lisia312 03.04.08, 22:14 Lisia312 obecna proszę o wpisywanie, zobaczymy ile nas tu zagląda Można prosić o "przyszpilenie" wątku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paulina303 Re: Lista obecności 07.04.08, 09:28 Miło tu , chętnie do Was zajrzę od czasu do czasu. I mam nadzeję, że nie tylko o menopauzie można będzie pogadać. Odpowiedz Link Zgłoś
orrla Re: Lista obecności 07.04.08, 10:28 Witaj Paulino, miło że do nas zaglądasz, zapraszam serdecznie:) Porozmawiamy o pożytecznych rozwiązaniach? Nowym życiu? Diecie? Gimnastyce? Aktywności? Humorze? Liczę że podzielisz się z nami tym co tam obecnie Cię kręci;) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
szepicha Re: Lista obecności 09.04.08, 00:45 domeldowywuje i swoją obecność ,chwilowo pewno jeszcze od czasu do czasu ale kto wie co przyniosą najbliższe dni Odpowiedz Link Zgłoś
mimozynka Re: Lista obecności 11.04.08, 11:19 Z pewną nieśmiałością i ja sie tu zakradam od czasu do czasu bo chyba pora na mnie :(A tak poważnie to tez zastanawiam dlaczego to nasze otwarte społeczeństwo tak bez skrępowania np.gada o orgazmach i a o menopauzie to juz cicho sza Odpowiedz Link Zgłoś
orrla Re: Lista obecności 11.04.08, 17:46 Witaj mimozynko! o menopauzie to juz cicho sza. Mnie to tak wkurza że to temat tabu że zdeterminowana jestem zrobić rewolucję!! Wrzeszczenie ostatnio świetnie mi idzie więc czemu nie?;))) Zapraszam serdecznie do dzielenia się z nami swoimi obserwacjami! Nie poddawajmy się!:)) Odpowiedz Link Zgłoś
anna-w Re: Lista obecności 12.04.08, 19:17 Ja się zapisuję do was i zamierzam często wpadać na to forum przyjmiecie mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
orrla Re: Lista obecności 12.04.08, 19:24 No pewnie Aniu! Wpadaj kiedy możesz:) i inspiruj nas;) Zadawaj pytania i mów! Pozdrawiam:)) Odpowiedz Link Zgłoś
barbara965 Re: Lista obecności 12.04.08, 19:38 Witam,cieszę się że Was znalazłam.Będę wpadać i rozmawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
orrla Re: Lista obecności 12.04.08, 19:42 Hej, Witaj Barbara965! Coraz nas więcej - ogromnie się cieszę!!:))) Pozdrawiam!:) Odpowiedz Link Zgłoś
anna-w Re: Lista obecności 12.04.08, 20:36 jak dziś znalazłam to forum to się ucieszyłam jestem w tym wieku że warto podyskutować na bliskie tematy memu sercu ,mam 52 lata Odpowiedz Link Zgłoś
anka125 Re: Lista obecności 23.04.08, 11:26 I ja chcę być z Wami.Nareszcie ktoś ma podobne do moich problemy.Może wspólnie je rozwiążemy? Odpowiedz Link Zgłoś
orrla Re: Lista obecności 23.04.08, 15:09 Cześć Anka!:) Zapraszam do grona...hipopotamów;) Bo tak ja się dziś czuję - jak się ta pogoda nie uspokoi, nie przestanie tak gwałtownie zmieniać, to oszaleję!!!!!;((( Ja usiłuję rozwiązać problem dojścia do siłowni - od miesiąca sie tam wybieram... Muszę!!! Dziś okropnie sapałam buty wkładając...a znów mi się jeść chce;((((( Odpowiedz Link Zgłoś
lanka3 Re: Lista obecności 29.04.08, 23:27 i ja tu zaglądam, a dzisiaj wymysliłam żeby mając 52 lata zapisac się do siłowni, hehe Odpowiedz Link Zgłoś
orrla Re: Lista obecności 30.04.08, 00:10 Cześć lanka3! Cieszę się że do nas zawitałaś! Chcesz być moim 'kompanem od siłowni'? Opowiadać co ćwiczyłaś, i jak często? Polecam Ci ćwiczenia (z chłopakami) z całego serca - rewelacyjnie się czuję .... jak dotąd...:))) Odpowiedz Link Zgłoś
malaga-1 Re: Lista obecności 24.05.08, 15:39 I ja sie dopisuję. Mam prawie 53 lata,więc temat nie jest mi obcy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
scrivo Re: Lista obecności 24.05.08, 19:33 Witam, zaglądam co jakiś czas. Zastanawiam się czy tak mało kobiet w naszym wieku poszukuje rozwiazania dla swoich problemów lub chocby platformy do wymiany pomysłów? Czemu Was (Nas) tutaj tak niewiele, gdy po ulicach łażą smętne, zgrubiałe babiszony, obwisłe przedwcześnie i za-złe-mające wszytkim i wszytko? Może to tak jak u Wyspiańskiego "żeby im się chciało chcieć"? Mnie się chce na razie "pojogować" od czasu do czasu i połazić na dłuuugie spacery a zachęcona odwagą i determinacją Matki-założycielki może wreszcie wyruszę na siłownię. Zbieram się w sobie już od paru miesięcy, fajniej by było w towarzystwie ale towarzystwu... albo daleko, albo czasu mało, albo się nie chce, albo problem z kasą, albo ...sto różnych innych "alb". Pozdrawiam z Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
orrla Re: Lista obecności 24.05.08, 19:51 Nareszcie! Nareszcie ktoś docenił ;) i mogę podzielić się emocjami związanymi z wynikami mojego chodzenia na siłownię!:) A jest czym:) Odkryłam po co Bóg dał mi długie nogi - pisałam już o tym? UWIELBIAM chodzić! Predkość 5,6; ustawienie poziomu (gradient) -1, i pruję:) Zaczynam wyglądać jak JA. Jeszcze tylko z tym brzuchem koniecznie muszę coś zrobić!:) Bo chyba da się;) Znów śledzę Times Health Club wydarzenia - ludzie chętnie wymieniają się doświadczeniami, przepisami na zdrowe, efektywne jedzenie - więc właśnie gotuję zupę która chyba będzie pyyyyyszzzna:) O tym w osobnym wątku;) Odpowiedz Link Zgłoś
scrivo Re: Lista obecności 24.05.08, 20:11 Ach, ten brzuch, celulitis zrobił swoje choć 2 razy dziennie nacieram się miksturami anytcel... plus rano/wieczór intensywna sesja gimnazstyczna. Udręka:( co tu robić? POza siłownią. Odpowiedz Link Zgłoś
hurhlanna Re: Lista obecności 02.06.08, 12:58 Od jakiegos czasu probuje was podczytywac i moze z czasem cos dodam i od siebie - jesli oczywiscie pozwolicie Jestem dosc nowa w internecie gdyz wreszcie zlapalam wiecej czasu Pozdrowki dla wszystkich menopauzanek Odpowiedz Link Zgłoś
orrla Re: Lista obecności 02.06.08, 18:00 Witaj Hurhlanna!:) Pisz jak najwięcej - dziel sie z nami czym chcesz! Po to jest to forum - by dowiedzieć się jak sobie radzić, przecież, jak coś zmienić by było lepiej, i nam i innym:)) Odpowiedz Link Zgłoś
hurhlanna Re: Lista obecności 03.06.08, 23:23 Dziękuje za powitanie i z chęcią będe od czasu do czasu zaglądać Z przyjemnościa też podziele się czym będe mogła Oby tylko więcej czasu mieć a do urlopu czyli większej wolności od pracy jeszcze ciupku czasu pozostało Odpowiedz Link Zgłoś
iwa57 sa babki i babiska....... 24.05.08, 20:21 Juz nam tak natura dala ,ze jestesmy kobietami ,a roznimy sie ! Ja nalezalam do babek ,teraz jestem babiskiem --to nie tak jak piszesz ,czasami ludzie drogi ,okolicznosci ,problemy jak gory i choroby przyczyniaja sie do tego ,ze stajemy sie czasami babiskami . Pisze z doswiadczenia i wiem dobrze ,ze nie tylko ja jestem trafiona i zatopiona . Sprawy tego typu jak nadwaga ,obwislosc i smetota niezawsze sa wykladnikiem zaniedbania ,ja przynajmniej walcze z depresja , ktora dopadla mnie w menopauzie .Chciec to mozna duzo ,ale niestety sil brakuje . Fajnie jest ,ze nie wszystkie Panie trafia ,ale ja zachowuje respekt przed kazdym ,bo nie wiem co ta istota przezyla czy tez przezywa . Zreszta liczy sie to , co jest za tym obwislym brzuchem ,za twarza ze zmarszczkami czy otyloscia ---a jest czlowiek i jego historia i to wlasnie jest piekne !! Pozdrawiam -Iwa Odpowiedz Link Zgłoś
scrivo Re: sa babki i babiska....... 24.05.08, 20:37 Droga Iwo, właśnie dlatego że za każdą obwisłą twarzą czy brzuchem jest kawał pieknego życia, jest piękne. Ciekawi mnie każda zmarszczka, szczególnei na twarzach kobiet, bo sama wiem ile się za nią moze kryć. A to że mnie coś tam się pofarciło i układa, wcale nie znaczy zę potepiam w czambuł istoty bardziej ode mnie poranione. Mam w sobie mnostwo empatii a do tego siły, więc angażuję się w moim lokalnym środowisku zarówno w edukowanie młodszego pokolenia jak i we wspieranie starszych. I fascynują mnie ludzie starzy, bo każdy z nich niesie w sobie kawałek historii i świata, który istniejąc tylko w ich pamieci, odejdzie w niepamięc, jesli na to pozwolimy. CZasem wystarczy uważnie otworzyć uszy, by zachowac i przekazać opowieść niezwykłą a zamkniętą w sercu. Mam wrażenie, że Orrla chciałaby też poruszyć przez to, co pisze, naszą wrażliwość na innych. Niczego nie chcę zamiatac pod dywan, udawac że nie widzę, odwracać się. tylko samemu trochę trudno. i w tym widzę też ideę Matki-załozycielki. Mylę się, Orrlo? Odpowiedz Link Zgłoś
iwa57 a jednak jest ktos , 24.05.08, 21:22 kto rozumie .Zawsze slysze ..wez sie w garsc ,ach nie udawaj , dziwne ,ze tylko tobie tak zle idzie ,przestan byc nudna itd. Ja robie co moge , bronie sie i laduje w jakim samotnym miejscu z zalem i lzami w oczach .Cieszy mnie ogromnie ,ze sa ludzie z duzej litery L i o cieplym sercu .Tak trzymaj ,takich dziewczyn brakuje ! Pomyslnosci -Iwo Odpowiedz Link Zgłoś
orrla Re: sa babki i babiska....... 25.05.08, 13:32 Wracam do Twojego wpisu, Scrivo. Nie, nie mylisz się! Nie rozumiem czasem kobiet - dlaczego tak skąpe są w swym dzieleniu się doświadczeniem, umysłem? Dlaczego nie chcą wspierać innych kobiet? W ilości wielka siła i gdyby zechciałyby ze sobą współpracować osiągnąć mogłyby wiele, wierzę. Uchronić inne przed raniącym doświadczeniem. Tylko jak to zrobić by zechciały? Zrobić coś trochę inaczej.. Przez menopauzę uzyskałam nowy sposób widzenia świata - większą wrażliwość, świadomość która w wiecznym pędzie była wcześniej przytępiona. I choć paskudne potrafią być te lęki czy depresje, cieszę się że ją mam - gatunek przeżyć o niebo lepszy! Choć smutno gdy się rozmawia, patrzy dookoła, bo tyyyyle chciałoby się zmienić.. Cieszę się że tu zawitałaś, Scrivo! Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
orrla Re: sa babki i babiska....... 24.05.08, 20:48 Ale obiecaj mi Iwa że się nie poddasz!?! Depresje dopadły mnie i za cholerę nie wiedziałam co sie ze mną dzieje - zwykle silna a nagle topiąca sie we łzach (o potach nie wspomniawszy) lub wciśnięta w kanapę a WSZYSCY znajomi (łącznie ze starszymi koleżankami) w nogi pouciekali jakbym trądem zarażała. A ja radziłam sobie jakoś - no bo od tego się nie umiera - z zawrotmi głowy, świstami w uszach, bólami tu i tam, napadami wściekłości, gadulstwa, uporu, drgawkami, śmierdzącymi potami, wychodzącymi uszami wzdęciami, napadami zimna, opuchlizny, zaburzeniami mowy,... Ledwie co łapię równowagę - pomimo częstych zmian dawek hormonów,.. a bo to nagle wycofali, a bo to nie tak znosiłam, a bo... staram sie jak tylko sama potrafię, z różnym efektem. Stąd to forum!.. Poczytałam, poobserwowałam, wiem,.. że przechodzi! Więc trzymajcie się, nie dajcie się, i szykujcie do powrotu do SIEBIE:) Szafę pora przebrać! W międzyczasie odżywiajcie się właściwie, ruszajcie wystarczająco i PISZCIE! Doradzimy jeśli trzeba będzie, ok? By nie myśleli że baby to tylko do 50 dobre a potem to na śmietnik;)) Odpowiedz Link Zgłoś
iwa57 a juz myslalam ,ze jestem sama , 24.05.08, 21:04 a tu takie wspaniale dziewczyny ! Upadam ,wstaje i reszte juz wiecie . Bronie sie ,zaczynam cos robic ze soba ,trace checi ,nie widze efektow i szlag mnie trafia ,i placze nad swoim obwislym brzuchem --taka prawda , a jak do tego jeszcze wszystko boli i serduszko puka tak jak chce wowczas nie chce mi sie zyc !No trzymam sie ,ale sie cholernie boje tego wszystkiego - bo tak naprawde to nic z hormonow czy lekow na depresje nie pomaga . Przyjemnosci -Iwo Odpowiedz Link Zgłoś
orrla Re: a juz myslalam ,ze jestem sama , 24.05.08, 21:31 Iwa, ja zdecydowałam nie brać tych na depresję bo już wolę w tym wszystkim przytomna być i pamiętać jak się nazywam;)) Depresja menopauzalna, z tego zo wydedukowałam, to coś zupełnie innego niż ta zwykła depresja, na którą są te leki. Ostatnio dobrze mi mój doktor wytłumaczył - bo dopóki jajniki pracowały to dostawałaś zastrzyk hormonów zgodnie z TWOJĄ ptrzebą, a teraz naklejasz plaster i cały czas masz tę sama dawkę - bez względu na to czy potrzebujesz czy nie. Nie kijem go to pałką - nie da się mieć dokładnie zgodnie z zapotrzebowaniem. Ja wiem że wolę więcej niż mniej, więc używam HTZ. Ale te spadki hormonów (pamiętaj że to nie tylko estrogen czy progesteron, ale i kilka innych ważnych dla funkcjonowania) powodują stany PODOBNE BARDZO do depresji. Zjazdy, ja to nazywam. Jeśli mogę doradzić, postaraj się (zrób sobie wykres) zaobserwować w których dniach cyklu to się dzieje - lepiej zaplanować swoje działania w ten sposób! Pozdrawiam! Ciesze się że jesteś!;) :) Odpowiedz Link Zgłoś
xy.5 Re: a juz myslalam ,ze jestem sama , 25.05.08, 17:37 Dzięki za szczegółowe porady i informacje na temat depresji w menopauzie.Też się z tym zmagam jak mogę. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotawitt Re: sa babki i babiska....... 24.08.09, 21:10 Witam wszystkie Panie chciałabym się do Was przyłączyć, widzę, że ostatnio aktywność forum zmalała, ale może po wakacjach będzie lepiej mam 46 lat i straszne " jazdy hormonalne " mam depresję ale do tego straszne lęki, czytałam, że to normalne w menopauzie, ale dla mnie to straszne nie moge normalnie funkcjonować i nie widzę końca tych męk straszliwych ostatnio mój były facet powiedział, że szpitale psychiatryczne pełne są kobiet około 50, po jak zmiany w psychice się zaczną i się ich nie leczy, to zmiany i uszkodzenia w mózgu są nieodwracalne przestraszyło mnie to bo nie chcę brać psychotropow żadnych, więc już sama nie wiem co robić, zwłaszcza, że ostatnio zgłupiałam i powoli tracę zdolność logicznego myslenia pozdrawiam mimo wszystko optymistycznie Odpowiedz Link Zgłoś
orrla Re: sa babki i babiska....... 25.08.09, 00:15 Czesc! Witaj w gronie! Madre zdanie jakis czas temu przeczytalam i postaram Ci sie je przekazac (z pamieci): jesli masz zaufanie do samej siebie to pokonasz leki i bedziesz dzialac tak jakby ich nie bylo. Moze nie wiernie to przekazuje ale chodzi o to bys zrozumiala ze leki sa czescia naszego, kazdego czlowieka, zycia - raz wieksze raz mniejsze. A Ty jestes Ty - ta sama. Postaraj sie nie nakrecac sama. Nie zyw sie nimi a raczej je ignoruj. Tak, te cholerne hormony daja takie jazdy, niezwykle uwrazliwienie - ale z czasem, dosc dlugim bo moze to trwac i kilka lat, przechodza. I na 100% pomaga w tym silownia - pompujesz wtedy hormony do mozgu i jest weselej!;)) Trzymaj sie! Odpowiedz Link Zgłoś
dorotawitt Re: sa babki i babiska....... 29.08.09, 15:40 dzięki za wsparcie i dobre słowo wiem, że tak naprawde każdy z nas ma oparcie tylko w sobie i w sobie należy go szukać jest tylko jeden problem świat nie chce czekać aż każda z nas sobie jakoś poradzi najbardziej mnie przeraża to że jeszcze kilka lat takiego zycia przede mną na siłownię narazie nie dam rady, ale staram się chodzić na spacery i rowerek stacjonarny sobie kupiłam u mnie te jazdy zaczęły się w prezencie na 45 urodziny i jakos powolutku sobie radziłam i było lepiej, aż tu nagle jakieś trzy tygodnie temu znowu się zaczęło i to głównie psychikę mi szarpie pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
alexa47 Re: Lista obecności 25.08.09, 12:37 Mało nas tutaj zagląda. Jakiś czas temu założyłam watek "Livial" chcąc się czegoś dowiedzieC od "towarzyszek niedoli" ale b. mało Pań odpowiedziało? Zaglądam tam często ale nie przybywa odpowiedzi. A jestem b. ciekawa odczuć pacjentek biorących ten steryd - czy maja skutki uboczne i jak długo biorą..? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
orrla Re: Lista obecności 25.08.09, 13:19 moze malo kto to uzywa i dlatego? Nigdy nie uzywalam Livialu, nawet dokladnie nie wiem co to i na co? Ja, z racji trudnej Menopauzy, uzywam HTZ - plastry 75 i teraz taki interes mi zainstalowano wewnatrz (Mirena), z progesteronem, dla ochrony scian macicy. Biorac w tabletkach mialam meczace skutki uboczne - leki, itp. W PL bardzo maly procent kobiet uzywa wsparcia hormonalnego podczas Menopauzy - stad wybor srodkow jest niewielki, informacji malo, a kobiety same milcza... bo zeby maja zacisniete?;)) Odpowiedz Link Zgłoś
alexa47 Re: Lista obecności 26.08.09, 09:43 Dzięki za odzew. Rzeczywiście wygląda na to,że mało kobiet stosuje HTZ, choć muszę przyznać, że wszystkie moje koleżnki, które są po różnych operacjach ginekologicznych i po menopauzie jednak HTZ stosują. Może powoli coś w tej kwestii się zmienia?! Sama mam duże wątpliwości, jeśli chodzi o HTZ, bo wiele jest doniesień, że jednak różne schorzenia występują częściej przy jej stosowaniu ale... no właśnie bez tego nie dało się w moim przypadku funkcjonować. Pozdrawiam i dziękuję za Twoją aktywność na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
liiona Re: Lista obecności 26.08.09, 12:10 Zaglądam tutaj,coś już tutaj napisałam i miło mi będzie być tutaj z Wami:) Odpowiedz Link Zgłoś
orrla Re: Lista obecności 26.08.09, 15:58 I nam bedzie milo! Dziel, dziel sie z nami swoimi doswiadczeniami! - niech swiat wie przez co musimy przechodzic i z czym sie borykac. Niech przestana nas izolowac i przyklejac nam nalepki wariatek, wiedzm, swirow, dziwolagow, pokrak - nie robia juz tego podczas czasu dojrzewania przeciez! To tak bardzo podobne do siebie dwa najwazniejsze, i najtrudniejsze, okresy w zyciu kobiety a swiat sie, w wielu przypadkach, od nich wlasnie wtedy odwraca!!! Niech to nie bedzie takie smutne!;)) Odpowiedz Link Zgłoś
goodjock Re: Lista obecności 27.08.09, 18:20 Cesc kobiety, po dlugiej nieobecnosci (ale zagladam)potwierdzam ze naleze do grona Odpowiedz Link Zgłoś