Dodaj do ulubionych

ZMIANA IMIENIA - KWESTIE FORMALNE

IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 22.06.02, 06:40
Czy orientuje się może ktoś, jak przeprowadzić zmianę własnego imienia? Podobno
jest to czasochłonne i niełatwe, ale jestem zdecydowana. Jak sie do tego
zabrać? Czy jest tutaj może ktoś, kto ma doswiadczenie w tej kwestii?
Obserwuj wątek
    • Gość: agacz Re: ZMIANA IMIENIA - KWESTIE FORMALNE IP: *.rzeszow-staszica.sdi.tpnet.pl 22.06.02, 11:28
      Ze względu na upał i b. złe samopoczucie nie odpowiem Ci bardzo dokładnie, bo
      mi się nie chce szukać odpowiedniej ustawy. Może jakiś mniej ode mnie leniwy
      prawnik?? Ale na pewno cięzar udowodnienia przed organem administracji, ze
      imię, które nosisz Cię ośmiesza, budzi złe skojarzenia, naraza na jakieś
      straty, nieprzyjemności, czy wreszcie idiotycznie współbrzmi z Twoim
      nazwiskiem - spoczywa na Tobie. Pozdrawiam Cię. Swoją drogą, ciekawa jestem,
      cóż to za imię?
      Agnieszka
    • Gość: zuzia Re: ZMIANA IMIENIA - KWESTIE FORMALNE IP: 213.216.82.* 22.06.02, 12:50
      Jeśli np.wszyscy od dziecka mowia do mnie zuzia a mam na imie marta to w koncu
      moge sie wsciec i cos zmienic.Prawniku!Moge czy nie i co mam
      udawadniac.Przyprowadzic grupe studentow.szkole podstawowa,sasiadow?
      • Gość: O-O Re: ZMIANA IMIENIA - KWESTIE FORMALNE IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.06.02, 16:41
        Z imieniem sprawa nie jest skomplikowana,musisz zgłosić się do R.N.oni dadzą ci
        odpowiednie druki,oplata dwa lata temu wynosiła 150 zl.Gorzej z nazwiskiem tam
        fakycznie potrzeba uporu i siły.
        • Gość: Mia Re: ZMIANA IMIENIA - KWESTIE FORMALNE IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 22.06.02, 18:18
          Znaczy gdzie - co to jest R. N., bo ja matołek w takich kwestiach? U mnie
          właśnie taki przypadek, że od urodzenia wszyscy do mnie mówili inaczej, niz mam
          (po cholerę mnie tak chrzcili - sami teraz twierdzą, że nie wiedzą) i ciągnie
          sie za mną to formalne imię, jak przysłowiowy smród po gaciach.
        • sloggi To jest skomplikowane. 22.06.02, 19:37
          Zapytanie wyślij mi mailem, miałem taki przypadek wśród domowników.
          • Gość: a_g Urząd Stanu Cywilnego IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 22.06.02, 20:11
            Wydaje mi się, że musisz zgłosić się do Urzędu Stanu Cywilnego (choćby z tego
            powodu, że każda zmiana imienia czy nazwiska wymaga zmiany metryki).
            Podejrzewam, że nie trzeba będzie przyprowadzać całej szkoły, żeby udowodnić
            Twoje racje (o ile w ogóle kogokolwiek trzeba będzie przyprowadzać). Najlepiej
            poszukaj sobie w internecie Ustawy o zmianie imienia i nazwiska, a jeśli sprawi
            Ci to trudność daj mi znać na maila (a_g@poczta.gazeta.pl) - postaram się Ci ją
            wysłać.

Pozdrawiam
            agnieszka
            • Gość: Jakub Re: Urząd Stanu Cywilnego IP: 193.109.223.* 24.06.02, 15:10
              Musisz mieć odpis aktu urodzenia, który wraz z podaniem, dlaczego chcesz
              zmienić imię, składasz w starostwie twojego miasta. Do tego dołączasz kopię
              swojego dokumentu tożsamości, znaczek opłaty skarboej za 30 zł i jeszcze za 5
              lub trzy złote.
              I tyle.
              Ostatnio zmieniłem imię, więc te powyższe rady są najświeższe.
              Powodzenia.
              • matrek Re: Urząd Stanu Cywilnego 24.06.02, 16:47
                Też kiedyś to zrobiłem, ale byłem wowczas jeszcze niepełnoletni, więc nieco
                inaczej to wyglądało.
              • Gość: alissa19 Re: Jakub-pytanie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.06.02, 21:29
                Gość portalu: Jakub napisał(a):

> Musisz mieć odpis aktu urodzenia, który wraz z podaniem, dlaczego chcesz
                > zmienić imię, składasz w starostwie twojego miasta. Do tego dołączasz kopię
                > swojego dokumentu tożsamości, znaczek opłaty skarboej za 30 zł i jeszcze za 5
                > lub trzy złote.
                > I tyle.
                > Ostatnio zmieniłem imię, więc te powyższe rady są najświeższe.
                sluchaj czy robili ci jakies problemy z ta zmiana-tzn.czy sie jakos czepiaja
                uzasadnien?czy dlugo to trwa?dzieki za ewentualne info.
                > Powodzenia.

• Gość: alissa19 Re: Jakub-pytanie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.06.02, 21:32
                  Gość portalu: alissa19 napisał(a):

> Gość portalu: Jakub napisał(a):
                  >
                  > > Musisz mieć odpis aktu urodzenia, który wraz z podaniem, dlaczego chcesz
                  > > zmienić imię, składasz w starostwie twojego miasta. Do tego dołączasz kopi
                  > ę
                  > > swojego dokumentu tożsamości, znaczek opłaty skarboej za 30 zł i jeszcze z
                  > a 5
                  > > lub trzy złote.
                  > > I tyle.
                  > > Ostatnio zmieniłem imię, więc te powyższe rady są najświeższe.
                  > sluchaj czy robili ci jakies problemy z ta zmiana-tzn.czy sie jakos czepiaja
                  > uzasadnien?czy dlugo to trwa?dzieki za ewentualne info.
                  > > Powodzenia.
                  > to "powodzenia"to oczywiscie nie moje tylko z postu Jakuba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka