ci uprzejmie podziekowal i kazal wyjsc. Pomyslales o tym? Praca dla obcokrajowca? Anglojezycznego? Jako native speaker - 35 zl za godzine, lepiej niz w Londynie!!! Cale mnostwo. Odpowiedz Link Zgłoś
waldek1610 typowa gadka oszolomow, nowobogackich. 20 lat temu Gość portalu: Tashunka napisał(a): > Czy szanowni koledzy moga sie skoncentrowac na artykule zamiast narzekac? > Widze,ze rzadko macie kontakt z obcokrajowcami. Ja mam malo kontaktow z obcokrajowacami??? Mieszkam w USA od 15 lat... > Praca jest, moze trzeba za nia pojechac, przeniesc sie, troche inicjatywy i > wszystko sie da. Nie znajdziesz pracy wylewajac zolc na porannych forach, > takie nastawienie jest tez widoczne, Prosze pani kolezanki, ja wyjechalem 8 tysiecy kilometrow od domu zeby znajsc prace w USA....nauczylem sie jezyka, nawet pracowalem w policji w USA i w US Marines...a Ty mi mowisz ze nie mam checi? :) > jakbys przyszedl na rozmowe kwalifikacyjna i zaczal mi tak jeczec to bym ci > uprzejmie podziekowal i kazal wyjsc. Pomyslales o tym? W Polsce zaraz jak ukonczylem szkole, bylem na bezrobociu, zadnych przyzwoitych ofert, tylko cos w rodzaju: "praca dla osoby w samochodem" :) No dobrze, ale to juz nie jest oferta pracy tylko szukanie partnera, albo raczej jelenia ktory bedzie eksploatowal wlasny samochod, zeby ktos inny mogl sie dorobic majac do dyspozycji moj samochod :) Tak, pomyslalem o tym, ale nie zamierzam pracowac w Polsce za grosze, jesc paszetowa z chlebem i miec nadzieje ze wkoncu moze za 40lat, gdy bede stary Polska dogoni Europe.... > Praca dla obcokrajowca? Anglojezycznego? Jako native speaker - 35 zl za > godzine,lepiej niz w Londynie!!! Cale mnostwo. No wlasnie, widzisz ze praca jest ale dla .....obcych. Przeciez "native speaker" to nawet ja nie jestem...choc mowie po angielsku nie gorzej niz wyksztalcony amerykanin.... Odpowiedz Link Zgłoś
rootka Re: typowa gadka oszolomow, nowobogackich. 20 lat temu > No wlasnie, widzisz ze praca jest ale dla .....obcych. obcych? przyjezdzaja za wlasne pieniadze do Polski choc maja jakies 230 innych panstw swiata do wyboru, ucza sie polskiego, zachwycaja sie Twoim krajem ktorym Ty nie potrafisz sie zachwycic, a Ty potrafisz jedynie nazwac ich obcy i narzekac na Twoj straszny los. Wez sie do roboty, to bedziesz mial mniej czasu na marudzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
waldek1610 Re: typowa gadka oszolomow, nowobogackich. 20 lat temu rootka napisała: > obcych? przyjezdzaja za wlasne pieniadze do Polski choc maja jakies 230 innych > panstw swiata do wyboru, ucza sie polskiego, zachwycaja sie Twoim krajem No wlasnie przyjezdzaja do Polski z wlasnymi pieniedzmi, zeby je wydawac a nie zarabiac. > ktorym Ty nie potrafisz sie zachwycic, a Ty potrafisz jedynie nazwac ich obcy > i narzekac na Twoj straszny los. Wez sie do roboty, to bedziesz mial mniej > czasu na marudzenie. Ja nie marudze, pracuje od lat 15 non stop ale w USA.... A co tobie wydaje sie ze jak ktos pracuje to nie ma czasu na wyrazanie wlasnych opini na forum? I wlasnie wypowiadam sie na temat, dlatego ze powyzszy artykul to taka tania propaganda nowobogackich, wypisuja glupoty ze Polska jest niby takim rajem na ziemi. Oczywiscie Polska jak i kazdy inny kraj posiada wystarczajaco atrakcji dla turystow, ale dla swoich obywateli...a to juz zupelnie inna bajka, raczej powinienem napisac powiesc dla ludzi o mocnych nerwach i twardym tylku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Subyello Re: typowa gadka oszolomow, nowobogackich. IP: 218.185.0.* 20 lat temu Waldek, siedz w tym USA. Jak sam czytales w artykule, w USA malo ucza pozeji itd w szkole, tylko jak zarabiac pieniadze. Chcesz zarobic, dla ciebie najlepsze panstwo. Mieszkam w Australii 20 lat, wyjechalem tu jak mialem 12 lat, zawsze ale to zawsze jestem zachwycony Polska, kultura i sztuka, ludzmi, krajobrazem. Chce do Polski wlasnie teraz wrocic po tych 20 latach. Wiesz dlaczego? Bo Australia robi sie powoli w druga Ameryke, ze gonia tu tylko kase i nic pozatym sie nie liczy. Zycie nie liczy sie tylko 'ile masz w banku'. Tu jestem naprawde na wspanialej pozycji kierownikiem, zarabiam na polskie okolo 300000 zl rocznie, mam dobrych kumpli w pracy i poza, tylko jedno mi brakuje, czasu zeby spedzac z moja rodzina. Praca w Polsce jest, i oczywiscie jestem jak najbardziej swiadomy ze tych pieniedzy tam nie zarobie. Mowiac prawde nie oczekuje tego, bo nie chce od zycia wielkich kokosow tylko czas zebym mogl spedzac z moja rodzina, ktora dla mnie jest najwazniejsza, mam nadzieje ze znajde sobie jakas fajna pozycje, moze na nizszym szczeblu i wtedy bede naprawde szczesliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
wujek_extrema Odpowiedz na nurtujace pytanie 20 lat temu To syndrom wakacji. Ja tez chcialem sie przeprowadzac do Nowej Zelandii po wakacjach. Podobnie bylo z Australia .... Daja ludziom jedzenie, rozrywke, miejscowi zagladaja w zeby przy pytaniu "jak sie wam u nas podoba?"... wychdza z tego pozniej takie farmazony. Odpowiedz Link Zgłoś
waldek1610 przesadzasz Subyello 20 lat temu facet przesadzasz, mieszkam w USA, co nie przeszkadza mi chodzic od filcharmoni na koncert muzyki fortepianowej, teatru oraz cieszyc sie innymi formami kulturalnej rozrywki....rowniez jestem artysta malarzem amatorem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mavvi Re: typowa gadka oszolomow, nowobogackich. IP: *.sgh.waw.pl 20 lat temu ...wszystkim emigrantom chciałbym przypomnieć, że stan wojenny sie już dawno skończył i troche się w tym państwie od tego czasu zmieniło... Przypomniała mi sie historia mojej przyjaciółki, która pojechała do USA na wakacje, do rodziny, do Wielkiej Szanownej Emigracji z polski. Ci ludzie uczyli ją, jak należy korzystać z sedesu! Taka jest świadomość Polaków na emigracji za wielką wodą. Czy w tej Ameryce to powietrze ogłupia? ...a marudzącym dodam od siebie, że nie zasłużyli na lepszy los. Marudźcie dalej może któregoś dnia spadnie manna... Odpowiedz Link Zgłoś
walutka Re: typowa gadka oszolomow, nowobogackich. 20 lat temu Zgadzam się,ja też miałam kontakt z emigracją i stwierdziłam,że tak myślą. A w Polsce się sporo zmieniło. Waldek to materialista, dla mnie naród amerykański szczególnie nie imponuje, gdyż potzrebuję czegoś więcej od życia niż wcinac czipsy przed telewizorem i kiec wszystko gdzieś. Odpowiedz Link Zgłoś
mario-radyja RÓŻNICa:"Amerykanie uczą się jak dużo zarabiać" 20 lat temu W szkołach w Stanach nie uczy się poezji. Amerykanie uczą się, jak mają dużo zarabiać - mówi. No właśnie. Polska to kraj kształcący do zawodu biednych poetów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogaty Nie dla wszystkich pieniądz jest bogiem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu Jeśli dla ciebie jest, to jesteś naprawdę biedny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mleko chude Re: Amerykanie uczą się jak dużo zarabia? IP: *.natpool3.outside.ucf.edu 20 lat temu Z ta "poezja" to tez bzdury... W niektorych przynajmniej szkolach w USA takze czyta sie wiersze i uczy poezji! Odpowiedz Link Zgłoś
notojadziempaniezielonka Re: typowa gadka oszolomow, nowobogackich. 20 lat temu Waldus, Hameryka chyba Ci w glowce zawrocila. Jackowo jest cudne, no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
waldek1610 Re: typowa gadka oszolomow, nowobogackich. 20 lat temu Ameryka to nie tylko Jackowo....jestes tak samo wyedukowany jak obcokrajowcy ktorzy sadza ze jedyna wartosciowa rzecza w Polsce jest kielubasa... Odpowiedz Link Zgłoś
rootka Re: typowa gadka oszolomow, nowobogackich. 20 lat temu zacznij od wlasnej edukacji i nauki ortografii, bywalcu filHarmonii, arysto malarzu amatorze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Soren Sorensen marudzicie jak stare baby IP: *.ebar.dtu.dk 20 lat temu Ludzie kurde opanujcie sie. Czy to nie jest fajne ze komus sie Polska podoba ? Ludzie zamiast sie cieszyc to marudzicie jak stare baby. Jasne ze Polska nie jest rajem na ziemi. Ale to jaka jest Polska zalezy tylko od nas !!! I jak bedziecie tak marudzic caly czas zamiast cos zrobic to w Polsce nie bedzie nigdy dobrze. Uwazacie ze politycy prowadza zla polityke ? Wystartujcie w nastepnych wyobrach! Nie ma dla was odpowiedniej partii ? Zalozcie swoja! I na litosc boska przestancie marudzic bo marudzicie jak mohery Odpowiedz Link Zgłoś
olgafur Re: marudzicie jak stare baby 20 lat temu Swieta racja Soren!! Nie ma co gledzic i biadolic, czas sie brac do roboty! A ja osobiscie wzruszylam sie tym artykulem. Wiem, ze w Polsce nie jest najlatwiej o prace, jednak mimo wszystko mieszkanie tam ma swoje plusy. Mowie "tam", bo sama mieszkam i pracuje w Barcelonie. To cudowne miasto, Hiszpania wogole jest super, ale jednak tesknie za krajem, za naszymi polskimi rozmowami, absurdami i urokami. Za jedynym na swiecie tak absurdalnym poczuciem humoru, za ciekawoscia swiata i ludzi, ktora jest bardzo charakterystyczna dla Polakow (lubimy sie uczyc i dowiadywac nowych rzeczy. Jakie to cenne dowiedzialam sie dopiero po dwoch latach zycia w Hiszpanii, gdzie wiekszosc ludzi idzie na latwizne w tym wzgledzie, albo po prostu praktycznie nie ma zadnych innych zainteresowan poza pilka nozna oraz imprezowaniem (faceci) czy tez plotkowaniem i czytaniem babskich magazynow (dziewczyny). Tutaj naprawde trudno jest spotkac kogos oczytanego, wyksztalconego i na poziomie, kogos, z kim mozna porozmawiac na prawie kazdy temat. W Polsce jest to duzo latwiejsze, zareczam). A co do cudzoziemcow zauroczonych POlska, to moj narzeczony, ktory jest Hiszpanem, jest zachwycony naszym krajem, jego kultura, gastronomia i ludzmi. Tak wiec, drodzy moi, warto, bysmy i my od cudzoziemcow nauczyli sie ten kraj kochac i szanowac, pomimo jego jakze licznych mankamentow... Czego sobie i Wam wszystkim zycze! Polska gora! Olga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AU!!!! Re: marudzicie jak stare baby IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu to jest artykuł propagandowy. Do tej pory gazeta udowadniała jakim to sukcesem były reformy po 90-tym, a tu klops - fakty są "innego zdania" - 20 % bezrobotnych (w Czechach kilka %) i w dodatku kilka milionów (tych lepszych kilka milionów, bo nie bezrobotni) za granicą. No to coś trzeba wyskrobać, zeby jednak było "po naszej stronie" - z innej beczki, no bo inaczej się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob Re: marudzicie jak stare baby IP: *.chello.pl 20 lat temu Po pierwsze nioe Gazeta tylko Poradnik Domowy, po drugie te dane chyba sobie z d... wyciagnales. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 140414 Re: typowa gadka oszolomow, nowobogackich. IP: *.ebar.dtu.dk 20 lat temu Ludzie kurde zastanowcie sie nad soba. Czy to nie jest fajne ze komus sie Polska podoba ? Ludzie zamiast sie cieszyc to marudzicie. Jasne ze Polska nie jest rajem . Ale to jaka jest Polska zalezy tylko od tego jacy jestesmy my !!! I jak bedziecie tak narzekac caly czas zamiast cos zrobic to w Polsce nie bedzie nigdy dobrze. Uwazacie ze politycy prowadza zla polityke ? Wystartujcie w nastepnych wyobrach! Nie ma dla was odpowiedniej partii ? Zalozcie swoja! I na litosc boska przestancie marudzic bo marudzicie jak mohery Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafał Re: typowa gadka oszolomow, nowobogackich. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu marudzicie, aż wstyd- Polsk afakt faktem nie jest rajem, ale są państwa gdzie jest gorzej... nie potraficie docenić tego co macie- jesteście maruderami którym zawsze coś się nie podoba! jeżeli macie obrzucać Polske gówn.m przez całe życie to lepiej zamknijcie buzie i nie odzywajcie się w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Soren Sorensen Marudzicie jak mohery. IP: *.ebar.dtu.dk 20 lat temu Ludzie kurde wezcie sie opanujcie. Czy to nie jest zaj***e ze komus sie Polska podoba ? Ludzie zamiast sie cieszyc to narzekacie. Jasne ze Polska nie jest rajem na ziemi. Ale to jaka jest Polska zalezy tylko od nas !!! I jak bedziecie tak marudzic caly czas zamiast cos zrobic to w Polsce nie bedzie nigdy dobrze. Uwazacie ze politycy prowadza zla polityke ? Wystartujcie w nastepnych wyobrach! Nie ma dla was odpowiedniej partii ? Zalozcie swoja! I na litosc boska przestancie marudzic bo marudzicie jak mohery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antywaldek Re: typowa gadka oszolomow, nowobogackich. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu > Mieszkam w USA od 15 lat... To mógłbyś łaskawie nie wypowiadać się na tematy, o których nie masz pojęcia? Naprawdę "trochę" się zmieniło przez ostatnie 15 lat. My mieszkamy w Polsce i jesteśmy zadowoleni, a ty mieszkając za granicą i usiłujesz nam wmówić, że niesłusznie. Jaki masz w tym inetres? Przekonanie samego siebie, że dokonałeś słusznego wyboru emigrując? Porozmawiaj o tym ze swoim psychiatrą, bo tu akceptacji swoich poglądów nie znajdziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mleko chude Re: tematy "o ktorych nie mamy pojecia"??? IP: *.natpool3.outside.ucf.edu 20 lat temu Czy "antywaldku" sadzisz, ze jezeli ktos mieszka kilkanascie lat poza Polska to juz przestal miec pojecie na temat tego co dzieje sie w Polsce? Mozna Polske regularnie odwiedzac, telefonowac do rodziny, ogladac TV (satelita!), czytac gazety, a nawet pisac na internetowych forach. A czasem moze nawet pewien dystans czyni nas mniej subiektywnymi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga brednie IP: *.cable.ubr01.newm.blueyonder.co.uk 20 lat temu pani kolezanko strasznie nie lubie jak ktos sie wymadrza na temat o ktorym nie ma pojecia co pani za brednie wypisuje? ze niby w londynie nauczyciele angielskiego zarabiaja MNIEJ NIZ 35 ZLOTYCH(?) NA GODZINE najpierw prosze dokladnie sprawdzac takie informacje jakie sa minimalne zarobki w tym kraju (anglia) oraz jakie sa srednie zarobki nauczycieli? nie mowiac juz o nauczycielach angielskiego w szkolach prywatnych w londynie Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: brednie 20 lat temu Nauczyciel angielskiego w Anglii, to nie to samo co ktoś kto umie gadać po angielsku w Polsce. Nie każdy native speaker to nauczyciel angielskiego, tak jak nie każdy gadający po polsku to polonista. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Soren Sorensen Malkontenci, marudzicie jak mohery IP: *.ebar.dtu.dk 20 lat temu Ludzie kurde wezcie sie opanujcie. Czy to nie jest zaj***e ze komus sie Polska podoba ? Ludzie zamiast sie cieszyc to narzekacie. Jasne ze Polska nie jest rajem na ziemi. Ale to jaka jest Polska zalezy tylko od nas !!! I jak bedziecie tak marudzic caly czas zamiast cos zrobic to w Polsce nie bedzie nigdy dobrze. Uwazacie ze politycy prowadza zla polityke ? Wystartujcie w nastepnych wyobrach! Nie ma dla was odpowiedniej partii ? Zalozcie swoja! I na litosc boska przestancie marudzic bo marudzicie jak mohery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tashunka Re: Brednie? To zalezy od podejscia... IP: 195.173.13.* 20 lat temu To oczywiste ze nauczyciele w Anglii zarabiaja wiecej niz w Polsce, nikt nie zaprzecza 18-22 tys rocznie, to kupa pieniedzy. Nie przecze!!! Ale teraz 35 zlotych to okolo 6,5 funta, racja? Nauczycielska pensja w Anglii to okolo 9-10 funtow na godzine. Za wszystko placisz minimum dwa razy wiecej w Anglii, wiec kto zarabia wiecej w gruncie rzeczy? Nie wnikam tu w szkoly prywatne, rozbieznosc plac jest zapewne astronomiczna. Troche wyobrazni zanim zaczniemy pobrzekiwac szabelka. Tak sie sklada droga kolezanko Kingo, ze jestem z urodzenia i powolania zdeklarowanym mezczyzna i mieszkam w Anglii od czterech lat, pojecie o placach i pracach mam duze, bo pracowalem tu przez dluzszy czas w doradztwie zawodowym. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciowa Re: Panie kolego, bardzo typowe. IP: *.phlapa.fios.verizon.net 19 lat temu taaa, typowe, ze jak ktos z Niemiec , Usa, czy UK przyjezdza to nie idzie sprzatac, bawic dzieci , zmieniac plytki w domach , malowac Polakom pokoje... ale jak Polak czesto jedzie do tych panstw( czesto z dyplomem mgr w kieszeni) to jest ogromne prawdopodobienstwo ze wlasnie to bedzie robil... takie zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyy Re: Polska krajem..... dla bogatych IP: *.cable.ubr04.edin.blueyonder.co.uk 20 lat temu A tam zaraz prace... niech sprobuja kupic samochod... skoncza jak ten amerykanski student... w rowie. ciekawe jakie przekonanie do Polski ma teraz rodzina tegoz studenta... Odpowiedz Link Zgłoś
notojadziempaniezielonka Re: Polska krajem..... dla bogatych 20 lat temu nie ma to jak myslec 'optymistycznie' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irlandczyk Re: Polska krajem..... dla bogatych IP: 15.203.169.* 20 lat temu A ja w Irlandi spotkalem z 40 osob ktore plynnie mowia po polsku bo tam pracowly. Wszyscy ktorzy byli w polsce sa bardzo zauroczeni i niejednokrotnie wracaja tam kilka razy w roku. Ja sam sobie znalazlem swietna prace i wracam na stale. Naprawde nie wiem czemu tyle narzekacie powinniscie byc dumni i szczesliwi ze jestescie polakami. Boje sie ze polska kiedy juz tam bedzie dobrze straci kulture i tradycje ktora osobiscie sobie cennie. Owen Curran Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es Re: Polska krajem..... dla bogatych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu Soren Sorensen, vel Owen vel 1404 vel cos tam - daj juz na wstrzymanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: simonekk Re: Polska krajem..... dla bogatych IP: *.gemini.net.pl 19 lat temu obcokrajowcom sie bardziej podoba polska niz polakom:/// to smutne ale prawdziwe:/// tylko polak pluje na polske i polakow. jak sie komus nie podoba niech jedzie za granice i najlepiej niehc tam zostanie do konca swoich dni. a najlepiej zeby jechal do krajow bardzo biednych(irak, iran, afganistan, somalia, ukraina, bialorus..etc.), ktorych chyba jest najwiecej na swiecie i moze wtedy doceni polske. PS jak komus zle za 800 zeta niech znajdzie prace za 1800 ze6ta:///// Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xLander Re: Polska krajem..... dla bogatych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu Lepiej poznac opinie obcokrajowców, ktorzy przyjechali tutaj, by zyc i mieszkac z wlasna rodzina. O ile dla jednej, polskiej połowy znalezienie pracy i ogólnie odnalezienie sie w różnych warunkach nie jest trudne, dla tej drugiej może być wręcz katorgą. A Polacy, nie są tacy mili, wystarczy pójść do jakiegokolwiek urzędu, gdzie wzrok pracownika kieruje się z góry na dół jakby chciał powiedzieć-eee to nie nasz, dziwny on. Jak nie masz znajomych obcokrajowców, to jesteś uwięziony w domu i w świecie własnych myśli, bo z kim porozmawiać? Co niektórzy każą byś nauczył się języka polskiego w miesiąc. Mam bagaż doświadczeń za granicą i osobiście myśle, ze lepiej być obojgu obcokrajowcami w innym kraju, a nieżeli jednej połowie w Polsce! Jasne, Polską można się zachwycić, jak jest się studentem. Poza tym, czy ktoś wie, ile kosztują studia dla obcokrajowców na polskich uniwersytetach? Jeśli się mylę proszę mnie oświecić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Polska krajem..... dla bogatych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu Obywatele Unii studiuja za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: Polska krajem..... dla bogatych IP: 86.40.133.* 20 lat temu I tu sie zgadzam że Polska to kraj dla studentów mam zamiar wysłac córkę na medycynę w Polsce bo dobry poziomi i taniej a do tego poprawi sobie znajomość polskiego. Oczywiście wydział dla studentów anglo-jezycznych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oinone W Polsce zadurzeni IP: *.devs.futuro.pl 20 lat temu śmieszne sa takie atrykuły...Nie wiem-mają chyba za zadanie przekonać romantyków, że rarto tu zostać...Ludzie wyjeżdżają, bo nie mają chleba! nie mają godziwej płacy za uczciwą pracę! Zabytkami i kulturą dziecka nie nakarmisz - niech rząd zabierze się do pracy i niech robi co obiecał zrobić... Takie sentymentalne bajki można sobie darować...Nie znam osoby której znajomy czy ktoś z rodziny nie wyjechałby...O tych co zostali trzeba walczyc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inny Re: W Polsce zadurzeni IP: *.ventca.adelphia.net 20 lat temu u mie jakos odwrotnie, wlasnie w Polsce bylem zalatany za pieniedzmi, a jak sie przeprowadzilem do USA to znalazlem duzo czasu na poezje amerykanska, bardzo lubie Frosta i znam pare jego wierszy na pamiec Odpowiedz Link Zgłoś
sebastyjan Re: W Polsce zadurzeni 20 lat temu zastanawiam sie tylko jaki ma sens wyjechac i pol zycia przerobic na kasie w hipermarkecie lub w restauracji zmywajaac talerze.tacy ludzie i tak tu wroca...............esencja zycia Odpowiedz Link Zgłoś
freud1 Smieszne sa wasze komentarze... 20 lat temu Z wlasnego wieloletniego doswiadczenia wam powiem kochani malkontenci: Obcokrajowcy sa z reguly zachwyceni naszym krajem (nawet bardzo wybredni i pedantyczni Niemcy). Chyba ze natrafia na obludnikow waszego pokroju, ktorzy przez caly wieczor opowiadaja im w pubie o tym, jak to za 500 zl charowac musza, po czym placa za te cztery wypite piwa, wlaka sie do domu i jazda wylewac zolc na forach. Zapewniam was, ze biedni ludzie po knajpach, ani po internecie sie nie szwedaja. Wiem o tym, bo czesto jezde na Ukraine... W tym artykule nie chodzi o to, ze w Polsce jest jak w raju! Qrwa, czy wam juz nie wystarcza permamentne bluzganie Polski i Polakow? Widze, ze przerzucacie sie juz na obcokrajowcow, za to, ze im sie u nas podoba?! Czy wam sie naprawde wydaje, ze na zachodzie wszystko jest cacy? Kazdy kraj jest jak medal i ma zawsze dwie strony. Wiem cos o tym, bo pisze do was z Niemiec. No wiec wyobrazcie sobie, ze to samo tyczy sie Polski, ktora potrafi byc piekna i urocza. Czy sie wam to podoba, czy nie... Ehh, pozdro mimo wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tashunka Re:Brawo!!! IP: 195.173.13.* 20 lat temu I w tym rzecz nieprawdaz? Wszystko co nasze z zalozenia jest najgorsze i basta, nic tego swiatopogladu nie zmieni. Miesiac temu przy okazji jakiegos wakacyjnego tematu napisalem, ze Krakow i Gdansk to ostatnie wakacyjne hity w UK, w zyciu nie zostalem tak zbluzgany i oskarzony o rozne tam potwarze. A wystarczy sie w lykent przejechac i samemu sprawdzic - po polsku juz tylko obsluga w restauracjach mowi. Ale coz, my malkontenci i niedoszli emigranci bez jaj wiemy lepiej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fantomas Chiny... IP: *.server.ntli.net 20 lat temu > Weronika jest oczywiście jedynaczką, bo w Chinach nie wolno mieć więcej dzieci. Wolno, wolno. Prosze doczytac, np. tu: en.wikipedia.org/wiki/One-child_policy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: W Polsce zadurzeni IP: *.aster.pl 20 lat temu > I co autor chce tutaj udowodnić? Że polska jest rajem na Ziemi? może że polska nie jest piekłem na ziemi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: W Polsce zadurzeni IP: *.aster.pl 20 lat temu może że polska nie jest piekłem na ziemi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: W Polsce zadurzeni IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 20 lat temu Jest piekłem na Ziemii. Odpowiedz Link Zgłoś
martino Re: W Polsce zadurzeni 20 lat temu to sp... nikt cie tu nie bedzie chwili trzymał, człowieczku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: W Polsce zadurzeni IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 20 lat temu Sama/m s...j. Jak jesteś z opcji prawicowej to łatwo ci mówić. Raj na żiemii w przeciwnym tak dużo by ludzi by nie wyjechało. Odpowiedz Link Zgłoś
olgafur Re: W Polsce zadurzeni 20 lat temu Drogi Wojtku, Chyba za bardzo nie wiesz, co mowisz! W Polsce na prawde nie jest az tak zle, jak by sie moglo wydawac! Istnieja dziesiatki krajow, gdzie zyje sie duzo gorzej, niz w naszym! Wystarczy spojrzec na Rosje, Ukraine, Bialorus... ze juz o krajach afrykanskich, z ktorych ludzio masowo uciekaja do Europy (bo tam na prawde nie da sie zyc!!!), nie wspomne. W Polsce istnieje wiele problemow, rzad jest, ogolnie, do d..., ale jest tez wciaz wiele mozliwosci rozwoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: W Polsce zadurzeni IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 20 lat temu To dlatego tak dużo ludzi ucieka zagranicę. I co z tego, że jest cięzko i żyją jak karaluchy , ale wolą zostać i tam mieszkać. Wiesz dlaczego mam taką opinię. Kochany prubóję sciągnąć kaobietę mego zycia z Niemiec. Spytasz dlaczego bo od 8 lat podciera dupę frycą. Z...la od 8.00 do 10.00 . Jakoś nie mogę to uwierzxyć , ale tak twierdzi. Jest krtacową i ne mogła pracować w swoim mieście. Bo nie miała zleceń. Nie wiem jak długo będzie pracować w takich warunkach. Bo wykończy się. Ja nie mogę jej przekonać do powrotu, woli tak charować niz klepać biedę w kaczolandzie. To czwarta osoba, która bez wyszego wykształcenia zarobiła na własne mieszkanie, mieszkanie jej siostry, mieszkanie rodzicom, kupiła mercedesa klasy d oraz zodłożyła na swoje konto. Mam tak dalej wyliczać. Fakt teraz jest gorzej w zachodniej europie bo wpuścili bydło ze wschodniej grancicy czyli ukrainców, kazachów, litwinów. Jednak ona i tak da sobie radę. Co ja mam nic. Co mi po pięknych krajobrazach, mówiąc prawdę bo Kanada ma piękniejsze krajobrazy niż my. Oni dbają o ludzi , krajobraz, i gospodarkę. My budujemy kościoły, a w dwulicowym kraju ludzi traktóje sie jak bydło coś niepotzrebnego. Kaczki nic nie robią dobrego tylko knują i rtozpamiętują stare rzeczy. Piekny kraj , można tu dużo zrobić chyba po pijanemu pisałeś. Jak mamy tu dużo możliwości to wpłyń na decyzję banku środowiska aby dali mi kredyt na działalność. Przecież jesteśmy braćmi, bąż dobrym samaryatninem i pokaż , że "polak polakowi nie jest wilkiem" wtedy przestanę pluć na nasz kraj. Nie ma nic za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: like Re: W Polsce zadurzeni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu w pewnym sensie jest rajem na ziemi. moze nie zarabiamy tyle, ile ludzie na zachodzie, ale jednak przy odpowiednim wykształceniu da się spokojnie zyć na srednim poziomie. nigdy nie bylam materialistka i na kasie nie zalezalo mi specjalnie, wiec mówie : dla mnie Polska jest rajem na ziemi. mam tu wszytsko ,co mi jest do pelnego szczescia potrzebne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marakuja Re: W Polsce zadurzeni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu Ja też :) Mieszkałam jakiś czas w Stanach (szkoła) i uciekałam stamtąd jak mogłam najszybciej. Amerykanie są ograniczeni, interesuje ich przede wszystkim to co jest w telewizji i ile hamburgerów zjedli na obiad. Kocham Polskę i nigdzie się stąd nie wyprowadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzia Re: W Polsce zadurzeni IP: *.folger.edu 20 lat temu Osobiscie mam zupelnie przeciwne odczucia i doswiadczenia. Ale to zalezy w jakim srodowisku sie obracalas i gdzie mieszkalas. Przeciez co innego inteligencja a co innego robotnicy... Tak jak w Polsce, jak wszedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazał pan musiał Re: W Polsce zadurzeni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu Boże wielki, co to za idiota proponuje podniesienie cen alkoholu, może dla niego niech podniosą a dla normalnych ludzi to np. Żytnia mogłaby ze 4 złote potanieć... Nie wszyscy mają pieniążki, a jak żyć jak ma się 400 zł miesięcznie. A co to za życie bez gorzały... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: W Polsce zadurzeni IP: *.dip.t-dialin.net 20 lat temu nie jest rajem (tak jak zaden inny kraj) ale mozna tez sie w nim zakochac. mozna tu zyc (pomimo wszystkiego zlego), i mozna o Polsce powiedziec czasami cos dobrego. wiem ze wielu jest ciezko ale ludzie przestancie wiecznie narzekac, co to da, trzeba zyc, i czy to zle ze niektorzy dostrzegaja pozytywne rzeczy w naszym kraju? czy musimy byc wiecznie nieszczesliwi? ja wole przeczytac taki artykul niz o kolejnej aferze bo dzieki temu choc na chwile sie usmiechne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaga Re: W Polsce zadurzeni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu > I co autor chce tutaj udowodnić? Że polska jest rajem na Ziemi? raczej chodzi mu o to, że zachłystując się "europą" nie potrafimy docenić włąsnej wartości, oryginalności i zalet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomyleniec Re: W Polsce zadurzeni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu ludzie przestańcie jeczec! więcej optymizmu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o nie wierze... jeszcze wszystkiego nie poznali haha IP: 212.191.170.* 20 lat temu jeszcze chyba nie poznali naszej biurokracji, łapownictwa, chamstwa, pijaństwa, złodziejstwa, nacjonalizmu, chorego katolicyzmu i wielu pieknych polskich cech narodowych... wszyscy stad wyp.... i maja rację Odpowiedz Link Zgłoś
princealbert a gdyby jeden z nich byl Murzynem lub Arabem... 20 lat temu ...to obawiam sie, ze mieliby o wiele smutniejsze historie to przytoczenia i ich obraz Polski bylby o wiele mniej rozowy. Ale oczywiscie Polska to nie jest znowu takie straszne miejsce. Mozna sie zakochac i w Bialorusi i w Albanii i we Francji. Co komu mile. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Polska IP: 146.101.141.* 20 lat temu Oinone - dobrze powiedziane. Ja poki co nie mam jeszcze dzieci do wykarmienia, ale mieszkam w Anglii od dwoch lat, i z tego co widze odwiedzajac Polske co 3 miesiace, raczej nie zamierzam wrocic. Co prawda, jestem Polka i zawsze nia bede, kocham Polska literature i sztuke, jednak nie widze dla siebie miejsca w tym kraju. Dziwi mnie, ze rzad, zamiast robic cos w celu zahamowania masowej emigracji, ktora doswiadczamy od maja 2004, wedlug mnie cofa sie w rozwoju - patrz wicepremier oraz reszta tego cyrku. Oczywiscie, sa ludzie, ktorzy potrafia sobie znalezc nisze i czuc sie w Polsce swietnie - nie mowie tylko o obcokrajowcach - ale jednak wciaz ludzie, ktorzy zdecydowali sie na zycie i prace w innych krajach. Smutne to troche, ze moj kraj nie zapewnia mi tego czego szukam. Moze bedzie lepiej? I moze nie za 40 lat? Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mleko chude Re:A gdyby jeden z nich byl Murzynem lub Arabem... IP: *.natpool3.outside.ucf.edu 20 lat temu Fakt... od dawna zastanawiam sie skad w Polsce (kraju tak ciezko doswiadzczonym przez sasiadow i historie) bierze sie tyle rasizmu? Odpowiedz Link Zgłoś
maylkam mieszkam w szwecji jestem studentem 20 lat temu jestem studentem wielokrotnie spotkalem sie z zachwytem nad nasza kultura zwyczajami. dla mnie ten artykul to piekna nostalgiczna podroz do miejsc z dziecinstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
rudy_rudolf Polacy lubią rzucać bananami w obcokrajowców 20 lat temu dziwię się tym ocokrajowcom, że są tak zachwyceni naszymi obywatelami, że mogą liczyć na ich pomoc.z tego co się przekonaliśmy niektórzy nas rodacy lubią też rzucać bananami w tych, co mają ciemna karnację, tłuką, zabijają i nienawidzą wszystkiego co inne. Polska to kraj nietolerancji :((( kolorowy świat na www.asiaq.pl wygraj szkolenie na www.grupa-kreatywna.pl Odpowiedz Link Zgłoś
meggi76 Re: Polacy lubią rzucać bananami w obcokrajowców 20 lat temu Jestem w Polsce bardzo szczęśliwa i nie wyobrażam sobie życia poza Polską! wspaniale, że sa ludzie, którzy dostrzegają to co jest piękne, a nie wciąż szukają powodów do narzekań zamiast zabrać sie do pracy, nauki, organizacji swojego życia. Ludzie nie czekajcie, że Wam coś spadnie z nieba! Ta Chinka, Włoch, Niemiec, itd, tutaj przyjeźdźając tez musieli z czegoś zrezygnować, ale nie narzekają. Cieszą się życiem i doceniaja to co mają. Wiecej może wymagajmy od siebie niż od innych, będzie sie nam łatwiej i szczęśliwiej żyło! pozdrawiam, szczęśliwa Polka z Polski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosiek Re: Polacy lubią rzucać bananami w obcokrajowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu LUDZIE POMYŚLCIE!Powinniśmy się cieszyć ze ludzie z USA ,Anglii,Chin czy innych krajówdobrze o nas myślą i mówią.Chyba wszyscy mamy dość durnych kawałów o polaczkach które słyszymy w co którymś amerykańskim filmie.Czas to zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
akashha Hindu?! 20 lat temu Małgorzata Szamocka napisala: > Wcześniej Mira przez rok mieszkała w Indiach i uczyła się języka hindu. Jak juz sie pisze o jezykach, to wypadaloby nie robic bykow w ich nazwie. HINDI!! Nie ma czegos takiego jak hindu :> Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.amilo bo jak sie ma kase to jest super 20 lat temu w Polsce. No i dziewczyny super, to sie zgadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teenager Re: bo jak sie ma kase to jest super IP: *.blich.krakow.pl 20 lat temu mam dopiero 15 lat, nic jeszcze nie udalo mi sie zrobic dla mojej ojczyzny, bo i kiedy? od zawsze uczylem sie pilnie, zwlaszcza jezykow obych, mam juz pare sukcesow na koncie i gdy tylko nadarzy sie okazja, to nie zawacham sie ani sekundy i wyjade stad, gdyz wizja ultrakatolickiego, nacjolanlistycznego panstwa z pisuarami na czele sni mi sie po nocach... ja chce zyc, nie wegetowac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sanchali Re: bo jak sie ma kase to jest super IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu mając 15 lat, tak naprawdę co Ty możesz wiedzieć o tym co to jest ultrakatolicyzm i nacjonalizm. Wiesz tyle co Ci napiszą gazety i co pokażą w telewizji, ale już porównań jak było czy jest w innych krajach tego nie widzisz, bo o tym sie tyle nie pisze czy nie mówi w tv. Sięgnij po troche poważnej wiedzy, a nie zachłystuj sie radykalnymi nazwami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teenager Re: bo jak sie ma kase to jest super IP: *.blich.krakow.pl 20 lat temu zwiedzilem juz troche swiata, bacznie obserwuje wydarzenia z areny politycznej i dostaje odruchów wymiotnych, gdy tylko pomysle, ze banda takich inteligentnych inaczej buduje moja "swietlana" przyszlosc... zobaczycie, wszyscy wyjada za niedlugo, zostana tylko kaczory i garstka ich zwolennikow, bo mohery juz trawe beda gryzly Odpowiedz Link Zgłoś
comrade Re: bo jak sie ma kase to jest super 20 lat temu > zwiedzilem juz troche swiata, bacznie obserwuje wydarzenia z areny politycznej > i dostaje odruchów wymiotnych, gdy tylko pomysle, ze banda takich > inteligentnych inaczej buduje moja "swietlana" przyszlosc... zobaczycie, > wszyscy wyjada za niedlugo, zostana tylko kaczory i garstka ich zwolennikow, bo > > mohery juz trawe beda gryzly Dam ci pewną wskazówkę chłopcze. Polacy to jest taki naród który w duzej mierze uwielbia demonizowac rzeczywistość i pławić się w pesymizmie. Taki nasz narodowy masochizm. Padają hasełka o moherach, ultra-nacjonalizmie, ultra-katolicyzmie itp. Masz 15 lat to ci powiem jedno: to są reakcje histeryczne i przesadzone. Jeśli masz głowę na karku i pojdziesz w biznes albo dobrze sie wyedukujesz to nigdzie nie bedziesz musiał jechać. Nawet nie odczujesz ze jakis Kaczynski czy Lepper jest w rządzie, jesli bedziesz fachowcem to bedziesz robił swoje za ciezka kase i miał w rzyci to czy moher czy nie moher rządzi. To jest pewna alternatywna wizja rzeczywistosci - zastanow sie nad tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w. Re: bo jak sie ma kase to jest super IP: *.telpol.net.pl 20 lat temu to może po drodze nauczysz się jeszcze polskiej ortografii? Nie wiedziałam, że istnieje słowo 'wachać' ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teenager Re: bo jak sie ma kase to jest super IP: *.blich.krakow.pl 20 lat temu przepraszam za bledy, ktore latwiej jest wychwycic niz prowadzic merytoryczna dyskusje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprytny_rolnik stop dzieciom neostrady IP: *.net136.okay.pl 20 lat temu nie placz dziecie, nie wszystko co mowia w tiwi jest prawda. pozyjesz chwile i sam stwierdzisz, ze sral pies na rzadzacych - wazne jak ty sie ustawiasz w zyciu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teenager Do sprytny rolnik, comrade. IP: *.blich.krakow.pl 20 lat temu dziekuje, ze jako jedyni daliscie mi konkretne rady :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtas W Polsce zadurzeni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu Chciał udowodnić, że tylko ludzie bardzo odmienni i mocno "zakręceni" decyduja sie na przyjazd do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: djm W Polsce zadurzeni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu autor nie pisze ze Polska jest rajem na ziemi. Chodzi mu o to że są ludzie na świecie którzy nawet pomimo tego wszystkiego złego potrafią zobaczyć coś pozytywnego ...i powinnismy sie cieszyć z tego, że tacy ludzie istnieją... Odpowiedz Link Zgłoś
adam815 W Polsce zadurzeni 20 lat temu jestem polakiem i ja myslalbym o przespaniu sie z ta irlandka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Firek W Polsce zadurzeni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu A sio makaki!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szymiasty W Polsce zadurzeni IP: *.chello.pl 20 lat temu Bardzo dobry artykuł - aż dziwie sie, że GW nie szkaluje Polski... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: te rence W Polsce zadurzeni IP: *.elb.vectranet.pl 20 lat temu to jacyś niepoprawni optymiści Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Syruss W Polsce zadurzeni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu To zrobimy tak: ja wyjadę do Finlandii a oni zostaną w polsce bo ja mam już dość tego cholernego bagna w którym nic nie można zrobić, nic nie można zaplanować bo sytułacja zmieia się z roku na rok. Do uczestników tego kursu. Życie w polsce to nie poezja wy dostaniecie dużo lepszą pracę niż my, was stać na mieszkanie mnie nie wy mioże kupić sobie samochód, ja nie was nie obchodzi głupi powszechny obowiązek obronny tego czegoś co tak zdajecie się kochać mnie niestety musi ochodzić przynajmniej narazie, baaaaarzo chętnie zwolnię Wam miejsce w polsce no problem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quas Re: W Polsce zadurzeni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu zawsze sie znajda jacys szalency. a tak poza tym to oni przyjechali na wakacyjny kurs jezykowy, a nie na stale. Oni wyjada do swoich krajow a my zostaniemy tutaj z calym tym syfem. tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol J. Re: W Polsce zadurzeni IP: *.telia.com 20 lat temu To zrobimy tak: ja wyjadę do Finlandii a oni zostaną w polsce bo ja mam już dość Oczywiscie mozesz wyjechac nawet do Radomia ,tylko najpierw zapytaj mamusi ,czy ci kupi bilet Jak na Poradnik domowy to kolejna dyskusja na kolejny temat,ktory nie grzeje ani nie ziebi. Ani sie tu czym podniecac ani niczemu dziwic.Jeszcze jedna probka ,pisanie w stylu pitu pitu ,.koci koci lapki.Bzdury dla mudzacych sie gospodyn domowych,czytajacych to miedzy prasowaniem a depilacja.I tak zaloze sie ,ze nikt nie przebrnal dalej niz 15 linijek.Bzdet i pewnie takie za to wynagrodzenie jaki temat ,czyli gowniane.O tym juz napisal kazdy ,kto mogl od uczestnikow tej imprezy,po nauczycieli jezyka ,ktorzy mieli okazje zarobic na boku kilka groszy-nuda przerazliwa i naiwnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee najpierw caluje w rękę a potem okradnie IP: *.wolfson.cam.ac.uk 20 lat temu ale dobrze, ze sa ludzie na swiecie na tyle ślepi, ze teo nie zauwazają; jak im dobrze to niech siedzą w tym raju i niech im wyjdzie na zdrowie; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo "grać Szopena"?! Kto to pisał? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesterro Re: "grać Szopena"?! Kto to pisał? IP: *.devs.futuro.pl 20 lat temu Kurcze, nic nie było o nietolerancji, ksenofobii, antysemityzmie. Nie wierze, ze GW wypuscila tak nieodpowiedzialny artykul. A glosy na forum, "co autor chce udowodnic,ze Polska to raj?", znacza tylko tyle,ze nie jest tak zle, jak nam sie wszystkim wydaje. Ze pewnych rzeczy niedoceniamy, ze draznia nas Krzyze,a innych,obcokrajowcow, zachwycaja. Taka specifika. Ale wiadoomo, tam jest dobrze, gdzie nas nie ma Odpowiedz Link Zgłoś