Dodaj do ulubionych

Czy badacie swoje piersi?

11.05.03, 00:51
Mnie sama mysl o tym przyprawia o dreszcze i odruch obronny. Próbowałam parę
razy to robic, ale jest to tak nieprzyjemne, ze nie mogę. Mam wrażenie, ze
rozmiażdżę tę gruczołowatą masę, z której składają sie moje piersi. Badanie
samej brodawki po prostu odpada z powodu nietolerancji na dotyk w tym
miejscu, poza tym i tak za kazdym razem wydaje mi się, że moje piersi pełne
są zgrubień, guzków, nierówności, nie potrfię stwierdzic które z nich są
niepokojące, a które fizjologiczne. W rezultacie zarzuciłam tę praktykę
dawno temu. ciekawa jestem czy Wy badacie sobie piersi i jak to znosicie.
Mammografii też nigdy jeszcze nie robiłam - myślicie, że powinnam zacząć
badać piersi mimo wszystko i jak często robi sie te badanie mammograficzne?
Sztuczny cycek, który kupiłam sobie do nauki tego comiesięcznego badania ma
zupełnie inną konsystencję niz moje własne pieri. No i nie boli przy
ugniataniu.
Obserwuj wątek
    • daffne Re: Czy badacie swoje piersi? 11.05.03, 00:58
      Rozumiem Cie doskonale.Kiedy sama sie badam odrazu wydaje mi sie , ze wszedzie mam guzki :))
      Dlatego podczas wizyty u lekarza nalegam na przepadanie piersi. Cale szczescie wszystko jest ok.
      Mammografii nie mialam jeszcze nigdy robionej.Podobno kobiety (jesli nie musza) powinny sie pierwszy raz przebadac okolo 40stki. Mi jeszcze troche do tego wieku brakuje mam tylko nadzieje , ze te lata uplyna mi w zdrowiu :)Zycze tego wszystkim kobietom :))
      Pozdrowionka:)
      • Gość: melmire Re: Czy badacie swoje piersi? IP: *.w80-8.abo.wanadoo.fr 11.05.03, 01:02
        Moj lekarz bada mnie przy kazdej wizycie, na cale szczescie, bo sama tez u
        siebie wyczuwam dziwne rzeczy :) jedno co sie dowiedzialam to to ze te
        niepokojace guzki sa zazwyczaj nieruchome ,i to tyle co wiem :)
    • anahella Regularnie to robie od ponad 10 lat. 11.05.03, 07:17
      Zaczelam w okolicy 20-tki, raz w tygodniu musze to zrobic.

Oczywiscie tez raz spanikowalam i polecialam do lekarza. Ten idiota (sorry za
      wyrazenie) zalecil mamografie i... dal skierowanie do szpitala na operacje.
      Oczywiscie nie przebadal piersi. Przyjaciolka mnie podpuscila i poszlam do
      innego lekarza (co ja bym bez tych przyjaciolek zrobila). Oczywiscie nic nie
      bylo.
    • helaraja Re: Czy badacie swoje piersi? 11.05.03, 13:43
      Niestety to smutna konieczność. Ale też nie lubię tego robić. Jest jednak rada:
      zawsze domagaj się od swojego ginekologa przebadania i rób raz na dwa lata usg,
      a po 30ce (a NIE ok.40ki) w wymiennych latach mamografię.
      Ja lekceważyłam to aż do choroby, zakończonej śmiercią bardzo bliskiej
      koleżanki, choroby która dała o sobie znać tak wcześnie, że nikt nie
      przypuszczał... w tym wieku?
      • Gość: blondi Re: Czy badacie swoje piersi? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.03, 14:23
        a mi ostatnio lekarz pierwszego kontaktu powiedzial, ze wg jakichstam
        brytyjskich badan samokontrola piersi nie ma sensu, bo jak sie cos wykryje, tzn
        ze jest to juz tak duze , ze przewaznie jest za pozno. nie zabrzmialo to
        pocieszajaco...:(
        pozdrawiam
        b.
    • Gość: Mrufka Re: Czy badacie swoje piersi? IP: *.w81-50.abo.wanadoo.fr 11.05.03, 16:30
      faveur napisała:

> Mnie sama mysl o tym przyprawia o dreszcze i odruch obronny. Próbowałam parę
      > razy to robic, ale jest to tak nieprzyjemne, ze nie mogę.

To popros swojego meza, zeby robil to za Ciebie- polaczy sie przyjemne z
      pozytecznym ;)))

Mrufka.
    • falochronka Re: Czy badacie swoje piersi? 11.05.03, 23:24
      Cześć Dziewczęta. Rok temu wykryłam ogromnego guza w piersi. (Badam się
      regularnie, ponieważ babcia zmarła na raka piersi). Poszłam do lekarza, który
      stwierdził, że nic nie wyczuwa ale wypisał mi skierowanie do poradni
      onkologicznej. Stwierdził, że prawdopodobnie nic nie ma, ale ci lekarze mają
      duże doświadczenie i mogą wyczuć coś, czego on sam nie stwierdza. Drugi lekarz
      postąpił dokładnie tak samo, czyli nic nie ma, ale w razie czego proszę - oto
      skierowanie.
      W poradni okazało się, że nie mam nowotworu, tylko moje piersi mają "guzowatą"
      budowę. Z tego powodu mogę niekiedy coś wyczuć, co wygląda na guz, ale
      niekiedy piersi są zupełnie "nieguzowate". Stąd na przykład moi lekarze nie
      stwierdzili obecności a ja tak.
      W tej sytuacji badanie piersi mija się w ogóle z celem, ponieważ nawet jeśli
      wyczuwam guza, to zakładam, że jest to w normie (!)
      Pozdrawiam.

• Gość: ewka rakpiersi.pl IP: *.neutron-it.com 12.05.03, 10:33
      zalozylam jakis czas temu taki watek, ale kobiety tu na forum nie byly
      zainteresowane tematem. pewnie, po co o tym myslec, lepiej nie badac, bo boli
      albo nieprzyjemne. Przeciez w Polsce co roku choruje na raka piersi jedyne
      10000 ( DZIESIEC TYSIECY) kobiet, z czego umiera zaledwie 5000 (PIEC TYSIECY)
      kobiet. bagatela. lepiej o tym nie myslec, pewnie taka metoda jest lepsza.
      przepraszam za ton wypowiedzi, ale zawiodlam sie na forum, gdy kobiety tutaj
      sie wypowiadajace olaly temat.
      pozdrawiam
    • moboj Re: Czy badacie swoje piersi? 12.05.03, 11:10
      jasne, że tak. robię to zawsze zaraz po miesiączce, dwa razy do roku, przy
      okazji wizyty u ginekologa piersi bada mi pani doktor, a jak mam kaprys to robi
      mi też usg.
      badanie nie jest ani trochę bolesne, więc nie rozumiem tej uwagi, że piersi
      mozna zmiażdżyć.
      samokontroli piersi mozna nauczyć na fantomie, który kupuje sie w aptece. poza
      tym ja w czasie studiów byłam w szpitalu studenckim na takim szkoleniu
      organizowanym przez lekarzy i tam nauczono mnie, jak piersi badać.
    • snow.white Re: Czy badacie swoje piersi? 12.05.03, 12:45
      Ja badam,podobno od 20 trzeba,wiec zaczelam.Ale tez nie umiem ocenic,ktore to
      sa ewentualne nieprawidlowosci,a ktore powinny tam byc... ale zauwazylam,przez
      rok samodzielnych badan,ze moge sie nauczyc,jakie mam piersi i wtedy latwiej
      bedzie zauwazyc,ze cos sie pojawilo.Na razie wszystko ok,a dla pewnosci
      sprawdza jeszcze lekarz.Pozdrawiam!!!
      • Gość: aga Re: Czy badacie swoje piersi? IP: 62.233.167.* 12.05.03, 18:31
        Robię raz do roku USG, lekarz bada mi 2 razy do roku (bez żebrania), 2 razy
        robiłam mammografię. sama nie badam, bo się na tym nie znam. Wg mnie moje
        piersi to tysiące guzów.
        • dmf Re: Czy badacie swoje piersi? 12.05.03, 20:18
          Gość portalu: aga napisał(a):

> Robię raz do roku USG, lekarz bada mi 2 razy do roku (bez żebrania), 2 razy
          > robiłam mammografię. sama nie badam, bo się na tym nie znam. Wg mnie moje
          > piersi to tysiące guzów.

Moje piersi też składają się z samych guzów ;) Lekarz wytłumaczył mi, że to
          gruczoły mleczne (mogłam coś przekręcić w nazwie), i tak ma być. Badanie USG
          staram się robić raz do roku, a palpacyjne dwa razy. Sama się nie badam.
          Mój lekarz twierdzi, że mamografia jest dla kobiet w okresie przekwitania, gdy
          gruczoły zanikają i badanie tradycyjne i USG mogą nie wyłapać wszystkich zmian.
          Co wy na to?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka