Dodaj do ulubionych

Skad taka nietolerancja???

22.04.05, 10:15
Mieszkam w Niemczech i mam tutaj znajomych z najrozniejszych krajow - z
Europy, ale tez z Maroko, z Turcji, z Meksyku, z Togo. Sa calkiem w porzadku
(tzn moi znajomi, nie mowie, ze wszyscy, tak jak nie wszyscy Niemcy sa ok).
Co mnie boli to fakt, ze jak przyjezdzaja Polacy (a wlasciwie Polki) do nas
na uniwersytet na wymiane to maja strasznie rasistowskie uwagi, ludzi spoza
Europy srodkowej i zachodniej traktuja jak druga, gorsza klase :( Ciagle
slysze, ze ci murzyni to tacy sa, ci arabi to tacy, nie akceptuja nikogo, kto
jest inny (Wlosi i Hiszpani to tez dla nich juz podklasa). I to wcale nie sa
jakies wyizolowane opinie, naprawde mam przez to coraz gorsza opinie o
Polkach :((( No i to nie sa jakies prymitywy, tylko studentki, ktore dostaly
stypendium zagraniczne(czyli chyba jedne z lepszych)!!

Moze to chodzi o to, ze w Polsce nie ma obcokrajowcow i po prostu boja sie
tego, co obce??

Aha, ale jest jeszcze druga grupa, dziewczyn, ktore spotykaja sie/sypiaja ze
wszystkimi Egipcjanami, Turkami i w ogole chlopakami z Azji/Afryki, tego tez
nei rozumiem, chodzi o jakies egzotyczne doznania? Albo, ze oni sa z natury
troche bardziej bezposredni (zaczepiaja na ulicy wszystkie polskie
blondynki)??
Obserwuj wątek
    • sagis A, może to nie są te lepsze? U nas nie trzeba mieć 22.04.05, 10:20
      lepszych wyników w nauce, aby dostać stypendium na naukę za granicą.
      Za pieniądze rozumu i kultury nie kupisz.
      • mary_an Re: A, może to nie są te lepsze? U nas nie trzeba 22.04.05, 10:25
        Nie mam pojecia, ale to mi sie wydaje naprawde bardzo powszechne. Jak jade do
        Polski i np. pokazuje zdjecie gdziestam ze znajomymi to zaraz slysze uwagi, ze
        co te czarnuchy robia na zdjeciu. Przez to zerwalam kontakty z jedna kolezanka,
        ktora jak uslyszala, ze mieszkam w miedzynarodowym akademiku, to mi zaczela
        strasznie wspolczuc, ze z tymi "brudasami" musze siedziec. Normalnie myslalam,
        ze jej cos zrobie (a to wcale nie jaas prymitywna glupia dziewczyna, wrecz
        przeciwnie, wszsytko oprocz rasizmu jest u niej w porzadku). Nie rozumiem tego
        i jest mi przykro, ze moje znajome z Polski ciagle obrazaja moich przyjaciol z
        innych krajow :(I naprawde wydaje mi sie to bardzo powszechne, gdzie nie jade
        to zawsze Polacy uwazaja sie za najlepszych a cala reszta to jest po prostu dno
        i zero. Czasami wydaje mi sie, ze jestesmy najbardziej dumnym narodem na
        swiecie.
        • sagis Re: A, może to nie są te lepsze? U nas nie trzeba 22.04.05, 10:34
          U nas młodzież faktycznie jest coraz agresywniejsza, a też brak im dobrego
          wychowania. Pieniądze poprzewracały im w głowie. Uważają, że wszystko należy im
          się. Nie znają podstawowych społecznych wartości.
          Coraz więcej ludzi zauważa, że młodzież nie ma szacunku do innych ludzi i
          tolerancji dla innych. Jeśli nie mają szacunku do ludzi ze swoich kręgów, to
          nie dziwne, że do odmiennej rasy są tak agresywnie nastawieni.
          Nawet ostatnio rozmawiałam o współczesnej młodzieży z jednym facetem.
          Smutne i coraz więcej ludzi widzi, że nie dobrze dzieje się.
          • six_a A Ty ile masz lat, :) 22.04.05, 10:43
            żeby zaczynać pogawędki z cyklu: za moich czasów, panie.....
            • mary_an Re: A Ty ile masz lat, :) 22.04.05, 10:48
              U mnie tez jak patrze na 15-latkow wlacza sie "a za moich czasow" chociaz to
              bylo w sumie 6 lat temu :))
              • sagis Re: A Ty ile masz lat, :) 22.04.05, 10:57
                To u mnie już trochę więcej czasu minęło:-)))
                Kiedyś w szkole obserwowało się jedynie takie jednostki wyluzowane. A, wiem też
                z rozmów z młodzieżą, co teraz wśród nich liczy się. Nietolerancja już jest na
                poziomie, czy ktoś ma markowe ciuchy, czy nie. Może to jest właśnie początek
                tamtych nietolerancji. Oni czują się lepsi od innych, bo mają kasę i uzyskali
                stypendium na naukę zagranicą. Zauważ, że żadko u nas zdarza się, aby biedny
                mógł wyjechać zagranicę.
                Łatwe pieniądze psują ludzi. Jak zaczynają pracować, to wtedy Ci mądrzejsi
                zaczynają doceniać wartość pieniądza i już nie są tak ważne markowe ciuchy,
                tylko ich wartość użytkowa. Pracowałam ze studentami, to trochę nasłuchałam się
                i napatrzyłam.
            • sagis Re: A Ty ile masz lat, :) 22.04.05, 10:50
              Dużo starsza od takich głupich małolat:-)
              Takie zmiany akurat obserwuje się u nas od czasu zmiany ustroju i wolnego rynku.
              • six_a Re: A Ty ile masz lat, :) 22.04.05, 10:52
                patrz, to jednak nauki papieskie na marne poszły, a tyle ludu wyległo na
                ulice ;)
                • sagis Re: A Ty ile masz lat, :) 22.04.05, 11:00
                  Papież i jego nauki dla wielu są jedynie transparentem.
                  • six_a Re: A Ty ile masz lat, :) 22.04.05, 11:07
                    ale my to nie oni, rzecz jasna, MY zawsze jesteśmy w porządku, a ONI są źli!
                    i tak trzymać!
                    • sagis Re: A Ty ile masz lat, :) 22.04.05, 11:09
                      Jeśli tak uważasz, to Twoja sprawa. Czyżby kolejna siksa?:-)
                      • six_a irony - not for everyone nt 22.04.05, 11:26

• six_a burak jest wszechobecnym zjawiskiem 22.04.05, 10:29
      kolegujesz się z burakami, to do kogo właściwie masz pretensje?
      • mary_an Re: burak jest wszechobecnym zjawiskiem 22.04.05, 10:37
        Nie koleguje sie, tylko m.in. pracuje w uniwersyteckim urzedzie ds.
        obcokrajowcow i opiekuje sie studentami z wymiany, z Polski, jako ze znam jezyk
        (a oni czesto w ogol niemieckiego nie znaja). No i przez to mam staly kontakt z
        Polakami wymiany i tak sobie slucham ich opinii..
        Oni naleza do grupy moich powiedzmy znajomych, wsrod przyjaciol nie mam
        rasistow i nigdy nie bede miala.
        • sagis Re: burak jest wszechobecnym zjawiskiem 22.04.05, 10:40
          Przyjaciół się wybiera.
          • mary_an Re: burak jest wszechobecnym zjawiskiem 22.04.05, 10:47
            Tak wlasnie przyjaciol sie wybiera. Albo powiedzmy inaczej, nie moge sie
            zaprzyjaznic z kims, kto w ogole nie podziela waznych dla mnie wartosci, jak
            np. tolerancja.
        • six_a Re: burak jest wszechobecnym zjawiskiem 22.04.05, 10:42
          jeśli Ci się to nie podoba, zwróć im uwagę :)
          • sagis Re: burak jest wszechobecnym zjawiskiem 22.04.05, 10:49
            Może nikt im nie powiedział, że nie powinno się nienawidzić ludzi innej rasy
            itp. To są tacy sami ludzie, jak my. Nie gorsi od innych i tych rasistów.
            Musieli to z domu wynieść.
            Nikt nie chce nikogo urazić, ale nie powinno pozwolić się na czyjąś agresję.
            Czytałam kiedyś, że na zachodzie taka agresja jest poddawana leczeniu.
            Może dlatego tam ludzie są spokojniejsi i bardziej tolerancyjni do innych.
    • boski.zawodowiec akurat Niemcy w głebi ducha nieznosza Turków 22.04.05, 11:06
      a szczególnie muzułmanów . Nie usłyszesz tego oficjalnie bo mozna miec problemy
      z prawem wiec wolą być na siłe polityczne poprawni.Poprostu Panstwo niemieckie
      bardzo duzo pieniedzy musi wydawac na nich bo nie pracują an iby przeciez
      wlasnie przyjezdzają aby wykonywac najprostsze zawody, bawia sie w terroryzm i
      fundamentalizm, z pozoru spokojni zujacyc w gettach islamskich kryja
      terrorystow przed wymiearem sprawiedliwosci. Blokuja takze wszelką asymilacje
      mimo iz mają idealne warunki do tego. Jednak widac juz nawet po wyborach czy to
      do parlamentu UE czy to w poszczególnych regionach ze ludzie głosują na partie
      ktore najwicej mówią o zatrzyamniu imigrantów z krajów islamskich.

Sadze ze te polki ktore tak krytykujesz poprostu nie sa zastraszone polityczną
      poprawnoscią i mówia otwarcie to czego inni sie boją powiedziec.

Co do seksu to mysle ze to jakies zagubione dziewczynki z prowincji.
      • six_a a swoją nienawiść 22.04.05, 11:08
        najlepiej wyrażają odwiedzając tłumnie Turcję w lipcu i sierpniu.
        • sagis Re: a swoją nienawiść 22.04.05, 11:15
          Czyżbyś była tak naiwna?
          Mogą kogoś nienawidzić, ale słońca Tureckiego i tanizny sobie nie odmówią:-))))
        • boski.zawodowiec Rdzenni Niemcy odwiedzają turcje? 22.04.05, 11:16
          no ciekawe skąd masz takie głupie dane. Akurat kraje islamskie odwiedzają
          głownie ludzie z biedniejszych panstw Europy.
          67% Niemców jest tez zdecydowanie na NIE w kwesti przyjecia Turcji do UE
      • mary_an Re: akurat Niemcy w głebi ducha nieznosza Turków 22.04.05, 11:08
        No ale wlasnie o to chodzi, ze nie mozna uogolniac!! Mam u siebie w instytucie
        kumpla z Turcji i jest naprawde super, mowi normalnie po niemiecku (z silnym
        akcentem coprawda) i jest calkowicie chetny zeby sie zintegrowac z ogolem
        spoleczenstwq. I wszyscy sa wobec niego ok, tak jak on jest wobec innych.
        Przeciez ja nie mam znajomych jakis meneli co siedza dra sie po turecku i nic
        nie robia - to sa wszyscy normalni fajni studenci!!!
        • sagis Re: akurat Niemcy w głebi ducha nieznosza Turków 22.04.05, 11:17
          I doszłaś tutaj do sedna, że nie można wszystkich uogólniać:-)
          Tak samo Polaków, którzy przyjeżdżają na studia zagranicą. To są tylko
          jednostki, które reprezentują tylko pewną część społeczeństwa.
        • boski.zawodowiec Są i tacy i jest ich około 30-50% z imigrantów 22.04.05, 11:20
          ale niestety ta druga strona oraz poprawni politycznie lewicowi politycy
          skutecznie to wszystko blokują.
          Przeciez 15-20% imigrantów przechodzi na chrzescijanstwo i potem sie skarzą ze
          nie mają zycia w swoich dzielnicach i czesto tez obawiają sie o zycie bo nawet
          ktoś z najblizszej rodziny moze ich zabić.
          Muzułmanina mozna poznac po tym jak zareaguje na krytyke islamu, z pozoru
          spokojni czesto sie wtedy zamieniaja w barbarzynców.
      • sagis Masz rację, bo Niemcy nie grzeszą tolerancją. 22.04.05, 11:13
        Wydaje się, jakby ją z mlekiem matki wypijali.
        Mam wrażenie, jak to była ich cecha narodowa i ich agresja do nie Niemców.
        Malują się, jako taki pokojowy naród, ale tak naprawdę to nienawiść w nich
        mieszka. Szczególnie to przyjezdnych ze wschodu.
        Byłam w szoku, jak kiedyś spędziłam tam kilka miesięcy.
        • mary_an Re: Masz rację, bo Niemcy nie grzeszą tolerancją. 22.04.05, 11:15
          No ja sie tu nigdy przenigdy nie spotkalam z nietorerancja a wrecz przeciwnie!!
          Moim zdaniem to jest bardzo otwarty i tolerancyjny narod (ale moze to przez to
          ze rpzebywam calutkie czas tylko w srodowisku uniwersyteckim)
          • sagis Re: Masz rację, bo Niemcy nie grzeszą tolerancją. 22.04.05, 11:21
            Widocznie.
            Ci, młodzi zamknięci w swojej grupie Niemcy myślą, że Polacy to takie buraki,
            którzy nie znają tego wszystkiego, co jest w Niemczech. Nie tylko ja miałam
            wrażenie, że oni uważają, że są lepsi od nas. Wyższa rasa aryjska?:-)))
            Ja bywam w różnych środowiskach:-)
            • sagis Re: Masz rację, bo Niemcy nie grzeszą tolerancją. 22.04.05, 11:22
              W Niemczech i na całym świecie. Jakbyśmy byli wciąż za murem.
            • mary_an Re: Masz rację, bo Niemcy nie grzeszą tolerancją. 22.04.05, 11:23
              Mi naprade nikt nigdy nie dal czegos takiego odczuc, ale wlasnie kilka razy
              byly takie sytuacje, ze to Polacy uwazali sie za lepszych od Niemcow i im to
              bardzo dosadnie manifestowali. Mowie z wlasnego doswiadczenia, moze ogolnie
              jest inaczej, ja w kazdym razie patrzac na Polakow jakich tu znam nie wyciagam
              za dobrych wnioskow na ich temat.
    • sabina Re: Skad taka nietolerancja??? 22.04.05, 11:31
      Nie spotykam takich reakcji wsrod znajomych i przyjacol, a mieszkam w kraju
      ktory jest duzo bardziej otwarty na obcokrajowcow niz niemcy :)Nigdy naprawde
      nie slyszalam od moich znajomych rasistowskich uwag w typie "co ten murzyn robi
      na zdjeciu".
      Czesto spotyka sie takie reakcje w niskich klasach spolecznych, ktore czuja sie
      zagrozone przez obcych, ktorzy zabieraja im prace itd.
      • mary_an Re: Skad taka nietolerancja??? 22.04.05, 11:41
        ale wlasnie o to chodzi, ze to sa studenci, ktorzy przyjezdzaja tu na 3-4
        miesiace i potem wracaja do siebie, nikt im w niczym nie zagraza ani nie
        przeszkadza.
        najlepsze jest to, ze studenci z tzw. erazmusa przyjezdzaja tutaj i wiekszosc z
        nich (polakow) siedzi caly czas w swoim gronie wzajemnej adoracji, mowia caly
        czas po polsku i narzekaja, jakie te niemcy sa beznadziejne (ciagle jestem tego
        swiakiem)
    • grogreg kompleksy przyczyna szowinizmu. 22.04.05, 11:36
      Jesli czujemy sie niedowartosciowani to szukamy "gorszych" aby poprawic sobie
      samopoczucie. A osoby o innym kolorze skory swietnie sie do tego nadaja.
      • boski.zawodowiec a wiesz ze dzisiaj sa dwie formy rasizmu 22.04.05, 11:40
        i niestety przewaznie sie widzi i czasem wrecz wmawia ze to tylko biali sa
        rasistami.
        Coraz wiecej sie o tym mówi ze jesli cos sie wydarzyło lub tez doszło do
        jakiegos aktu antysemickiego to odrazu sie posądza białych a czesto dokonuja
        tego inni, np. arabowie.
        Lub tez biały gdy powie : Jestem dumny ze jestem biały jest rasista a czarny
        mówiacy to samo jest bochaterem.
        Poprostu przymyka sie oczy na rasim nie białych i to tez jest wg. mnie
        dyskryminacja i niesprawiedliwosc, historia tez nie moze byc ciągle
        przypominana jak to ma miejsce.
        • grogreg Re: a wiesz ze dzisiaj sa dwie formy rasizmu 22.04.05, 11:46
          W imie profesowa Miodka! BOHATER pisz przez samo "H". Sam popelniam bledy ale
          ty juz przeginasz.

A wracajac do meritum. Nie wydaje ci sie ze Europejczycy ciezko zapracowali na
          swoje wiodace miejsce w rasistowskim rankingu?
          • boski.zawodowiec Re: a wiesz ze dzisiaj sa dwie formy rasizmu 22.04.05, 11:57
            NIe czepaijmy sie ortografi, wazny jest przekaz.
            A co do tematu to w ciagu stanich 50 lat tu juz tylko ulegali i nawet
            oczywistych i szkodliwych przegiec jaki dopuszczali sie przedewszystkim
            muzułmanie bali sie krytykowac ze wzgeldu na polityczną poprawnosc oraz pamiec
            o wojnie.
            To problemu nie rozwiaze a jedynie po cichu odrodzi na nowo faktycznie rasizm i
            faszyzm.
            W ameryce sie krytykuje wszystko co nie pasuje do ameryki i rasim zanika u nas
            naodwrót sie robi i faszyzm sie odradza.
            • grogreg Re: a wiesz ze dzisiaj sa dwie formy rasizmu 22.04.05, 12:01
              "U nas" czyli w Polsce?

O jakich przegieciach spatkobiercow Mahometa piszesz?
              • boski.zawodowiec Re: a wiesz ze dzisiaj sa dwie formy rasizmu 22.04.05, 12:06
                u nas czyli w UE
                Jakie przegięcia? np. traktowanie kobiet, odrzucanie asymilacji, meczety w
                których sie nawołuje do nienawisci, wielu terrorystów ktorzy zamist sie
                asymilowac dązą do wywrotu,popieraniue terroryzmu co widac po sondazach gdzie
                np. 70% muzułmanów miszkajacych na zachodzie popiera działalnosc bin ladena.
                Do tego jeszcze dorzucic mozna honorowe zabójstwa , zabijanie za porzucenie
                wiary a i to sie tam dzieje i abbo sie zabija na miejscu albo sie odsyła do
                kraju z które ci ludzie pochodzą i tam sie odbiera zycie komus z rodziny.
                Przeciez jeszcze sa zadania aby oni mogli korzystac z prawa szariatu w srodku
                europy!!!!!!
                • grogreg Re: a wiesz ze dzisiaj sa dwie formy rasizmu 22.04.05, 15:32
                  boski.zawodowiec napisał:

> u nas czyli w UE
                  > Jakie przegięcia? np. traktowanie kobiet, odrzucanie asymilacji, meczety w
                  > których sie nawołuje do nienawisci,

Nienawiscie do niewiernych czy bialych?

> wielu terrorystów ktorzy zamist sie
                  > asymilowac dązą do wywrotu,popieraniue terroryzmu co widac po sondazach gdzie
                  > np. 70% muzułmanów miszkajacych na zachodzie popiera działalnosc bin ladena.

Ale gdzie tu przjawy rasizmu

> Do tego jeszcze dorzucic mozna honorowe zabójstwa , zabijanie za porzucenie
                  > wiary a i to sie tam dzieje i abbo sie zabija na miejscu albo sie odsyła do
                  > kraju z które ci ludzie pochodzą i tam sie odbiera zycie komus z rodziny.

Gdzie tu jest rasizm?

> Przeciez jeszcze sa zadania aby oni mogli korzystac z prawa szariatu w srodku
                  > europy!!!!!!

Daleczego obce obyczaje tak cie przerazaja?
        • sagis Re: a wiesz ze dzisiaj sa dwie formy rasizmu 22.04.05, 12:05
          Nienawiść-rasizm rodzi się ze strachu przed czymś. Faktycznie mówi się o
          rasiźmie czarnych do biały, ale to wynika też z ich strachu przed powszechnym
          rasizmem białych. Oni od pokoleń wiedzą, że są nieakceptowani za swój kolor
          skóry. A, tego nie da się ukryć.
          Nie wspomnę o ludziach innych wyznań, bo to jest dłuższy temat.
          Tutaj podstawą tego jest coś więcej.
    • mareczek2266 Re: Skad taka nietolerancja??? 22.04.05, 13:50
      To ze maja stypendia zagraniczne to o niczym nie swiadczy, papierek mozna miec
      bedac nadal ciemnym i zacofanym. Teraz prawie wszyscy studiuja co nie oznacza
      ze wszyscy sa super inteligentnymi i tolerancyjnymi osobami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka