Dodaj do ulubionych

aborcja!!!!

10.11.06, 12:21
jestem za i przeciw,nie mozna aborcji traktowac jak antykoncepcji (na
zasadzie przypadkowo zaszlam wiec usune)natomiast uwazam ze powinna byc
dopuszczona w wypadku gdy:ciaza zagraza zyciu matki czy dziecka,gdy plod
jest uszkodzony,gdy ciaza jest wynikiem gwaltu i sprawa wzudzajaca chyba
najwiecej kontrowersji status rodziny,mysle ze w tym wypadku aborcja powinna
byc dopuszczona do ok 10 mca,ja tak i pan PROF.giertych rowniez uczylam sie
biologii i wiem ze do tego czasu plod jest embrionem a nie dzieckiem i niech
panowie giertychowie (ale mi sie rymsnelo)
doksztalca sie w tej kwestii a zasadnicza sprawa jest taka "WARA OD MOJEGO
CIALA A SZCZEGOLNIE BRZUCHA" ani panowie giertychowie ani wierzejski nie beda
decydowali o mnie i mojej rodzinie jest tak wiele rodzin ktore sa
nieuswiadomine kobiety nie maja pojecia co to jest antykoncepcja (zreszta tez
na cenzurowanym u p.giertychow)i rodza sie niechciane dzieci ktore
rzeczywiscie nie maja prawa do zycia bo sa zabijane w momencie kiedy sa
naprawde dziecmi ludzmi bo kobieta nie wie co zrobic bo dla niej wiekszym
grzechem jest oddanie do adopcji podrzuceniem pod szpitalem niz odebranie
jemu zycia AMEN
Obserwuj wątek
    • kotbehemot6 Re: aborcja!!!! 10.11.06, 12:26
      amen. Państwo to nie Kościół, a aborcja jest problem etycznym i w sumieniach każdy powinien rozważyć, a Państwo powinno dać taką mozliwość....cóż tak to jest jak rządzą zakomlpeksieni,świętsi od Papieża..
      • lidziab Re: aborcja!!!! 10.11.06, 12:49
        zgadzam sie w pelni z toba pozdrawiam L.
    • maialina1 Re: aborcja!!!! 10.11.06, 12:27
      lidziab napisała:

> jestem za i przeciw,nie mozna aborcji traktowac jak antykoncepcji (na
      > zasadzie przypadkowo zaszlam wiec usune)natomiast uwazam ze powinna byc
      > dopuszczona w wypadku gdy:ciaza zagraza zyciu matki czy dziecka,gdy plod
      > jest uszkodzony,gdy ciaza jest wynikiem gwaltu i sprawa wzudzajaca chyba
      > najwiecej kontrowersji status rodziny,mysle ze w tym wypadku aborcja powinna
      > byc dopuszczona do ok 10 mca,ja tak i pan PROF.giertych rowniez uczylam sie
      > biologii

Zawsze podejrzewalam ze z Romkiem jest cos nie tak.
      Gdzie pobieraliscie lekcje biologii, ze was nauczono ze ciaza trwa ponad 10
      miesiecy? :))
      • sabriel Re: aborcja!!!! 10.11.06, 12:31
        Jak ktoś jest przeciw to poprostu niech sobie tego nie robi,proste.
        Nie każdy uważa zarodek za "dziecko poczęte".
        • renste Re: aborcja!!!! 10.11.06, 12:42
          Chodzi o 10 miesięcy księżycowych i dokładnie tyle ciąża trwa:)).Sprawdzone 2
          razy:).
          Do niedawna też byłam za aborcją w skrajnych przypadkcha,ale teraz jestem
          przeciw.Dziecko to dziecko,jak się go nie chce lepiej oddać niż zabić.
          • kotbehemot6 Re: aborcja!!!! 10.11.06, 12:46
            nigdy nie mów nigdy-życie nie jest takie proste, i chodzi tylko o to zeby umżliwić taką opcję a kwsie adopcji i edukacji sexualnej to zupełnie inna historia.Sma też byłam obrończynią życia poczętego- do czasu jak lepiej poznałam problemy z którymi kobietom idzie sie borykać...aborcja dla prawie każdej nie jest łatwa decyzą. ale czy można potępiac takie kobiety- nie ośmieliłabym sie
            • kotkaaaa Re: aborcja!!!! 10.11.06, 12:51
              zabicie dziecka przed jego narodzeniem jest zlem jak kazde inne morderstwo
              ale daleka jestem od jednoznacznego potepiania kobiet, ktore stanely w obliczu
              takiej tragedii
              ich dramat jest z pewnoscia olbrzymi, ale nie znosi to prawdy, ze aborcja to
              zabojstwo
              • lidziab Re: aborcja!!!! 10.11.06, 13:07
                aborcja jest zabojstwem gdy dokonuje sie jej po 12-tym tygodniu z cala moca
                bede bronila osiagniec naukowych do 12-go tygodnia jest to embrion czyli twor
                ktory nie ma wylksztalconych zmyslow jest przepraszam za porownanie "galareta"
                • mniemanologia Re: aborcja!!!! 10.11.06, 13:13
                  Może bez przesady z tą "galaretą" - w mojej wizytówce jest zdjęcie z początku
                  10 tc (zarodek ma 7 tygodni) i jakoś galarety nie przypomina :-)
                  • alpepe Re: aborcja!!!! 10.11.06, 13:16
                    matce to galarety nie będzie przypominać, ale co poniektórym i owszem.
                    P.S. gratulacje :-)
              • carrotka1 Re: aborcja!!!! 10.11.06, 13:22
                Nie zgadzam się z takim stwierdzeniem. O morderstwie można mówić, gdy zabija
                się istotę zdolną do samodzielnego życia, a nie 10-12 tyg. płód, którego nawet
                sztucznie nie dałoby się przytrzymać przy życiu.
                Uważam, że aborcja powinna być prawnie dozwolona, a rolą państwa powinna być
                prowadzona na szeroką skalę edukacja na temat ryzyka jakie ze sobą niesie
                przerwanie ciąży oraz propagowanie świadomego macierzyństwa. W sytuacji jaką
                mamy obecnie rozwija się bowiem podziemie aborcyjne i rośnie liczba patologii
                typu: zabójstwa i porzucenia noworodków, znęcanie się nad niechcianymi dziećmi.
                Na tym tracą tylko dzieci, a zyskują prywatne gabinety lekarskie.
                Całkowitym nieporozumieniem są podejmowane dyskusje nad jeszcze większym
                zaostrzeniem ustawy aborcyjnej. To jest chore, aby zmuszać zgwałconą kobietę do
                rodzenia pochodzącego z gwałtu dziecka, albo aby ryzykować zdrowie i życie
                kobiety, której rola zostaje sprowadzona do inkubatora. Jaką pomoc matkom
                rodzącym upośledzone dzieci, obciążone wadami genetycznymi może zaoferować
                państwo, w którym brakuje pieniędzy na podstawową opiekę medyczną i które
                zmusza do rodzenia w imię wiary wybranej grupy polityków.
                Można mówić, że dziecko zawsze można oddać do adopcji tylko, że to też wymaga
                społecznego poparcia i szerokiej akcji propagującej takie postępowanie. Nadal
                żywe w naszym, jakże zacofanym i fałszywie „katolickim”, kraju jest
                postępowanie zgodnie z zasadą „co ludzie powiedzą”. Przez co, nierzadko
                zdarzają się sytuacje gehenny dzieci, które pojawiły się na świecie z
                przypadku.
                • lidziab Re: aborcja!!!! 10.11.06, 13:43
                  Jestes super.Uzupelnilaś mnie ,dopowiedziałaś to o czym ja zapomniałam.Niestety
                  na państwo w tej kwestii liczyć nie można.Dopóki panowie Kaczyńscy będą
                  otaczali się ludżmi pokroju Giertycha nie ma szans na sensowne rozwiązanie tego
                  problemu.Ciekawi mnie dlaczego politycy nie chcą dopuścić do debaty narodowej
                  na ten temat?Pytanie retoryczne.oczywiście boją się wyniku!!!
            • lidziab Re: aborcja!!!! 10.11.06, 13:03
              wlasnie kobieta musi miec prawo do decydowania o sobie ale zawsze powtarzam
              nauki biologiczne dowodza ze do 12-go tygodnia to jest embrion a pozniej
              zaczyna ksztaltowac sie czlowiek dlatego tez uwazam ze aborcja tak ale do
              pewnego momentu co prawda pan PROF.giertych (nomen omen)z wyksztalcenia biolog
              nawet na sprawe teorii ewolucji ma swoje jedynie wg niego prawdziwe teorie a
              oaborcji jeszcze publicznie z punktu biologicznego sie nie wypowiadalam ale juz
              mu gratuluje odkryc
          • lidziab Re: aborcja!!!! 10.11.06, 12:54
            I wlasnie o to mi chodzi masz prawo nie akceptowac aborcji ale badz przeciwna
            zabijaniu dzieci co lepsze nie chce dziecka wiec usuwam plod do 10-go tygodnia
            czy rodze i zabijam!!!!bo go nie chce?
            • kotkaaaa Re: aborcja!!!! 10.11.06, 13:10
              dziecku to wszystko jedno, czy zabijesz go jak ma 3 cm, czy 30.
              nam oczywiscie lzej jest zniesc te pierwsza sytuacje
              tylko nie wszyscy maja odwage przyznac sie do tego, ze tu nie chodzi o jakies
              wyzsze dobro, czy dziecko a nasze dobre samopoczucie, czego oczy nie widza tego
              sercu nie zal
              • lidziab Re: aborcja!!!! 10.11.06, 13:46
                3cm to nie jest dziecko,30 juz tak przewertuj biologie polecam
                • kotkaaaa Re: aborcja!!!! 10.11.06, 13:51
                  a co twoim zdaniem wyrosnie z tego 3 cm 'czegos'? motylek, swinka morska, czy
                  czlowiek?
    • izabellaz1 Re: aborcja!!!! 10.11.06, 13:57
      To jest tak osobisty, trudny i "śliski" etycznie temat, że nie rozpisuję się nad
      zasadnością i powodami przeprowadzania tego "zabiegu".
      Ale dla mnie dziecko od pierwszych chwil jest dzieckiem. Możecie się ze mnie
      śmiać ale ja "wiedziałam" kiedy zachodzę w ciążę. Poczułam to. Zaczęliśmy się z
      mężem starać o dziecko. Pewnej nocy obudziłam się i nie wiem dlaczego
      pomyślałam, że właśnie "ktoś" się zaczyna. Rano o tym zapomniałam. Po trzech
      tygodniach zrobiłam test. Dopiero jak zobaczyłam wynik to prawie usiadłam z
      wrażenia. Pierwsze USG miałam robione w 10 tyg. Na monitorze widać było małego
      człowieczka ze wszystkimi kończynami, bijącym serduszkiem (zaczyna bić już 21
      dnia po zapłodnieniu!) i kciukiem, który wkłada do buzi.

Wiem, że w życiu są różne sytuacje, zdarzają się tragedie (obciążony genetycznie
      płód, gwałty, choroba matki) dlatego nie chcę tu oceniać ani niczego
      wartościować. Uważam tylko, że dziecko jest dzieckiem od początku co nie znaczy,
      że dorosłym, poczytalnym osobom ktokolwiek ma prawo nakazywać postępować w taki
      czy inny sposób. To decyzja bardzo trudna i osobista. A Państwu od tego wara...
      • ipola Re: aborcja!!!! 10.11.06, 14:50
        Uważam, że aborcja powinna byc dozwolona, gdy ciąża jest wynikiem gwałtu,
        stanowi zagrożenie dla życia matki lub płód jest uszkodzony. W innych
        sytuacjach to niedopuszczalne. Podstawową kwestią powinna być antykoncepcja, bo
        jeśli ktoś się nie zabezpiecza przed niepożądana ciążą, to powinien odpowiadać
        za to co może się stać (ciąża). Nie wyobrażam sobie sytuacji, że odpowiedzialny
        człowiek powołuje świadomie nowe życie, bo przecież skoro się nie zabezpiecza,
        to ma świadomość ryzyka, a później okazuje się, że ciąża krzyżuje mu plany,
        jest niewygodna. Trzeba odpowiadać za swoje decyzje. Jeśli nie chce się
        dziecka, to powinno się je urodzić i oddać do adopcji. Może płód to jeszcze nie
        człowiek, ale na pewno życie.
        • carinaa1 Re: aborcja!!!! 10.11.06, 15:14
          OOO Boże.Życie kobiety jest tak ciężkie-zaczynam żałowac że urodziłam sie z
          macicą,a nie z jądrami.Kobieta praktycznie nie ma żadnych praw-to faceci żądzą
          nami-kierują naszym ciałem.Tak rodzmy na potęge,zakazać urzywać prezerwatyw(bo
          szkodzą)pijany chłop zrobi dziecko żonie(nie mówie że akurat w pijackim amoku
          myślał o poczęciu dziecka)i co dalej-nie ważne że nie ma co do garnka włożyć,że
          dzieci ledwo co kończą podstawówke,że kradną-ale rodzmy im wiecej tym lepiej -w
          końcu mamy tak bogate państwo że nam sponsorują wszystko dla dziecka.Jestem za
          aborcja-jeżeli uprawijąc sex-wydarzy sie coś takiego-chce mieć prawo usunąc to
          dziecko-bo wiem że nie zapewnie mu odpowiedniego bytu.Oczywiście że w
          większości panowie mają w nosie -to że żony poświęcają sie-a oni sami -co robią?
          Zwolenniczką zaprzestania aborcji-bardzo gratuluje-w końcu pewnie macie taak
          wielkie uczucia i tyle instynktu macierzyńskiego że możecie rodzić i rodzić(w
          końcu macie za co te dzieci wykształcić)i zadne dziecko głodu nie będzie
          odczuwać.Wogóle to możecie tylko na forum o tym sobie pisać-bo Ci co rządzą
          mają was w tyłku-jesteśmy po to by im służyć(paną)i przedłużać ich nazwisko.Bo
          w końcu jak żona ma dziecko to siedzi w domu a pan szlają sie po agencjach.
    • sara.24 Re: aborcja!!!! 10.11.06, 17:04
      Aborcja to tak indywidualna i przykra kwestia, że żadne ustawy nie powinny być
      w tą sprawę mieszane. Są sytuacje tak tragiczne, że nie innym oceniać co dana
      kobieta czy para powinna zrobić.
      Prawo które istnieje jest fikcją, a jego zaostrzanie i tak nic nie zmieni,
      oprócz nabijania kasy ginekologom. Formalna liczba aborcji jest tak daaaaaleka
      od rzeczywistości, że tylko ludzie pokroju lpr-owców mogą udawać że ustawa coś
      ogranicza. Owszem, ogranicza tylko dostęp do aborcji wykonanej w normalnych
      warunkach tym których na to nie stać.
      • liina Re: aborcja!!!! 10.11.06, 19:48
        A teraz jeszcze zaczynaja cos przebakiwac, ze pigulki sa szkodliwe dla zdrowia
        kobiet i nosza sie z zamiarem najlepiej wycofania ze sprzedazy pigulek... to
        dopiero bedzie tragedia! Zakaz aborcji i brak srodkow antykoncepcyjnych! Bedzie
        spoleczesnstwo patologii i downow, które beda umieraly z glodu, ktore beda
        mordowane przez patologicznych rodzicow lub porzucane na smietniuku, aby
        wychowac sie w domu dziecka i wyrosnac na kolejna patlogie.
        • izabellaz1 Re: aborcja!!!! 10.11.06, 19:53
          liina daj spokój:)
          Przecież do niczego takiego nie dojdzie. Nikt niczego nie zakaże:)
        • qw994 Re: aborcja!!!! 10.11.06, 19:55
          Nie tylko.
          Pigułki są też podawane jako lekarstwo. O tym chyba się zapomina. Ja biorę
          pigułki, bo muszę i trafia mnie, jak słyszę tych wszystkich pacanów, z Religą
          na czele, którzy twierdzą "że płodność to nie choroba". Może i nie choroba, ale
          pigułki bywają lekarstwem!
          • olamka1 Racja! 10.11.06, 22:52
            Ja też biorę "Janinę" wcale nie ze względu na jej działanie antykoncepcyjne a
            żeby trzymać w szachu endometriozę :(
            • qw994 Re: Racja! 10.11.06, 22:55
              W tym kraju nigdy nie doczekamy się jakiejkolwiek refundacji.
      • skp110 Re: aborcja!!!! 10.11.06, 20:57
        >Są sytuacje tak tragiczne, że nie innym oceniać co dana
        > kobieta czy para powinna zrobić
        Są sytuacje trudne ale zabójstwo dziecka jest najgorszym sposobem rozwiązywania
        takiej sytuacji

> Formalna liczba aborcji jest tak daaaaaleka
        > od rzeczywistości, że tylko ludzie pokroju lpr-owców mogą udawać że ustawa
        > coś ogranicza.

Na pewno ogranicza zapędy ginekologów którzy kiedyś pytali każdą kobietę czy
        życzy sobie zabić
        • sara.24 Re: aborcja!!!! 10.11.06, 21:14
          > Na pewno ogranicza zapędy ginekologów którzy kiedyś pytali każdą kobietę czy
          > życzy sobie zabić
          Jeśli ktoś chce sobie wmawiać, że tak jest to jego sprawa.
          Znasz wszystkie kobiety które "kiedyś" były w ciąży i wiesz że każda była
          pytana przez ginekologa o to czy chce usunąć?? I nagle przestali pytać, bo
          wprowadzono takie a nie inne prawo?? Naiwne, naprawdę. Zmieniło się tylko to że
          robią na aborcjach niezłą kasę.
          • sabriel Re: aborcja!!!! 10.11.06, 21:21
            Dokładnie.W szpitalu przeprowadzano by to bezpłatnie,w prywatnych gabinetach
            trzeba bulić niemała sumkę.O dziwo, tu już sumienie nie przeszkadza niektórym
            lekarzom przeprowadzac aborcji i brać za to kasę.
    • olamka1 Zygota jest człowiekiem !!! 10.11.06, 22:28
      W momencie, gdy połączy się jajo z plemnikiem już więcej NIE dochodzi ŻADEN nowy
      materiał genetyczny. Tylko to co jest zaczyna się rozwijać. DLATEGO od pierwszej
      sekundy połączenia - jest to CZŁOWIEK. Moim zdaniem TYLKO tak można odpowiedzieć
      na pytanie KIEDY zaczyna się człowiek. Inne interpretacje są błędne, gdyż sama
      zobacz - jeden dzień w tył - nie nazwiesz człowiekiem - a za parę godzin już
      tak? Trzy miesiące i 29 dni - nie człowiek. A cztery miesiące - juz tak???
      Moim zdaniem LEPIEJ od początku twierdzić, że to CZŁOWIEK. A to, że się go
      ZABIJA to druga rzecz. Ja dopuszczam aborcję. W pewnych określonych sytuacjach.
      I uważam, że "zdrowsze" jest powiedzenie OTWARCIE : "Tak, zamordowaliśmy nowe
      życie, człowieka, ale... " niż uspokojenie sumienia, że to jeszcze człowiek nie
      był :( Ten świat w którym żyjemy ma pełno okropieństw. Taki jest. I tak jak
      godzę się na wiele innych świństw i niesprawiedliwości - tak i dopuszczam
      aborcję. Tylko NIE owijam w bawełnę, że nie zabijamy w ten sposób człowieka...
      • qw994 Re: Zygota jest człowiekiem !!! 10.11.06, 22:39
        Każdy ma ten temat swoje zdanie.
        • olamka1 Re: Zygota jest człowiekiem !!! 10.11.06, 22:41
          Jasne :)
          Ale przyznasz, że to co napisałam jest logiczne... :) Nie widze żadnego błędu w
          tym rozumowaniu...Hugh!
          • qw994 Re: Zygota jest człowiekiem !!! 10.11.06, 22:54
            Wszystko zależy od tego, jak zdefiniuje się życie i człowieka. Przy innej
            definicji twój tok rozumowania leży.
      • sabriel Re: Zygota jest człowiekiem !!! 10.11.06, 22:44
        Olamka,tak jak słusznie napisałaś jest to TWOJE ZDANIE,z którym nie każdy musi
        sie zgadzać.Jak dla ciebie "zdrowsze" jest nazywanie aborcji morderstwem to
        sobie tak nazywaj.Ja jednak będę obstawać dalej przy swoim.
        • olamka1 Fakt... 10.11.06, 22:49
          Źle się chyba wyraziłam. Chodzi mi o słowo MORDERSTWO. Ma ona podtekst
          "Karalności" W takim razie może ... zabójstwo???
          Faktem jest, że jeśli po połączeniu się dwóch komórek POTEM już nie dochodzi nic
          nowego to MUSI to być cZŁOWIEK od początku. A że inny CZŁOWIEK go zabije,
          zlikwiduje... zwał jak chciał... to już inna sprawa. Tak jak pisałam. Ja
          dopuszczam aborcję. Tylko NIENAWIDZĘ zakłamania i skrywania się pod kretyńskimi
          granicami, że to była tylko kilkutygodniowa galaretka.
          • carinaa1 Re: Fakt... 10.11.06, 22:56
            A jajka jecie?Przecież kura nie znosi je dla ludzi do jedzenia-no ciekawa
            jestem obrończynie istot żywych -dlaczego meżom, dzeciom serujecie coś z czego
            może być (gdzie być może tworzy sie zarodek bezbronnego pisklęcia)ale
            podsmażacie je z bekonem swoim mężusią.A na forum trujecie że po zapłodnieniu
            to juz jest człowiek.No to w jajku jest też jest piskle.
            • olamka1 i ja zżeram to pisklę :) 10.11.06, 22:59
              Właśnie pisklę!
              Nie doczytałaś ze zrozumieniem mojego postu... .
              Ja dopuszczam aborcję. Tylko nie znoszę zakłamania i manipulowania terminami od
              kiedy to już dziecko. Od początku. A że je LIKWIDUJEMY to już inna sprawa.
              • mahadeva Re: i ja zżeram to pisklę :) 10.11.06, 23:02
                hehe kurczaki tez sie je :)) i nawet krowy :)
                ja akurat jestem wegetarianka, ale to przyjete jesc zwierzeta :)
                a jajka raczej zaplodnione nie sa, w fermach sa same kury...
            • olamka1 Chociaż... może nie zżeram... 10.11.06, 23:00
              ... dyć zjadamy w 99% te NIEZAPŁODNIONE... :)
      • mahadeva Re: Zygota jest człowiekiem !!! 10.11.06, 22:59
        Jakiego czlowieka? Widzial Cie? Rozmawialas z nim?
        • olamka1 Gratuluję ... 10.11.06, 23:02
          ... bo Ty pewnie w taki razie rozmawiałaś z sześciomięsięcznym płodem...???
          Nie... aha... więc to też jeszcze nie człowiek??? Aha...
          Więc na pewno rozmawiałaś z jednotygodniowym malcem po urodzeniu...
          Zdradzisz o czym?
        • sara.24 Re: Zygota jest człowiekiem !!! 10.11.06, 23:06
          Słuszne pytania. Rozwala mnie stawianie przez moralistów znaku równości między
          połaczoną z plemnkiem komórką dzień po zapłodnieniu a człowiekiem który przeżył
          na tym świecie ileś lat. Ich zdaniem niby obydwoje mają takie samo prawo do
          życia. Tylko życie dorosłej kobiety wydaje się jakoś mniej warte, jeśli
          nakazuje jej się ryzykować je w przypadku zagrożenia życia jeśli kontynuuje
          ciążę. Nie odnoszę się tu konkretnie do tego co napisały powyżej obrończynie
          życia, tylko ogólnie do genialnych poglądów spod znaku pseudomoralności.
          • mahadeva Re: Zygota jest człowiekiem !!! 10.11.06, 23:08
            tak to glupie klisze i nie maja nic wspolnego z nauka ani intuicja
            • carinaa1 Re: Zygota jest człowiekiem !!! 10.11.06, 23:18
              O czym tu rozmowa?te co chcą niech że idą rodzic jedno za drugim(no po co w
              sumie czekac do 9 miesiaca skoro odrazu po zapłodnieniu już to jest człowiekiem)
              rodzcie odrazu swoje ludzkie dzieci.A te co niechcą (przyjdzie na was czas i
              pora)
              • mahadeva Re: Zygota jest człowiekiem !!! 10.11.06, 23:20
                chodzi o to, ze prawo tworzone przez oszolomow sie do tego miesza
                • carinaa1 Re: Zygota jest człowiekiem !!! 10.11.06, 23:29
                  A no mieszają sie nie dorobieńcy(pod pierzyną przy zgaszonym świetle)i
                  robobabsztyle(co już okres pokwitania mają za sobą).No normalnie dajcie mi
                  karabin,a porozwalam tych wszytskich co dobrze chcą dla polaków.
                  • fidziaczek Możliwe definicje początku "człowieczeństwa" 11.11.06, 00:16
                    Możliwości jest kilka:
                    1. Człowiekiem są połączone jajeczko z plemnikiem
                    2. Człowiekiem jest płód na tyle samodzielny że jest w stanie przeżyć poza
                    łonem matki
                    3. Płód staje się człowiekiem w momencie narodzin
                    4. Człowiekiem staje się niemowlak/dziecko które uzyskuje świadomośc istnienia

Jeśli użyć tylko suchej analizy wychodzi że punkt 4, bo człowiek to przecież
                    nie dwie nogi, dwie ręce i głowa, lecz świadomość/osobowść która się pojawia
                    dopiero wiele miesięcy po narodzinach.
                    Oczywiście nie chciałem przez to powiedzieć, że można zabijać niemowlaki.
                    Nie można bo za jakiś czas w każdym z nich narodzi się w nich świadomość
                    istnienia, rozumiana przez nas jako własne "ja".
                    • mahadeva Re: Możliwe definicje początku "człowieczeństwa" 11.11.06, 00:34
                      mamy wrodzony opor przed zabijaniem niemowlakow...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka