Dodaj do ulubionych

dlaczego benedykt - proba odpowiedzi, uslyszane z

20.04.05, 11:06

telewizji: otoz pare ludzi (kosciola, kompetentnyh - bo tu tzreba uwazac, czy dziennikarze sa z rtl, bo oni nie wiedza nic na temat chrzescijanstwa) sie wypowiedzialo wlasnie na temat powodu wyboru imienia benedykt - otoz swiety benedykt zosatl w 1946 roku ogloszony patronem europy. ratzinger bardzo duzo opublikowal na temat chrzescijanstwa w europie, jego zagrozen przez kapitalizm i postep technologii, spoleczenstwo konsumenckie. benedykt 15 to podobno papiez ktory byl przed 1. wojna swiatowa i ostrzegal przed upadkiem cywilizacji europejskiej - w zwiazku z tym wnioskuja znajacy sie na sprawie, ze ratzinger bedzie sie duzo koncentrowal na europie i na zachodnim chrescijanstwie, ktore (trzeba to sobie powiedziec w twarz) zanika z kazdym pokoleniem coraz bardziej.

czy to wszystko sie zgadza, nie wiem. ale pisze co wiem, bo wiele osob bylo ciekawych - ja tyz.
Obserwuj wątek
    • twoj_aniol_stroz Re: dlaczego benedykt - proba odpowiedzi, uslysza 20.04.05, 11:08
      No tak, Św Benedykt jest patronem Europy. Zanik wiary w Europie Zachodniej
      faktycznie jest problemem i prawdopodobnie na tym będzie skupiał się nowy
      papież.
    • speedymika przed chwila znalazlam 20.04.05, 11:11
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51&w=22939502
      sprawdzilam na WP.byl taki artykul.i co Wy na to?
    • lena_zet Re: kasitza, błagam 20.04.05, 11:14
      nie zakładaj już wątków na ten temat, bo normalnie ileż można pisać o nowym
      papieżu?
      • kasitza Re: kasitza, błagam 20.04.05, 11:17
        a mnie to bardzo interesuje.
        znacznie bardziej niz pieluszki - czego wcale nie krytuje, ja po prostu nie jestem matka (jeszcze nie). natomiast bardzo mnie interesowaly te wszystkie wydarzenia w kosciele katolickim i szczerze mnie interesuje temat papieza z niemiec, bo teraz mieszkam w niemczech a poza tym jak juz pisalam, mam bardzo bliski zwiazek z bawaria.
        • lena_zet Re: kasitza, błagam 20.04.05, 11:20
          ale absolutnie nie zabraniam ci pisać, broń boże! :) chodzi mi jedynie o
          pisanie w jednym wątku, bo i tak chodzi o to samo :)
          • kasitza Re: kasitza, błagam 20.04.05, 11:22
            wiem, tylko ten jeden watek ograniczyl sie juz do innych osob niz te, co sie pytaly o to powyzej, wiec zalozylam nowy, zeby ci co ich to ciekawilo se zagladneli.
            :)
            • istna Trochę off topic, ale też o papieżu 20.04.05, 11:28
              Hello, bejb:)
              A ja z kolei słyszałam (jednym uchem po prawdzie), że na zach. Europy słuchać
              głosy przerażenia z powodu wyboru Ratzingera, ze strony różnych środowisk,
              także tych wewnątrz KK, które liczyły na jakiś oddech swobody w nowym
              pontyfikacie. Słyszałaś coś o tem? Bo do Polski takie wieści chyba przez filtr
              docierają:)
              • kasitza Re: Trochę off topic, ale też o papieżu 20.04.05, 11:38

ne, no oczywiscie, ze uchodzi za konserwatynego, ale wszyscy tez dobrze wiedza, ze bedzie kontynuowac polityke poprzedniego papieza, a ci co najglosniej na zachodzie krzycza, to sa ci ktorzy nie maja nic wspolnego z chrzescijanstwem i im w ogole przeszkadza, ze istnieja jeszcze takie przezytki jak religia. im przeszkadza kosciol katolicki. wiadomo, kosciol katolicki jaki jest kazdy widzi, ale wiele srodowisk na zachodzie, jest tak zeswidczonych, ze oni wogole nie rozumieja po co czlowiekowi wiara albo religia, albo jaka kolwiek forma tradycji - dla nich to jak windows 98 - przesterminowane wiec sie tego juz nie uzywa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka