18.06.07, 17:38
Tyle osób w Polsce dziwi się, ze ludzie migrują, wyjeżdżają, wracaja albo
zostają na stałe. Co w tym dziwnego, że ktoś dostanie fajną ofetę pracy albo
zakocha się na zabój i przeprowadzi się do innego miasta? Albo zwyczajnie
gdzieś mu się spodoba bardziej i zechce tam zamieszkać? To chyba normalne.
Tyle osób wyjechało na za granicę. Wielu dla kasy, ale wielu też dlatego, ze
woli tam żyć. Jesteśmy wolni wiec mamy prawo.
Co w tym nadzwyczajnego, ze migrujemy?
Obserwuj wątek
    • kalina.tt Re: Dlaczego? 18.06.07, 17:44
      Nic nadzyczajnego, ale z tego co wiem jesteśmy narodem, który ma bardzo silnie
      rozwinięte rodzinne więzi, Hiszpanie mają podobnie. Przychodzi nam to trudniej
      niż innym. Oczywiście są to statystyki więc jest grupa ludzi dla których taka
      mobilność nie jest żadnym problemem, po środku są tacy którzy znoszą to gorzej,
      no i grupa, która w ogóle nie potrafiłaby wyjechać daleko. Ci ostatni się dziwią
      i trzeba to uszanować.
      • asia96301 Re: Dlaczego? 18.06.07, 17:51
        Bo fajne jest to, że każdy z nas może mieć wybór. Jak ktoś chce wyjechac to
        fajnie, jak chce zostac w swoim miejscu urodzenia - tez fajnie. To dlaczego na
        ludzi, którzy nie urodzili sie w Warszawie a zdecydowali się w niej zamieszkać
        patrzy sie z pogardą? Pozostałość po PRL, kiedy to była jedyna stolica do
        której mieliśmy dostęp? Przeciez to głupie i zaściankowe
        • kontik_71 Re: Dlaczego? 18.06.07, 17:53
          To jest obawa rodowitych Warszawiakow o swoja tozsamosc. To nie jest pogarda ,
          to jest strach :) Wiem co mowie, moja zona jest rodowita z taaaakim korzeniem.
          • asia96301 Re: Dlaczego? 18.06.07, 18:11
            tylko co to jest toższamosć warszawska? Przeciez jesteśmy homogenicznym
            narodem. Na ile jest to możliwe w kraju z tak zawirowaną historią ;-)
            • kontik_71 Re: Dlaczego? 18.06.07, 18:28
              To jest patriotyzm lokalny.. calkiem normalna rzecz :)
              • asia96301 Re: Dlaczego? 18.06.07, 18:31
                jakos nie pomyślałam, ze tozsamość warszawska i patriotyzm lokalny to jedno i
                to samo. Tylko patriotyzm do przywiazanie do miejsca a nie agresja w stosunku
                do ludzi, którzy mają w dowodzie inne miejsce urodzenia
                • kontik_71 Re: Dlaczego? 18.06.07, 18:35
                  Pamietaj, ue oni ztez sie boja o swoje miejsca pracy.. na takiej zasadziejak np
                  Niemcy... I troche w tym racji. Ktos kto mieszka pod W-wa ma inne koszty
                  utrzymania niz Warszawiak zyjacy w centrum. To powoduje, ze przyjezdny bedzie
                  mial mniejsze wymagania co do wysokosci pensji wiec bedzie duza konkurencja dla
                  rodowitego...
                  • asia96301 Re: Dlaczego? 18.06.07, 18:38
                    przecież w Warszawie brakuje pracowników, bezrobocie jest w byłych PGR-ach a
                    nie w aglomeracjach. A sądzisz, że wykształocny prawnik z doświadczeniem i
                    sukcesami będzie chciał zarabiac mniej tylko dlatego, że urodził sie na
                    prowincji?
                    • kontik_71 Re: Dlaczego? 18.06.07, 18:40
                      Tak, masz racje... ale zwykly, czary czlowiek nie oglada statystyk.. Jesli
                      znajomyszarego Kowalskiego straci prace to Kowalski bedzie uwazal, ze
                      przyjezdni jemu tez zagrazaja... To nie jest racjonalne
                      • asia96301 Re: Dlaczego? 18.06.07, 18:43
                        ale nikt nie zwalnia go z myslenia i obserwowania świata. Jak kowalski zasuwa
                        jak wół roboczy, nie dostaje za nadgodziny i wie, ze szef szuka pracownika, to
                        powinien pomyśleć
                        • kontik_71 Re: Dlaczego? 18.06.07, 18:45
                          Asienko.. gdyby ludzi mysleli to nie mielibysmy kaczorow u wladzy i girtycha w
                          MEN..
                          • asia96301 Re: Dlaczego? 18.06.07, 18:53
                            o, balsam na samopoczucie się pojawił :-)
                            też sie zastanawiam skąd taki parlament skoro wszyscy twierdzą, ze nie
                            głosowali na PiS
                            • kontik_71 Re: Dlaczego? 18.06.07, 18:54
                              Asienko, masz na mysli to, ze nazwalem Cie Asienka :) Czyzbys az tak lubila ta
                              Asienke :)?
                              • asia96301 Re: Dlaczego? 18.06.07, 18:57
                                czemu pytasz skoro wiesz ;-)
                                • kontik_71 Re: Dlaczego? 18.06.07, 18:59
                                  Bo ja taki "pytajnik" jestem Asienko :)
                                  • asia96301 Re: Dlaczego? 18.06.07, 19:04
                                    a myslałam, ze ja jestem od zadawania pytań. Przynajmniej za to mi płaca ;-)
                                    • kontik_71 Re: Dlaczego? 18.06.07, 19:08
                                      Matko co Ty robisz zawodowo???? Sledcza w CBA?
                                      • asia96301 Re: Dlaczego? 18.06.07, 19:16
                                        prawie, prawie...ale przyjaciół nie szpieguję ;-)
                                        • kontik_71 Re: Dlaczego? 18.06.07, 19:21
                                          Jestes mundurowa?
                                          • asia96301 Re: Dlaczego? 18.06.07, 19:22
                                            jestem tajniakiem
                                            • kontik_71 Re: Dlaczego? 18.06.07, 19:24
                                              Zbierasz informacje na forum...
                                              • asia96301 Re: Dlaczego? 18.06.07, 19:30
                                                ty tak nie mów, bo się obraże
                                                • kontik_71 Re: Dlaczego? 18.06.07, 19:31
                                                  Asienko droga nie obrazaj sie.. wiem popelnilem straszny blad.. kajam sie i
                                                  prosze o wybaczenie :)
                                                  • asia96301 Re: Dlaczego? 18.06.07, 19:33
                                                    wybaczam. I jak za chwilę udam sie do pubu opić uzyskany wczoraj patent
                                                    żeglarski, to wybiję za twoje szczęscie :-)
                                                  • kontik_71 Re: Dlaczego? 18.06.07, 19:43
                                                    Jestem wdzieczny :) Tylko nie jedz autkiem..
                                                  • asia96301 Re: Dlaczego? 18.06.07, 19:45
                                                    nie pojade autkiem. Szukam miejsca, gdzie mogę przechować laptopa do jutra, bo
                                                    w knajpie to mogę zgubić
                                                  • kontik_71 Re: Dlaczego? 18.06.07, 19:50
                                                    Zdecydowanie nie bierz laptopa... bedziesz sie caly czas stresowala, ze zginie
                                                    i nici z zabawy
        • kalina.tt Re: Dlaczego? 18.06.07, 18:09
          >To dlaczego na
          > ludzi, którzy nie urodzili sie w Warszawie a zdecydowali się w niej zamieszkać
          > patrzy sie z pogardą? Pozostałość po PRL, kiedy to była jedyna stolica do
          > której mieliśmy dostęp?

Nie sądzę, że pozostalość po PRL, uważanie się za kogoś lepszego to nasz cecha
          narodowa, Czesi są śmeiszni, Rosjanie to pijacy, wszytsko co jest poza Warszawą
          to prowincja, mieszkaniec Poznania pogardzi mieszkańcem Gniezna, mieszkaniec
          Gniezna gardzi mieszkańcami mniejszych miasteczek itd. itd.
          • asia96301 Re: Dlaczego? 18.06.07, 18:13
            głupia ta cecha narodowa. Ale co ja tam wiem, jestem tylko Polka w połowie ;-)
            • kontik_71 Re: Dlaczego? 18.06.07, 18:30
              Ale to nei jest polska cecha... Tutaj mam dokladnie to samo. jak ktory jest z
              Zurycho to np Bernenczyk jest dla niego powolna lamaga.. w druga strone to sa
              polglowki itp... :)
    • kontik_71 Re: Dlaczego? 18.06.07, 17:46
      Nic :) Kazda ma jakis odsetek obywateliu opuszczajacych kraj. Nawet w
      najbogatszych spoleczenstwach sa ludzie, ktory wyjezdzaja za kasa do innych
      panstw.

Jestem przekonany, ze wiekszosc z tych, ktorzy teraz wyjechali, wroci do
      Polski. A to jest dobra wiadomosc, bo przyjada z calkiem nowym spojrzeniem na
      swiat i to nie takim jakie ma LPR :)
      • asia96301 Re: Dlaczego? 18.06.07, 17:53
        A Ty jak długo mieszkasz za granicą? I co myślisz o powrocie do kraju?
        • kontik_71 Re: Dlaczego? 18.06.07, 17:54
          Ja wyjechalem w 1989 i gdybym mogl to juz dawno wrocilbym do kraju. Problem
          jest niestety taki, ze im dluzej sie gdzies zyje tym ciezej jest to zmienic.
          • asia96301 Re: Dlaczego? 18.06.07, 17:57
            to masz odpowiedź. Ci ludzie, którzy wyjechali dwa czy trzy lata temu, też
            kiedyś będą tam pieć, siedem, dziesięć lat...A wiesz, ze trudno wraca sie po
            tylu latach
            • kontik_71 Re: Dlaczego? 18.06.07, 18:00
              Roznica jest taka, ze ja nie moglem wrocic po 2-3 latach bo nie bylo od czego.
              A wrocic chcialem od poczatku. Teraz Polska jest zupelnie innym krajem i jest
              do czego wracac. Oczywiscie szesc zostanie, ale reszta wroci z prostego powodu -
              tesknoty. Dopiero na obczyznie zaczynamy byc pariotami...
              • asia96301 Re: Dlaczego? 18.06.07, 18:02
                ale oni też wyjechali, bo uważają, ze tu nie mają perspektyw. I nadal uważają,
                ze nie ma do czego wracać. Bo tam zarabia sie lepiej, często pracuje mniej,
                płacą za nadgodziny i nie matakiego bałaganu.
                Choć oczywiscie wiemy, że to nie zawsze jest prawdą
                • kontik_71 Re: Dlaczego? 18.06.07, 18:32
                  Pamietaj o jednym... gdy ktos wyjezdza i nie uklada mu sie tak jakby chcial,
                  czyli np zmywa gary majac magistra architektury, to NIGDY sie do tego nie
                  przyzna.. Bedzie opowiadal bajki. Przed wyjazdem zylem na Slasku i do dokladnie
                  to sie dzialo wsrod Slazakow, ktorzy emigrowali do NIemiec.. Siedzieli w
                  obozach, zyli biedniej niz w Polsce, ale opowiadali bajki o tym jak i m tam
                  jest wspaniale. .Wielu z nich wrocilo. Zauwaz, ze w Polsce jest coraz lepiej i
                  latwiej.. i perspektywy tez sa coraz lepsze.
                  • asia96301 Re: Dlaczego? 18.06.07, 18:34
                    ale nie wszyscy żyją w obozach pracy. Mam znajomych architektów, ksiegowych,
                    lekarzy czy hydraulików, którzy pracują w zawodach. Wiem, ze są coraz lepsze
                    perspektywy, ale nadal zarabiamy mniej. I siła nabywcza pieniądza mniejsza
                    • kontik_71 Re: Dlaczego? 18.06.07, 18:37
                      To byly obozy przejsciowe a nie pracy :) Taki stary to ja tez nie jestem aby
                      obozy pracy pamietac :)
                      Mniej zarabiacie, ale zycie jest tez tansze... A poza tym kasa to jednak nie
                      jest wszystko... jest wiele innych faktorow, ktore graja role.
                      • asia96301 Re: Dlaczego? 18.06.07, 18:40
                        rok temu mówiło sie o obozach pracy we Włoszech. te powinieneś pamiętać ;-)
                        ale siła nabywcza pieniadza większa.
                        Chociaz jedni zarabiają wiecej inni mniej. To zalezy od zawodu, branży czy
                        firmy, w której sie pracuje
                        • kontik_71 Re: Dlaczego? 18.06.07, 18:47
                          Ale nie w Niemczech a o nich pisalem :) Co CI z sily nabywczej jesli zaiwaniasz
                          przez 12h przy zmywaku. Polacy robia jeden podstawowy blad - przeliczaja kase
                          na zachodzie na zlotowki i wychodza im niesamowite kwoty... ja np zarabiam
                          20000 zl miesiecznie.. wow, tylko, ze same rachunki miesieczne to jest jakies
                          5000 zl a dom 6000 zl.
                          • asia96301 Re: Dlaczego? 18.06.07, 18:51
                            Nie mówie o przeliczaniu kasy na złotówki. Chociaż rzeczywiscie Polacy tak
                            robią. Głupio że w jedną strone. bo wystarczy policzyć piwo, które np. kosztuje
                            3 euro w sklepie, to wychodzi ci 12 zł. U nas za taką kase masz dobre piwo.
                            Co z siły nabywczej? A co ci z bycia neurochirurgiem skoro zarabiasz 2000 zł?
                            • kontik_71 Re: Dlaczego? 18.06.07, 18:53
                              Sluba zdrowia to specjalna bajka.. Bronia sie przed prywatyzacja a panstwa nie
                              stac na to aby dostawali takie pensje jak na zachodzie. Gdyby ich sprywatyzowac
                              to dostawaliby godziwe pensje, ale przeciez jako prywatni, musieliby inaczej
                              pracowac...
                              • asia96301 Re: Dlaczego? 18.06.07, 18:56
                                Nie wydaje mi sie, zeby broniła sie przed prywatyzacją. chociaż rzeczywiscie
                                powinna być sprywatyzowana przynajmniej w części.
                                Ale to problem nie tylko służby zdrowia. Kiedys współprowadziłam firme
                                budowlaną i równocześnie pracowałam na etacie. Mój robotnik zarobił kiedyś
                                wiecej niz ja w swojej firmie
                                • kontik_71 Re: Dlaczego? 18.06.07, 18:59
                                  Alez to jest wlasnie ich problem.. w Polsce jest za duzo szpitali, to taka
                                  pozostalosc po Ukladzie Warszawskim. Polska miala byc zapleczem medycznym w
                                  przypadku wojny,. Tak wiec gdyby to wszystko sprywatyzowac to nalezaloby
                                  zamknac sporo placowek.
                                  A to jest akurat dobry objaw.. Dobry szef zarabia mniej od swoich pracownikow,
                                  przynajmniej gdy sie porownuje czyste pensje :)
                                  • asia96301 Re: Dlaczego? 18.06.07, 19:01
                                    chodziło mi o pensję w firmie w której mam etat i jest to duża korporacja. I co
                                    z tego ze jestem wykształcona a praca uważana za prestiżową? A ten mój
                                    pracownik był Ukraińcem - tu upada kolejny mit o niskich zarobkach przyjezdnych
                                    • kontik_71 Re: Dlaczego? 18.06.07, 19:03
                                      A kiedy to bylo?
                                      • asia96301 Re: Dlaczego? 18.06.07, 19:04
                                        w zeszłym roku
                                        • kontik_71 Re: Dlaczego? 18.06.07, 19:09
                                          W zeszlym roku rynek pracy w Polsce wygladal jednak zupelnie inaczej niz
                                          teraz...
                                          • asia96301 Re: Dlaczego? 18.06.07, 19:16
                                            teraz wygląda jeszcze lepiej. Zajmuję sie analizowaniem zmian na rynku pracy
                                            • kontik_71 Re: Dlaczego? 18.06.07, 19:22
                                              I wlasnie dlatego ten podany przyklad nie odpowiada juz rzeczywistosci :)
                                              • asia96301 Re: Dlaczego? 18.06.07, 19:23
                                                trend ten sam, tylko stawki inne
              • kalina.tt Re: Dlaczego? 18.06.07, 18:11
                Ale teraz chyba łatwiej jest być na obczyźnie niż kiedyś? W erze internetu
                komunikacja z bliskimi żyjącymi tutaj jest bezproblemowa, to tak jakbyście jedną
                nogą żyli w Polsce? ;)
                • asia96301 Re: Dlaczego? 18.06.07, 18:12
                  i tanich liniach lotniczych. Mnie sie zdarza polecieć do irlandii na impreze i
                  wrócic nastepnego dnia
                  • kontik_71 Re: Dlaczego? 18.06.07, 18:33
                    Wbrew pozorom nie jest latwiej.. bo wlasnie tak niby blisko a jednak tak
                    daleko :(
                    • asia96301 Re: Dlaczego? 18.06.07, 18:36
                      dlaczego nie jest łatwiej skoro jest?
                      • kontik_71 Re: Dlaczego? 18.06.07, 18:39
                        Nie jest. Sam fakt, ze mozna tanio latac nie polepsza sytuacji. Obowiazki
                        trzymaja, czasu brak i tak mija weekend za weekendem. A poza tym ta "bliskosc"
                        utrudnia integracje z nowym otoczeniem.
                        • asia96301 Re: Dlaczego? 18.06.07, 18:43
                          każdy ma obowiązki. Ja tez tęsknie za górami, ale nie mam czasu tam pojechać
                          • kontik_71 Re: Dlaczego? 18.06.07, 18:48
                            Jest roznica pomiedzy tesknota za gorami a tesknota za krajem z cala
                            jego "zawartoscia"
    • ania.silenter dla mnie nic nadzwyczajnego 18.06.07, 18:33
      Sama przyjechałam "za pracą" do Warszawy z Krakowa. Pomieszkałam kilka lat i z
      przyjemnością wyprowadziłam się do Radzymina. Gdybyśmy z mężem byli ciut modsi
      (tak z 5 lat chociaż) to możliwe, że mieszkalibyśmy w jakimś sympatycznym kraju
      typu UK lub Nowa Zelandia:).
    • grogreg Re: Dlaczego? 18.06.07, 18:44
      Od kiedy sie pojawily tanie linie lotnicze nie ma w tym nic dziwnego.
      Do Manchesteru dwoga zajmuje mi tyle co do Warszawy...... gdzie tu migracja?
      • kontik_71 Re: Dlaczego? 18.06.07, 18:49
        Przelec sie tanimi do Zurychu.. zycze powodzenia :((((
        • grogreg Re: Dlaczego? 18.06.07, 19:05
          A po co mi Zurich? Czekoladek nie lubie.
          • kontik_71 Re: Dlaczego? 18.06.07, 19:10
            I przez Ciebie nie lataja tutaj tanie linie.. zbyt wielu nie lubi czekoladek i
            nie oplaca sie otwierac linii :(
            • asia96301 Re: Dlaczego? 18.06.07, 19:17
              ja lubie. Bardzo nawet
              • kontik_71 Re: Dlaczego? 18.06.07, 19:22
                To zacznij latac do Zurychu i bierz znajomych ze soba.. to moze uruchomia linie
                i wtedy bede co 2 weekend w W-wie :)
                • asia96301 Re: Dlaczego? 18.06.07, 19:23
                  dobtry pomysł. Ale ja sie odchudzam :-(
                  • kontik_71 Re: Dlaczego? 18.06.07, 19:24
                    Trudno, nic nie jest za darmo :)
    • vandikia Re: Dlaczego? 18.06.07, 19:27
      wiesz co.. mnie sie osobiscie nie podoba tylko tok myslenia:
      wyksztalce sie w Polsce, skorzystam ile moge i fru tluc kase gdzies tam w
      swiecie i placic podatki itd.. nie jestem winna/y nic panstwu i w ogole leje na
      nie.
      to mi sie nie podoba, jestem w stanie zrozumiec pobudki i ogolnie caly ten
      proces, szczegolnie w obecnej sytuacji politycznej - bo ekonomiczna nawet jesli
      nie chcemy tego widziec, to nieznacznie ale sie poprawia.
    • izabellaz1 Re: Dlaczego? 18.06.07, 19:46
      asia96301 napisała:

> Co w tym nadzwyczajnego, ze migrujemy?

A to jest coś nadzwyczajnego???
      • asia96301 Re: Dlaczego? 18.06.07, 19:50
        no właśnie usłyszałam dziś na forum, zebym wypieprzała do swojej wiochy bo nie
        mam prawa mieszkac w warszawie. To chyba nadzwyczajne. O czym nie wiedziałam,
        bo to nie pierwsze miejsce w którym mieszkam
        • kontik_71 Re: Dlaczego? 18.06.07, 19:51
          kto smial tak sie odezwac? Podaj linka prosze...
          • asia96301 Re: Dlaczego? 18.06.07, 19:53
            z wrodzonym liberalimem powiem, ze ma prawo do własnych poglądów. Ja raczej
            mało przejmująca się jestem, ale mnie ciekawi dlaczego ludzie tak myślą
            • kontik_71 Re: Dlaczego? 18.06.07, 19:54
              Ale to zwykla glupota byla.. ale nie ma tego zlego coby na dobre nie wyszlo :)
              Zrodzil sie fajny watek :)
              • asia96301 Re: Dlaczego? 18.06.07, 19:59
                lubie sobie obserwować ludzi i szukać odpowiedzi. Skrzywienie zawodowe
                • maksior5 Re: Dlaczego? 18.06.07, 20:22
                  A ja jak sobie chwile ludzi poobserwuje, to mi sie tylko pytania nasuwaja. Jak Ty to robisz?
                • kontik_71 Re: Dlaczego? 18.06.07, 20:22
                  To tak jak ja :) Uwielbiam mimo, ze nie jestem szpiegiem tylko informatykiem :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka