Gość: jupi IP: *.net.autocom.pl 14.10.03, 13:36 Mam możliwość kupna taniego dywanu (z zagranicy). Sprzedający twierdzi, ze ma 60 % wełny, reszta sztuczne. Nie ma żadnej metki. Czy mogę to domowym sposobem sprawdzić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nowy Re: Jak ocenić dywan? IP: 217.153.88.* 14.10.03, 13:45 Dobry dywan to 100% wełny, im cięższy tym lepszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kajen Re: Jak ocenić dywan? IP: 62.148.91.* 14.10.03, 13:58 Wysnuj troszkę nitki z dywanu, takie kłaczki - podpal - oczywiście przy tym uważaj - jeżeli nitka się stopi - jest sztuczna, jeżeli zaś - spali i będzie miała zapach spalonych włosów i takąż strukturę - jest z włókna naturalnego. Jeśli to wełna, włókno będzie bardziej poszarpane (pomięte) niż gdyby była to nitka bawełniana. Aby wiedzieć jakiego rezulatatu masz się spodziewać - wybróbuj, np. kłaczki z wełnianego szalika, i np. nitkę z rajstop nylonowych. I oczywiście uważaj na siebie - jak będziesz dokonywać ekperymentów (kłaczki możesz trzymać np. domową pensetą). Coś czuję, że zaraz ktoś napisze coś "dowcipnego", ale to na prawdę najprostrza metoda, nie wymagająca mikroskopu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jupi Re: Jak ocenić dywan? IP: *.net.autocom.pl 14.10.03, 16:49 Dzięki!!! Zrobiłam próbę na nitce dywanu z wełną z dużego pokoju i sztucznego z przedpokoju. Ten oferowany do sprzedaży stopił się całkowicie - zero wełny. Odpowiedz Link Zgłoś
pajdeczka Podpalić 14.10.03, 15:31 Wełna się nie zapali, a z domieszką splonie. Dla bezpieczeństwa wykonać na podwórku,. Odpowiedz Link Zgłoś