Dodaj do ulubionych

Komunia.Ile dać?

27.03.07, 08:23
W tym roku mam komunię swojej CHRZEŚNICY, ustaliłam, że nie bede jej kupowała
żadnego prezentu, tylko dam jej pieniążki. Problem tkwi w tym, że nie mam
pojęcia ile powinnam dać. Dawno nie byłam na tego rodzaju imprezach.
Brdzo proszę o pomoc i chociaż jakikolwiek przedział kwotowy.

Pozdrawiam gorąco
Obserwuj wątek
    • wredna.suka Re: Komunia.Ile dać? 27.03.07, 09:43
      Najmniej chyba z 500zł...
    • cheyenne20 Re: Komunia.Ile dać? 27.03.07, 09:43
      2500 -3000 zł powinno załatwić sprawę.
      • rasgeea Re: Komunia.Ile dać? 27.03.07, 09:44
        nie, no co Ty, niech od razu samochód kupi, albo najlpiej mieszkanie - będzie
        miało dziecko start w życiu....
        • grogreg Re: Komunia.Ile dać? 27.03.07, 10:22
          Kto da wiecej? O widze pani w czerwonej sukience macha koperta....... czy dobrze
          widze? 5 000 zl? Po raz pierwszy..... uwaga! tytul "ukochanej cioci nie" chodzi
          piechota..... po raz drugi.......
    • e._ Re: Komunia.Ile dać? 27.03.07, 09:48
      Etam.
      Przecież pieniądze to prezent dla rodziców, nie dla maleństwa.
      • angoisse Re: Komunia.Ile dać? 27.03.07, 09:50
        to komunia:) nie chrzciny ;))
        • rasgeea Re: Komunia.Ile dać? 27.03.07, 10:23
          hahahaha, co za nie takt :)))))))))))))))))
      • e._ Re: Komunia.Ile dać? 27.03.07, 11:01
        O fakt. Za szybko mi się czytało.
        Osobiście nie jestem zwolenniczką dawania kasy w żadnej sytuacji (z wyjątkiem
        zakupów) bo to danina a nie prezent, ale potrafię zrozumieć odmienne podejście
        do sprawy.
        Skoro to komunia - sprawa ma się inaczej, niz z chrzcinami.
        Sorki za zamieszanie.
    • ziuta111 Re: Komunia.Ile dać? 27.03.07, 11:54
      Żenujący pomysł. Jak można dać małemu dziecku pieniądze? TYLKO PREZENT!!!
      • kalina.tt Re: Komunia.Ile dać? 27.03.07, 12:11
        Dlaczego żenujący?
        Nasze dziecko dostało pieniądze od wszystkich (chodzi mi o najbliższa rodzinie,
        bracia, szwagrowie, dziadkowie) dołożyliśmy resztę i kupiliśmy dziecku komputer.
        Wyszedł jeden prezent a konkretny.
        A co do chrześniaka, to chrzestni często kupują dziecku rowery wiec równowartośc
        rowerka to taka optymalna suma. No chyba, że Ciebie na to nie stać, wtedy się
        nie zarzynaj. Można dac mniej, jak ktos nie ma kasy to 100 zł tez nie jest grzechem.
      • grogreg Re: Komunia.Ile dać? 27.03.07, 12:11
        .....wzial mnie Ojciec
        i tak do mnie rzekl.
        Glosem serca sie nie kieruj
        W zyciu tylko kasa liczy sie.
    • euforyjka Re: Komunia.Ile dać? 27.03.07, 12:47
      Z komunii niestety zrobiło sie święto pt: kto da więcej ;D
      • beybe_25 Re: Komunia.Ile dać? 27.03.07, 19:41
        No właśnie, nie zarabiam kokosów, ale jestem przygotowana na to, że czeka mnie
        komunia chrześnicy. Chciałam jej dać 500 zł, tak jak któś na samym początku
        zasugerował. Nie chcę kierować się zasadą "kto da więcej".
        Nie żyję w dobrych stosunkach z jej mamą, ponieważ zostawiła mojego wujka dla
        jakiegoś innego frajera i na samą uroczystość nie pójdę, tylko do Kościoła.
        Dzieci nie są tu niczemu winne, ale tak jest już ustalone.
        • euforyjka Re: Komunia.Ile dać? 28.03.07, 14:35
          jesli mam byc szczera to 500 zl dla jakiegos bachora na komunię to zdecydowanie
          za duzo. daj 200zl albo jeszcze mniej. nie rozumiem po co tak rozpieszczac
          dzieciaka, i tak pewnie dostanie mnostwo drogich prezentow. pozdrawiam
    • rhodeisland Nie dalam sie wrobic w bycie chrzestna 27.03.07, 19:43
      i nie ma problemu.
      • rhodeisland Znam naiwnych, ktorzy maja paru chrzesniakow he he 27.03.07, 19:43
        • wytrwala Re: Znam naiwnych, ktorzy maja paru chrzesniakow 27.03.07, 20:21
          dwa razy :)
          • angelsik Re: Znam naiwnych, ktorzy maja paru chrzesniakow 27.03.07, 22:49
            tez moja chrzesnica ma komunie , ale za rok.
            Nie mam pojecia ile dac, ale tez uwazam ze pieniadze sa prezentem dla rodzicoe
            a nie dziecka(w tym przypadku rodzice nie potrzbuja ich), wiec mysle ze wybiore
            jakis ladny prezent w granicy 500-600 zl
            a w tym roku ide na komunie siostrzenicy, zazyczyla sobie telefon :)))
            wiec mam z glowy myslenie!
            • euforyjka Re: Znam naiwnych, ktorzy maja paru chrzesniakow 28.03.07, 14:37
              ja tez sie nie dalam wrobic w chrzesniaka i nigdy sie nie dam. po pierwsze to
              to, ze nie lubie dzieci, po drugie szkoda mi kasy, a po trzecie to i tak bym
              pewnie zapominala o wszystkich świętach i dzieciak rzadko kiedy dostałby w
              ogole jakis prezent ode mnie ;D
              • 83kimi Re: Znam naiwnych, ktorzy maja paru chrzesniakow 28.03.07, 14:54
                Komunia to święto religijne. Kup jej ładne wydanie Biblii, do tego jakaś kartka
                z życzeniami.
                • baler_inca Re: Znam naiwnych, ktorzy maja paru chrzesniakow 28.03.07, 16:55
                  Też tak uważam, ale niestety prawdopodobnie skonczyłoby się to wielką obrazą
                  majestatu mamusi, a może i urazą dziecka, które zbiera pewnie na
                  komputer/wycieczkę/rower czy cokolwiek. Biblia pójdzie w kąt, takie teraz
                  katoliki po świecie chodzą :/
        • baler_inca Re: Znam naiwnych, ktorzy maja paru chrzesniakow 28.03.07, 16:54
          Moja chrzestna ma chyba około 8 chrześniaków. Czyli ja i jeszcze 7 sztuk. Jak
          byłam malutka, to było miło, bo to przyjaciółka mamy była. Potem się
          pozmieniało. Nie widziałam mojej chrzestnej chyba z 8 lat, mimo że mieszka dwa
          przystanki tramwajowe ode mnie... Z tego co wiem, to obraziła się kiedyś że JA
          nie pamiętałam o jej urodzinach czy czymś tam. Nie, żeby ona o czymkolwiek
          pamietała... No ale babka uważa chyba, że im więcej chrześniaków, tym ONA
          dostaje więcej prezentów i życzeń, nie odwrotnie... Może warto więc miec ich
          kilkoro? :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka