Dodaj do ulubionych

Słaba pamięc

15.11.06, 17:02
Macie jakies sposoby na dobrą nauke? Mi już rece opadaja. Siedze i siedze i i
tak nic nie wiem... umyka wszytko.. tyre teraz nauki a ja sie nie moge
skoncentrowac. Wszystko za chwile zapomina. Łykam witaminy i tak nic nie dają
:( Pomocyy
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Słaba pamięc 15.11.06, 17:14
      robisz tak: uczysz się mniej więcej 40 minut, potem idziesz na 10, 15 minut zmyć
      naczynia, siku, na balkon zrobić parę przysiadów, potem znów tę samą partię
      materiału, co przed przerwą brałaś, powtarzasz. Ważne, by to, czego się
      nauczyłaś, powtórzyć za jakieś do 40 minut, nie później.
      Poza tym uporządkowanie materiału. Jeśli kujesz słówka, to np. rób sobie takie
      drzewka z odchodzącymi gałęziami do słówek, znaczeń, wyrażeń, które się mogą z
      tym kojarzyć.
      Jesli daty i dane, to chronologicznie, mów przy tym głośno to, co czytasz i
      najlepiej przy powtórce zapisz sobie to, co się uczyłaś.
      Jeśli masz problemy z koncentracją, a naukę na jutro, to spróbuj się zdrzemnąć,
      odprężyć, zająć czymś zupełnie innym, by odciążyć umysł.
      • tleniona Moze zmiana koloru wlosow pomoze? 15.11.06, 17:29
        Jestes blondynka? Wowczas nawet niewarto sie wysilac :).
        • jessica26 Re: Moze zmiana koloru wlosow pomoze? 15.11.06, 19:41
          Zabawne...
      • armos Re: Słaba pamięc 16.11.06, 15:45
        nikt mi nie pomoze :(
        • alpepe Re: Słaba pamięc 16.11.06, 15:46
          przecież ci napisałam, co zrobić, by wykorzystać maksymalnie taką pamięć, jaką
          masz. Mało ci? Mam ci napisać, że jestem z zawodu nauczycielem języka obcego i
          do tego metodykiem, by cię to przekonało?
      • krolowa_lez Re: Słaba pamięc 16.11.06, 17:13
        Fajnie to opisałam mi sie za to przyda. Tez szybko zapominam. Tylko nie
        rozumiem jak z tymi drzewkami. mozesz powiedziec jasniej? Mam wlasnie mase
        slowek do nauki i nic nie chce wejsc... :/
        • alpepe Re: Słaba pamięc 16.11.06, 17:55
          nie znam polskiego określenia, asocjogramy? Chodzi o to, byś sobie graficznie w
          chmurkach np. połączyła rzeczy (słowa, pojęcia, etc.), które ci się kojarzą, np.
          do: kot w chmurkach: mysz, głaskać, mleko, kuweta, alergia itp. To się przydaje,
          jak musisz się uczyć słówek z jakiegoś zakresu. Co do tych powtórek, to chodziło
          o to, że pamięć krótka to mniej więcej 45 minut, jak tego nie odświeżysz, to
          mniej zapamiętasz, dlatego napisałam o tej powtórce po krótkiej przerwie.
          Co do słówek, to ja też sobie je przepisywałam na czysto, łączyłam w bloki
          tematyczne bez tych rysunków,pisałam sobie małe karteluszki, które np.
          przylepiałam do lodówki, drzwi szafek itp,, wymyślałam zdania z tymi wyrażeniami
          i głośno je wymawiałam. Najważniejsze, to powtarzać coś przed snem, nawet, jak
          zdaje ci się, że nic nie przyswajasz, to jak się rano obudzisz, to stwierdzisz,
          że coś jednak pamiętasz, a to w skutek działania mózgu, który przetwarzał to, co
          było przed samym pójściem spać.
          Acha, równoczesne pisanie i wymawianie tego, co właśnie piszesz sprawia, że dna
          rzecz też jest lepiej zapamiętywana, bo zaangażowany jest dotyk, słuch i wzrok.
    • krwawabestia Re: Słaba pamięc 16.11.06, 16:26
      moze przetwarzasz za duzo informacji ja tak mam i pamiec mi przez to kuleje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka