Dodaj do ulubionych

jogurt0% domowej roboty- latwo i tanio

28.08.04, 22:17
hey pewnie wiele z was lubi jogo np.z platkami mam swietny przepis na jogurt
dzieki ktoremu mozesz duzo oszczedzic !!!
Skladniki
-mleko uht 1l. 0% lub 0.5%
-odtluszczone mleko w proszku
-maly jogurt danon lub jakis inny jogurt naturalny (puzniej dajemy wlasny
jogurt)

przyzadzenie
mleko podgrzewamy w garnku do temperatury okolo 40-50C zdejmujemy szybciutko
garnek z kuchenki wsypujemy 5 duzych lyzek mleka w proszku dodajemy jogurt
naturalny mieszamy i wlewamy do 3 sloiczkow jeden z nich ma byc maly np. po
koncetracie pomidorowym pudliszki w nim bedzie jogurt(zamiast danona) ktory
wykozystamy do nastepnej porcji ktora bedziemy sami robic gdy jogo jest w
sloiczkach zawijamy je szczelnie w kolderke by nie stravily ciepla na 8h w
tym czasie zgestnieje i wytworza sie zywe kultury bakteri po 8h chowamy do
lodowki lub odrazu jemy ;)
Obserwuj wątek
    • carolin0905 Re: jogurt0% domowej roboty- latwo i tanio 15.09.04, 11:41
      Wydawało się to takie proste -Wydawało>
      Jak stwierdzić , że mleko ma już to 40-50% +zrobiłam ,,na oko
      Potem mleko w proszku+to się rozpuściło bez problemu
      Ale jogurt mam wrażenie że się ugotował, ciągle pływały kawałki
      Potem osiem godzin w ciepełku
      Po ośmiu godzinach dalej był cosik przyrzadziutki.
      Wylać nie wylałam zostawiłem na blacie kuchennym i o nim zapomniałam o nim
      Zgęstniał na 3 dzień.
      Zjadłam , żyję , kłopotów żołądkowych nie było.
      Tak więc jak po ośmiu godzinach nie zgęstnieje to trzeba poczekać.
      Polecam jest PRZEPYSZNY!!!!
      Niunias-Dziekuje za przepis!


      • nchyb Re: jogurt0% domowej roboty- latwo i tanio 15.09.04, 12:51
        Witam, jourty robię bardzo podobnie, tyle że nie dodaję mleka w proszku. Nie
        zauważyłam, żeby był jakiś mało gęsty. A gęstniał tak około po kilkunastu
        godzinach i był pycha
        • carolin0905 Re: jogurt0% domowej roboty- latwo i tanio 20.09.04, 18:28
          dodajesz tylko na 1l mleka mały jogurcik naturalny a mleko podgrzewasz tak
          samo?-
          piszesz, że gestniał kilkanascie godzin to znaczy ile ?
          tym razem jak robiłam jogurt dodałam innej firmy mały jogurcik, jest tak gęsty
          że można kroić go nożem
          podsumowanie-niech gestnieje ile i jak chce byle był smaczny
          Czego Wam i sobie zyczę !!
      • carolin0905 Re: jogurt0% domowej roboty- latwo i tanio 21.01.05, 00:20
        czyzby tu nikt nie zagladał-szkoda
        ja chciałam dodać swoje spostrzeżania
        nastepnym razem zrobilam na Danonku i zgestniał szybko
        tak więc gestnienie zależy od jogurtu naturalnego
        ciepłote mozna sprawdzać palcem-ma byc cieple na tyle żeby mozna było włozyc
        palec i sie nie poparzyć
        nie wolno trzymać pod przykryciem dłużej niz 8 godz. bo może zrobic sie zsiadłe
        mleko-ale barrrdzooo smaczne
        to chyba na tyle
        smacznego
        • euna Re: jogurt0% domowej roboty- latwo i tanio 21.01.05, 01:59
          a zrobiłaś w końcu z dodatkiem mleka w proszku czy bez? Bo ja bym wolała bez,
          zważywszy, że ma w sobie cukier...

          Pozdrawiam,
          euna
          • carolin0905 Re: jogurt0% domowej cd 10.06.05, 02:42
            w dalszym ciagu polecam-
            • carolin0905 zdążyłam 30.05.06, 18:56
              bałam się ze jest już zarchiwizowany- a zagubiłam ściągę- dalej polecam
              • carolin0905 zeby 03.05.07, 22:07
                przepis wyskakiwal w wyszukiwarce
                • carolin0905 Re: zeby2 10.03.08, 21:40
                  robię go czesto ale ciagle znika mi przepis
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka