Dodaj do ulubionych

Czy 3 filar się opłaca?

12.09.06, 09:12
MOże macie jakies opinie na ten temat?
Place o 1997 roku w AMplico Life i nie wiem czy na pewno dobrze robię.
Biorą ode mnie dużo kasy, a jaka mam pewnosc ze na pewno potem dostane te
pieniądze?
Proszę o Wasze zdanie!
Obserwuj wątek
    • prezes_pan Re: Czy 3 filar się opłaca? 12.09.06, 11:42
      Na forum 'pieniądze' było kilka b. poważnych merytorycznych dyskusji na ten
      temat. Wejdź na to forum, wbij w wyszukiwarkę 'amplico' i dowiesz się wszystkiego.

Ogólnie z daty zawarcia umowy wnioskuję, że jest to zwykła polisa dożyciowa
      (Życie+), prawdopodobnie opakowana jeszcze w umowy dodatkowe o charakterze
      ochronnym (NNW, gwarancja opłacania składek itp.). Tego typu polisa po
      zakończeniu okresu trwania przyniesie ci sumę ubezpieczenia, tj. sumę na jaką
      została zawarta plus śladowy zysk. Pod kątem inwestycyjnym jest to niezwykle
      marny interes, w zasadzie najgorszy jaki można było zrobić, bo nawet pieniądze
      trzymane w skarpecie byłyby lepszą lokatą kapitału (obecnie, przy wcześniejszym
      wycofaniu się z tej umowy poniesiesz dotkliwe straty finansowe tzn. nie
      odzyskasz nawet tego co tam włożyłaś, nie mówiąc o jakichkolwiek zyskach!).
      Wyrazy współczucia. Pzdr. Prezes
    • simon_r Re: Czy 3 filar się opłaca? 12.09.06, 11:56
      NIE!!!...
      trzeci filar jest tak samo do bani jak dwa pierwsze i na szczęście nieobowiązkowy..
      jeśli chcesz mieć faktyczne zabezpieczenie na przyszłość i masz dość
      konsekwencji aby regularnie oszczędzać to zakładaj sobie darmowe konto w mBanku
      i zacznij inwestować w fundusze inwestycyjne regularnie co miesiąc wpłacając
      kwotę jaką sobie założysz, że chcesz odkładać.
      W długim okresie zarobisz dużo więcej niż w jakimkolwiek filarze.
    • pan_szczepan Re: Czy 3 filar się opłaca? 12.09.06, 12:29
      Jak wyżej - wyrzucasz kasę w błoto pasąc swoją krwawicą darmozjadów z
      ubezpieczalni. Tylko samodzielne oszczędzanie zapewni Ci spokojną starość. Jak
      najszybciej zlikwiduj swoją polisę.
    • dzikoozka Re: Czy 3 filar się opłaca? 12.09.06, 12:30
      Ale jak ktoś już wpłaca 9, 10 lat? Czy opłaca się likwidować?
      • pan_szczepan Re: Czy 3 filar się opłaca? 12.09.06, 12:31
        Im dłużej wpłacasz tym więcej kasy tracisz więc odpowiedź powinna być jasna
        nawet dla kobiety.
        • dzikoozka Re: Czy 3 filar się opłaca? 12.09.06, 12:32
          a jakieś merytoryczne podstawy tego twierdzenia? Coś wiecej oprócz: zlikwiduj
          bo tak i juz???
          • pan_szczepan Re: Czy 3 filar się opłaca? 12.09.06, 12:35
            A przeczytałaś cały wątek? Zrozumiałaś poszczególne wypowiedzi? Były
            wystarczająco merytoryczne. Jeśli masz zacięcie charytatywne i sprawia Ci
            przyjemność stawianie ubezpieczycielom siedzib z marmurów i szkła to kontynuuj
            ubezpieczenie.
            • dzikoozka Re: Czy 3 filar się opłaca? 12.09.06, 12:50
              Merytorycznym argumentem maja byc ufundowane marmury ubezpieczycieli? Wolałbyś
              się ubezpieczać w instytucji mieszczącej sie w odrapanym budynku na Ząbkowskiej?
              Zsumowałam szybko wpłaty jakie dokonałam, gdybym teraz chciała wycofać tę kasę
              dostałabym kilka tys. wiecej. To duzo miej niż ew. odsetki, które być moze
              miałabym z lokaty. Ale przez te wszystkie lata miałam ochronę ubezpieczeniową
              na wypadek, gdyby coś mi się stało (rodzina dostałaby ładna sumkę). Czy taka
              ochrona ubezpieczeniowa nie jest nic warta?

• bri Re: Czy 3 filar się opłaca? 12.09.06, 13:02
                Naprawdę likwidując polisę dostałabyś więcej niż wpłaciłaś? Może masz na myśli
                wypłatę odszkodowania w razie wypadku?
                • dzikoozka Re: Czy 3 filar się opłaca? 12.09.06, 13:08
                  No jest coś takiego jak aktualna wartosć polizy, jeszcze 2 lata temu było to
                  mniej niz wpłaciłam, teraz wychcodzi że nieco wiecej. Odszkodowanie byłoby 4
                  razy wyższe (taka jest suma ubezpieczenia)
                  • kocie-hafty Re: Czy 3 filar się opłaca? 12.09.06, 13:12
                    To dobra inwestycja. Najważniejszą jednak funkcją tej lokaty
                    jest ochrona ubezpieczeniowa.
                    Jeśli możesz, chroń swoich bliskich jak najdłużej.
                  • bri Re: Czy 3 filar się opłaca? 12.09.06, 13:24
                    Ale to jeszcze nie znaczy, że jest to najkorzystniejszy sposób ulokowania
                    pieniędzy.
                    • dzikoozka Re: Czy 3 filar się opłaca? 12.09.06, 13:29
                      Nieee no oczywiście że nie :D
                      Najkorzystniej byłoby znać sie na giełdzie i tam spekulowac.
              • methinks Re: Czy 3 filar się opłaca? 12.09.06, 13:18
                Nikt nie pisze o inwestowaniu w lokaty bankowe, bo to juz zupelna strata kasy,
                tylko w jednostki funduszy inwestycyjnych (jesli sama nie chcesz grac na
                gieldzie).
                • zaqwas13 Re: Czy 3 filar się opłaca? 17.09.06, 11:57
                  wpłacam przez 3 lata do credit suisse ogółem wpieprzyłem tam prawie 6tyś a
                  teraz proponują mi wykup polisy za 2,6 tys i oto tak się opłaca
    • aja75 Re: Czy 3 filar się opłaca? 17.09.06, 12:38
      Mój teść miał polise w Amplico zawartą na 10 lat , właśnie ten okres
      się skończył i wypłacili mu o 200zł mniej niż wpłacił przez ten czas.
      • prezes_pan Re: Czy 3 filar się opłaca? 17.09.06, 12:48
        aja75 napisała:

> Mój teść miał polise w Amplico zawartą na 10 lat , właśnie ten okres
        > się skończył i wypłacili mu o 200zł mniej niż wpłacił przez ten czas.

No cóż, pewnie miał pełno nawpychanych przez agenta śmieciowych umów dodatkowych
        typu (pseudo)gwarancja opłacania składek, (pseudo)NNW, (pseudo)EuroKlinika i
        inne podobne góvvna. Ludzie nie zdają sobie sprawy ile śmiecia mają pododawane
        do standardowej polisy Amplico Life w formie kosztownych umów dodatkowych.

Poza tym, zawierając tę polisę teściu powinien przemnożyć wyliczoną składkę
        przez cały okres ubezpieczenia. Jeśli w momencie zawierania tej umowy nie był
        już młodzieniaszkiem, to na pewno suma składek przewyższała sumę ubezpieczenia.
        W takim przypadku w ogóle nie należało zawierać tej umowy! Zapewne chciwy agent
        wcisnął mu polisę Życie+, gdy tymczasem powinien wykupić polisę Senior (takie
        same góvvno, ale przynajmniej zarobiłby jakieś minimum, a nie dołożył do
        interesu). pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka