Dodaj do ulubionych

Zmiany w nas samych

IP: 195.92.39.* 25.09.03, 11:14
Człowiek czasem w chwili refleksji mówi sam do siebie "nie poznaję się". Czy
czasem się nie poznajecie? "Kiedyś byłem kimś innym" Co was najbardziej
zmieniło? Co was obracało czasem o 180 stopni w myśleniu o życiu, świecie?
Obserwuj wątek
    • mike_mike Re: Zmiany w nas samych 25.09.03, 11:17
      Gość portalu: Xanatos napisał(a):

> Człowiek czasem w chwili refleksji mówi sam do siebie "nie poznaję się". Czy
      > czasem się nie poznajecie? "Kiedyś byłem kimś innym" Co was najbardziej
      > zmieniło? Co was obracało czasem o 180 stopni w myśleniu o życiu, świecie?

Nie, nigdy tak nie mam. Natomiast czasem doznaję zjawiska deja vu.
      • Gość: Xanatos Re: Zmiany w nas samych IP: 195.92.39.* 25.09.03, 11:20

> Nie, nigdy tak nie mam. Natomiast czasem doznaję zjawiska deja vu.

Nie wydaje Ci sie czasem, że działasz wbrew temu kim jesteś jednocześnie przez
        pewien czas nie przyjmując tego do wiadomości?
        • mike_mike Re: Zmiany w nas samych 25.09.03, 11:25

>
          > > Nie, nigdy tak nie mam. Natomiast czasem doznaję zjawiska deja vu.
          >
          >
          > Nie wydaje Ci sie czasem, że działasz wbrew temu kim jesteś jednocześnie
          przez
          > pewien czas nie przyjmując tego do wiadomości?

Nie, nigdy nie miałem takiego odczucia.
          • kaktusowa Re: Zmiany w nas samych 25.09.03, 11:46
            hmmmm.....wkręciłam sobie kiedyś film, po projekcji zapytałam sama siebie co ja
            robię? Potem przyszedł kac moralny za sprzeniewierzenie się wlasnym
            ideałom...Bolesna lekcja ale skuteczna. Mam nadzieję, że już nigdy nie ocknę
            się z takim uczuciem bo najważniejsze by mieć własną tożsamość...cokolwiek to
            znaczy :-)
    • oberver Jak parę razy dostałam po dupie, to ... 25.09.03, 12:19
      mi serduszko stwardniało i niestety mniej we mnie romantyzmu :-(((

-----
      "Uczę się jedynie być zadowolonym" R.
    • vaunti Re: Zmiany w nas samych 25.09.03, 12:31

> Co was obracało czasem o 180 stopni w myśleniu o życiu, świecie?
      O te 180 a nawet 360 stopni zmieniają moje myślenie silne EMOCJE w chwili gdy
      je przeżywam.
    • Gość: suri Re: Zmiany w nas samych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.03, 13:32
      dwa doswiadczenia, ktore zbiegly sie w czasie, a z perspektywy wiem, ze od nich
      zaczelo sie wielkie odrodzenie to: 1. sen wieku lat 14 2. ganja zapalona po raz
      drugi kiedy mialam lat 16 :)

ale nigdy nie mowie, ze sie nie poznaje :)

a Ty? :)))
      • Gość: Xanatos Re: Zmiany w nas samych IP: 195.92.39.* 25.09.03, 13:43
        Czy się nie poznaję? Raczej uwalniam się. Coraz częściej słyszę „jesteś
        porąbany”, "ty jesteś wariat M" i zacząłem się zastanawiać, czy przypadkiem nie
        stałem się kimś innym? i chyba nie. Teraz już we mnie nie ma żadnych barier.
        Mimo to, to chyba nadal jestem ja? ...czasem jednak patrzę w lustro i wydaje mi
        się, że jednak nie, lub niezupełnie. No cóż, nudy nie doznaję kiedy w lustro
        patrzę :))
    • knockknock Re: Zmiany w nas samych 25.09.03, 14:45
      A mnie się zdaje, że jestem zupełnie kimś innym niż kilka lat temu. A czasem
      nawet niż kilka miesięcy temu. Wszystki co sie wydarza wplywa na mnie i mnie
      zmienia, ja sie zmieniam pod wplywem tego. Czasem się łapię na tym, że moje
      wyrobione zdanie na jakiś temat już wcale takie wyrobione nie jest. Nagle nie
      jestem już pewna. Ale czy to wszystko znaczy że nie poznaję siebie teraz? Chyba
      nie - zawsze mam silne poczucie tożsamości. Jedynie tylko, że nie poznaję
      siebie z przeszłości. Ta ja z przeszłości nie jest tak całkiem obca, ale i nie
      ja - obecna. Ktoś bliski ale jednak inny :) Nagmatwałam. Czy ktoś mnie
      zrozumiał? :)))
      • Gość: Xanatos Re: Zmiany w nas samych IP: 195.92.39.* 25.09.03, 14:56
        Zrozumiał, zrozumiał. :)) Ale nie ma czegoś takiego jak tożsamość. Wszystko
        płynie. Jutro można być zupełnie innym człowiekiem (wystarczy odpowiednio silny
        bodziec), więc gdzie owa tożsamość?
        • Gość: Sol Re: Zmiany w nas samych IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.09.03, 15:00
          chyba kazdy z nas zmienia sie przez cale zycie. Sumuja sie doswiadczenia,
          sytuacje, poznani ludzie, chwile dobre i zle, chwile przezytego strachu,
          szczescia, rozpaczy, rzeczy dostrzezone, zrozumiane, pominiete. Czlowiek to
          taka plastyczna masa wciaz sie formujaca.

A ja?
          "Czasami się ze sobą dogaduję. A czasami udaję, że nie znam tej pani, bo wstyd."
        • knockknock Tożsamość 25.09.03, 15:27
          napisałam tożsamość, ale miałam na myśli po prostu utożsamienie się z sobą w
          danym momencie. Poczucie że ja to ja. Chociaż może to tylko złudzenie. A z tymi
          bodźcami - zgadzam się absolutnie :) Czasami wystarczy jakieś zdanie, które do
          mnie przemówi. Słyszę je i myślę sobie, Boże, moja intuicja już dawno mi to
          podpowiadała, ale nie chciałam tego słyszeć, bo to, bo tamto, bo sto różnych
          powodów. I nagle słyszę to z zewnątrz, albo gdzieś wyczytam i czuję jak to
          trafia, jak absolutnie, doskonale się wpasowuje :) Na mnie często bodźcowo
          działa obserwacja skutecznych zachowań innych ludzi.
      • Gość: Xanatos Re: Zmiany w nas samych IP: 195.92.39.* 25.09.03, 14:58
        Jednakże istnieje w nas obraz samego siebie.
        • Gość: suri Re: Zmiany w nas samych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.03, 15:03
          aha. to sie nazywa ego.
          • Gość: Xanatos Re: Zmiany w nas samych IP: 195.92.39.* 25.09.03, 15:08
            > aha. to sie nazywa ego.

aaa nie wiem, ja mam tylko id... :))
            • Gość: suri Re: Zmiany w nas samych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.03, 15:14
              ja tam widze tylko ip ;))
              • Gość: Xanatos Re: Zmiany w nas samych IP: 195.92.39.* 25.09.03, 15:18
                Cholera... powinienem się logować... ;))
    • melinek Re: Zmiany w nas samych 25.09.03, 16:25
      W wieku 23 narodzilam sie na nowo
      w skutek traumatycznych przezyc,
      ktore ledwo przezylam. ;))
      Zmienila sie cala moja psychika,
      tebr glosu, spojrzenie.
      Po tej przemianie tez nie moglam
      siebie poznac. Bylam inna osoba.
      :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka