Dodaj do ulubionych

Klimakterium a sex ?

01.06.06, 11:28
Do kobiet mających doświadczenie w ty temacie.
Jak radzicie sobie w tym okresie.
Nigdy nie używałam żadnych zabezpieczeń prucz prowadzenia kalendarza.
Zauważam jednak ze kalendarz który z reguły mnie nie zawodził zaczyna sie walić.
Podzielcie cię doświadczeniami proszę.
Obserwuj wątek
    • margie Re: Klimakterium a sex ? 01.06.06, 11:37
      Hm, ja rozmawialam z lekarzem- twierzi, a to doswiadczony ginekolog- poloznik,
      ze z wiekiem pojawia sie coraz wiecej tzw pustych owulacji- bez jajeczka. \wec
      zajscie w ciaze jest bardzo malo prawdopodobne. \\\\ja, mimo, ze do
      klimakterium chyba mi jeszcze troche zostalo, nie stosuje zadnych zabezpieczen.
      • kryzolia Re: Klimakterium a sex ? 01.06.06, 12:01
        j.w
      • mmagi Re: Klimakterium a sex ? 01.06.06, 14:32
        margie tos mnie zadziwiła:O
    • kowianeczka Re: Klimakterium a ex ? 01.06.06, 13:36
      Nie wiem co doradzic:)

k.
      • horpyna4 Re: Klimakterium a ex ? 01.06.06, 14:47
        Akurat. Znam co najmniej trzy kobiety, które "wpadły". Problemem jest to, że
        owulacje są coraz rzadsze i nawet ściśle stosując NPR (obserwacje śluzu + pomiar
        temperatury) mamy problem następujący: okres niepłodności przedowulacyjnej
        bardzo się wydłuża, nawet może wynosić pół roku. Potem następuje owulacja i po
        dwóch tygodniach miesiączka. Niektóre kobiety korzystają wyłącznie z okresu
        niepłodności poowulacyjnej, żeby mieć pewność, bo przed owulacją łatwiej się
        pomylić w ocenie objawów. Zwłaszcza, jak z wiekiem objawy te mogą być mniej
        zauważalne. No i mają wtedy długie i nie wiadomo, jak długie, okresy abstynencji
        seksualnej. Pewnym rozwiązaniem problemu może być używanie prezerwatyw, ale jak
        wiadomo, nie dla wszystkich jest to do przyjęcia.
        • wegixi nic nie rozumiem, ale to chyba nie wstyd 01.06.06, 17:32
          Piszesz horpyna językiem bardzo skomplikowanym.
          Tak jak byś robiła doktorat z tego tematu (żart)
          Przełóż to na jakiś prosty język, a moze ma ktoś jakiś link na ten temat?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka