Dodaj do ulubionych

trądzik w wieku 25 lat???to chyba niemożliwe...

05.03.07, 16:38
hej laski,
mam 25 lat,nigdy żadnych problemów z cerą ani ogólnie ze zdrowiem i od kilku
dni pojawiła mi się mała wysypka na czole (naprawdę minimalna ale liczna)

byłam pewna że zżarłam jakiegoś owoca albo warzywko toksyczne i że to alergia
wieć na wszelki wypadek poszłam do pani dermatolog a ona mi : TRĄDZIK

no jaja jak berety! to możliwe? bo jakoś ta pani doktor we mnie zaufania nie
wzbudziła i przepisała mi dośc silne leki (diane35) a ja boję się je wziąc bo
jak to nie trądzik to zniszczę sobie cerę

za 2 dni mam konsultację z 2 dermatologiem ale na wszelki wypadek pytam też
was

pzdr:)
Obserwuj wątek
    • frying.pan Re: trądzik w wieku 25 lat???to chyba niemożliwe. 05.03.07, 16:48
      W tym wieku trądzik może być objawem wielu poważniejszych chorób, jak np.
      problemów z tarczycą czy ogólnie z gospodarką hormonalną organizmu. Może być to
      także wynik jakiegoś stanu zapalnego w organizmie (na cere często "sieją"
      niedoleczone po anginie migdałki, czy chory ząb, zapalenie zatok) czy alergii
      na jakieś pokarmy lub kosmetyki. Warto zrobić wszelkie dodatkowe badania -
      poszukać przyczyny, zanim zaczniesz faszerowac sie hormonami.
    • regina112 Re: trądzik w wieku 25 lat???to chyba niemożliwe. 05.03.07, 16:50
      niestety jest to mozliwe, ja mam 25 i lecze sie na trądzik:(
    • kaktusik0 Re: trądzik w wieku 25 lat???to chyba niemożliwe. 05.03.07, 19:16
      mama mojej koleżanki cały czas ma 'młodzieńczy' trądzik (ok. 50lat).
      Diane35 nie zepsuje Ci cery, bez obaw. Tylko nie wiem czy warto truć się
      hormonami. Ja bym poszła na konsultację do jeszcze innego dermatologa.
      U mnie krostki wyskakują jak się ostro nie wyśpię, jak mam bardziej stresujący
      okres, itp.
      Może krem Cię jakiś uczula (czasem może zacząć wywoływać uczulenie dopiero po
      jakimś czasie stosowania).
      Powodów może być mnóstwo. Poczekaj, poobserwuj, przejdź się do innego lekarza.
      Jak jeszcze miesiąc poczekasz z braniem hormonów to chyba świat się nie zawali?
      • agniea Re: trądzik w wieku 25 lat???to chyba niemożliwe. 06.03.07, 00:57
        dzięki:))
        nie brzmi to pocieszająco, ciągle miałam nadzieję że to jakaś alergia:(
    • miss_a Re: trądzik w wieku 25 lat???to chyba niemożliwe. 06.03.07, 09:42
      niestety mozliwe, nawet w wieku 30. diane35 nie jest jakims bardzo silnym
      lekiem. btw ja to bralam na tradzik w wieku 18 lat i akurat bardzo pomoglo :)
      pozdrawiam.
    • izabellaz1 natychmiast zmień dermatologa! 06.03.07, 10:21
      Na trądzik, zwłaszcza niewielki jest naprawdę mnóstwo innych środków
      farmaceutycznych i kosmetycznych a nie zaraz hormony.
    • sweet_pink za izabellą krzycze...zmien lekarza 06.03.07, 10:38
      diana 35 lek chormonalny wpływający na gospodarkę hormonalną w stopniu znacznym.
      zanim się sięga po takie leki to: powinno się wyczerpać metody leczenia
      dermatologicznego (abtybiotyki zewnętrzne, przynajmniej ze dwie maści
      recepturowe, zmiana kosmetyków) to raz. jeżeli nie masz żadnych innych niż
      trądzik objawów ewentualnie zaburzonej gospodarki hormonalnej typu włosy na
      piersiach, zwiększona poltliowść, silny łojotok cery i włosów czy łysienie to
      leczenie hormonalne nie powinno być wogóle brane pod uwagę (a jeśli masz
      obiajwy, to powinnaś dostać skierowanie do endokrynologa) to dwa. diane35 może
      być nieszkodliwa jeśli ktoś jest zrowy...żeby ją brać trzeba mieć zdrową wątrobę
      i nie być w grupie ryzyka zakrzpicy...dla mnie przepisanie przez lekarza diany35
      (czy leków antykoncepcyjnych hormonalnych w ogóle) bez wykonania prób
      wątrobowych i podstawowej morfologi, a szczególnie czasu krwawienia i
      krzepnięcia jest poprostu zbrodnią na zdrowiu pacjenta. zmień lekarza, bo ten
      najwyraźniej jest zmanierowany i zna jedną drogę leczenia-przepisywanie hormonów
      jak cukierków.
      słuchaj a jak ty to masz tylko na czole tą wysypkę to moze od noszenia czapki?
      • izabellaz1 Re: za izabellą krzycze...zmien lekarza 06.03.07, 10:45
        sweet_pink napisała:

> diana 35 lek chormonalny wpływający na gospodarkę hormonalną w stopniu znacznym
        > .
        > zanim się sięga po takie leki to: powinno się wyczerpać metody leczenia
        > dermatologicznego (abtybiotyki zewnętrzne, przynajmniej ze dwie maści
        > recepturowe, zmiana kosmetyków) to raz. jeżeli nie masz żadnych innych niż
        > trądzik objawów ewentualnie zaburzonej gospodarki hormonalnej typu włosy na
        > piersiach, zwiększona poltliowść, silny łojotok cery i włosów czy łysienie to
        > leczenie hormonalne nie powinno być wogóle brane pod uwagę (a jeśli masz
        > obiajwy, to powinnaś dostać skierowanie do endokrynologa) to dwa. diane35 może
        > być nieszkodliwa jeśli ktoś jest zrowy...żeby ją brać trzeba mieć zdrową wątrob
        > ę
        > i nie być w grupie ryzyka zakrzpicy...dla mnie przepisanie przez lekarza diany3
        > 5
        > (czy leków antykoncepcyjnych hormonalnych w ogóle) bez wykonania prób
        > wątrobowych i podstawowej morfologi, a szczególnie czasu krwawienia i
        > krzepnięcia jest poprostu zbrodnią na zdrowiu pacjenta. zmień lekarza, bo ten
        > najwyraźniej jest zmanierowany i zna jedną drogę leczenia-przepisywanie hormonó
        > w
        > jak cukierków.

Zgadzam się w 100%

> słuchaj a jak ty to masz tylko na czole tą wysypkę to moze od noszenia czapki?

To też możliwe nawet miałam o to zapytać:) Moja mama ostatnio dostała uczulenia
        od czapki i szalika. Zabawne bo wcześniej nosiła i nic nie było i raptem dostała
        od tego uczulenia:) Przestała nosić i minął tydzień i krostki zniknęły.

• sweet_pink Re: za izabellą krzycze...zmien lekarza 06.03.07, 10:52
          a no i ja dopisze tylko jeszcze, że to faktycznie moze być trądzik...w sumie
          mamy teraz trochę taki trądzikowy sezon, gdy cera ma już dość sezonu grzewczego
          i suchego powietrza i nawet u osób z zawsze gładką cerą może wstąpić łojotok i
          krostki...trzeba o skóre poprostu dobrze zadbać teraz i wspomóc odpowiednimi
          maściami.

ps przepraszam za ortografy i literówki w poprzednim poście
          • polla4 Re: za izabellą krzycze...zmien lekarza 06.03.07, 10:56
            Od razu dał Ci hormony, tak bez zadnych badań?
            a moze to ta bakteria helicobacter pylori?
            Ja tez jestem za konsultacja u innego lekarza
            • agniea byłam u 2 lekarza 06.03.07, 12:12
              cześć kochane,
              byłam u innego lekarza i potwierdził: to trądzik. Jako przyczynę określił
              przemiany hormonalne charakterystyczne dla mojego wieku(znowu jaja co tam się
              zmienia jak masz 25 lat?) ale tak jak wy od razu odwalił diane i dał mi tonik
              do czoła i krem na dzień tylko na czoło. Po pierwsze aplikacji jest
              zdecydowanie lepiej - jak po jakiejś dobrej maseczce:)powiedział że zniknie w
              ciągnu miesiąca.

Dziękuję za rady, mam nadzieję że nasze posty komuś posłużą - komuś kogo
              chcieli nakarmić diane bez potrzeby:((

pozdrowionka dla wszystkich:)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka