akacjax Re: Kobiece filmy 28.01.07, 19:55 Zwykłe romasidełka oglądam tylko gdy ogarnia mnie potrzeba poprawienia sobie nastroju, ale dół nie może być za wielki-bo i to nie działa. Z filmów, które lubie niektóre już wymieniłyście. Dorzucę też i takie trochę inne, do refleksji, kolejność przypadkowa-prawie:) -Lepiej być nie może ( w ogóle mam słabość do Nicholsona) -American Beauty(trochę jakby facet przeczytał Biegnącą w wersji dla mężczyzn i doznał oświecenia;) -Okruchy dnia (klimat, refleksje) -Trzy kolory Niebieski (za ponadczasowość i uniwersalność tematu-kiedyś mój jedyny lek na smutne dni) Tyle wyrzuciła osobista wyszukiwarka- na hasło-film:) Być może gdybym pomyślała dłużej-to jeszcze coś by mi się przypomniało. Odpowiedz Link Zgłoś
woman-in-love Grbanica 29.01.07, 13:58 Dobry film o niełatwym zyciu kobiety (imieniem Esta) z córeczką - w Sarajewie. Ładna wartstwa muzyczna. I miłe wrażenie, że nawet bez napisów wszystko dałoby się zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
iokepine Re: Grbanica 29.01.07, 17:20 Czytałam wywiad z reżyserką, jestem bardzo ciekawa. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_z_drzewa Almodovar 04.02.07, 12:46 uważam że jest znakomitym znawcą kobiet i kobiecego pierwiastka w świecie; jego bohaterki są silne swoja kobiecością (nierzadko transkobiecością wszak); i uwielbiam w nim to, że pokazuje jaką podporę stanowią dla siebie kobiety nawzajem, pomagając sobie w najtrudniejszych momentach życia i dzieląc się najszczęśliwszymi; i jeszcze za poczucie humoru i umiejętność mówienia o uczuciach Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_z_drzewa Księga Diny 04.02.07, 12:48 Przepiękna, niezwykle mądra opowieść o dzikiej kobiecie, która z całą pewnością była Biegnącą Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Księga Diny 04.02.07, 13:05 serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,2930653.html A tak mi się skojarzyło z Diną. Odpowiedz Link Zgłoś
iokepine Re: Księga Diny 04.02.07, 17:41 A ja się bałam go obejrzeć, bo tam ponoć jest drastyczna scena smierci matki bohaterki, i nie obejrzałam. Odpowiedz Link Zgłoś
iokepine Re: Księga Diny 04.02.07, 17:42 ewa_z_drzewa napisała: > Przepiękna, niezwykle mądra opowieść o dzikiej kobiecie, która z całą >pewnością była Biegnącą Poza tym z recenzji wynikało dla mnie, z eto raczej nie biegnąca, a dziewczynka tańcząca w czerwonych trzewiczkach, żeby sięgnąć do poróenań Clarissy Estes:) Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_z_drzewa Re: Księga Diny 04.02.07, 21:53 Koniecznie obejrzyj Iokepine!!!! Scena śmierci matki jest porażająca, to prawda, ale też tłumaczy wszystko co zdarzy się potem! Poza wszystkim ten film warto zobaczyć dla wspaniałego aktorstwa, doskonałych zdjęć i w ogóle ... z każdego powodu. A Dina... coż... Dina jest Diną po prostu, sama ocenisz. Pozdrawiam ciepło - Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
iokepine Re: Księga Diny 05.02.07, 00:28 ewa_z_drzewa napisała: > A Dina... coż... Dina jest Diną po prostu, sama ocenisz. > Pozdrawiam ciepło - Ewa Moze obejrzę, ale jak bedę mieć jakieś towarzystwo w pobliżu. Jakoś nie mam ochoty się dosmucać, a mam straszliwe podejrzenia, że film zaczyna się źle i co gorsza, kończy się źle! Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_z_drzewa Re: Księga Diny 14.02.07, 21:31 nie daj się zwieść pozorom ;) iokepine napisała: > ewa_z_drzewa napisała: > > A Dina... coż... Dina jest Diną po prostu, sama ocenisz. > > Pozdrawiam ciepło - Ewa > > Moze obejrzę, ale jak bedę mieć jakieś towarzystwo w pobliżu. > Jakoś nie mam ochoty się dosmucać, a mam straszliwe podejrzenia, że film zaczyn > a > się źle i co gorsza, kończy się źle! > > Odpowiedz Link Zgłoś
iokepine Re: Almodovar:))) 04.02.07, 17:44 Taaaak:))) Kiedyś sobie rozmawiałyśmy z Anahellą o Almodovarze - i w jego filmach fejne jest to, z eon nie tylko fascynuje się kobietami, bo 99.9% mężczyzn kobietami się fascynuje nieustannie;) Chodzi o to, że Almodovar kobiety lubi i akceptuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ledzeppelin3 Re: Almodovar 04.10.07, 12:35 Szczególnie Volber jest genialny. Relacja z matką i siostrą świetnie pokazana Odpowiedz Link Zgłoś
iokepine W tytule postu zamieszczajcie tytuł filmu! 04.02.07, 17:48 Akacjax, pozakłądaj proszę oddzielne posty z tytułami na każdy film, dobrze? Chodzi o to, żeby kolejne biegnace mogły szybko rozpoznać tytuł i móc poczytać w razie potrzeby opinie forumowiczek o konkretnym filmie:) akacjax napisała: > Zwykłe romasidełka oglądam tylko gdy ogarnia mnie potrzeba poprawienia sobie na > stroju, ale dół nie może być za wielki-bo i to nie działa. > Z filmów, które lubie niektóre już wymieniłyście. > Dorzucę też i takie trochę inne, do refleksji, kolejność przypadkowa-prawie:) > -Lepiej być nie może ( w ogóle mam słabość do Nicholsona) > -American Beauty(trochę jakby facet przeczytał Biegnącą w wersji dla mężczyzn > i doznał oświecenia;) > -Okruchy dnia (klimat, refleksje) > -Trzy kolory Niebieski (za ponadczasowość i uniwersalność tematu-kiedyś mój jed > yny lek na smutne dni) > > Tyle wyrzuciła osobista wyszukiwarka- na hasło-film:) Być może gdybym pomyślała > dłużej-to jeszcze coś by mi się przypomniało. Odpowiedz Link Zgłoś
akacjax Lepiej być nie może i Nicholson w ogóle 04.02.07, 18:56 -Lepiej być nie może ( w ogóle mam słabość do Nicholsona), szczególnie do jego usmiechu. Nie widzę w nim szelmostwa...ale po prostu uśmiech. Odpowiedz Link Zgłoś
beata2802 Nickolson, ach! 14.11.07, 19:45 Czułe słówka, Lepiej późno niż później, i Zgaga, no i oczywiście Czarownice z Eastwisck. Wszystkie te filmy są po prostu świetne, no i kobiece właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
akacjax American Beauty 04.02.07, 18:58 -American Beauty (trochę jakby facet przeczytał Biegnącą w wersji dla mężczyzn i doznał oświecenia;) Ten film na mnie działa jak medytacja-wycisza. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: American Beauty 05.05.07, 18:02 O mamusiu. Przeciez ten film to sarkazm w czystej postaci. Odpowiedz Link Zgłoś
akacjax Trzy kolory-Niebieski 04.02.07, 19:04 Trzy kolory Niebieski to dla mnie film ponadczasowy i z uniwersalnym tematem-kiedyś mój jedyny lek na smutne dni. W smutku łatwiej płakać niż na siłę się śmiać. Choć czasem trzeba stosować terapie wstrząsowe, czasem dobrze zesmucić się do końca... optymistycznego, budzącego nadzieję. Odpowiedz Link Zgłoś
ledzeppelin3 Re: Thelma i Louise 16.02.07, 15:19 O kobiecej przyjaźni, o zmianie, o braniu życia we własne ręce, o walce z męskim światem... Finałowa scena to zaprzeczenie hollywoodzkim schematom. Genialny. Kidyś przepadałam za Mulholland Drive, filmie o tym że nic nie jest takie, jak się wydaje, o miłości, zazdrości, zbrodni i karze, o czyśćcu i piekle:P No i oczywiście głównymi bohaterkami są kobiety. Ale wkurzające jest to, że między głównymi bohaterkami stanął facet, a one pozwoliły, żeby wszystko zniszczył. Odpowiedz Link Zgłoś
dori7 Lawendowe wzgorze 05.05.07, 01:48 Wlasnie wcisnela mi je psiapsiolka krzyczac, ze koniecznie musze obejrzec rewelacyjna Judi Dench :)) lawendowe.wzgorze.filmweb.pl/Lawendowe+wzg%c3%b3rze+2004+opisy,FilmDescriptions,id=113172 Odpowiedz Link Zgłoś
iokepine Zakochana Jane 17.09.07, 22:04 Yoginka tutaj pisze: o tym filmie: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44753&w=68413310 Odpowiedz Link Zgłoś
skrzydlate Re: Kobiece filmy 18.09.07, 13:35 dawno nie byłam w kinie, ale pamiętam Amelie, Fortepian, Między Słowami, no Woody Allen jak leci w zasadzie Odpowiedz Link Zgłoś
turbomini Re: Kobiece filmy 19.09.07, 18:03 "Godziny", "Dom dusz", "Czułe słówka" - kobiece, bo łączy je siostrzeństwo i jeszcze pokoleniowość. To filmy o relacjach między kobietami najbliższymi sobie, o tym jak potrafią się zmieniać, jakie są silne. Wszystkie do refleksji. Odpowiedz Link Zgłoś
dori7 Wieczor 10.11.07, 15:35 Bylam wczoraj - polecam! Nie warto czytac wczesniej omowien ani recenzji, psuja tylko smak filmu. Jest przepiekny, z magicznymi zdjeciami i wspaniala muzyka. Uczta dla oczu i uszu :)) I bardzo podnoszacy na duchu. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwone_francuskie Pozegnanie z Afryka 26.11.07, 22:35 jako nr jeden "na pierwszy rzut oka" "stalowe magnolie" "Anna Karenina" i wiele, wiele imnych Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Wieczor 19.12.07, 15:56 to stary film, z konca lat 80-tych, ale polecam goraco wszystkim 'innym' kobietom - 'Camille Claudel' Odpowiedz Link Zgłoś