Dodaj do ulubionych

PRZEPISY - SAŁATKI, PRZEKĄSKI

12.01.10, 12:36
W tytule wpisujcie nazwę i dla której fazy nadaje się posiłek.
Obserwuj wątek
    • ancia2007 Szybka sałatka z tuńczyka (Faza I) 12.01.10, 12:41
      Skłądniki:

      - tuńczyk w sosie własnym (1 puszka)
      - 2 jajka
      - 1 mały ogórek konserwowy
      - cwiartka cebulki
      - protomajonez lub serek naturalny 1% (łyżeczka, lub dwie, jak kto
      woli)
      - przyprawy do smaku

      Kroimy, kroimy i mieszamy,a potem wcinamy ;)
    • ancia2007 Tatar z wędzonego łososia (Faza I) 12.01.10, 13:28
      Składniki:
      -opakowanie 250 g łososia wędzonego
      -2 ogóreczki konserwowe
      -10 pieczarek z octu
      -1 żółtko
      - ew. szczypiorek
      -przyprawy do smaku

      Plastry łososia pokroić w drobniusieńką kosteczkę. Dodać posiekany
      ogórek konserwowy i posiekane pieczarki. Doprawić masę 1 surowym
      żółtkiem. MOżna również dodać 1 łyzeczkę posiekanego cieniutkiego
      szczypiorku.

      Ślicznie wygląda na talerzu, jeśli na listku zielonej sałaty
      położymy kulkę tatara zrobioną przyrządem do robienia lodów...
    • ancia2007 Placek otrębowy z łososiem (Faza I) 12.01.10, 13:36
      Składniki:

      - 1 całe jajko
      - 2 łyżki otrąb owsianych
      - 1 łyżka otrąb pszennych
      - 1 łyżka chudego serka homogenizowanego lub jogurtu 0%
      - łosoś wędzony
      - kropla cytryny
      - przyprawy do smaku
      - szczypta soli

      Jajka, otręby, serek/jogurt zmieszac, dodac szczyptę soli i ew.
      przyprawy inne do smaku. Smazyc na suchej lub skropionej olejem
      parafinowym patelni.
      Na gotowe placuszki położyć obficie serek homogenizowany i plasterek
      łososia. Skropic cytryną. Pycha ;)
    • carol1977 I faza - sałatka z łososia 13.01.10, 12:15
      znalazłam w necie i nie testowałam, ale wklejam a co tam :)

      Sałatka wykwintna z łososiem
      Składniki:
      • 10 dag wędzonego łososia
      • opakowanie serka wiejskiego light
      • 2-3 jajka na twardo
      • mały pęczek szczypiorku wraz z dymką
      • ząbek czosnku
      • sól i pieprz do smaku

      Sposób przygotowania:
      Łososia kroimy na drobne kawałki. Ugotowane wcześniej jajka
      przepuszczamy przez sitko. Następnie szatkujemy szczypiorek wraz z
      dymką. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszkamy i gotowe!
    • mycha_80 Szpinakowa rolada z wędzonym łososiem (II faza) 16.02.10, 18:53
      Składniki:
      - 250g świeżego drobnolistnego szpinaku
      - 200g łososia wędzonego w plastrach
      - serek kremowy light - np. Figura
      - 3 jajka
      - chrzan
      - ząbek czosnku
      - 2 łyżki mąki kukurydzianej
      - sól, pieprz, gałka muszkatałowa - do smaku

      Wykonanie:
      Szpinak sparzyć na sicie i odsączyć, następnie zmiksować w
      malakserze z ząbkiem czosnku, gałką muszatałową, solą i pieprzem.

      Jajka rozdzielić - żółtka dodać do szpinaku, białka ubić na sztywno.

      Wymieszać delikatnie szpinak z pianą z białek (dodając pianę do
      szpinaku nie odwrotnie!), oraz delikatnie wmieszać mąkę kukurydzianą.

      Masę szpinakową wylać na dużą, prostokątną blachę do pieczenia
      ciast, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15 min. w 190 stopniach,
      wyjąć z pieca i trochę ostudzić. Następnie wyłożyć do góry nogami na
      dużą deskę i delikatnie zdjąć papier.

      Gdy placek ostygnie rozsmarować na nim serek kremowy, na nim
      odrobinę chrzanu, zmielić sporo czarnego pieprzu i położyć łososia.
      Następnie dość ciasno zwinąć w roladę, potem w folie i na noc dać do
      lodówki. PYCHOTA!!!!

      *Można zastąpić serek i chrzan, np. serkiem z czosnkiem, z różnymi
      ziołami, można też z duszonymi warzywami:)
    • ancia2007 CEBULOWE KOKILKI Z TATAREM (P) 02.03.10, 10:03
      CEBULOWE KOKILKI Z TATAREM

      2 spore cebule
      tatar
      ogórek konserwowy
      pieczarki konserwowe
      żółtko
      sól, pieprz i zioła do smaku

      Obrane cebule przekrawamy w poprzek na pół. Ostrożnie wyjmujemy
      środki, pozostawiając zewnętrzną ściankę, aby cebula utworzyła
      kokilki (=miseczki).
      Wnętrze cebul posypujemy ziołami prowansalskimi. Część wydrążonej
      cebuli kroimy w drobniutką kosteczkę, podobnie jak ogórek konserwowy
      oraz kilka pieczarek z octu. Wszystko mieszamy z tatarem, dodajemy
      surowe żółtko i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Tak
      przygotowanym tatarem wypełniamy cebulowe kokilki. Wierzch kokilek
      można przybrać gałązką zielonej pietruszki i paseczkiem żółtej
      papryki.
    • forazedwora Nadziewane pomidory ( faza II ) 04.03.10, 22:43
      Składniki :
      Pomidory koktajlowe lub też większe byleby dojrzałe :)
      twaróg Piątnica 0% lub inny spełniający "normy"
      jajka na twardo
      jogurt naturalny
      szczypiorek
      przyprawy

      Pomidorkom obcinamy lekko główki :) od strony ogonka, tak by odcięty kawałek
      wyglądał jak beret.Potem należy je wydrążyć, miąższ mieszamy z twarożkiem ,
      jajkami, szczypiokiem i przyprawami ( sól, pieprz ), dodajemy ewentualnie gdyby
      konsystencja była zbyt zwarta odrobinę jogurtu . Generalnie robimy farsz według
      uznania . Jajek i twarogu zwykle daję pół na pół. Nadziewamy pomidory, tak lekko
      z górką i nakładamy "beret" :)
      Idealna przystawka na Wielkanocny stół lub śniadanie .

      Robię ja wieczorem ,bo lubię jak poleżakują porę godzin , takie mi najbardziej
      smakują .

      Zamiast twarogu można nadziać jajkami z szynką lub tym co lubicie jadać z pomidorem.

      Smacznego!
    • forazedwora Chipsy z selera ( F II ) 04.03.10, 23:55
      Ktoś tu strasznie cierpi z powodu ich braku . Pomidorowych nie robiłam, więc nie
      wiem jak smakują , natomiast proponuję selerowe :
      seler;
      łyżka stołowa mielonej papryki;
      duża szczypta gruboziarnistej soli;
      Odrobinka oleju



      Rozgrzać piekarnik do 180-190 stopni. Seler obrać i przekroić na pół, jak duży
      to na ćwierć , a potem ciąć na 2-3mm płatki. Posypac kawałki selera papryką,
      solą gruboziarnistą i skropić dwoma lub trzema kroplami oleju,
      wymieszać.Położyć na cienkiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w
      piekarniku przez około 30- 35 minut, aż selerowe chipsy bedą miały złotobrązowy
      kolor.

      Można podobnie zrobić z marchewką , no ale tej jak wiadomo za dużo jeść nie
      można , więc według sumienia :)


      • ataeb22 Re: Chipsy z selera ( F II ) 05.03.10, 16:20
        Sałatka z paluszków krabowych

        Paluszki krabowe dałem chyba 6 sztuk pokrojone w plastereczki( kupilem te
        mrozone 3,5zł paczka), 2 ogórki korniszone, 2 jajka, jogurt,troche maślanki, bo
        brakło mi jogurtu, troche czosnku - wg uznania, troche pieprzu do smaku.

        Pychotka
    • forazedwora Serek topiony , smażony 05.03.10, 18:52
      Znalazłam gdzieś przepis i dziś robiłam ,fajny do chleba ( zamiast masła :( )

      twaróg z Piątnicy 0%
      soda
      przyprawy (sól, pieprz, kminek, gałka muszkatołowa,papryka - kto jak lubi)

      Twaróg rozdrabniamy, można zmielić, albo po prostu rozkruszyć w rękach, zasypać
      sodą - tak z pół łyżeczki. Odstawić na 2 godz. Po tym czasie wrzucić na
      patelnię, dodać przyprawy, włączyć mały ogień i mieszać, ser zrobi się płynny.
      Cały czas mieszać nie dopuścić do wrzenia. Zlać do miseczki, wystudzić, do
      lodówki - jak zgęstnieje jest pycha. Dobry jest też gorący , a taki płynny
      nieźle zapycha ;).

      • ma_magdalena Mus z pstrąga w łososiu 09.03.10, 21:59
        Kubełek twarożku, paczka wędzonego pstrąga w kawałkach, paczka
        łososia wędzonego w plastrach, żelatyna, sól, pieprz, cytryna

        Twarożek zmiksować z pstrągiem, dodać sól, pieprz, cytrynę (ile kto
        lubi) łyżeczkę żelatyny rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody -
        dodać do masy, plus odrobinę jogurtu (1/3 małego kubełka)
        Filiżanki wyłożyć folią spożywczą, na spodzie położyć plasterek
        łososia, na to masę - aż do wypełenienia filiżanki. I do lodówki
        najlepiej na całą noc.
        Ja po wyjęciu na talerzyk - (ładny i bardzo smaczny mus, przykryty
        łososiem) - posypuję jeszcze koperkiem i daję kilka kropel cytryny.
    • kate302 Sałatka krewetkowa faza II 16.03.10, 12:36
      obgotowane krewetki, jajko na twardo w kostkę, szczypiorek, zielony
      ogórek w kostkę. Wszystko mieszamy z protomajo doprawiamy do smaku
      papryką ostrą lub czosnkiem wg. uznania.

      dążę do doskonałości w miarę możliwości...
      • monjan placuszki z pekinką (PW II faza) 14.04.10, 10:11
        nie wiedziałam, gdzie wrzucić, bo mogą być jako przekąska na zimno, ciepło czy
        dodatek do mięsa na obiad

        świetny sposób na wykorzystanie do końca kapusty pekińskiej
        (ta końcówka biała, którą zwykle się wyrzuca) trzeba drobno poszatkować i
        obgotować w wodzie np. z kostką rosołową czy przyprawami-odcedzić
        w misce wrzucamy:
        2 jajka
        pół kubeczka małego jogurtu naturalnego lub serka homo
        2 łyżki otrębów owsianych i 1 pszennych
        1 łyżka skrobii kuku
        przyprawy do smaku-sól, pieprz, czosnek, bazylia, papryka ostra, co kto lubi
        mieszamy, dodajemy kapustę
        smażymy na patelni teflonowej z odrobiną tłuszczu
    • joanna669 Kanapki otrębowe I i II faza, III w sumie też 19.04.10, 16:29
      Robimy placuszki otębuszki
      - 1 jajo lub same białko
      - 2 łyżki stołowe otrąb owsianych,
      - 1 łyżka stołowa otrąb pszennych,
      - 1-2 łyżki serka homo lub jogurtu
      Mieszamy do uzyskania "jednolitej konsystencji"
      Wrzucamy połowę na gorącą patelnię (lub jak ktoś ma większą wrzuca
      na 2 palcki), i na wooooooollllnym ogniu niech tak dogorewa. Potem
      na drugą stronę. Wykładamy z patelni i albo studzimy placuszki albo
      na ciepło smarujemy serkiem homo (albo wymieszanym z ziółkami),
      kładziemy na to wędlinę, czy też warzywa, co wyobraźnia przyniesie.
      Ja do pracy robię kanapkę składaną z 2 "kromek" (mało kto się
      kapnie, że to dietetyczna kanapka :-))
    • olgab4 Sałatka kurczakowa jogurtowo-musztardowa, PP 29.04.10, 02:19
      2 piersi kurczaka (średnie)
      1 duży/2 małe korniszony
      3 jajka
      musztarda (ja uzywam Dijon)
      jogurt naturalny 0%

      Kurczaka pokroic w paseczki, zamarynowac w sosie sojowym z dodatkiem przyprawy
      do grilla, odrobiny soli, pieprzu, i czosnku w proszku. Odstawic na pare godzin.
      Nastepnie usmażyc/zgrillowac.
      Jajka ugotowac na twardo. Po ugotowaniu pokroic drobno, dodac do kurczaka.
      Pokroic ogóreczki, dodać do kury i jajek.
      Nastepnie zmieszać 3 łyżki jogurtu nat., jedna plaską łyzeczkę musztardy, pieprz
      i sól, i polac nasza salatke.
      Wychodzi naprawde przepychota :)
    • hanuulka MŁODA KAPUSTA Z KOPERKIEM (Faza II – PW) 29.04.10, 10:53
      1 główka młodej kapusty
      1 cebula
      pół pęczka koperku
      łyżeczka mąki kukurydzianej
      łyżeczka soli


      Kapustę obrać z zewnętrznych ciemnych liści, opłukać z ziemi, poszatkować,
      włożyć do garnka z odrobiną wody na dnie, oprószyć solą.
      Pod przykryciem, czasem mieszając, gotować do średniej miękkości.Wyłączyć i
      zostawić przykryte.
      Cebulę poszatkować (niekoniecznie drobno), wrzucić na teflon z kroplą oleju,
      podsmażyć, dolać nieco wody z kapusty, poddusić chwilę, tak by około połowa
      dolanej wody wyparowała. Do cebuli dodajemy łyżeczkę mąki kukurydzianej,
      intensywnie mieszamy na patelni, jak lekko zgęstnieje dodajemy do kapusty.
      Koperek siekamy drobno, dodajemy do kapusty. Wszystko intensywnie mieszamy.
    • olgab4 Koktajl krewetkowy faza II 01.05.10, 10:56
      Dziewczyny, jeszcze nie robilam tego konkretnego przepisu, ale wielokrotnie
      laczylam nizej podane skladniki do roznych innych sosow, wiec wydaje mi sie, ze
      to zadziala takze przy koktajlu krewetkowym, ktory tu zmodyfikowalam z oryginalu
      :) :

      250 g mrożonych krewetek koktajlowych
      1 cykoria/sałata lodowa

      Do sosu:
      Jogurt naturalny odtłuszczony, ok. 4 łyżek (w oryginale majonez)
      2 łyżki przecieru pomidorowego (w oryginale ketchup)
      kropelka tabasco dla smaku (chyba mozna sie obejsc bez)
      sól
      papryka w proszku
      pieprz
      kilka kropel soku z cytryny

      Krewetki wkładamy na 3 minuty do wrzacej wody, nastepnie wyjmujemy i osuszamy na
      sicie. Czekamy az stana sie calkiem chlodne.
      Nastepnie robimy sos łącząc jogurt z przecierem pomidorowym, solą, pieprzem,
      kilkoma kropelkami soku z cytryny, tabasco. Polewamy krewetki i dokładnie
      mieszamy je z sosem.
      Naczynie, w ktorym bedzie nasz koktajl dekorujemy cykoria/sałatą lodową,
      układając ją podedynczo wokół brzegów. Wkładamy do środka koktajl. Posypujemy
      papryka wierzch i wkladamy do lodówki na około godzinę żeby się schłodziło.

      Smacznego!
    • koberka4 PW sałatka z kalafiora i jajek 28.05.10, 10:12
      Słatka z kalafiora:
      - kalafior starty na tarce warzywnej (surowy)
      - jajka na twardo też starte na tarce
      - koperek - sporo

      Wszystko razem mieszamy z jogurtem 0%, sól, pieprz i smacznego:)
      Koperku musi być sporo żeby go było czuć:)
    • imasumak Pasztet z wędzonego kurczaka 08.06.10, 22:55
      4 wędzone udka z kurczaka
      2 "normalne"
      4 jajka
      30 dkg wątróbki kurzej
      szklanka mleka
      2 duże cebule
      marchewka
      pietruszka
      zielona pietruszka
      4 łyżki otrąb owsianych
      vegeta
      ziele angielskie
      listek laurowy
      gałka muszkatołowa
      pieprz
      chili

      1. Zalewamy wątróbkę mlekiem

      2. Gotujemy na małym ogniu udka niewędzone bez skóry razem z marchewką,
      pietruszką, vegetą, zielem angielskim i listkiem laurowym. Ma to trwać tak
      długo, aż mięso zacznie odchodzić od kości.
      Ma wyjść około 0,5 litra esencjonalnego wywaru.

      3. Zdejmujemy skórę z wędzonych udek, oddzielamy mięso od kości, kroimy na
      drobne kawałki.
      Wrzucamy pokrojone mięso na patelnię i smażymy kilka minut na małym ogniu.

      4. Następnie dodajemy do mięsa pokrojone cebule i dusimy całość pod przykryciem
      aż cebula zmięknie

      5. Zalewamy otręby częścią ugotowanego wcześniej wywaru (wystarczy około pół
      szklanki)

      6. Resztę wywaru doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy doń wyciągnięte z mleka,
      opłukane wątróbki i gotujemy na małym ogniu około 10 minut.

      7. Mielimy całe przygotowane mięso, cebulę, wątróbki, otręby, a w dni P+W można
      też zmielić marchewkę.

      8. Mieszamy to wszystko z żółtkami, gałką muszkatołową, doprawiamy pieprzem,
      chili i dodajemy połowę pozostałego wywaru.

      9. Ubijamy białka, a następnie mieszamy z masą mięsną.

      10. Pieczemy około 1,5 godziny w dużej keksówce, w temperaturze 170-180*C, dość
      często polewając resztą wywaru

      Troszkę czasochłonny ale przy odrobinie wprawy dość łatwy przepis, a i efekt
      niesamowity - nikt nie uwierzy, że to dietetyczny pasztet ;).


    • kk345 Ser pieczony z miętą 19.06.10, 17:06
      inspiracja stąd:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,113050098,113050098.html
      na dwie osoby:
      250 g białego, wiejskiego, ziarnistego sera
      1 jajko
      dużo świeżej mięty
      sól, pieprz
      Ser wymieszać z jajkiem, ale nie na gładko, mają zostać grudki, dodać miętę,
      doprawić.
      Zapiekać ok. 30 minut w 200 stopniach jeżeli pieczemy w ramekinach. W jednym
      większym
      naczyniu należy wydłużyć czas pieczenia o ok. 10 minut.

      Ja akurat robiłam podwójną porcję, więc kubełek serka wiejskiego (500G)
      zapiekłam z 2 jajkami i dodatkowo dorzuciłam 3 białka, które mi zostały z
      pieczenia tarty. Piekłam jakieś 40 min, do zbrązowienia, wyszło świetnie:)
    • mamalideczki Jajeczka faszerowane :-) II faza P/PW 14.07.10, 16:26
      Ugotować jaja na twardo, obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka. Do żółtek
      dodać wędzonej rybki (ja lubię pstrąga, niektórzy wolą łososia), trochę
      jogurtu naturalnego jako zespalacza ;-) zmiksować. Następnie doprawić do
      smaku czym dusza zapragnie (ja pieprzę i natkę pietruszki dodaję). Nadzienie
      nałożyć do białek, jajeczka udekorować konserwowanymi warzywkami. Pyszotka, i
      smakować będzie nawet niedukanowcom :-)
      Smacznego!
    • ellaf30 Jajka w,, sosie tatarskim" 25.07.10, 20:11
      Normalnie taka pychota że hej.
      1. Jajka - w zależności na ile mamy ochotę
      2. Naturalny serek homo (ja dałam TUREK)
      3. Natka pietruszki
      4. Ogórki konserwowe
      5. Pieprz
      6. Sól
      Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Kilka łyżek serka (ja na 3 jajka
      dałam 2 łyżki) pokrojone w kosteczkę ogórki, natkę pietruszki,
      pieprz i sól mieszamy. Jajka kroimy na pół wykładamy na to sosik i
      gotowe. Smacznego
    • a.agena Sałatka z kurczaka wędzonego 16.08.10, 20:36
      Wariant PP:
      - kurczak wędzony (1 obrane ze skóry udko)
      - 3 jaja na twardo
      - jogurt 0% - kilka łyżek
      - musztarda dijońska - 1 łyżeczka
      - przyprawa curry

      Mięso z kurczaka i jajka pokroić w kostkę. Zalać jogurtem wymieszanym z musztardą i curry.

      Wariant PW:
      - do wymienionych składników dodać pokrojonych drobno kilka różyczek surowego kalafiora.

      Sałatki najlepiej zrobić z pół godziny przed zamiarem ich zjedzenia.

      a.a
    • lili-2008 Sałatka kalafiorowo-brokułowa, 2 faza, PW 18.08.10, 11:58
      W ostatni weekend byłam na działce u koleżanki i do grilla podała wyśmienitą
      sałatkę.
      Wczoraj zrobiłam ją sobie do mięcha z patelni grillowej.

      SAŁATKA KALAFIOROWO-BROKUŁOWA

      1 kalafior
      1 brokuł
      3 jaja na twardo (można na oko)
      5 ogóreczków małosolnych/kiszonych (w zależności od rozmiaru, gdy większe to
      mniej) (można na oko)
      jogurt naturalny
      sól, pieprz

      Kalafiora podzielić na różyczki i chwilę podgotować, żeby nadal był chrupki.
      To samo zrobić z brokułami.
      Jajka na twardo pokroić w kosteczkę.
      Ogórki pokroić w kosteczkę.
      Ostudzone brokuły i kalafior pokroić na mniejsze cząstki, wymieszać z jajkami i
      ogórkami, dodać troszkę jogurtu, żeby się składniki połączyły, ale nie powinny w
      jogurcie pływać (chyba, że ktoś lubi, ja ogólnie mam już dość jogurtu i staram
      się go nie nadużywać).
      Doprawić solą i pieprzem.
      Zjeść ze smakiem.

      Myślę, że mięcho, sałatka i sos czosnkowy to będzie prawdziwa uczta.

      Na 3 fazie można dodać trochę orzechów włoskich, będzie wyrazistsze w smaku
      (kiedyś jadłam podobną sałatkę z orzechami i była fantastyczna).

      Polecam:)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka